De 7 Beste Afkortzagen van 2024
afkortzaag-featured-image

De 7 Beste Afkortzagen van 2024

Met een afkortzaag zaag je eenvoudig staafvormige voorwerpen, zoals plinten, lijstwerk en planken, in de juiste hoek. Je gebruikt een afkortzaag over het algemeen voor verschillende materialen: van hout tot kunststof en metaal.

Er zijn veel verschillende soorten en merken op de markt en het is niet altijd makkelijk om de juiste keuze te maken. In dit artikel helpen we je daarbij. We hebben verschillende afkortzagen getest. Daarbij keken we vooral naar gebruiksgemak, zaagprestaties en prijs-kwaliteitverhouding.

Hier alvast de beste producten:

Weten welke afkortzagen nog meer goed uit de test kwamen? Lees dan verder!

Beste afkortzagen overzicht

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste algemene keuze Check Prijs bij Bol
Meest luxe keuze Check Prijs bij Bol
Beste keuze met accu Check Prijs bij Bol
Beste keuze met trekfunctie Check Prijs bij Bol
Beste keuze met stofafzuiging Check Prijs bij Bol
Beste keuze met laser Check Prijs bij Bol
Beste goedkope keuze Check Prijs bij Bol

De 7 beste afkortzagen onderzocht

Beste Algemene Keuze

Metabo Afkortzaag

De Metabo afkortzaag is een professionele zaag die licht genoeg is om met één hand te vervoeren, maar krachtig genoeg om de zwaardere klussen aan te pakken. 

Dankzij een vermogen van 1500 Watt en een zaagsnelheid van 57 m/s, snijdt je eenvoudig door verschillende soorten hout. Deze afkortzaag is geschikt voor lange en korte objecten. Deze zaag is zowel robuust als veelzijdig. Dit model is gemaakt van geperst en gegoten aluminium dat bestand is tegen veeleisend en zwaar werk. 

Enkele kenmerken van deze afkortzaag zijn de geïntegreerde spaanopvangtrechter voor effectieve stofbeheersing en de laserindicator op netvoeding voor precieze zaagsneden. De zaagkop heeft daarnaast een extra hoekbereik voor verdekte zaagsneden. Ook zijn de tafelverbredingen afneembaar en traploos uittrekbaar, wat het werken met lange en brede materialen makkelijker maakt. 

Wij raden deze afkortzaag zeker aan wanneer je op zoek bent naar een allround zaag die geschikt is voor verschillende materialen.

Voordelen:
 • Lichtgewicht, vervoerbaar met één hand
 • Goede spaanafzuiging om stofvrij te kunnen werken
 • De diepte is eenvoudig in te stellen – ook geschikt voor ondiepe zaagsneden
 • Laserindicator om extra nauwkeurig te zagen
 • De tafelverbredingen zijn afneembaar en traploos uittrekbaar
Nadelen:
 • Produceert tijdens het gebruik een vrij hard geluid
 • Het stofzakje zit vrij snel vol
Check Prijs op Bol.com
Meest Luxe Keuze

Bosch Professional Afkortzaag

Deze professionele afkortzaag van Bosch blinkt uit met een krachtige motor, nauwkeurigheid en eenvoudige bediening.

Dit luxe model is speciaal ontwikkeld voor precisiewerk. Met een motor van 1400 Watt levert de zaag goede prestaties bij iedere klus. Het gewicht van 13,5 kilo maakt dit model makkelijk te bedienen.

Dit model heeft een horizontale snijcapaciteit van 270 millimeter. Je kunt zowel houten planken als aluminium profielen op de graad nauwkeurig afkorten. Verder is dit model gemakkelijk te onderhouden. De zaagbladen en de bewegende onderdelen zijn gemakkelijk vrij te maken van stof en splinters. Daarnaast hoef je enkel de lagersystemen waar nodig in te vetten. 

Ben je op zoek naar een robuuste afkortzaag waar je zeer secure zaagsneden mee kunt maken? Dan raden wij dit professionele model van Bosch aan.

Voordelen:
 • Krachtige motor van 1400 W om efficiënt te zagen
 • Weegt slechts 13,5 kg voor eenvoudige bedienbaarheid
 • Verstekzagen is op de graad nauwkeurig mogelijk
 • Inclusief binnenzeskantsleutel en cirkelzaagblad
 • Duidelijke Nederlandse handleiding – eenvoudige installatie
Nadelen:
 • Geen hellingsinstelling aan de rechterkant
 • Onderhoud van zaagbladen en lagersysteem nodig
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Met Accu

Einhell Accu Afkort-/Verstekzaag

Ook wanneer je graag zonder kabels en snoeren werkt, zijn er hoogwaardige afkortzagen te vinden. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor deze afkort-/verstekzaag met accu van Einhell. 

