Met een koolmonoxidemelder word je op tijd gewaarschuwd bij de aanwezigheid van het dodelijke gas koolmonoxide. Het is dus enorm belangrijk om hiervoor een betrouwbaar apparaat aan te schaffen.
Koolmonoxide (CO) ontstaat door een onvolledige verbranding die plaatsvindt als er te weinig zuurstof in een ruimte aanwezig is. Koolstofmonoxide komt voornamelijk vrij als je een slecht werkende cv, niet goed functionerende afvoerbuizen hebt of als je huis niet goed geventileerd kan worden.
De beste koolmonoxidemelders per categorie:
- Beste Algemene Keuze: Alecto
- Beste Luxueuze Keuze: Google Nest
- Beste Design: ELRO
In dit artikel bespreken wij het belang van een goede koolmonoxidemelder en zetten wij de meest betrouwbare koolmonoxidemelders op een rijtje.
Inhoudsopgave
Beste koolmonoxide melder overzicht
Afbeelding | Award | Actuele Prijs |
---|---|---|
Beste algemene keuze | Check Prijs bij Bol | |
Beste luxueuze keuze | Check Prijs bij Bol | |
Beste design | Check Prijs bij Bol | |
Beste display | Check Prijs bij Bol | |
Beste app-integratie | Check Prijs bij Bol | |
Beste combikeuze | Check Prijs bij Bol | |
Goedkoopste keuze | Check Prijs bij Bol |
Beste koolmonoxidemelders onderzocht
Alecto COA-26 Koolmonoxidemelder
De koolmonoxidemeter van Alecto heeft alles wat je zoekt in een betrouwbare meter. Het apparaat voldoet aan de strenge Europese norm. Het display leest fijn af en wisselt elke 20 seconden tussen de temperatuur en de CO-waarde.
Het alarm is zeer luid (85 DB) en haalt je direct uit een diepe slaap. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je erdoorheen slaapt. De Alecto COA-26 is ook door de Consumentenbond uitvoerig getest en komt als melder met de beste prijs-kwaliteitverhouding uit de test.
- Geeft zowel de temperatuur als de CO-waarde aan
- Voldoet aan strenge Europese norm
- Gemakkelijk te monteren
- AA-batterijen gemakkelijk te vervangen
- Beste prijs-kwaliteitverhouding bij de Consumentenbond
- Lichtje kan in de slaapkamer wat fel zijn
Google Nest Protect
De Google Nest Protect is een geavanceerde rook- & CO-melder die je alarmeert via een heldere stem, maar ook via je mobiel als je niet thuis bent. De Google Nest Protect is daarmee volledig te bedienen met je mobiel. Als je dus je tosti laat aanbranden, hoef je niet naar het toestel te lopen; je zet deze van een afstand af met je app!
Je ziet in de praktijk dat er soms vals alarm geslagen wordt als je bijvoorbeeld lang doucht. De Google Nest Protect heeft hier echter een extra luchtvochtigheidssensor voor. Zo voorkom je luide verrassingen als je aan het douchen bent!
- Feilloze app-integratie
- Verlicht automatisch als je er onderdoor loopt in het donker
- Te koppelen aan andere Google Nest-beschermingsartikelen in je huis
- Melder test zichzelf elke maand
- Werkt goed samen met andere Google-producten
- Hoge prijsklasse
- Wifi nodig
ELRO Ultra Dunne Koolmonoxidemelder
De ELRO-meter is een super dunne koolmonoxidemeter van slechts 2,4 centimeter dik. Aan de muur valt hij vrijwel niet op. Als je dus graag hebt dat je CO-melder niet opvalt in de woonkamer, is dit een uitstekende keuze.
De montage gaat daarnaast erg makkelijk, ondanks dat de gebruiksaanwijzing wat te wensen overlaat. Met de ingebouwde batterij gaat de melder 10 jaar lang mee zonder dat je hem hoeft te vervangen.
- Flinterdun en onopvallend design
- Gebruiksvriendelijke bediening
- Zowel een visueel alarm als geluidsalarm
- Batterijduur van 10 jaar
- Geen storende lichten
- Geen exacte CO-waarde af te lezen
- Gebruiksaanwijzing onduidelijk
X-Sense XC01 Koolmonoxidemelder
Met de X-Sense XC01 zie je dankzij het heldere display vanaf een afstand al de huidige CO-waarde. Handig is ook dat je deze melder niet hoeft op te hangen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de mhem melder toch wilt ophangen.
