De 6 Beste Bloeddrukmeters van 2024
bloeddrukmeter-featured-image

De 6 Beste Bloeddrukmeters van 2024

Een bloeddrukmeter is een handig apparaatje dat gewoon thuis gebruikt wordt. Je kunt het gebruiken omdat het van de dokter ‘moet’ of gewoon om zelf meer inzicht te krijgen in je gezondheid. In dit artikel zetten we de beste bloeddrukmeters voor thuis op een rijtje. We hebben daarbij gelet op prijs, kwaliteit, beoordelingen, gebruiksgemak, betrouwbaarheid en/of de bloeddrukmeter wordt aanbevolen door de Hartstichting. Lees hieronder meer over thuis je bloeddruk meten en bekijk welke meter het beste bij jou past.

De beste bloeddrukmeters categorie:

Beste bloeddrukmeter overzicht

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste algemene keuze Check Prijs bij Bol
Beste luxe keuze Check Prijs bij Fitwinkel
Beste complete keuze Check Prijs bij Bol
Meest populaire keuze Check Prijs bij Bol
Beste slimme keuze Check Prijs bij Bol
Beste eenvoudige keuze Check Prijs bij Bol

De 6 beste bloeddrukmeter onderzocht

Beste Algemene Keuze

FITAGE Bovenarm Bloeddrukmeter

4.7

Deze bloeddrukmeter van FITAGE komt als model met de beste prijs-kwaliteitverhouding uit onze test. Met slechts één druk op de knop meet je je bloeddruk en wordt deze automatisch opgeslagen.

De bloeddrukmeter heeft een geheugen van 99 metingen en kan dit voor twee gebruikers onthouden. We vinden dit een handige functie, maar het maakt het lastig om de bloeddrukmeter als familie samen te gebruiken. Concurrerende modellen kunnen gegevens van drie personen opslaan. 

De armmanchet is 22 tot 36 centimeter, wat gemiddeld is. Dit bleek ideaal voor het overgrote deel van onze testers. We vinden het handig dat de bloeddrukmeter op batterijen werkt en daarmee draadloos te gebruiken is. 

Dit model van FITAGE is uiterst gebruiksvriendelijk: met één druk op de knop wordt je bloeddruk gemeten en verschijnen de resultaten automatisch in de app. Op het scherm lazen we duidelijk onze bloeddruk en hartslag af.

We raden deze slimme bloeddrukmeter van FITAGE aan als je op zoek bent naar een gebruiksvriendelijk model met een mobiele applicatie. Als je de bloeddrukmeter met een app applicatie wilt gebruiken, kies je beter voor een ander exemplaar.

Voordelen:
  • Duidelijk af te lezen bloeddruk en hartslag op scherm
  • Te gebruiken met één druk op de knop
  • Draadloos: werkt op batterijen
  • Geheugen van 99 metingen
Nadelen:
  • Geen mobiele applicatie
Check Prijs op Bol.com
Beste Luxe Keuze
Omron HBP 1320 - Professionele Bloeddrukmeter

Als je op zoek bent naar een professionele bloeddrukmeter met uitgebreide instelmogelijkheden, is dit model van Omron een goede keuze.

Dit model beschikt over Intellisense technologie. Deze technologie zorgt ervoor dat de manchet nooit te hard opgepompt wordt. Je ontvangt twee stuks, waardoor dit model qua maat voor vrijwel iedereen geschikt is. Een onregelmatige hartslag wordt geïndiceerd, bij teveel beweging stopt de meting en er is een instelling voor inflatiedruk. 

De meter heeft een schokbestendige behuizing en een ingebouwde handgreep, wat ophangen en verplaatsen makkelijk maakt. Je ziet de laatste meting duidelijk weergegeven op het scherm dat achtergrondverlichting heeft. Het apparaat schakelt automatisch uit.

We raden dit model aan voor professionele gebruik vanwege de hoge nauwkeurigheid en het gebruik voor alle maten.

