De 7 Beste Autostoeltjes van 2024
autostoeltje featured image

De 7 Beste Autostoeltjes van 2024

Autostoeltjes vormen een essentieel onderdeel van de veiligheid en comfort van kinderen tijdens autoritten. Deze ingenieus ontworpen zitjes zijn specifiek afgestemd op de leeftijd en grootte van kinderen, en bieden bescherming tegen ongevallen en schokken. Of het nu gaat om baby-autostoeltjes die de allerkleinsten beschermen, of peuter autostoeltjes die groeiende kinderen ondersteunen, autostoeltjes spelen een cruciale rol bij het waarborgen van de veiligheid op de weg. In deze koopgids verkennen we de verschillende soorten autostoeltjes, hun eigenschappen en waar je op moet letten bij het kiezen van het juiste autostoeltje voor jouw kind.

Beste autostoeltje overzicht

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste algemene keuze Check Prijs
Meest luxe keuze Check Prijs
Beste 360° draaibare keuze Check Prijs
Beste 90° draaibare keuze Check Prijs
Beste keuze voor peuters Check Prijs
Beste opklapbare keuze Check Prijs
Beste goedkope keuze Check Prijs

De 7 beste autostoeltjes onderzocht

Beste Algemene Keuze
Maxi-Cosi Rodifix Autostoeltje

Dit RodiFix S i-Size autostoeltje van Maxi-Cosi is gemaakt volgens de allerstrengste veiligheidsnormen, biedt meerdere ligstanden en groeit zowel in hoogte als in breedte met het kind mee. Het stoeltje is geschikt voor kinderen tussen de 3,5 en 12 jaar oud en zorgt voor ontspanning bij zowel de ouders als het kind vanwege optimale veiligheid en comfort. 

Dit groep 2/3 stoeltje is eenvoudig in de auto te bevestigen middels een isofixaansluiting. De autogordel wordt gebruikt om het kind in de autostoel te bevestigen. De stoel is behalve van de strengste i-Size veiligheidsnormen, ook voorzien van gepatenteerde AirProtect veiligheidskussens in de hoofdsteun die het kind nog meer beschermen en het risico op hoofdletsel bij een aanrijding met wel 20% vermindert. Verbeterde G-Cell bescherming in het stoeltje biedt bescherming bij zijdelingse botsingen en de stoel is zo ontworpen dat krachten van een botsing weggeleid worden van het kind zodat, vooral rond het hoofdje, de nek en schouders, minder letsel wordt veroorzaakt. 

De hoofdsteun is verstelbaar in 10 verschillende standen en in de breedte zijn de zijkanten verstelbaar zodat de stoel met je kind mee kan groeien. De stoel is gemaakt van 100% gerecyclede stoffen. We raden deze autostoel aan als je op zoek bent naar een veilige, comfortabele stoel voor een kind tussen de 3,5 en 12 jaar oud.

Voordelen:
 • Voorzien van de strengste veiligheidsnormen, i-Size voor optimale veiligheid
 • Meerdere ligstanden voor comfort, ook tijdens lange vermoeiende autoritten
 • AirProtect veiligheidskussens voor 20% minder risico op hoofdletsel bij een eventuele aanrijding
 • Verbeterde G-Cell bescherming voor optimale bescherming van hoofd, nek en schoudertjes
 • Verstelbare hoofdsteun in 10 verschillende standen
Nadelen:
 • De zijkanten van de stoel geven beperkte stevigheid
 • De stoel kan een krakend geluid geven door de beschermende vulling
Check Prijs op Bol.com
Meest Luxe Keuze
Maxi-Cosi AxissFix Autostoel

