De 7 Beste Bloeddrukmeters van 2023
bloeddrukmeter

De 7 Beste Bloeddrukmeters van 2023

Een bloeddrukmeter is een handig apparaatje dat gewoon thuis gebruikt wordt. Je kunt het gebruiken omdat het van de dokter ‘moet’ of gewoon om zelf meer inzicht te krijgen in je gezondheid. In dit artikel zetten we de beste bloeddrukmeters voor thuis op een rijtje. We hebben daarbij gelet op prijs, kwaliteit, beoordelingen, gebruiksgemak, betrouwbaarheid en/of de bloeddrukmeter wordt aanbevolen door de Hartstichting. Lees hieronder meer over thuis je bloeddruk meten en bekijk welke meter het beste bij jou past.

Compleet artikel geüpdate op 24 april 2023

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste algemene keuze Check Prijs
Beste luxueuze keuze Check Prijs
Beste prijs-kwaliteitverhouding Check Prijs
Beste voor om je pols Check Prijs
Meest compacte keuze Check Prijs
Beste eenvoudige keuze Check Prijs
Beste budget keuze Check Prijs
Beste Algemene Keuze

Omron X7 Smart Bloeddrukmeter

5.0

Met deze slimme bloeddrukmeter kan iedereen zelfstandig thuis goede metingen maken. Hij geeft het gemiddelde over 3 metingen, wat een beter beeld geeft van je bloeddruk. Hij detecteert of de manchet goed is aangebracht en is super comfortabel. De bloeddrukmeter heeft een geheugen van 100 metingen. Je kunt 'm ook koppelen aan een app en zo het verloop van je bloeddruk over langere tijd in de gaten houden. Ook geeft deze bloeddrukmeter precies aan of je bloeddruk goed is en kan hij een onregelmatige hartslag detecteren. Met ruim 300 beoordelingen en een gemiddelde van 4,8 sterren is het zonder twijfel de beste bloeddrukmeter voor deze prijs. Ook is deze hartslagmeter aangeraden door de Hartstichting.

Voordelen:
 • Detecteert onregelmatig aangebracht manchet
 • Heeft een dubbel LED-scherm
 • Werkt met app
 • Met AFIB detectie
 • Aanbevolen door de Hartstichting
Nadelen:
 • Niet draadloos te gebruiken
Check Prijs op Bol.com Check Prijs op Coolblue.nl
Beste Luxueuze Keuze

Omron EVOLV

5.0

Voor wie op zoek is naar een bloeddrukmeter die méér kan, is er de Omron EVOLV. Dit is een slimme, stijlvolle en bovenal draadloze bloeddrukmeter. Geen gedoe meer met slangetjes dus en makkelijk mee te nemen. Hij is net zo betrouwbaar en nauwkeurig als bloeddruk meten bij de huisarts en heel eenvoudig te gebruiken: met één druk op de knop meet je thuis - of waar je maar wilt - je bloeddruk. Natuurlijk kun je ook met dit model al je bloeddruk metingen bijhouden in een app. De EVOLV meter is vooral een goede keuze als je op zoek bent naar een draadloze en compacte bloeddrukmeter, want let wel: de goedkopere en super goede Omron M7 Intelli IT heeft meer functionaliteiten (maar is niet draadloos).

Voordelen:
 • Draadloos
 • Inclusief App
 • Betrouwbaar
 • Aangeraden door de Hartstichting
Nadelen:
 • Prijzig
Check Prijs op Bol.com Check Prijs op Coolblue.nl
Beste Prijs-Kwaliteitverhouding

FITAGE Bovenarm Bloeddrukmeter

4.7

Deze bloeddrukmeter van FITAGE komt als model met de beste prijs-kwaliteitverhouding uit onze test. Met slechts één druk op de knop meet je je bloeddruk en wordt deze automatisch opgeslagen.

De bloeddrukmeter heeft een geheugen van 99 metingen en kan dit voor twee gebruikers onthouden. We vinden dit een handige functie, maar het maakt het lastig om de bloeddrukmeter als familie samen te gebruiken. Concurrerende modellen kunnen gegevens van drie personen opslaan. 

