Baby’s zijn kwetsbaar en dus wil je voorzichtig zijn met koorts meten. Niet alle thermometers zijn geschikt voor je baby. In dit artikel leggen we uit welke baby thermometers wél veilig en betrouwbaar zijn. Ook vertellen we wat je kunt doen als een baby koorts heeft en hoe je de temperatuur kunt opnemen. En met de top 3 helpen we je kiezen voor een veilige baby thermometer.
De beste baby thermometers per categorie:
- Dokterfit Favoriet: MostEssential
- Meest Luxueuze Keuze: Comper
- Meest Populaire Keuze: Bintoi
Inhoudsopgave
Beste baby thermometers overzicht
Afbeelding | Award | Actuele Prijs |
---|---|---|
Beste algemene keuze | Check Prijs bij bol | |
Meest luxueuze keuze | Check Prijs bij bol | |
Meest populaire keuze | Check Prijs bij bol | |
Meest simpele thermomether | Check Prijs bij bol | |
Beste set | Check Prijs bij bol | |
Meest nauwkeurige optie | Check Prijs bij bol | |
Beste budget keuze | Check Prijs bij bol |
De 7 beste baby thermometers onderzocht
Deze premium koortsthermometer is een echte Dokterfit Favoriet dankzij de veelzijdige functionaliteiten en accurate metingen.
De thermometer meet de temperatuur contactloos en kan zowel voor het voorhoofd als het oor gebruikt worden. Daarnaast gebruik je de meter ook voor de kamertemperatuur of voorwerpen. Let er hierbij op dat het bereik van 0 tot 100 graden loopt en dus niet voor bevroren objecten werkt.
De thermometer voelde stevig aan, heeft een solide dop en een batterijdeksel. De benodigde batterijen worden meegeleverd en gaan tot 3000 metingen mee. We vonden het top dat het apparaatje na twaalf seconden uitschakelt om batterij te besparen. We konden veertig metingen opslaan en de meting werd accuraat, geruisloos en binnen één seconde gedaan.
De oorthermometer is gemakkelijk te bedienen met de twee knopjes. Je stelt een leeftijd in (drie modi) en ziet de temperatuur op het lcd-scherm. We vonden dit makkelijk te lezen en waren fan van de kleurweergave. Een gezonde lichaamstemperatuur zorgde voor een groen scherm, iets verhoogd voor oranje en koorts voor rood.
We raden deze gebruiksvriendelijke en veelzijdige oorthermometer van MostEssential aan voor zowel kinderen als volwassenen.
- Batterijen meegeleverd en goed voor 3000 metingen
- Duidelijke temperatuurweergave op schermpje met bijbehorende kleur
- Ook voor omgevingstemperatuur of voorwerpen te gebruiken
- Solide meter met stevige dop en batterijdeksel
- Kan geen temperaturen onder nul meten
- Niet te koppelen aan app/telefoon
De Comper Smart Infrarood Thermometer van SKYX is een slimme thermometer. Je linkt de app aan het apparaat die je onmiddellijk alle informatie geeft die je nodig hebt. Je meet je temperatuur door de meter een stukje van je huid af te houden: er is dus geen contact nodig. Voor grote- en kleine gezinnen te gebruiken door de geheugen functie en het gemakkelijke gebruik. De app is uitgebreid en biedt veel informatie. De meting zelf is nauwkeurig.
- Voor alle leeftijden te gebruiken
- Lange batterijduur
- 30 dagen uitproberen: niet goed? Geld terug
- Makkelijk in gebruik
- Uitgebreide informatie en analyse
- Hogere prijsklasse
Bintoi Oorthermometer
Deze oorthermometer van Bintoi is een gebruiksvriendelijke en populaire keuze die je al vanaf nul maanden gebruikt.
Dit model heeft een hoge nauwkeurigheid en geeft de temperatuur duidelijk weer op het schermpje. Door middel van een kleurcodering en geluidssignaal word je op de hoogte gebracht van koorts. Je krijgt het resultaat al binnen een seconde.
We vonden dit model eenvoudig te bedienen en de heldere display was op ieder tijdstip goed af te lezen. De benodigde batterijen worden meegeleverd en dit model is veilig in gebruik, inclusief beschermkapjes.
We raden dit model aan als je een goede prijs-kwaliteitverhouding en gebruiksgemak belangrijk vindt.
- Kleurcodering en geluidssignaal bij koorts
- Resultaten binnen een seconde
- Heldere display, altijd goed af te lezen
- Batterijen meegeleverd
- Makkelijk in gebruik
- 15 minuten wachten tussen gebruik
- Engelse gebruiksaanwijzing
Ben je opzoek naar simple but efficient? Deze thermometer is recht voor zijn raap: geen ingewikkelde functies of extra's. De meter kan rectaal, in de oksel of oraal gebruikt worden. De meting is zeer accuraat en goedgekeurd door de FDA.
