Stuitpijn: wat is het en wat kun je eraan doen?
pexels-kindel-media-7298686

Stuitpijn: wat is het en wat kun je eraan doen?

Het stuitje is een bot onderaan de rug en vormt het uiteinde van de wervelkolom. Het stuitje wordt ook wel het staartbeen genoemd. Pijn hebben aan je stuitje, ook wel coccygodynie genoemd, is iets wat veel voorkomt bij zowel mannen, vrouwen als kinderen. Stuitpijn is dan ook erg vervelend, vooral wanneer je een baan hebt waarbij je een (groot) deel van de dag zit. Het is dan ook verstandig om zo snel mogelijk actie te ondernemen wanneer je last hebt van stuit pijn. In dit artikel leggen we je uit wat de oorzaken van stuitpijn zijn, wat de symptomen zijn en hoe je er het snelst weer vanaf komt.

Wat zijn de oorzaken van stuitpijn?

Stuitpijn kenmerkt zich door zeurende pijn, vaak wanneer je zit of juist wanneer je opstaat. Het kan zelfs uitstralen naar je benen en rug. Wanneer je last hebt van stuitpijn, kan dat door verschillende oorzaken komen. Het is echter niet altijd te herleiden hoe de pijn is ontstaan. Soms kun je, samen met een gespecialiseerde fysiotherapeut, wel uitvinden wat de oorzaak is geweest. Een van de meest voorkomende oorzaken is een val, waarbij je op je stuitje geland bent. Soms kan het ook voorkomen dat je last bent gaan krijgen van je stuitje omdat je een verkeerde houding aanneemt wanneer je zit. Dit kan ook een botvliesontsteking tot gevolg hebben. Daarbij kun je ook door een bevalling last krijgen van je stuitje. Bij iedere oorzaak is het gevolg eigenlijk hetzelfde: het stuitje is scheef gaan staan, of het weefsel om het stuitje is gaan irriteren. Het stuitje is namelijk het aanhechtingspunt van de bekkenbodemspier, waar veel peesweefsel aan vastzit om de bekken te stabiliseren. Wanneer deze weefsels langdurig onder druk staan, bijvoorbeeld door een slechte houding, kun je er last van krijgen.

Zo ben je er snel weer vanaf

Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk weer van je stuitpijn af. Het is daarom aan te raden om naar een fysiotherapeut te gaan. Hij of zij zal doornemen wat de eventuele oorzaken zouden kunnen zijn en daarna kijken naar de scheefstand van het stuitje. Dankzij een speciale correctietechniek zal hij je wervelkolom en bekken behandelen, waardoor ook andere problemen ten gevolge van de scheefstand van het stuitje direct opgelost worden. Daarbij zul je ook speciale oefeningen meekrijgen en je zithouding moeten verbeteren. Afhankelijk van de ernst van de blessure, zul je binnen een paar weken of maanden geen last meer hebben van je stuitje, wanneer je je laat behandelen door een fysio.

Dokter Fit