De Top 9 Hoofdkussens Voor Zijslapers
Hoofdkussen-zijslaper-featured-image

De Top 9 Hoofdkussens Voor Zijslapers

Een hoofdkussen voor de zijslaper is zo ontworpen dat je ruggenwervel in een rechte lijn ligt en je een gezonde slaaphouding aanneemt. Voor zijslapers is het belangrijk dat het kussen hoog genoeg is, de schouders en nek optimaal ondersteunt en goed vormt naar je lichaam.

Sinds ik met een speciaal kussen voor de zijslaper slaap, heb ik minder last van nekklachten en word ik uitgerust wakker. In deze top 9 zet ik de beste hoofdkussens voor zijslapers op een rij: van in hoogte aanpasbare modellen tot verkoelende exemplaren en stevige kussens. Met het juiste kussen slaap je beter en voorkom je klachten!

Beste hoofdkussen zijslaper overzicht

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste-Algemene-Orthopedisch-Zitkussen Beste algemene keuze Check Prijs
Beste-Algemene-Orthopedisch-Zitkussen Meest luxe keuze Check Prijs
Beste-Algemene-Orthopedisch-Zitkussen Meest comfortabele keuze Check Prijs
Beste-Algemene-Orthopedisch-Zitkussen Stevigste keuze Check Prijs
Beste-Algemene-Orthopedisch-Zitkussen Stijlvolste keuze Check Prijs
Beste-Algemene-Orthopedisch-Zitkussen Beste verkoelende keuze Check Prijs
Beste-Algemene-Orthopedisch-Zitkussen Beste aanpasbare keuze Check Prijs
Beste-Algemene-Orthopedisch-Zitkussen Beste keuze bij nekklachten Check Prijs
Beste-Algemene-Orthopedisch-Zitkussen Beste goedkope keuze Check Prijs

De 9 beste kussens voor zijslapers onderzocht

Beste Algemene Keuze

Emma Diamond Kussen

4.8

Het Emma Diamond Kussen is een hoogwaardig model met een aanpasbare hoogte en stevigheid.

Het kussen bestaat uit drie verschillende schuimlagen die je van volgorde kunt verwisselen. Als zijslaper maak je gebruik van alle lagen en pas je de hardheid van het kussen aan door de volgorde te verwisselen. Ook rug- en buikslapers gebruiken dit kussen met minder lagen. De hoes is gemaakt van polyester en voelt comfortabel aan.

We vonden de temperatuurregulerende schuimlaag in het kussen ideaal, omdat het zo ook in de zomer koel bleef in bed. We merkten dat het kussen zich goed naar ons hoofd en onze nek vormde, waardoor we in een goede positie lagen. Dit kussen scoort hoog qua comfort, maar je moet hier eerst een paar nachten aan wennen.

De hoes om het kussen kan gewassen worden op 40 graden, wat we hygiënisch vonden. Het verwisselen van de lagen was eenvoudig. We ritsten de tijk open en wisselden de lagen probleemloos. Het is mogelijk om 30 nachten proef te slapen.

We raden dit comfortabele en hoogwaardige hoofdkussen voor de zijslaper van Emma aan als je op zoek bent naar het ideale model voor zij-, rug- én buikslapers.

Voordelen:
 • Verwijderbare lagen maken het kussen geschikt voor alle slaaphoudingen
 • Temperatuur-regulerende schuimlaag zorgt voor aangenaam klimaat
 • HRX-schuim voor extra ondersteuning van hoofd en nek
 • Gel-schuimlaag zorgt voor comfort
 • Afneembare hoes kan gewassen worden
 • Emma Up slaap app geeft aanvullende tips
Nadelen:
 • Even wennen aan het begin
 • Prijzige keuze
Check Prijs op Emma.nl
Meest Luxe Keuze

M line Athletic Pillow

4.6

Het Athletic Pillow van M line is een luxe vlindervormig kussen dat zorgt voor ontspanning en een betere bloedcirculatie.

Het ergonomische kussen heeft allerlei handige functies, die zorgen voor een betere slaaphouding. Zo is er een uitsparing voor je nek en schouder, waardoor zenuwen en bloedbanen ontzien worden. Onze favoriete eigenschap is dat het kussen twee verschillende hoogtes kan hebben, simpelweg door het om te draaien. De uitsparing voor het oor vonden we minder handig, omdat dit niet voor iedereen op de juiste plek zat.