- Uitstekende prijs-kwaliteit verhouding
- Zeer accurate meting
- Resultaat na 5 - 10 seconden
- Geschikt voor baby's, kinderen en volwassenen
- Moet altijd na gebruik gesteriliseerd worden
Luvion s digitale thermometer set
De Luvion’s digitale thermometer set is ideaal aangezien je meteen alles in huis hebt. De speen en de rectale thermometer meten de lichaamstemperatuur van je kindje. De bloem meet zowel (bad-)water temperatuur als die van de kamer. De meters zien er mooi uit en meten accuraat.
- In twee kleuren verkrijgbaar
- Goede prijs-kwaliteit verhouding
- Handig en eenvoudig in gebruik
- Set ook in losse onderdelen te verkrijgen
- Meer kwetsbaar dan een traditionele thermometer
iHealth PT3 Thermometer
De iHealth PT3 thermometer heeft 3 speciale sensoren die zeer nauwkeurig de koorts van je baby meten. Zo weet je zeker dat de temperatuur die je meet echt klopt. Deze thermometer is klein, mooi, contactloos en heel gebruiksvriendelijk. Als de meting klaar is geeft hij geen irritant geluid, maar een zachte tril. Zo weet je zeker dat je kindje niet wakker wordt tijdens het meten.
- Trilfunctie voor een geluidloze meting
- Compact formaat
- Zeer nauwkeurig: verzamelt meer dan 100 datapunten per seconde
- Snelle meting
- Hogere prijsklasse
AD801 Baby Thermometer
Misschien wel de goedkoopste op de markt, en toch is deze merkloze thermometer van goede kwaliteit. Deze voorhoofdthermometer werkt simpel en doet wat hij belooft: koorts meten. De prijs-kwaliteit verhouding is heel erg goed en de meter gaat lang mee.
- In 1 seconde resultaat
- De laatste 16 metingen worden opgeslagen
- Meet temperatuur van verschillende dingen (lichaam, voeding, vloeistof, etc)
- Accuraat
- De thermometer moet 15 min wennen aan de omgevingstemperatuur vóór gebruik
Betrouwbare baby thermometers
Je kunt voor baby’s en kinderen dezelfde koortsthermometer gebruiken als voor volwassenen, maar een gewone koortsthermometer is meestal niet zo prettig. Hierboven geven we thermometers die prettig en betrouwbaar zijn. Ze zijn zeer goed beoordeeld en (speciaal) geschikt voor het meten van temperatuur bij baby’s. Het zijn allemaal voorhoofdthermometers.
Voorhoofdthermometers zijn prettig, snel, betrouwbaar en hygiënisch. En het allerbeste: je hoeft de huid niet aan te raken om temperatuur te meten. Je kunt dus meten of je baby koorts heeft zonder hem of haar wakker te maken. Het word afgeraden om een oorthermometer te gebruiken voor jonge baby’s.
Wanneer heeft een baby koorts?
Er is sprake van koorts bij een lichaamstemperatuur van 38 graden celsius of meer. Bij een temperatuur van 37,5 tot 38 graden spreken we over verhoging. Dit geldt ook voor baby’s. Koorts is een normale reactie van het lichaam als het afweersysteem actief is. Zo kan het lichaam een ziekteverwekker beter te lijf gaan. Ook na een vaccinatie kan je baby koorts krijgen. Geen zorgen, dat is een normale reactie van het lichaam. Een vaccinatie is namelijk bedoelt om afweerstoffen op te bouwen tegen een virus of bacterie. En dat is precies wat je baby doet als hij of zij koorts heeft na een vaccinatie. Juist een heel gezonde reactie dus!
Andere oorzaken van verhoging
Baby’s hebben veel vaker koorts dan volwassenen. Dat is normaal. Dit komt doordat ze nog niet goed kunnen zweten om hun lichaamstemperatuur te verlagen. Baby’s kunnen dus verhoging of zelfs koorts hebben zonder ziek te zijn. Ze kunnen dan hun warmte niet goed kwijt. Bijvoorbeeld in de volgende gevallen:
- Te warme kleding
- Een te hoge temperatuur in de kamer of omgeving
- Als het heel warm en vochtig weer is
- Na inspanning of een flinke huilbui
- ’s Avonds is de lichaamstemperatuur gewoonlijk iets hoger
Hoe meet je koorts met een baby thermometer?
