De Top 10 Lichaamskussens Tegen Pijnklachten of Voor Zwangerschap
lichaamskussen featured image

De Top 10 Lichaamskussens Tegen Pijnklachten of Voor Zwangerschap

Een lichaamskussen is een kussen dat je lichaam op de juiste plekken ondersteunt om pijnklachten tegen te gaan en om slapen tijdens de zwangerschap te vergemakkelijken. Sinds ik met een body kussen slaap, heb ik minder last van rug- en heupklachten en slaap ik dieper.

Een body kussen kopen doe je in verschillende vormen: de U-vorm, J-vorm, C-vorm of I-vorm. In dit top 10-artikel lees je wat de voor- en nadelen van iedere vorm zijn, waar je op let bij het kopen van een lichaamskussen en wat de beste 10 modellen zijn volgens onze gezondheidsexperts.

Beste body kussen overzicht

Afbeelding Award Actuele Prijs
beste-algemene-lichaamskussen Beste algemene keuze Check Prijs
beste-u-vorm-lichaamskussen Beste u-vorm Check Prijs
beste-j-vorm-lichaamskussen Beste j-vorm Check Prijs
beste-c-vorm-lichaamskussen Beste c-vorm Check Prijs
beste-aanpasbare-lichaamskussen Beste aanpasbare keuze Check Prijs
beste-fleece-lichaamskussen Beste fleece lichaamskussen Check Prijs
beste-katoenen-lichaamskussen Beste katoenen keuze Check Prijs
mooiste-design-lichaamskussen Mooiste design Check Prijs
beste-body-roll-lichaamskussen Beste body roll kussen Check Prijs
beste-goedkope-lichaamskussen Beste goedkope keuze Check Prijs

De 10 beste lichaamskussens onderzocht

Beste Algemene Keuze

Litollo Lichaamskussen XXL Met Extra Hoes

4.4

Dit comfortabele en extra grote lichaamskussen van Litollo wordt geleverd met een gratis extra fleece hoes.

Het kussen heeft een vulling van polyester, waardoor we geen last hadden van vervelende en verschuivende bolletjes. We vonden het ideaal dat er een extra fleece hoes meegeleverd werd. Deze voelde heerlijk zacht aan en bood extra warmte voor in de winter. De vulling is iets minder stevig dan bij concurrerende modellen.

Voor zijslapers biedt dit ergonomische zwangerschapskussen ondersteuning voor de rug, nek, knieën en het hoofd. De U-vorm is ideaal als je regelmatig van zij wilt wisselen, omdat je het kussen niet hoeft te verplaatsen. We merkten dat we met het kussen minder draaiden in onze slaap. Let erop dat het kussen erg groot is (140 x 80 centimeter), waardoor het lastig is als je met een partner in bed slaapt.

De hoes is afritsbaar en je wast deze op 30 graden. We vonden het ideaal dat er al een gratis tweede hoes meegeleverd werd, zodat we konden wisselen als één hoes in de wasmachine zat. Het kussen en de hoes zijn geurloos, wat prettig is tijdens een zwangerschap.

We raden dit hoogwaardige lichaamskussen van Litollo aan als je lichaamsondersteuning op alle vlakken wilt. Voor een kleiner bed kies je beter voor een J-vormige of kleinere body pillow.

Voordelen:
 • Inclusief een extra afneembare hoes van fleece
 • Alle materialen zijn geurloos (prettig tijdens zwangerschap)
 • U-vorm maakt wisselen van zij soepel en probleemloos
 • Vorm voorkomt dat je in je slaap veel draait
Nadelen:
 • Vulling aan de slappe kant
 • Groot als je het bed deelt met een partner
 • Prijzig
Check Prijs op Bol.com
Beste U-Vorm

Ella Lichaamskussen XXL

4.7

Dit XXL lichaamskussen van Ella is zo ontworpen dat je een comfortabele en goede houding aanneemt voor optimale nachtrust.

