Een lichttherapie bril is een bril die daglicht simuleert, vaak in de vorm van blauw licht met een hoge lichtintensiteit. Bij klachten zoals een laag energieniveau of een winterdepressie biedt een lichttherapielamp voor veel mensen een uitkomst. Met een daglichtbril heb je volledige bewegingsvrijheid tijdens de sessie.
De beste lichttherapiebrillen per categorie:
- Meest Gebruiksvriendelijke Keuze: LIROMA Blauw
- Beste Keuze Met App: AYOlite Met App
- Beste Keuze Met Timers: Helios Healing Lichttherapiebril
Zelf merk ik in donkere maanden van het jaar dat ik minder energie heb. Ik ben op zoek gegaan naar de beste lichttherapiebrillen om de winter met meer energie door te komen. Er is veel keuze – van voordelige brillen tot luxe exemplaren met veel functies – en daarom heb ik de beste brillen voor verschillende situaties opgesteld.
Inhoudsopgave
Beste lichttherapie bril overzicht
Afbeelding | Award | Actuele Prijs |
---|---|---|
Beste algemene keuze | Check Prijs bij Ayo | |
Meest luxe keuze | Check Prijs bij Bol | |
Beste Keuze Met Timers | Check Prijs bij Bol | |
Beste Prijs-Kwaliteitverhouding | Check Prijs bij Bol | |
Beste keuze met app | Check Prijs bij Ayo | |
Meest gebruiksvriendelijke keuze | Check Prijs bij Bol | |
Beste keuze voor in auto | Check Prijs bij Bol |
De 7 beste daglichtbrillen onderzocht
AYOlite Lichttherapiebril
De AYOlite lichttherapiebril komt als beste keuze uit onze test. Deze bril heeft blauw-turquoise licht met een lage lichtsterkte van 135 lux. Hierdoor is het licht niet verblindend, maar de blauw-turquoise kleur zorgt voor een optimaal effect. Je hoeft niets zelf in te stellen, waardoor je met één druk op de knop de bril aan- of uitzet. Je gebruikt de AYOlite lichttherapiebril iedere ochtend gedurende twintig minuten, waarbij je volledige bewegingsvrijheid hebt. De bril is veilig voor de ogen en vrij van UV- en infraroodlicht.
- Blauw-turquoise licht met lichtsterkte van 135 lux voor optimaal effect
- Lage lichtsterkte voelt prettig aan de ogen
- UV- en infraroodvrij met een golflengte van 470nm
- Te bedienen met één druk op de knop
- Bewegingsvrijheid tijdens de ochtendsessies van 20 minuten
- Lichtkleur en helderheid kunnen niet ingesteld worden
- Geen draadloze oplaadmogelijkheid
Luminette 3 Lichttherapiebril
De lichttherapiebril van Luminette heeft drie sterktes waar je uit kiest: 500 lux, 1000 lux en 1500 lux. Het licht valt vanuit een gunstige hoek in het oog, waardoor je niet verblind of verstoord wordt tijdens het dragen. Bij een lage intensiteit duurt een sessie 45 minuten, terwijl je bij een hoge intensiteit na 20 minuten klaar bent. De bril straat wit licht verrijkt met blauw licht uit. De batterij gaat lang mee, waardoor je pas na tien sessies hoeft op te laden. Deze stijlvolle daglichtlamp is ideaal voor op reis of onderweg, omdat er een beschermhoes meegeleverd wordt.
- Keuze uit drie verschillende sterktes
- Lange batterijduur, pas na tien sessies opladen
- Beschermhoes en compacte formaat maken de bril makkelijk mee te nemen
- Aantrekkelijk design
- Comfortabel op de neus
- Fragiel
- Prijzig
Deze lichttherapiebril van Helios Healing heeft drie handige timers, zodat je er niet op hoeft te letten de bril uit te schakelen. Je geniet van wit of blauw licht, wat je naar wens instelt. Het effect is vergelijkbaar met een daglichtlamp van 10.000 lux.