Voordelen:
  • Intellisense technologie: manchet nooit te hard opgepompt
  • Handgreep maakt verplaatsen en ophangen eenvoudig
  • Robuuste behuizing kan tegen stootje
  • Twee maten manchetten meegeleverd
Nadelen:
  • Prijzig
  • Geen koppeling app voor opslag gegevens
Check Prijs op Fitwinkel.nl
Beste Complete Keuze
MostEssential Premium Bloeddrukmeter
4.6

Deze meter van meet verschillende gegevens, waaronder de bloeddruk en hartslag, wat dit product uniek en veelzijdig maakt.

De vele functies omvatten een hartslagmeter, waarbij onregelmatigheid gedetecteerd wordt en je een gemiddelde over drie metingen te zien krijgt. Ook je bloeddruk wordt nauwkeurig gemeten. Dit model meet binnen dertig seconden en kan bijna 400 metingen onthouden in het geheugen.

De verstelbare manchet is geschikt voor een bovenomtrek van 22 tot 40 centimeter, wat voor de meerderheid van de mensen passend is. Het grote lcd-scherm is makkelijk af te lezen en het apparaatje is makkelijk te gebruiken.

Kortom, een echte aanrader voor veelzijdige metingen en hoog gebruiksgemak!

Voordelen:
  • Ruime functies, waaronder bloeddrukmeting en hartslagmeting
  • Geheugen voor 398 metingen
  • Verstelbaar manchet voor omtrek 22-40 centimeter
  • Gebruiksvriendelijk lcd-scherm
Nadelen:
  • Gegevens van maximaal 2 personen onthouden
  • Geen koppeling met app mogelijk
Check Prijs op Bol.com
Meest Populaire Keuze
Bintoi Bloeddrukmeter
4.7

Deze bloeddrukmeter van Bintoi heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding en is ook nog eens eenvoudig in gebruik.

Omdat het apparaat een gemiddelde meet over drie metingen, ontvang je altijd nauwkeurige resultaten. De meter slaat maar liefst 240 gegevens op, waardoor je eenvoudig resultaten kunt vergelijken. Ook wordt een onregelmatige hartslag gedetecteerd.

De manchet is rondom de bovenarm te bevestigen en het apparaat detecteert als die niet juist gedaan wordt. Meten doe je met één druk op de knop, wat dit model gebruiksvriendelijk maakt. Het compacte formaat maakt meenemen eenvoudig.

We raden dit model aan vanwege het comfortabele gebruik, de ruime functionaliteiten en compacte formaat.

Voordelen:
  • iSense-technologie: snel meten zonder hard opblazen
  • 120 geheugenplaatsen voor elk van de 2 gebruikers
  • Nauwkeurig, gemiddelde over 3 metingen
  • Detecteert als manchet niet correct is bevestigd
  • Voorleesfunctie voor slechtzienden
  • Inclusief batterijen en opbergtas
Nadelen:
  • Niet voor meer dan twee gebruikers
  • Behuizing voelt iets minder hoogwaardig aan
Check Prijs op Bol.com
Beste Slimme Keuze
Omron EVOLV
5.0

De Omron EVOLV is een alles-in-één bovenarmbloeddrukmeter die uitblinkt in nauwkeurigheid en gebruiksgemak. Als Beste Luxueuze Keuze biedt het apparaat innovatieve functies zoals snelle metingen en koppeling met de Omron Connect app. Hiermee kun je eenvoudig je bloeddrukgeschiedenis bijhouden. De Intelli Wrap Manchet en detectie van onregelmatige hartslag voegen extra betrouwbaarheid toe. Echter, de hogere prijs en enkel geheugen voor de metingen van 1 persoon kunnen nadelen zijn. Het apparaat kan ook overweldigend zijn voor nieuwe gebruikers door zijn geavanceerde functies.

