BMI berekenen en buikomvang meten
bmi berekenen

BMI berekenen en buikomvang meten

Ben je te zwaar of misschien juist te licht? Of heb je gewoon een gezond gewicht. Dat kun je berekenen met de Body Mass Index (BMI). Op basis van je lengte en gewicht krijg je een bepaalde BMI-score. Dit zegt iets over of je op gezond gewicht bent. Daarnaast kun je ook je buikomvang meten. Dat zegt iets over hoeveel ongezond vet je hebt (op je buik). De combinatie van BMI en buikomvang bepaalt of het goed is om af te vallen, aan te komen of op gewicht te blijven.

Hoe bereken je BMI?

Je kunt BMI berekenen met een BMI calculator. Bereken jouw BMI met de calculator hieronder. De calculator geeft automatisch jouw score aan. Bekijk daarna in de tabel eronder wat jouw BMI waarde zegt over hoe gezond je gewicht is.

[bmi]

Wat is jouw BMI? De Body Mass Index tabel

Heb je jouw BMI berekent met de calculator hierboven? Dan kun je in de tabel hieronder bekijken wat je BMI waarde betekent.

BMI-waardeBetekenisAdvies (voor volwassenen!)
Lager dan 18,5OndergewichtJe bent licht voor je lengte. Probeer aan te komen.
Tussen 18,5 en 25Gezond gewichtMooi zo, je bent op goed gewicht! Probeer dat zo te houden.
Tussen 25 en 30OvergewichtJe bent iets te zwaar voor je lengte. Probeer niet verder aan te komen en liever iets af te vallen.
Hoger dan 30ObesitasJe gewicht is gevaarlijk voor je gezondheid. Probeer af te vallen. Je kunt hulp en begeleiding krijgen via je huisarts of direct bij een diëtist.
Deze waarden en adviezen zijn afgeleid van de informatie van het Voedingscentrum.

Weegschaal die je Body Mass Index berekent

Heb je als doel om af te vallen of aan te komen? Dan is een weegschaal die automatisch je BMI berekent misschien iets voor je. Er zijn simpele digitale weegschalen die BMI kunnen berekenen. Er zijn ook slimme weegschalen, die je kunt koppelen aan een app. Zo kun je makkelijk bijhouden hoe het met je gezondheid gaat. En hoe dicht je bij een gezond gewicht zit. De best beoordeelde BMI weegschalen bij Bol.com vind je hier. We lichten hieronder twee van onze favorieten uit: één met en één zonder app.

BMI weegschaal zonder app: Soehnle Style Sense Safe 300

bmi berekenen weegschaal


Deze personenweegschaal van Soehnle meet niet alleen je gewicht, maar ook je BMI. Verder is het een stijlvolle digitale weegschaal zonder poespas. Dankzij het grote display zijn de waarden makkelijk af te lezen. Hij staat stevig op de pootjes met antislip laag, zodat je veilig op en af kunt stappen. Gebruikers benadrukken vooral de uitstekende kwaliteit van dit apparaat.

Beoordeling: ★★★★★ (4,6)

>> Meer info & Bestellen (bij Bol.com)

BMI weegschaal mét app: Omron VIVA

bmi weegschaal met app


Wil je echt aan de slag met een gezond gewicht? Dan is er deze slimme weegschaal van Omron, die van alles meet: gewicht, BMI, vetpercentage, spiermassa, buikvet en hoeveel calorieën je verbruikt in rust of actie. Zo kun je heel gericht werken aan je gezondheid. De app motiveert je en houdt o.a. bij wat je BMI waarde is en of deze verbetert. Je krijgt veel meer inzicht in hoe gezond je bent. Zo wordt op de weegschaal staan (bijna) leuk 😉

Beoordeling: ★★★★★ (4,6)

>> Meer info & Bestellen (bij Bol.com)

>> Bekijk ook: de Top 5 Beste Slimme Weegschalen van dit moment.

Ook je buikomvang meten

Naast je BMI-waarde is het zinvol om ook je buikomvang te meten, ofwel je middelomtrek te meten. Het maakt namelijk niet alleen uit hoeveel vet je hebt, maar ook waar het zit. Het vet op je buik is ongezonder dan vet op je heupen of billen. Door de omvang van je buik te meten kun je zien of je een gezond gewicht hebt, ook als je niet weet hoe zwaar je bent.

Benodigde tijd: 2 minuten.

Dit is hoe je jouw buikomvang kunt meten (je middelomtrek).

 1. Gebruik een meetlint

  Als je geen meetlint hebt, gebruik dan een touwtje.

 2. Meet je buikomvang / taille

  Doe het meetlint of het touwtje om je middel op je huid, ter hoogte van je navel. Adem uit.

 3. Lees de waarde af

  Als je een touwtje hebt gebruikt, bereken de lengte van het touwtje dan door het te vergelijken met iets waarvan je de lengte wel weet. Bijvoorbeeld de lange kant van een A4tje (30 cm).

 4. Bekijk de uitkomst in de tabel

  Heb jij een gezonde buikomvang? Dat zie je in de tabel hieronder.

Buikomvang meten: taille tabel

Heb je jouw buikomvang gemeten? Check dan hier of je op gezond gewicht bent.

Buikomvang VrouwenBuikomvang MannenBetekenis
kleiner dan 68 cmkleiner dan 79 cmOndergewicht
tussen 68 en 80 cmtussen 79 en 94 cmGezond gewicht
tussen 80 en 88 cmtussen 94 en 102 cmOvergewicht
groter dan 88 cmgroter dan 102 cmObesitas (zwaar overgewicht)
Deze tabel is gebaseerd op de richtlijnen van het Voedingscentrum.

Gecombineerde Leefstijl Interventie

Blijkt uit jouw BMI en buikomvang meten dat je (bijna) obesitas hebt? Dan is dat gevaarlijk voor je gezondheid. Je hebt bijvoorbeeld een groter risico om diabetes te krijgen, of problemen met hart en vaten. Het advies bij zwaar overgewicht is om af te vallen. Maar dat is behoorlijk lastig, zeker als je het alleen doet. Daarom hebben huisartsen, diëtisten en leefstijlcoaches samen een programma opgezet, om je te helpen: de zogenaamde Gecombineerde Leefstijl Interventie.

combi leefstijl bmi

Bij deze interventie gaat het niet alleen om diëten, maar om je hele levensstijl. Je krijgt advies over gezonde voeding en hulp bij het aanleren van gezonde eetgewoontes. Ook leer je gezond bewegen en hoe je dit dagelijks kunt volhouden. En er wordt gekeken wat je nodig hebt om je eetpatroon blijvend te veranderen.

Vergoed door je zorgverzekering

Het mooie van de gecombineerde leefstijl interventie is dat dit vergoed wordt door je zorgverzekering. Door alle zorgverzekeraars. Het is voor jou dus gratis (als je jouw eigen risico hebt opgebruikt). Je kunt je aanmelden bij je huisarts als je een BMI hebt van meer dan 25. Meer informatie over de Gecombineerde Leefstijl Interventie vind je op loketgezondleven.nl

Dokter Fit