De 7 Beste Hoortoestellen van 2024
hoortoestellen featured image

De 7 Beste Hoortoestellen van 2024

Hoortoestellen zijn compacte apparaten die je helpen beter te horen. Ze zorgen ervoor dat de geluiden om je heen versterkt worden, zodat je makkelijker kunt begrijpen wat er gezegd wordt. Ze bestaan uit een microfoon, die het geluid opvangt, een versterker en een telefoon (luidspreker), die het geluid weer doorgeeft. 

Om een goede keuze te kunnen maken uit beschikbare hoortoestellen, moet je aan een aantal zaken denken. Zoals de hoeveelheid gehoorverlies die je hebt, de vorm van je gehoorgang, je levensstijl en de kosten van een gehoortoestel.

Beste hoortoestellen overzicht 

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste algemene keuze Check Prijs
Meest luxe keuze Check Prijs
Beste keuze met smartphone Check Prijs
Gebruiksvriendelijkste keuze Check Prijs
Beste hoorhulp Check Prijs
Beste hoorversterker met koptelefoon Check Prijs
Beste goedkope keuze Check Prijs

De 7 beste hoortoestellen onderzocht

Beste Algemene Keuze

Personal Click Gehoorapparaat

4.8

Dit gehoortoestel is een goede algemene keuze. Met twee aparte gehoorapparaten, voor zowel het linker- als rechteroor, zorgt dit hoortoestel ervoor dat je zowel binnen als buiten alles goed verstaat. De hoortoestellen zijn op elkaar afgestemd en vormen samen dus een helder geheel. Ook is de prijs van dit totaalpakket aantrekkelijk.  

Dit toestel kan ingesteld worden op vijf verschillende geluidsfrequenties waardoor je zelf kan luisteren welke het beste bij je past. De Personal Click heeft een versterking van maximaal 40 decibel en een piekvolume van 128 decibel. Er is een garantie van 24 maanden op dit product en je ontvangt het met een gebruiksaanwijzing in het Nederlands.

Nog een pluspunt is dat onze beste algemene keuze niet op batterijen werkt, maar aangesloten kan worden op de meegeleverde accu. Simpel opladen dus! De drie verschillende oordopjes zorgen ervoor dat er zeker eentje bij zit die goed in je oor past. Dit is een uitstekende algemene keuze als je op zoek bent naar een goed hoortoestel.

Voordelen:
 • Goed helder geluid doordat dit hoortoestel een apparaat levert voor zowel het linker- als het rechteroor in plaats van alleen voor één oor. De twee gehoorapparaten, die op elkaar afgestemd zijn, zorgen ervoor dat het geluid erg duidelijk is.
 • Ook geschikt voor gebruik buitenshuis. Doordat je een toestel voor ieder oor hebt kan je er goed mee naar buiten. Je kunt het geluid van beide kanten opvangen.
 • Is zuiniger in gebruik omdat het opgeladen kan worden met een oplader (in plaats van batterijen).
 • De ergonomische pasvorm zorgt ervoor dat het toestel comfortabel zit.
Nadelen:
 • Niet geschikt voor beginnend gehoorverlies
 • Twee apparaten in plaats van eentje
Check Prijs op Bol.com
Meest Luxe Keuze

Pro Care Excellent Quality Gehoorapparaat

4.7

Het Pro Care Excellent Quality hoortoestel is een digitaal intelligent gehoorapparaat met geluidsreductie. Het apparaat is comfortabel en licht waardoor het fijn draagt. De mooie blauwe uitvoering zorgt ervoor dat het lijkt alsof je oortjes draagt in plaats van een gehoorapparaat. 

Dit gehoorapparaat heeft een digitale smart chip waardoor het geluid herkend en geluid kan filteren in een omgeving met andere geluiden. Wel is het lastig te zien met welk knopje je de ruis of lage tonen kan onderdrukken. En het slangetje tussen de oordop en de regelaar achter het oor is best lang. 

Het toestel wordt geleverd met 5 milieuvriendelijke Nano silicone oordoppen in verschillende pasmaten, wat ervoor zorgt dat je de dop kan kiezen die het beste bij je past. Ook is het volume makkelijk te regelen. Je kunt het toestel 80 uur aan een stuk gebruiken zonder het op te hoeven laden. Een goede keuze voor een luxe hoortoestel dus!

