Magnesium is een mineraal dat niet bij iedereen bekend is. Toch is dit een belangrijke stof die bijdraagt aan verschillende werkingen in je lichaam. Een magnesium tekort gaat daarom gepaard met lichamelijke klachten. Magnesium heeft ontzettend veel impact op je lichaam. Je stress, slaap, botten en hart worden door magnesium gezond gehouden. Toch heeft meer dan 50% van de mensen in de westerse wereld een magnesium tekort.1
Weten waar je op moet letten om een magnesium tekort vast te stellen? In dit artikel zetten wij 7 symptomen van magnesium tekort op een rij en lees je hoe een tekort aan magnesium voorkomt.
Inhoudsopgave
Wat is magnesium?
Magnesium draagt bij aan de vorming van botten en tanden en een goede spierwerking. Daarnaast helpt het bij het overdragen van zenuwprikkels naar de hersenen, helpt het bij het slapen en reguleert het cortisol. Magnesium zit voornamelijk in voeding als bruin brood en andere volkoren graanproducten, melkproducten, vlees, groenten en noten. Mensen met een evenwichtig dieet hebben vrijwel nooit een magnesium tekort.
Oorzaken magnesium tekort
Zoals eerder aangegeven hebben gezonde mensen met een compleet dieet zelden een magnesium tekort. Dat wil niet zeggen dat je hier geen kans op hebt als gezonde individu, want >50% in de westerse wereld heeft een tekort.
De meest voorkomende oorzaken van een magnesium tekort:
- Je eet te weinig magnesiumrijke voeding
- Te weinig magnesium opname door een darmaandoening zoals de ziekte van Crohn
- Langdurige diarree of overgeven
- Alcoholisme
- Nierproblemen
- Langdurig gebruik van diuretica (plasmiddelen)
- Type 2 diabetes
- Bepaalde medicijnen zoals maagzuurremmers
Mocht je een van de symptonen hebben, een magnesium tekort test geeft je altijd meer duidelijkheid. Wij hebben de beste magnesium testen voor je op een rij gezet.
7 symptomen van magnesium tekort
1. Kramp en spiertrekkingen
Spiertrekkingen en kramp zijn symptomen van een magnesium tekort. In de ergste gevallen veroorzaakt dit zelfs epileptische aanvallen en stuiptrekkingen. Onderzoekers stellen dat dit komt door een grotere hoeveelheid calcium die naar de zenuwcellen gaan. Hierdoor krijgen je spieren teveel stimulatie en veroorzaakt dit spasmen en kramp in je spieren.
Kramp en spiertrekkingen zijn echter niet uitsluitend symptomen voor een magnesium tekort. Zo worden spiertrekkingen ook veroorzaakt door een te hoge consumptie van cafeïne en krijg je kramp als je te weinig vocht in je lichaam hebt.
Daarnaast zijn spiertrekkingen niet altijd een reden tot alarm, maar als je hier regelmatig last van hebt, heeft dit een onderliggende oorzaak. In dat geval neem je het beste contact op met je huisarts.
2. Mentale aandoeningen
Een magnesium tekort heeft een invloed op je mentale gesteldheid. Je voelt bij een tekort aan magnesium vooral apathische gevoelens. Je voelt een stuk minder emoties.
Daarnaast hebben mensen met een magnesium tekort een verhoogde kans op depressie en angstigheid. De reden dat een magnesium tekort zorgt voor deze mentale aandoeningen is doordat magnesium deels zorgt voor een goede overdracht van zenuwprikkels.
3. Osteoporose
Osteoporose3 is een vorm van botontkalking. In het kort worden je botten hierdoor zwakker en ben je kwetsbaarder voor botbreuken.
