De 10 Beste Luchtreinigers van 2023
luchtreiniger featured image

De 10 Beste Luchtreinigers van 2023

Een luchtreiniger is een apparaat dat fijnstof, pollen en bacteriën uit de lucht filtert. Dankzij deze luchtfiltering wordt de luchtkwaliteit in huis beter. Mensen met astma of hooikoorts ervaren hierdoor vaak aanzienlijk minder klachten. Bovendien verkleint een goede luchtzuiveraar de kans op griep doordat eventuele ziektekiemen uit de lucht worden gehaald.

Zelf heb ik jarenlang last gehad van allergieklachten, ook in huis. Vooral in het voorjaar wanneer alle planten in bloei stonden was het mis. Mijn co2 meter gaf ook aan dat de luchtkwaliteit in huis niet optimaal was. Ik ben daarom op zoek gegaan naar de beste luchtreinigers van dit moment. En met succes! De onderstaande tien luchtreinigers optimaliseren merkbaar de luchtkwaliteit in huis.

Beste luchtreinigers overzicht 

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste Algemene Keuze Check Prijs
Meest luxe keuze Check Prijs
Beste Prijs-Kwaliteitverhouding Check Prijs
Beste keuze met app Check Prijs
Beste compacte keuze Check Prijs
Beste Voor Kleinere Ruimtes Check Prijs
Slimste keuze Check Prijs
Beste keuze met afstandsbediening Check Prijs
Beste Combi-Keuze Check Prijs
Beste Goedkope Keuze Check Prijs

De 10 beste luchtzuiveraars onderzocht

Beste Algemene Keuze
Vibrix Vortex20 Luchtreiniger
4.8

De stijlvolle Vibrix Vortex20 is een verbeterde versie van de Vortex10 die over extra functionaliteiten beschikt, maar ook in een iets hogere prijsklasse valt.

Dankzij de 6-laagse filtratie reinigt het apparaat de lucht nóg beter dan de Vortex10, met als verschil dat dit model ook over een koude katalysator beschikt die gassen neutraliseert. Je gebruikt dit model voor ruimtes tot wel 70 vierkante meter, die al in 25 minuten gereinigd en verfrist zijn. De CADR-waarde is gemiddeld voor een luchtreiniger in deze prijsklasse.

Een nadeel vergeleken met de Vortex10 is het hogere energieverbruik, al is dat uiteindelijk op de rekening een minimaal verschil. Qua ontwerp vonden we dit model aantrekkelijk: ronde vormen, witte kleur en weinig poespas. Een luchtreiniger die zowel stijlvol als onopvallend is, maar wel goed zijn werk doet.

Je hebt keuze uit 4 handmatige zuiveringssnelheden, het apparaat beschikt over een luchtkwaliteitsmeter en -indicator voor optimaal gebruiksgemak en heeft een timer, kinderslot en stille slaapmodus. Ideaal dus voor gebruik in iedere ruimte!

We raden dit stijlvolle model van Vibrix aan als je op zoek bent naar een luchtreiniger met uitgebreide functionaliteiten en hoogwaardige reiniging in kleine, middelgrote en grote ruimtes.

Voordelen:
 • 6-laags filter voor optimale reiniging van de lucht
 • Ook geschikt voor grotere ruimtes tot 70 m²
 • Werkt snel, grote ruimtes al in 25 minuten gereinigd
 • Zeer stil, aangenaam in de slaapkamer
 • Inclusief luchtkwaliteitsmeter en -indicator
Nadelen:
 • Verbruikt iets meer energie dan de Vortex10
 • Hogere prijsklasse
Check Prijs op Bol.com
Meest Luxe Keuze

Eziclean Air Pure 500i

5.0

De Eziclean air pure 550i is de geschikte keuze wanneer je opzoek bent naar een luxe luchtreiniger voor grotere ruimtes (85 m2). Deze luchtreiniger heeft een mooi design en is in staat lucht tot wel 85 m2 te zuiveren, daarnaast kan de luchtkwaliteit op het apparaat zelf weergegeven maar kan ook gemakkelijk aangepast en gecontroleerd worden met de app op je telefoon. Deze luchtreiniger bestaat uit 6 verschillende filters waardoor je verzekerd bent dat 98% van de bacteriën, virussen en chemische deeltjes uit de lucht verwijderd worden.

