De 10 Beste Hoofdkussens Van 2023
hoofdkussen-featured-image

De 10 Beste Hoofdkussens Van 2023

Een hoofdkussen is onmisbaar in bed, of je nu op je buik, rug of zij slaapt. Door het juiste hoofdkussen te kiezen, zorg je ervoor dat je lichaam op de juiste manier ondersteund wordt. Zo voorkom je nek- en rugklachten.

Ik gebruik zelf een ergonomisch kussen dat ik op mijn slaaphouding (zijslaper) heb uitgekozen. De juiste dikte in combinatie met stevigheid en comfort zorgt ervoor dat ik als een roosje slaap en zonder pijn wakker wordt.

In deze top 10 zet ik de beste hoofdkussens voor je op een rij, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Voor iedere slaaphouding en voor alle persoonlijke voorkeuren vind je het perfecte kussen in deze lijst!

Beste hoofdkussen overzicht 

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste algemene keuze Check Prijs
Meest luxe keuze Check Prijs
Comfortabelste keuze Check Prijs
Duurzaamste keuze Check Prijs
Stijlvolste keuze Check Prijs
Stevigste keuze Check Prijs
Beste verkoelende keuze Check Prijs
Beste verstelbare keuze Check Prijs
Beste bamboe keuze Check Prijs
Beste goedkope keuze Check Prijs

De 10 beste hoofdkussens onderzocht

Beste Algemene Keuze

Emma Diamond Kussen

4.8

Het Emma Diamond Kussen is een hoogwaardig model met een aanpasbare hoogte en stevigheid.

Het kussen bestaat uit drie verschillende schuimlagen die je van volgorde kunt verwisselen. Als zijslaper maak je gebruik van alle lagen en pas je de hardheid van het kussen aan door de volgorde te verwisselen. Ook rug- en buikslapers gebruiken dit kussen met minder lagen. De hoes is gemaakt van polyester en voelt comfortabel aan.

We vonden de temperatuurregulerende schuimlaag in het kussen ideaal, omdat het zo ook in de zomer koel bleef in bed. We merkten dat het kussen zich goed naar ons hoofd en onze nek vormde, waardoor we in een goede positie lagen. Dit kussen scoort hoog qua comfort, maar je moet hier eerst een paar nachten aan wennen.

De hoes om het kussen kan gewassen worden op 40 graden, wat we hygiënisch vonden. Het verwisselen van de lagen was eenvoudig. We ritsten de tijk open en wisselden de lagen probleemloos. Het is mogelijk om 30 nachten proef te slapen.

We raden dit comfortabele en hoogwaardige hoofdkussen voor de zijslaper van Emma aan als je op zoek bent naar het ideale model voor zij-, rug- én buikslapers.

Voordelen:
 • Verwijderbare lagen maken het kussen geschikt voor alle slaaphoudingen
 • Temperatuur-regulerende schuimlaag zorgt voor aangenaam klimaat
 • HRX-schuim voor extra ondersteuning van hoofd en nek
 • Gel-schuimlaag zorgt voor comfort
 • Afneembare hoes kan gewassen worden
 • Emma Up slaap app geeft aanvullende tips
Nadelen:
 • Even wennen aan het begin
 • Prijzige keuze
Check Prijs op Bol.com
Meest Luxe Keuze

Emma AirGrid Kussen

4.7

Het AirGrid Kussen van Emma is een luxe keuze: aanpasbaar, ondersteunend en met een speciale kussensloop voor optimale luchtcirculatie.

Het kussen is gevuld met meerdere lagen microvezels, in verschillende hardheden. Het voordeel hiervan was dat we de lagen naar wensen konden wisselen om de hardheid aan te passen. Ook konden we lagen verwijderen om het hoofdkussen aan te passen aan onze slaaphouding.

Het bijzondere aan dit model is de kussensloop van TPE die om het kussen zit. Deze sloop heeft een honingraatnet voor een goede luchtcirculatie. Dit leek in eerste instantie oncomfortabel, maar viel in de praktijk heel erg mee. We moesten wel even wennen aan de hardheid.

