De Top 10 Luchtbevochtigers Voor Aangename Lucht
luchtbevochtigers-featured-image

De Top 10 Luchtbevochtigers Voor Aangename Lucht

Luchtbevochtigers verhogen de luchtvochtigheid in een ruimte, wat ervoor zorgt dat de luchtkwaliteit verhoogt en het binnen aangenamer aanvoelt. Zeker wanneer de verwarming aanstaat en je de ramen minder opent, is de kans groot dat de luchtvochtigheid te laag is. Een optimale luchtvochtigheid van 40-60% is stukken beter voor je gezondheid dan een te lage of te hoge vochtigheid.

Zelf gebruik ik mijn luchtbevochtiger vooral in de slaapkamer, waardoor ik makkelijker in slaap val. Om dit te versterken gebruik ik een model met aromatherapie dat een heerlijke lavendelgeur in mijn slaapkamer brengt.

Wil je een luchtbevochtiger kopen? Ik zet de 10 beste modellen voor verschillende situaties op een rij: van stille modellen tot mooie ontwerpen en van luchtbevochtigers met ledverlichting tot modellen met aromatherapie.

Beste luchtbevochtiger voor in huis overzicht

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste-Algemene-Orthopedisch-Zitkussen Beste algemene keuze Check Prijs
Beste-Algemene-Orthopedisch-Zitkussen Meest luxe keuze Check Prijs
Beste-Algemene-Orthopedisch-Zitkussen Beste compacte keuze Check Prijs
Beste-Algemene-Orthopedisch-Zitkussen Beste stille keuze Check Prijs
Beste-Algemene-Orthopedisch-Zitkussen Beste keuze met aromatherapie Check Prijs
Beste-Algemene-Orthopedisch-Zitkussen Beste keuze met vlameffect Check Prijs
Beste-Algemene-Orthopedisch-Zitkussen Beste design Check Prijs
Beste-Algemene-Orthopedisch-Zitkussen Beste verlichtingsmogelijkheden Check Prijs
Beste-Algemene-Orthopedisch-Zitkussen Beste keuze voor babykamer Check Prijs
Beste-Algemene-Orthopedisch-Zitkussen Beste goedkope keuze Check Prijs

De 10 beste luchtbevochtigers onderzocht

Beste Algemene Keuze

Auronic Luchtbevochtiger

4.8

Deze luchtbevochtiger van Auronic is een hoogwaardige en gebruiksvriendelijke keuze en beschikt over alle nodige (en extra) functies.

Het apparaat beschikt over 3 vernevelingsstanden, waarmee je zowel koude als warme mist kunt verspreiden. We vonden het handig dat we de vochtigheidsgraad handmatig in konden stellen, maar dat er ook een automatische functie is. De slaapstand viel in de smaak, omdat het geluidsniveau erg laag was en we absoluut geen last hadden van de bevochtiger.

Dit model is een gebruiksvriendelijke keuze die je zowel met een touchscreen als met een afstandsbediening bedient. Met een ruime tankcapaciteit van 6 liter gebruikten we het apparaat op de laagste stand tot 60 uur en op de hoogste stand tot 11 uur. Het is mogelijk om een timer in te stellen en het apparaat beschikt over een waterfilter.

De luchtbevochtiger is geschikt voor ruimtes van maximaal 70m2, wat meer dan voldoende is voor de gemiddelde slaap- of woonkamer. De ingebouwde olie-lade was een leuk extraatje, waardoor we de bevochtiger ook als aroma diffuser gebruikten. Let erop dat je dit model regelmatig schoon moet maken, maar hier krijg een melding van.

We raden dit model van Auronic aan als je op zoek bent naar een luchtbevochtiger met uitgebreide functionaliteiten en hoog gebruiksgemak.