Ook onze luxe keuze is een autostoel van Maxi-Cosi. Deze draaibare autostoel genaamd de AxissFix kan 360° draaien en is voorzien van de allerhoogste veiligheidsnorm, i-Size. Dat maakt dit een zeer veilige stoel om je kind mee te vervoeren. Dat vervoeren kan zowel voorwaarts of achterwaarts. Achterwaarts tot ongeveer 2 jaar en voorwaarts totdat het kind ongeveer 4 jaar is. De hoofdsteun kan in 7 posities aangepast worden en beschikt over schokopvang. De stoel kan in verschillende ligposities gezet worden voor optimaal comfort voor het kind, ook tijdens de autorit even de oogjes dicht te doen. Het 5-punts integrale veiligheidsharnas kan met één hand versteld worden en dat is ideaal als zich onderweg onverhoopt een situatie voordoet waarbij de gordel aangepast moet worden en je dit vanuit de voorstoel moet doen. Gebruiksgemak staat voorop bij deze autostoel. 

De stoel is eenvoudig te installeren met een isofix-aansluiting en Top Tether. De indicatoren op de stoel geven aan of de bovenriemspanning op optimale spanning staat zodat het kind veilig vervoerd kan worden. Wat ook fijn is aan deze autostoel, is het feit dat de hoes van de stoel in de wasmachine kan. Kinderen morsen nog wel eens eten of drinken en soms gebeuren er ongelukjes, dan is het fijn als de stoel in optimale hygiënische toestand gehouden kan worden. Zo blijft het een fijne stoel in de auto en voor het kind een schone plek om lekker te zitten. 

We raden deze autostoel aan als je op zoek bent naar een 360 graden draaibare autostoel die is voorzien van de hoogste veiligheidsnormen van dit moment, waarvan je de hoes kunt wassen voor optimale hygiëne en waar je je kind veilig en comfortabel in kunt vervoeren. Dit is een stoel uit de bovenklasse!

Voordelen:
 • De hoes kan gewassen worden waardoor de stoel hygiënisch en schoon blijft
 • Voldoet aan de hoogste veiligheidsnorm, i-Size
 • Kan zowel voorwaarts als achterwaarts vervoerd worden
 • Hoofdsteun met schokopvang en aan te passen in 7 verschillende posities
 • 5-punts integraal veiligheidsharnas welke met één hand versteld kan worden
Nadelen:
 • De ligstand van de autostoel stelt niet veel voor
 • De gordelbandjes kunnen wat stug zijn bij het maken van aanpassingen
Check Prijs op Bol.com
Beste 360° Draaibare Keuze
Born Lucky Draaibare Autostoel

De draaibare autostoel van Born Lucky is een stoel die je vanaf de geboorte, totdat je kind ongeveer 12 jaar is (36 kg weegt), kunt gebruiken. Door de uitneembare zitverkleiner en hoofdbeschermer kan de stoel eenvoudig aangepast worden aan de grootte van het kind. Dit zorgt ervoor dat elk kind tussen de 0 en 12 jaar comfortabel in deze stoel kan zitten. De stoel is 360 graden draaibaar, wat zorgt voor gebruiksgemak en voorkomt dat je je rug zwaar belast of je schouders overstrekt bij het in- en uitladen van het kind. 

Je kunt het autostoeltje totdat het kind 13 kilo weegt in achterwaarts richting gebruiken. De stoel kan ook in voorwaartse richting gebruikt worden vanaf 9 kilo tot 36 kilo. De achterwaartse richting is voor baby’s de veiligste richting, omdat daarbij het hoofd en de nek optimaal beschermd worden. Installeren van deze draaibare autostoel in de auto gaat eenvoudig met een isofix aansluiting en toptether autogordel. Door deze dubbele constructie is de kans op een verkeerde aansluiting van het stoeltje zeer beperkt. De autostoel voldoet aan de ECE-R44 veiligheidsnorm.

We raden deze autostoel aan als je op zoek bent naar een veilige autostoel die jarenlang meegaat, die gemak biedt bij het in- en uitladen, doordat je de stoel naar je toe kunt draaien en waar je kind bovendien comfortabel in zit.