Het ergonomische kussen is van hoge kwaliteit en voelde prettig aan. Het was jammer dat we de tijk niet konden wassen, want dat is wel zo hygiënisch. In combinatie met de Emma Up app verbeterde dit kussen onze slaapkwaliteit.

We raden dit model van Emma aan als je het liefste voor luxe en kwaliteit gaat en het geen probleem vindt om hierin te investeren.

Voordelen:
 • Air-Grid zorgt voor optimale temperatuurregulering
 • Kussensloop van TPE (honingraat) biedt optimale luchtcirculatie
 • Afzonderlijke lagen, in hoogte en hardheid aanpasbaar
 • Steunt goed om je nek te ontlasten
Nadelen:
 • Vrij hard, even wennen
 • Tijk kan niet gewassen worden
 • Prijzig
Check Prijs op Emma
Comfortabelste Keuze

Cloudpillo Hoofdkussen

4.2

Het Cloudpillo hoofdkussen voor de zijslaper is een comfortabele keuze en ligt zacht als een wolkje.

Dit kussen heeft een vulling van versnipperd traagschuim, waardoor het zich volledig aan je lichaam aanpast. We verwijderden handjes vulling om de hardheid van het kussen aan te passen. Als zijslaper verwijder je maximaal 2 handjes vulling als je graag hard ligt en 4 tot 6 handjes als je zachter wilt liggen. We vonden het kussen iets minder stevig dan concurrerende modellen. De tijk is gemaakt van latex.

Een handige eigenschap van dit kussen is dat het twee zijden heeft: een koude en een warme kant. In de zomer gebruikten we de koude kant voor extra verkoeling, terwijl de warme zijde in de winter comfortabel is. We merkten het verschil al na één nacht en hadden minder last van nek- en rugklachten.

De buitenste hoes van het kussen kan gewassen worden en het kussen paste perfect in een standaard kussensloop. Je probeert dit model 30 nachten gratis uit voordat je een definitieve keuze maakt.

We raden dit hoofdkussen voor de zijslaper van Cloudpillo aan als je van comfortabele en zachte kussens houdt. Bij een voorkeur voor stevig kies je beter een ander model.

Voordelen:
 • Zacht en comfortabel als een wolkje
 • Handjes vulling verwijderen om hardheid aan te passen
 • Koude en zachte kant
 • Vermindert nekklachten
Nadelen:
 • Minder stevig dan concurrerende modellen
 • Vulling blijft minder goed op één plek
Check Prijs op Bol.com
Duurzaamste Keuze

Tuur Kussen

4.6

Dit hoofdkussen van Tuur is gemaakt van antiallergisch natuurlatex, een milieuvriendelijk en duurzaam natuurproduct.

Het kussen voelt stevig aan, maar bleek tijdens onze test ook comfortabel te liggen. We vielen heerlijk in slaap op dit model. De tijk voelde hoogwaardig aan en heeft een mooie afwerking. Natuurlatex, waar de vulling van gemaakt is, staat bekend om zijn lange levensduur, wat bijdraagt aan de duurzaamheid van dit model.

Dit model is geschikt voor rug- en zijslapers. Het biedt ondersteuning voor de nek, schouders en rug, waardoor je minder last van draaien en pijntjes heb ‘s nachts. Voor buikslapers vonden we dit model minder geschikt, maar gelukkig is er een speciaal model voor buikslapers verkrijgbaar.

We vonden het aangenaam dat het kussen geen geur had of aannam, waardoor ons bed hygiënisch aanvoelde. Het is mogelijk om de tijk van het kussen op 40 graden te wassen in de wasmachine.

We raden dit model van Tuur aan als je duurzaamheid, comfort en ondersteuning in één hoofdkussen zoekt als zij- of rugslaper.

Voordelen:
 • Gemaakt van natuurlatex, een duurzaam materiaal
 • Handgemaakt en met een mooie afwerking
 • Neemt geen geurtjes op, fris gevoel in bed
 • Tijk afritsbaar en te wassen op 40 graden
Nadelen:
 • Zonder bijpassende kussensloop
 • Kan niet in de droger
Check Prijs op Bol.com
Stijlvolste Keuze

Hypnia Ergonomisch Kussen

4.2

Dit ergonomische kussen van Hypnia is een stijlvolle keuze die ook nog eens stevig ligt.