Voordelen:
 • Het toestel is licht, wat de draagbaarheid van het toestel vergemakkelijkt.
 • Het is economisch in gebruik omdat je het toestel kunt opladen met een USB kabel (in plaats van batterijen).
 • Het geluid is helder en kan gefilterd worden op ruis door het inschakelen van vier verschillende standen. Kan goed gebruikt worden in luidruchtige situaties.
 • Een goede pasvorm voor het oor door een keuze uit vijf verschillende oordoppen.
 • Kan besteld worden in mooie blauwe uitvoering waardoor het net oortjes lijken.
Nadelen:
 • Slangetje tussen oordop en regelaar achter het oor wat lang
 • Knopje voor ruis lastig te vinden
 • Korte handleiding
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Met Smartphone

Fysic FH-76 Draadloze Gehoorversterker

4.5

Het gebruik van je smartphone in combinatie met een gehoorapparaat is niet altijd even eenvoudig. Met de Fysic FH-76 heb je een hoortoestel dat je makkelijk op al je apparaten in huis kan aansluiten. Je kunt het toestel op je smartphone aansluiten via Bluetooth en via NFC (wel even kijken of je dat op je telefoon hebt). Wij vonden het erg handig om op die manier direct aansluiting te hebben. Het toestel is draadloos verbonden via een basisstation aan je televisie of radio. Zo kun je tijdens het luisteren rondlopen zonder het geluid harder te hoeven zetten.

Het feit dat deze draadloze gehoorversterker op de mobiele telefoon aangesloten kan worden is een enorm pluspunt. Het gesprek komt via de oordoppen direct luid en duidelijk over in beide oren. Je kunt de telefoon opnemen en het gesprek beëindigen met een simpele druk op de knop.

Voordelen:
 • Kan draadloos aangesloten worden op mobiele telefoon
 • Doordat je kunt kiezen uit verschillende toonhoogten kun je er eentje kiezen die bij je past.
 • Draadloos verbonden aan je televisie en/of radio via een basisstation zodat je kunt luisteren zonder het geluid harder te hoeven zetten.
 • Makkelijke bediening en fijn draagbaar
Nadelen:
 • Bereik alleen in huis (15 meter)
 • Is duidelijk zichtbaar (koptelefoon)
Check Prijs op Bol.com
Gebruiksvriendelijkste Keuze

Beurer HA 50 Single Hoortoestel

4.7

Eenvoudig te gebruiken, dat is de slogan die bij dit hoortoestel hoort. Met een simpel volume wieltje waardoor het geluid harder of zachter kan worden gezet. Je draait zo door van stand 1 tot en met 4. De klassieke achter-het-oor behuizing (waar alle onderdelen in zitten) en een dun slangetje dat het geluid helder naar het oor leidt zorgen ervoor dat dit een goede keuze is als je zoekt naar een mooi en simpel gehoorapparaat. Net iets duurder dan zijn broertje ‘De Beurer HA 20 Single’ (zie Beste goedkope keuze) vanwege het slangetje dat smaller en verfijnder is en dus minder opvalt. Wel kan het slangetje bij sommige mensen wat aan de korte kant uitvallen.

Dit toestel is een RIC (Right In the Canal) apparaat wat betekent dat de luidspreker zich direct in het oor bevindt en dus helder geluid produceert. Dit hoortoestel werkt goed samen met de televisie zodat deze niet erg hard aan hoeft te staan. En ook in gesprek met een gezelschap komt het geluid luid en duidelijk over. Het wordt geleverd met drie verschillende oordoppen waardoor je makkelijk kan kiezen welke het beste bij je past.

Voordelen:
 • Dun slangetje valt minder op
 • RIC (Right In the Canal) technologie zorgt voor helder geluid
 • Drie verschillende passtukjes voor betere aansluiting oor
 • Draagt comfortabel door de ergonomische pasvorm
Nadelen:
 • De lengte van het slangetje kan klein uitvallen
 • Niet voldoende batterijen bij de levering
Check Prijs op Bol.com
Beste Hoorhulp

Horend Goed Hoorhulpje

4.3

Dit hoorhulpje van Horend Goed is de ideale keuze als je last hebt van licht gehoorverlies en behoefte hebt aan wat extra ondersteuning bij het horen. Het hoortoestel versterkt het geluid om je heen zodat het duidelijker binnenkomt.

Deze hoorhulp kan niet ingesteld worden op het oor of het gehoorverlies opheffen. Wel is er een knop waarmee je het geluid kan regelen. Denk dan aan hoe hard het geluid binnenkomt bijvoorbeeld. Het is dus geen echt hoortoestel, maar kan goed helpen als je aan een overbrugging zit te denken of nog niet toe bent aan een volledig gehoorapparaat. 