De vulling bestaat uit traagschuim, een materiaal dat zich makkelijk aan je slaaphouding aanpast. Tijdens onze test bleek het kussen een gemiddelde hardheid te hebben, wat door de meeste mensen als prettig ervaren wordt. Nog een pluspunt: de kussens worden in Nederland geproduceerd.

Het kussen heeft een wasbare tijk. We vonden het prettig dat dit op 60 graden kon, omdat dit hygiënisch is voor een item waar je iedere nacht op slaapt.

We raden dit vlindervormige kussen van M line aan als je graag op je zij slaapt. Voor andere slaaphoudingen of bij een kleiner budget kies je beter voor een ander model.

Voordelen:
 • Unieke vlindervorm
 • Heeft een hoge en lage slaapzijde
 • Uitsparing voor nek en schouder
 • Geproduceerd in Nederland
 • Tijk wasbaar op 60 graden
Nadelen:
 • Uitsparing voor oor is minder handig
 • Prijzig
Check Prijs op Bol.com
Meest Comfortabele Keuze

Cloudpillo Hoofdkussen

4.2

Het Cloudpillo hoofdkussen voor de zijslaper is een comfortabele keuze en ligt zacht als een wolkje.

Dit kussen heeft een vulling van versnipperd traagschuim, waardoor het zich volledig aan je lichaam aanpast. We verwijderden handjes vulling om de hardheid van het kussen aan te passen. Als zijslaper verwijder je maximaal 2 handjes vulling als je graag hard ligt en 4 tot 6 handjes als je zachter wilt liggen. We vonden het kussen iets minder stevig dan concurrerende modellen. De tijk is gemaakt van latex.

Een handige eigenschap van dit kussen is dat het twee zijden heeft: een koude en een warme kant. In de zomer gebruikten we de koude kant voor extra verkoeling, terwijl de warme zijde in de winter comfortabel is. We merkten het verschil al na één nacht en hadden minder last van nek- en rugklachten.

De buitenste hoes van het kussen kan gewassen worden en het kussen paste perfect in een standaard kussensloop. Je probeert dit model 30 nachten gratis uit voordat je een definitieve keuze maakt.

We raden dit hoofdkussen voor de zijslaper van Cloudpillo aan als je van comfortabele en zachte kussens houdt. Bij een voorkeur voor stevig kies je beter een ander model.

Voordelen:
 • Zacht en comfortabel als een wolkje
 • Handjes vulling verwijderen om hardheid aan te passen
 • Koude en zachte kant
 • Vermindert nekklachten
Nadelen:
 • Minder stevig dan concurrerende modellen
 • Vulling blijft minder goed op één plek
Check Prijs op Cloudpillo.nl
Stevigste Keuze

Best Life Hoofdkussen Guna

4.3

Het hoofdkussen Guna van Best Life is een stevige keuze die speciaal is ontworpen voor mensen die op hun zij slapen.

Het golfvormige kussen zorgt ervoor dat de nek en wervelkolom in een neutrale positie liggen. We vonden dat het comfortschuim zijn naam waarmaakte en we lagen comfortabel op dit kussen. De hardheid van het kussen is ideaal als je van stevige kussens houdt, alleen rondom ons oor vonden we de druk iets te hoog. Dit model is alleen geschikt voor zijslapers, buik- en rugslapers dienen een ander model te kiezen.

Dit ergonomische kussen is gemaakt van traagschuim, waardoor het zich goed aan ons lichaam aanpaste. Het ademende vermogen van het kussen was goed, maar dit kon niet tippen aan sommige modellen die hier speciaal op zijn ontworpen.

Een handige eigenschap van het kussen is dat je het om kunt draaien om de slaaphoogte aan te passen: er is een hoge en een lage kant. We wasten de tijk op 30 graden en mochten het kussen 30 nachten uitproberen. Zo test je of het kussen bij je past.

We raden dit extra stevige kussen van Best Life aan als je op je zij slaapt. Voor buik- en zijslapers zijn er andere Best Life modellen verkrijgbaar, net als kussen met een medium of zachte hardheid.