Voordelen:
 • 3 vernevelingsstanden en handmatig instelbare vochtigheidsgraad
 • Tot wel 60 uur te gebruiken op laagste stand
 • Geschikt voor grote ruimtes tot 70m2
 • Ingebouwde olie-lade voor extra ontspanning
 • Zeer stille slaapstand waarbij display uitschakelt
 • Beschikt over afstandsbediening en instelbare timer
Nadelen:
 • Niet alle codes uitgelegd in handleiding
 • Regelmatig schoonmaken nodig
 • Prijzig
Check Prijs op Bol.com
Meest Luxe Keuze

AirAqua Luchtbevochtiger Alpha II

4.5

Deze luchtbevochtiger van AirAqua is een luxe keuze die niet alleen de lucht bevochtigt, maar deze ook reinigt.

Dit model beschikt over een ingebouwde hygrometer, waarmee de luchtvochtigheid in de ruimte gemeten wordt. We stelden de gewenste luchtvochtigheid in en het apparaat zorgde hiervoor, net als voor luchtreiniging en een optimaal binnenklimaat dankzij de ionisator. We vonden het handig dat ook de temperatuur weergegeven werd, al moesten we er wel op letten dat het apparaat hiervoor niet in de zon stond.

Qua bediening scoorde deze elektrische luchtbevochtiger goed. We bedienden het apparaat op het digitale display en via de afstandsbediening. Het bijvullen was eenvoudig en deden we aan de bovenkant. We gebruikten hiervoor een kan water of namen het bovenste gedeelte af en hielden het onder de kraan. De nachtstand vonden we heerlijk stil, maar we misten de mogelijkheid om uit meerdere vernevelingsstanden te kiezen.

Een leuke extra functie is dat je aroma toe kunt voegen op het geurpad. Hierdoor bevochtig je niet alleen de ruimte, maar zorgt je ook voor een aangename geur. Met een capaciteit van 4,6 liter is dit model geschikt voor ruimtes tot 60m2.

We raden dit model van AirAqua aan als je een luchtbevochtiger, luchtreiniger en hygrometer in één zoekt.

Voordelen:
 • Systeem om aan de bovenkant water bij te vullen is handig
 • Beschikt over ionisator voor optimaal binnenklimaat
 • Geleverd inclusief extra filterset
 • Heeft een handig nachtlampje
Nadelen:
 • Geen keuze uit vernevelingsstanden
 • Minder precieze temperatuurmeting
 • Prijzig
Check Prijs op Bol.com
Beste Compacte Keuze

Auronic Humidifier

4.4

Deze kleine luchtbevochtiger van Auronic is stijlvol en geschikt voor het bevochtigen van ruimtes tot 25m2.

Het apparaat beschikt over twee standen, een lage en hoge stand. We vonden de hogere stand niet zo sterk, maar merkten dat het apparaat de luchtvochtigheid rond de 50% hield. De lagere stand gebruikten we vooral tijdens het slapen, omdat deze aangenaam stil was. We vonden het ontwerp van het apparaat stijlvol en je kiest uit een witte of zwarte kleur.

Je bedient deze kleine luchtbevochtiger met één knop, waardoor je technisch niet handig hoeft te zijn om goed overweg te kunnen met het apparaat. We vonden het jammer dat er geen afstandsbediening bij zat en hadden moeite met de gebruiksaanwijzing. Dit was niet zozeer vervelend voor de bediening, maar wel voor het in elkaar zetten van de bevochtiger.

Let erop dat dit compacte model niet gebruikt kan worden in ruimtes groter dan 25m2 en daarmee vooral geschikt is voor slaapkamers, bijvoorbeeld een kinderkamer. Het waterreservoir heeft een inhoud van 1,5 liter en gaat op de laagste stand tot 25 uur mee. Op de hoogste stand is dit 12 uur.

We raden dit model van Auronic aan als je een compacte en stijlvolle humidifier zoekt, bijvoorbeeld voor in een baby- of kinderkamer.

Voordelen:
 • Stijlvol en verkrijgbaar in zwart en wit
 • Heeft een ingebouwd lampje dat aan of uit kan
 • 360 graden draaibaar voor de ideale setting
 • Compact ontwerp
Nadelen:
 • Onduidelijke handleiding
 • Hogere stand niet zo sterk
 • Niet geschikt voor ruimtes groter dan 25m2
Check Prijs op Bol.com
Beste Stille Keuze

Qumax Luchtbevochtiger

4.3

Deze fluisterstille luchtbevochtiger van Qumax is geschikt voor kleine, middelgrote en grote ruimtes tot maximaal 59m2.