Het U-vormige kussen heeft een vulling van milieuvriendelijk polyester en een hoes van natuurlijk katoen. We vonden de hoes comfortabel aanvoelen en vonden deze, vergeleken met fleece hoezen, ideaal voor de zomer. We merkten dat we het kussen regelmatig op moesten schudden om de vulling gelijkmatig verdeeld te houden. Deze verschuift een beetje, maar dat is makkelijk op te lossen.

Het ergonomische ontwerp zorgt ervoor dat je extra comfort ervaart tijdens je zwangerschap. We vonden het handig dat we het kussen na de geboorte van ons kleintje ook als voedingskussen konden gebruiken. We vonden het kussen comfortabel en merkten dat het steviger lag dan voorgaande modellen.

De hoes van het kussen is afneembaar en kan gewassen worden, wat zeker tijdens het voeden ideaal is. De rits was soepel en het handige beschermzakje zorgde ervoor dat we hier tijdens het slapen geen last van hadden. Er zijn losse hoezen van Ella te koop.

We raden dit lichaamskussen aan voor een comfortabele nachtrust tijdens de zwangerschap en voor het voeden na de geboorte.

Voordelen:
 • Verbeterde stevigheid ten opzichte van eerdere modellen
 • Hoogwaardig met dubbel gestikte naden
 • Soepele rits met handig beschermzakje
 • Katoenen hoes is ademend en ideaal voor zomer
Nadelen:
 • Regelmatig opschudden nodig
 • Minder vulling in middenstuk
Check Prijs op Bol.com
Beste J-Vorm

Litollo Zijslaapkussen J-Vorm

4.3

Dit lichaamskussen van Litollo is een uitstekende keuze als je op zoek bent naar een J-vormig lichaamskussen.

De vulling is gemaakt van polyester en het kussen heeft een katoenen hoes. Het kussen bleef de hele nacht fris dankzij het ademende materiaal. De ondersteuning die het kussen bood, vonden we goed. Als je ook ondersteuning aan de rugkant wilt, kies je beter voor een U-vormig kussen.

De J-vorm van het kussen is niet alleen geschikt voor zwangere vrouwen, maar ook voor personen met heup- of rugklachten. Het ergonomische ontwerp vermindert pijn en zorgt voor een comfortabele nachtrust. Daarnaast helpt het kussen om ervoor te zorgen dat je baby een goede positie inneemt in de baarmoeder. Zeker als je het bed deelt met een partner is een J-vormig kussen ideaal, omdat het iets minder ruimte in beslag neemt dan een U- of C-vormig exemplaar.

Je wast de afneembare hoes op 30 graden en kunt losse hoezen van Litollo aanschaffen, indien gewenst.

We raden dit J-vormige model van Litollo aan om rug- en heupklachten tegen te gaan, maar ook om extra comfort te ervaren tijdens de zwangerschap of het voeden van je baby.

Voordelen:
 • Prettig tijdens zwangerschap dankzij geurloze materialen
 • Ook voor heup- en rugklachten
 • Ideaal formaat als je het bed met een partner deelt
 • Helpt baby goede positie aan te nemen in baarmoeder
Nadelen:
 • Minder ondersteuning voor rug dan U- of C-vormig kussen
 • Minder comfortabel voor de nek
Check Prijs op Bol.com
Beste C-Vorm

Ella Zwangerschapskussen XXL

4.6

Dit C-vormige zwangerschapskussen van Ella zorgt voor goede ondersteuning van je nek en hoofd, en kan tegelijkertijd tussen je knieën gebruikt worden.

Het C-vormige kussen heeft een vulling van milieuvriendelijk polyester en een hoes van natuurlijk katoen. We vonden deze hoes comfortabel, zeker op warme dagen is een ademende stof prettig. Een nadeel was dat we het kussen regelmatig moesten opschudden om de vulling gelijkmatig verdeeld te houden. Zo niet, bood het kussen minder ondersteuning rondom onze knieën.

