De Top 10 Ergonomische Kussens Tegen Nek- & Rugpijn
ergonomisch kussen featured image

De Top 10 Ergonomische Kussens Tegen Nek- & Rugpijn

Een ergonomisch kussen is zo ontworpen dat je nek en wervelkolom in een rechte lijn liggen en je een betere natuurlijke slaaphouding hebt. Sinds ik een ergonomisch hoofdkussen gebruik, heb ik minder last van nek- en rugklachten.

Er zijn allerlei soorten verkrijgbaar: van ergonomische hoofdkussens speciaal tegen snurken tot ademende, aanpasbare en extra stevige modellen. In deze top 10 zet ik de beste keuzes voor verschillende situaties op een rij. Zo slaap je niet alleen comfortabeler en in een betere positie, maar word je ook zonder nek- of rugpijn wakker!

Beste ergonomische kussens overzicht

Afbeelding Award Actuele Prijs
beste-algemene-ergonomisch-kussen Beste algemene keuze Check Prijs
meest-luxe-ergonomisch-kussen Meest luxe ergonomisch kussen Check Prijs
beste-ademende-ergonomisch-kussen Beste ademende keuze Check Prijs
stevigste-ergonomisch-kussen Stevigste keuze Check Prijs
beste-anti-snurk-kussen Beste keuze tegen snurken Check Prijs
beste-ergonomisch-kussen-bij-nekklachten Beste keuze bij nekklachten Check Prijs
beste-aanpasbare-ergonomisch-kussen Beste aanpasbare keuze Check Prijs
meest-duurzame-ergonomisch-kussen Meest duurzame keuze Check Prijs
beste-verkoelende-ergonomisch-kussen Beste verkoelende kussen Check Prijs
beste-goedkope-ergonomisch-kussen Beste goedkope keuze Check Prijs

De 10 beste ergonomische hoofdkussens onderzocht

Beste Algemene Keuze
Emma Zero Gravity Kussen
4.8

Het Zero Gravity Kussen van Emma is een aanpasbaar en ergonomisch kussen dat voor een perfecte uitlijning van je rug en nek zorgt.

Het kussen bestaat uit drie verschillende schuimlagen, ieder met een eigen functie. Er is een laag voor ergonomisch comfort, een laag voor een stevige basis en een temperatuurregulerende laag. We vonden het prettig dat de warmte niet vastgehouden werd en we koel lagen. We vonden het kussen vrij stevig en moesten hier aan wennen.

De materialen waarvan het kussen gemaakt is, zijn van hoge kwaliteit. De tijk voelde prettig aan, maar we vonden het jammer dat we deze niet konden wassen. We raden je aan om hier zelf een kussensloop om te doen.

Een van onze favoriete eigenschappen van dit kussen is dat de lagen verwisselbaar zijn. We veranderden de twee schuimlagen van volgorde voor extra stevigheid of extra comfort. Daarnaast maakten we gebruik van de Emma Up app voor aanvullende tips om onze slaapkwaliteit te verbeteren.

We raden dit ergonomische hoofdkussen van Emma aan als je op zoek bent naar ideale mix van ondersteuning en comfort dankzij de verwisselbare lagen.

Voordelen:
 • Aanpasbaar: verander de schuimlagen van volgorde
 • Warmte wordt niet vastgehouden, waardoor je koel ligt
 • Past zich bij iedere beweging aan je houding aan
 • Aanvullende tips via Emma Up app
 • 30 nachten proefslapen
Nadelen:
 • Tijk niet wasbaar
 • Vrij hard, is even wennen
 • Prijzig
Check Prijs op Bol.com
Meest Luxe Keuze

M line Athletic Pillow

4.6

Het Athletic Pillow van M line is een luxe vlindervormig kussen dat zorgt voor ontspanning en een betere bloedcirculatie.

Het ergonomische kussen heeft allerlei handige functies, die zorgen voor een betere slaaphouding. Zo is er een uitsparing voor je nek en schouder, waardoor zenuwen en bloedbanen ontzien worden. Onze favoriete eigenschap is dat het kussen twee verschillende hoogtes kan hebben, simpelweg door het om te draaien. De uitsparing voor het oor vonden we minder handig, omdat dit niet voor iedereen op de juiste plek zat.