Dit model beschikt over drie verschillende standen. Je kiest in een kleine ruimte voor de laagste stand en in een grote ruimte voor de hoogste stand. Met name de stille werking viel in de smaak, zeker als we het laagste niveau inschakelden. Het lampje schakel je in of uit naar wens met de handige nachtstand.

We vonden het apparaat makkelijk bij te vullen, omdat we dit aan de bovenkant konden doen. We konden altijd zien hoeveel water er in het reservoir zat en dus wanneer we na moesten vullen. Let erop dat het apparaat alle 7 dagen schoongemaakt moet worden, wat gelukkig makkelijk is dankzij de afneembare onderdelen.

Je stelt een timer van 2, 4 of 8 uur in. We vonden het jammer dat dit een van de luchtbevochtigers was die niet automatisch uitschakelde na het bereiken van de juiste luchtvochtigheid. Op de laagste stand is het reservoir met een inhoud van 2,8 liter voldoende voor 24 uur, op de hoogste stand voor 12 uur.

We raden dit model van Qumax aan als je op zoek bent naar een stille luchtbevochtiger voor in de slaapkamer waar je geen last van hebt.

Voordelen:
 • Vernevelaar met 3 standen voor verschillende groottes ruimtes
 • 360 graden functie: mist in iedere hoek van de kamer
 • Makkelijk af te lezen hoeveel water er nog in zit
 • Zeer stil: ideaal voor in de slaapkamer
 • Timer instelbaar op 2, 4 en 8 uur
Nadelen:
 • Apparaat elke 7 dagen schoonmaken
 • Gaat niet vanzelf uit als vochtigheid bereikt is
 • Geen afstandsbediening
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Met Aromatherapie

Vivid Green Diffuser Keramiek

4.5

Deze aroma diffuser van Vivid Green ziet er aantrekkelijk uit dankzij de buitenkant gemaakt van zwart keramiek.

Het stijlvolle ontwerp zorgt ervoor dat de diffuser een echte blikvanger in de ruimte is. Dit komt zowel door het zwarte keramiek als door de elegante vorm. Een nadeel van dit materiaal is het hogere gewicht. De uitstraling wordt versterkt door de 8 instelbare kleuren led-verlichting, waarvan je ook de helderheid aanpast.

We vonden het jammer dat het waterreservoir aan de kleine kant was. Hierdoor moesten we het reservoir vaker bijvullen en hadden we meer omkijken naar de diffuser. De timer-functie viel wel in de smaak, waarbij je kiest uit 15 seconden, 1 uur en 3 uur. Ook de sterkte van de mist was aanpasbaar.

Bedienen doe je via de gebruiksvriendelijke afstandsbediening. We vonden het heerlijk dat we vanaf de bank of tijdens een yoga sessie de instellingen konden veranderen zonder op te hoeven staan. De diffuser is niet muisstil, maar we vonden het geluid absoluut niet storend.

We raden deze diffuser van Vivid Green aan als je op zoek bent naar een elegant model gemaakt van keramiek. Wil je het waterreservoir minder vaak bijvullen? Dan kies je voor een model met meer capaciteit.

Voordelen:
 • Buitenkant gemaakt van zwart keramiek
 • Inclusief afstandsbediening en timer-functie
 • In helderheid aanpasbare verlichting in 8 kleuren
 • Met lemongrass olie
 • Sterkte van mist aanpasbaar
Nadelen:
 • Keramiek maakt de diffuser vrij zwaar
 • Klein waterreservoir moet je vaker bijvullen
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Met Vlameffect

Zedar Aroma Diffuser

4.2

Deze aroma diffuser van Zedar heeft een bijzonder uiterlijk en zorgt voor een prachtig vlameffect in de ruimte.