- 3 instelbare timer
- Keuze uit wit of blauw licht
- Vergelijkbaar met daglichtlamp van 10.000 lux
- Gratis beschermhoes en verlengstuk meegeleverd
- Goede prijs-kwaliteitverhouding
- Iets groter dan sommige andere modellen
- Iets minder comfortabel om te dragen
Deze daglichtbril van BrellaVio heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De bril voelt stevig aan en we verwachten dat deze lang meegaat. Bij dit model kies je uit blauw of wit licht en stel je een timer naar wens in.
- Keuze uit blauw en wit licht
- Timer naar wens instelbaar
- Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
- Krachtige oplaadbare batterij
- Materialen voelen stevig aan
- Inclusief opbergcase
- Knopje was handiger geweest dan touchscreen
- Instellen iets minder handig
AYOlite Lichttherapiebril Met App
De lichttherapiebril van AYOlite met app is hetzelfde model als de eerder genoemde AYOlite bril, maar wordt aangevuld met een handige app. De app geeft je inzicht in je natuurlijke ritme, adviseert je over slaaptijden, maaltijden en fysieke en mentale inspanningen. Dit helpt je om een gezonder en actiever leven te leiden. Deze bril met blauw-turquoise licht met een lichtsterkte van 135 lux gebruik je iedere ochtend 20 minuten. Je zet de bril met één druk op de knop aan en de lage lichtsterkte is zowel effectief als aangenaam voor de ogen. Met dit exemplaar heb je een leven lang toegang tot de AYO-app.
- Blauw-turquoise licht voor optimaal effect
- Inclusief leven lang toegang tot de AYO-app
- Geeft inzicht in slaapritme en advies voor gezonde leefstijl
- Door de lage lichtsterkte is de bril niet verblindend
- Te bedienen met één druk op de knop
- UV- en infraroodvrij
- Lichtkleur en helderheid kunnen niet ingesteld worden
- Lastiger te bedienen en in te stellen dan AYOlite bril zonder app
- Geen draadloze oplaadmogelijkheid
LIROMA Blauw Licht Bril
De blauwlichtbril van LIROMA is een voordelige en gebruiksvriendelijke keuze. Je gebruikt de bril met het blauwgroene licht gedurende 20-30 minuten per dag voor een energieboost. Er is een timerfunctie met drie opties: 15 minuten, 30 minuten of 45 minuten. De bril heeft een licht gewicht, waardoor deze makkelijk te dragen is. Het licht voelt zacht aan en dus heb je niet het gevoel verblind te worden. Vergeleken met andere modellen, zoals die van Pegasi, ziet de bril van LIROMA er minder aantrekkelijk uit. Gebruikers beschrijven de bril als makkelijk te bedienen en gebruiksvriendelijk dankzij de duidelijke, Nederlandse handleiding.
- Gebruiksvriendelijke bril met blauwgroen licht
- Instelbare timer: 15, 30 of 45 minuten
- Inclusief duidelijke, Nederlandse handleiding
- Stevige opbergcase beschermt de bril goed
- Licht gewicht, waardoor de bril comfortabel is
- Onaantrekkelijk ontwerp
- Kort snoer om op te laden
Luminette Drive Daglichtlamp
Voor wie liever niet een bril op zijn neus zet, is de Luminette Drive een ideale keuze. Deze daglichtlamp installeer je in de auto, waardoor je iedere ochtend op weg naar je werk twintig minuten wordt blootgesteld aan het felle licht. De elastische band maakt het makkelijk om de lamp aan de zonneklep te bevestigen en het apparaat schakelt automatisch uit. Zo hoef je nergens aan te komen tijdens het rijden. Je kiest uit drie intensiteitsniveaus, afhankelijk van de afstand tussen de lamp en jou. Je laadt de oplaadbare batterij van de lamp iedere tien sessies op.