Het toestel wordt geleverd met drie verschillende doppen zodat je kan kiezen welke het beste past bij jouw oor.

Voordelen:
 • Drie verschillende soorten doppen voor een ideale pasvorm
 • Batterijen worden meegeleverd
 • Alternatief bij beginnend gehoorverlies
 • Simpel in gebruik. Met een knop op het toestel kan het geluid geregeld worden.
Nadelen:
 • Werkt alleen bij licht gehoorverlies (zelf nagaan dus)
 • Heeft niet meer dan 1 stand om geluid iets te versterken op toestel (niet ingesteld op oor)
Check Prijs op Bol.com
Beste Hoorversterker Met Koptelefoon

Horend Goed Hoorversterker Met Hoofdtelefoon

4.4

De hoorversterker met koptelefoon is heel fijn als je snel last hebt van oordoppen in je oor of pijn aan je oren. Dit gehoorapparaat wordt geleverd met een stereo verstelbare koptelefoon, zachte oordoppen van schuim en een simpele gebruiksaanwijzing. De aansluiting van deze koptelefoon kan je ook gewoon gebruiken op andere apparaten zoals een mp3-speler of je computer.

 Het toestel is makkelijk te gebruiken met een startknop en een digitaal display waarbij je eenvoudig controleert hoe hard of zacht de versterker staat. Het hoortoestel werkt op 2 AA-batterijen. Deze worden helaas niet meegeleverd.

Voordelen:
 • Koptelefoon - kan dus gedragen worden als je last hebt van oordoppen
 • Makkelijk leesbaar digitaal display
 • Ook aan te sluiten op andere apparaten
 • Simpel te gebruiken. Werkt op 2 AA-batterijen
Nadelen:
 • Batterijen worden niet meegeleverd
 • Koptelefoon duidelijk zichtbaar
Check Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Keuze

Beurer HA 20 Single Hoortoestel

4.6

Ben je op zoek naar een betaalbaar hoortoestel, dan raden wij de Beurer HA 20 Single aan. Dit gehoortoestel is ideaal als budgetkoop en werkt verrassend goed. Dit simpele toestel is gemakkelijk te gebruiken. Het werkt goed als je televisie wilt kijken of visite over de vloer hebt. Het is een RIC (Receiver in the Canal) gehoorapparaat, wat betekent dat de luidspreker direct in het oor zit. Dit zorgt voor een helder geluid, hoewel je wel moet opletten dat het niet gaat piepen. De versterking is maximaal 40 decibel met een maximum volume van 128 decibel.

 Dit hoortoestel draag je achter het oor. Alle onderdelen die nodig zijn voor het functioneren van dit gehoorapparaat zitten al in de behuizing. Hoewel dit toestel aan de wat grotere kant is, vonden we het fijn en gemakkelijk te dragen. Er zitten drie verschillende pasvormen bij zodat je de juiste uit kan kiezen voor jouw oor. Het toestel werkt op batterijen en de batterij en reservebatterij zijn inclusief.

Voordelen:
 • Drie opzetstukken om in de juiste vorm van het gehoorkanaal te passen
 • Erg helder geluid door het gebruik van de RIC – Receiver In the Canal - gehoorversterker
 • Simpel in te stellen door een eenvoudige volumeregeling
 • Wordt geleverd met batterij en reservebatterij
Nadelen:
 • Kan gaan piepen
 • Is aan de grote kant
Check Prijs op Bol.com

De beste hoortoestellen vergeleken

Beste Algemene Keuze Meest Luxe Keuze Beste Keuze Met Smartphone Gebruiksvriendelijkste Keuze Beste Hoorhulp Beste Hoorversterker Met Koptelefoon Beste Goedkope Keuze
Personal Click Gehoorapparaat Pro Care Excellent Quality Gehoorapparaat Fysic FH-76 Draadloze Gehoorversterker Beurer HA 50 Single Hoortoestel Horend Goed Hoorhulpje Horend Goed Hoorversterker Met Hoofdtelefoon Beurer HA 20 Single Hoortoestel
Algemene score 4,8/5 4,7/5 4,5/5 4,7/5 4,3/5 4,4/5 4,6/5
Comfort 4,8/5 5/5 4,8/5 4,6/5 4,8/5 5/5 4,5/5
Gebruiksvriendelijk 4,8/5 4,4/5 5/5 4,7/5 4,5/5 5/5 4,7/5
Geluidskwaliteit 5/5 4,4/5 4,4/5 4,8/5 4/5 4,4/5 4,6/5
Ergonomisch 4,7/5 4,7/5 4/5 4,7/5 4/5 3,8/5 4,7/5
Esthetisch 4,6/5 4,8/5 4,1/5 4,5/5 4,4/5 4/5 4,3/5
Medisch Hulpmiddel Nee Ja Nee Ja Nee Nee Ja
Prijs €€ €€€ €€ €€

Waar moet je op letten met het kopen van een hoortoestel? 