Het apparaat heeft twee functies: het bevochtigt de lucht en verspreidt een heerlijk aroma in de ruimte. We vonden het ontwerp strak en aantrekkelijk. Met name het vlameffect op basis van ledverlichting in combinatie met nevel viel in de smaak. Op de laagste stand leek dit een klein vlammetje en op de hoogste stand een hogere vlam. Dit werkte rustgevend.

Het apparaat heeft een knop voor de vernevelingsstand en voor de verlichting. Ook krijg je een afstandsbediening meegeleverd, al bleek deze op een grotere afstand minder goed werken. Vergeleken met andere luchtbevochtigers is de capaciteit van 200 milliliter weinig. Dit betekent op de hoogste stand bijvullen na 3 uur en op de laagste na 6 uur.

Bij een te laag waterniveau schakelt de aroma diffuser automatisch uit, wat voor een veilig gevoel zorgde. Je gebruikt dit model in ruimtes tot 60m2 en het geluidsniveau is prettig. 

We raden dit model aan als je niet alleen de ruimte wilt bevochtigen, maar ook een aantrekkelijke en rustgevende aroma diffuser zoekt.

Voordelen:
 • Uniek vlameffect op basis van licht en nevel
 • Krachtig voor een aroma diffuser (tot 60m2)
 • Veilig: stopt automatisch bij laag waterniveau
 • Rustgevende werking
Nadelen:
 • Kleine capaciteit vergeleken met andere luchtbevochtigers
 • Al bijvullen na 3 uur op hoogste stand
 • Afstandsbediening werkt minder goed
Check Prijs op Bol.com
Beste Design

The Useful Humidifier

4.1

Als je op zoek bent naar een aantrekkelijke luchtbevochtiger met een uniek ontwerp is dit model van The Useful Humidifier een uitstekende keuze.

Deze vernevelaar springt eruit door het aantrekkelijke ontwerp met een transparant reservoir en een wolkje. Je kiest voor enkel mist, mist in combinatie met regendruppels of alleen regendruppels. Het water druppelt uit het wolkje en zorgt zo voor rustgevende regengeluiden, waarbij je kiest uit drie standen. Hierdoor is het apparaat iets luider dan concurrerende luchtbevochtigers, maar je kunt de regenfunctie ook uitzetten. We vonden het tof dat we 7 kleuren in konden stellen voor het wolkje.

De bediening van het apparaat vonden we makkelijk met de drie knopjes op de behuizing. Er wordt ook een afstandsbediening meegeleverd, maar deze vonden we onhandig. De afstandsbediening heeft te veel knopjes, waardoor het niet overzichtelijk is.

Het waterreservoir is klein vergeleken met andere luchtbevochtigers en heeft een inhoud van 300 milliliter. Tijdens onze test bleek dit voldoende voor slaapkamer van zo’n 30-40m2, maar niet voor erg grote ruimtes. Je stelt indien gewenst een timer voor 4, 6 of 8 uur in.

We raden dit model van The Useful aan als je design belangrijk vindt en het geluid van regendruppels rustgevend op je werkt. Voor hoger gebruiksgemak kies je beter een andere luchtbevochtiger voor in huis.

Voordelen:
 • Stijlvol ontwerp met wolkje
 • Keuze uit 7 kleuren ledverlichting
 • Rustgevend regengeluid
 • Timer voor 4, 6 of 8 uur
Nadelen:
 • Veel knopjes op afstandsbediening, onoverzichtelijk
 • Meer geluid dan concurrerende luchtbevochtigers
 • Klein waterreservoir van 0,3 L
Check Prijs op Bol.com
Beste Verlichtingsmogelijkheden

LifeGoods Aroma Diffuser

4.2

Deze aroma diffuser van LifeGoods beschikt over uitgebreide verlichtingsmogelijkheden met in totaal 7 kleuren led-licht.

Dit model heeft 3 functies: aroma diffuser, luchtbevochtiger en nachtlampje. We kozen uit twee standen voor koele mist, waarbij we ook een timer in konden stellen. We vonden het handig dat we uit 1, 3 en 6 uur kozen voor verschillende activiteiten. Het apparaat was stil in gebruik.