Voordelen:
 • Zeer goede kwaliteit luchtreiniger
 • Grote ruimtes zuiveren (85m2)
 • Te bedienen met eenvoudige app
 • 6 verschillende filters
Nadelen:
 • Model aan grote kant
 • Filters moeten gereinigd worden
Check Prijs op Eziclean.nl
Beste Prijs-Kwaliteitverhouding

Niceey Luchtreiniger

4.8

Met deze luchtreiniger van Niceey zorg je voor schone lucht in je slaap- of woonkamer.

Het apparaat heeft een 3-laags HEPA 13 filter en een koolstoffilter. Hiermee worden stof, pollen, bacteriën en virussen uit de lucht verwijderd. We vonden het super dat we al binnen 3 minuten een betere luchtkwaliteit in de ruimte hadden. Je ziet aan de hand van drie kleuren hoe de luchtkwaliteit op het moment is.

Overdag maak je gebruik van de 3 windsnelheden en ‘s nachts gebruik je de speciale nachtstand die extra stil is. We vonden het geluidsniveau goed en hadden geen last van de luchtreiniger. Je gebruikt het apparaat in ruimtes tot 35m2, wat prima is voor de gemiddelde woon- of slaapkamer.

Je bedient de luchtreiniger niet alleen via het schermpje op het apparaat, maar ook via de bijbehorende app. Zo pas je instellingen op afstand aan, bijvoorbeeld de timer met 2, 4 of 8 uur tot automatische uitschakeling.

We raden dit model van Niceey aan als je op zoek bent naar een luchtreiniger voor in huis met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Wil je het apparaat in een grote ruimte gebruiken? Dan kies je beter voor een ander model.

Voordelen:
 • Op afstand te bedienen via app
 • Extra stille slaapstand
 • 3 kleuren voor indicatie luchtkwaliteit
 • UV-desinfectie knop om bacteriën en virussen te doden
Nadelen:
 • Minder geschikt voor grote ruimtes
 • Slechts 3 tijden instelbaar met timer
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Met App

Zedar Luchtreiniger

4.7

Als je op zoek bent naar een gebruiksvriendelijke luchtreiniger die je ook op afstand kunt bedienen, is dit model van Zedar een goede keuze.

Dankzij de mobiele app bedien je de luchtreiniger vanaf je werk of als je onderweg naar huis bent. We vonden dit handig en kwamen zo altijd thuis bij goede luchtkwaliteit. Daarnaast stelden we via de app of het display schema’s in die dagelijks herhalen en was er een stille nachtstand. Het geluid was vergelijkbaar met ritselende bladeren en dus sliepen we heerlijk.

Het apparaat heeft een 4-laags HEPA 13 filter en een koolstoffilter. Zo worden huisstofmijt, schimmel, pollen, rook, vervelende geuren en haren van huisdieren uit de lucht gefilterd. Via de handige lichtfunctie zagen we in een oogopslag of de luchtkwaliteit goed, matig of slecht was.

Een nadeel van dit apparaat is dat het niet geschikt is voor grote ruimtes. De gemiddelde slaapkamer of woonkamer heeft baat bij de luchtreiniger, maar in een ruimte groter dan 36m2 kies je beter voor een ander model.

De luchtreiniger van Zedar is niet alleen gebruiksvriendelijk en op afstand te bedienen, maar heeft ook een aantrekkelijk ontwerp en is daarmee een stijlvolle toevoeging aan het interieur.

Voordelen:
 • Handige app voor bediening op afstand
 • Gebruiksvriendelijk display
 • Erg stille slaapstand voor goede nachtrust
 • Lampjes ter indicatie van luchtkwaliteit
 • Stijlvolle toevoeging aan interieur
 • 4-laags HEPA 13 filter
Nadelen:
 • Niet draadloos te gebruiken
 • Niet geschikt voor grote ruimtes
Check Prijs op Bol.com
Beste Compacte Keuze

LifeGoods Luchtreiniger

4.5

Deze luchtzuiveraar van het merk LifeGoods is in tegenstelling tot de AirExchange Luchtreiniger heel compact. Hierdoor verplaats je het luchtzuiveringstoestel simpel en snel naar een andere ruimte. De reinigingscapaciteit van deze luchtzuiveraar is perfect voor kleine ruimtes. En dankzij de nachtmodus is hij stil genoeg om gedurende de nacht in de slaapkamer te gebruiken.