Voordelen:
  • Detecteert onregelmatige hartslag
  • Herkent ochtendhypertensie
  • Meetwaarden verzameld in mobiele app
  • Koppelbaar met andere apparaten
  • Waarschuwt bij onjuist aangebracht manchet
  • Bewegingssensor voor lichaamsbeweging detectie
  • 5 jaar garantie
Nadelen:
  • Enigszins prijzig in vergelijking
  • Geheugen voor slechts 1 persoon
Check Prijs op Bol.com
Beste Eenvoudige Keuze

Omron X2 Basic

4.0

De Omron X2 Basic is de goedkoopste bloeddrukmeter die wordt aangeraden door de Hartstichting. De M2 Basic is eenvoudig, maar maakt zeer betrouwbare metingen van je bloeddruk. Hij is volautomatisch en met één druk op de knop start je een meting. Het is de beste bloeddrukmeter in deze lage prijsklasse, maar let op: hij meet geen extra dingen zoals ochtendhypertensie en is niet te koppelen met andere apparaten of een app.

Voordelen:
  • Laag geprijsd
  • Nauwkeurig
  • Aangeraden door de Hartstichting
  • Eenvoudig in gebruik
Nadelen:
  • Meet alleen basis gegevens
Check Prijs op Bol.com

De wetenschap

Er zijn twee getallen in een bloeddrukmeting: systolisch en diastolisch. Een typische meting kan bijvoorbeeld 120/80 zijn. Wanneer de arts de manchet om jouw arm doet en deze oppompt, snijdt hij/zij de bloedstroom af met de druk die door de manchet wordt uitgeoefend. Wanneer de druk in de manchet wordt opgeheven, begint het bloed weer te stromen. Nu kan de arts de stroming in de stethoscoop horen. Het getal waarbij het bloed begint te stromen (120) is de maat voor de maximale uitgangsdruk van het hart (systolische meting). De arts laat de druk op de manchet verder afnemen en luistert tot er geen geluid meer te horen is. Dat getal (80) geeft de druk in het systeem aan wanneer het hart ontspannen is (diastolische meting).

Als de getallen te hoog zijn, betekent dit dat het hart te hard moet werken door beperkingen in de leidingen. Bepaalde hormonen, zoals adrenaline (die vrijkomt als je stress hebt), zorgen ervoor dat bepaalde bloedvaten vernauwen. Hierdoor stijgt je bloeddruk. Als je vaak stress hebt, gaat je bloeddruk omhoog en dat betekent dat je hart te hard moet werken.

Verschillende soorten bloeddrukmeters

In dit artikel richten we ons alleen op de beste bloeddrukmeters voor de bovenarm. Dat doen we omdat je daarmee het makkelijkst goed thuis je bloeddruk kunt meten, met de meest betrouwbare resultaten. Je kunt ook bloeddruk meten via je pols, met een polsbloeddrukmeter. Het is daarbij lastiger om een goede houding aan te nemen, waardoor de meting wordt beïnvloed. Over het algemeen worden bovenarm bloeddrukmeters als nauwkeuriger en comfortabeler gezien dan meters voor je pols. Wil je toch liever via je pols meten? Kijk dan hier voor betrouwbare polsmodellen.

Thuis je bloeddruk meten

Met welke reden je het ook doet, thuis je bloeddruk meten is goed. Niet alleen om zelf je waarden in de gaten te houden, maar ook omdat je thuis rustiger (minder gespannen) bent dan bij een arts. Dat geeft een betere meting van je bloeddruk in rust. Daarnaast is het meten van je bloeddruk bij de huisarts een momentopname, terwijl je het thuis dagelijks kunt doen. Zo krijgen jij én je zorgverleners een betrouwbaar beeld van je gezondheid. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je op de juiste manier meet.

Bloeddrukmeters en boezemfibrillatie

Een hoge bloeddruk kan leiden tot een onregelmatige hartslag (boezemfibrillatie). De meeste bloeddrukmeters meten je hartslag en geven een melding als ze boezemfibrillatie registreren. Wel zo fijn. Heb je last van boezemfibrillatie of een andere hartaandoening en wil je jouw hart beter in de gaten houden? Dan is er ook een slim apparaatje waarmee je zelf een ECG maakt op je smartphone. Het apparaatje wordt door steeds meer cardiologen gebruikt om patiënten op afstand te begeleiden.

Waarop letten bij het kopen van een bloeddrukmeter?