We vonden het apparaat er qua kleur en vorm mooi uitzien, maar helaas is het witte kabel minder mooi bij de bruine behuizing. Ook is het kabel aan de korte kant. We vonden de 7 lichtkleuren mooi en het was prettig om uit fel of gedimd te kiezen. Het is ook mogelijk om voor een kleurencyclus te kiezen, waarbij alle kleuren om beurten aan bod komen.

Met een inhoud van 300 milliliter gebruik je de diffuser 5 uur op de hoogste stand en 10 uur op de laagste stand voordat het apparaat automatisch uitschakelt. Let erop dat de kracht enkel voldoende is voor ruimtes tot 25m2. We kregen 2 flesjes etherische olie meegeleverd en ontvingen een handige maatbeker om de diffuser bij te vullen.

We raden dit model van LifeGoods aan als je op zoek bent naar een elektrische luchtbevochtiger en aroma diffuser in één met uitgebreide verlichtingsmogelijkheden.

Voordelen:
 • Aroma diffuser, luchtbevochtiger en nachtlamp in één
 • 7 kleuren ledverlichting of kleurencyclus instellen
 • 2 vernevelingssnelheden & 3 timerstanden instelbaar
 • Inclusief 2 flesjes etherische olie en een maatbeker
Nadelen:
 • Minder geschikt voor ruimtes groter dan 25m2
 • Witte kabel in fel contrast met bruine behuizing
 • Kabel aan de korte kant
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Voor Babykamer

Gadgy Luchtbevochtiger

4.2

Deze luchtbevochtiger van Gadgy zorgt voor een frisse geur en goede luchtvochtigheid in de babykamer.

De aroma diffuser heeft een Arabisch ontwerp in een bruine kleur. De behuizing heeft vele kleine gaatjes in sierlijke patronen waardoor het led-licht schijnt. Dit zorgt voor subtiele verlichting die we ideaal vonden voor in de babykamer. Je kiest uit 7 kleuren en de helderheid is ideaal voor extra comfort, maar niet te fel voor slapen.

We vonden het jammer dat we niet uit meerdere vernevelingsstanden konden kiezen. Met een inhoud van 250 milliliter gebruikten we de aroma diffuser zo’n 7 uur in een ruimte tot 25m2. Voor grotere babykamers is dit model minder geschikt. We vonden het een veilig idee dat het apparaat automatisch uitschakelt als er te weinig water in het reservoir zit.

Je stelt een timer in voor 1, 3 of 5 uur, wat ideaal is om je baby te helpen in te slapen. De diffuser is makkelijk te gebruiken en we vulden deze bij met de meegeleverde maatbeker.

We raden dit sierlijke en compacte model van Gadgy aan voor in babykamers vanwege de hoge veiligheid, subtiele verlichting en frisse geur die baby’s helpt te slapen.

Voordelen:
 • Sierlijke aroma diffuser in Arabische stijl
 • Keuze uit 7 kleuren ledverlichting
 • Gaatjes in behuizing zorgen voor subtiele verlichting
 • Veilig voor baby’s, schakelt automatisch uit
 • Timer instelbaar op 1, 3 of 5 uur
Nadelen:
 • Niet geschikt voor babykamers groter dan 25m2
 • Geen keuze uit vernevelingsstanden
 • Lampjes kunnen niet vervangen worden
Check Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Keuze

Podec Humidifier

3.7

Deze humidifier van Podec is een compacte en budgetvriendelijke keuze.

Je kiest uit twee standen: continu vernevelen of vernevelen met tussenpozen. We vonden de tweede stand een toffe toevoeging die we bij weinig andere luchtbevochtigers zagen. We vonden dit ideaal als de luchtvochtigheid minder laag was en merkten dat het apparaat hierdoor langer aan kon. Op de continu stand is dit ongeveer 4 uur en op de stand met tussenpozen zo’n 6 uur.