De vulling bestaat uit traagschuim, een materiaal dat zich makkelijk aan je slaaphouding aanpast. Tijdens onze test bleek het kussen een gemiddelde hardheid te hebben, wat door de meeste mensen als prettig ervaren wordt. Nog een pluspunt: de kussens worden in Nederland geproduceerd.

Het kussen heeft een wasbare tijk. We vonden het prettig dat dit op 60 graden kon, omdat dit hygiënisch is voor een item waar je iedere nacht op slaapt.

We raden dit vlindervormige kussen van M line aan als je graag op je zij slaapt. Voor andere slaaphoudingen of bij een kleiner budget kies je beter voor een ander model.

Voordelen:
 • Unieke vlindervorm
 • Heeft een hoge en lage slaapzijde
 • Uitsparing voor nek en schouder
 • Geproduceerd in Nederland
 • Tijk wasbaar op 60 graden
Nadelen:
 • Uitsparing voor oor is minder handig
 • Prijzig
Check Prijs op Bol.com
Beste Ademende Keuze

Cloudpillo 2 Hoofdkussen

4.2

De Cloudpillo 2 is een aanpasbaar ergonomisch kussen met een uitzonderlijk ademend vermogen.

Een handige eigenschap van het ergonomische kussen is dat je de dikte aanpast door handjes vulling te verwijderen of toe te voegen. We vonden het kussen erg dik toen het geleverd werd en moesten veel vulling verwijderen. Omdat het kussen gevuld is met snippers in plaats van lagen, ventileert het kussen beter dan concurrerende modellen.

De vulling bestaat uit snippers latex. Dit materiaal is afkomstig van rubberbomen en daarmee een duurzame en milieuvriendelijke keuze. We vonden de vulling iets minder hoogwaardig aanvoelen dan bij andere ergonomische kussens.

Je wast de tijk van dit kussen op 30 graden. We vonden het prettig dat wassen mogelijk is, maar hadden dit liever op 60 graden gedaan. Een voordeel is het hypoallergene materiaal.

We raden de Cloudpillo 2 aan als je op zoek bent naar een ademend kussen, bijvoorbeeld omdat je het snel warm krijgt ’s nachts.

Voordelen:
 • Dikte aan te passen door handjes vulling te verwijderen
 • Latex snippers zorgen voor uitstekende ventilatie
 • Kussen voelt flexibel en veerkrachtig aan
 • Duurzaam en milieuvriendelijk materiaal (van rubberboom)
 • Hypoallergene tijk
Nadelen:
 • Veel te veel vulling meegeleverd
 • Kussen te hard bij levering (je moet vulling verwijderen)
 • Hoge prijs voor de kwaliteit
Bekijk op Cloudpillo Bekijk op Bol.com
Stevigste Keuze

Best Life Hoofdkussen Guna

4.3

Het hoofdkussen Guna van Best Life is een stevige keuze die speciaal is ontworpen voor mensen die op hun zij slapen.

Het golfvormige kussen zorgt ervoor dat de nek en wervelkolom in een neutrale positie liggen. We vonden dat het comfortschuim zijn naam waarmaakte en we lagen comfortabel op dit kussen. De hardheid van het kussen is ideaal als je van stevige kussens houdt, alleen rondom ons oor vonden we de druk iets te hoog. Dit model is alleen geschikt voor zijslapers, buik- en rugslapers dienen een ander model te kiezen.

Dit ergonomische kussen is gemaakt van traagschuim, waardoor het zich goed aan ons lichaam aanpaste. Het ademende vermogen van het kussen was goed, maar dit kon niet tippen aan sommige modellen die hier speciaal op zijn ontworpen.

Een handige eigenschap van het kussen is dat je het om kunt draaien om de slaaphoogte aan te passen: er is een hoge en een lage kant. We wasten de tijk op 30 graden en mochten het kussen 30 nachten uitproberen. Zo test je of het kussen bij je past.

We raden dit extra stevige kussen van Best Life aan als je op je zij slaapt. Voor buik- en zijslapers zijn er andere Best Life modellen verkrijgbaar, net als kussen met een medium of zachte hardheid.

