Wil je jouw foliumzuur waarde meten met een foliumzuur tekort test? Dat kan je gewoon zelf doen. In dit artikel leggen we uit hoe. Foliumzuur is belangrijk voor de spijsvertering, vruchtbaarheid en groei van nieuwe cellen. Ook helpt het je huid en andere organen gezond te houden. We leggen uit wat foliumzuur is, welke symptomen wijzen op een tekort, hoe je jouw foliumzuur tekort waarden kunt meten én wat je kunt doen om er meer van binnen te krijgen.
Inhoudsopgave
Heb jij foliumzuur tekort? Doe de foliumzuur tekort test
Foliumzuur is een vitamine die het lichaam niet uit zichzelf aanmaakt. Door middel van voeding krijg je vitamine B11 (Foliumzuur) binnen. Mensen met een eenzijdig voedingspatroon krijgen vaak onvoldoende folium en andere vitaminen binnen. Ook als je teveel alcohol drinkt, drugs gebruikt of bepaalde medicijnen slikt kun je te weinig folium hebben. Dat leidt tot verschillende problemen in je lichaam. In sommige levensfasen heb je extra foliumzuur nodig, bijvoorbeeld tijdens zwangerschap. Dan is het fijn om te weten wat je folium waarde is. Je kunt hiervoor een foliumzuur tekort test doen.
Foliumzuur test
Makkelijk testen en snel resultaat. Dat kan met de foliumzuur tekort test voor thuis van Mijnlabtest.nl. Je krijgt een brievenbuspakketje met de benodigdheden. Het enige dat je hoeft te doen is een paar druppels bloed bij jezelf afnemen. Daarna stuur je het buisje in de bijgeleverde envelop op naar het laboratorium. Je bloed wordt geanalyseerd en vervolgens krijg je het resultaat in een handig rapport. Inclusief advies wat het resultaat betekent en je kunt ook bellen of mailen als je vragen hebt of extra advies wil.
- Simpel zelf thuis af te nemen
- Duidelijke uitslagen
- ISO 15189 gecertificeerd Europees laboratorium
- Lage prijs
- Test geen andere waarde dan foliumzuur
Hoe weet je of je folium tekort hebt?
Of jij een tekort aan foliumzuur hebt, kun je alleen weten door het te testen. Dat kan soms bij de huisarts, maar je kunt het ook zelf doen. Als je last hebt van vermoeidheid, darmproblemen, een verminderde eetlust of ongewild gewichtsverlies dan is er mogelijk sprake van een tekort. Of dat echt zo is, kun je zelf testen, bijvoorbeeld de snelle test van Mijnlabtest.
Wat is foliumzuur?
Veel mensen kennen Foliumzuur als vitamine B9 of B11. Het wordt ook wel Folium genoemd. Foliumzuur is een belangrijke bouwsteen voor de spijsvertering en de groei van nieuwe cellen in het lichaam. Foliumzuur is onder andere nodig om zuurstof door het lichaam te transporteren, waardoor je energie op peil blijft. Daarnaast helpt foliumzuur bij het genezen van wondjes en beschermt het je huid.
Gevolgen van tekort aan folium
Foliumzuur speelt een belangrijke rol in het lichaam. Bij een te lage foliumzuur waarde zal je lichaam niet tot nauwelijks rode bloedcellen kunnen produceren. Daardoor krijg je bloedarmoede. Je voelt je dan moe, lusteloos en zwak. Ook helen wondjes niet goed en je darmen kunnen niet goed functioneren. Bovendien ondersteunt foliumzuur het functioneren van het zenuwstelsel van een ongeboren baby. Een te lage foliumzuur waarde kan dus voor veel problemen zorgen.
Symptomen van foliumzuur tekort
Mochten de volgende symptomen herkenbaar voor je zijn, dan duidt dat mogelijk op een lage foliumzuur waarde. Die symptomen kunnen zijn:
- Vermoeidheid
- Darmstoornissen
- Bloedarmoede
- Verminderde eetlust
- Gewichtsverlies
- Verhoogde gevoeligheid van infecties
Mocht je één van deze symptomen herkennen, dan betekent dat niet direct dat je ook echt foliumzuur tekort hebt. Sommige van deze symptomen zijn namelijk hetzelfde als die van bijvoorbeeld een vitamine B12 tekort of juist een ijzertekort. Daarom is het handig om eerst te testen wat het probleem is, voordat je zomaar supplementen gaat slikken. Als je bovenstaande symptomen ervaart is het handig om een gecombineerde test te doen voor foliumzuur waaarde, (B11), B12 en B6 tekort. Alle belangrijke B-vitaminen dus. Ook die test kun je gewoon zelf afnemen.
