Zoeken
Zoeken
Vitamine E | Wat Is Het En Waarom Heb Ik Het Nodig?
Vitamin-E

Vitamine E | Wat Is Het En Waarom Heb Ik Het Nodig?

Vitamine E beschermt het lichaam tegen schadelijke stoffen van buitenaf. Zo zorgt de vitamine ervoor dat lichaamscellen niet beschadigd raken door UV-straling of luchtvervuiling en dat de ogen en huid gezond blijven. In dit artikel kom je meer te weten over deze vitamine en ontdek je in welke etenswaren ze te vinden is. 

Wat is vitamine E?

Vitamine E staat bekend als ‘vetoplosbaar’. Dit betekent dat het lichaam deze vitamine opneemt in de darmen en opslaat in de lever. Wanneer jouw lichaam vitamine E nodig heeft, wordt de opgeslagen vitamine E benut. 

Vitamine E is een zogenaamde antioxidant. Antioxidanten zorgen voor bescherming van lichaamscellen, bloedvaten en weefsel tegen vrije radicalen. Dit zijn agressieve stoffen die schade aan de cellen en weefsels in het lichaam veroorzaken. Daarnaast zorgt vitamine E ook voor het regelen van stofwisseling binnen de cellen.

Er bestaan verschillende soorten vitamine E: de tocoferolen. Hierbij is de meest gebruikte alfa-tocoferol. Deze vorm wordt het beste door de cellen opgenomen en zijn daarom de belangrijkste soort vitamine E. Andere vormen zijn bèta-tocoferol, gamma-tocoferol, etc.

Waar zit vitamine E in?

Vitamine E zit vooral in plantaardige oliën en producten. Denk hierbij aan middelen als:

  • zuivelproducten (bijv. melk, halvarine en margarine)
  • granen en graanproducten (bijv. brood)
  • noten (bijv. pinda’s of amandelen)x
  • zaden (bijv. zonnebloemzaden of sojabonen)
  • zonnebloemolie
  • groenten (bijv. asperges of spinazie)
  • fruit (bijv. mango’s of avocado’s)

Leuk weetje: Wist je dat kiwi de meeste vitamine E van alle vruchten bevat?

Let op dat vitamine E afbreekt wanneer je het verhit. Desondanks zit er in de voeding van een gemiddelde Nederlander genoeg vitamine E om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te voldoen. Onthoud wel: in dierlijke producten zit relatief weinig vitamine E.

Vitamine E zit niet alleen in voedsel en oliën, maar wordt ook gebruikt in bijvoorbeeld zonnebrandcrème, handzeep, deodorant, lippenbalsem, scheerschuim, etc. Aangezien vitamine E een antioxidant is, zorgt ze ervoor dat het product langer werkzaam en goed blijft.  

Hoeveel vitamine E heb ik per dag nodig?

De meest gangbare referentie-eenheid bij vitamine E is milligram (mg). Daarnaast wordt ook de hoeveelheid α-tocoferol-equivalenten (α-TE/alfatocoferol eenheden) als referentie eenheid-gebruikt:

1 milligram = 1 α-tocoferol-equivalent 

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine E is:

  • 13 mg voor mannen (13 α-TE)
  • 11 mg voor vrouwen (11 α-TE)
Categorie/leeftijdAanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (mg)
Kinderen
tot 12 weken
6 – 12 maanden3
1 – 2 jaar4
3 – 5 jaar5
6 – 8 jaar 6
9 – 13 jaar8
Mannen
14 – 18 jaar10
+ 18 jaar13
Vrouwen
14 – 18 jaar8
+ 18 jaar11

De maximale veilige dosis vitamine E is door de Gezondheidsraad op 300 mg per dag vastgesteld. Dit is gelijk aan 25 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. 

Waar is vitamine E goed voor?