Het kussen bestaat uit drie verschillende schuimlagen die je van volgorde kunt veranderen. Er is een laag met een gemiddelde dichtheid, een laag met een hoge dichtheid en een laag verfrissende gelmousse. We vonden het kussen het comfortabelst met de gemiddelde dichtheid boven de harde dichtheid, maar zelfs dan was het kussen aan de harde kant. De verfrissende laag ervoeren we als prettig.

Het kussen is gemaakt van duurzame materialen en ziet er goed uit. Je complementeert je aankoop met een speciaal daarvoor ontworpen katoenen kussensloop die verkrijgbaar is in verschillende kleuren. Deze hoes voelde heerlijk zacht en glad aan. Je ontvangt je aankoop in een toffe canvas tas.

We vonden het veranderen van de volgorde van de lagen makkelijk en konden zonder al te veel moeite verschillende diktes en hardheden uitproberen. Zelfs met alle drie de lagen in het kussen was het voor sommige proefslapers alsnog aan de dunne kant. De hoes van het kussen is wasbaar en daarmee hygiënisch.

We raden dit ergonomische hoofdkussen voor de zijslaper aan als je op zoek bent naar een stijlvol model met een bijpassende kussensloop. Als je graag een hoger kussen hebt, kies je beter voor een ander model.

Voordelen:
 • In hardheid aanpasbaar door de 3 lagen te verwisselen
 • Verfrissende laag gelmousse voor koele nachtrust
 • Te complementeren met speciaal daarvoor ontworpen kussenslopen
 • Geleverd in toffe canvas tas
Nadelen:
 • Aan de lage kant voor sommige gebruikers
 • Past niet goed in standaard kussensloop
 • Relatief hard
Check Prijs op Bol.com
Stevigste Keuze

Best Life Hoofdkussen Guna

4.3

Het hoofdkussen Guna van Best Life is een stevige keuze die speciaal is ontworpen voor mensen die op hun zij slapen.

Het golfvormige kussen zorgt ervoor dat de nek en wervelkolom in een neutrale positie liggen. We vonden dat het comfortschuim zijn naam waarmaakte en we lagen comfortabel op dit kussen. De hardheid van het kussen is ideaal als je van stevige kussens houdt, alleen rondom ons oor vonden we de druk iets te hoog. Dit model is alleen geschikt voor zijslapers, buik- en rugslapers dienen een ander model te kiezen.

Dit ergonomische kussen is gemaakt van traagschuim, waardoor het zich goed aan ons lichaam aanpaste. Het ademende vermogen van het kussen was goed, maar dit kon niet tippen aan sommige modellen die hier speciaal op zijn ontworpen.

Een handige eigenschap van het kussen is dat je het om kunt draaien om de slaaphoogte aan te passen: er is een hoge en een lage kant. We wasten de tijk op 30 graden en mochten het kussen 30 nachten uitproberen. Zo test je of het kussen bij je past.

We raden dit extra stevige kussen van Best Life aan als je op je zij slaapt. Voor buik- en zijslapers zijn er andere Best Life modellen verkrijgbaar, net als kussen met een medium of zachte hardheid.

Voordelen:
 • Kussen omdraaien om hoogte aan te passen
 • Speciaal ontworpen voor mensen die op hun zij slapen
 • Extra stevig, biedt veel ondersteuning
 • Ook in andere maten en hardheden verkrijgbaar
Nadelen:
 • Niet geschikt voor rug- en buikslapers
 • Minder comfortabel bij oren
Bekijk op de Best Life webshop Bekijk op Bol.com
Beste Verkoelende Keuze

CozySense Traagschuim Hoofdkussen

4.6

Dit traagschuim hoofdkussen voor de zijslaper van CozySense is een aanpasbare en verkoelende keuze.

