Zuurstofgehalte In Bloed Te Laag – Oorzaken & Hoe Te Voorkomen
Zuurstofgehalte-In-Bloed-Te-Laag

Zuurstofgehalte In Bloed Te Laag – Oorzaken & Hoe Te Voorkomen

Wanneer het zuurstofgehalte in je bloed te laag is, loop je een flink risico. Zuurstof is essentieel voor het functioneren van ons lichaam. Een laag zuurstofgehalte belemmert de werking van je lichaam. In dit artikel kijken wij wat de risico’s zijn van te weinig zuurstof in het bloed, wat je moet doen bij een te laag zuurstofgehalte en hoe je dit voorkomt. 

Het zuurstofgehalte in je bloed

Wanneer je inademt, krijg je een bepaalde hoeveelheid zuurstof in je lichaam. Deze gaat door je longen direct in de bloedstroom. Vervolgens verspreid het zich naar alle cellen in je lichaam. Alle cellen in je lichaam hebben zuurstof nodig om energie op te wekken. Deze energie wordt gebruikt om al je lichamelijke functies uit te voeren. 

Dat geldt dus niet alleen voor beweging, maar ook voor je spijsvertering en je bewustzijn. Wanneer je cellen de zuurstof in energie omzetten, wordt er CO2 naar je longen gestuurd. Dit adem je vervolgens uit. 

De regulering van je zuurstofgehalte is dus enorm belangrijk voor je lichaam. Hier is je lichaam dus ook constant mee bezig. Wanneer het zuurstofgehalte in bloed te laag is, krijg je hypoxemie2. Dit leidt tot levensgevaarlijke situaties waarbij je organen schade oplopen, inclusief je hersenen en hart. 


Wanneer het zuurstofgehalte in je bloed te laag is, betekent dit in de meeste gevallen dat er iets aan de hand is met je longen of bloedsomloop. 

Hoe weet ik of ik een te laag zuurstofgehalte in mijn bloed heb?

Je komt erachter of het zuurstofgehalte in je bloed te laag is op twee verschillende manieren. Dit zijn beide testen die je huisarts afneemt. Wij zetten ze kort uiteen. 

Bloedgasonderzoek

Met een bloedgasonderzoek meet de dokter of de hoeveelheid zuurstof in je bloed te laag is. Dit gebeurt door bloed af te nemen uit je slagader. Dit is over het algemeen de meest nauwkeurige manier om erachter te komen of het zuurstofgehalte in je bloed te laag is. 

Nadeel is uiteraard dat een prik in de slagader relatief pijnlijk is. Voor mensen met bepaalde aandoeningen of een te hoge leeftijd is het daarnaast ook soms riskant om in de slagader te prikken. Dan is de tweede manier een betere optie. 

Saturatiemeter

Een saturatiemeter of pulsoximeter is een eenvoudigere manier om te weten of het zuurstofgehalte in het bloed te laag is. De saturatie meter staat ook wel bekend als een pulsoximeter. Hierbij wordt dus de saturatie van zuurstof in je bloed gemeten. 

Hierbij hoef je enkel een paar seconden de meter op je wijsvinger te houden en je weet wat of het zuurstofgehalte in je bloed te laag is. Deze manier is echter iets minder betrouwbaar dan een bloedgasonderzoek. Dit omdat de uitslag soms wordt beïnvloed door zaken als beweging, koude handen, bloedarmoede, kunstnagels of een onregelmatig hartritme. 

Wanneer moet ik het zuurstofgehalte in mijn bloed laten testen?

Moeten is uiteraard een groot woord. Toch is het slim om in bepaalde situaties je bloed te laten testen. Zo weet je, wanneer je in een risicogroep zit, of het zuurstofgehalte in je bloed te laag is voordat dit problemen veroorzaakt. 

Hieronder lees je in welke situaties je het beste je bloed kunt laten testen. 

  • Wanneer je regelmatig moeite hebt met je ademhaling
  • Als je recent je hoofd of nek hebt geblesseerd en hierdoor moeilijker ademhaalt
  • Wanneer je corona hebt of net hebt gehad
  • Als je longontsteking hebt
  • Na het oplopen van koolmonoxidevergiftiging
  • Als je onlangs teveel rook hebt geïnhaleerd (bijvoorbeeld door een brand)
  • Bij overmatig overgeven en misselijkheid
  • Wanneer je een drugs overdosis hebt gehad

Bij bepaalde ziektes of aandoening wordt je bloed ook regelmatig getest:

  • Asthma
  • Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD)3
  • Cystic Fibrosis4
  • Hart- en vaatziektes

In deze gevallen wordt het zuurstofgehalte in je lichaam regelmatig in de gaten te houden. Maar geef altijd direct aan wanneer je kortademigheid of andere symptomen oploopt die de situatie kunnen verergeren. 

Oorzaken van te weinig zuurstof in je bloed (hypoxemie)

Wanneer het zuurstofgehalte in je bloed te laag is, heeft dit verschillende mogelijke redenen. Vooral long-gerelateerde aandoeningen zijn hier de boosdoener. Ook medicatie die je langzamer laat ademhaling zorgen dat je te soms te weinig zuurstof in je bloed hebt. We kijken naar een aantal veelvoorkomende oorzaken van te weinig zuurstof in je bloed. 

Bloedarmoede/anemie

Als je lijdt aan chronische bloedarmoede, heb je een vergrote kans op hypoxemie. In dit geval heb je te weinig rode bloedcellen en daarbij ook te weinig van het eiwit hemoglobine. Dit eiwit bindt zuurstof en vervoert het naar je organen. 