Multi test: Vitamine B, Folium Zuur & B12
Met de B-vitaminen test van Mijnlabtest.nl kun je thuis in één keer de waarden meten van al je belangrijke B vitaminen. Zowel Foliumzuur (B11) als vitamine B12 en B6 worden gemeten. Hiermee krijg je een goed beeld van de status van die vitaminen op dit moment. En wat je moet veranderen om de waarden van die vitaminen te verbeteren. Je krijgt een rapport met advies.
- Je neemt de test thuis af
- Snel en pijnloos
- Uitgebreid inzicht in jouw bloedwaarden
- ISO 15189 gecertificeerd Europees laboratorium
- Duurder dan enkel een foliumzuur test
Oorzaken van een tekort
Enkele oorzaken van foliumzuur tekort kunnen zijn: een te eenzijdig voedingspatroon of combinaties van medicijnen en/of overmatige alcoholconsumptie. Het is dus belangrijk dat wanneer je één van de genoemde symptomen ervaart, gaat kijken naar je voedingspatroon, medicijngebruik en/of alcohol consumptie. Door daar aanpassingen in te maken kun je jouw gezondheid verbeteren en het verergeren van de problemen voorkomen.
Foliumzuur en zwangerschap
Vaak wordt zwangere vrouwen aangeraden om extra foliumzuur in te nemen bij zwangerschap. Dat verbetert de ontwikkeling van het ongeboren kindje en maakt de kans op afwijkingen tijdens zwangerschap kleiner. Al helemaal als je het vanaf een vroeg stadium gebruikt. Foliumzuur verkleint de kans op neurale- buisdefecten bij het kind. De neurale buis is het begin van het ruggenmerg en de hersenen. De belangrijkste organen voor een gezond kindje. Daarom is het innemen van extra foliumzuur om de kans op een afwijking in het neurale- buis systeem te verkleinen, waardoor de kans van een gezond kind met de dag groeit.
Foliumzuur tabletten
Foliumzuur tabletten zijn zonder recept te koop bij een drogisterij of apotheek. Het duurt ongeveer 4 weken voordat het in je lichaam is opgenomen en je foliumzuur waarde omhoog gaat. Daarom geldt vaak: Hoe vroeger je begint, hoe beter. Het liefst wanneer je nog niet zwanger bent, maar wel een kinderwens hebt. Hierdoor kun je wanneer je zwanger bent, gelijk door de extra foliumzuur tabletten de ontwikkeling van de baby stimuleren. Het is goed om het nemen van supplementen altijd met je huisarts te overleggen.
Het foliumzuur supplement dat wij aanraden is:
Natuurlijk Presteren Vitamine B-Complex
Bij B-vitaminen kun je het beste een geheel B-complex innemen. Alle B-vitaminen werken namelijk met elkaar samen. Natuurlijk presteren levert volgens ons het beste topkwaliteit vitamine B-complex. Ze gebruiken alleen de actieve vormen van de B-vitaminen in een veilige dosering.
Ze gebruiken vitaminen waar mensen vaker een tekort aan hebben, of niet goed opnemen juist in een hogere dosering (B12).
De vitamine B6, die mensen gemakkelijker overdoseren hebben ze juist lager gedoseerd én we gebruiken de actieve vorm (waarbij geen stapeling optreedt in het bloed).
- Meest volledige vitamine B-complex
- Zorgvuldig gedoseerd
- Inclusief Choline, Quatrefolic® en Vitamine C voor betere werking
- Goede prijs/kwaliteit
Foliumzuur voor mannen
Foliumzuur is niet alleen belangrijk voor de vruchtbaarheid van vrouwen, maar ook voor mannen. Wist je dat Foliumzuur een belangrijke bijdrage levert aan de kwaliteit van sperma? Foliumzuur is voor een vrouw heel erg belangrijk om de veiligheid van het kind te waarborgen, maar een goede foliumzuur waarde is net zo belangrijk voor de man. Naast dat folium bijdraagt aan de vruchtbaarheid van mannen, kan het de kans op een chromosoomafwijking bij een kind met wel 30% verlagen.
Geen wondermiddel
Ja, het is waar dat foliumzuur significant meewerkt aan het verbeteren van de spermakwaliteit en de hoeveelheid spermacellen. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je ineens supersperma hebt, waarmee het bij iedere vrijpartij raak is. Dat is een illusie. Maar dat neemt niet weg dat ook mannen baat hebben bij het innemen van foliumzuur. En dat het voor mannen met vruchtbaarheidsproblemen zinvol is om hun foliumzuur waarde te testen. Let daarnaast vooral op je voeding. Goed eten, drinken en het uitsluiten van drank en drugs zorgt ook voor hartstikke goed zaad.