Het lichaamskussen heeft een ergonomisch ontwerp en biedt zowel comfort als stevigheid. Eerdere versies van het Ella-kussen waren minder stevig, maar dat is bij dit kussen niet langer het geval. 

Een pluspunt is de afneembare hoes die op 30 graden gewassen kan worden. Je schaft extra hoezen los aan, wat zeker tijdens het voeden handig is. We vonden het afritsen van de hoes makkelijk en hadden geen last van de rits tijdens het slapen dankzij het handige beschermzakje.

We raden dit C-vormige body kussen van Ella aan ter ondersteuning van je nek, hoofd en knieën. Voor betere ondersteuning van de rug kies je voor het U-vormige model.

Voordelen:
 • Verbeterde stevigheid ten opzichte van eerdere modellen
 • Optimale ondersteuning voor nek, hoofd en knieën
 • Ademende en afritsbare hoes van katoen
 • Dubbel gestikte randen
Nadelen:
 • Regelmatig opschudden nodig
 • Minder ondersteuning voor de rug dan U-vormig kussen
Check Prijs op Bol.com
Beste Aanpasbare Keuze

Strex Zwangerschapskussen XXL

4.4

Dit zwangerschapskussen van Strex is een XXL-keuze die je geheel kunt aanpassen aan je behoeften.

Het kussen is gevuld met katoen, heeft een ademende binnenhoes en een fluwelen hoes aan de buitenkant. De hoes voelde heerlijk zacht aan en zorgde voor extra comfort. In de zomermaanden vonden we dit wat warm. Het grootste pluspunt van dit model vonden we dat het kussen aanpasbaar is. We konden zoveel vulling verwijderen of toevoegen als we wilden om de juiste stevigheid te creëren.

Het lichaamskussen is U-vormig en zorgt ervoor dat je lichaam aan twee zijden ondersteund wordt. Daarnaast draai je probleemloos van de ene naar de andere zij zonder het kussen te hoeven verplaatsen. Het kussen heeft een stevige, dubbele rits.

Een nadeel van dit model is dat je geen extra hoes kunt bijbestellen. Hierdoor heb je maar één passende hoes en dat is lastig als je deze wilt wassen en drogen (kan niet in droger). Tijdens de zwangerschap is dit oké, maar tijdens het voeden is dit onhandig en moet je de hoes vaker wassen.

We raden dit kussen van Strex aan als je op zoek bent naar een aanpasbaar model voor tijdens je zwangerschap. Tijdens het voeden kies je beter voor een model waar extra hoezen voor beschikbaar zijn.

Voordelen:
 • Vulling verwijderen of toevoegen om hardheid aan te passen
 • Tijdens het omdraaien hoef je het kussen niet te verplaatsen
 • Fluwelen buitenkant voelt zacht en hoogwaardig aan
 • Stevige, dubbele rits
Nadelen:
 • Vrij groot als je het bed met een partner deelt
 • Er zijn geen extra hoezen los verkrijgbaar
 • Fleece hoes vrij warm in zomer
Check Prijs op Bol.com
Beste Fleece Keuze

Litollo Lichaamskussen C-Vorm

4.4

Dit C-vormige lichaamskussen van Litollo heeft een comfortabele fleece-hoes, die zeker tijdens de koudere maanden aangenaam is.

De vulling is gemaakt van polyester en heeft een gemiddelde stevigheid. We merkten dat de vulling af en toe wat verschoof, waardoor het kussen op bepaalde plekken slapper aanvoelde. De hoes van fleece is heerlijk zacht en ideaal voor tijdens de wintermaanden.

