Inhoudsopgave
Wat is een hartfilmpje?
Een elektrocardiogram (ECG) of hartfilmpje is een soort grafiek van de elektrische stroom die door het hart gaat. Op een ECG kun je zien of die elektrische prikkel op de juiste manier door het hart gaat.
Je hart is een spier. Speciale zenuwcellen in het hart sturen de hartspier aan met elektrische prikkels. De prikkels zorgen ervoor dat het hart steeds op een bepaalde plek samentrekt: eerst in de boezems en dan in de hartkamers. Zo wordt het bloed in je lichaam rond gepompt. De elektrische stroom van de prikkels kun je zichtbaar maken met een elektrocardiogram. Het beeld van zo’n hartfilmpje wordt gebruikt om te zien of je een gezond hartritme hebt. Of dat je misschien een hartziekte hebt, zoals een hartritmestoornis. In het ziekenhuis wordt een ECG gemaakt met verschillende geleiders (elektroden) op je borstkas, enkels en polsen. Maar je kunt ook gewoon thuis zelf een ECG maken. Bijvoorbeeld met de Kardia, een klein apparaat met geleiders voor je vingers. Of met een smartwatch, die net als in het ziekenhuis de elektrische stroom via je pols meet.
Zelf een ECG maken
Misschien wil je graag meer weten over hoe gezond je bent, of misschien heeft een arts je gevraagd om thuis je hart in de gaten te houden. Dan kun je makkelijk zelf een ECG maken. Daar zijn verschillende apparaten voor, die medisch getest zijn. Er zijn zelfs sommige horloges die een hartfilmpje kunnen maken. De ECG monitors voor thuis zijn meestal gekoppeld aan een app of slim programma. Die analyseren het hartfilmpje dan automatisch en berekenen of er iets mis is. Je hoeft zelf dus geen arts te zijn om de betekenis van de ECG te weten. Maar voor wie graag zelf wil snappen hoe je een hartfilmpje kunt aflezen, geven we verder in dit artikel een lesje “ECG lezen voor beginners”.
Beste ECG monitor voor thuis
De Kardia is een heel kleine ECG meter voor thuis. Je kunt hiermee altijd en overal een hartfilmpje maken: binnen 30 seconden heb je een complete meting. De Kardia is gekoppeld aan een app op je smartphone. Daar kun je alle metingen in bijhouden, of bijvoorbeeld via e-mail delen met je (huis)arts. De app analyseert de resultaten van de ECG en kan zo hartritmestoornissen opsporen, zoals bijvoorbeeld boezemfibrillatie.
Beoordeling: ★★★★★ (4,5)
De Kardia ECG monitor voor thuis wordt door cardiologen gebruikt om hun patiënten op afstand in de gaten te houden. Als je hartpatiënt bent, dan kun je de Kardia dus misschien vergoed krijgen. Dit kun je navragen bij je zorgverzekeraar. Meer informatie over het ECG meten op afstand (telemonitoring) kun je vinden op de Hartwacht website.
ECG maken met een smartwatch
Naast de Kardia, die speciaal gemaakt is om hartfilmpjes te maken, zijn er ook smartwatches die een ECG kunnen maken. Het maken van de ECG is dan één van de vele dingen die je met het horloge kunt doen, dus ze zijn vaak ook wat duurder. We lichten hieronder twee ECG smartwatches uit met een goede beoordeling: de Polar Unite en de Apple Watch 5. Beide horloges meten zowel je hartslag als dat ze een constante ECG maken. Zo heb je een goed beeld van de gezondheid van je hart. En als je een te hoge of onregelmatige hartslag hebt, dan geven beide ECG smartwatches je een melding.
Hartproblemen bij sporten
En nog één extra voordeel van een ECG smartwatch: vaak worden hartproblemen pas zichtbaar op een hartfilmpje als het hart meer wordt belast. Bijvoorbeeld tijdens het sporten. Dan is het dus handig dat er in je sporthorloge / smartwatch al een ECG meter is ingebouwd. Zo worden eventuele haperingen al opgespoord voordat ze een probleem vormen. Nieuwe smartwatches meten trouwens ook vaak je saturatie, wat iets zegt over je longgezondheid.
>>> Wil je jouw hartgezondheid goed in de gaten houden? Meet dan ook regelmatig je bloeddruk met een bloeddrukmeter.
Goede ECG Smartwatch: de Polar Unite
De Polar Unite is een stijlvolle smartwatch met ECG functie. Ook meet deze Polar je hartslag, slaapkwaliteit, calorieverbranding, aantal stappen, snelheid bij hardlopen en stressniveau. Hij geeft ook workouts en tips om je gezondheid, hartslag en stressniveau te verbeteren. Je kunt deze smartwatch aan alle telefoons koppelen (Android en iPhone).
Beoordeling: ★★★★ (4,3)
Luxe ECG Smartwatch: Apple Watch Series 5
De Apple Watch 6 is sowieso één van de mooiste en beste smartwatches, maar dit model maakt ook nog eens betrouwbare ECG metingen. Het horloge is volledig te integreren en synchroniseren met een iPhone. Zo worden al je metingen, statistieken en apps automatisch overgezet. Naast de ECG monitor heeft dit horloge vrijwel álle functies van een smartwatch. Je kunt je gezondheid meten (hartslag, stappen, activiteiten tracken, stressniveau, workouts etc.), er zit een GPS en navigatie functie in, je kunt ermee bellen en zelfs betalen. Oja, en je kunt er natuurlijk de tijd op zien! Dankzij het slimme retina display hoef je daarvoor niet eerst je pols te bewegen.
