De 7 Beste Oorthermometers van 2023
oorthermometer

De 7 Beste Oorthermometers van 2023

Koorts is een reactie van het menselijk lichaam waarmee het aangeeft dat je ziek bent. Bij een lichte verhoging zul je dit niet direct doorhebben dat je ziek bent. Maar wanneer je je niet lekker voelt kan het van pas komen om je temperatuur te meten. Een handig en gebruiksvriendelijk apparaat dat dit mogelijk maakt is de oorthermometer.

‎De oorthermometer is een makkelijk en betrouwbaar apparaat om iemands koorts te meten. Het is snel, eenvoudig en comfortabel. De betrouwbaarheid van een oorthermometer is goed, hij wordt al jarenlang in de zorg gebruikt. Bijvoorbeeld in ziekenhuizen. Vroeger was dit type thermometer minder nauwkeurig, omdat de techniek toen niet zo goed was. Inmiddels zijn deze thermometers net als andere technologie veel beter en kun je hier betrouwbaar temperatuur mee meten.

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste Alegmene Keuze (& Meest Betrouwbare) Check Prijs
Meest luxueuze keuze Check Prijs
Meest Populaire Keuze Check Prijs
Beste Combi Thermometer Check Prijs
Meest gemakkelijke thermometer Check Prijs
Beste prijs kwaliteit optie Check Prijs
Meest goedkope keuze Check Prijs

De 7 beste oorthermometers onderzocht

Beste Algemene Keuze (&Meest Betrouwbare)

Curify Infrarood Thermometer

5.0

Deze thermometer die meet door middel van infrarood straling is super betrouwbaar. Hij is te gebruiken bij zowel baby's, kinderen als volwassenen. Het is de meest betrouwbare keuze omdat uit tests is gebleken dat de temperatuur die de thermometer weergeeft het minst afwijkt van eerdere, dezelfde, metingen. Je meet je temperatuur gemakkelijk door de enige knop op het apparaat te gebruiken. Je ontvangt de uitslag binnen één seconde.

Voordelen:
 • Accuraat
 • Snel
 • Duurzaam
 • Klein en handig
Nadelen:
 • Duur(der)
Check Prijs op Bol.com
Meest Luxueuze Keuze

Braun ThermoScan

5.0

Dit pronkstuk onder de thermometers is een must wanneer je op zoek bent naar een kwalitatief goede meter die lang meegaat. Deze thermometer heeft een ingebouwde indicator waardoor er rekening kan worden gehouden met verschillende leeftijden. Ook is deze thermometer in staat om maar liefst negen personen te onthouden. En ook al is het misschien geen direct criterium bij de aanschaf van een thermometer, hij ziet er prachtig uit.

Voordelen:
 • Geeft geluid bij einde meting
 • Lange levensduur
 • Eenvoudig te gebruiken
 • Ziet er mooi uit
Nadelen:
 • Kwetsbaar
Check Prijs op Bol.com
Populairste Keuze

Braun Thermometer

5.0

De Braun Thermoscan 7 is zonder twijfel de beste en meest verkochte oorthermometer die er is. Dit merk wordt het meest gebruikt door artsen en het vaakst door hen aanbevolen. De thermometer meet betrouwbaar, veilig en snel de temperatuur via het oor. De speciale vorm van de Thermoscan zorgt dat je niet te diep in het oor kunt gaan. Zo blijft het trommelvlies beschermd. Dankzij de AgePrecision technologie wordt nauwkeurig bepaald of en wanneer er sprake is van koorts. Hygiënisch en comfortabel... Gewoon een topper, deze thermometer 🙂

Voordelen:
 • Geeft geluid bij meting
 • Meet via het voorhoofd
 • Meet via het oor
 • Snelle uitslag
Nadelen:
 • Handmatig wisselen voor meten leeftijd
Check Prijs op Bol.com
Beste Combi Thermometer

Most Essential Premium Koortsthermometer

4.5

Met de MostEssential Premium kun je temperatuur meten via het oor én het voorhoofd. Vooral als voorhoofdthermometer is dit onze absolute favoriet. Maar ook als oorthermometer is dit apparaat zeer betrouwbaar, snel en handig. Hij heeft een geheugenfunctie voor 32 metingen. Binnen één seconde weet je de temperatuur. En dankzij de slimme medische chip kan de nauwkeurigheid van de thermometer worden gegarandeerd. Fijn apparaat met zeer goede beoordelingen.