Het ergonomische ontwerp zorgt ervoor dat je niet alleen ondersteund wordt rondom het hele lichaam, maar dat er ook voldoende ruimte is voor je buik tijdens de zwangerschap. We vonden het body kussen handig tijdens het slapen, maar ook om een betere zithouding aan te nemen. Let erop dat het kussen vrij veel ruimte in beslag neemt als je het bed deelt met een partner.

De fleece hoes rits je makkelijk van het kussen en deze kan op 30 graden gewassen worden. De hoezen zijn ook los verkrijgbaar bij Litollo, waardoor je altijd een extra bij de hand hebt, wat handig is tijdens het voeden.

We raden dit lichaamskussen van Litollo aan als je op zoek bent naar een comfortabel C-vormig model met een warme hoes.

Voordelen:
 • Rondom lichaamsondersteuning met voldoende ruimte voor zwangere buik
 • Ook voor een betere zithouding
 • Fleece is heerlijk warm tijdens de wintermaanden
 • Comfortabel materiaal voor baby tijdens het voeden
Nadelen:
 • Groot als je het bed deelt met een partner
 • Minder comfortabel voor de nek
Check Prijs op Bol.com
Beste Katoenen Keuze

Ella Zwangerschapskussen J-Vorm

4.3

Dit J-vormige lichaamskussen van Ella is een comfortabele keuze met een hoogwaardige katoenen hoes.

Het kussen is gevuld met milieuvriendelijk polyester en wordt geleverd met een hoes van natuurlijk katoen. Het lus-patroon zorgt ervoor dat de hoes elastisch is en perfect om het kussen past. We vonden de katoenen stof ideaal, zeker op warme zomerdagen, vanwege het ademend vermogen. Tijdens onze test bleek dat we het kussen regelmatig op moesten schudden om de vulling gelijkmatig verdeeld te houden.

Vergeleken met een U-vormig of C-vormig kussen biedt een J-vormig kussen iets minder ondersteuning, maar daar staat meer bewegingsvrijheid tegenover. Het kussen heeft een stevigere vulling dan eerdere varianten, waardoor je zowel tijdens de zwangerschap als het voeden comfort ervaart.

We konden de katoenen hoes op 30 graden wassen, wat zeker tijdens het voeden ideaal was. We raden je aan om losse hoezen bij te bestellen als je het kussen tijdens het voeden wilt gebruiken. Afritsen doe je snel dankzij het soepele systeem en je hebt geen last van de ritssluiting dankzij het handige beschermzakje.

We raden dit J-vormige zwangerschapskussen met katoenen hoes van Ella aan als je op zoek bent naar een goede mix van ondersteuning en bewegingsvrijheid.

Voordelen:
 • Steviger vergeleken met vorige versies
 • Meer bewegingsvrijheid dan bij C- of U-vormige kussens
 • Ondersteuning voor nek, hoofd en knieën
 • Afritsbare hoes kan op 30 graden gewassen worden
 • Hoogwaardig met dubbel gestikte randen
Nadelen:
 • Regelmatig opschudden nodig
 • Minder ondersteuning dan bij C- en U-vormige kussens
Check Prijs op Bol.com
Mooiste Design

Litollo Voedingskussen XXL

4.4

Dit vrolijke en grote lichaamskussen van Litollo is een aantrekkelijke toevoeging aan je slaapkamer, zeker vergeleken met de veelal grijze modellen die verkrijgbaar zijn.

De vulling van polyester zorgt voor ondersteuning en de hoes is gemaakt van ademend katoen. Dit is ideaal tijdens warme zomernachten. We vonden de okergele kleur van het kussen tof en een leuke toevoeging in de slaapkamer. Je kunt dit model ook in lichtblauw, mintgroen of roze bestellen.

De body pillow zorgt ervoor dat je rug, nek, hoofd en knieën optimaal ondersteund worden. Ook helpt het je baby om de juiste positie aan te nemen in de baarmoeder. We vonden het ideaal dat we het kussen ’s nachts niet hoefden te verplaatsen als we van de ene op de andere zij draaiden. Tijdens het slapen hadden we juist minder last van draaien en woelen dankzij het ergonomische ontwerp.