Niet alleen een magnesium tekort is hiervan een oorzaak, maar vaak wordt osteoporose veroorzaakt door een tekort aan magnesium en:
- Ouder worden
- Geen of weinig lichaamsbeweging
- Te weinig vitamine D en K
4. Vermoeidheid en zwakke spieren
Vermoeidheid is een symptoom van een hoop verschillende aandoening. Zo ook een magnesiumtekort. Het is door de ver uiteenlopende mogelijke oorzaken moeilijk om alleen aan de hand van vermoeidheid te stellen dat je een magnesium tekort hebt.
Vermoeidheid in combinatie met andere symptomen is echter een betere indicator van een mogelijk tekort aan magnesium. Heb je ook na een goede nachtrust nog steeds last van zwakke spieren en vermoeidheid? Dan bestaat de kans dat je een onderliggende oorzaak als een tekort aan magnesium hebt.
5. Hoge bloeddruk
Te hoge bloeddruk waarden is een ander symptoom van te weinig magnesium dat ook te wijden is aan een tal van andere onderliggende oorzaken. Een magnesium tekort veroorzaakt echter een verhoogde bloeddruk. Een tekort aan magnesium op de lange termijn veroorzaakt vervolgens hypertensie of een hoge bloeddruk.
Magnesium supplementen hebben een bewezen werking op het verlagen van bloeddruk. Let hierbij echter wel dat dit alleen van toepassing is wanneer je daadwerkelijke te weinig magnesium in je lichaam hebt.
6. Astma
Een tekort aan magnesium wordt geassocieerd met een opbouw van calcium in de spieren rondom de luchtwegen. Hierdoor worden de luchtwegen kleiner en wordt ademen moeilijker.
Mensen met astma hebben dus regelmatig een magnesium tekort. Wanneer je astma hebt, is het mogelijk dat je ook een inhalator hebt met een magnesiumsulfaat om je luchtwegen te versoepelen en uit te zetten.
7. Onregelmatig hartritme
Een onregelmatig hartritme is een veelvoorkomend symptoom van een magnesium tekort. Daarnaast is het één van de ernstigere symptomen. Een onregelmatig hartritme heeft soms vrijwel geen symptomen, maar in de ergste gevallen veroorzaakt dit hartkloppingen waarbij je hart “pauzeert” tussen hartslagen in.
Een onregelmatig hartritme verhoogd het risico op een hartaanval of een beroerte. Andere symptomen van een onregelmatig hartritme naast een magnesium tekort zijn:
- Duizeligheid
- Kortademigheid
- Pijn in de borst
- Flauwvallen
- Vermoeidheid
Wanneer de hoeveelheid kalium in de cellen van je hartspieren niet gelijk is aan de hoeveelheid kalium buiten deze cellen, wordt dit geassocieerd met zowel een magnesium tekort als een onregelmatig hartritme. In een studie4 met mensen die een hartaanval hebben gehad, bleken magnesium injecties een positieve invloed te hebben op de werking van het hart.
De beste magnesium testen
Magnesium tekort test
Er is een magnesium tekort test die je zelf thuis kunt doen van Mijnlabtest.nl. Met de testkit neem je enkele druppeltjes bloed bij jezelf af. Die vang je op in een buisje en stuur je terug in de bijgeleverde envelop. Het wordt geanalyseerd in een professioneel laboratorium. Daarna krijg je binnen een paar dagen de uitslag van je magnesium waarde, inclusief wat het betekent. En een betrouwbaar advies over wat je kunt doen om je waarde aan te vullen
Bloedtest mineralen
Met de mineralen profiel test van Mijnlabtest.nl heb je in één keer inzicht in je waarden van alle belangrijke mineralen. De test meet magnesium en kalium tekort, calcium, natrium, ijzer en ferritine. In een uitgebreid rapport vind je precies terug wat jouw waarden zijn. En of je tekorten hebt, plus advies hoe je die weer kunt aanvullen. Je krijgt de test thuis gestuurd, neemt zelf wat bloed af en stuurt dit op naar het laboratorium. Simpel, snel en betrouwbaar.