Voordelen:
 • Kussen omdraaien om hoogte aan te passen
 • Speciaal ontworpen voor mensen die op hun zij slapen
 • Extra stevig, biedt veel ondersteuning
 • Ook in andere maten en hardheden verkrijgbaar
Nadelen:
 • Niet geschikt voor rug- en buikslapers
 • Minder comfortabel bij oren
Bekijk op de Best Life webshop Bekijk op Bol.com
Stijlvolste Keuze

Hypnia Ergonomisch Kussen

4.2

Dit ergonomische kussen van Hypnia is een stijlvolle keuze die ook nog eens stevig ligt.

Het kussen bestaat uit drie verschillende schuimlagen die je van volgorde kunt veranderen. Er is een laag met een gemiddelde dichtheid, een laag met een hoge dichtheid en een laag verfrissende gelmousse. We vonden het kussen het comfortabelst met de gemiddelde dichtheid boven de harde dichtheid, maar zelfs dan was het kussen aan de harde kant. De verfrissende laag ervoeren we als prettig.

Het kussen is gemaakt van duurzame materialen en ziet er goed uit. Je complementeert je aankoop met een speciaal daarvoor ontworpen katoenen kussensloop die verkrijgbaar is in verschillende kleuren. Deze hoes voelde heerlijk zacht en glad aan. Je ontvangt je aankoop in een toffe canvas tas.

We vonden het veranderen van de volgorde van de lagen makkelijk en konden zonder al te veel moeite verschillende diktes en hardheden uitproberen. Zelfs met alle drie de lagen in het kussen was het voor sommige proefslapers alsnog aan de dunne kant. De hoes van het kussen is wasbaar en daarmee hygiënisch.

We raden dit ergonomische hoofdkussen voor de zijslaper aan als je op zoek bent naar een stijlvol model met een bijpassende kussensloop. Als je graag een hoger kussen hebt, kies je beter voor een ander model.

Voordelen:
 • In hardheid aanpasbaar door de 3 lagen te verwisselen
 • Verfrissende laag gelmousse voor koele nachtrust
 • Te complementeren met speciaal daarvoor ontworpen kussenslopen
 • Geleverd in toffe canvas tas
Nadelen:
 • Aan de lage kant voor sommige gebruikers
 • Past niet goed in standaard kussensloop
 • Relatief hard
Check Prijs op Hypnia.nl
Beste Verkoelende Keuze

CozySense Traagschuim Hoofdkussen

4.6

Dit traagschuim hoofdkussen voor de zijslaper van CozySense is een aanpasbare en verkoelende keuze.

Het kussen is gevuld met versnipperd traagschuim met een verkoelend effect en microvezels. We ontvingen 250 gram extra vulling, wat ideaal was om het kussen iets harder te maken. Tijdens onze test bleken de meeste proefslapers de hardheid van het kussen perfect te vinden zoals het kwam. Buik- of rugslapers kunnen vulling verwijderen en het kussen zo ook gebruiken.

De tijk is gemaakt van bamboe en daarmee een duurzame keuze. We vonden de tijk heerlijk zacht aanvoelen. Het materiaal is hypoallergeen en kan op 30 graden gewassen worden.

Een groot pluspunt van dit hoofdkussen voor de zijslaper is het verkoelende effect. Bamboe is een ademend materiaal, maar ook het versnipperde traagschuim zorgt voor een uitstekende luchtcirculatie. We merkten een duidelijk verschil tussen dit kussen met Cool-gel en kussens zonder. Let erop dat het kussen vrij groot is en het ontwerp niet ergonomisch is, waardoor het minder geschikt is bij nekklachten.

We raden dit kussen van CozySense aan als je het snel warm krijgt ’s nachts en dus wel wat verkoeling kunt gebruiken.

Voordelen:
 • Cool-gel voor extra verkoeling ’s nachts
 • Versnipperd traagschuim met uitstekende luchtcirculatie
 • Duurzame en zachte bamboehoes
 • Inclusief 250 gram extra vulling
 • Aanpasbaar: geschikt voor buik-, rug- en zijslapers
Nadelen:
 • Vrij groot
 • Geen ergonomisch ontwerp
Check Prijs op Bol.com
Beste Aanpasbare Keuze

Calmzy Verstelbaar Kussen

4.2

Als je op zoek bent naar een hoofdkussen dat niet alleen geschikt is voor zijslapers maar ook voor buik- en rugslapers, is dit verstelbare model van Calmzy een goede keuze.