We vonden het ontwerp van deze kleine luchtbevochtiger iets minder aantrekkelijk dan bij andere modellen. De verlichting aan de bovenkant vonden we wel mooi en zeker sfeervol voor ’s avonds. Met een reservoir van 300 milliliter is dit model geschikt voor ruimtes tot 30m2.

Het model is te bedienen met één knop, wat gebruiksvriendelijk klinkt, maar tijdens onze test minder handig bleek te zijn. Je houdt de knop langer of minder lang ingedrukt voor verschillende functies, wat verwarrender is dan twee of drie knoppen zoals bij andere luchtbevochtigers. Het bijvullen vonden we makkelijk en de automatische uitschakeling bij een laag waterniveau maakt het model veilig.

We raden dit model van Podec aan als je op zoek bent naar een budgetvriendelijke vernevelaar. Voor een stijlvol uiterlijk of een hoger gebruiksgemak kies je beter voor een van de andere luchtbevochtigers.

Voordelen:
 • Compact formaat
 • 2 standen: continu vernevelen of met tussenpozen
 • Makkelijk bij te vullen
 • Sterke magnetische sluiting
Nadelen:
 • Minder aantrekkelijk ontwerp
 • Essentiële oliën toevoegen niet mogelijk
 • Minder gebruiksvriendelijk
Check Prijs op Bol.com

De beste luchtbevochtigers vergeleken

Beste Algemene Keuze Meest Luxe Keuze Beste Compacte Keuze Beste Stille Keuze Beste Keuze Met Aromatherapie Beste Keuze Met Vlameffect Beste Design Beste Verlichtingsmogelijkheden Beste Keuze Voor Babykamer Beste Goedkope Keuze
Auronic Luchtbevochtiger AirAqua Luchtbevochtiger Alpha II Auronic Humidifier Qumax Luchtbevochtiger Vivid Green Aroma Diffuser Keramiek Zedar Aroma Diffuser The Useful Humidifier LifeGoods Aroma Diffuser Gadgy Luchtbevochtiger Podec Humidifier
Algemene score 4,8/5 4,5/5 4,4/5 4,3/5 4,5/5 4,2/5 4,1/5 4,2/5 4,2/5 3,7/5
Kwaliteit 4,8/5 4,5/5 3,8/5 4/5 4/5 4/5 4,2/5 4/5 3,5/5 4/5
Geluid 4,8/5 4,7/5 4,5/5 4,8/5 4,5/5 4,2/5 3,8/5 4/5 4/5 4,5/5
Gebruiksgemak 5/5 4,7/5 4,5/5 4/5 4,5/5 4/5 3,5/5 4/5 4,5/5 3/5
Design 4,5/5 4,2/5 5/5 4,8/5 5/5 5/5 5/5 4,5/5 5/5 3/5
Bereik 70m2 60m2 25m2 59m2 40m2 60m2 30-40m2 25m2 25m2 30m2
Inhoud reservoir 6 L 4,6 L 1,5 L 2,8 L 0,55 L 0,2 L 0,3 L 0,3 L 0,25 L 0,3 L
Gebruiksduur 11-60 uur 15 uur 12-25 uur 12-24 uur 10 uur 3-6 uur 5-10 uur 5-10 uur 7 uur 4-6 uur
Afstandsbediening Ja Ja Nee Nee Ja Ja Ja Nee Nee Nee
Prijs €€€ €€€€ €€ €€ €€ €€ €€€ €€

Waar moet je op letten bij het kopen van luchtbevochtigers?

