Kun je koorts meten zonder thermometer?

Kun je koorts meten zonder thermometer?

Als je ziek bent, heb je soms verhoging of koorts. Misschien heb je hoofdpijn, gloeiende wangen, koude rillingen of spierpijn. Dat zijn symptomen die kunnen wijzen op koorts. Je kunt bij koorts je temperatuur meten met een thermometer. Maar wat als je die niet in huis hebt, of op reis bent? Kun je dan je koorts meten zonder thermometer? In dit artikel leggen we uit of en hoe je koorts kunt meten zonder thermometer. En ook hoe je koorts kunt meten mét een thermometer, want dat is toch het beste.

Koorts meten met een app

Sommige thermometer apps voor je smartphone beweren dat ze je koorts kunnen meten. Maar deze apps zijn niet betrouwbaar. De enige manier om je temperatuur te meten met een app, is in combinatie met een thermometer gadget. Dit is een klein apparaatje dat je aan je smartphone kunt koppelen om koorts te meten. Via de app kun je dan het verloop van de koorts bijhouden en statistieken bekijken over een langere periode. Zie hieronder onze favoriete gadget om koorts te meten met een app.

‏‏‎ ‎
De Withings Thermo is een kleine voorhoofdthermometer waarmee je contactloos temperatuur kunt meten. De metingen kunnen automatisch worden bijgehouden in een bijbehorende app. Zo kun je het koortsverloop in de gaten houden en bijvoorbeeld delen met de huisarts.

Beoordeling: ★★★★ (4,4)


Als alternatieve gadget om koorts te meten met een app is er ook de Oblumi Tapp. Deze is goedkoper dan de Withings Thermo. Het voordeel van de Oblumi is dat hij superklein is en dus heel makkelijk mee te nemen. Maar de beoordelingen zijn wisselend. Doe dus vooral je eigen onderzoek om te kijken of het iets voor je is.

Koorts meten zonder thermometer: kijken en voelen

Het nauwkeurig meten van koorts kan echt alleen met een thermometer. Maar door goed te kijken en te voelen kun je wel inschatten of er sprake is van een verhoging of koorts. Bij koorts voelen je wangen en voorhoofd vaak warm aan, alsof ze ‘gloeien’. Je gezicht kan roder zijn dan normaal. En misschien heb je blosjes op je wangen of zie je er zweterig uit. Een bekende truc om koorts te meten zonder thermometer is door aan je voorhoofd te voelen of het warm is. Maar als je koorts hebt, dan is het lastig om dit zelf te bepalen. Dus je kunt beter vragen of iemand anders even wil voelen. Als een partner, huisgenoot of vriend aan je voorhoofd voelt en het is warm, dan heb je waarschijnlijk koorts.

De symptomen van koorts

Naast het kijken en voelen, kun je ook checken of je last hebt van de volgende dingen. Je kunt hiermee niet je koorts meten, maar wel bepalen of er mogelijk sprake is van een verhoogde lichaamstemperatuur:

  • Gloeiende wangen en een warm voorhoofd
  • Plotseling gaan zweten
  • Koude rillingen en koude voeten
  • Het afwisselend (te) koud en (te) warm hebben
  • Hoofdpijn
  • Spierpijn
  • Vermoeidheid
  • Misselijkheid en verminderde eetlust

Je temperatuur meten met een thermometer

Wat je ook probeert, koorts meten zonder thermometer is lastig en niet zo betrouwbaar. Meten mét een thermometer is echt het beste. Het is de enige manier om zeker te weten dat je koorts hebt. Dus ben je nu ziek en heb je geen koortsthermometer in huis? Zorg dan dat je er de volgende keer wél een hebt. Een koortsthermometer hoeft niet duur te zijn. En bij de meeste webwinkels heb je al binnen één dag je thermometer in huis. Dit zijn 3 van de best beoordeelde thermometers om betrouwbaar koorts te meten. Een voorhoofdthermometer, een oorthermometer en een voorhoofd- en oorthermometer in één.

1. Voorhoofdthermometer (Bintoi)

koorts meten thermometer

‏‏‎ ‎
Met een voorhoofdthermometer hoef je niet meer rectaal (tussen de bips) te meten om betrouwbaar temperatuur te meten. Met deze Medisana thermometer heb je een prettig, degelijk én nauwkeurig apparaat in huis. Binnen enkele seconden kun je contactloos (dus zeer hygiënisch) meten of er sprake is van koorts.

Beoordeling: ★★★★★ (4,7)


>> Zie ook: De Top 3 Beste Voorhoofdthermometers

2. Oorthermometer (Braun)

oorthermometer voor temperatuur meten

‏‏‎ ‎
Temperatuur meten in het oor is een snelle én betrouwbare manier om te checken of je koorts hebt. Zeker als je dit met de Braun Thermoscan 7 doet, één van de meest verkochte en best beoordeelde thermometers. Zeer goede kwaliteit en eenvoudig te gebruiken. Wat wil je nog meer?

Beoordeling: ★★★★★ (4,6)


3. Voorhoofd- en oorthermometer in één (Bintoi)

bintoi voorhoofdthermometer

‏‏‎ ‎
Met deze handige thermometer van Bintoi kun je zowel op het voorhoofd als in het oor temperatuur meten. Om van stand te wisselen hoef je enkel het kapje eraf te halen. Met een druk op de knop weet je binnen één seconde je temperatuur. De thermometer kan 32 metingen opslaan, zodat je het verloop van de koorts goed in de gaten kunt houden.

Beoordeling: ★★★★ (4,4)


Wat te doen als je koorts hebt?

Koorts meten zonder thermometer is moeilijk, maar wat moet je doen als je denkt dat je koorts hebt? Meestal kan koorts geen kwaad. Het is een normale reactie van je lichaam om infecties tegen te gaan. Door de temperatuur te verhogen, kan je lichaam meer afweerstoffen aanmaken. Als je koorts hebt, is het goed om rust te houden. Drink voldoende water en neem eventueel een paracetamol bij pijn. Dat zijn adviezen van de huisartsen website Thuisarts. Lees ook op Thuisarts.nl wanneer je wél naar de huisarts moet bij koorts.

Andere meetapparaten

Naast thermometers om temperatuur te meten, zijn er ook andere meetapparaten om je gezondheid in de gaten te houden. Zo kun je met een saturatiemeter bijvoorbeeld het gehalte zuurstof in je bloed meten.

Dokter Fit