Het kussen is gevuld met versnipperd traagschuim met een verkoelend effect en microvezels. We ontvingen 250 gram extra vulling, wat ideaal was om het kussen iets harder te maken. Tijdens onze test bleken de meeste proefslapers de hardheid van het kussen perfect te vinden zoals het kwam. Buik- of rugslapers kunnen vulling verwijderen en het kussen zo ook gebruiken.

De tijk is gemaakt van bamboe en daarmee een duurzame keuze. We vonden de tijk heerlijk zacht aanvoelen. Het materiaal is hypoallergeen en kan op 30 graden gewassen worden.

Een groot pluspunt van dit hoofdkussen voor de zijslaper is het verkoelende effect. Bamboe is een ademend materiaal, maar ook het versnipperde traagschuim zorgt voor een uitstekende luchtcirculatie. We merkten een duidelijk verschil tussen dit kussen met Cool-gel en kussens zonder. Let erop dat het kussen vrij groot is en het ontwerp niet ergonomisch is, waardoor het minder geschikt is bij nekklachten.

We raden dit kussen van CozySense aan als je het snel warm krijgt ’s nachts en dus wel wat verkoeling kunt gebruiken.

Voordelen:
 • Cool-gel voor extra verkoeling ’s nachts
 • Versnipperd traagschuim met uitstekende luchtcirculatie
 • Duurzame en zachte bamboehoes
 • Inclusief 250 gram extra vulling
 • Aanpasbaar: geschikt voor buik-, rug- en zijslapers
Nadelen:
 • Vrij groot
 • Geen ergonomisch ontwerp
Check Prijs op Bol.com
Beste Verstelbare Keuze

Bosch Bedding Anna Pillow

4.2

Het Anna Pillow van Bosch Bedding is een uitstekende keuze als je een verstelbaar kussen zoekt dat gebruikt kan worden voor iedere slaappositie.

De vulling bestaat uit versnipperd traagschuim in de vorm van sliertjes. Je verwijdert deze sliertjes handmatig om de dikte van het kussen aan te passen, bijvoorbeeld dunner voor buikslapers of dikker voor zijslapers. We vonden dit handig, maar merkten ook dat de vulling af en toe wat verschoof.

De hoes is gemaakt van ademend materiaal en zorgt voor goede luchtcirculatie, waardoor je het niet te snel warm krijgt op dit kussen. We merkten dat drukpunten verlicht werden tijdens onze test, maar vonden ook dat het kussen iets minder ondersteuning bood.

Een groot voordeel, met dank aan de aanpasbare hoogte, is dat het kussen geschikt is voor alle slaapposities. De hoes is afneembaar en kan gewassen worden. Ook het standaardformaat vonden we ideaal, waardoor het kussen probleemloos in hoezen past.

We raden dit model aan als je de hoogte van je hoofdkussen helemaal zelf wilt afstellen.

Voordelen:
 • Aanpasbaar in hoogte, voor alle slaapposities
 • Gevuld met sliertjes traagschuim, makkelijk te verwijderen
 • Standaardmaat past in alle kussenslopen
 • Antibacterieel, antiallergisch en wasbaar
Nadelen:
 • Versnipperde vulling kan wat verschuiven
 • Minder ondersteuning dan concurrerende modellen
Check Prijs op Bol.com
Beste Bamboe Keuze

Ella Hoofdkussen

3.8

Dit hoofdkussen van Ella is een goede keuze als je graag een model met een tijk van bamboe wilt hebben.

De vulling bestaat uit traagschuim vlokken, die zich goed vormen naar je lichaam. We vonden het handig dat we de inhoud konden verwijderen of juist toe konden voegen, om de ideale hoogte voor onze slaaphouding te creëren. We merkten dat dit grote kussen hielp tegen snurken en het traagschuim lag zacht.

De tijk bevat ademend bamboe, maar ook andere materialen, zoals polyester en katoen. We vonden het jammer dat dit niet volledig katoen en/of bamboe was, omdat deze materialen beter ademen en duurzamer zijn.