De armmanchet is 22 tot 36 centimeter, wat gemiddeld is. Dit bleek ideaal voor het overgrote deel van onze testers. We vinden het handig dat de bloeddrukmeter op batterijen werkt en daarmee draadloos te gebruiken is. 

Dit model van FITAGE is uiterst gebruiksvriendelijk: met één druk op de knop wordt je bloeddruk gemeten en verschijnen de resultaten automatisch in de app. Op het scherm lazen we duidelijk onze bloeddruk en hartslag af.

We raden deze slimme bloeddrukmeter van FITAGE aan als je op zoek bent naar een gebruiksvriendelijk model met een mobiele applicatie. Als je de bloeddrukmeter met een app applicatie wilt gebruiken, kies je beter voor een ander exemplaar.

Voordelen:
 • Duidelijk af te lezen bloeddruk en hartslag op scherm
 • Te gebruiken met één druk op de knop
 • Draadloos: werkt op batterijen
 • Geheugen van 99 metingen
Nadelen:
 • Geen mobiele applicatie
Check Prijs op Bol.com
Beste Voor Om Je Pols

Braun BBP2200 bloeddrukmeter

4.0

De Braun BBP2200 is de perfecte bloeddruk meter voor om je pols. Deze bloeddrukmeter heeft een groot geheugen van 3 verschillende personen, met een totaal van 40 metingen. Hij is gemakkelijk in gebruik en is geschikt voor alle leeftijden. Door het aangename materiaal is bloeddruk meten comfortabel. Doordat de bloeddruk gemeten wordt om de pols, hoeven dikke kleding stukken niet verwijderd te worden.

Voordelen:
 • Onthoud 3 personen
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Verschillende functies
 • Mooi design
Nadelen:
 • Zonder opberg case
 • Niet 'smart'
Check Prijs op Bol.com
Meest Compacte Keuze

Bintoi BX400 Bloeddrukmeter

4.5

De Bintoi BX400 is een eenvoudig, draagbaar en nauwkeurig apparaat voor om je bovenarm. Hij is geschikt voor alle lichaamstypen. De manchet past om een bovenarmomtrek van 22 tot 40 cm – en is zo geschikt voor bijna iedereen. Je bevestigt de manchet rond je bovenarm en start de meting eenvoudig met slechts één druk op de knop. De BX400 heeft een mooi design, waar efficiëntie centraal staat. Het geheugen van het apparaat is groot en kan tot 240 metingen van 2 verschillende personen onthouden.

Voordelen:
 • Compact design
 • Past om (bijna) iedere bovenarm
 • Gemakkelijk af te lezen
 • Groot geheugen (tot 240 metingen)
Nadelen:
 • Niet 'smart'
Check Prijs op Bol.com
Beste Eenvoudige Keuze

Omron X2 Basic

4.0

De Omron X2 Basic is de goedkoopste bloeddrukmeter die wordt aangeraden door de Hartstichting. De M2 Basic is eenvoudig, maar maakt zeer betrouwbare metingen van je bloeddruk. Hij is volautomatisch en met één druk op de knop start je een meting. Het is de beste bloeddrukmeter in deze lage prijsklasse, maar let op: hij meet geen extra dingen zoals ochtendhypertensie en is niet te koppelen met andere apparaten of een app.

Voordelen:
 • Laag geprijsd
 • Nauwkeurig
 • Aangeraden door de Hartstichting
 • Eenvoudig in gebruik
Nadelen:
 • Meet alleen basis gegevens
Check Prijs op Bol.com
Beste Budget Keuze

Medisana BW 315 Polsbloeddrukmeter

4.0

Met de BW 315 polsbloeddrukmeter van Medisana kan je gemakkelijk je bloeddruk controleren. Meetresultaten vergelijk je eenvoudig met de kleurenschaal die door de Wereldgezondheidsorganisatie is vastgesteld. Daarnaast registreert deze meter automatisch de meest voorkomende hartritmestoornissen (aritmiëen) en laat dit na afloop van de meting zien op het scherm.