Voordelen:
 • Kussen omdraaien om hoogte aan te passen
 • Speciaal ontworpen voor mensen die op hun zij slapen
 • Extra stevig, biedt veel ondersteuning
 • Ook in andere maten en hardheden verkrijgbaar
Nadelen:
 • Niet geschikt voor rug- en buikslapers
 • Minder comfortabel bij oren
Bekijk op de Best Life webshop Bekijk op Bol.com
Beste Keuze Tegen Snurken

HealthyPeople Dromer Kussen

4.5

Het Dromer kussen van HealthyPeople gaat zowel snurken als nekklachten tegen.

Het kussen beschikt over wigvormige zijkanten, die ervoor zorgen dat je je nek niet te ver kunt draaien. Hierdoor wordt de luchtstroom vergroot en adem je makkelijker, waardoor je ook minder snurkt. We vonden het kussen in het begin wat hard aanvoelen, maar we wenden er vrij snel aan en het snurken werd minder.

Het kussen, gemaakt van traagschuim, biedt ondersteuning en zorgt ervoor dat je hoofd in lijn met de wervelkolom ligt. Dit hielp vooral tegen nek- en rugklachten. We vonden het prettig dat de hoes luchtdoorlatend en afneembaar was. Zo konden we de hoes regelmatig wassen.

Het Dromer kussen is geschikt voor buik-, zij- en rugslapers. Je test het kussen 30 dagen uit en krijgt 5 jaar garantie op het product. Vergeleken met andere anti-snurkproducten is dit grote kussen iets minder handig voor onderweg, bijvoorbeeld op vakantie of als je een nacht bij iemand slaapt.

We raden dit kussen van HealthyPeople aan als je zowel snurken als nekklachten tegen wilt gaan. Als je veel onderweg bent, bijvoorbeeld voor je werk, kies je beter voor een compacter anti-snurkproduct.

Voordelen:
 • Zorgt voor rechte lijn tussen hoofd en wervelkolom
 • Helpt tegen snurken en nekklachten
 • Vergroot luchtstroom
 • 30 nachten proefslapen & 5 jaar garantie
 • Hoes afneembaar met ritssluiting
 • Luchtdoorlatend katoen
Nadelen:
 • Vrij hard, is wennen in het begin
 • Groot formaat vergeleken met andere anti-snurkproducten
 • Lastig voor onderweg
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Bij Nekklachten

Best Life Hoofdkussen Dinara

4.0

Het hoofdkussen Dinara van Best Life is ontworpen voor mensen met nekklachten. Het kussen is ergonomisch, zorgt voor een betere houding en gaat zo pijn tegen.

Het ergonomische kussen heeft een gestroomlijnd ontwerp en is ideaal als je veel woelt in je slaap. Omdat het kussen gemaakt is voor mensen die veel bewegen, is dit kussen geschikt voor alle slaapposities. Vooral op onze rug vonden we dit kussen comfortabel, maar op onze zij bood het minder stevigheid dan concurrerende modellen (zoals het model Guna, ook van Best Life).

De traagschuimvulling zorgt ervoor dat het kussen zich voortdurend aan je slaaphouding aanpast. We vonden de ventilatie gemiddeld, maar merkten dat het kussen nek- en rugpijn effectief tegen ging.

De tijk kun je wassen op 30 graden. Het formaat van het kussen is iets minder handig, waardoor het niet precies in een kussensloop paste en we een speciale kussensloop aan moesten schaffen. Je kunt 30 nachten proefslapen voor je een keuze maakt.

We raden dit kussen van Best Life specifiek aan voor mensen die veel woelen in hun slaap en last van nek- en/of rugklachten hebben.

Voordelen:
 • Gaat nek- en rugpijn effectief tegen
 • Geschikt voor alle slaapposities
 • Speciaal ontworpen voor mensen die veel woelen
 • 30 nachten proefslapen & 2 jaar garantie
Nadelen:
 • Minder ondersteuning voor zijslapers dan concurrerende modellen
 • Onhandige afmetingen: past minder goed in kussensloop
Bekijk op de Best Life webshop Bekijk op Bol.com
Beste Aanpasbare Keuze

Yourzzz Ergonomisch Hoofdkussen

4.2

Als je op zoek bent naar een ergonomisch kussen dat je perfect aan je slaaphouding aanpast, is dit model van Yourzzz een goede keuze.