Door de werking op accu ben je niet langer gebonden aan stroomkabels, wat je werkruimte flink vergroot. Deze afkortzaag is daarnaast onderdeel van de Power-X-Change productlijn. Dit betekent dat je de accu’s eenvoudig uitwisselt met andere Einhell-producten. Let op: de accu en lader zijn niet inbegrepen.

Deze afkortzaag blinkt uit door zijn veelzijdigheid en draagbaarheid. De draaibare tafel met nauwkeurige hoekinstelling, in combinatie met de kantelbare zaagkop, zorgt voor exacte (verstek)sneden. Andere pluspunten van de Einhell zijn de ingebouwde ledverlichting voor beter zicht en het compacte en lichtgewicht ontwerp. Daarnaast helpt de stofopvangzak om jouw werkplek schoon te houden. 

Wij raden deze afkortzaag aan wanneer je op zoek bent naar een draadloze afkortzaag voor in je werkruimte of garage.

Voordelen:
 • Overal te gebruiken door werking op accu
 • Accu uitwisselbaar met andere Einhell-producten
 • Lichtgewicht en compact ontwerp voor eenvoudig transport
 • Nauwkeurige hoekinstelling voor perfecte versteksneden
 • Ingebouwd ledlicht – ook te gebruiken in slecht belichte omgevingen
Nadelen:
 • De accu en lader zijn niet inbegrepen
 • Vermindert prestaties bij lagere accucapaciteit
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Met Trekfunctie

Powerplus Afkort- En Verstekzaag

De Powerplus is een krachtige afkort- en verstekzaag van 1600 Watt en een hoog toerental. Met deze zaag maak je eenvoudig schuine sneden en versteksneden, perfect voor het op maat zagen van zacht- en hardhout en het afkorten van planken. 

Deze zaag is voorzien van een trekfunctie, waardoor je met meer controle en precisie brede stukken kan zagen. Het geavanceerde railsysteem zorgt voor een soepele en nauwkeurige beweging, wat resulteert in het moeiteloos zagen van bredere werkstukken zonder ze te hoeven verplaatsen. We zijn onder de indruk van de precisie en het bereik van dit model.

Verder is deze afkortzaag voorzien van een draaibare werktafel, kantelbare zaagkop en telescoopfunctie. Zo heb je een ruime zaagcapaciteit. Dit model is daarnaast voorzien van een dubbele veiligheidsschakelaar voor extra veiligheid. Bij de zaag krijg je ook een stofzak om rondvliegend stof te beperken. 

Wij raden deze afkortzaag met uitstekende trekfunctie aan als je graag een groot bereik wilt om zo ook bredere planken, balken of panelen te zagen.

Voordelen:
 • Trekfunctie voor groot bereik en zagen van brede blanken
 • De telescoopfunctie zorgt voor een grote zaagcapaciteit
 • Krachtige 1600 Watt motor – ook geschikt voor hardhout
 • Meegeleverde stofzak om rondvliegend stof te beperken
 • Dubbele veiligheidsschakelaar voor extra veiligheid
Nadelen:
 • Diameter zaagblad is beperkt tot 210 mm
 • Snoerlengte van slechts 2 meter
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Met Stofafzuiging

BLACK+DECKER Afkort-/Verstekzaag

Als je geen last wilt hebben van stof na het zagen, is deze afkort-/verstekzaag van BLACK+DECKER een goede keuze.

De zaag is niet alleen voorzien van een geïntegreerde stofzak, maar biedt ook de mogelijkheid om een stofzuiger aan te sluiten. Zo blijft je ruimte altijd netjes. Dit model is ideaal voor het nauwkeurig en snel zagen van hout, waaronder planken, plinten, laminaat en parket. Het is zelfs inzetbaar bij het installeren en herstellen van trappen, trapleuningen en treden. 

Deze zaag onderscheidt zich verder door de innovatieve schaduwzaaglijn, waarmee je altijd 100% nauwkeurig werkt. Deze hoeft nooit gekalibreerd te worden en verschijnt precies op de plek waar je wilt zagen. Daarnaast heeft de zaag een bladdiameter van 216 millimeter, waarmee je een maximale snede van 55 x 305 millimeter bereikt. Dit is gemiddeld en betekent dat je relatief brede werkstukken kunt zagen.

Vind je een schone en stofvrije werkomgeving belangrijk? Dan raden wij de BLACK+DECKER zeker aan.

Voordelen:
 • 100% nauwkeurig zagen dankzij de innovatieve schaduwzaaglijn
 • Mogelijkheid tot aansluiting op stofzuiger
 • Zaagt verschillende materialen, inclusief laminaat en parket
 • Voorzien van stevig onderstel voor veilig en stabiel werken
Nadelen:
 • Iets zwaarder dan andere modellen vanwege krachtige motor
 • Bevat geen lasergeleider om extra precies te werk te gaan
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Met Laser

VONROC Afkortzaag

Deze afkortzaag van VONROC blinkt uit in precisie dankzij de geïntegreerde laser.

