Bloeddruk Waarden Tabel – Uitleg Verschillen per Leeftijd & Geslacht voor zowel Bovendruk als Onderdruk

Bloeddruk Waarden Tabel – Uitleg Verschillen per Leeftijd & Geslacht voor zowel Bovendruk als Onderdruk

bloeddruk waarden tabel
bloeddruk waarden tabel

Zijn jouw bloeddruk waarden normaal? Check het in de bloeddruk tabel. In dit artikel leggen we precies uit hoe bloeddrukwaarden werken en wat dit zegt over je gezondheid. We gaan in op het verschil tussen bovendruk en onderdruk en leggen iets uit over de factoren die van invloed zijn op je bloeddruk. Ook leggen we uit hoe een normale bloeddruk per leeftijd of geslacht kan verschillen. Én we hebben een handige bloeddruk tabel gemaakt waarin je snel kunt opzoeken of jouw bloeddruk waarden normaal zijn, te hoog of juist laag.

Wil je meten? Bekijk hier de beste bloeddrukmeters

Wat is bloeddruk?

Bloeddruk is de druk in je bloedvaten. Het zegt iets over de kracht waarmee bloed door je lichaam stroomt. Je hebt bloeddruk nodig om je bloed goed rond je lichaam te pompen. Zo wordt zuurstof naar je spieren en organen gebracht. Bij een hoge bloeddruk (veel kracht) stroomt je bloed sneller door je bloedvaten. Als je een lage bloeddruk hebt (weinig kracht), dan gaat dit langzamer.

Als je bloed met teveel kracht door je lichaam stroomt, dan kan dit je bloedvaten beschadigen. Dat kan na een aantal jaren weer leiden tot andere problemen, zoals een beroerte of hartinfarct. Om die reden is een te hoge bloeddruk niet gezond. Bij een te lage bloeddruk krijgen je spieren en organen soms niet genoeg zuurstof. Dat is dus ook niet goed. Daarom is het belangrijk om je bloeddruk waarde te meten. In de bloeddruk tabel kun je daarna aflezen of jouw waarden normaal zijn en gezond.

Bloeddruk waarden meten

Je kunt je bloeddrukwaarden meten met een bloeddrukmeter. Dit is een apparaat met een opblaasbare band die je om je arm of pols doet. Als de band zich vult met lucht worden de slagaders in je arm héél even dicht gedrukt. Zodra de slagader weer open gaat, vangt de bloeddrukmeter trillingen op door de kracht van je bloed. De resultaten van die meting worden uitgedrukt in twee waarden: een getal voor de bovendruk en een getal voor de onderdruk. Samen vormen ze je bloeddrukwaarde.

Verschil bovendruk en onderdruk

De bovendruk, ook wel systolische waarde genoemd, is het hoogste getal op de bloeddrukmeter. Deze geeft de hoogst gemeten bloeddruk in je aders weer. Dat is op het moment dat je hart nét gepompt heeft en het bloed met kracht door je slagaders stroomt. De onderdruk, ook wel diastolische waarde genoemd, geeft de laagst gemeten bloeddruk weer. Die wordt gemeten op het rustmoment tussen twee hartslagen in. De bovendruk waarde is de belangrijkste waarde in het bepalen of je bloeddruk te hoog is.

ideale bloeddruk waarde

De ideale bloeddruk waarden zijn volgens de Hartstichting 120/80. Dat betekent: een bovendruk van 120 en een onderdruk van 80.

Wat is een normale bloeddruk waarde?

Bij een goede, normale bloeddruk is de bovendruk tussen de 120 en 140 en de onderdruk maximaal 90. Dat zijn gezonde bloeddrukwaarden. Bij een bovendruk tussen 140 en 180 heb je een hoge bloeddruk. En is je bovendruk hoger dan 180? Dan heb je een ernstig verhoogde bloeddruk. Neem in dat geval vandaag nog contact op met je huisarts om te bespreken wat je kunt doen om dit te verlagen.

Bloeddrukwaarde en leeftijd

Als je ouder wordt, dan kan je bloeddruk toenemen. Vanaf je 40e neemt de kans op een hoge bloeddruk toe. Daar merk je zelf vaak niks van. Daarom is het belangrijk om zelf je bloeddruk waarden in de gaten te houden. Zo kun je op tijd actie ondernemen en voorkomen dat je aderen beschadigen.

Bloeddruk waarden en geslacht

Voor zowel mannen als vrouwen gelden dezelfde ideale bloeddrukwaarden van 120/80. Wel blijkt uit onderzoek van het RIVM dat mannen vaker dan vrouwen last hebben van een (te) hoge bloeddruk. Van de Nederlanders tussen de 40 en 60 jaar heeft 1 op de 3 mannen last van een hoge bloeddruk ten opzichte van 1 op de 4 vrouwen. In totaal zijn er in Nederland ongeveer 2,8 miljoen mensen met verhoogde bloeddrukwaarden, vaak zonder dat zij zich daar zelf bewust van zijn. Regelmatig meten is dus belangrijk!

Bloeddruk tabel

Alhoewel de gemiddelde bloeddrukwaarden kunnen verschillen per leeftijd en per geslacht, is een gezonde bloeddruk hetzelfde voor iedereen. Dus ook al is het normaal dat mannen en ouderen vaker een hoge bloeddruk hebben, het is nog steeds niet gezond. Bekijk in de bloeddruk tabel hieronder wat jouw bloeddruk waarden zeggen over hoe goed je bloeddruk is.

bovendruk
(systolisch)
onderdruk
(diastolisch)
Betekenis bloeddrukniveau
< 120< 80Lage bloeddruk
120 – 129 80 – 84 Ideale bloeddruk
130 – 139 85 – 89Normale bloeddruk
140 – 159 90 – 99 Lichte hoge bloeddruk
160 – 179 100 – 109 Matige hoge bloeddruk
> 180> 110Ernstig hoge bloeddruk
Zijn je bloeddruk waarden te hoog? Kijk dan bijvoorbeeld op de website van de Hartstichting om te lezen wat je kunt doen om deze te verlagen.

Goede bloeddrukmeter kiezen

Om je bloeddruk waarden goed te meten, is het belangrijk om een betrouwbare bloeddrukmeter te gebruiken. Lees voor meer informatie over goede bloeddrukmeters, of kijk op Bol.com welke bloeddrukmeters worden aangeraden door de Hartstichting.

Geschreven door
Erik Metzen Smits
Dokter Fit