Voordelen:
 • 360° draaibaar voor optimaal gemak bij het in- en uitladen van je kind
 • Heeft meegroeisysteem voor gebruik vanaf de geboorte tot zij 36 kg wegen
 • Kan zowel in voorwaartse als achterwaartse positie gebruikt worden
 • Eenvoudig te installeren met isofix aansluiting en toptether autogordel
 • Voldoet aan ECE-R44 veiligheidsnorm
Nadelen:
 • Geen duidelijke handleiding voor installatie van de stoel
 • Voldoet niet aan aangescherpte veiligheidsnorm, i-Size
Check Prijs op Bol.com
Beste 90° Draaibare Keuze
Maxi-Cosi Axiss Draaibare Autostoel

Deze draaibare autostoel van Maxi-Cosi maakt een draai van 90° en eigenlijk heb je aan deze halve draai voldoende om het in- en uitladen van het kind te vereenvoudigen. Zodra de autostoel is geïnstalleerd, is deze stoel gemakkelijk in gebruik doordat je je kind eenvoudig vast kunt zetten in de stoel door de stoel naar je toe te draaien. Je kunt het kind er vervolgens in zetten en de stoel terug draaien in de voorwaartse positie. In vergelijking met een niet-draaibare autostoel bespaar je jezelf behoorlijk wat belasting van je rug en schouders door te kiezen voor een autostoel die wel draaibaar is, zodat je zelf niet die draai met je lichaam hoeft te maken. 

De autostoel heeft diverse ligstanden en kan gemakkelijk van zit- naar ligstand worden gezet. De hoofdsteun en gordel zijn beide verstelbaar en kunnen gelijktijdig aangepast worden aan het groeiende kind. De autostoel heeft een ingebouwd, zijdelings beveiligingssysteem om het kind te beschermen bij een eventuele zijwaartse botsing. Ook is er een gordelspanner om het kind goed veilig in te snoeren en deze goed vastzit tijdens de autorit. Een nadeel is dat deze stoel niet achterwaarts gebruikt kan worden, de stoel is daardoor pas geschikt voor kinderen vanaf 9 maanden. De bekleding van de stoel kan in de wasmachine gewassen worden om de stoel lekker schoon en fris te houden. 

We raden deze autostoel aan als je op zoek bent naar een draaibare autostoel die 90° kan draaien waardoor je je kind eenvoudig in- en uit kunt laden zonder dat je daarbij je lichaam zwaar hoeft te belasten en waar je kind bovendien veilig en comfortabel in vervoerd kan worden.

Voordelen:
 • Maakt een halve draai van 90° voor optimaal gemak bij in- en uitladen
 • Eenvoudig in gebruik waardoor belasting van de rug en schouders wordt voorkomen
 • 8 comfortabele ligstanden, kan van zit- naar ligstand
 • Zijdelings beveiligingssysteem voor bescherming bij zijwaartse botsing
 • Gordelspanner voor extra veiligheid bij insnoeren
Nadelen:
 • Voldoet niet aan aangescherpte i-Size veiligheidsnorm
 • Kind kan niet achterwaarts vervoerd worden (voor baby’s vanaf 9 maanden)
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Voor Peuters
BabyAuto Autostoel

Deze autostoel van BabyAuto zorgt voor jarenlang veilig rijplezier. De autostoel is geschikt voor kinderen vanaf de geboorte totdat ze ongeveer 36 kilo wegen, dat is rond de 12 jaar oud. De stoel kan achterwaarts gebruikt worden, totdat het kind ongeveer 13 kilo is. Hierbij moet de zachte vijfpunts veiligheidsgordel van de autostoel gebruikt worden. Die gordel wordt ook gebruikt voor kinderen tot 18 kilo, die dienen dan wel voorwaarts vervoerd te worden. Vervolgens kan het kind tot ongeveer 12 jaar, bij het eruit halen van de verkleinkussens en het gebruik van de autogordel in plaats van de vijfpuntsgordel, de stoel ook blijven gebruiken. Als je deze autostoel eenmaal hebt gekozen, hoef je totdat het kind groot genoeg is om zelfstandig in de auto te zitten, nooit meer een andere autostoel aan te schaffen. Dat maakt deze autostoel een duurzame keuze! 

