De 7 Beste Balance Boards van 2024
balance board featured image

De 7 Beste Balance Boards van 2024

Balance boarden is meer dan alleen een sport of een fitnessactiviteit. Het is een uitdagende en leuke manier om je evenwicht, core en stabiliteit te verbeteren. Of je nu een beginner bent die zijn stabiliteit wil verbeteren, een sportliefhebber die zijn core-kracht wil vergroten, of gewoon op zoek bent naar een leuke manier om actief te blijven, balance boarden biedt een unieke ervaring. Om je te helpen bij het maken van de juiste keuze, hebben wij de 7 beste balance boards van 2024 voor je op een rijtje gezet.

De beste balance boarden per categorie:

 

Beste balance board overzicht

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste algemene keuze Check Prijs bij Bol
Meest luxe keuze Check Prijs bij Bol
Beste keuze voor kinderen Check Prijs bij Bol
Beste rubberen keuze Check Prijs bij Bol
Beste kunststof keuze Check Prijs bij Bol
Beste duurzame keuze Check Prijs bij Bol
Beste goedkope keuze Check Prijs bij Bol

De 7 beste balance boarden onderzocht

Beste Algemene Keuze

Luxari - Balanstrainer Pro

5.0

De Luxari Balanstrainer Pro ondersteunt je bij het verbeteren van je evenwicht en het uitvoeren van gecontroleerde bewegingen. Door te trainen met dit balance board werk je aan een betere balans en coördinatie, het versterken van je kern, het verminderen van het risico op blessures, en het vergroten van zowel flexibiliteit als bewegingsvrijheid.

Dit balance board heeft een vlakke zijde en een bolle zijde die opblaasbaar is. Een handige pomp wordt meegeleverd om het opblazen moeiteloos te laten verlopen. Na gebruik kun je de board eenvoudig leeg laten lopen en makkelijk opbergen. Een voordeel dat ik persoonlijk prettig vond, was dat de pomp al bijgeleverd werd, zodat je deze niet apart hoeft te regelen.

Je kunt de oefeningen zittend, liggend of staand uitvoeren. Met behulp van het balansbord richt je je op het trainen van je buikspieren, enkels, voeten en benen. Bovendien wordt het balance board geleverd met twee afneembare weerstandsbanden, waarmee je je biceps, triceps en schouders kunt trainen. 

Voor een extra uitdaging in je training kun je het bord ook omdraaien en balanceren op de bolle kant. Het feit dat er weerstandsbanden zijn inbegrepen, gaf mij persoonlijk de mogelijkheid om meer variatie aan te brengen in mijn trainingsschema.

Voordelen:
 • Dit balansbord wordt geleverd met twee verwijderbare weerstandsbanden
 • Er wordt een handig pompje meegeleverd
 • Met dit balansbord kun je je hele lichaam trainen
 • Het balansbord voelt stevig aan
Nadelen:
 • De bijgeleverde pomp is vrij klein, wat het opblazen bemoeilijkt
 • De weerstandsbanden zijn aan de korte kant voor langere personen
Check Prijs op Bol.com
Meest Luxe Keuze

Indo Board Original Natural

5.0

De Indo Board Original Natural is het ultieme balance board voor iedereen die zijn balans, kernkracht, beensterkte en algemene stabiliteit wil verbeteren. Dit iconische product, dat sinds 1998 in gebruik is, biedt een leuke en uitdagende manier om je fysieke capaciteiten te vergroten. Met een afmeting van 76 cm x 46 cm en een roller met een diameter van 16,5 cm, is deze balanstrainer geschikt voor zowel beginners als gevorderden.