Voordelen:
 • Heel compact dus nagenoeg overal neer te zetten
 • Met nachtmodus waardoor hij in slaapkamer te gebruiken is
 • Bevat een ontvochtigingsfunctie voor een nog betere luchtkwaliteit
 • Met fraaie verlichting dus ook als nachtlampje te gebruiken
Nadelen:
 • Alleen bediening via display mogelijk
 • Niet voor grote ruimtes
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Voor Kleine Ruimtes
Vibrix Vortex10 Luchtreiniger
4.7

Met zijn uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en ruime mogelijkheden is de Vibrix Vortex 10 een goede aankoop voor kleine ruimtes!

Dankzij het 5-laagse filtersysteem worden 99,9% van de schadelijke deeltjes uit de lucht gefilterd en geniet je snel van gezonde en schone lucht. Voor ruimtes tot 35 vierkante meter is dit model uiterst geschikt en heb je binnen een half uur een verbeterde luchtkwaliteit. Let erop dat de CADR-waarde iets lager is dan bij andere modellen en er dus minder vierkante meter per uur gereinigd worden.

De reiniger heeft een vermogen van 13 Watt en is daarmee een energiezuinige keuze. Je hoeft dus niet bang te zijn voor een hoge energierekening.

Niet alleen kies je uit 5 snelheden, maar dit apparaat beschikt ook over een instelbare timer, een real time luchtkwaliteitsmeting, een kleurindicator voor de luchtkwaliteit en een laag geluidsniveau. Vooral over het lage volume, minder luid dan een bibliotheek, zijn we erg te spreken. Met name op de nachtstand is dit apparaat absoluut niet storend voor je nachtrust.

We raden deze topper aan als je op zoek bent naar goede prijs-kwaliteitverhouding, uitgebreide instellingen en voldoende kracht voor kleine tot middelgrote ruimtes.

Voordelen:
 • 5-laags filtersysteem is zeer effectief
 • Instelbare timer op 2, 4 of 8 uur
 • Real time luchtkwaliteitsmeting met kleurindicatie
 • Zeer stil, zeker op nachtstand
Nadelen:
 • Iets lagere CADR-waarde dan gemiddeld
 • Geen keuze uit verschillende kleuren
Check Prijs op Bol.com
Slimste Keuze
Living Smart Luchtreiniger
4.4

Voor wie een slimme luchtreiniger zoekt, is dit model van Living Smart uitermate geschikt. Het apparaat beschikt over meerdere vormen van besturing en een handige app.

Het apparaat filtert de lucht via een HEPA-13-filter en een koolstoffilter. Hiermee worden pollen en andere deeltjes effectief uit de lucht gehaald, waardoor de luchtkwaliteit verbetert. Echter, dit is niet het meest uitgebreide filtersysteem en het heeft minder lagen dan andere modellen.

We vonden de reiniger zeer gebruiksvriendelijk en bedienden deze via het aanraakscherm, de app en spraakbesturing. Voldoende keuze dus! De app is beschikbaar voor Apple en Android en zorgt ervoor dat je op afstand je luchtreiniger aan kunt zetten. We gebruikten deze functie om bij perfecte luchtkwaliteit thuis te komen.

Er zijn drie standen qua snelheid: laag, gemiddeld en hoog, ieder met een eigen geluidsniveau. We vonden dit niet storend in de woonkamer, maar in de slaapkamer was het apparaat iets luider dan sommige andere modellen. De kindervergrendeling zorgde bij ons voor een gerust hart, het nachtlampje is een leuk extraatje en vooral de timer viel in de smaak.

We raden dit slimme model van Living Smart aan voor meerdere besturingsmogelijkheden, uitgebreide functies en hoog gebruiksgemak.