Om erachter te komen hoe je het ergonomische kussen gebruikt, vul je een aantal gegevens in de online calculator van Yourzzz in. We vulden ons gewicht, onze lengte, onze slaappositie en de hardheid van ons matras in en kregen vervolgens te zien hoeveel gram vulling we uit het kussen moesten verwijderen. We vonden dit super handig, omdat we zo in de beste positie sliepen.

De vulling is gemaakt van traagschuim en past zich hierdoor aan ons lichaam aan. De kussen heeft twee kanten: een zachte en een stevige. Je past dit aan door het kussen te draaien. We raden de stevige kant aan voor zijslapers, terwijl de zachte kant ideaal is voor buikslapers. De materialen zijn duurzaam en voelden hoogwaardig aan.

Dit model heeft een van de langste proefperiodes, namelijk 100 dagen. Ook krijg je 5 jaar garantie op het product.

We raden dit kussen van Yourzzz aan als je graag een aanpasbaar model wilt, bijvoorbeeld om verschillende diktes te testen. Met de online calculator is het een fluitje van een cent om de juiste dikte te vinden.

Voordelen:
 • Volledig aanpasbaar in dikte
 • Juiste dikte makkelijk te bepalen met online calculator
 • Hoogwaardige & duurzame materialen
 • Lange proefperiode: 100 nachten proefslapen
 • Zachte en stevige kant (verwisselbaar)
Nadelen:
 • Minder geschikt voor buikslapers
 • Minder ondersteuning voor schouders en nek
Check Prijs op Bol.com
Meest Duurzame Keuze

LILLA24 Hoofdkussen

4.6

Dit set van LILLA 24 bestaat uit twee duurzame en ergonomische boxkussens.

Je past dit kussen aan je slaappositie aan: 300 gram vulling voor een buikslaper, 500 gram voor een rugslaper en 800 gram voor een zijslaper. Het was makkelijk om vulling te verwijderen en de vorm van het kussen leende zich goed voor buikslapers. Voor zijslapers vonden we de ondersteuning voor de nek en schouders minder goed.

Het kussen is gemaakt van duurzame materialen. De vulling bestaat uit Javaanse kapok, een milieuvriendelijk materiaal dat zich naar je lichaam vormt en goed ademt. Ook de katoenen tijk had een goed ademend vermogen en zorgde ervoor dat we heerlijk lagen.

We vonden het prettig dat de tijk op 30 graden gewassen kon worden en dat de standaardmaat in een gewone kussensloop past. Ook fijn: je ontvangt twee kussens en bent dus aan beide zijden van het bed voorzien.

We raden dit set aan als je op zoek bent naar twee duurzame en ergonomische kussens. Helaas is het niet mogelijk om maar één nieuw kussen te bestellen.

Voordelen:
 • Gevuld met Javaanse kapok, vormt zich naar lichaamshouding
 • Tijk van ademend katoen
 • Aanpasbaar door vulling te verwijderen
 • Uiterst comfortabel, heerlijk zacht
 • Boxkussen ideaal voor buikslapers
Nadelen:
 • Geen keuze of je 1 of 2 kussens wilt
 • Minder ondersteuning nek en schouders
Check Prijs op Bol.com
Beste Verkoelende Kussen

CozySense Hoofdkussen

4.5

Dit hoofdkussen van CozySense is een goede keuze als je het snel warm krijgt ’s nachts en wel wat verkoeling kunt gebruiken.

Er wordt gebruik gemaakt van een speciale verkoelende techniek, waardoor het kussen beter ademt aan de zijkanten. Hierdoor kregen we het minder warm en lagen we tot wel 12 uur comfortabel. Meer dan voldoende voor een goede nachtrust! De golfvorm zorgde ervoor dat onze nek en schouders goed ondersteund werden, maar maakten ook dat het kussen minder geschikt is voor buikslapers.

Het ergonomische kussen is gevuld met traagschuim en past zich aan het lichaam aan. Ook de hoogwaardige binnenhoes biedt verkoeling, terwijl de buitenhoes voor comfort zorgt. Door het kussen te draaien konden we de hoogte aanpassen, wat we handig vonden. De medium hardheid viel bij de meeste van onze proefslapers in de smaak.