Voordelen:
 • Laat hartritmestoornissen zien
 • Gemakkelijk af te lezen
 • Bijzonder ruim manchet
Nadelen:
 • Kwetsbaar
 • Niet 'smart'
Check Prijs op Bol.com

De beste bloeddrukmeters vergeleken

Beste Algemene Keuze Beste Luxueuze Keuze Beste Prijs Kwaliteit Beste Voor Om Je Pols Meest Compacte Keuze Beste Eenvoudige Keuze Beste Budget Keuze
Omron X7 Smart Bloeddrukmeter Omron EVOLV OMRON X4 Smart Braun BBP2200 bloeddrukmeter Bintoi BX400 Bloeddrukmeter Omron X2 Basic Medisana BW 315 Polsbloeddrukmeter
Algemene score 5/5 5/5 5/5 4/5 4,5/5 4/5 4/5
Nauwkeurig 5/5 5/5 5/5 5/5 5/5 5/5 5/5
Gemakkelijk af te lezen 5/5 5/5 5/5 5/5 5/5 5/5 5/5
Geheugen 5/5 5/5 5/5 5/5 5/5 5/5 5/5
Detecteert ochtendhypertensie Ja Ja Ja Nee Nee Nee Nee
Aangeraden door de Hartstichting Ja Ja Ja Nee Nee Ja Nee
Draadloos Nee Ja Nee Nee Nee Nee Nee

De wetenschap

Er zijn twee getallen in een bloeddrukmeting: systolisch en diastolisch. Een typische meting kan bijvoorbeeld 120/80 zijn. Wanneer de arts de manchet om jouw arm doet en deze oppompt, snijdt hij/zij de bloedstroom af met de druk die door de manchet wordt uitgeoefend. Wanneer de druk in de manchet wordt opgeheven, begint het bloed weer te stromen. Nu kan de arts de stroming in de stethoscoop horen. Het getal waarbij het bloed begint te stromen (120) is de maat voor de maximale uitgangsdruk van het hart (systolische meting). De arts laat de druk op de manchet verder afnemen en luistert tot er geen geluid meer te horen is. Dat getal (80) geeft de druk in het systeem aan wanneer het hart ontspannen is (diastolische meting).

Als de getallen te hoog zijn, betekent dit dat het hart te hard moet werken door beperkingen in de leidingen. Bepaalde hormonen, zoals adrenaline (die vrijkomt als je stress hebt), zorgen ervoor dat bepaalde bloedvaten vernauwen. Hierdoor stijgt je bloeddruk. Als je vaak stress hebt, gaat je bloeddruk omhoog en dat betekent dat je hart te hard moet werken.

Verschillende soorten bloeddrukmeters

In dit artikel richten we ons alleen op de beste bloeddrukmeters voor de bovenarm. Dat doen we omdat je daarmee het makkelijkst goed thuis je bloeddruk kunt meten, met de meest betrouwbare resultaten. Je kunt ook bloeddruk meten via je pols, met een polsbloeddrukmeter. Het is daarbij lastiger om een goede houding aan te nemen, waardoor de meting wordt beïnvloed. Over het algemeen worden bovenarm bloeddrukmeters als nauwkeuriger en comfortabeler gezien dan meters voor je pols. Wil je toch liever via je pols meten? Kijk dan hier voor betrouwbare polsmodellen.

Thuis je bloeddruk meten

Met welke reden je het ook doet, thuis je bloeddruk meten is goed. Niet alleen om zelf je waarden in de gaten te houden, maar ook omdat je thuis rustiger (minder gespannen) bent dan bij een arts. Dat geeft een betere meting van je bloeddruk in rust. Daarnaast is het meten van je bloeddruk bij de huisarts een momentopname, terwijl je het thuis dagelijks kunt doen. Zo krijgen jij én je zorgverleners een betrouwbaar beeld van je gezondheid. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je op de juiste manier meet.

Bloeddrukmeters en boezemfibrillatie

Een hoge bloeddruk kan leiden tot een onregelmatige hartslag (boezemfibrillatie). De meeste bloeddrukmeters meten je hartslag en geven een melding als ze boezemfibrillatie registreren. Wel zo fijn. Heb je last van boezemfibrillatie of een andere hartaandoening en wil je jouw hart beter in de gaten houden? Dan is er ook een slim apparaatje waarmee je zelf een ECG maakt op je smartphone. Het apparaatje wordt door steeds meer cardiologen gebruikt om patiënten op afstand te begeleiden.