Voordelen:
 • Bijbehorende app, beschikbaar voor Android en Apple
 • Spraakbesturing mogelijk
 • Instelbare timer op 2, 4 of 8 uur
 • Drie standen met variatie in snelheid en geluid
 • Handig nachtlampje is een leuk extraatje
Nadelen:
 • Speciale app installeren nodig
 • CADR-waarde iets lager dan gemiddeld
 • Zware geuren en zeer kleine deeltjes worden minder goed gefilterd
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Met Afstandsbediening

Clean Air Optima Luchtreiniger

5.0

De lucht zuiveren doet deze luchtzuiveraar op een zeer effectieve manier. Het apparaat is voorzien van diverse reinigingsfilters. Deze verschillende filters zorgen er samen voor dat de lucht uitzonderlijk goed wordt gereinigd. Van fijnstof en pollen tot allerlei soorten bacteriën. Dit luchtreinigingsapparaat haalt het allemaal uit de lucht.

Bovendien is deze luchtzuiveraar heel fijn in gebruik. Het apparaat is te bedienen met een app en een afstandsbediening. En doordat hij erg stil is, is hij overal in huis te plaatsen. De prijs voor deze luchtzuiveraar ligt wat hoger dan de meeste andere luchtzuiveraars. Maar je krijgt dus wel echt waar voor je geld.

Voordelen:
 • Heeft diverse luchtfilter opties waardoor lucht uitzonderlijk goed wordt gereinigd
 • Inclusief afstandsbediening dus extra gebruiksvriendelijk
 • Stil dus overal in huis te plaatsen
 • Te bedienen met een app waardoor gebruiksgemak groot is
Nadelen:
 • Zwaar in gewicht
 • Wat duurder in aanschaf
Check Prijs op Bol.com
Beste Combi-Keuze

Auronic 2-In-1 Luchtreiniger

4.0

De luchtkwaliteit in huis is op verschillende manieren te optimaliseren. Deze 2-in-1 luchtreiniger reinigt de lucht door bacteriën en allergenen uit de lucht te halen. Maar daarnaast is het apparaat ook een luchtontvochtiger dat overmatig vocht uit de ruimte haalt.

De luchtvochtigheid (meetbaar met een luchtvochtigheidsmeter) is eveneens bepalend voor de luchtkwaliteit. Dit betaalbare luchtzuiveringstoestel zorgt dus op verschillende manieren voor een optimale luchtkwaliteit in huis. Daarnaast is hij simpelweg gebruiksvriendelijk, makkelijk verplaatsbaar en multifunctioneel dankzij de nachtlamp functie.

Voordelen:
 • Ook een luchtontvochtiger waardoor optimale luchtkwaliteit ontstaat
 • Licht in gewicht dus eenvoudig te verplaatsen
 • Bevat lamp die tevens als nachtlamp te gebruiken is
 • Apparaat geeft signaal als waterreservoir vol zit voor extra gebruiksgemak
Nadelen:
 • Moet altijd via display worden bediend
 • Alleen voor kleine ruimtes
Check Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Keuze
Vivid Green Air Purifier
4.0

De luchtreiniger van Vivid Green is een budgetvriendelijke keuze met hoog gebruiksgemak en een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Met dit model filter je schadelijke stoffen uit de lucht, dankzij het H12 HEPA filter en het koolstoffilter. We merkten dat zelfs sigarettenlucht na enkele minuten verdween en hadden minder last van niezen in huis. We waren fan van de handige timer die instelbaar is op 2, 4 en 8 uur en de ingebouwde ionisator.

De handleiding viel wat tegen, maar toch was het apparaat makkelijk te bedienen via het intuïtieve aanraakscherm. Via de kleurindicatie zagen we direct of de luchtkwaliteit goed, matig of slecht was, een handige toevoeging naar onze mening. Een nadeel was het geluidsniveau en met name het piepende bijgeluid. We vonden dit in de woonkamer minder storend, maar raden dit model niet aan voor de slaapkamer.

De stevige behuizing en het neutrale ontwerp maken dat dit model goed scoort op kwaliteit. Het past in vrijwel ieder interieur, maar is iets groter dan we hadden gehoopt. Echter, voor de vriendelijke prijs van dit model is de kwaliteit uitstekend.

We raden dit model aan als je een budgetvriendelijke air purifier zoekt die goede prestaties levert en makkelijk te bedienen is.