Terwijl veel afkortzagen in onze top 7 beschikken over een laser, heeft dit model de beste precisie. De geïntegreerde laser van deze zaag is speciaal ontworpen om extreem nauwkeurige zaaglijnen te produceren. Het gaat om een compacte en krachtige zaag met een vermogen van 1700 Watt. Het onbelast toerental is 4900 omwentelingen per minuut. Hierdoor biedt deze zaag een goede combinatie van snelheid en precisie. 

Wat deze VONROC afkortzaag verder bijzonder maakt, is de flexibiliteit van verstek- en schuine zaagsneden. Het is namelijk mogelijk om hoeken in te stellen van -45 graden tot +45 graden. Daarnaast is het mogelijk om werkstukken op dezelfde diepte in te zagen, wat handig is voor het creëren van houtverbindingen. 

Wij raden deze afkortzaag aan als je zeer precieze klusjes uit wilt voeren. Dankzij de laser weet je precies waar je moet zagen en behaal je een nauwkeurig resultaat.

Voordelen:
 • Voorzien van zeer precieze laser voor een nette afwerking
 • Veelzijdig dankzij de instelbare zaagsneden en diepteregeling
 • Krachtig vermogen met hoog onbelast toerental
 • Zeer licht in gewicht en gemakkelijk te vervoeren
Nadelen:
 • Beperkt tot kleinere zaagklussen
 • Schuine zaagsneden zijn alleen mogelijk naar links
Check Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Keuze

Hyundai Mini Afkortzaag

De Hyundai Mini Afkortzaag is een compacte en veelzijdige zaagmachine, die ideaal is bij een beperkter budget voor de kleinere zaagklussen. 

Dit multifunctionele model gebruik je als cirkelzaag, invalzaag én afkortzaag. Hierdoor is de zaag voor diverse projecten in te zetten, maar blinkt het niet per se uit als afkortzaag. Dit model wordt geleverd met verschillende zaagbladen, waardoor je nauwkeurig door materialen als aluminium, laminaat, kunststof en tegels zaagt.

De zaag valt op vanwege zijn goede prijs-kwaliteitverhouding. Je verricht veel klusjes met een enkel apparaat dat ook nog eens scherp geprijsd is. Dankzij de bijgeleverde parallelgeleider maak je lange en nauwkeurige zaagsneden. Daarnaast is dit model licht en met één hand te bedienen, wat bijdraagt aan het gebruiksgemak. 

Ben je op zoek naar een handzame en betaalbare afkortzaag voor kleinere klussen? Dan raden wij de Hyundai zeker aan.

Voordelen:
 • Multifunctioneel te gebruiken – als cirkelzaag, invalzaag en afkortzaag
 • Compact en lichtgewicht voor eenhandige bediening
 • Inclusief 3 zaagbladen voor verschillende materialen
 • Voorzien van een parallelgeleider voor precisie
 • Vriendelijk geprijsd
Nadelen:
 • Beperkte zaagdiepte in hout, keramiek en aluminium
 • Hoge geluidsproductie van 100 decibel
Check Prijs op Bol.com

Waarop letten bij het kopen van een afkortzaag

 • Zaagblad: kijk altijd naar de maat en het materiaal van het zaagblad. Een groter blad zaagt dieper en breder, terwijl een kleiner blad geschikt is voor fijnere details. Het materiaal van het blad bepaalt hoe lang het meegaat en hoe netjes het zaagt.
 • Motor en vermogen: een sterke motor zorgt voor een betere zaagprestatie. Denk hierbij aan de snelheid van het zaagblad en de kracht om door verschillende materialen te zagen.
 • Stofafzuiging: bij het zagen komt er veel stof vrij. Een goede stofafzuiging houdt jouw werkplek schoon en verbetert de zichtbaarheid tijdens het zagen.
 • Veiligheidsfuncties: een afkortzaag met goede veiligheidsfuncties, zoals een veiligheidsschakelaar, beschermt je tegen mogelijke ongelukken.
 • Prijs: bepaal vooraf wat je wilt uitgeven aan een afkortzaag. Duurdere modellen bieden vaak meer functies en betere prestaties, maar zijn ze ook noodzakelijk voor jouw klus?

Door het overwegen van deze factoren, ga je beter voorbereid op zoek naar de beste afkortzaag voor jouw behoeften!