Voordelen:
 • Gemaakt van duurzaam beukenhout, lange levensduur
 • Veel trainingsmogelijkheden, train je balans, kern, beensterkte en stabiliteit
 • Geschikt voor alle niveaus: van beginner tot gevorderde gebruiker
 • Mooi ontwerp, met verschillende kleurkeuzes beschikbaar
Nadelen:
 • De hogere kwaliteit en duurzaamheid komen met een hogere prijs
 • Geen weerstandsbanden meegeleverd voor extra oefenmogelijkheden
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Voor Kinderen

Kinderfeets Houten Balansbord

4.8

Je vindt uiteraard niet alleen balance boards voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Met deze borden kunnen ze alle kanten op. Is het een schommelstoel, brug, glijbaan of wordt het als opstapje gebruikt? Het stimuleert hun fantasie, en de mogelijkheden zijn eindeloos.

Dit bord is duurzaam, gemaakt van FSC-gecertificeerd bamboe, en de lak is op waterbasis, wat zowel veilig is voor het milieu als voor je kind. Je kunt zelfs samen met je kind op het bord spelen, want het heeft een belastbaarheid tot 220 kg. Kinderen hebben uren speelplezier met een balance board.

De balansborden zijn geschikt voor kinderen vanaf ongeveer achttien maanden. Ze dagen je kind uit en helpen bij het ontwikkelen van balans en kracht op een speelse manier. 

Ze zijn verkrijgbaar in meerdere kleuren zoals geel, roze, regenboog, wit, grijs, of zelfs een neutrale houtkleur. Het bord kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. Het enige nadeel van de Kinderfeets balansborden is dat ze redelijk wat ruimte in beslag nemen wanneer je ze wilt opbergen.

Voordelen:
 • Veilig voor kleine kinderen door lak op waterbasis
 • Geeft een stevig gevoel
 • Ook geschikt voor volwassenen met een draagvermogen tot 220 kg
 • Leverbaar in 9 verschillende kleuren
Nadelen:
 • Moeilijk op te bergen door gebogen vorm
 • Prijzig door gebruikte premium materialen
Check Prijs op Bol.com
Beste Rubberen Keuze

AJ-Sports Balans Bord

4.1

Een balansbord wordt steeds vaker ingezet bij hersteltrainingen na knie- en enkelblessures, en ze worden ook steeds populairder in sportscholen om balans en coördinatie te verbeteren. Een goede stabiliteit en coördinatie dragen bij aan betere sportprestaties en helpen vervelende blessures te voorkomen.

Het AJ-Sports balansbord is uitgerust met een antislip laag, wat persoonlijk een pluspunt voor mij was, omdat ik anders het gevoel had dat ik zou wegglijden. Het bord heeft een maximale belastbaarheid van 180 kg, waardoor het geschikt is voor vrijwel iedereen.

Met dit balansbord kun je diverse spiergroepen trainen, waaronder je rug, armen, heupen, buik- en rugspieren. In feite kun je met dit eenvoudige hulpmiddel een complete workout uitvoeren zonder naar de sportschool te hoeven gaan. Als je dit bord aanschaft, kun je thuis zelf werken aan je coördinatie en balans.

Er wordt handig een pomp meegeleverd, maar eerlijk gezegd is de handpomp niet krachtig genoeg. Het is veel gemakkelijker om een elektrische pomp te gebruiken. Hiermee ben je snel klaar. Er wordt geen instructieboekje met voorbeeldoefeningen meegeleverd, maar gelukkig kun je online veel informatie vinden.

Voordelen:
 • Voorzien van een antislip laag voor extra stabiliteit
 • Mogelijkheid voor een complete thuisworkout
 • Effectief voor hersteltrainingen
 • Maximale belastbaarheid tot 180 kg
Nadelen:
 • De handpomp is niet krachtig genoeg
 • Er wordt geen boekje met voorbeeldoefeningen meegeleverd
Check Prijs op Bol.com
Beste Kunststof Keuze

Tunturi Balans Bord

4.0

Als je last hebt gehad van een knie- of enkelblessure, is het een uitstekend hulpmiddel voor je herstel, en het wordt tegenwoordig ook veelvuldig ingezet bij fysiotherapie. Dit komt doordat het je coördinatie, balans en uithoudingsvermogen traint.