Voordelen:
 • Geurtjes in 5 minuten verdwenen, zelfs sigarettenlucht
 • Drie kleuren om in een oogopslag de luchtkwaliteit te zien
 • Aanraakscherm is makkelijk te bedienen
 • Timer instelbaar op 3 tijden
Nadelen:
 • Maakt een wat zoemend geluid
 • Handleiding iets minder duidelijk
 • Groter formaat dan gehoopt
Check Prijs op Bol.com

Waar moet je op letten met het kopen van een luchtreiniger? 

 • Capaciteit: de capaciteit van een luchtzuiveraar wordt aangeduid met een CADR-waarde. Hoe hoger deze waarde is, hoe groter de capaciteit van het apparaat is. Het is raadzaam om voor jezelf vooraf na te gaan waar je het luchtzuiveringsapparaat neer wilt zetten. Hoe meer vierkante meters een ruimte omvat, hoe groter de capaciteit van het apparaat moet zijn. De Eziclean Air Pure 500i is een goede keuze voor grote ruimtes. In een hele kleine ruimte zoals een gang biedt de LifeGoods Luchtreiniger de uitkomst.
 • Geluidsniveau: als je een luchtzuiveraar in de slaapkamer plaatst, is het belangrijk dat deze weinig geluid maakt. Je wilt immers niet dat je nachtrust wordt verstoord door het gebrom van een luchtzuiveringsapparaat. Kijk daarom goed naar het geluidsniveau van het betreffende apparaat. Sommige luchtzuiveraars beschikken ook over een nachtmodus waardoor ze goed in de slaapkamer te gebruiken zijn.
 • Bediening: niet elk luchtzuiveringsapparaat is vanaf een afstand te bedienen. Veel apparaten zijn enkel via het display te bedienen. Maar er zijn ook luchtzuiveraars die met een afstandsbediening, een app of via spraak te besturen zijn. Let hier dus op en kies voor een bediening die bij je past.
 • Filters: de filters in een luchtzuiveraar bepalen hoe de lucht wordt gereinigd. Zo halen koolstoffilters nare geuren uit de lucht. Een luchtzuiveraar met dit type filter is dus ideaal als er in huis gerookt wordt. Maar ook als je huisdiergeurtjes uit huis wilt halen, biedt een luchtzuiveraar met koolstoffilter uitkomst. Sommige luchtzuiveraars hebben ook een UV filter. Bij deze filtersoort worden bacteriën door de sterke ultraviolette straling gedood. Een ander veelvoorkomend filter is een filter met ionisatie. Dit houdt in dat de luchtzuiveraar deeltjes de lucht inschiet die negatief geladen zijn. Bacteriën en overige verontreinigde luchtdeeltjes hechten zich hieraan waarna ze letterlijk worden neergehaald uit de lucht. Kijk dus voor welk doeleinde je een luchtreiniger wilt inzetten en kies een filtersoort die hierbij past.
 • Pollenprogramma: veel mensen gebruiken een luchtzuiveraar vanwege allergische klachten. Dit is heel slim want klachten nemen vaak af als de luchtkwaliteit verbetert. Echter, niet elke luchtzuiveraar is effectief in de bestrijding van pollen. Kijk dus goed of het apparaat ook daadwerkelijk pollen uit de lucht haalt. Kies bij voorkeur voor en apparaat dat beschikt over een speciaal pollenprogramma. Zo weet je tenminste zeker dat het apparaat daadwerkelijk effectief is in de strijd tegen pollen.
 • Extra’s: sommige luchtzuiveringstoestellen beschikken over handige extra’s. Zo is een luchtreiniger soms ook gelijk een luchtontvochtiger. En sommige luchtzuiveraars beschikken juist over een luchtbevochtiging functie. Deze extra’s zijn interessant als de luchtvochtigheid in huis niet altijd optimaal is. Je meet de luchtvochtigheid in huis eenvoudig met een hygrometer.