Een nadeel van dit model is het grote formaat, namelijk 80 bij 80 centimeter. Als je grote kussens prettig vindt, is dit zeker jouw model, maar let erop dat het veel ruimte in beslag neemt in bed. Daarnaast is het ook lastig om je bestaande kussenslopen te gebruiken. Gelukkig krijg je er eentje meegeleverd!

We raden dit model aan als je graag een hoofdkussen wilt met een tijk waarin het ademende materiaal bamboe is verwerkt.

Voordelen:
 • Bamboe is een ademend en duurzaam materiaal
 • Vulling van versnipperd traagschuim, vormt naar je lichaam
 • Aanpasbaar in hoogte door vulling te verwijderen
 • Helpt bij snurken
 • Inclusief kussensloop
Nadelen:
 • Erg groot, neemt veel ruimte in beslag
 • Past niet goed in de meeste kussenslopen
 • Zakt snel in, minder ondersteuning
 • Niet 100% bamboe
Check Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Keuze

Calmzy Verstelbaar Kussen

4.2

Als je op zoek bent naar een hoofdkussen dat niet alleen geschikt is voor zijslapers maar ook voor buik- en rugslapers, is dit verstelbare model van Calmzy een goede keuze.

Het hoofdkussen bestaat uit 3 losse kussentjes die je in de hoes ritst. Zijslapers gebruiken alle 3 de lagen, rugslapers gebruiken 2 lagen en buikslapers 1 laag. We vonden het makkelijker om de juiste hoogte te genereren met dit kussen dan door handjes losse vulling te nemen uit concurrerende modellen. Het kussen voelde comfortabel aan, maar we vonden het jammer dat de hardheid niet aanpasbaar was, omdat alle lagen hetzelfde waren.

Het kussen voelt hoogwaardig aan, wat onder andere komt door de katoenen hoes met een ‘boxed’ design. Dit zorgt ervoor dat de hoes jarenlang meegaat en ook de rits voelde hoogwaardig aan. We vonden het lipje aan de rits vrij groot, waardoor we dit soms voelden tijdens onze slaap.

Het kussen is uiterst gebruiksvriendelijk en het verwisselen van de lagen was eenvoudig. Een voordeel is dat je dit model kunt wassen op 30 graden en dat het tevens in de droger kan.

We raden dit kussen van Calmzy aan als je op zoek bent naar een verstelbaar model van hoge kwaliteit. Wil je graag de hardheid aan kunnen passen? Dan kies je beter voor een ander model.

Voordelen:
 • Aanpasbaar: geschikt voor buik-, rug- en zijslapers
 • Verwisselen lagen is eenvoudig en snel gedaan
 • ‘Boxed’ design, waardoor hoes langer meegaat
 • Wasbaar op 30 graden en kan in de droger
Nadelen:
 • Lipje aan rits voelbaar
 • Hardheid niet aanpasbaar
Check Prijs op Bol.com

De beste hoofdkussens vergeleken

Beste Algemene Keuze Meest Luxe Keuze Comfortabelste Keuze Duurzaamste Keuze Stijlvolste Keuze Stevigste Keuze Beste Verkoelende Keuze Beste Verstelbare Keuze Beste Bamboe Keuze Beste Goedkope Keuze
Emma Diamond Kussen Emma AirGrid Kussen Cloudpillo Hoofdkussen Tuur Kussen Hypnia Ergonomisch Kussen Best Life Guna Hoofdkussen CozySense Hoofdkussen Bosch Bedding Anna Pillow Ella Hoofdkussen Calmzy Verstelbaar Kussen
Algemene score 4,8/5 4,7/5 4,2/5 4,6/5 4,2/5 4,3/5 4,6/5 4,2/5 3,8/5 4,2/5
Kwaliteit 4,8/5 4,7/5 4,3/5 4,8/5 4/5 4/5 4,5/5 3,9/5 4/5 4,7/5
Ondersteuning 5/5 4,7/5 3,8/5 4,8/5 4,5/5 5/5 4,5/5 4,2/5 3,5/5 4/5
Comfort 5/5 4,3/5 5/5 4,5/5 3,5/5 4/5 4,5/5 4,2/5 4/5 4,7/5
Ademend vermogen 4,5/5 5/5 4/5 4/5 4,7/5 4,2/5 5/5 4,5/5 4/5 3,8/5
Afmetingen 70 x 40 cm 70 x 40 cm 70 x 50 cm 60 x 40 cm 56 x 36 cm 63 x 34 cm 70 x 50 cm 60 x 40 cm 80 x 80 cm 60 x 50 cm
Vulling 3 Schuimlagen TPE material & Microvezelvulling Versnipperd Traagschuim Natuurlatex 3 Schuimlagen Traagschuim Versnipperd Traagschuim & Microvezels Versnipperd Traagschuim Versnipperd Traagschuim Katoen
Prijs €€€ €€€€ €€€ €€€ €€€€ €€ €€ €€ €€