Het Tunturi Balans Bord is een zeer veelzijdig balance board, met handvatten aan de zijkant waarmee je zelfs push-ups kunt doen, wat een extra uitdaging biedt. Hierdoor moet je niet alleen je evenwicht behouden, maar ook de oefening correct uitvoeren.

Wat ik persoonlijk geweldig vond, is dat je bij dit bord een gratis Tunturi Training app krijgt. Deze app is beschikbaar voor download in zowel de App Store als de Play Store en biedt duizenden fitnessoefeningen, instructies en workoutvideo's. Het kan je begeleiden bij het trainen met een balance board en stelt je in staat om je eigen trainingsschema te maken, wat bijzonder handig is. De bibliotheek wordt regelmatig bijgewerkt, waardoor je altijd nieuwe uitdagingen hebt en het nooit saai wordt.

Het ruwe oppervlak van dit balance board zorgt voor extra grip, terwijl het midden van het bord zacht is om je vloer te beschermen. Dit maakt het gemakkelijk om binnen te trainen.

Voordelen:
 • Zeer veelzijdig bord, te gebruiken voor grote variatie oefeningen
 • Inclusief gratis trainingsapp met 5000+ fitnessoefeningen
 • Ruw oppervlak voor extra grip
 • Handvatten voor het uitvoeren van push-ups
Nadelen:
 • Het bord is relatief klein
 • De groene handvatten zakken een beetje in als er druk op wordt uitgeoefend
Check Prijs op Bol.com
Beste Duurzame Keuze

Bold38

4.4

Als je je algehele fitheid wilt verbeteren en betere sportprestaties wilt behalen, is de Bold38 een handig hulpmiddel. Met dit balance board versterk je je kern, stabiliteit, coördinatie en flexibiliteit, wat resulteert in verbeterde sportprestaties en verminderde kans op blessures. Een sterke core vermindert het risico op lage rugklachten.

Ik was niet gewend aan een balance board, maar ik vond de meegeleverde stoppers zeer handig. Hiermee kon ik zelf de moeilijkheidsgraad aanpassen, vooral omdat het in begin wennen is als je voor de eerste keer op een balansbord staat. Het lijkt gemakkelijker dan het in werkelijkheid is.

De Bold 38 is gemaakt van natuurlijke materialen, het bord is gemaakt van Baltisch berkenhout en een kurken toplaag. Zelfs de stoppers zijn gemaakt van natuurlijke materialen, namelijk een lichtgewicht bio-composiet van suikerrietethanol vermengd met olifantengras. Het is dus een duurzaam balansbord. Duurzaamheid staat hoog in ons vaandel, en we verkopen daarom producten die zoveel mogelijk van natuurlijke materialen zijn gemaakt.

Een interessant detail: voor elk verkocht balance board planten wij een boom.

Voordelen:
 • Inclusief stoppers waarmee je de moeilijkheidsgraad kunt aanpassen
 • Gemaakt van natuurlijke materialen
 • Duurzaam product gemaakt van milieubewuste materialen als kurk
 • Voelt goed stevig aan
Nadelen:
 • Vrij prijzig door premium duurzame materialen
 • Kurk voelt niet voor iedereen fijn aan
Check Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Keuze

Tunturi Verstelbaar Balans Bord

4.6

Als je nieuwsgierig bent naar een balance board, is dit een goed bord om mee te beginnen. Je kunt het kopen voor een aantrekkelijke prijs, terwijl het bord toch mogelijkheden biedt.

Bij dit bord zit namelijk een app inbegrepen waarmee je toegang krijgt tot duizenden oefeningen, instructievideo's en workouts. Ze vullen de bibliotheek regelmatig aan, zodat je steeds iets nieuws hebt om te proberen. Persoonlijk vond ik dit erg handig, omdat het me op weg hielp. Ook kon ik eenvoudig een persoonlijk trainingsschema samenstellen met behulp van de app, die gratis te downloaden is in de App Store of Play Store.