De rugleuning van deze draaibare autostoel van BabyAuto heeft 4 standen en kan van zit- tot ligstand worden gebracht. De stoel kan eenvoudig geïnstalleerd worden met isofix en toptether, maar kan ook met de autogordel vastgezet worden waardoor deze autostoel voor elke auto geschikt is. De autostoel voldoet aan de ECE R44/04 veiligheidsnorm en is verkrijgbaar in verschillende kleuren. 

We raden deze autostoel aan als je op zoek bent naar een autostoel die je nog jarenlang kunt gebruiken en in de diverse levensfases van je kind kunt aanpassen naar de wensen en voorkeuren van jou en je kind.

Voordelen:
 • Te gebruiken vanaf de geboorte tot ongeveer 12 jaar oud
 • Rugleuning met 4 standen, kan eenvoudig van zit- tot ligstand
 • Installatie met isofix, toptether en autogordel; geschikt voor elke auto
 • Voldoet aan ECE R44/04 veiligheidsnorm
 • Verkrijgbaar in verschillende kleuren, een passende kleur voor elke auto-interieur
Nadelen:
 • Voldoet niet aan aangescherpte veiligheidsnorm, i-Size
 • De stoel kan niet draaien in voorwaartse positie, alleen in achterwaartse
Check Prijs op Bol.com
Beste Opklapbare Keuze
Hamilton by Yoop Autostoel

De autostoel van Hamilton by Yoop is een unieke autostoel die opgevouwen kan worden. Dit is de eerste autostoel ter wereld die dit kan, zonder daarbij aan veilig in te leveren. De autostoel is licht van gewicht, eenvoudig binnen in- en uit te klappen en kan vervolgens compact en ruimtebesparend opgeruimd worden. Ideaal als je de stoel bijvoorbeeld niet dagelijks gebruikt.  

Dit comfortabele stoeltje is uitermate geschikt voor lange en korte autoritten. De hoofdsteun en zijpanelen zijn verstelbaar en kunnen aangepast worden naar voorkeur en behoeften. De stoel is geschikt voor kinderen tussen de 9 maanden en 12 jaar en is voorzien van side protection veiligheidstechnologie, wat ervoor zorgt dat bij een eventuele botsing het hoofd en lichaam extra beveiligd worden. De autostoel voldoet aan de hoogste veiligheidsnorm, i-Size en kan in de auto bevestigd worden middels een isofix-aansluiting. 

De stoel kan in fases gebruikt worden door kinderen van verschillende leeftijden, het is dan ook een groep 1/2/3 autostoel. Kinderen tussen de 9 en 18 kilo zitten in de eerste groep; het volledige zitje inclusief rugleuning en hoofdbescherming. Kinderen tussen de 18 en 36 kilo vallen in groepen 2 en 3 en kunnen het autostoeltje desgewenst terugbrengen naar stoelverhoger. Ook fijn is dat de goes van deze autostoel gewassen kan worden om zo de stoel optimaal fris en schoon te houden, zodat je kind elke rit opnieuw comfortabel zit in deze stoel van Hamilton by Yoop. We raden deze autostoel aan als je op zoek bent naar een veilige autostoel die je kunt opklappen en compact kunt opbergen en die bovendien optimale veiligheid biedt voor je kind.

Voordelen:
 • Opklapbaar en compact op te bergen, handig wanneer niet dagelijks gebruikt
 • Met side protection technologie voor extra veiligheid voor hoofd en lichaam
 • Voldoet aan allerhoogste veiligheidsnorm, i-Size
 • Te gebruiken totdat kind 36 kilo weegt (ongeveer 12 jaar oud is)
 • Wasbare hoes voor optimale hygiëne
Nadelen:
 • De stoel heeft geen ligfunctie
 • Kan niet in achterwaartse richting geplaatst worden
Check Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Keuze
Cabino Autostoel

Als je kind uit het allerkleinste stoeltje, of de maxi-cosi is gegroeid en toe is aan een autostoel, dan is deze autostoel van Cabino mogelijk zeer geschikt. De stoel is te gebruiken voor kinderen tussen de 1 en 12 jaar oud en is dan ook een zogenoemde groep 1-2-3 autostoel. Je bent hiermee voorzien van een goede autostoel die je blijvend kunt gebruiken totdat je kind groot genoeg is om zonder extra zitondersteuning vervoerd te worden. 