De wetenschap over luchtzuiveraars

Een luchtreiniger laat nare geurtjes verdwijnen en zorgt voor een fris gevoel in de ruimte. Een luchtzuiveringsapparaat verhoogt dus daadwerkelijk je wooncomfort. Dit is plezierig, maar een luchtzuiveraar doet nog meer. Luchtreinigingsapparaten zijn namelijk in staat om gezondheidsklachten te verminderen én te voorkomen, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Mensen met astma ervaren vaak meer klachten als de luchtkwaliteit slecht is. Een kwalitatief goede luchtreiniger is in staat om deze klachten te verminderen. Het apparaat haalt fijnstof uit de lucht en optimaliseert zo de luchtkwaliteit waardoor ademhalen minder moeizaam is. 

Ook bij allergieën zijn luchtzuiveraars effectief doordat pollen uit de lucht worden gefilterd. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat luchtreinigers de kans op griep verkleinen. Een luchtzuiveringsapparaat is namelijk in staat om allerlei ziekteverwekkers uit de lucht te halen. Een goede luchtreiniger is dus echt een aanwinst voor je gezondheid.

De soorten luchtreinigers

 • Ionische luchtreiniger: ionische luchtreinigers worden ook wel stille luchtzuiveraars genoemd. Ze werken zonder motor en zijn daardoor heel stil in gebruik. Deze luchtzuiveraars schieten negatief geladen ionen de lucht in. Deze negatieve ionen binden zich aan de vervuilde positieve ionen. De ionen worden vervolgens aangetrokken door de luchtzuiveraar. De ionische luchtzuiveraars moeten hierdoor wel vaak gereinigd worden. Maar ze zijn wel zeer effectief in het optimaliseren van de luchtkwaliteit.
 • Koolstof luchtreiniger: luchtreinigers die werken met koolstoffilters halen vooral nare geuren uit de lucht. Dit type luchtzuiveraar is dus heel interessant voor mensen die nare geurtjes uit huis willen halen.
 • HEPA luchtreiniger: deze luchtzuiveraar is in staat om deeltjes groter dan 0,2 micron uit de lucht te halen. Dit betekent dat HEPA luchtzuiveraars onwijs effectief zijn. Ze filteren nagenoeg alle verontreinigde deeltjes uit de lucht. Van pollen en bacteriën tot fijnstof en huidschilfers. Dit type luchtzuiveringstoestel zorgt voor een grondige reiniging.
 • UV-luchtreiniger: dit type luchtzuiveraar haalt ziekteverwekkers uit de lucht. Ultraviolette straling is heel krachtig in het elimineren van bacteriën en virussen. Deze reinigingsmethode wordt ook niet voor niets in ziekenhuizen gebruikt. Een UV-luchtzuiveraar is dus een uitkomst als je de kans op (griep)virussen wilt verkleinen.

Mijn eigen ervaring

Wat mij betreft, is een goede luchtzuiveraar onmisbaar in huis. In het verleden had ik altijd erg veel last van mijn astma en allergie gerelateerde klachten binnenshuis. Van een verstopte neus en geïrriteerde luchtwegen tot vermoeidheid en een verminderde concentratie. Vooral de laatste twee klachten associeerde ik niet direct met de luchtkwaliteit, totdat ik een luchtreinigingsapparaat aanschafte.

Mijn luchtzuiveraar verbeterde de luchtkwaliteit aanzienlijk en al mijn klachten verminderden direct. Om het binnenklimaat nog verder te optimaliseren koos ik ook voor de JAP luchtontvochtiger. Ik vind het namelijk belangrijk dat de lucht in huis schoon is en de luchtvochtigheid optimaal is. Een gezond binnenklimaat draagt namelijk echt bij aan mijn wooncomfort én aan mijn gezondheid.

Luchtreiniger van andere merken

Ikea Luchtreiniger

De Zweedse meubelgigant Ikea heeft een onwijs groot en compleet aanbod woonartikelen. In dit aanbod zijn ook een aantal luchtreinigers te vinden. Maar de Ikea luchtreiniger heeft ons productoverzicht met een reden niet gehaald.

De vormgeving van de Ikea luchtreiniger is uniek en neutraal waardoor hij in elk interieur past. Aan de vormgeving ligt het dus niet. Het is de effectiviteit van de luchtzuiveraar die minder is dan andere luchtzuiveraars. De Ikea luchtreiniger is een leuke woonaccessoire, maar de lucht zuiveren doet hij simpelweg niet zo goed.