 • Comfort: één van de belangrijkste eigenschappen van een hoortoestel is toch wel het comfort. Een hoorapparaat moet goed in en rondom je oor passen en fijn dragen. Wil je liever geen oordoppen, zoek dan naar een gehoorversterker met een koptelefoon.
 • Gebruiksvriendelijk: een hoortoestel moet makkelijk in te stellen, aan te passen en te bedienen zijn. Een goede gebruiksaanwijzing en duidelijke instructies kunnen je goed helpen. Daarnaast is het ook handig als de knopjes makkelijk te vinden zijn en te bedienen zijn op je toestel.
 • Geluidskwaliteit: de reden dat je een hoortoestel aanschaft is omdat je minder goed hoort. De geluidskwaliteit van een gehoorapparaat is dan van groot belang. Zorg dus dat je goed selecteert op helder geluid. Denk aan ruisen en piepen. Ook niet onbelangrijk is een gehoortest zodat je precies weet of je lijdt aan beginnend of gevorderd gehoorverlies. Met de juiste diagnose is het makkelijker kiezen.
 • Ontwerp: ook niet geheel onbelangrijk is hoe een hoortoestel eruitziet. Vaak wordt de voorkeur gegeven aan een onopvallend model. Maar je hebt ook toestellen die juist door hun kleur en vorm doen denken aan oortjes of koptelefoons waar je muziek mee luistert. Bedenk dus goed wat je zelf belangrijk en mooi vindt.

Waarom een gehoorapparaat kopen?

Als je gehoor langzaam achteruit gaat en je moeite hebt met het volgen van gesprekken of de televisie, radio en telefoon lastig volgt dan kan het fijn zijn om een hoortoestel aan te schaffen. Een hoorapparaat zal ervoor zorgen dat u weer een stuk beter kunt horen. Geluiden en stemmen zijn helder en ook verkeer hoort u eerder aankomen. Meestal wordt een hoorapparaat aangeraden bij een achteruitgang van 35 decibel of meer. Het aantal decibel geeft aan hoe hard het geluid is. Daarbij heb je keuze uit medische en niet-medische hulpmiddelen, achter-het-oor apparaten of toestellen met koptelefoon, lichte of zware versterking en veel meer. Lees je dus goed in voordat je een hoortoestel aanschaft.Tip: Ook al hoor je minder, vergeet niet dat je gehoor verder beschadigd kan worden als je te lang blootgesteld bent aan harde geluiden, zoals bij een festival. Draag dan oordopjes ter bescherming

De soorten hoortoestellen

 • Achter-het-oor (AHO) hoortoestellen: achter-het-oor (AHO) hoortoestellen worden achter het oor geplaatst en hebben een dunne buis die harde geluiden overbrengt naar een oordopje. AHO-hoortoestellen kunnen gebruikt worden door mensen met verschillende niveaus van gehoorverlies. Er zijn regelaars om het zo in te stellen zoals je zelf graag wilt.
 • Receiver-in-the-canal (RIC) hoortoestellen: receiver-in-the-canal (RIC) hoortoestellen, of luidspreker in het oor, hebben een ontvanger in het oordopje zitten. Deze RIC hoortoestellen zijn vaak kleiner dan achter-het-oor hoortoestellen. Je kunt ze gebruiken van licht tot zwaar gehoorverlies, want ze hebben allerlei functies en instellingen.
 • Hoortoestellen met koptelefoon: je hebt draadloze hoortoestellen, zoals de RIC of de AHO toestellen maar ook hoortoestellenmet een plug-in- of koptelefoon. Je kunt hiervoor kiezen als je last hebt van oordoppen in je oor, maar ook als je het apparaat niet altijd wilt gebruiken of alleen binnenshuis gebruikt.
 • Gehoorversterkers: gehoorversterkers worden meestal alleen gebruikt als er sprake is van licht gehoorverlies. Er is vaak maar 1 stand om het geluid te regelen. En de versterker wordt dan ook gebruikt om televisie te kijken of radio te luisteren of tijdens een gesprek met anderen.