Met het Tunturi Verstelbaar Balans Bord verbeter je je balans, uithoudingsvermogen en coördinatie. Onderaan het bord bevindt zich een groene dop. Als je deze eraf haalt, komt het balansbord enkele centimeters van de vloer. Hierdoor worden je oefeningen meteen uitdagender en moeten je spieren harder werken. Op deze manier kun je jezelf steeds blijven uitdagen en de trainingsintensiteit geleidelijk verhogen. Begin gemakkelijk en bouw de moeilijkheidsgraad van de training op.

Voordelen:
 • Inclusief trainingsapp om een persoonlijk trainingsschema samen te stellen
 • Verhoog de trainingsmoeilijkheid door de groene dop te verwijderen
 • Ideaal startersboard door de budgetprijs
 • Groot en stevig, dus prima voor beginners
Nadelen:
 • De groene dop, die voorkomt dat je wegglijdt als je deze verwijdert, wordt niet vermeld
 • Er wordt niet aangegeven wat het belastbare gewicht is
Check Prijs op Bol.com

De beste balance boarden vergeleken

Beste Algemene Keuze Meest Luxe Keuze Beste Keuze Voor Kinderen Beste Rubberen Keuze Beste Kunststof Keuze Beste Duurzame Keuze Beste Goedkope Keuze
Luxari - Balanstrainer Pro SWILIX ® Balanstrainer Kinderfeets Houten Balansbord AJ-Sports Balans Bord Tunturi Balans Bord Bold38 Tunturi Verstelbaar Balans Bord
Algemene score 4,7/5 4,3/5 4,8/5 4,1/5 4/5 4,4/5 4,6/5
Kwaliteit 4,8/5 4,5/5 4,8/5 4,5/5 3,5/5 5/5 4,5/5
Stevigheid 5/5 4,8/5 5 /5 4,5/5 3,5/5 5/5 4,5/5
Extra’s 4,5/5 3,5/5 n.v.t. 3/5 4,8/5 3/5 4,5/5
Gebruiksgemak 4,3/5 4,3/5 4,5/5 4,5/5 4/5 4,5/5 4,8/5
Materiaal Kunststof PVC Hout Kunststof en rubber Kunststof Hout ABS
Prijs €€ €€

Waar moet je op letten bij het kopen van een balance board? 

 • Stevigheid en belastbaarheid: voordat je een balansbord koopt, is het belangrijk om vooraf te controleren wat de maximale draagcapaciteit is.
 • Extra’s: sommige balansborden worden geleverd met extra’s, zoals weerstandsbanden of een trainingsapp. Als deze functies voor jou belangrijk zijn, is het goed om dit mee te nemen in je keuze.
 • Gebruiksgemak: er zijn balansborden waarmee je op verschillende niveaus kunt trainen. Ze hebben bijvoorbeeld stoppers of verwijderbare dopjes waardoor je oefeningen makkelijker of moeilijker worden. Hierdoor kun je op je eigen niveau trainen, hoewel dit niet bij alle borden mogelijk is.
 • Materiaal: balansborden zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. Het materiaal kan invloed hebben op de duurzaamheid, grip en prijs van het balansbord, dus het is belangrijk om het materiaal zorgvuldig te overwegen bij je aankoopbeslissing.

De wetenschap over een balance board

Met een balance board of buikspierbank werk je aan het versterken van je core, stabiliteit, flexibiliteit en coördinatie. Het draagt bij aan het opbouwen van een krachtige core.

Een sterke core is belangrijk, niet alleen om blessures te voorkomen, maar ook om je sportprestaties te verbeteren en je dagelijkse activiteiten makkelijker te laten verlopen. Als je kracht ontwikkelt zonder dat deze effectief wordt overgedragen, kan dit zelfs nadelige gevolgen hebben voor je prestaties, zoals bij springen, stoten, werpen, rennen, duwen en andere activiteiten. Een sterke core leidt tot algehele verbetering van je prestaties.

