Een fietscomputer is een onmisbaar gadget voor fanatieke fietsers, maar ook voor recreanten. Een fietscomputer motiveert jou namelijk om verder en sneller te fietsen. Je houdt gemakkelijk al je trainingsdata bij en analyseert dit in een handige app. En met de meest geavanceerde modellen navigeer je eenvoudig van A naar B. Of je laat je inspireren om een mooie fietsronde te rijden.
De beste fietscomputers per categorie:
- Beste Algemene Keuze: Garmin Edge 130 Plus
- Meest Luxe Keuze: Garmin
- Beste Goedkope Keuze: Strex Draadloze
Er zijn veel verschillende modellen fietscomputers. Zo bezitten sommige alle bovengenoemde opties, terwijl andere juist eenvoudig en compact zijn. De prijzen liggen dan ook ver uiteen. Om jou te helpen een goede keuze te maken zetten wij de belangrijkste factoren op een rij. Zo kies je eenvoudig de beste computer voor jou.
Inhoudsopgave
Beste fietscomputers overzicht
Afbeelding | Award | Actuele Prijs |
---|---|---|
Beste algemene keuze | Check Prijs bij Bol | |
Meest luxe keuze | Check Prijs bij Bol | |
Beste design | Check Prijs bij Bol | |
Beste touchscreen keuze | Check Prijs bij Bol | |
Beste prijs-kwaliteitverhouding | Check Prijs bij Bol | |
Beste goedkope keuze | Check Prijs bij Bol |
De 6 beste fietscomputers onderzocht
Garmin Edge 130 Plus
Dit kleine en krachtige apparaatje tilt jouw fietstrainingen naar een hoger niveau. Zo houdt hij niet enkel je afstand, snelheid en hoogtemeters bij, maar trackt hij ook jouw hartslag en het aantal calorieën dat je verbruikt. Ook zet je jouw geplande workout er voor je training in, zodat je efficiënter traint dan ooit tevoren.
- Geen poespas – wel alle trainingsdata om optimaal en efficiënt te trainen
- Fietscomputer met hartslagmeter geeft betrouwbaardere calorie metingen
- Plan en analyseer je training data in de handige Garmin Connect App
- Ook verkrijgbaar met hartslagband
- Geen navigatieopties
- Hartslagband, cadanssensor, en vermogensmeter niet standaard meegeleverd
Garmin Edge 1040 Bundel
Met deze fietscomputer met hartslagmeter is jouw ideale trainingsmaatje. Dankzij de uitgebreide trainingsdata train jij super efficiënt. Hierdoor fiets je sneller en verder dan ooit. Daarnaast heeft dit luxe model uitgebreide navigatieopties. Zo plan je van tevoren een mooie route in. Of navigeer je eenvoudig naar een pitstop voor koffie en appelgebak. Deze computer wordt geleverd met hartslagband en cadansmeter.
- Inclusief hartslagband en cadansmeter
- Mogelijkheid om hem aan een vermogensmeter te koppelen
- Uitgebreide navigatieopties
- Kleurenscherm
- Vermogensmeter wordt niet meegeleverd
- Hoge prijsklasse
CatEye Quick RS100W
Deze draadloze fietscomputer heeft een uniek ontwerp. Waar de meeste computers voor op de fiets een lomp vierkant of rechthoekig design hebben. Is deze computer van CatEye stylish rond. Als navigatie voor jou niet essentieel is dan is dit een super keuze. Hij is namelijk simpel maar efficiënt. Zo heeft hij een klok en houd je precies bij hoever en snel je hebt gefietst.
- Draadloze fietscomputer
- Mooiste design
- Simpel en efficiënt
- Inclusief stuurhouder
- Gebruiksvriendelijkste keuze
- Geen backlight en daardoor niet goed af te lezen in het donker
- Geen navigatieopties
De Garmin Edge Explore 2 is de ideale fietsnavigatie voor iedereen die waarde hecht aan een gebruiksvriendelijk touchscreen. Met duidelijke kaarten, afslag-voor-afslag navigatie en handige functies zoals ongevallendetectie, biedt dit apparaat je een veilige en eenvoudige manier om nieuwe fietsroutes te ontdekken.