Conclusie

We kunnen concluderen dat een hoortoestel een groot verschil kan maken in je dagelijks leven. Hoe je gesprekken ervaart, over straat loopt en thuis televisie kijkt of naar de radio luistert. En of je het wilt gebruiken in combinatie met een telefoon bijvoorbeeld.

Een gehoorapparaat aanschaffen gaat niet over 1 nacht ijs. Het is handig als je eerst laat meten hoeveel gehoorverlies je hebt zodat je weet wat voor soort toestel geschikt is voor jou. Daarbij is het ook belangrijk dat je goed kijkt naar het comfort van het toestel, de gebruiksvriendelijkheid, de geluidskwaliteit en alle andere kenmerken die voor jou belangrijk zijn. De Personal Click is onze beste algemene keuze geworden. Zoek je een toestel met uitgebreide functies en een mooi kleurtje, kijk dan naar ons meest luxe model, de Pro Care Excellent Quality.Heb je liever een apparaat met een koptelefoon, probeer dan de Horend Goed Hoorversterker Met Hoofdtelefoon.  Of zoek je een eenvoudig toestel, met RIC technologie, dan past de Beurer HA 50 Single of zijn net iets meer economische broertje de Beurer HA 20 Single goed bij jou.

Veelgestelde vragen

Kan ik met een gehoorapparaat weer even goed horen als vroeger?

Nee, helaas. Over het algemeen niet. Maar doordat je een hoorapparaat gebruikt, kun je zachte geluiden weer horen en mensen om je heen beter verstaan.

Wordt mijn gehoor lui van een hoortoestel?

Je hersenen moeten eerst even wennen aan een hoortoestel. Hierdoor ‘leren’ je hersenen hoe ze de nieuwe geluiden moeten verwerken. Daarom is het belangrijk om je hoortoestel minstens 12 uur aan een stuk te dragen.

Waarom is er een keuze tussen 1 of 2 hoortoestellen?

Als je aan beide oren geluidsverlies lijdt dan is het goed om twee hoortoestellen te nemen. Met twee hoortoestellen is het makkelijker om geluiden uit elkaar te houden. Denk aan drukke situaties of gesprekken en aan het verkeer bijvoorbeeld. Ook kun je zo goed horen uit welke richting het geluid komt. Je hersenen zijn er namelijk aan gewend om geluiden van beide kanten van je hoofd op te vangen.

Moet ik mijn hoortoestel schoonmaken?

Je hoortoestel onderhouden is belangrijk. Denk aan oorsmeer bijvoorbeeld. Dit kan de ingang en de versterker van je apparaat verstoppen. Daarom is het dagelijks schoonmaken van je hoortoestel aanbevolen.

Hoe lang doen de batterijen het?

Dit ligt aan welke batterijen het toestel nodig heeft.  Meestal is dat ergens tussen de 4 tot 15 dagen. Er zijn ook hoortoestellen die opgeladen worden via een accu en geleverd worden met oplader.

Kan ik met een hoortoestel gewoon de telefoon opnemen?

Dat ligt aan het hoortoestel dat je kiest. Bij sommige hoortoestellen kan er makkelijk storingsvrij getelefoneerd worden.

Kan ik met mijn gehoorapparaat in de regen lopen?

De meeste hoortoestellen kunnen wel tegen een stootje. Maar regenwater, zwemwater en ook zweet zijn geen zuiver water. Er zitten allerlei stofjes in die niet zo goed zijn voor een gehoorapparaat. Je toestel gaat dus niet gelijk stuk maar even afdrogen is wel handig.

Moet ik mijn gehoorapparaat uitdoen als ik ga vliegen?

Nee, je kunt gewoon vliegen met een gehoorapparaat.

Hoeveel kost een gehoorapparaat?

Hoortoestellen verschillen in prijs. Vooral de verschillende functies die een gehoorapparaat heeft, zorgen voor een hogere prijs. Als er meer techniek in zit is een toestel dus vaak duurder.

Krijg ik mijn gehoorapparaat vergoed van de zorgverzekeraar?

Sinds 2013 vergoedt de zorgverzekeraar 75% van het gehoorapparaat, de overige 25% moet je zelf betalen. En niet te vergeten, het gaat ook van je eigen risico af.

Zijn er nog andere vergoedingen mogelijk?

Het UWV geeft geen vergoedingen meer voor hoortoestellen die je nodig hebt voor werksituaties. Deze vergoeding moet door de zorgverzekeraar betaald worden.

Dokter Fit