Een handig extraatje: je krijgt een draagtas en kussensloop bij je ergonomische kussen. We vonden het prettig dat de tijk wasbaar is, ook op hogere temperaturen. Je mag 100 nachten uitproberen of dit kussen de juiste keuze voor je is.

We raden dit model van CozySense aan als je last hebt van nachtzweten of het snel warm krijgt in bed. Slaap je op je buik? Dan kies je beter voor een kussen met een andere (plattere) vorm.

Voordelen:
 • Ideaal als je het snel warm krijgt ‘s nachts
 • Innovatieve technologie voor extra ventilatie
 • Gemiddelde hardheid geschikt voor meeste slapers
 • Golfvorm biedt ondersteuning aan rug en schouders
 • Inclusief draagtas en kussensloop
 • Draaien om hoogte aan te passen
Nadelen:
 • Minder geschikt voor buikslapers
 • Lastig om het kussen in de kussensloop te krijgen
Check Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Keuze

Ella Orthopedisch Hoofdkussen

3.9

Dit golfvormige kussen van Ella is een voordelige keuze om nek- en rugklachten tegen te gaan.

Het orthopedische kussen zorgt ervoor dat je nek en ruggenwervel in een goede positie liggen dankzij de golfvorm. Tijdens onze test bleek de lagere zijde ideaal voor rugslapers en de hogere zijde voor zijslapers. Je past dit makkelijk aan door het kussen te draaien. Voor buikslapers is een golfvormig kussen minder geschikt.

De vulling bestaat uit traagschuim en past zich goed aan het lichaam aan. De hoes is gemaakt van ademend katoen en draagt bij aan een koelere slaapomgeving. De kwaliteit van het kussen voelde iets minder hoogwaardig aan dan bij concurrerende modellen.

Omdat de vorm van het ergonomische kussen iets minder stevig is dan bij andere modellen, helpt het kussen ook minder goed tegen nek- en rugklachten. We merkten wel verschil, maar minder dan bij andere kussens. Je kiest uit een medium of stevige hardheid en kunt de hoes wassen in de wasmachine.

We raden dit kussen aan bij een kleiner budget en zien het als een voordelige uitkomst. Echter, voor betere ondersteuning en hogere kwaliteit kies je een ander model.

Voordelen:
 • Twee zijden: laag voor rugslaper, hoog voor zijslaper
 • Katoenen hoes met ademend vermogen
 • Hoes makkelijk van het kussen te ritsen
 • Helpt tegen snurken
Nadelen:
 • Iets mindere kwaliteit
 • Niet geschikt voor buikslapers
 • Proefslapen niet mogelijk
Check Prijs op Bol.com

De beste ergonomisch kussen vergeleken

Beste Algemene Keuze Meest Luxe Keuze Beste Ademende Keuze Beste Ademende Keuze Beste Keuze Tegen Snurken Beste Keuze Bij Nekklachten Beste Aanpasbare Keuze Meest Duurzame Keuze Beste Verkoelende Kussen Beste Goedkope Keuze
Emma Zero Gravity Kussen M line Athletic Pillow Cloudpillo 2 Hoofdkussen Best Life Hoofdkussen Guna HealthyPeople Dromer Kussen Best Life Hoofdkussen Dinara Yourzzz Ergonomisch Hoofdkussen LILLA24 Hoofdkussen CozySense Hoofdkussen Ella Orthopedisch Hoofdkussen
Algemene score 4,8/5 4,6/5 4,2/5 4,3/5 4,5/5 4/5 4,2/5 4,6/5 4,5/5 3,9/5
Kwaliteit 4,7/5 4,8/5 3,8/5 4/5 4,3/5 4/5 4,5/5 4,5/5 4,2/5 3,8/5
Comfort 4,5/5 4,3/5 4,3/5 4/5 4,8/5 4/5 4,8/5 5/5 4,2/5 3,8/5
Stevigheid 5/5 4,8/5 4/5 5/5 4,5/5 4,1/5 3,5/5 3,9/5 4,5/5 3,8/5
Ademend vermogen: 5/5 4,5/5 5/5 4,2/5 4,5/5 4/5 4/5 5/5 5/5 4,5/5
Vulling 3 schuimlagen Traagschuim Latex snippers Traagschuim Traagschuim Traagschuim Traagschuim Javaanse kapok Traagschuim Traagschuim
Afmeting 70 x 40 cm 50 x 30 cm 50 x 40 63 x 34 cm 50 x 30 cm 57,5 x 33 cm 64 x 44 cm 60 x 50 cm 55 x 35 cm 60 x 40 cm
Prijs