Magnesium urinetest
Vind je bloed prikken niet fijn, of wil je extra duidelijkheid? Dan kun je ook magnesium in urine testen. We raden de thuistest aan van bloedwaardentest.nl. Het werkt heel simpel. Eerst plas je in een potje. Daarna vul je het urinebuisje uit de testkit. Dankzij het meegeleverde zuigertje kan dit zonder knoeien. Het buisje stuur je op naar het laboratorium. Na enkele dagen krijg je per e-mail jouw resultaat. De website van deze aanbieder is niet zo heel mooi, maar het laboratorium is professioneel en nauwkeurig.
De beste bronnen van magnesium
Wanneer je een magnesium tekort hebt, is dit te verhelpen door het eten van bepaalde voeding dat rijk in magnesium is. Gelukkig zijn dit vaak ook lekkere etenswaren! Hieronder vindt je de meest magnesium rijke voeding op een rijtje:
- Amandelen (279 mg)
- Pompoenzaden (550 mg)
- Pure chocolade (228 mg)
- Pinda’s (176 mg)
- Popcorn (144 mg)
Niets in deze rij dat je aanspreekt. Onderstaande voedingswaren zijn in mindere mate rijk in magnesium:
- Lijnzaden
- Zonnebloempitten
- Chia zaden
- Cacao
- Koffie
- Cashewnoten
- Hazelnoten
- Havermout
Magnesium supplement
Wij werken samen met Natuurlijk Presteren, omdat we weten dat zij de beste samenstelling van supplementen leveren.
Natuurlijk Presteren Magnesium, Taurine en B6 Supplement
Bij bloeddrukverlagende supplementen raden we Magnesium aan. Magnesium helpt namelijk bij het ontspannen van de bloedvaten.
Aangezien het merendeel van de mensen in westerse landen een tekort heeft aan magnesium, kan dit snel resultaten opleveren.
- Twee best opneembare vormen van magnesiums
- Met Taurine, Vitamine D3 en B6 om opname te verbeteren
- Helpt bij bloeddruk, stemming, spieren, botten en vermoeidheid (bij tekort aan magnesium)
- Goede prijs/kwaliteit verhouding
Veelgestelde vragen
Wat gebeurt er als je lichaam een magnesium tekort heeft?
Je zult bij magnesium tekorten regelmatig kramp en spiertrekkingen krijgen. Daarnaast heeft magnesium invloed op je mentale welgesteldheid. Als je merkt dat je apathischer bent dan normaal, heeft dit mogelijk een tekort aan magnesium als reden.
Waarom heb ik een magnesium tekort?
Dat heeft uiteenlopende redenen, maar over het algemeen wordt dit veroorzaakt door twee factoren: Een verminderde opname van magnesium in de darmen door bijvoorbeeld een darmaandoening veroorzaakt mogelijk een magnesium tekort. Daarnaast is een verhoogde afscheiding van magnesium in de urine een bekende oorzaak.
Welke voedselwaren en dranken zijn rijk in magnesium?
Over het algemeen zijn noten, zaden en chocolade rijk in magnesium. Voor dranken moet je vooral kijken naar fruitsappen, zoals sinaasappelsap, ananassap en druivensap.
Hoe weet ik of ik een magensium tekort heb?
Magnesiumtekort wordt vastgesteld met een bloedonderzoek en soms een urineonderzoek. Uw arts kan het bloedonderzoek bevelen als u symptomen heeft zoals zwakte, geïrriteerdheid, een abnormaal hartritme, misselijkheid en/of diarree, of als u abnormale calcium- of kaliumwaarden heeft.
Wat is het een goed magnesium supplement?
Wij raden bijna altijd de supplementen van Natuurlijk Presteren aan.
Bronnen
1 Low magnesium levels make vitamin D ineffective
7 Feeling fatigued? Could it be magnesium deficiency? (And if so, what to do about it!)