Waar moet je op letten met het kopen van een hoofdkussen? 

 • Kwaliteit: de kwaliteit van een hoofdkussen is een belangrijke factor om op te letten. Kies voor hoogwaardige materialen die lang meegaan en voor een secure afwerking, die ervoor zorgt dat het kussen niet kapot gaat. Het is goed om voor een wasbaar model te kiezen, zodat het lange tijd hygiënisch in gebruik blijft.
 • Vulling: de vulling van het kussen is een van de belangrijkste punten van aandacht. Een populaire vulling is traagschuim, omdat dit vormt naar je lichaam en dus de juiste ondersteuning biedt. Traagschuim kan een vaste vorm hebben, zoals je vaak ziet bij hoofdkussens voor zijslapers, maar kan ook versnipperd zijn. In dat geval is het kussen vaak in hoogte aanpasbaar en daarmee ideaal voor iedere slaaphouding.
 • Ondersteuning: de juiste ondersteuning van je nek, schouders en hoofd is belangrijk, omdat je op deze manier in de beste positie ligt. Zo zorgt een kussen tegen nekklachten ervoor dat je ruggenwervel in een rechte lijn komt te liggen, waardoor nek- en hoofdpijn verminderd worden. De ondersteuning wordt bepaald door de vulling en de dikte van het kussen, waarbij de ideale omstandigheden afhangen van je slaaphouding.
 • Comfort: je ligt per dag gemiddeld zo’n acht uur in je bed en dus ben je graag comfortabel. Let er dus bij het kiezen van een hoofdkussen op dat het model comfortabel is. Kies de juiste hardheid, een tijk van aangename materialen en een kussen in de juiste hoogte.
 • Ademend vermogen: voor wie het snel warm krijgt ‘s nachts is het extra belangrijk om een ademend kussen te kiezen. Sommige modellen hebben een tijk van ademende materialen, zoals bamboe of katoen. Ook zijn er hoofdkussens met verkoelende lagen, cooling gel of een verkoelde honingraathoes verkrijgbaar.
 • Afmetingen: als je wilt dat het hoofdkussen in je kussenslopen past, zijn de afmetingen iets om te overwegen. Daarnaast heeft iedereen een eigen voorkeur qua grootte; de een slaapt het liefste op een kleiner en langer kussen, terwijl de ander graag groot en vierkant heeft.

De voordelen van een goed kussen

 • Goede nachtrust: met een goed kussen slaap je beter ‘s nachts. Je ligt comfortabeler, waardoor je minder gaat draaien en uitgerust wakker wordt. De goede nachtrust komt je ook overdag ten goede.
 • Minder pijnklachten: een ergonomisch hoofdkussen ondersteunt je lichaam op de juiste plekken, waardoor je minder pijnklachten hebt. Een goed kussen vermindert nek-, rug- en schouderklachten. Ook hoofdpijn kan verminderd worden.
 • Betere concentratie overdag: als je goed slaapt, voel je je ook overdag beter. Je kunt je beter concentreren als je uitgerust bent en ook je humeur is stukken beter. Een goed kussen levert dus de hele dag voordelen op.