Waarschijnlijk voel je zelf al aan of je baby koorts heeft. Je merkt dat je kindje warmer aanvoelt, blosjes heeft of zweet. Maar alleen met een baby thermometer kun je de temperatuur van je kindje zeker weten. Het meest betrouwbaar is een normale koortsthermometer. Daarmee meet je temperatuur via de anus (tussen de billen). Artsen zweren daarbij, maar het is niet het meest prettig. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook andere nauwkeurige thermometers, die temperatuur meten via het voorhoofd. Veel prettiger en hygiënischer. En een extra voordeel: met een voorhoofdthermometer kun je zelfs koorts meten terwijl de baby slaapt, zonder ze wakker te maken dus. Perfect!
Wat als je baby koorts heeft?
Koorts zelf is niet gevaarlijk, het is alleen een signaal. Als je baby zich verder normaal gedraagt, dan is er waarschijnlijk niets aan de hand. Ook als de baby hoge koorts heeft (bijvoorbeeld 40 graden) dan kan dit geen kwaad. Hoge koorts kan het lichaam of de hersenen niet beschadigen. Maar let wel: voor baby’s onder de 3 maanden wordt altijd aangeraden om de huisarts in te lichten.
Bij een baby met koorts is het vooral belangrijk om te letten op andere klachten. Speelt, lacht, kijkt en reageert de baby zoals je gewend bent? Is de ademhaling rustig en regelmatig? Oogt de huid gezond en niet bleek? Drinkt en plast de baby zoals anders? Dan is je baby waarschijnlijk niet erg ziek.
Het kan ook zijn dat je kindje juist wél andere symptomen heeft. Bijvoorbeeld hoesten, snotteren, huilbuien of diarree. Dit kan wijzen op een ziekte. Ook braken, bleek zien of minder drinken zijn symptomen. Koorts zonder andere klachten kan soms wijzen op een blaasontsteking. Bij twijfel kun je altijd de huisarts bellen voor advies. Bel sowieso direct de huisarts als je baby suf is, piepend adem haalt, grauw lijkt of als je de situatie om een andere reden niet vertrouwt. Vaak voel je het als ouder wel aan als er iets aan de hand is, luister daar naar! 🙂
Wat je zelf kunt doen om koorts bij de baby te verlichten
- Zorg dat je baby genoeg drinkt. Door koorts kan je baby veel vocht verliezen.
- Probeer de baby genoeg rust te geven.
- Help het lichaam om de warmte kwijt te kunnen. Geef je baby luchtige wijde kleding. Het wordt niet aangeraden om de huid met koud water af te sponzen of een koud washandje te gebruiken.
- Als de baby het koud heeft of rilt, gebruik dan een extra dekentje. Houdt de signalen van te warm / koud goed in de gaten.
- Blijf in de buurt of zorg dat er een andere volwassene is die regelmatig kan kijken hoe het met de baby gaat.
Wanneer naar de huisarts als je baby koorts heeft?
Voor baby’s jonger dan 3 maanden wordt aangeraden om altijd contact op te nemen met de huisarts in geval van koorts. In de eerste maanden zijn kinderen namelijk het meest kwetsbaar. Voor baby’s en kinderen ouder dan 3 maanden is er een handig boekje met professioneel huisarts advies. Deze kun je zelf bekijken of samen met je huisarts. Meer informatie over baby’s, kinderen en koorts vind je ook op Thuisarts.nl. Dat is een website gemaakt door huisartsen, die ook door veel huisartsen wordt gebruikt. Er wordt precies uitgelegd in welke gevallen je contact op moet nemen met een arts.
Wanneer heeft een baby koorts?
Een baby heeft verhoging vanaf 37,5 tot 38 graden. Een baby heeft koorts bij een tempratuur die hoger is dan 38 graden.
Wat is de beste baby thermometer?
De beste baby thermometer is Makai Infrarood Thermometer
Wat voor een soorten baby thermometers heb je?
Er zijn verschillende soorten baby thermometers:
– Rectale thermometer
– Orale thermometer
– Infrarood thermometer
– Oor thermometer
– Voorhoofd thermometer
Kun je een normale thermometer gebruiken voor een baby?
Ja, dat kan. Een normale thermometer is prima voor een baby of een kind. Het fijnste is een infrarood thermometer zodat de baby er zelf weinig tot niets van merkt (en eventueel door kan slapen).
Hoe vaak moet ik een baby thermometer gebruiken?
Als je denkt dat je kindje wel eens ziek zou kunnen zijn, check dan de temperatuur elke 2 tot 4 uur.
Waarom is het hoofdje van mijn baby warm maar is er geen sprake van koorts?
Hoofdjes van babies zijn in het algemeen warmer. Heeft je baby geen koortssymptomen en gedraagt hij of zij zich normaal, dan is er hoogst waarschijnlijk niets aan de hand. Wil je het toch liever zeker weten? Raadpleeg dan altijd een (huis-)arts.