Beoordeling: ★★★★★ (4,8)
>> Meer info & prijs checken bij Coolblue
>> Meer info & bestellen bij Bol.com
ECG lezen voor beginners
Alle ECG monitors voor thuis zijn gekoppeld aan een slimme app die de resultaten voor je leest en analyseert. Of de metingen worden gedeeld met je arts, die ze bekijkt en beoordeelt. Als je hartproblemen vermoed is het sowieso aan te raden om naar de (huis)arts te gaan. Maar voor wie toch ook zelf graag wil snappen hoe je een hartfilmpje moet lezen: bij deze een korte introductie ECG lezen voor beginners.
Hoe ziet een normale ECG eruit?
Een normaal ECG lijkt op een heel specifieke grafiek, met bepaalde pieken en dalen. Die geven de verschillende fasen van één hartslag aan. Alle belangrijke punten in de ECG worden met een bepaalde letter aangeduid: P, Q, R, S en T. Die letters geven steeds een actie in het hart aan. Zie hieronder het voorbeeld van een normaal hartfilmpje.
Wat betekenen de letters op een ECG en wat gebeurt er?
P-top: de boezems trekken samen.
QRS-complex: de hartkamers trekken samen.
T-top: de hartspier ontspant en maakt zich klaar voor de volgende hartslag.
Zo beoordeel je een ECG scan
Je kunt veel informatie van een ECG aflezen, maar dat kost veel oefening. Soms kunnen heel kleine afwijkingen belangrijk zijn, terwijl opvallende verschillen juist niets hoeven te betekenen. Cardiologen hebben gestudeerd om een hartfilmpje te lezen en weten precies waar ze naar moeten kijken. Ze hanteren daarbij de zogenaamde Minnesota-criteria. Dit is een ingewikkelde lijst waarin precies wordt beschreven wat de lengte, hoogte en duur van de verschillende ECG punten kan betekenen. Deze criteria worden ook gebruikt in de slimme programma’s die de ECG (thuis)metingen automatisch kunnen beoordelen.
Je hartfilmpje beoordelen op afwijkingen
Voor een goede beoordeling van een ECG heb je altijd het oog van een geoefende arts nodig. Neem daarom contact op met een professional als er iets mis lijkt te zijn, of als je klachten ervaart. Hieronder geven we een aantal voorbeelden van herkenbare afwijkingen, die duiden op een hartprobleem.
Hartritmestoornissen herkennen
Er zijn veel verschillende hartritmestoornissen. Je ziet in het hartfilmpje dan afwijkingen van het normale, regelmatige hartritme. Ter vergelijking, dit is hoe een normaal ECG patroon eruit ziet:
Tachycardie
Tachycardie betekent niets meer dan dat het hart sneller klopt dan normaal. Er is sprake van tachycardie bij een hartslag in rust van meer dan 100 slagen per minuut.
Bradycardie
Bradycardie is het tegenovergestelde van Tachycardie: het hart klopt dan minder snel dan normaal. Hier is sprake van bij een hartslag van minder dan 50 slagen per minuut.
Boezemfibrilleren
Boezemfibrilleren is de meest voorkomende hartritmestoornis. Het hartritme in de boezems is bij boezemfibrilleren onregelmatig en meestal te snel. Dit voelt onprettig, maar is niet direct levensbedreigend. Zie ook de brochure van de Hartstichting.
Boezemflutter of boezemfladderen
Boezemflutter is een hartritmestoornis waarbij vooral de boezems maar ook de hartkamers veel vaker samentrekken dan normaal: tot wel 300 keer per minuut.
Meer informatie over hartritmestoornissen en de oorzaken en behandelingen daarvan kun je vinden op de huisartsen website Thuisarts.nl
Afwijkend hartfilmpje door stress
Als je veel stress hebt, dan kun je dit soms terug zien op je ECG. Door stress kun je een snellere hartslag hebben, of hartkloppingen voelen. Je voelt je hart dan snel, onregelmatig of hard kloppen in je borstkas of hals. Hevige stress kan zelfs een hartritmestoornis veroorzaken, bijvoorbeeld na een heftige emotionele gebeurtenis. Hierdoor kun je dus inderdaad een afwijkend hartfilmpje hebben door stress. De smartwatches Polar Unite en Apple Watch maken een ECG en meten je stressniveau. Ze geven ook tips over hoe je jouw stress kunt verlagen.
Gratis hartfilmpje maken met je smartphone
Met de FibriCheck app kun je gratis zelf een ECG maken. Het enige dat je nodig hebt is je smartphone. Download de app voor Android in de Play Store of voor iPhone in de App Store. Nadat je de ECG app hebt geïnstalleerd kun je beginnen. Leg je vinger op de camera van je smartphone om je hartritme te meten. Je ziet direct het hartfilmpje op je smartphone verschijnen. Na 1 minuut is de meting compleet. De app analyseert de meting en geeft je meteen het resultaat. Zo kan de FibriCheck app vertellen of je misschien een hartritmestoornis hebt. De app is medisch getest, maar in onze ervaring niet altijd accuraat. Je kunt de meting dus het beste een paar keer uitvoeren.