Als je op zoek bent naar de beste bloeddrukmeter voor jezelf of een ander, dan zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. Bijvoorbeeld als het gaat over de functionaliteiten, het formaat, het aantal gebruikers en of je ‘m kunt koppelen met een app. We lichten deze aspecten hieronder toe.

Functionaliteiten

Het belangrijkste aspect van de bloeddrukmeter is natuurlijk dat hij nauwkeurig je bloeddruk meet. Maar daarnaast hebben veel meters nog andere functies, die je misschien wel of juist minder belangrijk vind. Bedenk bijvoorbeeld welke van onderstaande functies belangrijk voor je zijn:

  • Ochtendhypertensie meten: net na het opstaan kan je bloeddruk hoger zijn dan later op de dag. Dat heet ochtendhypertensie. Sommige bloeddrukmeters herkennen dit en geven een signaal: zo weet je dat je waarden in de ochtend misschien geen goed beeld geven van je algehele bloeddruk.
  • Gemiddelde over 3 metingen: het meten van je bloeddruk is een momentopname. Factoren zoals tijdstip, stress en temperatuur kunnen de meting beïnvloeden. Bloeddrukmeters die het gemiddelde berekenen over 3 metingen geven dus een beter algemeen beeld van je bloeddruk dan één meting.
  • Detectie onregelmatige hartslag: bijna alle bloeddrukmeters meten ook je hartslag. Sommige meters analyseren die gegevens en laten het je weten als je een onregelmatige hartslag hebt (boezemfibrilleren).
  • Koppelen met app: er zijn bloeddrukmeters die verbinding kunnen maken met een app op je smartphone. Zo kun je al je metingen overzichtelijk bijhouden en zelfs delen met anderen (bijvoorbeeld je huisarts). Handig om het verloop van je bloeddruk over langere in te zien.
  • Bewegingssensor: om een goede en betrouwbare meting te maken is het belangrijk om je arm stil te houden. Een bewegingssensor checkt of je niet teveel beweegt tijdens het meten.
  • Juist aanbrengen manchet: ook het juist aanbrengen van het manchet (band om je arm) is belangrijk voor een betrouwbare meting. Sommige bloeddrukmeters detecteren of het manchet juist is aangebracht en helpen je zo om thuis een goede meting te maken.

Grootte manchet

Bij de keuze voor de beste bloeddrukmeter is het belangrijk dat de manchet goed past. De manchet is de band die je, vaak met klittenband, om je bovenarm doet. Deze moet precies aansluiten om een goede meting te maken. Als hij te los of te strak zit, dan kun je niet goed je bloeddruk meten.

Er zijn verschillende maten voor de manchet: small (S), medium (M) en large (L). Om te bepalen welke maat je nodig hebt, kun je met een meetlint de omtrek van je bovenarm meten. Meet op het breedste gedeelte van de bovenarm die je gaat gebruiken om thuis je bloeddruk te meten. Voor rechtshandigen is dat je linkerarm, voor linkshandigen je rechterarm.

Omtrek gemeten? Tel er dan één centimeter bij op. In de tabel kun je zien welke maat je nodig hebt. De meeste mensen hebben maat M of L.

Omtrek van je bovenarmMaatVoorbeeld van een goede bloeddrukmeter
Minder dan 22 cmSDe Ciśnieniomierz BRAUN ExactFit
Tussen de 22 en 32 cmMDe Omron M7 Intelli IT
Tussen de 32 en 42 cmLOok de Omron M7 Intelli IT

Aantal gebruikers

Bij je keuze voor de beste bloeddrukmeter is het belangrijk om te bedenken hoeveel personen de meter gaan gebruiken. Veel modellen kunnen maar de gegevens van één persoon opslaan, of hooguit twee. Dat is prima als je de bloeddrukmeter enkel zelf of misschien samen met je partner thuis gaat gebruiken. Maar voor meer gebruikers heb je een ander model nodig. De enige door de Hartstichting aanbevolen bloeddrukmeter die meer dan 3 personen kan onthouden is de Qardio. Dat is meteen een mooi model dat ook draadloos is en gekoppeld kan worden met een app.