- Mooi alternatief voor een bril op je neus
- Blauw licht met positief effect op je biologische klok
- Intensiteitsniveaus instelbaar op basis van afstand
- Geen gevaar tijdens het rijden, schakelt automatisch uit
- Lange batterijduur, goed voor 10 sessies
- Makkelijk te bevestigen met een elastiek
- Onhandig als je niet iedere dag in de auto rijdt
- Geen bewegingsvrijheid
Waar moet je op letten bij het kopen van een lichttherapiebril?
- Lichtsterkte: een lichttherapiebril bootst natuurlijk zonlicht na dat op een zonnige dag een lichtsterkte van zo’n 50.000 lux heeft. Bij wit licht heeft een lamp zo’n 10.000 lux nodig om het gewenste resultaat te bereiken, terwijl dat bij een lamp met blauw licht niet nodig is. Bij blauw licht levert een lichtsterkte van 250 lux hetzelfde effect op.
- Lichtkleur: de meeste daglichtbrillen hebben blauw of blauw-turquoise licht. Hiervan is een lagere lichtsterkte nodig om het gewenste resultaat te bereiken en dit voelt prettiger aan de ogen aan. Er zijn echter ook brillen met wit licht en een hogere lichtsterkte verkrijgbaar.
- Vorm en formaat: lichttherapiebrillen zijn er in verschillende vormen. Sommige modellen zien eruit als een gewone bril met glazen en pootjes die achter je oren steunen. Andere brillen hebben een elastische band die om het hoofd gaat of lijken op de klassieke bril, maar dan zonder glazen. De brillen met een elastische band zijn handig voor brildragers, terwijl de brillen zonder glazen juist comfortabeler zijn tijdens het sporten.
- Functionaliteiten: de functionaliteiten verschillen per bril. Sommige brillen bieden de mogelijkheid om een timer in te schakelen (15, 30 of 45 minuten) waarna de lamp automatisch uitschakelt. Er zijn ook brillen met instelbare lichtsterktes, een bijbehorende mobiele applicatie of speciale glazen voor ’s avonds. Dit soort oranje glazen hebben een effect vergelijkbaar met een de zonsondergangsfunctie van een wake up light.
- Gebruiksgemak: niet iedere lichttherapiebril is even gemakkelijk te bedienen. De makkelijkste brillen zet je met één druk op de knop aan en uit. Hoe meer functies een bril heeft, hoe meer knopjes er zijn. Er wordt altijd een Nederlandse of Engelse handleiding meegeleverd waarin je leest hoe je de bril bedient en gebruikt.
- Comfort: het comfort van een daglichtbril hangt af van verschillende factoren. Zo is het materiaal en de zachtheid hiervan voor belang, maar ook het gewicht van de bril bepaalt deels het draagcomfort. Brillen met verstelbare pads rondom de neus worden als comfortabeler ervaren.
- Batterijduur: een daglichtbril is een draadloos apparaat dat werkt met een batterij. Daarom moeten de brillen dus regelmatig opgeladen worden. Een bril met een hoge batterijduur gaat wel tien sessies meer voordat je deze op moet laden met een USB-oplaadkabel.
De wetenschap over daglichtbrillen
Een seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD) is een depressie waarbij mensen in de wintermaanden dipjes of stemmingswisselingen ervaren. De hoeveelheid daglicht waaraan we worden blootgesteld en onze biologische klok lijken hier de oorzaak van te zijn. We hebben daglicht nodig, zodat onze biologische klok goed functioneert en we voldoende vitamine D aanmaken.
Er zijn veelbelovende resultaten die erop duiden dat lichttherapie een krachtige, niet-farmaceutische behandeling voor SAD is, net als voor niet-seizoensgebonden depressies en slaapfasestoornissen. Een groot voordeel van lichttherapie is dat het geen onprettige bijwerkingen heeft. Medicatie, bijvoorbeeld in de vorm van antidepressiva, heeft tijd nodig om te werken en er is een grote kans op ongewenste bijwerkingen. Zeker in de wintermaanden maakt een lichttherapie een groot verschil in het humeur van veel mensen. Bij klachten is dit zeker een poging waard.
