Iedereen heeft weleens koorts. Het is een van de meest voorkomende symptomen bij ziekte. Met een thermometer kun je meten of je koorts hebt. Er zijn veel vragen over koorts en thermometers. Hieronder bespreken we de 7 meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Dan kun je onderaan de pagina een reactie achter laten.
Inhoudsopgave
Wat is koorts?
Koorts is een reactie van je lichaam op een virus of bacteriën. Bij koorts is je lichaamstemperatuur hoger dan gewoonlijk. Met die extra warmte kan je lichaam sneller afweerstoffen maken. Die heb je nodig om weer beter te worden. Daarom heb je vaak verhoging als je ziek bent. En het helpt je dus om een virus of bacteriën te verslaan.
Wanneer heb je koorts?
Je hebt koorts bij een lichaamstemperatuur van 38 graden celsius of hoger. Normaal gesproken is de temperatuur van je lichaam tussen de 36,5 en 37,5. Als je lichaam tussen de 37,5 en 38 graden is, dan heb je verhoging. Het is niet nodig om medicijnen te nemen om je temperatuur te verlagen. Je lichaam zorgt als het nodig is zelf voor afkoeling door te zweten. Maar je kunt wel paracetamol nemen tegen de pijn.
Wat zijn de symptomen van koorts?
Koorts is als je lichaam warmer is dan 38 graden. Bekende symptomen zijn: zweten, gloeiend hoofd, koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn en vermoeidheid. Bij hoge koorts van meer dan 40 graden kun je soms zelfs rare dingen zien of vreemde gedachten hebben. Dat noemen we ijlen. Wil je zeker weten wat je temperatuur is? Dan kun je dat meten met een thermometer.
Wat te doen bij koorts?
Als je koorts hebt, dan ben je waarschijnlijk ziek. Dan is het goed om uit te rusten. Soms zweet je veel. Het is dan extra belangrijk om genoeg water te drinken. En zorg ervoor dat je lichaam de warmte goed kwijt kan. Bijvoorbeeld door losse kleding te dragen. Of onder een dun laken te liggen. Het is beter om geen koud washandje op de huid te leggen.
Hoe kun je koorts meten?
Koorts meet je met een thermometer. Dat is een apparaatje waarmee je de temperatuur van je lichaam kunt meten. Er zijn verschillende soorten thermometers. Ze zijn er om te gebruiken in je oor, op je voorhoofd of tussen je billen. Een thermometer is de enige manier om je temperatuur te meten.
Welke thermometer is het meest betrouwbaar?
Huisartsen zeggen dat traditionele digitale thermometers het meest betrouwbaar zijn. Maar wel alleen als je hem tussen je billen gebruikt (rectaal). Het is niet betrouwbaar om temperatuur te meten onder je oksel of in je mond. Er zijn nu gelukkig ook betrouwbare voorhoofdthermometers en oorthermometers. Die worden nu ook in ziekenhuizen gebruikt. Dat is veel fijner en frisser dan een thermometer tussen je bips.
Kun je koorts meten zonder thermometer?
Het korte antwoord is: nee, je kunt geen temperatuur meten zonder thermometer. Maar als je geen thermometer hebt, dan zijn er wel een paar dingen die je kunt doen. Lees hier meer over koorts meten zonder thermometer. Sommige mensen vragen zich af of er een thermometer app bestaat. Ook daarop is het antwoord nee. Er zijn alleen apps die je kunt koppelen aan een echte thermometer. Je kunt niet je lichaamstemperatuur meten met je smartphone.
Meer vragen en antwoorden
Heb je een andere vraag? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel. Meer betrouwbare informatie over koorts lees je ook op Thuisarts.nl. Daar lees je bijvoorbeeld wanneer je naar de huisarts moet.
Betrouwbare thermometers
Ben je op zoek naar een betrouwbare thermometer? Neem dan eens een kijkje op onze pagina over oorthermometers of lees hier waarom een voorhoofdthermometer betrouwbaar is. Je kunt bijna overal wel een thermometer kopen. Als je er vandaag nog een nodig hebt, kijk dan bij een apotheek of drogisterij bij jou in de buurt. Daarnaast zijn ze eenvoudig online te bestellen. Kijk voor een goede thermometer bijvoorbeeld eens naar de Top 10 bij Bol.com.