Voordelen:
 • Meet contactloos
 • Geschikt voor kleine kinderen
 • Inclusief batterijen
 • Snel en secuur
Nadelen:
 • Niet telefonisch te besturen
Check Prijs op Bol.com
Meest Gemakkelijke Thermometer

Librie Oorthermometer

4.5

Deze gebruiksvriendelijke thermometer is geschikt voor in ieder huishouden. Hij geeft de gemeten temperatuur razendsnel weer en is voor iedere leeftijd te gebruiken. Een extraatje dat deze thermometer biedt is dat hij tot 35 metingen onthoudt. Dus mocht je het verloop van jouw koorts of dat van jouw kind zijn vergeten en het is van belang? Dan heeft deze thermometer de gemeten temperaturen voor jou onthouden.

Voordelen:
 • Accuraat
 • Snelle meting
 • Gemakkelijk te gebruiken
 • Duidelijke handleiding
Nadelen:
 • Exclusief hygiënische cupjes
Check Prijs op Bol.com
Beste Prijs Kwaliteit Optie

Pangao Digitale Thermometer

5.0

Deze thermometer is precies wat je zoekt, niet meer en niet minder. Hij meet snel, accuraat, is compact en heeft ziet er mooi uit. Deze thermometer meet de temperatuur van het lichaam door middel van infrarood straling. Het is daarom niet nodig om in contact te staan met de huid. Naast dat je via het oor of het voorhoofd de lichaamstemperatuur kunt meten, meet kan deze thermometer ook andere projecten scannen, zoals babyvoeding. De thermometer geeft dan aan wat de temperatuur is van de babyvoeding.

Voordelen:
 • Geeft geluid bij uitslag meting
 • Nauwkeurig
 • Mooi design
 • Compact
Nadelen:
 • Alleen Engelstalige handleiding
Check Prijs op Bol.com
Meest Goedkope Keuze

Bintoi Thermometer

4.5

Met deze thermometer meet je gemakkelijk je temperatuur via je oor of voorhoofd. Deze thermometer is contactloos en beschikt over een afstandssensor waardoor je gemakkelijk op afstand temperatuur kunt meten. Dit kan van pas komen wanneer je bijvoorbeeld de temperatuur van een klein kindje meet. Wanneer deze slaapt hoeft het niet gewekt te worden om de temperatuur te meten.

Voordelen:
 • Gemakkelijk te gebruiken
 • Goed af te lezen display
 • Inclusief batterijen
 • Kan personen onthouden
Nadelen:
 • Geen geluid wanneer de temperatuur gemeten is
Check Prijs op Bol.com

De beste oorthermometer vergeleken

Beste Algemene Keuze Meest Luxueuze Keuze Meest Populaire Keuze Meest Gemakkelijke Thermometer Beste Prijs Kwaliteit Optie Meest Betrouwbare Keuze Meest Goedkope Keuze
Braun Thermometer Braun ThermoScan Most Essential Premium Koortsthermometer Librie Oorthermometer Pangao Digitale Thermometer Curify Infrarood Thermometer Bintoi Thermometer
Algemene score 5/5 5/5 4,5/5 4,5/5 5/5 4,5/5 4,5/5
Snelheid meting 1 seconde 1 seconde 1 seconde 1 seconde 1 seconde 1 seconde 1 seconde
Accuraat 5/5 5/5 5/5 4,5/5 5/5 4/5 4,5/5
Gebruiksvriendelijk 5/5 5/5 5/5 5/5 5/5 5/5 5/5
Contactloos Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Geeft geluid bij einde meting Ja Nee Nee Ja Ja Ja Ja

Betrouwbaarheid van een oorthermometer

Een oorthermometer is zeer betrouwbaar. Het is het meest gebruikte apparaat voor het meten van koorts door huisartsen en in ziekenhuizen. De redenen hiervoor zijn dat hij betrouwbaar is, het resultaat snel weergeeft en gemakkelijk is uit te voeren. In vergelijking met meten bij het voorhoofd is een oorbeting betrouwbaarder. Dit komt omdat een oor beschermd wordt door de oorschelp. Een voorhoofd daarentegen wordt blootgesteld aan de lucht waardoor er factoren van invloed kunnen zijn op de meting. Voor een zo betrouwbaar mogelijk resultaat is het belangrijk dat het oor en het apparaat waarmee je meet allebei schoon zijn.