Waarop letten bij het kopen van een bloeddrukmeter?

Als je op zoek bent naar de beste bloeddrukmeter voor jezelf of een ander, dan zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. Bijvoorbeeld als het gaat over de functionaliteiten, het formaat, het aantal gebruikers en of je ‘m kunt koppelen met een app. We lichten deze aspecten hieronder toe.

Functionaliteiten

Het belangrijkste aspect van de bloeddrukmeter is natuurlijk dat hij nauwkeurig je bloeddruk meet. Maar daarnaast hebben veel meters nog andere functies, die je misschien wel of juist minder belangrijk vind. Bedenk bijvoorbeeld welke van onderstaande functies belangrijk voor je zijn:

 • Ochtendhypertensie meten: net na het opstaan kan je bloeddruk hoger zijn dan later op de dag. Dat heet ochtendhypertensie. Sommige bloeddrukmeters herkennen dit en geven een signaal: zo weet je dat je waarden in de ochtend misschien geen goed beeld geven van je algehele bloeddruk.
 • Gemiddelde over 3 metingen: Het meten van je bloeddruk is een momentopname. Factoren zoals tijdstip, stress en temperatuur kunnen de meting beïnvloeden. Bloeddrukmeters die het gemiddelde berekenen over 3 metingen geven dus een beter algemeen beeld van je bloeddruk dan één meting.
 • Detectie onregelmatige hartslag: bijna alle bloeddrukmeters meten ook je hartslag. Sommige meters analyseren die gegevens en laten het je weten als je een onregelmatige hartslag hebt (boezemfibrilleren).
 • Koppelen met app: er zijn bloeddrukmeters die verbinding kunnen maken met een app op je smartphone. Zo kun je al je metingen overzichtelijk bijhouden en zelfs delen met anderen (bijvoorbeeld je huisarts). Handig om het verloop van je bloeddruk over langere in te zien.
 • Bewegingssensor: om een goede en betrouwbare meting te maken is het belangrijk om je arm stil te houden. Een bewegingssensor checkt of je niet teveel beweegt tijdens het meten.
 • Juist aanbrengen manchet: ook het juist aanbrengen van het manchet (band om je arm) is belangrijk voor een betrouwbare meting. Sommige bloeddrukmeters detecteren of het manchet juist is aangebracht en helpen je zo om thuis een goede meting te maken.

Grootte manchet

Bij de keuze voor de beste bloeddrukmeter is het belangrijk dat de manchet goed past. De manchet is de band die je, vaak met klittenband, om je bovenarm doet. Deze moet precies aansluiten om een goede meting te maken. Als hij te los of te strak zit, dan kun je niet goed je bloeddruk meten.

Er zijn verschillende maten voor de manchet: small (S), medium (M) en large (L). Om te bepalen welke maat je nodig hebt, kun je met een meetlint de omtrek van je bovenarm meten. Meet op het breedste gedeelte van de bovenarm die je gaat gebruiken om thuis je bloeddruk te meten. Voor rechtshandigen is dat je linkerarm, voor linkshandigen je rechterarm.

Omtrek gemeten? Tel er dan één centimeter bij op. In de tabel kun je zien welke maat je nodig hebt. De meeste mensen hebben maat M of L.

Omtrek van je bovenarmMaatVoorbeeld van een goede bloeddrukmeter
Minder dan 22 cmSDe Ciśnieniomierz BRAUN ExactFit
Tussen de 22 en 32 cmMDe Omron M7 Intelli IT
Tussen de 32 en 42 cmLOok de Omron M7 Intelli IT

Aantal gebruikers

Bij je keuze voor de beste bloeddrukmeter is het belangrijk om te bedenken hoeveel personen de meter gaan gebruiken. Veel modellen kunnen maar de gegevens van één persoon opslaan, of hooguit twee. Dat is prima als je de bloeddrukmeter enkel zelf of misschien samen met je partner thuis gaat gebruiken. Maar voor meer gebruikers heb je een ander model nodig. De enige door de Hartstichting aanbevolen bloeddrukmeter die meer dan 3 personen kan onthouden is de Qardio. Dat is meteen een mooi model dat ook draadloos is en gekoppeld kan worden met een app.