De soorten kussens

 • Kussens voor zijslapers: een kussen voor zijslapers is dik, zodat het je hoofd voldoende ondersteunt en je ruggenwervel een rechte lijn vormt tot je hoofd. Er zijn orthopedische kussens verkrijgbaar die een golfvorm hebben om zijslapers beter te ondersteunen.
 • Kussens voor rugslapers: een kussen voor rugslapers is iets dunner dan dat voor zijslapers en ondersteunt je hoofd goed. Het zorgt ervoor dat je schouders, nek en hoofd goed ondersteund worden op de juiste hoogte.
 • Kussens voor buikslapers: kussens voor buikslapers zijn het dunste, omdat je van te veel hoogte nekklachten krijgt als buikslapers. Deze dunne kussens bieden comfort en hebben soms een uitsparing voor het hoofd voor een ideale positie.
 • Aanpasbare hoofdkussens: aanpasbare kussens zijn geschikt voor alle slaaphoudingen. Door vulling te verwijderen of toe te voegen verander je de dikte en hardheid, waardoor je het aan je voorkeuren aanpast. Sommige modellen hebben geen versnipperd traagschuim dat je met de hand verwijdert, maar hebben lagen die je van volgorde kunt veranderen (of uit kunt nemen).

Mijn eigen ervaring

Het kopen van een goed hoofdkussen voor mijn slaaphouding als zijslaper is een investering waar ik geen spijt van heb. Sindsdien slaap ik dieper en heb ik minder pijnklachten als ik wakker word. Ik lette vooral op de juiste hoogte voor mij als zijslaper, koos voor een ondersteunende traagschuimvulling en een ademende hoes van duurzame materialen.

Conclusie

Van een goed hoofdkussen heb je zowel ‘s nachts als overdag profijt; je slaapt beter ‘s nachts, waardoor je overdag fitter bent en lekkerder in je vel zit. Een goed model past bij je slaaphouding en biedt de juiste ondersteuning.

Uit onze test komt het Emma Diamond Kussen als beste algemene keuze naar voren. Dit model kan in hoogte en hardheid aangepast worden door lagen te verwisselen, biedt uitstekende temperatuurregulatie en is gemaakt van hoogwaardige en comfortabele materialen.

Heb je het snel warm in bed? Dan zijn er een aantal modellen het overwegen waard. Het Emma AirGrid Kussen heeft een speciale hoes met een honingraatpatroon dat verkoeling biedt. Een andere optie is het CozySense Hoofdkussen met een bamboehoes met uitstekende luchtcirculatie.

Als je heerlijk wilt liggen, net als op een wolkje, kies je voor het Cloudpillo Hoofdkussen. Vind je duurzaamheid belangrijk? Overweeg dan het Tuur Kussen gemaakt van natuurlatex, een milieuvriendelijk materiaal.

Wat je slaapvoorkeuren ook zijn, in deze top 10 vind je het perfecte kussen voor jouw situatie en slaaphouding!

Veelgestelde vragen 

Wat is het beste hoofdkussen?

Het Emma Diamond Kussen komt met hoge kwaliteit, aanpasbaar vermogen en goede temperatuurregulatie als topper uit onze test. Echter, wat het beste is, hangt van je slaaphouding en voorkeuren af.

Wat is een goed hoofdkussen bij nekklachten?

Bij nekklachten raden we een hoofdkussen aan dat goed ondersteunt. Denk hierbij aan een vulling van traagschuim, de juiste hoogte en ergonomische vormen.

Wat is een normale maat voor een hoofdkussen?

Een standaard maat voor een hoofdkussen is 60 bij 70 centimeter in Nederland. Dit past dus perfect in een hoes. Kleinere kussens passen vaak ook goed, bijvoorbeeld door de hoes om te vouwen, maar grotere modellen geven problemen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een kussen?

Het belangrijkste is om te kiezen voor een model dat past bij je slaappositie en daarvoor de juiste hoogte heeft. Kies ook voor hoogwaardige materialen, ademend vermogen en comfort.

Hoe vaak moet je een kussen vervangen?

Hoe lang een kussen meegaat, hangt af van het type kussen dat je gebruikt. Over het algemeen geldt zo’n 3 jaar, waarna het hygiënisch is om het kussen, waar je iedere nacht in zweet, te vervangen. 

Dokter Fit