De hoes van het kussen kan gewassen worden op 30 graden. Je kunt ervoor kiezen om meer dan één hoes te bestellen, bijvoorbeeld in één van de andere vrolijke kleuren of juist een warme fleece variante. We vonden het super dat het kussen 100% geurloos was.

We raden dit model van Litollo aan als je niet alleen op zoek bent naar comfort, maar ook wilt slapen en voeden in een vrolijke en gekleurde omgeving.

Voordelen:
 • Katoenen hoes heeft vrolijke okergele kleur
 • Verkrijgbaar in diverse andere kleuren
 • 100% geurloos, aangenaam tijdens zwangerschap
 • U-vorm maakt wisselen van zij makkelijk
Nadelen:
 • Groot als je het bed deelt met een partner
 • Vulling had iets steviger gemogen
Check Prijs op Bol.com
Beste Body Roll Kussen

Mikoala Body Roll Kussen

4.2

Dit Body Roll kussen van Mikoala is een I-vormig lichaamskussen dat voor een comfortabele nachtrust zorgt, zowel tijdens de zwangerschap als om pijnklachten te verminderen.

Het kussen is gevuld met microvezels en de hoes is gemaakt van zacht velours. We vonden het ideaal dat het kussen in dikte aangepast kon worden door vulling te verwijderen of toe te voegen. We kregen extra vulling bij onze bestelling, waardoor we het kussen ook harder dan standaard konden maken.

Je gebruikt dit body roll kussen tijdens de zwangerschap, maar kunt hier ook gebruik van maken om nek-, rug- of heupklachten te verminderen. Waar veel andere lichaamskussens ook geschikt zijn voor tijdens het voeden, is dit kussen daar qua vorm niet geschikt voor. Let erop dat dit kussen geen ondersteuning biedt bij de rug, wat prettig kan zijn tijdens de zwangerschap.

Het kussen is in twee lengtes verkrijgbaar (110 en 140 centimeter), waarbij het grotere kussen het comfortabelst is voor de meeste personen. Als je groter dan 170 bent of zwanger bent, kies je altijd voor het grotere model.

We raden dit I-vormige kussen van Mikoala aan als je op zoek bent naar een body roll kussen tegen nek-, rug- en heupklachten. Voor tijdens het voeden of tijdens de zwangerschap zijn er geschiktere modellen verkrijgbaar.

Voordelen:
 • I-vormig kussen ter ondersteuning van nek, rug en heupen
 • Vulling verwijderen of toevoegen om stevigheid aan te passen
 • Extra vulling meegeleverd
 • Inclusief handige opbergtas
 • In twee maten verkrijgbaar
Nadelen:
 • Niet geschikt als voedingskussen
 • Geen ondersteuning van de rug tijdens zwangerschap
Check Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Keuze

Vivid Green Body Pillow

4.0

Als je een voordelig body kussen wilt kopen, is dit J-vormige model van Vivid Green een ideale keuze.

Het kussen bevat in totaal 2,2 kilo polyester, wat meer is dan in andere zwangerschapskussens. We merkten dit verschil, maar vonden dit niet per se prettig. Het kussen was aan de dikke en harde kant. We vonden de zachte katoenen hoes wel prettig: zowel ademend als comfortabel.

Je gebruikt dit kussen niet alleen tijdens de zwangerschap of het voeden van je baby, maar ook om rug-, nek- en heupklachten tegen te gaan. We merkten dat we minder last van klachten hadden door met het kussen te slapen. Ook helpt het om ervoor te zorgen dat de foetus een goede houding aanneemt in de baarmoeder.

De hoes rits je van het kussen af en was je op 30 graden, wat zeker tijdens het voeden handig is. Een pluspunt van Vivid Green vonden we de duurzame verpakking. Er wordt zoveel mogelijk materiaal bespaard, voor duurzame alternatieven gekozen en handleidingen zijn digitaal.