Voeding waar foliumzuur in zit
Als je op zoek bent naar de beste bronnen van folium, dan zijn met name groene bladgroenten een sterkhouder. Want de meeste groene bladgroenten zijn rijk aan folium en andere vitamines die je lichaam nodig heeft. Denk dus aan: Andijvie, spinazie, slap, spruitjes, broccoli, sperziebonen en ga zo maar door. Daarnaast kun je het ook vinden in fruit, peulvruchten en bepaalde shakes. Dus als je een beetje op je voeding let, dan heb je in principe al meer dan genoeg Folium binnen gekregen. Let je niet op je voeding en houd je het voornamelijk eenzijdig, dan kan het risico wel voorkomen dat je een tekort aan foliumzuur ontwikkelt en daar dan ook de gevolgen van gaat ondervinden.
Kies daarom voor jezelf. Zorg voor een goed gevarieerd dieet en zorg dat je voldoende fruit op een dagelijkse basis eet. Kijk naar welke soorten fruit een bron van folium zijn en kies wat jij lekker vindt.
Foliumzuur normaalwaarden
Uit onderzoek is gebleken dat zowel de man als vrouw evenveel foliumzuur nodig hebben: 300 microgram per dag. Tijdens de zwangerschap kan de dosering veranderen. Meestal wordt vrouwen aangeraden 400 microgram per dag bij te slikken. Vraag in overleg met je huisarts naar wat de juiste hoeveelheid is voor het gebruik van Foliumzuur tabletten/pillen.
Voeding is belangrijk
Nogmaals. Het gebruik van foliumzuur tabletten kan geen kwaad en het is medisch aangetoond dat het jouw lichaam helpt. Desondanks is het belangrijk dat je voor jezelf een gezond en gevarieerd dieet hebt. Uit gezonde voeding haal je namelijk voldoende Vitamine b9/b11. Niet overdrijven met overtollig innemen van Folium supplementen, want dat plas je in principe allemaal weer uit en is onnodig in alle opzichten. Het gedoseerd gebruiken zorgt voor een positieve bevordering van het lichaam en zal jouw lichaam naar zijn juiste waardes helpen.
Meer bloedwaarden meten?
Bekijk ook de andere vitaminen, mineralen en bloedprofielen die je zelf kunt testen op ons overzicht met bloedtesten.
Veelgestelde vragen
Zijn foliumzuur en B11 hetzelfde?
Ja. Foliumzuur en Vitamine B11 zijn precies hetzelfde. Een andere naam voor foliumzuur is folaat of vitamine B9 (in sommige landen)
Hoe accuraat is een foliumzuur tekort test?
Een foliumzuur tekort test wordt gemeten door een druppel bloed af te nemen en op te sturen. Omdat de biochemicus en arts in jouw bloed kunnen kijken is de test dus extreem accuraat. Je krijgt een reeël inzicht in de waardes van jouw lichaam.
Waar zit foliumzuur in?
O.a. bonen, donkergroene bladgroenten (raapstelen, spinazie, romaine sla, asperges, spruitjes, broccoli), zonnebloempitten, fruit, volle granen, zeevruchten, lever en pinda’s.
Daarnaast in een compleet vitamine B supplement.
Wat is foliumzuur?
Foliumzuur is een B-vitamine (B11 om precies te zijn). Het helpt het lichaam gezonde nieuwe cellen aan te maken. Iedereen heeft foliumzuur nodig, maar met name vrouwen die zwanger kunnen worden, is het echt belangrijk.
Wat doet foliumzuur?
Vitamine B11 is belangrijk voor gezonde rode bloedcellen en celgroei.
Wanneer moet ik foliumzuur slikken?
Als je een tekort hebt. Daarnaast is het sowieso aan te raden een foliumzuur supplement aan te schaffen als u probeert zwanger te worden (idealiter 3 maanden van tevoren) en tijdens de eerste 12 weken van de zwangerschap. De gebruikelijke dosis als u zwanger probeert te worden en tijdens de eerste 12 weken van de zwangerschap is 400 microgram, eenmaal daags ingenomen.
Welke foliumzuur is het beste?
Bij ons komt het vitamine B complex supplement van Natuurlijk Presteren het beste uit de test.
Hoe lang moet je foliumzuur slikken?
U neemt het meestal 4 maanden. Maar als uw foliumzuurgebrek bloedarmoede veroorzaakt door een langdurig probleem, kan het zijn dat u langer foliumzuur moet slikken, mogelijk voor de rest van uw leven. Stop niet met het innemen van foliumzuur zonder overleg met uw arts.