De 6 Beste Mini Vaatwassers van 2024 Getest Door Experts
mini vaatwasser featured image

De 6 Beste Mini Vaatwassers van 2024 Getest Door Experts

Als jij ervoor kiest een mini vaatwasser aan te schaffen, zeg je vaarwel tegen de stapels afwas op jouw aanrecht. Daarnaast past een mini vaatwasser moeiteloos in vrijwel iedere keuken, ook als de ruimte beperkt is.

Toch vraag je je misschien af of zo’n klein apparaat wel effectief de afwas doet? Maak je geen zorgen. Mini vaatwassers zijn krachtig genoeg om jouw vaat glanzend en schoon te krijgen.

Wat hulp nodig bij het kiezen van een geschikt model? Wij hebben verschillende kleine vaatwassers getest op efficiëntie, energieverbruik, geluidsniveau en gebruiksgemak. Zo helpen we jou bij het maken van de beste keuze!

Hier alvast de beste producten:

Weten welke mini vaatwassers nog meer goed uit de test kwamen? Lees dan verder!

Beste mini vaatwasser overzicht

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste algemene keuze Check Prijs bij Bol
Meest luxe keuze Check Prijs bij Bol
Beste keuze met app Check Prijs bij Bol
Beste keuze 8 couverts Check Prijs bij Bol
Beste keuze voor op de camping Check Prijs bij Bol
Beste goedkope keuze Check Prijs bij Bol

De 6 beste mini vaatwassers onderzocht

Beste Algemene Keuze

Bomann TSG 5701 Mini Vaatwasser

Deze mini vaatwasser is ideaal voor kleine huishoudens, studentenkamers, campings of kantoren. Als Beste Algemene Keuze in de categorie mini vaatwassers, levert de Bomann uitstekende prestaties, ondanks zijn beperkte formaat. Zo heeft het model vijf verschillende wasprogramma's, waaronder een energiezuinige ECO-modus en een snelle 30 minuten wasbeurt. Hierdoor past deze vaatwasser zich perfect aan jouw behoeften aan.

De Bomann onderscheidt zich door zijn intuïtieve bediening en handige led-display, dat je informeert over zaken als een tekort aan water of reinigingszout. Dit zorgt voor een gemakkelijke en zorgeloze ervaring. Dit model heeft verder ook extra functies zoals extra droog & anti-bacterieel, wat bijdraagt aan een hygiënisch schone vaat. Let er wel op dat deze vaatwasser een geluidsniveau heeft van 58 dB. Dit is iets luider dan sommige andere modellen op de markt.

Wij raden deze mini vaatwasser aan iedereen aan die op zoek is naar een allround model. De vaatwasser is compact genoeg voor zeer kleine ruimtes, maar heeft toch voldoende inhoud voor 1 of 2 personen.

Voordelen:
 • Werkt met een watertank, je hebt geen vaste wateraansluiting nodig
 • Voorzien van vijf selecteerbare wasprogramma's
 • Intuïtieve bediening voor extra gebruiksgemak
 • Het led-display geeft nuttige meldingen
 • Energie- en waterbesparend, bespaart op kosten
Nadelen:
 • Geluidsniveau van 58 dB kan hoger zijn
 • Vereist regelmatige watertankvulling
Check Prijs op Bol.com
Meest Luxe Keuze

Siemens iQ300

De Siemens iQ300 is een compacte vaatwasser die uitblinkt in luxe en efficiëntie. Met de varioSpeed functie ben je in staat om programma's tot 50% sneller te laten draaien, wat je tijd en energie bespaart. Echter, deze luxe komt ook met een prijs, waardoor deze vaatwasser wellicht niet geschikt is voor elk budget.

De Siemens iQ300 heeft enkele unieke voordelen. Zo zorgt het glas 40 °C programma ervoor dat zelfs je meest kwetsbare glaswerk stralend uit de vaatwasser komt. De ExtraDry functie zorgt ervoor dat zelfs je plastic vaat perfect droog wordt. Daarnaast beschermt het aquaStop systeem je tegen eventuele waterschade.

De Siemens iQ300 is niet alleen luxe, maar ook duurzaam. De iQdrive motor is stiller, energiezuiniger en gaat langer mee dan conventionele motoren. De AquaSensor functie optimaliseert daarnaast het spoelwatervolume en past het aantal spoelgangen aan op de vervuilingsgraad, wat je helpt water en energie te besparen.