Formaat

Ben je vaak onderweg of op reis, of moet je ook op werk je bloeddruk meten? Dan is het fijn als de bloeddrukmeter makkelijk te vervoeren is. Sommige modellen zijn lekker klein en speciaal om mee te nemen, zoals de iHealth track of deze van Wellue. Nog handiger, maar ook iets prijziger is een draadloze bloeddrukmeter. Je hebt dan de keuze uit de Omron EVOLV of de Qardio.

Hoe moet je bloedruk meten?

Zelf thuis je bloeddruk meten is makkelijk, maar het kost wel wat oefening. Doe de metingen ’s ochtends en ’s avonds. Vaak kan je huisarts advies geven of je begeleiden bij het goed meten. Een goede bloeddrukmeter is het halve werk. De rest van de stappen is eenvoudig:

 1. Voorbereiding.
  In het halfuur voor de meting kun je beter niet roken, geen koffie drinken en geen hoge inspanning leveren. Dus niet sporten of hard werken.
 2. Ga rustig zitten.
  Kies voor een hoge stoel, waar je rechtop kunt zitten met je benen naast elkaar. Blijf 5 minuten rustig zitten.
 3. Meetje bloeddruk.
  Doe de manchet om je arm, niet te strak en niet te los. Gebruik de bloeddrukmeter volgens de aanwijzingen van het apparaat en je huisarts.
 4. Noteer de resultaten.
  Schrijf de uitkomst van de meting op, of synchroniseer de resultaten met je smartphone. Zo heb je na 5 dagen een goed beeld van wat je bloeddruk is.
 5. Aan de slag
  Heb je een goede bloeddruk? Houden zo! Is je bloeddruk te hoog? Een gezonde leefstijl kan helpen. Kijk voor tips en advies bijvoorbeeld op SamenGezond.nl

Meer over zelf thuis je bloeddruk meten lees je op Thuisarts.nl

Meest gestelde vragen

Hoe werkt een bloeddrukmeter?

Een bloeddrukmeter is een speciaal ontworpen apparaat dat wordt gebruikt om de bloeddruk van personen te meten. Het bestaat uit een opblaasbare rubberen manchet die rond de arm van de persoon wordt gewikkeld. Er wordt lucht in de manchet gepompt, en het bloed dat er langs begint te stromen wordt gemeten.

Wat zijn de twee soorten bloeddrukmeters?

De twee belangrijkste types bloeddrukmeters zijn manueel en elektrisch. Het elektrische model is in staat de bloeddruk automatisch te meten, terwijl bij de manuele versie druk in de huls moet worden gepompt.

Wat is beter: bloeddruk meten via de pols of via de bovenarm?

Een meting via de bovenarm is betrouwbaarder dan via de pols. De Hartstichting adviseert daarom een bloeddrukmeter te kopen die werkt met een band om je bovenarm. Die zijn minder gevoelig voor fouten.

Welke bloeddruk hoort bij mijn leeftijd?

Een normale bloeddruk is bij elke leeftijd hetzelfde. Een gezonde tensie is onder de 140/90. Ook voor ouderen gelden dezelfde bloeddrukwaarden. Alles boven de 140/90 is dus aan de hoge kant, of je nu 15 bent of 88.

Hoe vaak per dag mag je je bloeddruk meten?

Het beste is om twee keer per dag je bloeddruk te testen: ’s ochtends en ’s avonds. Zorg dat je vanaf een half uur voor de meting rustig aan doet (geen grote inspanning zoals sporten, hard werken, koud douchen) en niet rookt. Er is geen maximum aan hoe vaak je je bloeddruk mag meten.

Welke bloeddruk is gevaarlijk?

Een gevaarlijke bloeddruk is wanneer de bovendruk hoger dan 140 mmHg en de onderdruk hoger dan 90 mmHg is. Dit moet dan het geval zijn bij meerdere meetmomenten. Geen zorgen dus als je bloeddruk een keer niet goed is.

Geschreven door
Erik Metzen Smits
Dokter Fit