- Helder 3-inch touchscreen, goed afleesbaar in fel zonlicht
- Ongevallendetectie en live-tracking voor extra veiligheid
- Geschikt voor e-bikes, inclusief routeplanning op basis van je batterij
- Eenvoudig te installeren en direct klaar voor gebruik
- Afslag-voor-afslag navigatie voor zorgeloze fietstochten
- Cadanssensor en hartslagmeter niet inbegrepen
- Beperkte batterijduur van 16 uur
Beeline VELO 2 - Fietscomputer
De Beeline VELO 2 biedt een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding voor fietsers die op zoek zijn naar een gebruiksvriendelijke navigatie. Met zijn compacte ontwerp en intuïtieve routeplanning kun je gemakkelijk routes volgen en delen zonder gedoe. Het weerbestendige apparaat is perfect voor avontuurlijke fietsritten, ongeacht de omstandigheden.
- Compact en eenvoudig te gebruiken met intuïtieve navigatie
- Weerbestendig ontwerp, geschikt voor alle omstandigheden
- Lange batterijduur van 11 uur, ideaal voor langere ritten
- Gemakkelijk te koppelen met Strava en GPX-routes
- Snel te installeren op elk stuur
- Geen hartslag- of cadanssensor inbegrepen
- Klein scherm kan beperkt zicht bieden voor gedetailleerde kaarten
Deze draadloze fietscomputer van Strex is een goede keuze als je een voordelig model zoekt.
Dit model beschikt over 17 verschillende functies, waaronder de gereden kilometers en snelheid. Je krijgt inzicht in al deze gegevens door op de M-knop te drukken, wat ook tijdens het fietsen mogelijk is. Je gebruikt dit model zowel overdag als in het donker.
We vonden het handig dat we niet hoefden te klooien met draden die naar het wiel moeten. Je installeert dit model namelijk eenvoudig draadloos. Daarnaast is dit model waterdicht, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken tijdens een regenbui. Het grote scherm is makkelijk af te lezen.
Kortom, een aanrader als je een beperkter budget hebt, maar toch een draadloze fietscomputer zoekt!
- M-knop: inzicht in gegevens, ook tijdens ritten
- Instelbare achtergrondverlichting voor avondritten
- Draadloos, geen gedoe met draden
- Vriendelijk geprijsd
- Waterdicht
- Snelheid wordt niet altijd correct gemeten
- Voelt wat goedkoper aan
Waar moet je op letten met het kopen van een fietscomputer?
- Kwaliteit: Een computer van goede kwaliteit gaat gemiddeld een stuk langer mee. Deze zijn vooral beter bestand tegen wind en weer. Ook overleven ze eerder een val met de fiets dan een model van mindere kwaliteit.
- Functies: Computers voor op de fiets hebben verschillende functies. De meest simpele meten enkel tijd en afstand, terwijl geavanceerdere modellen extra functies hebben. Zo lezen luxe fietscomputers jouw hartslag af wanneer je een hartslagband draagt en bieden ze handige navigatiemogelijkheden.
- Connectiviteit: Bij de meest simpele fietscomputers lees je de data direct af van de computer. Het is niet mogelijk om ze te verbinden met andere apparaten. Uitgebreidere modellen verbind je wel met andere apparaten. Zo bestudeer je jouw trainingsdata uitgebreid op jouw telefoon. En verbind je jouw hartslagmeter aan de fietscomputer om efficiënter te trainen.
- Gebruiksgemak: Computers voor op je fiets verschillen qua gebruiksgemak. Zo is bij sommige de installatie makkelijker dan bij anderen. En wissel je bij de ene computer eenvoudig tussen de verschillende informatieschermen tijdens je training. Terwijl dit bij de andere minder makkelijk gaat.
- Batterijduur: Zorg ervoor dat de batterijduur lang genoeg is voor jouw trainingen. Daarnaast geldt natuurlijk: hoe langer de batterijduur, hoe minder vaak je hem hoeft op te laden. Met een langere batterijduur hoef je hem niet tussen elke training door op te laden.
De voordelen van een fietscomputer
Een computer voor op de fiets is een waardevol gadget. Niet alleen voor fanatieke wielrenners, maar ook voor mensen die graag op zondag een rondje fietsen. Wij zetten de voordelen van een fietscomputer op een rijtje:
- Ze bieden jouw nauwkeurige gegevens. Hierdoor houd je eenvoudig jouw prestaties bij en optimaliseer je jouw trainingsprogramma.