De autostoel is eenvoudig te installeren met behulp van de autogordel. De hoofdsteun is in hoogte verstelbaar en kan aangepast worden aan de lengte van je kind, wat zorgt voor optimale veiligheid. Naarmate het kind groter wordt, kan de stoel omgebouwd worden tot een zitverhoger waardoor je nog jarenlang gebruik kunt blijven maken van deze autostoel. 

De stoel voldoet aan de ECE R44/04 veiligheidsnorm en heeft extra zijwaartse bescherming voor bescherming bij een eventuele zijdelingse aanrijding. De hoes van de stoel kan in de wasmachine gewassen worden en daarmee goed schoon te houden. De zachte armleuningen zijn gemaakt van duurzaam HDPE-materiaal voor kwaliteit die lang meegaat. 

We raden deze autostoel aan als je op zoek bent naar een autostoel waarmee je kind veilig vervoerd kan worden en die bovendien betaalbaar is. Met deze autostoel van Cabino heb je daarmee een goed exemplaar gevonden met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Voordelen:
 • Geschikt voor kinderen tussen de 1 en 12 jaar (groep 1/2/3 autostoel)
 • Moeiteloos te gebruiken m.b.v. de autogordel, dus in elke auto te installeren
 • In hoogte verstelbare hoofdsteun en daarmee aan te passen aan lengte van kind
 • Extra zijwaartse bescherming voor veiligheid bij een zijdelingse aanrijding
 • Afneembare hoes kan in de wasmachine voor behoud van een hygiënische stoel
Nadelen:
 • Niet geschikt voor kinderen jonger dan 1 jaar
 • Voldoet niet aan de allerhoogste veiligheidsnorm, i-Size
Check Prijs op Bol.com

De beste autostoeltje vergeleken

Beste Algemene Keuze Meest Luxe Keuze Beste 360° Draaibare Keuze Beste 90° Draaibare Keuze Beste Keuze Voor Peuters Beste Opklapbare Keuze Beste Goedkope Keuze
Maxi-Cosi Rodifix Autostoeltje Maxi-Cosi AxissFix Autostoel Born Lucky Draaibare Autostoel Maxi-Cosi Axiss Draaibare Autostoel BabyAuto Autostoel Hamilton by Yoop Autostoel Cabino Autostoel
Algemene score 4,8/5 4,6/5 4,7/5 4,7/5 4,7/5 4,8/5 4,7/5
Meegroei Functie 4,8/5 4,2/5 4,8/5 4,5/5 4,8/5 4,8/5 4,8/5
Comfort 4,7/5 4,7/5 4,8/5 4,8/5 4,6/5 4,7/5 4,8/5
Veiligheid 4,9/5 4,8/5 4,5/5 4,8/5 4,8/5 4,8/5 4,8/5
Kan voor- en achteruit geplaatst worden  Nee Ja Ja Nee Ja Nee Nee
Prijs €€€ €€€€ €€€ €€€ €€ €€€ €€

Waar moet je op letten met het kopen van een autostoeltje? 