 • Kwaliteit: Luchtbevochtigers zijn er in allerlei soorten en maten. Door op de kwaliteit van het model te letten, kies je voor een luchtbevochtiger die lang meegaat. Kwaliteit hangt af van de materialen die gebruikt worden en de duurzaamheid hiervan, maar ook van de gebruiksduur en andere functionaliteiten.
 • Geluid: Als je een luchtbevochtiger gaat kopen, is het geluidsniveau een belangrijk punt van aandacht. Veel mensen gebruiken de vernevelaar in de slaapkamer en dan is het belangrijk dat je geen last heb van te harde geluiden. Ook tijdens yoga of meditatie wil je het liefste rust ervaren. Let er daarom op dat je een stil model kiest.
 • Gebruiksgemak: Luchtbevochtigers zijn altijd te bedienen op het apparaat zelf, met één of meerdere knopjes. De meeste gebruiksvriendelijke luchtbevochtigers hebben duidelijke knopjes voor de verschillende functies. Sommige modellen zijn ook via een afstandsbediening te bedienen, wat bijvoorbeeld handig is vanuit bed.
 • Design: Een luchtbevochtiger voor in huis neemt vaak een prominente plek in en daarom zoek je een model met een stijlvol ontwerp. Er zijn allerlei modellen verkrijgbaar: van minimalistisch wit tot natuurlijke houttinten en Arabische ontwerpen.
 • Bereik: Luchtbevochtigers hebben verschillende bereiken, variërend van minimaal 25m2 tot 70m2. Dit is vooral een belangrijk punt als je de elektrische luchtbevochtiger in een grote ruimte wilt gebruiken.
 • Gebruiksduur: De gebruiksduur van het apparaat hangt sterk samen met de inhoud van het waterreservoir en de hoeveelheid standen. Hoe groter het reservoir, hoe langer het duurt voor het water op is. Ook op een lagere stand zorgt je ervoor dat de vernevelaar langer over het water doet, soms tot wel 60 uur. Op een hoge stand en bij een klein reservoir kan het zijn dat je al na 3 uur moet bijvullen.
 • Functies en extra’s: Luchtbevochtigers beschikken vaak over handige extra functies naast het vernevelen. Zo hebben veel modellen een instelbare timer of ingebouwde led-lampjes die dienen als sfeerverlichting of nachtlamp. Sommige modellen hebben ook een ingebouwde luchtvochtigheidsmeter, waardoor je de huidige luchtvochtigheid af kunt lezen en de gewenste luchtvochtigheid in kunt stellen.

De wetenschap over vernevelaars

De luchtvochtigheid in huis hangt onder andere af van het weer buiten en hoe goed geïsoleerd je woning is. Volgens onderzoek is een luchtvochtigheid tussen 40% en 60% het beste voor je gezondheid 1. Als de luchtvochtigheid te laag is in je woning gebruik je hiervoor een luchtbevochtiger en bij een te hoge luchtvochtigheid biedt een luchtontvochtiger een oplossing.

Een klimaat waarin de luchtvochtigheid tussen 40% en 60% zorgt onder andere voor een minder grote kans op luchtweginfecties en verkleint de kans op schimmels in huis 2. Daarnaast kan een vernevelaar helpen om de temperatuur in de ruimte te verminderen op hete dagen. Een onderzoek toont aan dat deze vermindering tot wel 12% kan zijn 3.

Let erop dat je luchtbevochtigers regelmatig schoon moet maken. Uit een onderzoek met 101 deelnemers bleek namelijk dat de personen die hun luchtbevochtiger niet regelmatig schoonmaakten significant meer kans hadden op hoofdpijn, ooginfecties, neusirritaties en hoesten 4.

Mijn eigen ervaring

Ik gebruik mijn luchtbevochtiger vooral op hete dagen waarop de luchtvochtigheid te laag is. Toen ik een luchtbevochtiger wilde kopen, lette ik met name op de gebruiksduur en vernevelingsstanden. Ik koos voor een model dat bij mijn interieur paste en over verschillende kleuren verlichting beschikt. Sinds ik de luchtbevochtiger gebruik, voelt het minder warm in mijn woning en slaap ik beter.