Formaat

Ben je vaak onderweg of op reis, of moet je ook op werk je bloeddruk meten? Dan is het fijn als de bloeddrukmeter makkelijk te vervoeren is. Sommige modellen zijn lekker klein en speciaal om mee te nemen, zoals de iHealth track of deze van Wellue. Nog handiger, maar ook iets prijziger is een draadloze bloeddrukmeter. Je hebt dan de keuze uit de Omron EVOLV of de Qardio.

Hoe moet je bloedruk meten?

Zelf thuis je bloeddruk meten is makkelijk, maar het kost wel wat oefening. Doe de metingen ’s ochtends en ’s avonds. Vaak kan je huisarts advies geven of je begeleiden bij het goed meten. Een goede bloeddrukmeter is het halve werk. De rest van de stappen is eenvoudig:

  1. Voorbereiding.
    In het halfuur voor de meting kun je beter niet roken, geen koffie drinken en geen hoge inspanning leveren. Dus niet sporten of hard werken.
  2. Ga rustig zitten.
    Kies voor een hoge stoel, waar je rechtop kunt zitten met je benen naast elkaar. Blijf 5 minuten rustig zitten.
  3. Meetje bloeddruk.
    Doe de manchet om je arm, niet te strak en niet te los. Gebruik de bloeddrukmeter volgens de aanwijzingen van het apparaat en je huisarts.
  4. Noteer de resultaten.
    Schrijf de uitkomst van de meting op, of synchroniseer de resultaten met je smartphone. Zo heb je na 5 dagen een goed beeld van wat je bloeddruk is.
  5. Aan de slag
    Heb je een goede bloeddruk? Houden zo! Is je bloeddruk te hoog? Een gezonde leefstijl kan helpen. Kijk voor tips en advies bijvoorbeeld op SamenGezond.nl

Meer over zelf thuis je bloeddruk meten lees je op Thuisarts.nl

Meest gestelde vragen

Hoe werkt een bloeddrukmeter?

Een bloeddrukmeter is een speciaal ontworpen apparaat dat wordt gebruikt om de bloeddruk van personen te meten. Het bestaat uit een opblaasbare rubberen manchet die rond de arm van de persoon wordt gewikkeld. Er wordt lucht in de manchet gepompt, en het bloed dat er langs begint te stromen wordt gemeten.

Wat zijn de twee soorten bloeddrukmeters?

De twee belangrijkste types bloeddrukmeters zijn manueel en elektrisch. Het elektrische model is in staat de bloeddruk automatisch te meten, terwijl bij de manuele versie druk in de huls moet worden gepompt.

Wat is beter: bloeddruk meten via de pols of via de bovenarm?

Een meting via de bovenarm is betrouwbaarder dan via de pols. De Hartstichting adviseert daarom een bloeddrukmeter te kopen die werkt met een band om je bovenarm. Die zijn minder gevoelig voor fouten.

Welke bloeddruk hoort bij mijn leeftijd?

Een normale bloeddruk is bij elke leeftijd hetzelfde. Een gezonde tensie is onder de 140/90. Ook voor ouderen gelden dezelfde bloeddrukwaarden. Alles boven de 140/90 is dus aan de hoge kant, of je nu 15 bent of 88.

Hoe vaak per dag mag je je bloeddruk meten?

Het beste is om twee keer per dag je bloeddruk te testen: ’s ochtends en ’s avonds. Zorg dat je vanaf een half uur voor de meting rustig aan doet (geen grote inspanning zoals sporten, hard werken, koud douchen) en niet rookt. Er is geen maximum aan hoe vaak je je bloeddruk mag meten.

Welke bloeddruk is gevaarlijk?

Een gevaarlijke bloeddruk is wanneer de bovendruk hoger dan 140 mmHg en de onderdruk hoger dan 90 mmHg is. Dit moet dan het geval zijn bij meerdere meetmomenten. Geen zorgen dus als je bloeddruk een keer niet goed is.

Dokter Fit