Het hoofdkussen bestaat uit 3 losse kussentjes die je in de hoes ritst. Zijslapers gebruiken alle 3 de lagen, rugslapers gebruiken 2 lagen en buikslapers 1 laag. We vonden het makkelijker om de juiste hoogte te genereren met dit kussen dan door handjes losse vulling te nemen uit concurrerende modellen. Het kussen voelde comfortabel aan, maar we vonden het jammer dat de hardheid niet aanpasbaar was, omdat alle lagen hetzelfde waren.

Het kussen voelt hoogwaardig aan, wat onder andere komt door de katoenen hoes met een ‘boxed’ design. Dit zorgt ervoor dat de hoes jarenlang meegaat en ook de rits voelde hoogwaardig aan. We vonden het lipje aan de rits vrij groot, waardoor we dit soms voelden tijdens onze slaap.

Het kussen is uiterst gebruiksvriendelijk en het verwisselen van de lagen was eenvoudig. Een voordeel is dat je dit model kunt wassen op 30 graden en dat het tevens in de droger kan.

We raden dit kussen van Calmzy aan als je op zoek bent naar een verstelbaar model van hoge kwaliteit. Wil je graag de hardheid aan kunnen passen? Dan kies je beter voor een ander model.

Voordelen:
 • Aanpasbaar: geschikt voor buik-, rug- en zijslapers
 • Verwisselen lagen is eenvoudig en snel gedaan
 • ‘Boxed’ design, waardoor hoes langer meegaat
 • Wasbaar op 30 graden en kan in de droger
Nadelen:
 • Lipje aan rits voelbaar
 • Hardheid niet aanpasbaar
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Bij Nekklachten

CozySense Orthopedisch Hoofdkussen

4.5

Dit hoofdkussen van CozySense is een goede keuze als je het snel warm krijgt ’s nachts en wel wat verkoeling kunt gebruiken.

Er wordt gebruik gemaakt van een speciale verkoelende techniek, waardoor het kussen beter ademt aan de zijkanten. Hierdoor kregen we het minder warm en lagen we tot wel 12 uur comfortabel. Meer dan voldoende voor een goede nachtrust! De golfvorm zorgde ervoor dat onze nek en schouders goed ondersteund werden, maar maakten ook dat het kussen minder geschikt is voor buikslapers.

Het ergonomische kussen is gevuld met traagschuim en past zich aan het lichaam aan. Ook de hoogwaardige binnenhoes biedt verkoeling, terwijl de buitenhoes voor comfort zorgt. Door het kussen te draaien konden we de hoogte aanpassen, wat we handig vonden. De medium hardheid viel bij de meeste van onze proefslapers in de smaak.

Een handig extraatje: je krijgt een draagtas en kussensloop bij je ergonomische kussen. We vonden het prettig dat de tijk wasbaar is, ook op hogere temperaturen. Je mag 100 nachten uitproberen of dit kussen de juiste keuze voor je is.

We raden dit model van CozySense aan als je last hebt van nachtzweten of het snel warm krijgt in bed. Slaap je op je buik? Dan kies je beter voor een kussen met een andere (plattere) vorm.

Voordelen:
 • Ideaal als je het snel warm krijgt ‘s nachts
 • Innovatieve technologie voor extra ventilatie
 • Gemiddelde hardheid geschikt voor meeste slapers
 • Golfvorm biedt ondersteuning aan rug en schouders
 • Inclusief draagtas en kussensloop
 • Draaien om hoogte aan te passen
Nadelen:
 • Minder geschikt voor buikslapers
 • Lastig om het kussen in de kussensloop te krijgen
Check Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Keuze

LILLA24 Hoofdkussen Set Van 2

3.7

Dit set met 2 hoofdkussens van LILLA24 is een voordelige keuze waarmee jij en je partner comfortabel slapen in bed.

Het kussen is gevuld met een polyester vezel vulling. Je verwijdert of voegt handjes vulling toe om de dikte van het kussen aan te passen aan je behoeften. We vonden het prettig dat we de dikte aan konden passen, maar merkten dat de vulling minder goed op zijn plek bleef zitten. Ook de gewatteerde tijk is gemaakt van microvezel.

We kregen het vrij snel warm met dit kussen, wat komt door polyester als materiaal in plaats van bijvoorbeeld katoen of bamboe. Dit kussen is dus minder geschikt voor personen die het snel warm krijgen of voor warme zomernachten.