We raden je deze vaatwasser aan als je op zoek bent naar een duurzaam en betrouwbaar model met een luxe uitstraling.

Voordelen:
 • Dankzij de VarioSpeed is je afwas sneller klaar
 • ExtraDry functie voor perfect droge plastic vaat
 • AquaStop voorkomt waterschade volledig
 • Voorzien van een hoogwaardige motor voor stille, zuinige werking
 • 10 jaar garantie op vaatwasserkuip, extra duurzaam
Nadelen:
 • Vereist specifieke installatie
 • Niet geschikt voor inbouw
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Met App

Ventux® Mini Vaatwasser Incl. App

De Ventux® Mini Vaatwasser is een compact en lichtgewicht toestel, ontworpen om in elke keuken te passen. Deze mini vaatwasser biedt een krachtige 3D 360 graden spiraalvormige sproeiwas en een ingebouwd sterilisatiesysteem, waardoor je vaat grondig wordt gereinigd en gedesinfecteerd.

Deze mini vaatwasser is uitgeroepen tot Beste Keuze Met App vanwege de handige Smart Life applicatie. Hiermee is het apparaat eenvoudig te bedienen via je smartphone. Hierdoor is de vaatwasser ook op afstand te besturen en zorg je ervoor dat de vaat schoon is voordat je thuiskomt.

Wat de Ventux® mini vaatwasser verder onderscheidt, zijn de vijf verschillende reinigingsprogramma's, inclusief een water- en energiebesparende eco-modus. Dit model heeft daarnaast ook een sneldroogfunctie, die helpt bacteriële groei te voorkomen. Een nadeel zou kunnen zijn dat, ondanks de compacte afmetingen, deze vaatwasser nog steeds een ruimte van 42,5 x 42,8 x 45,8 cm in je keuken inneemt.

We raden je deze vaatwasmachine aan als je op zoek bent naar een betrouwbare kleine afwasmachine die makkelijk met een app te bedienen is.

Voordelen:
 • Op afstand te bedienen via een app
 • Zeer krachtige 3D-sproeiwas voor een grondige reiniging
 • Ingebouwd sterilisatiesysteem om bacteriën te voorkomen
 • Vijf handige schoonmaakprogramma's
 • Extra veel ruimte voor servies
Nadelen:
 • Vereist regelmatige reiniging
 • Verbinding met app kan soms haperen
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze 8 Couverts

Labirent Mini Vaatwasser

Ook als je op zoek bent naar een wat grotere mini vaatwasser, zijn er geschikte modellen te vinden. Zo is de Labirent mini vaatwasser in dit geval een goede keuze. Dit model heeft een vrijstaand ontwerp en een compact formaat, maar is daarnaast geschikt voor maar liefst 8 couverts. De meeste mini vaatwassers zijn geschikt voor 6 of 7 couverts.

De Labirent onderscheidt zich met zijn zes verschillende programma's voor een grondige reiniging van jouw vaat. Dit zijn weer meer programma’s dan de Ventux® Mini Vaatwasser. Dit model heeft verder een laag geluidsniveau van slechts 49 dB en een energieverbruik tussen de 1380-1620 W. Het enige nadeel is dat deze vaatwasser, met een gewicht van 25,5 kg, enigszins zwaar is om te verplaatsen.

Wij raden dit model aan voor iedereen die minder ruimte in huis heeft, maar toch op zoek is naar een ruime mini vaatwasser.

Voordelen:
 • Reinigt efficiënt 8 couverts
 • Uitgerust met 6 verschillende reinigingsprogramma's
 • Stille werking op 49 dB
 • Je krijgt 2 jaar garantie op dit model
Nadelen:
 • Zwaar om te verplaatsen
 • Niet voorzien van een ingebouwde droogfunctie
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Voor Op De Camping

BLITZHOME Mini Campingvaatwasser

De mini campingvaatwasser van BLITZHOME is een compact en innovatief apparaat dat ideaal is voor tijdens het kamperen. Deze compacte vaatwasser is speciaal ontworpen voor gebruik op de camping, dankzij zijn ingebouwde slimme waterreservoir van 1,5 liter. Het is een water- en ruimtebesparende oplossing die geen aanpassingen aan je waterleidingsysteem vereist.