Lichttherapie: bril of lamp?
Wat is de betere vorm van lichttherapie: een bril of een lamp? Naast een daglichtbril kun je ook voor een daglichtlamp kiezen. Zo’n lamp zet je op je bureau of op de eettafel neer, waardoor je ’s ochtends een dosis fel licht krijgt. Vaak gaat het hierbij om wit licht met een lichtsterkte van zo’n 10.000 lux.
Een nadeel van een daglichtlamp is dat je geen bewegingsvrijheid hebt tijdens de sessie. Hier staat tegenover dat je meer instellingen hebt bij de lamp en het programma beter af kunt stemmen op je behoeften. Welke vorm van lichttherapie beter is – een bril of lamp – hangt dus vooral af van je behoeften qua personalisatie en bewegingsvrijheid.
Mijn eigen ervaring
Bij het kopen van een lichttherapiebril let is met name op comfort en stevigheid. Ik wil dat de bril goed blijft zitten tijdens het bewegen, ook wanneer ik ga sporten, en dat ik hier zo weinig mogelijk van voel. Dit betekent dat ik voor zachte materialen en een licht gewicht kies. Ik draag geen bril, dus hoef ik niet voor een model met een elastische band te kiezen. Mijn voorkeur gaat uit naar een model met blauw licht, omdat dit bij een lage lichtsterkte effectief is en ik dit als minder storend aan de ogen ervaar.
Conclusie
Met een lichttherapiebril ga je winterdepressies tegen en boost je je energieniveau door middel van blootstelling aan fel licht. De AYOlite Lichttherapiebril komt bij ons als beste keuze uit de test. Deze bril heeft blauw-turquoise licht met een optimaal effect en is te bedienen met één druk op de knop. Voor extra functionaliteiten kies je de AYOlite Lichttherapiebril Met App.
Draag je een bril? Dan is de Podec Lichttherapiebril met een verstelbare, elastische band een goede keuze. Om ook ’s avonds tot rust te komen, gebruik je de Propeaq Lichtbril met oranje glazen en zonder licht.
Mocht een lichttherapiebril bij jou niet het gewenste effect hebben, probeer dan ook eens een natuurlijk slaapmiddel of een verzwaringsdeken. Als de winterdip of depressieve gedachten aanhouden, neem je het beste contact op met je huisarts.
Veelgestelde vragen
Welke lichttherapiebril werk het beste?
De AYOlite Lichttherapiebril komt als beste keuze uit onze test. Deze bril heeft zeer effectief blauw licht, een therapiesessie duurt 20 minuten en je hebt volledige bewegingsvrijheid. De bril is makkelijk te bedienen en ook met een app verkrijgbaar.
Hoe vaak mag ik lichttherapie doen?
In principe geldt dat je dagelijks gebruik kunt maken van de lichttherapiebril. Dit doe je in de eerste twee uren nadat je bent opgestaan voor het beste effect. Vermijd het gebruik in de avond, omdat het er dan juist voor zorgt dat je minder goed slaap.
Kan lichttherapie kwaad?
Nee, in principe is lichttherapie veilig en kan dit geen kwaad. Let er hierbij op dat de gekozen bril UV- en infraroodvrij is, want dit kan een negatief effect op je gezondheid hebben.
Hoe lang moet ik per dag lichttherapie doen?
Hoe lang je per dag lichttherapie doet, hangt af van het model bril dat je uitkiest. Bij de meeste modellen wordt 20-30 minuten per dag aangeraden. Met een instelbare timer kies je vaak uit 15, 30 of 45 minuten.
Welke kleur licht helpt tegen een depressie?
Bij personen met een depressie heeft geel licht vaak een positief effect op de gesteldheid. Bij een daglichtbril werkt blauw of wit licht ook goed om het effect van zonlicht te imiteren, waardoor de algemene gesteldheid en het slaapritme verbeteren.
Bronnen
1 Seasonal affective disorder: bring on the light
4 Bright Light Improves Sleep and Psychological Health in Shift Working Nurses