De tijk van het kussen kan op 45 graden gewassen worden. We vonden dit erg onhandig, omdat het kussen geen binnentijk heeft en we dus alle vulling los hadden als we de tijk wilden wassen. De vulling kan niet gewassen worden. Je mag 30 nachten proefslapen en probeert de kussens dus enige tijd.

We raden deze hoofdkussens van LILLA24 aan als je op zoek bent naar 2 voordelige exemplaren. Voor een hogere kwaliteit en een hoger gebruiksgemak kies je beter een ander model.

Voordelen:
 • 2 hoofdkussens voor een scherpe prijs
 • Aanpasbaar door handjes vulling te verwijderen of toe te voegen
 • Gewatteerde tijk voelt comfortabel aan
 • 30 nachten proefslapen mogelijk
Nadelen:
 • Geen aparte binnentijk voor vulling
 • Vulling blijft minder goed op z’n plek
 • Niet geschikt als je het snel warm krijgt
Check Prijs op Bol.com

Waar moet je op letten bij het kopen van een hoofdkussen voor de zijslaper?

 • Materiaal: Als je een hoofdkussen voor de zijslaper koopt, let je op de materialen waar de tijk en vulling van gemaakt zijn. Traagschuim is een populaire vulling, omdat het zich goed naar het lichaam vormt. Voor de tijk zijn bamboe of katoen ideaal, omdat de materialen een hoog ademend vermogen hebben.
 • Stevigheid: De stevigheid van het hoofdkussen is belangrijk. Een steviger kussen ondersteunt je lichaam beter, maar een te hard kussen heeft het tegenovergestelde effect. Zeker bij pijnklachten is het verstandig om een kussen tegen nekklachten te kiezen met een ergonomisch ontwerp.
 • Comfort: Je wilt lekker liggen op je nieuwe hoofdkussen voor de zijslaper en dus let je op comfort. Kies voor hoogwaardige materialen en een kussen met een aanpasbare hardheid en hoogte. Zo stem je het kussen af op je eigen behoeften.
 • Verkoeling: Als je het snel warm krijgt in je slaap, is het een goed idee om een kussen met verkoelende eigenschappen te kiezen. Let hierbij op de tijk gemaakt van ademend katoen of bamboe, versnipperd traagschuim met goede luchtcirculatie of een speciale verkoelende gellaag in het kussen.
 • Hygiëne: Het is belangrijk om je kussen goed te verzorgen en schoon te houden. Het beste kies je voor een kussen met een wasbare tijk en vulling. Bij de meeste kussens kan alleen de tijk gewassen worden (het liefst op 40+ graden). Het is handig als het kussen een binnentijk heeft, zodat je niet met losse vulling zit tijdens het wassen.
 • Afmetingen: Wil je dat je hoofdkussen voor de zijslaper in een gewone kussensloop past? Dan let je op de afmetingen van het kussen. Sommige kussens hebben speciale kussenslopen nodig door hun afmetingen en zijn daardoor lastiger te gebruiken met het beddengoed dat je al in huis hebt.

De wetenschap over hoofdkussens voor zijslapers

Met een comfortabel kussen slaap je beter, heb je minder pijnklachten en word je uitgerust wakker. Dit voel je zelf aan als je gebruikmaakt van een hoogwaardig hoofdkussen voor de zijslaper, maar wordt ook ondersteund door de wetenschap. Tijdens een onderzoek testten 106 zijslapers verschillende kussens en bleek dat hoofdkussens van traagschuim en polyester als comfortabel ervaren werden 1. Verenkussens kwamen slecht uit deze test.

Tijdens een ander wetenschappelijk onderzoek testten 52 patiënten met chronische nekklachten verschillende kussens. De resultaten lieten zien dat ergonomische kussens niet alleen comfort boden, maar ook pijnklachten verminderden 2. Een goed kussen is dus belangrijk voor een goede nachtrust.

Door een goed kussen te gebruiken, ligt je wervelkolom in een rechte lijn en worden je gewrichten minder belast. Dit voorkomt pijn en komt je algemene gezondheid en welbevinden ten goede. Je nekspieren kunnen zich ontspannen, je kans op snurken vermindert en je ligt comfortabeler. Kortom, genoeg redenen om voor een hoogwaardig hoofdkussen voor de zijslaper te kiezen!