Op deze manier biedt vitamine E voordelen aan het lichaam:

  • Gezond houden van de huid: Vitamine E beschermt de huid tegen vrije radicalen en het helpt de barrièrefunctie van de huid. Daarbij beschermt ze ook de gezonde lichaamscellen. Ook zorgt ze ervoor dat de huid minder snel verbrandt in de zon en dat uv-straling minder schade aanricht.
  • Gezond houden van de ogen: Vitamine E beschermt de ogen tegen ziekten als cataract en leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Ook houdt deze antioxidant de ogen gezond en het zicht scherp.
  • Versterken van het immuunsysteem tegen ziekte en infectie

Vitamine E-tekorten

Aangezien vitamine E in veel verschillende soorten voedingsmiddelen en supplementen zit, is een tekort aan vitamine E zeldzaam. Wanneer een tekort optreedt, gaat het vooral om speciale gevallen:

  • Mensen die een probleem hebben met de opname van vetten.
  • Mensen met een gastric bypass waardoor ze onvoldoende vitamine E opnemen.
  • Mensen met een bepaalde genetische afwijking.
  • Mensen met obesitas.

Hierbij zouden de volgende symptomen kunnen optreden:

  • Schade aan het netvlies en een verminderd gezichtsvermogen
  • Spierzwakte
  • Zwak immuunsysteem
  • Bloedarmoede
  • Hersenschade

Kinderen die te vroeg geboren zijn kunnen last hebben van een spijsvertering die niet goed functioneert. Om deze reden nemen darmen te weinig vitamine E op. Deze te lage opname zou tot bloedarmoede, oedeem of een verhoging van het aantal bloedplaatjes kunnen leiden. 

Ondanks de zeldzaamheid van een vitamine E-tekort, is er een geneesmiddel ontwikkeld om het tekort te behandelen, namelijk: tocofersolan. 

Te veel Vitamine E

Via de voeding is het onmogelijk om te veel vitamine E binnen te krijgen. Verder zijn er weinig tot geen verschijnselen van een overdosis vitamine E. In unieke gevallen zou bij mensen die bloedverdunners gebruiken, een teveel aan vitamine E kunnen resulteren in bloedstolling. 

Vitamine E supplementen

Wanneer je te weinig vitamine E denkt binnen te krijgen, zou het slim zijn om supplementen te overwegen. Op Dokterfit.nl hebben wij een mooie productpagina staan met verschillende soorten supplementen die op Bol.com verkrijgbaar zijn. Vitamine E werkt overigens het beste samen in een groep, aangezien ze zo ook in de natuur voorkomt: in combinatie met andere antioxidanten, zoals vitamine C. 

Natuurlijke en synthetische vitamine E

Natuurlijke vitamine E komt uit zowel dierlijke als plantaardige voedingsbronnen voor. Het soort vitamine E per voedingsbron verschilt wel: dierlijke bronnen geven met name alfatocoferol en planten gammatocoferol. Volgens onderzoekers is een natuurlijk mengsel van tocoferolen de meest werkzame vorm van vitamine E. 

Een natuuridentieke kopie van vitamine E, oftewel: synthetische vitamine E, wordt ook alfatocoferol genoemd. De werkzaamheid verandert niet afhankelijk van de manier waarop de moleculen tot stand zijn gekomen.

Desondanks is natuurlijke vitamine E beter voor de gezondheid. Bij de inname van synthetische vitamine E wordt namelijk alleen alfatocoferol opgenomen en geen gammatocoferol. Hieronder lijdt de opneembaarheid en de werkingskracht van vitamine E. Bovendien remt de afzonderlijke inname van alfatocoferol de opname van gammatocoferol dat via de voeding wordt opgenomen. 

Vitamine E in de cosmetica

In de cosmetica wordt volop gebruik gemaakt van vitamine E. Hierbij gaat het vooral om de bescherming en het gezond houden van de huid. Vitamine E zorgt er namelijk voor dat:

  • de huid minder snel verbrandt
  • celschade door UV-straling beperkt blijft
  • pigmentvlekken lichter worden (in combinatie met vitamine C)
  • de barrièrefunctie van de huid versterkt wordt
  • andere werkzame ingrediënten in huidverzorgingsproducten beter in de huid kunnen treden

Fabel: Vaak beweren cosmetici dat vitamine E helpt met het verminderen van littekenweefsel. Hier is geen concreet bewijs voor. 

Vitamine E wordt ook nog om een andere reden in de cosmetica gebruikt. Aangezien vitamine E een antioxidant is, wordt ze vaak toegevoegd aan cosmetische middelen zoals een crème. Zo blijft een crème beschermt tegen bederven door de inwerking van zuurstof.

Dokter Fit