We raden dit J-vormige lichaamskussen van Vivid Green aan als je op zoek bent naar een voordelig model met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Voor het hoogste comfort en de beste ondersteuning, kies je voor een model in een hogere prijscategorie.

Voordelen:
 • Voordelige keuze
 • Katoenen hoes geschikt voor alle seizoenen
 • 100% afbreekbare luchtvrij bruine dozen geleverd
 • Digitale in plaats van papieren handleidingen bij Vivid Green
Nadelen:
 • Vrij hard
 • Biedt geen ondersteuning aan rug
Check Prijs op Bol.com

De beste lichaamskussen vergeleken

Beste Algemene Keuze Beste U-Vorm Beste J-Vorm Beste C-Vorm Beste Aanpasbare Keuze Beste Fleece Keuze Beste Katoenen Keuze Mooiste Design Beste Body Roll Kussen Beste Goedkope Keuze
Litollo Lichaamskussen XXL Met Extra Hoes Ella Lichaamskussen XXL Litollo Zijslaapkussen J-Vorm Ella Zwangerschapskussen XXL Strex Zwangerschapskussen XXL Litollo Lichaamskussen C-Vorm Ella Zwangerschapskussen J-Vorm Litollo Voedingskussen XXL Mikoala Body Roll Kussen Vivid Green Body Pillow
Algemene score 4,4/5 4,7/5 4,3/5 4,6/5 4,4/5 4,4/5 4,3/5 4,4/5 4,2/5 4/5
Kwaliteit 4,5/5 4,7/5 4,5/5 4,7/5 4,3/5 4,5/5 4,7/5 4,5/5 4/5 3,8/5
Ondersteuning 4/5 4,8/5 3,8/5 4,3/5 5/5 4/5 4/5 4/5 4,7/5 3,8/5
Comfort 4,7/5 4,5/5 4,7/5 4,5/5 4,5/5 4,7/5 4,5/5 4,7/5 4/5 3,8/5
Duurzaamheid 4/5 4,8/5 4/5 4,8/5 3,8/5 4/5 4,8/5 4/5 4/5 4,8/5
Vorm U U J C U C J U I J
Afmetingen 140 x 80 cm 140 x 80 cm 145 x 45 cm 150 x 70 cm 140 x 80 cm 140 x 75 cm 155 x 80 cm 140 x 80 cm 140 x 23 cm 145 x 50 cm
Vulling Polyester Polyester Polyester Polyester Polyester & Katoen Polyester Polyester Polyester Microvezel Polyester
Hoes Fleece Katoen Katoen Katoen Velours Fleece Katoen Katoen Velours Katoen
Prijs

€€€

€€

€€

€€

€€

€€

€€

€€€

Body kussen kopen: waar moet ik op letten?