Mijn eigen ervaring

Jarenlang sliep ik als zijslapers op kussens die hier niet specifiek op afgestemd waren en had ik last van nekklachten. Sinds ik met een orthopedisch kussen slaap dat speciaal voor zijslapers is ontworpen en mijn ruggenwervel in een rechte lijn houdt, slaap ik beter en heb ik minder last van pijn. Ik lette erop dat het kussen ergonomisch was, van ademende materialen gemaakt was en van hoge kwaliteit was.

De soorten hoofdkussens voor zijslapers

 • Ergonomische kussens: Een ergonomisch hoofdkussen voor de zijslaper is ontworpen om je ruggenwervel te ondersteunen en in een rechte lijn te laten liggen. Dit zijn vaak golfvormige kussens die zo je nek en schouders als zijslaper optimaal ondersteunen.
 • Aanpasbare kussens: Een aanpasbaar kussen is geschikt voor verschillende slaaphoudingen. Door vulling te verwijderen of toe te voegen, stem je de hoogte af op je slaaphouding. Zo is het een kussen voor de buikslaper, zijslaper en rugslaper in één.
 • Verkoelende kussens: Als je het snel warm krijgt, is een verkoelend hoofdkussen voor de zijslaper de beste keuze. Deze kussens zijn gemaakt van ademende materialen en hebben een goede luchtcirculatie. In veel gevallen is er speciaal verkoelend traagschuim of een verkoelende laag toegevoegd.

Conclusie

Een hoogwaardig hoofdkussen voor de zijslaper biedt de juiste ondersteuning voor je rug, nek en schouders. Hierdoor lig je comfortabeler, slaap je dieper en heb je minder last van pijnklachten. Het Emma Diamond Kussen komt als beste algemene keuze uit onze test. Dit kussen is aanpasbaar in dikte en hardheid, werkt temperatuurregulerend en ligt comfortabel.

Wil je zacht als op een wolk liggen? Dan kies je voor het Cloudpillo Hoofdkussen. Voor personen die het snel warm krijgen ’s nachts is het verkoelende CozySense Traagschuim Hoofdkussen met versnipperd traagschuim en Cool-gel een goede keuze. Het Calmzy Verstelbaar Kussen is een aanpasbaar kussen dat je qua hoogte volledig afstemt op je slaaphouding en persoonlijke voorkeuren.

Met het perfecte hoofdkussen voor de zijslaper, volledig afgestemd op je eigen voorkeuren, doe je jezelf en je lichaam een groot plezier.

Veelgestelde vragen

Wat is het beste kussen voor een zijslaper?

Het Emma Diamond Kussen komt als beste hoofdkussen voor de zijslaper uit onze test. Dit kussen blijft koel, ligt heerlijk en kan in dikte en hardheid worden aangepast.

Welk kussen gebruik ik als zijslaper bij nekklachten?

Uit onze test komt het CozySense Orthopedisch Hoofdkussen als beste keuze voor zijslapers met nekklachten. Dit orthopedische kussen is golfvormig en brengt je nek, rug en schouders in een optimale positie om pijn tegen te gaan.

Wat is beter: een dik of dun kussen?

Of een dik of dun kussen beter is, hangt af van je slaaphouding. Een hoofdkussen voor de zijslaper hoort dik te zijn, zodat je hoofd, nek en rug een rechte lijn vormen. Buikslapers hebben juist een dun kussen nodig.

Wat is beter: slapen met of zonder kussen?

Ongeacht je slaaphouding is het beter om met een kussen te slapen. Let er hierbij op dat je als zijslaper een dik kussen nodig hebt, als rugslaper een gemiddeld kussen en als buikslaper een dun kussen.

Hoe weet je of een kussen goed voor zijslapers is?

Om te bepalen of een hoofdkussen voor de zijslaper ontwikkeld is, let je op de vorm en dikte. Een ergonomisch kussen met een golfvorm is ideaal voor zijslapers en over het algemeen is een dikker kussen beter voor deze slaaphouding.

Bronnen

1 Pillow use: the behaviour of cervical pain, sleep quality and pillow comfort in side sleepers

2 Neck pain and pillows – A blinded study of the effect of pillows on non-specific neck pain, headache and sleep

Dokter Fit