Bij het kopen van een autostoeltje is het van groot belang om de veiligheid en het comfort van je kind voorop te stellen. Hier zijn enkele belangrijke punten om op te letten:

 • Gewicht en lengte van je kind: autostoeltjes zijn ingedeeld op basis van het gewicht en de lengte van het kind. Het is cruciaal om een stoeltje te kiezen dat geschikt is voor de afmetingen en gewicht van je kind. Het is raadzaam om regelmatig te controleren of het stoeltje nog geschikt is naarmate je kind groeit.
 • Type autostoeltje: er zijn verschillende soorten autostoeltjes, zoals babyautostoeltjes, peuterautostoeltjes, en zitverhogers. Elk type heeft zijn eigen kenmerken en gebruik. Zorg ervoor dat je het juiste type autostoeltje kiest op basis van de leeftijd en grootte van je kind.
 • Bevestigingssysteem: controleer of het autostoeltje goed past en bevestigd kan worden in jouw auto. Sommige auto’s hebben Isofix-bevestigingspunten, terwijl andere autostoeltjes met behulp van autogordels worden vastgezet. Zorg ervoor dat het stoeltje stevig en veilig kan worden bevestigd.
 • Veiligheidsnormen: controleer of het autostoeltje voldoet aan de geldende veiligheidsnormen in jouw land. In Europa moeten autostoeltjes voldoen aan de ECE R44/04-normen, terwijl in de VS de FMVSS 213-norm van toepassing is.
 • Veiligheidsharnas: het harnas van het autostoeltje moet goed passen en verstelbaar zijn, zodat het kind stevig wordt vastgezet. Zorg ervoor dat het harnas gemakkelijk aan te passen is naarmate je kind groeit.
 • Comfort en materiaal: controleer of het autostoeltje comfortabel is voor je kind. Het materiaal en de padding moeten zacht zijn, en er mogen geen scherpe randen zijn die ongemak kunnen veroorzaken.
 • In hoogte verstelbare hoofdsteun: voor oudere kinderen is het belangrijk dat het autostoeltje een in hoogte verstelbare hoofdsteun heeft om de veiligheid en het comfort te verbeteren.
 • Installatie-instructies: lees de installatie-instructies zorgvuldig door en volg ze nauwkeurig op. Als je twijfels hebt, raadpleeg dan een professional om ervoor te zorgen dat het stoeltje correct is geïnstalleerd.
 • Controleer de vervaldatum: autostoeltjes hebben meestal een vervaldatum. Gebruik geen stoeltje dat de vervaldatum heeft overschreden, omdat de veiligheid mogelijk niet meer gegarandeerd is.
 • Kies een gerenommeerd merk: koop een autostoeltje van een bekend en betrouwbaar merk dat voldoet aan de veiligheidsnormen en goede klantenservice biedt.

Het is van groot belang om de veiligheid van je kind voorop te stellen bij het kiezen van een autostoeltje. Zorg ervoor dat je het stoeltje goed installeert en gebruikmaakt van alle beschikbare veiligheidsvoorzieningen om ervoor te zorgen dat je kind veilig en comfortabel in de auto zit.

De voordelen van een autostoeltje

Het gebruik van een autostoeltje voor kinderen biedt verschillende voordelen, vooral op het gebied van veiligheid en comfort. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