€€€

€€€

€€€

€€

€€

€€

€€

€€

Waar moet je op letten bij het kopen van een ergonomisch hoofdkussen?

 • Materiaal: Je let op het materiaal waarvan het ergonomische kussen gemaakt is, zowel de vulling als de tijk. Voor de vulling wil je een materiaal dat voldoende ondersteuning biedt, maar ook comfortabel is. Traagschuim is een goede keuze, omdat het zich naar je lichaam vormt. Voor de tijk kies je een ademend en duurzaam materiaal, zoals katoen of bamboe.
 • Ondersteuning: Het is belangrijk dat je kussen ondersteuning biedt en dus niet te zacht, maar ook niet te stevig is. De vulling en in hoeverre deze zich aan je slaaphouding aanpast, speelt hierbij een rol, maar ook de vorm van het kussen is belangrijk. Kies een kussen tegen nekklachten dat voor een rechte lijn tussen je wervelkolom en nek zorgt.
 • Comfort: Je brengt behoorlijk wat tijd in je bed door en dus wil je graag comfortabel liggen. Wat precies comfortabel voor jou is, hangt af van je slaaphouding en persoonlijke voorkeuren. Een aanpasbaar ergonomisch kussen is een goede keuze als je hier nog onzeker over bent, omdat je zo verschillende diktes en hardheden uitprobeert.
 • Ademend vermogen: Als je het snel warm krijgt ’s nachts is het belangrijk om een ergonomisch kussen met ademend vermogen te kiezen. Dit zorgt ervoor dat je kussen koel blijft en is beter bij nek- of rugklachten.
 • Slaaphouding: Kies voor een kussen dat ergonomisch is én je slaaphouding ondersteunt. Sommige kussens zijn speciaal ontworpen voor zij-, buik- of rugslapers. Niet alleen de dikte varieert, maar ook de punten waar het kussen ondersteuning biedt zijn anders.
 • Afmetingen: De afmetingen van het kussen zijn waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt, maar toch is het goed om hierop te letten. Soms heeft een orthopedisch kussen standaard afmeting, waardoor je je kussenslopen kunt blijven gebruiken, maar er zijn ook modellen met afwijkende maten.
 • Hygiëne: Vanuit hygiënisch oogpunt is het prettig om een ergonomisch kussen met een wasbare tijk te kiezen. Niet alle ergonomische hoofdkussens hebben een wasbare tijk en als de tijk wasbaar is, verschilt de maximumtemperatuur van 30 tot 60 graden. Voor optimale hygiëne kies je een model waarbij de tijk op 60 graden gewassen kan worden.

Voordelen van een hoofdkussen dat ergonomisch is

Ergonomische kussens verminderen pijnklachten en dat is ook wetenschappelijk onderzocht. Tijdens een studie testten 52 patiënten met chronische nekklachten vier verschillende kussens en gaven deze een cijfer. Uit dit onderzoek bleek dat een ergonomisch kussen comfort biedt, pijnklachten vermindert, de nek goed ondersteunt en helpt bij een betere nachtrust 1.

Het belangrijkste voordeel van een ergonomisch hoofdkussen is dat het de pijn vermindert en dit is vaak ook de reden dat mensen hiervoor kiezen. Minder pijn zorgt vervolgens voor een beter humeur, een betere nachtrust en een betere algemene gezondheid. Een kleine aanpassing kan dus een groot effect hebben.

Vaak hangt nek- en hoofdpijn samen met een slechte lichaamshouding, iets wat zich ook overdag uit. Een orthopedisch kussen helpt je ’s nachts, maar het is belangrijk om ook overdag je houding te verbeteren. Dit doe je bijvoorbeeld door een ergonomische bureaustoel te gebruiken.