- Duidelijk lichtgevend display
- Zowel neer te zetten als op te hangen
- Makkelijk om te verplaatsen
- Batterijduur van 10 jaar
- Geen storende lichten
- Voor een magnetische montage moet je er een extra montageset bij bestellen
- Gebruiksaanwijzing onduidelijk
KlikAanKlikUit Koolmonoxidemelder
De KlikAanKlikUit-koolmonoxidemeter heeft een handige app zonder dat je hiervoor direct de hoofdprijs betaalt, zoals bij de Google Nest. Zo ben je er direct van op de hoogte als de ruimte een te hoge CO-waarde heeft en je niet thuis bent. Ook controleer je gemakkelijk de huidige batterij op je smartphone. Zo weet je ruim van tevoren wanneer de batterij vervangen moet worden.
- Duidelijk lichtgevend display
- Zowel neer te zetten als op te hangen
- Makkelijk om te verplaatsen
- Batterijduur van 10 jaar
- Geen storende lichten
- Geen exacte CO-waarde af te lezen
- Gebruiksaanwijzing onduidelijk
ELRO Brandpreventieset
De ELRO Brandpreventieset is een complete set inclusief koolmonoxidemelder en twee rookmelders. Hiermee haal je dus een compleet pakket in huis voor het beveiligen tegen CO-ongelukken en brand.
De CO-melder is een onopvallend apparaatje dat feilloos in je interieur verdwijnt. Daarnaast hoef je voor de rookmelders geen gaten te boren, je kunt de melder aan het plafond bevestigen via de bijgeleverde magneet. Let er wel op dat je hiervoor een glad plafond nodig hebt.
- Rookmelders monteer je zonder te boren
- Compacte CO-melder
- In één keer je woning beveiligd tegen CO en brandschade
- Geen toeters en bellen
- Bijgeleverde montagespullen voor CO melder
- Geen exacte waardes af te lezen
Smartwares Koolmonoxidemelder
De koolmonoxidemeter van Smartwares komt bij ons uit voordeligste koop uit de test. Alhoewel het apparaatje geen flitsend display heeft, geeft het alle benodigde informatie goed weer. Voor degene van ons met twee linkerhanden is er een handige handleiding bijgeleverd die alles goed uitlegt. Door de rechthoekige vorm hoef je deze melder daarnaast niet per se op te hangen. Je kunt hem ook op de kast zetten zolang deze op de juiste hoogte staat.
- Hoge kwaliteit voor een budgetprijs
- Geeft de waardes weer in het display
- Makkelijk te monteren
- Ook neer te zetten op de kast of tafel
- Duidelijke handleiding
- Batterijen moeten halverwege de levensduur vervangen worden
Waarom je ons kunt vertrouwen
Bij Dokterfit nemen wij alle factoren mee in onze beoordeling. Dat is dus niet alleen ons eigen oordeel, maar ook de oordelen van tientallen, soms wel honderden reviews. Hierbij letten wij op de belangrijkste aandachtspunten, zoals het merk, de nauwkeurigheid, of de CO-melder voldoet aan de Europese norm en wat voor informatie je kunt aflezen. Op deze manier vinden wij de beste koolmonoxidemelder voor jou!
Waar je op moet letten tijdens het kopen van een koolmonoxidemelder?
Voor een apparaat dat de veiligheid in huis waarborgt, is het uiteraard belangrijk om strenge eisen te stellen. Wij zetten de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rijtje.
- Europese Norm: het belangrijkste aan een koolmonoxidemelder is dat deze de juiste certificering bevat (EN-50291). Let er dus altijd op dat de CO-melder voldoet aan de Europese veiligheidsnorm (alle melders in deze lijst voldoen hieraan).
- Alarm: het alarm moet duidelijk te horen zijn. Richt hierop op minstens 85 dB aangezien dit geluidsniveau je uit een diepe slaap wekt.
- Montage: je wilt uiteraard niet uren spenderen aan het monteren van een melder of risico lopen op schade aan je muur. Kies daarom een makkelijk te monteren CO-melder, met voorkeur eentje met een montageset of magneetstrips.
- Informatie: het aflezen van de exacte CO-score is in de praktijk erg handig, maar uiteraard niet essentieel. Daarom zien wij dat niet alle koolmonoxidemelders een exacte CO-score weergeven, maar simpelweg alarm slaan als CO aanwezig is in de lucht. Met een exacte score weet je echter precies of de CO in een ruimte toeneemt, ook al is dit op dat moment nog geen gevaarlijke situatie.
- Levensduur: een koolmonoxidemeter gaat doorgaans 7 tot 10 jaar mee. Je vindt ook meters die verwisselbare batterijen hebben die je elke paar jaar moet vervangen.
- Nauwkeurigheid: het komt voor dat een niet goed geplaatste of minder nauwkeurige koolmonoxidemeter vals alarm slaat. Bij nauwkeurige meters en een goede plaatsing gebeurt dit aanzienlijk minder tot nooit.