 • Veiligheid: de belangrijkste functie van een autostoeltje is het bieden van bescherming aan kinderen tijdens autoritten. Autostoeltjes zijn ontworpen om letsel bij een ongeval te minimaliseren. Ze houden het kind stevig op zijn plaats en absorberen de impact van een botsing, wat de kans op verwondingen aanzienlijk verkleint.
 • Vermindering van letselrisico: het gebruik van een autostoeltje vermindert het risico op letsel bij een auto-ongeluk aanzienlijk. De stoeltjes zijn ontworpen om de krachten die tijdens een botsing optreden te verspreiden en te absorberen, waardoor het kind minder kans heeft op ernstige verwondingen, zoals hoofd- en nekletsel.
 • Juiste positionering: autostoeltjes zorgen ervoor dat het kind op de juiste manier in de auto zit, met de juiste ondersteuning voor het hoofd en de nek. Dit is vooral belangrijk voor baby’s en jonge kinderen, omdat hun spieren nog niet volledig zijn ontwikkeld.
 • Bescherming bij plotselinge stops: een autostoeltje voorkomt dat een kind tijdens plotselinge stops of scherpe bochten uit de stoel wordt geworpen. Dit vermindert het risico op letsel in alledaagse verkeerssituaties.
 • Comfort: autostoeltjes zijn ontworpen met het comfort van het kind in gedachten. Ze hebben vaak zachte bekleding en verstelbare hoofdsteunen om de reis zo comfortabel mogelijk te maken.
 • Langere levensduur: een autostoeltje kan meegroeien met je kind. Veel autostoeltjes hebben verstelbare harnassen en hoofdsteunen, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende leeftijden en maten.
 • In overeenstemming met de wet: in veel landen en staten is het gebruik van autostoeltjes verplicht voor kinderen van een bepaalde leeftijd en grootte. Het niet naleven van deze wetten kan resulteren in boetes en strafpunten op je rijbewijs.
 • Gemoedsrust: het gebruik van een autostoeltje geeft ouders gemoedsrust, wetende dat ze er alles aan doen om de veiligheid van hun kind te waarborgen tijdens autoritten.

Kortom, autostoeltjes zijn essentiële hulpmiddelen om de veiligheid van kinderen in de auto te waarborgen en om letsel bij ongelukken te minimaliseren. Het is belangrijk om altijd de juiste autostoel te gebruiken voor de leeftijd, grootte en behoeften van je kind, en om deze correct te installeren volgens de instructies van de fabrikant en de geldende wetgeving.

De verschillende soorten autostoeltjes

Er zijn verschillende soorten autostoeltjes die ontworpen zijn om aan de behoeften van kinderen van verschillende leeftijden en maten te voldoen. Hier zijn de meest voorkomende types autostoeltjes:

 • Babyautostoeltjes (Groep 0+):
  • Leeftijdsgroep: pasgeboren tot ongeveer 15 maanden (gewicht tot ongeveer 13 kg).
  • Eigenschappen: deze autostoeltjes zijn speciaal ontworpen voor pasgeboren baby’s en jonge zuigelingen. Ze zijn achterwaarts gericht en bieden een hoge mate van bescherming voor de nek en het hoofd van de baby. Vaak kan het baby-autostoeltje op een kinderwagen worden geklikt voor eenvoudig transport.
 • Peuterautostoeltjes (Groep 1):
  • Leeftijdsgroep: ongeveer 9 maanden tot 4 jaar (gewicht van 9 kg tot 18 kg).
  • Eigenschappen: deze autostoeltjes zijn voorzien van een vijfpuntsharnas en kunnen zowel voorwaarts als achterwaarts gericht worden geïnstalleerd. Ze bieden goede bescherming en comfort voor peuters en jonge kinderen.
 • Autostoeltjes voor kleuters (Groep 2):
  • Leeftijdsgroep: ongeveer 4 tot 6 jaar (gewicht van 15 kg tot 25 kg).
  • Eigenschappen: deze autostoeltjes worden vaak voorwaarts gericht geïnstalleerd en maken gebruik van een vijfpuntsharnas of de autogordel voor bevestiging. Ze zijn geschikt voor oudere peuters en kleuters.
 • Autostoeltjes voor oudere kinderen (Groep 3):
  • Leeftijdsgroep: ongeveer 6 tot 12 jaar (gewicht van 22 kg tot 36 kg).
  • Eigenschappen: dit zijn zitverhogers zonder rugleuning die bedoeld zijn voor oudere kinderen die groot genoeg zijn om de autogordel te dragen. Ze verhogen het kind zodat de autogordel op de juiste manier over de schouders en heupen loopt.
 • Combinatiestoeltjes:
  • Leeftijdsgroep: vanaf de geboorte tot ongeveer 4 jaar (afhankelijk van het model).
  • Eigenschappen: deze autostoeltjes kunnen worden omgezet van een babyautostoeltje naar een peuterautostoeltje en soms zelfs naar een zitverhoger naarmate het kind groeit. Ze bieden veelzijdigheid en kunnen langer worden gebruikt.
 • Reisstoelsystemen:
  • Leeftijdsgroep: pasgeboren tot ongeveer 1 jaar (gewicht tot ongeveer 13 kg).
  • Eigenschappen: deze systemen omvatten vaak een babyautostoeltje dat op een bijpassende kinderwagen kan worden bevestigd. Dit zorgt voor gemakkelijk transport van de baby zonder hem of haar uit het stoeltje te hoeven halen.