 • Vorm: De belangrijkste keuze die je maakt als je een body kussen wilt kopen, is de vorm. Er zijn lichaamskussens met een J-vorm, C-vorm, U-vorm en I-vorm verkrijgbaar. Je leest onder het kopje “Soorten body pillows” meer over de voor- en nadelen van iedere vorm.
 • Materialen: Bij je aankoop let je op de materialen waarvan het kussen gemaakt is. De vulling is in de meeste gevallen gemaakt van polyester of microvezel. Een lichaamskussen met traagschuim vulling is ook mogelijk, maar komt minder vaak voor. Een lichaamskussen met traagschuim biedt optimale ondersteuning, maar wordt door veel mensen als te warm ervaren. De hoes van het kussen is vaak gemaakt van katoen, fleece of velours. Katoen heeft een hoog ademend vermogen, terwijl fleece en velours juist zacht en warm zijn.
 • Kwaliteit: Om ervoor te zorgen dat je kussen lang meegaat, kies je voor een model van hoogwaardige materialen. Ook let je op andere eigenschappen, zoals dubbel gestikte naden.
 • Ondersteuning: Net als bij een orthopedisch kussen is het bij een lichaamskussen de bedoeling dat je lichaam door het kussen ondersteund wordt. Hiervoor is het belangrijk dat de vulling goed verdeeld is en de juiste stevigheid biedt. Sommige kussens zijn aanpasbaar, wat betekent dat je vulling kunt verwijderen of toevoegen om de voor jou juiste hardheid te creëren.
 • Comfort: Je lichaam ligt de hele nacht op het kussen en dus wil je graag dat dit comfortabel is. Kies daarom een kussen dat bij je lengte, lichaam en situatie past. Tijdens een zwangerschap is het bijvoorbeeld prettig om ook in de rug ondersteund te worden door een U-vormig kussen, terwijl het bij heupproblemen comfortabeler kan zijn om voor een J-vorm te kiezen.
 • Duurzaamheid: Bij de aankoop van je body pillow let je op duurzaamheid. Dit ziet niet alleen in de herkomst van de materialen, maar ook in het productieproces en hoe het kussen geleverd wordt. Kies voor een product dat dicht bij huis geproduceerd wordt en van duurzame materialen gemaakt is.
 • Afmetingen: Slaap je met een partner in bed? Let dan goed op de afmetingen van het lichaamskussen. Sommige lichaamskussens zijn vrij groot, waardoor ze minder geschikt zijn als je het bed deelt met een partner en in een standaard tweepersoons bed slaapt.

De voordelen van een lichaamskussen

 • Comfort tijdens zwangerschap: Lichaamskussens worden veel gebruikt door zwangere vrouwen, omdat ze voor comfort zorgen tijdens de zwangerschap. Je lichaam wordt extra ondersteund door het kussen en het stimuleert de foetus om een goede houding aan te nemen.
 • Gebruiken tijdens het voeden: Een zwangerschapskussen in een U-, J- of C-vorm kan na de geboorte ook als voedingskussen gebruikt worden. Ideaal en multifunctioneel dus!
 • Vermindert rug- en nekklachten: Bij nek- of rugklachten verlicht niet alleen een warmtekussen de pijn, maar helpt ook een body pillow. Je neemt een betere slaaphouding aan met het kussen, waardoor je met minder pijn wakker wordt.
 • Helpt bij slaapapneu of snurken: Als je last hebt van snurken of slaapapneu hebt, kan een lichaamskussen helpen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die met een lichaamskussen sliepen, langer in een laterale positie sliepen 1, waarbij de luchtwegen vrij zijn. Dit helpt snurken en slaapapneu vermijden.
 • Vermindert heupklachten: Een body kussen helpt niet alleen bij rug- en nekklachten, maar ook bij heupklachten. De positie van je heupen is beter met het kussen tussen je knieën, waardoor je klachten kunnen verminderen. Bij heupklachten kan een orthopedisch zitkussen overdag helpen.

Mijn eigen ervaring

Vanwege heupklachten besloot ik om een lichaamskussen uit te proberen. Al na enkele nachten merkte ik verschil en had ik minder last van klachten. Ook lag ik voor ik in slaap viel lekkerder in bed met mijn J-vormige kussen tussen mijn benen. Ik koos voor een aanpasbaar model, zodat ik de vulling naar behoefte kon verwijderen of toevoegen. Qua materiaal koos ik voor een katoenen hoes, omdat ik het ’s nachts snel warm krijg.