Nauwkeurigheid van de meting

Het meten van je temperatuur via het oor is zeer nauwkeurig. Je gehoorgang ligt in het lichaam waardoor de kans dat de uitslag wordt beïnvloed door factoren van buitenaf klein is. Dit maakt een meting via het oor nauwkeuriger dan via het voorhoofd.

Beste oorthermometer

Ondanks dat ze tegenwoordig heel betrouwbaar zijn, valt het op dat er relatief weinig verschillende oorthermometers op de markt zijn. Waarschijnlijk komt dit doordat er een heel duidelijke marktleider is, de echte winnaar op het gebied van betrouwbare thermometers voor het oor. Dat is Braun, met de Thermoscan 7 – de meest verkochte variant.

Hoe werkt een oorthermometer?

Oorthermometers werken op dezelfde manier als voorhoofdthermometers: met infraroodstraling. De thermometer meet de hoeveelheid infrarood licht. Hoe meer infraroodstraling wordt gemeten, hoe warmer het is. De sensor in een oorthermometer berekent op die manier de temperatuur. Daarvoor moet je wel de sensor precies op het trommelvlies richten. De temperatuur van het trommelvlies is namelijk een goede indicatie van de lichaamstemperatuur.

Om de oorthermometer te gebruiken zet je hem aan en richt je hem op het trommelvlies. Na 1 of enkele seconde geeft de thermometer een pieptoon. Je kunt dan de temperatuur aflezen. Is dat tussen de 37,5 en 38 graden? Dan is er sprake van verhoging. Bij een temperatuur van meer dan 38 heeft iemand koorts. Lees verder in dit artikel een uitgebreid stappenplan om betrouwbaar temperatuur te meten met een oorthermometer.

Welke oorthermometer is goed en betrouwbaar?

Niet alle oorthermometers zijn even betrouwbaar. Dus hebben we een lijstje gemaakt met goede thermometers, die je kunt vertrouwen. Daarbij hebben we gelet op de beoordelingen, wetenschappelijk geteste nauwkeurigheid en of de thermometer in de zorg kan worden gebruikt. Of door artsen wordt aangeraden.

Zo meet je betrouwbaar met een oorthermometer

Benodigde tijd: 1 minuut.

Om betrouwbaar koorts te meten met een oorthermometer is het belangrijk dat je de thermometer juist gebruikt. Houdt het volgende stappenplan aan voor een betrouwbare meting met de thermometer voor het oor:

 1. Check of de sensor van de oorthermometer schoon is en plaats indien nodig een nieuw kapje.Voor een betrouwbare meting en vanwege hygiëne is het belangrijk dat de sensor tip schoon is. In de gebruiksaanwijzing kun je lezen hoe je de oorthermometer goed schoon maakt. Sommige oorthermometers gebruiken plastic kapjes. Deze moet je na elke meting vervangen.
 2. Zorg ervoor dat de ingang van het oor zo schoon mogelijk is.Vuil of oorsmeer kan de infrarood sensor in de weg zitten en zo de meting minder betrouwbaar maken.
 3. Richt de sensor van de oorthermometer recht op het trommelvlies.Hier kun je voor zorgen door de oorschelp licht naar omhoog en naar achteren te trekken. Voor kinderen tot 1 jaar trek je alleen lichtjes naar achteren, niet omhoog.
 4. Hou de oorthermometer stil tot je een piep hoort.Elke oorthermometer geeft met een geluid of lichtsignaal aan dat de meting klaar is. Daarna kun je de thermometer uit het oor halen en het resultaat bekijken.
 5. Maak eventueel een extra meting.Om de betrouwbaarheid van het resultaat te vergroten, kun je de temperatuur nogmaals meten. Je kunt dan van beide metingen het gemiddelde nemen. Sommige oorthermometers maken uit zichzelf meerdere metingen tegelijk en geven een gemiddelde.
 6. Let ook op deze punten voor een betrouwbare meting.Meet niet in een oor waar net lang op gelegen is. Probeer steeds in hetzelfde oor te meten. En zorg ervoor dat alle spullen (oorthermometer, infrarood sensor en het kapje) op kamertemperatuur zijn. Lees altijd de gebruiksaanwijzing van jouw oorthermometer.