Het dubbele sproeisysteem zorgt voor een 360 graden spiraalvormige nevel die elke hoek van de vaat bereikt. Daarnaast doodt de hoge temperatuur 99,99% van de bacteriën. Let er wel op dat de capaciteit beperkt is voor grotere groepen. Dit komt door de compacte afmetingen.

Wanneer je regelmatig naar de camping gaat en niet van zelf afwassen houdt, is deze campingvaatwasser zeker een goede keuze. Dit model onderscheidt zich door zijn gebruiksgemak en veelzijdigheid. De mini campingvaatwasser heeft een grote capaciteit dubbellaags rek die plaats biedt aan servies voor 4 tot 6 personen. Daarnaast heeft ook dit model 5 verschillende wasprogramma's, waaronder een vruchtenwasprogramma voor het veilig reinigen van groenten en fruit.

Voordelen:
 • Voorzien van een waterbesparend ingebouwd reservoir
 • Heeft een 360 graden grondige reiniging
 • Sterilisatie met hoge temperatuur voor een extra schone vaat
 • Voorzien van groot dubbel-laags rek
 • Reinigt ook groente en fruit
Nadelen:
 • Beperkt waterreservoir van 1,5 liter
 • Alleen geschikt voor klein servies
Check Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Keuze

Inventum Mini Vaatwasser

Heb je wat minder te besteden of ben je op zoek naar een tijdelijke oplossing? Dan is de Inventum mini vaatwasser een goede keuze. Met ruimte voor 6 couverts, is deze kleine krachtpatser perfect voor kleinere huishoudens of als aanvulling op je bestaande vaatwasser bij grotere gezinsmaaltijden.

Dit model valt op vanwege de combinatie van een aantrekkelijke prijs en een veelzijdigheid aan functies. Ondanks het gunstige prijskaartje, doet de Inventum mini vaatwasser niet onder voor duurdere modellen. Houd er echter wel rekening mee dat deze vaatwasser een energieklasse van D heeft, wat minder efficiënt is in vergelijking met sommige andere modellen op de markt.

Deze vaatwasser bevat 6 wasprogramma's, waaronder een eco-programma en een hygiëne programma voor extra vuile vaat. Daarnaast heeft het een uitneembaar bestekmandje en de mogelijkheid om de start van een programma uit te stellen. Hierdoor stem je het wasprogramma eenvoudig op jouw schema af. 

We raden je deze vaatwasser aan als je op zoek bent naar een betrouwbaar en klein exemplaar, maar hier niet de hoofdprijs voor wil betalen.

Voordelen:
 • Geschikt voor snelle, kleine wasbeurten
 • Flexibele starttijd met uitsteloptie
 • Kan automatisch openen voor drogere vaat
 • 5 jaar garantie voor extra gemoedsrust
Nadelen:
 • Energieklasse D - minder zuinig dan andere modellen
 • Bovenkorf is niet verstelbaar
Check Prijs op Bol.com

Waarop letten bij het kopen van een mini vaatwasser

Bij het kiezen van de beste mini vaatwasser spelen de volgende factoren een grote rol.

 • Capaciteit: de grootte van de vaatwasser bepaalt hoeveel vaat je in één keer kunt schoonmaken. Een compact model is ideaal voor een eenpersoonshuishouden of voor mensen die weinig koken.
 • Energie-efficiëntie: een energiezuinige mini vaatwasser bespaart je niet alleen geld, maar is ook beter voor het milieu. Let op het energielabel: een A+++ model is het meest efficiënt.
 • Geluidsniveau: het geluidsniveau, uitgedrukt in decibel (dB), varieert per vaatwasser. Woon je in een studio of open loft, dan wil je waarschijnlijk een extra stil model.
 • Programma’s: verschillende reinigingsprogramma’s bieden meer flexibiliteit. Sommige modellen hebben een snel programma voor als je haast hebt, of een intensief programma voor de grondige reiniging van bijvoorbeeld potten en pannen.
 • Installatie: niet alle mini vaatwassers zijn eenvoudig zelf te installeren. Let op of de vaatwasser een vaste wateraansluiting en -afvoer nodig heeft, of dat een simpelere oplossing zoals een aan- en afvoerslang voldoende is.
 • Prijs: de kosten voor mini vaatwassers lopen sterk uiteen. Denk na over wat je bereid bent te betalen en welke functies voor jou belangrijk zijn. Houd ook rekening met de mogelijke kosten voor installatie.