De soorten luchtbevochtigers

 • Koudwaterverdamper: Een koudwaterverdamper beschikt over een ventilator en een filter waar de vochtige lucht doorheen komt. Het schone gefilterde water wordt de ruimte ingeblazen. Dit type is het meest populair en is een veilige keuze voor in huis.
 • Ultrasoonbevochtiger: Een ultrasoonbevochtiger creëert trillingen, waardoor er nevel ontstaat. Deze nevel wordt vervolgens de ruimte ingespoten. Het grootste voordeel van dit type is dat het erg stil is en daarmee ideaal is voor gebruik in de slaapkamer.
 • Stoombevochtiger: Sommige luchtbevochtigers werken op basis van stoom. Het water wordt verhit en verdampt, waarna het de lucht ingeblazen wordt. Dit type bevochtiger is iets minder veilig omdat er sprake is van kokend water. Daarnaast helpt het minder om de temperatuur te verlagen als het warm is.
 • Luchtbevochtiger met reinigingsfunctie: Sommige luchtbevochtigers vernevelen niet alleen, maar beschikken ook over een ingebouwde luchtreiniger. Schadelijke stoffen worden uit de lucht gefilterd met behulp van water, waarna de lucht weer de ruimte ingeblazen wordt.
 • Luchtbevochtiger met aromatherapie: Als je niet alleen mist in de ruimte wilt, maar ook een lekkere geur kies je voor een luchtbevochtiger en aroma diffuser in één. Je voegt etherische olie toe om verdampte lucht met een aangename geur in de ruimte te blazen. Dit werkt rustgevend en helpt om beter te slapen. Als je alleen verneveling wilt, gebruik je deze apparaten vaak ook zonder etherische olie.

Conclusie

Luchtbevochtigers helpen om een gezond klimaat met een luchtvochtigheid van 40% tot 60% in huis te creëren. We hebben allerlei modellen getest en de Auronic Luchtbevochtiger komt als beste algemene keuze uit onze test. Dit model heeft 3 vernevelingsstanden, is gebruiksvriendelijk, gaat tot 60 uur mee en is geschikt voor ruimtes tot 70m2.

Wil je de vernevelaar met name in de slaapkamer gebruiken? Dan is het verstandig om voor een extra stil model te kiezen, zoals de Qumax Luchtbevochtiger. Voor rust en ontspanning kies je een model met aromatherapie, wat helpt om in te slapen, maar ook ideaal is voor yoga of meditatie. De Vivid Green Aroma Diffuser Keramiek is een goede keuze met aromatherapie.

Met een goede luchtbevochtiger zorg je voor schone lucht, voorkom je verkoudheidsklachten, verminder je de kans op allergieën en word je uitgerust wakker.

Veelgestelde vragen

Wat is de beste luchtbevochtiger voor in huis?

De Auronic Luchtbevochtiger komt als beste uit onze test met een groot bereik van 70m2, een lange gebruiksduur tot wel 60 uur, meerdere vernevelingsstanden en hoge gebruiksvriendelijkheid.

Is een luchtbevochtiger goed voor je?

Een vernevelaar is alleen goed voor je als de luchtvochtigheid in je woning aan de lage kant is. Bij een gemiddelde of hoge luchtvochtigheid is het niet verstandig om een humidifier te gebruiken.

Heeft een luchtbevochtiger zin?

Ja, een luchtbevochtiger heeft zin. De hogere luchtvochtigheid voelt prettiger aan voor veel mensen, biedt bepaalde gezondheidsvoordelen en kan de temperatuur in een ruimte lager laten voelen.

Hoe weet je of je een luchtbevochtiger nodig hebt?

Met een luchtvochtigheidsmeter of hygrometer meet je de luchtvochtigheid in de ruimte. Een gezonde luchtvochtigheid ligt tussen 40-60%, dus als de luchtvochtigheid in je huis lager is, is een luchtbevochtiger een goed idee.

Waar moet je op letten bij het kopen van een luchtbevochtiger?

Bij het kopen van luchtbevochtigers let je met name op het bereik van de bevochtiger en de gebruiksduur. Kijk ook naar de hoeveelheid vernevelingsstanden, extra functies en het gebruiksgemak.

Bronnen

1 Zo houd je thuis de luchtvochtigheid op peil deze winter

2 Indirect health effects of relative humidity in indoor environments.

3 Performance Evaluation of Portable Mist Humidifier

3 Humidifier Use in the Home Environment and Its Effects on Respiratory Health

Geschreven door
Jaap Nielen
Dokter Fit