Veel bewegingen in ons lichaam beginnen in één deel en hebben invloed op andere delen van ons lichaam. Naast het hebben van voldoende kracht, is ook controle en timing van deze spieren van belang. Het is belangrijk om controle over je spieren te hebben om bewegingen gecontroleerd en gecoördineerd uit te voeren. Met een balance board of ab roller kan je dit trainen.

De soorten balansborden

Het materiaal waaruit een balance board is gemaakt, kan de duurzaamheid, prestaties en het gebruiksgemak beïnvloeden. Hier zijn enkele veelvoorkomende materialen:

 • Hout: bieden uitstekende grip en stabiliteit. Ze zijn over het algemeen geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik. Houten borden zijn populair vanwege hun grip en stabiliteit.
 • Bamboe: zijn duurzaam en milieuvriendelijk.
 • Kunststof: zijn over het algemeen lichter en draagbaarder dan houten borden. Ze zijn gemakkelijk schoon te maken en geschikt voor beginners, maar ze zijn over het algemeen minder duurzaam dan houten balance boards.
 • Rubber: bieden extra demping en voelen zacht aan. Ze zijn echter mogelijk minder stabiel dan houten of kunststof balance boards.
 • Kurk: met een kurken bovenlaag zijn extra comfortabel en bieden een antislip oppervlak. Ze zijn milieuvriendelijk en bieden goede grip.

Het juiste materiaal hangt af van je persoonlijke voorkeur, het gebruik en je budget. Het is belangrijk om het materiaal zorgvuldig te overwegen om ervoor te zorgen dat het voldoet aan je behoeften bij het gebruik van het balance board.

Conclusie

Een sterke core is belangrijk om je prestaties te verbeteren en blessures te voorkomen. Met een balansbord kun je dit makkelijk thuis trainen, zonder dat je naar de sportschool hoeft te gaan. Als je op zoek bent naar een volledige body workout, is de Luxari – Balanstrainer Pro een uitstekende keuze, omdat deze wordt geleverd met weerstandsbanden. Voor ouders die de fantasie van hun kinderen willen stimuleren en hen uren speelplezier willen bieden, is er het Kinderfeets houten balansbord. Wil je ook je armen trainen? Het Tunturi Balans Bord heeft handvatten waarmee je push-ups kunt doen. Als je nog niet zeker weet of een balance board iets voor jou is, is het Tunturi Verstelbaar Balans bord een betaalbare optie. Bovendien wordt hierbij een trainingsapp meegeleverd met duizenden fitnessoefeningen. Als je ook aan je conditie wil werken, dan is een  springtouw een goed hulpmiddel. 
Wat ook een waardevolle toevoeging kan zijn voor het thuissporten is een weerstandsband. Daarmee maak jij je oefeningen net wat zwaarder.

Veelgestelde vragen

Waarom is een sterke core belangrijk?

Een sterke core geeft een betere lichaamshouding, maakt de kans op blessures kleiner, verbetert sportprestaties.

Hoe vaak oefen je met een balance board?

Het wordt aanbevolen om minimaal één keer per week je balans te trainen.

Is het moeilijk om te trainen met een balance board?

In het begin kan het lastig zijn. Als je het nog nooit hebt gedaan, is het slim om te kiezen voor een balansbord waarop je op verschillende moeilijkheidsniveaus kunt trainen, zodat je van makkelijk naar steeds wat moeilijker kunt gaan.

Zijn alle borden hetzelfde?

Met elk balance board kun je je balans, coördinatie en uithoudingsvermogen trainen. Zoals je kunt lezen in de verschillende soorten, zit er wel verschil in het materiaal. Sommige boards maken het mogelijk om een full-body workout te doen dankzij de meegeleverde weerstandsbanden.

Vanaf welke leeftijd is het geschikt?

Het Kinderfeets houten balansbord is al geschikt vanaf 18 maanden.

Waarom is een sterke core belangrijk?

Een sterke core zorgt voor een betere lichaamshouding, verkleint de kans op blessures en verbetert sportprestaties.

Bronnen

1 Rietveld, J. (2012). Core stability training: van theorie naar praktijk

Dokter Fit