Met een tekort aan ijzer, vitamine B11 en B12 maak je niet genoeg hemoglobine aan. Dit leidt tot bloedarmoede en te weinig zuurstof in je bloed. 

Slaapapneu

Slaapapneu is een ademhalingsaandoening waarbij je meerdere keren per nacht stop met ademhalen. Hierdoor wordt een tekort aan zuurstof in je bloed opgebouwd. Dit heeft dus niet alleen een flink effect op je nachtrust, het zorgt in de ergste gevallen voor een te laag zuurstofgehalte in je bloed. Hierdoor krijg je naast slaapapneu ook andere complicaties. 

Hoogteziekte

Mensen die zich op extreme hoogtes bevinden, krijgen last van hoogteziekte. Dit is simpelweg een tekort aan zuurstof in het bloed, wat leidt tot kortademigheid. Op deze hoogtes is er niet genoeg zuurstof om je lichaam optimaal te laten functioneren. 

Symptomen van te weinig zuurstof in het bloed

Alhoewel je niet altijd direct weet of je het zuurstofgehalte in je bloed te laag is, herken je dit aan een aantal symptomen. Deze variëren flink per persoon, maar dit zijn de meest voorkomende symptomen van hypoxemie. 

  • Veranderingen in de kleur van je huid (blauw tot dieprood)
  • Verwarring
  • Regelmatige droge hoest
  • Versnelde hartslag
  • Kortademigheid
  • Langzame hartslag
  • Zweten zonder reden
  • Hijgen
  • Versnelde ademhaling

Als deze symptomen intens zijn, bel dan direct je dokter of in de ergste gevallen 112. 

Lage saturatie voorkomen met een supplement

Beste Supplement voor Betere Saturatie

Curcuma C3 Premium - Natuurlijk Presteren

Curcumine helpt om zowel de doorbloeding te verbeteren als de saturatie in het bloed te verbeteren. Het verhoogt namelijk de aanmaak van stikstofoxiden in het bloed, wat zorgt voor vaatverwijding.  


Natuurlijk Presteren bevat het allerbeste curucmine extract ter wereld (Curcumin C3 Complex® van Sabinsa) en wordt daarnaast verbetert opgenomen dankzij het beste zwarte peper extract ter wereld (bioperine®) en het beste fenegriek extract ter wereld (FenuFibers®). Wij raden het van harte aan.

Voordelen:
  • Sterke, gezonde antioxidant
  • Goed voor het hart- en bloedvaten, lever en brein
  • Goede prijs-kwaliteit verhouding
Check Prijs

Hoe krijg je meer zuurstof in je bloed?

Het is zelf ook mogelijk om bepaalde voorzorgsmaatregelen te treffen om een te laag zuurstofgehalte in je bloed te voorkomen. Zo verklein je de kans op te weinig zuurstof in je bloed. Daarnaast zijn dit ook handelingen die je algehele gezondheid verbeteren. 

  • Zorg altijd voor frisse lucht om je heen: dat hoeft niet direct te betekenen dat je constant naar buiten moet gaan. Zorg echter wel dat je altijd een toevoer hebt van frisse lucht. Bijvoorbeeld door je raam open te hebben. Zo adem je altijd genoeg zuurstof in. 
  • Stoppen met roken: als roker hoor je dit waarschijnlijk constant, maar het stoppen met roken zorgt ervoor dat je bloedsomloop enorm vooruit gaat. Na twee tot drie weken verbetert de bloedsomloop al en binnen een jaar vermindert kortademigheid. Beiden belangrijke factoor voor meer zuurstof in je bloed
  • Ademhalingsoefeningen: simpele ademhalingsoefeningen zorgen ervoor dat je lichaam zuurstof beter opneemt. Deze openen je luchtwegen zodat je meer zuurstof in een keer inademt en zo het zuurstofgehalte in je bloed kunt verhogen. 

Veelgestelde vragen

Wanneer is het zuurstofgehalte in mijn bloed te laag?

Medisch gezien heb je te weinig zuurstof in je bloed wanneer dit onder de 90% saturatie ligt. Wanneer je onder de 90% zit, betekent dit dat je in de gevarenzone zit. Bij 80 tot 85% tast dit het brein aan, wat kan leiden tot permanente schade aan de hersenen. 

Het ideale zuurstofgehalte zit tussen de 95 en 100%. Tussen de 91-95% is het belangrijk dat je weet waar dit aan ligt om verdere vermindering van zuurstof in je bloed te voorkomen. 

Wat gebeurt er met het lichaam wanneer het zuurstofgehalte in je bloed te laag is?

Een te laag zuurstofgehalte in je bloed leidt tot kortademigheid, hoofdpijn en verwarring. In dit geval zal het zuurstofgehalte rond de 91-95% liggen. Wanneer dit lager is, kan dit je organen aantasten. Bel daarom direct 112 wanneer je situatie verslechtert. 

Hoe verbeter je het zuurstofgehalte in je bloed?

Dit doe je door altijd een toevoer te hebben van frisse lucht, stress te beperken en voedsel te eten met voldoende ijzer. Bloedarmoede is een veelvoorkomende reden van een te laag zuurstofgehalte. Hierdoor maakt je lichaam niet genoeg van het eiwit hemoglobine aan, dat zuurstof bindt aan je bloedcellen. 

Bronnen

1 Blood oxygen level

2 Hypoxemia

3 Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD): Chronic lung disease

4 Cystic fibrosis

5 Iron deficiency anemia

Dokter Fit