De soorten ergonomische kussens

 • Aanpasbaar kussen: Een aanpasbaar kussen bestaat uit meerdere lagen of heeft uitneembare vulling. Een kussen met meerdere lagen kan vaak in hardheid aangepast worden door lagen van plek te verwisselen. Door vulling uit een kussen te halen pas je de dikte aan je slaaphouding aan.
 • Golfvormig kussen: Een kussen dat ergonomisch is, heeft vaak de vorm van een golf aan de bovenkant. Deze golf zorgt ervoor dat je nek op je juiste plek ondersteund wordt en de je hoofd iets lager ligt. Hierdoor is de lijn van de wervelkolom recht en is er ruimte voor je schouder in een goede positie.
 • Wigvormig kussen: Een wigvormig kussen heeft verhoogde zijkanten, waardoor je je nek minder ver kunt draaien. Dit zorgt ervoor dat je meer lucht binnen krijgt en makkelijker ademt. Wigvormige kussens worden vooral gebruikt om snurken tegen te gaan.

Mijn eigen ervaring

Sinds ik een ergonomisch kussen gebruik, heb ik minder last van nek- en rugklachten. Ik merk dat ik comfortabeler lig, makkelijker in slaap val en een betere nachtrust heb. Zelf gebruik ik als zijslaper een golfvormig kussen, waardoor mijn nek in een goede positie ligt. Naast een hoofdkussen dat ergonomisch is, maak ik ook gebruik van een nekmassageapparaat om pijnlijke plekken te masseren.

Conclusie

Met een ergonomisch kussen breng je je nek en ruggenwervel in een rechte positie, waardoor rug- en nekklachten verminderen of zelfs voorkomen worden. Het Emma Zero Gravity Kussen komt als beste keuze uit onze test. Dit hoofdkussen is ergonomisch, aanpasbaar en uiterst comfortabel.

Ben je op zoek naar een ademend kussen? Het Cloudpillo 2 Hoofdkussen is ideaal als je last hebt van nachtzweten of het over het algemeen snel warm krijgt in bed. Voor liefhebbers van extra stevige kussens raden we het Best Life Hoofdkussen Guna aan.

Het gebruiken van het juiste kussen verbetert niet alleen je slaap, maar helpt ook tegen pijnklachten en verbetert je gezondheid in de algemene zin. Wie goed slaapt, heeft een beter humeur en zit lekkerder in zijn vel.

Veelgestelde vragen

Wat is het beste kussen voor nekklachten?

Bij nekklachten raden we het Best Life Hoofdkussen Dinara aan. Dit kussen is speciaal ontworpen om nek-, schouder- en rugklachten tegen te gaan. Het is geschikt voor alle slaapposities, al vonden we het kussen vooral op onze rug comfortabel.

Wat is een ergonomisch kussen?

Een ergonomisch hoofdkussen is zo ontworpen dat je lichaam optimaal ondersteund wordt en je ruggenwervel en nek in een rechte lijn liggen. Er zijn ergonomische kussens voor verschillende slaapposities en voorkeuren verkrijgbaar.

Is een ergonomisch kussen goed?

Het korte antwoord is: ja, want het zorgt ervoor dat je in een goede houding ligt. Let er wel op dat niet ieder ergonomisch kussen goed voor jou is en je een model dient te kiezen dat past bij je slaaphouding en lichaam.

Wat is een goed orthopedisch kussen?

Het Emma Zero Gravity Kussen komt als beste orthopedische kussen uit onze test. Dit kussen is aanpasbaar qua dikte, biedt zowel comfort als ondersteuning en past zich aan je slaaphouding aan.

Wat is beter: een dik of dun kussen?

Of een dik of dun kussen beter is, hangt af van je slaaphouding. Buikslapers hebben het dunste kussen nodig, terwijl rugslapers voor een gemiddelde dikte kiezen en zijslapers voor een dik kussen. Zo zorg je voor de beste positie van je nek en ruggenwervel.

Bronnen

1 Neck pain and pillows – A blinded study of the effect of pillows on non-specific neck pain, headache and sleep

Dokter Fit