De soorten body pillows

 • U-vorm: Een U-vormig lichaamskussen wordt het meest gebruikt door zwangere vrouwen. Dit kussen biedt niet alleen ondersteuning aan je knieën, schouders en nek, maar zorgt er ook voor dat je rug aan de andere kant ondersteund wordt. Daarnaast is het makkelijk om van de ene zij naar de andere te draaien zonder dat je het kussen hoeft te verplaatsen. Deze kussens zijn vaak erg groot, wat lastig kan zijn in bed.
 • C-vorm: Ook C-vormige kussens zijn relatief groot, maar vaak iets kleiner dan de U-vormige variant. Ook dit kussen biedt ondersteuning aan je knieën, schouders en nek, maar heeft een opening bij de rug. Van zij wisselen is minder makkelijk, omdat je ook het kussen moet draaien.
 • J-vorm: Een J-vormig lichaamskussen gebruik je tussen je knieën en onder je hoofd. Je rug is volledig vrij, waardoor je meer bewegingsvrijheid hebt en het minder warm krijgt. Ook draaien is een minder groot probleem, omdat je het compacte kussen makkelijk draait. Echter, de ondersteuning voor de rug is minder.
 • I-vorm: Een I-vormig kussen wordt ook wel een body roll kussen genoemd. Dit is ideaal voor tussen je knieën en om vast te houden. Dit kussen biedt de minste ondersteuning en is niet geschikt voor onder je hoofd, waardoor je een apart hoofdkussen nodig hebt. Het is makkelijk te verplaatsen en neemt weinig ruimte in beslag.

Conclusie

Een lichaamskussen geeft je lichaam de nodige ondersteuning ’s nachts, of dat nou is om pijnklachten te verminderen of om meer comfort te ervaren tijdens je zwangerschap. Het Litollo Lichaamskussen XXL Met Extra Hoes komt als beste keuze uit onze test. Dit U-vormige kussen ondersteunt je lichaam zowel aan de voor- als achterzijde en is gemaakt van hoogwaardige materialen.

Liever een J-vormig kussen? Dan kies je voor het Litollo Zijslaapkussen J-Vorm dat ideaal is voor zijslapers. Een J-vormig kussen geeft je meer bewegingsvrijheid, maar biedt ook iets minder ondersteuning. Als je voorkeur hier naar uitgaat, is het C-vormige Ella Zwangerschapskussen XXL een goede keuze.

Een body kussen lijkt in eerste instantie misschien groot en oncomfortabel, maar is in de praktijk een heerlijk knuffel die je helpt om beter en pijnvrij te slapen.

Veelgestelde vragen

Wat is een lichaamskussen?

Een lichaamskussen is een kussen dat je lichaam extra ondersteunt tijdens het slapen en ervoor zorgt dat je in een goede positie ligt. Er zijn U-vormige, J-vormige, C-vormige en I-vormige lichaamskussens verkrijgbaar.

Wat is het beste lichaamskussen?

Uit onze test komt het Litollo Lichaamskussen XXL Met Extra Hoes als beste keuze. Dit kussen is vooral populair onder zwangere vrouwen, omdat het zowel ondersteuning biedt aan de knieën, schouders en nek als aan de rug dankzij de U-vorm.

Wat is het beste zijslaapkussen?

Een zijslaapkussen dat goed scoort in onze test is het Litollo Zijslaapkussen J-Vorm. Een J-vormig kussen is een goede keuze als je op je zij slaapt. Tijdens een zwangerschap worden U-vormige en C-vormige kussens als comfortabeler ervaren.

Waarom zou ik met een kussen tussen mijn benen slapen?

Een kussen tussen je knieën zorgt ervoor dat je heupen in een rechte lijn liggen tijdens het slapen. Dit is niet alleen comfortabel, maar kan ook heupklachten voorkomen of verminderen.

Welk lichaamskussen is geschikt voor mij?

Welk lichaamskussen het comfortabelst is, is vaak erg persoonlijk. Voor meer bewegingsvrijheid kies je een J-vormig of I-vormig model en voor optimale ondersteuning aan alle kanten kies je een U-vorm of C-vorm.

Bronnen

1 Effects of Body Pillow Use on Sleeping Posture and Sleep Architecture in Healthy Young Adults

Dokter Fit