Winix Luchtreiniger

Het merk Winix produceert eveneens luchtreinigers. Maar ook de Winix luchtreiniger vind je niet terug in ons overzicht. De Winix luchtreiniger is relatief goedkoop in aanschaf. Echter, de filters moeten vaak worden vervangen en zijn prijzig. Hierdoor is het luchtzuiveringsapparaat uiteindelijk in verhouding veel te duur in gebruik.

Conclusie

De luchtkwaliteit in huis heeft een grote invloed op je wooncomfort en op je gezondheid. Wanneer de luchtkwaliteit in een ruimte niet goed is, liggen gezondheidsklachten op de loer. Gelukkig is het binnenklimaat met een goede luchtreiniger snel en gemakkelijk te optimaliseren. Luchtzuiveraars zijn zelfs in staat om allergie- en astmaklachten aanzienlijk te verminderen of te laten verdwijnen.

Wanneer je kampt met een pollenallergie is het slim om te kiezen voor een luchtreiniger met pollenprogramma. De Looki Luchtreiniger is een mooi voorbeeld van een luchtzuiveringsapparaat dat effectief is voor mensen met allergieklachten. Ook de Eziclean Air Pure 500i haalt pollen uit de lucht. Daarnaast is dit apparaat dankzij het koolstoffilter goed in het verwijderen van nare geurtjes.

De meeste luchtreinigers zijn tegenwoordig ook erg gebruiksvriendelijk. Zo is de Clean Air Optima Luchtreiniger zelfs met een app te bedienen. Het optimaliseren van de lucht in huis is met de juiste luchtzuiveraar dus hartstikke eenvoudig.

Veelgestelde vragen 

Heeft een luchtzuiveringsapparaat zin?

Een goede luchtzuiveraar haalt meer dan 99% van de vervuilde luchtdeeltjes uit de lucht. Een luchtzuiveringsapparaat verbetert de luchtkwaliteit en is dus echt een waardevolle aanvulling in huis. Het blijft daarnaast wel altijd raadzaam om je woning óók goed te ventileren.

Is een luchtreiniger gezond?

Kwalitatief goede luchtreinigers zijn in staat pollen, bacteriën en virussen uit de lucht te halen. Ze verkleinen zo de kans op (griep)virussen. Daarnaast verminderen ze allergie- en astmaklachten. Het gebruik van een goede luchtzuiveraar is dus inderdaad goed voor je algehele gezondheid.

Hoe lang moet een luchtzuiveraar aanstaan?

De duur van het luchtzuiveringsproces hangt af van de luchtkwaliteit. Er zijn luchtzuiveraars die automatisch aan en uit gaan op basis van de luchtkwaliteit in de ruimte. De Eziclean Air Pure 500i is hiervan een goed voorbeeld. Met deze luchtzuiveraar is de luchtkwaliteit altijd goed en verbruik je niet onnodig veel stroom.

Is een luchtreinigingsapparaat geschikt voor de slaapkamer?

Voor een goede nachtrust is het fijn als het luchtzuiveringsapparaat stil is. Kies daarom voor een apparaat dat in de basis weinig decibels produceert óf een nachtmodus heeft. De Airganix Luchtzuiveraar is heel stil en dus geschikt voor de slaapkamer.

Is een luchtbevochtiger ook nodig voor een gezond binnenklimaat?

De luchtvochtigheid heeft ook invloed op de luchtkwaliteit in huis. Een slechte luchtvochtigheid veroorzaakt vaak zelfs gezondheidsklachten. Maar luchtbevochtigers zijn alleen zinvol als de luchtvochtigheid in je woning te laag is. Controleer dus eerst de luchtvochtigheid in huis alvorens je een luchtbevochtiger of luchtontvochtiger aanschaft.

Bronnen

1 The effect of air purifiers on the reduction in indoor PM2.5 concentrations and population health improvement

2 A double-blind study of the effectiveness of a high-efficiency particulate air (HEPA) filter in the treatment of patients with perennial allergic rhinitis and asthma

3 Effectiveness of air purifier on health outcomes and indoor particles in homes of children with allergic diseases in Fresno, California: A pilot study

4 Tannic acid-functionalized HEPA filter materials for influenza virus capture

Dokter Fit