Door deze factoren mee te nemen in je overweging, vind je de mini vaatwasser die het beste past bij jouw behoeften en levensstijl.

De voordelen van een mini vaatwasser

 • Ruimtebesparend: een mini vaatwasser neemt weinig ruimte in. Dit maakt hem ideaal als je een kleinere keuken hebt.
 • Energie-efficiënt: mini vaatwassers verbruiken minder water en energie dan hun grotere tegenhangers. Dat is goed voor je portemonnee en het milieu.
 • Gemakkelijk te installeren: je zet de mini vaatwasser neer, sluit hem aan en hij is klaar voor gebruik. Geen complexe installatieprocedures dus!
 • Flexibiliteit: de meeste kleine vaatwassers zijn goed draagbaar. Ze zijn hierdoor gemakkelijk meenemen naar bijvoorbeeld een vakantiehuisje.
 • Perfect voor eenpersoonshuishoudens: als je meestal alleen eet, is een mini vaatwasser een zeer efficiënte keuze. Je hoeft niet op deze manier namelijk te wachten tot je een volle lading hebt.
 • Snelle reiniging: omdat ze kleiner zijn, zijn de wascycli vaak sneller. Je vaat is hierdoor binnen een mum van tijd weer schoon.
 • Minder geluid: over het algemeen produceren mini vaatwassers minder geluid dan grotere modellen. Een rustigere keukenervaring is hierdoor gegarandeerd.
 • Kostenbesparend: mini vaatwassers zijn over het algemeen goedkoper in aanschaf dan standaard vaatwassers. Dit maakt ze een uitstekende optie als je op je budget let.

Conclusie

In onze test van de 6 beste mini vaatwassers van 2024, hebben we de Bomann TSG 5701 Mini Vaatwasser bekroond tot onze ‘Beste Algemene Keuze’. Dit compacte model is perfect voor kleine ruimtes. Deze vaatwasser bevat 5 wasprogramma’s en heeft daarnaast een eenvoudige bediening.

Andere opvallende apparaten uit onze top 6 zijn de Siemens iQ300 (Meest Luxe Keuze) en de Ventux® Mini Vaatwasser Incl. App (Beste Keuze Met App). De Siemens is een wat luxer model met de vertrouwde kwaliteit die je gewend bent van Siemens. De Ventux is daarnaast volledig op afstand bediening, waardoor de schone vaat klaar is wanneer je thuiskomt.

Ga je naar de camping en wil je graag een kleine vaatwasser mee? Dan is de BLITZHOME Mini Campingvaatwasser een goede keuze. 

Veelgestelde vragen

Hoeveel servies past er in een mini vaatwasser?

Hoewel de capaciteit per model varieert, passen er over het algemeen 6 tot 8 couverts in een mini vaatwasser. Dit is genoeg voor een maaltijd van een klein gezin.

Heeft een mini vaatwasser dezelfde functies als een normale vaatwasser?

Ja, de meeste mini vaatwassers hebben vergelijkbare functies als hun grotere tegenhangers. Denk hierbij aan verschillende wasprogramma’s, een uitgestelde start en een zelfreinigende functie.

Is een mini vaatwasser makkelijk te installeren?

Absoluut. Dankzij het compacte formaat en de flexibele aansluitmogelijkheden is een mini vaatwasser eenvoudig zelf te installeren.

Hoe onderhoud ik een mini vaatwasser?

Net als bij een gewone vaatwasser, moet je de filters regelmatig schoonmaken. Daarnaast is het ook verstandig om ontkalkingsmiddelen gebruiken om de levensduur van je mini vaatwasser te verlengen.

Waar kan ik een mini vaatwasser kopen?

Mini vaatwassers zijn verkrijgbaar bij de meeste grote elektronica winkels. Daarnaast zijn ze ook online te bestellen. Het is altijd een goed idee om prijzen en reviews te vergelijken voordat je een aankoop doet.

Dokter Fit