De voordelen van een afkortzaag

 • Nauwkeurigheid: een afkortzaag biedt je uiterste precisie bij elke snede. Dit betekent dat je altijd verzekerd bent van een perfecte afwerking, of je nu hout, metaal of kunststof zaagt.
 • Snelheid: met een afkortzaag bespaar je tijd op je klus. Deze krachtige machine zaagt in seconden door dikke materialen heen, zodat je snel je werk kunt voortzetten.
 • Veelzijdigheid: deze zaag is niet alleen bedoeld voor rechte sneden. Je kunt de zaaghoek aanpassen voor verstek- en dubbelversteksneden, wat je de vrijheid geeft om diverse zaagklussen uit te voeren.
 • Gemak: een afkortzaag is eenvoudig te bedienen. De meeste modellen hebben intuïtieve bedieningselementen, zodat je met weinig moeite de zaag in de juiste stand zet.
 • Veiligheid: veel afkortzagen hebben veiligheidsfuncties zoals een veiligheidsschakelaar en een beschermkap. Zo werk je niet alleen efficiënt, maar ook veilig.
 • Duurzaamheid: de bouw van de meeste afkortzagen is robuust en ontworpen voor langdurig gebruik. Investeren in een afkortzaag betekent dus investeren in een gereedschap dat jarenlang meegaat.
 • Efficiëntie: veel afkortzagen hebben een stofopvangsysteem. Dit houdt je werkplek schoon en zorgt ervoor dat je altijd goed zicht hebt op je werk.

Zo zie je dat een afkortzaag je een combinatie van snelheid, nauwkeurigheid en gemak biedt. Het is een investering die je kluservaring aanzienlijk kan verbeteren, vooral als je regelmatig zaagwerk uitvoert.

Conclusie

Na het testen van de beste afkortzagen van 2024, blijkt de Metabo Afkortzaag de titel ‘Beste Algemene Keuze’ waardig. Deze zaag blinkt uit in kracht en veelzijdigheid. Dankzij de goede spaanafzuiging werk je stofvrij en de tafelverbredingen maken het eenvoudig om met breed materiaal te werken.

De Bosch Professional Afkortzaag is de perfecte keuze voor de professionele vakman, die betrouwbaarheid en precisie nodig heeft op de bouwplaats. Met zijn robuuste design en krachtige motor is deze zaag een betrouwbare partner voor de meest veeleisende klussen.

Voor de doe-het-zelvers is de Powerplus Afkort- En Verstekzaag een goede keuze. Deze zaag is gemakkelijk te bedienen en biedt een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, ideaal voor de thuisprojecten. Ben je op zoek naar een draadloze afkortzaag? Dan raden wij de Einhell Accu Afkort-/Verstekzaag aan. Dit model is namelijk via een accu te gebruiken.

Verder is de Hyundai Mini Afkortzaag 600W een goede keuze wanneer je een beperkter budget hebt en op zoek bent naar een kleine, handzame afkortzaag.

Veelgestelde vragen

Wat is een afkortzaag precies?

Een afkortzaag is een handig stuk gereedschap dat je helpt bij het nauwkeurig en snel zagen van staafvormige voorwerpen van verschillende soorten materialen, zoals hout, metaal en kunststof, in de juiste hoek.

Waarvoor gebruik je een afkortzaag?

Je gebruikt een afkortzaag voornamelijk voor precies zaagwerk, zoals het afkorten van planken en balken, of het zagen van hoeken in bijvoorbeeld plinten en lijstwerk.

Wat zijn de voordelen van een afkortzaag?

Een afkortzaag biedt je de mogelijkheid om snel en nauwkeurig te zagen. Bovendien is het veiliger dan veel andere zaagmethoden, omdat het zaagblad vast zit en je werkstuk goed kunt vastklemmen.

Hoe kies ik de juiste afkortzaag?

Bij het kiezen van de juiste afkortzaag moet je vooral rekening houden met de taken die je wilt uitvoeren. Heb je een zaag nodig voor grote klussen, kies dan voor een zaag met een groter vermogen en een groter zaagblad. Voor fijnere klussen volstaat een compactere zaag.

Wat moet ik doen om mijn afkortzaag te onderhouden?

Je onderhoudt je afkortzaag door regelmatig het zaagblad te reinigen en te controleren op scherpte. Ook is het belangrijk om de zaag na elk gebruik vrij te maken van zaagsel en andere resten.

Is een afkortzaag veilig om te gebruiken?

Ja, een afkortzaag is veilig om te gebruiken, mits je de juiste voorzorgsmaatregelen treft. Draag altijd beschermende kleding en veiligheidsbril, en zorg ervoor dat je de zaag op een stabiele ondergrond plaatst.

Kan ik een afkortzaag ook gebruiken voor metaal?

Ja, er zijn afkortzagen die speciaal bedoeld zijn voor metaal. Let bij aankoop op de specificaties van de zaag om er zeker van te zijn dat deze geschikt is voor het materiaal dat je wilt zagen.

Dokter Fit