Bij het kiezen van een autostoeltje is het belangrijk om rekening te houden met de leeftijd, het gewicht en de lengte van je kind, evenals de geldende veiligheidsvoorschriften in jouw regio. Zorg ervoor dat het autostoeltje geschikt is voor je kind en dat het op de juiste manier is geïnstalleerd voor maximale veiligheid.

Conclusie

Een goed autostoeltje kenmerkt zich door optimale veiligheid en comfort. Een extra voordeel is gebruiksgemak waarbij het stoeltje eenvoudig in en uit de auto te plaatsen is en het kind gemakkelijk in de gordel gezet kan worden.   Na uitgebreid onderzoek zijn we tot de conclusie gekomen dat de Maxi-Cosi Rodifix Autostoeltje de beste algemene keuze is. Wil je graag een autostoel die kan draaien, dan raden we de Born Lucky Draaibare Autostoel aan. Ruim je de autostoel na gebruik graag weer op, bijvoorbeeld omdat je deze alleen voor je kleinkinderen gebruikt? Dan is er de Hamilton by Yoop autostoel die wij aanbevelen. 

Al met al is er in het land van de autostoeltjes genoeg te kiezen en is er voor elk wat wils een geschikte stoel te vinden. Het is belangrijk om helder te hebben waar je naar op zoek bent en wat het beste past bij jou en je kind. 

Veelgestelde vragen

Moet ik een draaibare autostoel achterwaarts of voorwaarts richten?

Dit hangt af van de leeftijd, het gewicht en de ontwikkeling van je kind, evenals de specificaties van de autostoel. Veel experts bevelen achterwaarts gericht reizen aan voor baby’s en jonge kinderen vanwege de betere bescherming bij een botsing.

Kan ik een autostoel gebruiken in de bakfiets?

In het algemeen is het gebruik van een autostoel in een bakfiets niet aan te raden en vaak niet toegestaan volgens de veiligheidsvoorschriften. Autostoelen zijn ontworpen voor gebruik in auto’s, waar ze specifieke bevestigings- en veiligheidsvoorzieningen vereisen om een kind tijdens een autorit veilig te houden.

Zijn er autostoelen met een geïntegreerde telefoonhouder?

De primaire functie van autostoelen is de veiligheid en bescherming van kinderen tijdens het reizen, en fabrikanten concentreren zich doorgaans op het voldoen hieraan. Een telefoonhouder kan echter afzonderlijk worden aangeschaft en in de auto worden geïnstalleerd om een smartphone vast te houden tijdens het rijden.

Kan mijn kind een reiskussen dragen, terwijl het in de autostoel zit?

Het is over het algemeen niet aanbevolen om je kind een reiskussen te laten dragen terwijl het in een autostoel zit, vooral niet als het gaat om baby’s, peuters of jonge kinderen. Autostoelen zijn ontworpen met specifieke veiligheidskenmerken die zijn ontworpen om je kind veilig op zijn plaats te houden tijdens een autorit. Het toevoegen van accessoires die niet door de fabrikant zijn goedgekeurd, kan de veiligheid in gevaar brengen.

Kan mijn kind in een autostoel als het koorts heeft?

Als je kind koorts heeft, is het in de meeste gevallen veilig om ze in een autostoel te vervoeren, zolang ze zich goed genoeg voelen om te reizen. Controleer de ernst van de koorts en zorg voor comfort. Houd de temperatuur in de gaten met een thermometer en maak regelmatig stops.

Dokter Fit