- Ze motiveren je om verder en sneller te fietsen. Zo word je extra fit!
- Geavanceerde fietscomputers hebben handige navigatieopties. Zo zie je op de kaart precies waar je bent en geven ze een vooraf geplante route aan.
Mijn eigen ervaring
Vorig jaar heb ik mijn simpele fietscomputer vervangen door een luxere Garmin fietscomputer. En ik ben echt superblij met deze keuze! De computer heeft veel verschillende functies en geeft betrouwbare metingen. Ik plan eenvoudig mijn fietsroutes in en volg ze dan zonder nadenken tijdens het fietsen. Hij geeft namelijk duidelijk aan wanneer ik moet afslaan. De connectie met mijn telefoon is ook heel handig. Ik heb hem gekoppeld aan Garmin Connect. En die stuurt automatisch mijn trainingen naar Strava. Zo houd ik nauwkeurig al mijn trainingen bij en vergelijk ze eenvoudig. Je ziet bijvoorbeeld hoeveel kilometers je die week hebt gefietst en of dat er meer zijn dan dezelfde week vorig jaar. Dat motiveert enorm om nog vaker de fiets te pakken!
Conclusie
Met een goede fietscomputer verbeter je je prestaties. Je krijgt namelijk handige inzichten die jou helpen efficiënter te trainen. Zo krijg je inzicht in snelheid, afstand en tijd. Geavanceerdere modellen komen vaak ook met hartslag en trainingszones. Er zijn ook luxere modellen met navigatie. Daarmee verken je zonder verdwalen de mooiste fietsroutes. Let bij het kiezen van jouw computer goed op de kwaliteit, connectiviteit, en het gebruiksgemak. Bepaal daarnaast welke functies voor jou essentieel zijn. Wil jij een simpele compacte computer? Of kies je voor een geavanceerd model met uitgebreide trainingsopties? De beste keuze voor alle opties vind je in onze koopgids, maar als overall beste uit onze test komt de Wahoo Elemnt Bolt V2 fietscomputer.
Vind je navigatie minder belangrijk, maar wil je wel geavanceerde trainingsdata inzien? Kijk dan ook eens naar een sporthorloge of smartwatch.
Veelgestelde vragen
Waarom fietscomputer in plaats van telefoon?
Met je telefoon in een telefoonhouder maak je van je telefoon een soort fietscomputer. Toch heeft een speciale computer onze voorkeur. Die schermen zijn namelijk speciaal ontworpen om goed leesbaar te zijn op de fiets, ook in de volle zon. Ze zijn beter en veiliger te besturen tijdens het fietsen. En ze zijn veel robuuster gemaakt. Ze kunnen bovendien goed tegen een stootje, waardoor ze niet kapot gaat tijdens een eventuele val. Dat risico loop je wel met je telefoon.
Is een fietscomputer ook zinvol voor mijn elektrische fiets?
Ja. Elektrische fietsen komen vaak met een basiscomputer. Waarop je tijd, afstand en snelheid waar neemt. Maar ze beschikken meestal niet over geavanceerdere trainings- en navigatieopties. Een aparte fietscomputer is dus een goede aankoop wanneer je graag mooie rondes fietst. Van A naar B wil navigeren. Of uitgebreide trainingsopties zoekt.
Wat is de beste fietscomputer met hartslagmeter?
De Garmin Edge 1040 Bundel komt als beste computer met hartslagmeter uit ons onderzoek. Een goede keuze voor een kleiner budget is de Garmin Edge 130 Plus.
Wat is de beste fietscomputer voor op de racefiets?
Zoek je een fietscomputer voor op de racefiets? Let dan op dat je een model kiest met de functies die voor jou belangrijk zijn. De beste simpele fietscomputer voor op de racefiets is de CatEye Quick RS100W. De beste geavanceerde trainingscomputer is de Garmin Edge 1040.
Hoeveel kost een fietscomputer?
De prijs van een computer voor op de fiets ligt tussen de 20 en 700 euro. De prijs hangt sterk af van de functies die je wenst. Zo zijn computers met navigatie bijvoorbeeld stukken duurder dan simpelere computers die enkel tijd en afstand registreren.