De verschillende soorten koolmonoxidemelders
Over het algemeen zijn koolmonoxide hetzelfde. Dit komt omdat ze moeten voldoen aan zeer strenge eisen. Je vindt echter onderling kleinere verschillen die vooral te maken hebben met het design van de meter.
Koolmonoxidemeters met display
Koolmonoxidemeters hebben niet altijd een display dat de exacte CO-waarde weergeeft voor een ruimte. Vaak is het meer dan genoeg dat de koolmonoxidemeter alarm slaat als er koolmonoxide in de ruimte aanwezig is. Toch is het fijn als je een display hebt waaraan je ziet hoe ernstig de situatie is, maar ook omdat displays soms de temperatuur en de batterijduur aangeven.
Koolmonoxidemeters zonder display
Een CO-melder zonder display is voor de meeste mensen meer dan genoeg. Deze slaat direct alarm als er CO in de ruimte aanwezig is en dat is eigenlijk alles wat je nodig hebt voor een koolmonoxidemeter. In de praktijk zien wij dat deze langer meegaan en goedkoper zijn.
De wetenschappelijke voordelen van een koolmonoxidemeter
Een koolmonoxidemeter beschermt je tegen het geurloze, kleurloze gas koolmonoxide (CO). CO komt soms vrij als je met gas kookt of een open haard hebt. Met te weinig ventilatie komt er te veel CO in de lucht. Dit is giftig voor jezelf, maar ook voor eventuele huisdieren.
De meest voorkomende symptomen van CO-vergiftiging zijn hoofdpijn, duizeligheid, overgeven en pijn in de borst. CO-symptomen1 lijken doorgaans op de symptomen die je voelt als je en griep hebt. Als je een grote hoeveelheid koolmonoxide inademt, verlies je je bewustzijn of kun je in het ergste geval overlijden.
Het gevaarlijkste aan deze stof, is dat je in je slaap kunt overlijden, zonder dat je symptomen krijgt. Met een koolmonoxidemeter voorkom je deze zeldzame maar dodelijke situatie. Deze slaat direct alarm wanneer de CO-waarde te hoog is in de kamer.
Zorg daarnaast dat je geen eten kookt of een vuur stookt in een ruimte waar je niet genoeg ventilatie hebt. In dit geval loopt de CO-waarde flink op. Let er ook op dat je nooit de benzine- of dieselmotor van je auto aan laat staan als je in een afgesloten ruimte bent. Dit is één van de meest veelvoorkomende oorzaken van het overlijden door CO-vergiftiging blijkt uit onderzoek2.
Veelgestelde vragen
Wat doe je als een koolmonoxidemeter afgaat?
Zodra een koolmonoxidemeter afgaat, moet je meteen de woning uit. Neem je huisdieren mee, aangezien zij hieraan ook kunnen overlijden. Bel 112 en ga niet terug het huis in, ook al stopt het alarm.
Waar moet ik een koolmonoxidemelder plaatsen?
Een koolmonoxidemelder moet op bepaalde locaties opgehangen of neergezet worden. Plaats hem bijvoorbeeld op tussen 1 en 3 meter afstand van kachel, cv-ketel of geiser. Let daarnaast op dat je de melder op minimaal 30 centimeter een hoek plaatst en tussen 15 en 80 centimeter van het plafond.
Kan ik zien of er koolmonoxide aanwezig is in huis?
Nee, zonder een koolmonoxidemelder is het niet mogelijk om CO te signaleren, zonder dat je hierdoor al te laat bent. Omdat de symptomen van CO lijken op andere ziektes, zoals de griep, is de kans hoog dat je zelfs met symptomen niet doorhebt dat er te veel koolmonoxide in de lucht zit.
Na hoeveel tijd raak je vergiftigd als er te veel CO in de lucht zit?
Dit hangt af van de hoeveelheid CO in de lucht. Als er een concentratie van 400 PPM (parts per million) CO in de lucht aanwezig is, krijg je binnen 1-2 uur hoofdpijn. Na 3 tot 5 uur kun je bewusteloos raken of overlijden.
Is het raam opendoen genoeg om de lucht te zuiveren?
Als er een grote hoeveelheid CO in de lucht aanwezig is, stroomt dit vaak niet snel genoeg de kamer uit via een raam. Nee dus. Als het alarm afgaat, moet je direct het huis uit.
Wat zijn de bronnen van koolmonoxide in mijn huis?
De meest voorkomende verspreiders van koolmonoxide in je huis zijn gasfornuizen, boilers, open haarden, ovens en drogers.