Temperatuur optellen bij een oorthermometer

Sommige mensen vragen zich af of je temperatuur moet optellen bij een thermometer voor het oor. Bij een goede en betrouwbare oorthermometer is dit niet nodig. Bij het meten met een normale koortsthermometer in de mond of onder de oksel moet je wel een halve graad optellen. Maar dit is niet zo betrouwbaar. Een traditionele koortsthermometer geeft eigenlijk alleen een nauwkeurige meting als via de anus (tussen de billen) wordt gemeten. Daarom is het makkelijker, sneller en prettiger om een oorthermometer te gebruiken. Of een goede voorhoofdthermometer.

Waarom een oorthermometer betrouwbaar is

Als je temperatuur gaat meten, dan doe je dat vaak om te weten of er sprake is van koorts. Daarvoor wil je de kerntemperatuur weten. Dat is de temperatuur van de vitale organen. Het trommelvlies is een goede plek om die temperatuur te meten, omdat het trommelvlies de bloedtoevoer deelt met het centrum voor het regelen van temperatuur in de hersenen (de hypothalamus). Daardoor worden veranderingen in de lichaamstemperatuur snel en nauwkeurig waargenomen in het oor. Meer dan op andere plekken in het lichaam.

Andere meetplekken zijn vaak niet geschikt:

 • Temperatuur meten onder de oksel is minder betrouwbaar. Dat komt omdat je alleen de temperatuur van de huid meet. Die is bijna altijd lager dan de kerntemperatuur.
 • Koorts meten via de mond (onder je tong) kan de meting makkelijk worden beïnvloed door bijvoorbeeld de temperatuur van eten en drinken.
 • Het meten van de temperatuur tussen de billen is wel heel betrouwbaar. Maar het is niet prettig en moeilijk om bij jezelf te doen. En niet zo hygiënisch.

Conclusie: de oorthermometer is betrouwbaar, snel, makkelijk én veilig! 🙂

Veel gestelde vragen

Hoe werkt een oorthermometer?

Er bestaan veel verschillende thermometers voor het oor en ze zullen allemaal iets afwijken voor het gebruik. Over het algemeen heeft een oorthermometer één knop waarmee hij aan en uitgaat. Wanneer je hem aan zet zal hij klaar zijn voor gebruik en kun je de thermometer tegen of bij de gewenste plek houden om de temperatuur te meten. Na het ontvangen van het resultaat kun je de thermometer dan weer via diezelfde knop uitzetten. Er bestaan ook meters die vanzelf uitgaan.

Waar koop ik een oorthermometer?

Er zijn verschillende plekken waar je een thermometer voor het oor kunt kopen. Denk hierbij aan de supermarkt, drogisterijen, online en de apotheek. Tijdens de Coronapandemie werd het aanschaffen van een thermometer zo populair dat zij lange tijd overal uitverkocht waren. Mede daarom adviseren wij om altijd een (oor)thermometer in huis te hebben.

Zijn oorthermometers betrouwbaar?

Onderzoekers vonden temperatuurverschillen van wel 1 graad in beide richtingen wanneer de oorthermometer werd vergeleken met de rectale thermometer, de meest nauwkeurige vorm van meting.

Wat is een normale meting?

De normale oortemperatuur is 37,5 graden.

In welk oor meet ik de temperatuur?

Meet de temperatuur altijd in hetzelfde oor, aangezien de meting in het rechteroor kan verschillen van die in het linkeroor. Dit is een verschil dat van nature voorkomt, het is belangrijk om dit in gedachten te houden wanneer je een meting uitvoert.

Waneer heb ik koorts?

Als je temperatuur 38 graden of hoger is.

Geschreven door
Jaap Nielen
Dokter Fit