De Top 10 Beste Mobiele Airco’s
mobiele-airco-featured-image

De Top 10 Beste Mobiele Airco’s

Een mobiele airco werkt net als een gewone airconditioner, maar kan makkelijk verplaatst worden van de woonkamer naar de slaapkamer. Je stelt de gewenste temperatuur zelf in en geniet dankzij de mobiele airco met raamafdichting van aangename temperaturen in huis.

Zeker op hete zomerdagen vind ik een mobiele airco onmisbaar in de slaapkamer en woonkamer. De ideale slaaptemperatuur is 18 graden en met airconditioning zorg ik ervoor dat het de hele nacht constant 18 graden blijft. Sinds deze aankoop slaap ik stukken beter!

In deze top 10 zet ik de beste mobiele airco in verschillende categorieën op een rij: van duurzaam tot stil en van luxe tot een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Beste mobiele airco overzicht

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste-Algemene-Orthopedisch-Zitkussen Beste algemene keuze Check Prijs
Beste-Algemene-Orthopedisch-Zitkussen Meest luxe keuze Check Prijs
Beste-Algemene-Orthopedisch-Zitkussen Beste prijs-kwaliteitverhouding Check Prijs
Beste-Algemene-Orthopedisch-Zitkussen Beste stille keuze Check Prijs
Beste-Algemene-Orthopedisch-Zitkussen Beste duurzame keuze Check Prijs
Beste-Algemene-Orthopedisch-Zitkussen Beste keuze voor kleine ruimtes Check Prijs
Beste-Algemene-Orthopedisch-Zitkussen Beste keuze voor grote ruimtes Check Prijs
Beste-Algemene-Orthopedisch-Zitkussen Beste keuze met verwarmingsfunctie Check Prijs
Beste-Algemene-Orthopedisch-Zitkussen Mooiste design Check Prijs
Beste-Algemene-Orthopedisch-Zitkussen Beste goedkope keuze Check Prijs

De 10 beste mobiele airconditioners onderzocht

Beste Algemene Keuze

Aironex Mobiele Airconditioner

4.7

De mobiele airconditioner van Aironex is een uitstekende keuze voor in de slaapkamer of woonkamer.

Met een hoog koelvermogen van 12.000 BTU is de airco geschikt voor kamers met een oppervlakte tot 40 m². Voor de gemiddelde slaap of woonkamer heeft de airco dus voldoende koelvermogen. Over het algemeen vonden we de airco stil, al maakte het apparaat op de hoogste stand wat meer geluid. We raden dan ook aan om ’s nachts een lagere stand in te stellen. Naast koelen, kan deze airco ook verwarmen.

Met energielabel A is deze mobiele airco redelijk duurzaam, maar het is niet het duurzaamste model in deze top 10. We vonden de witte airco onopvallend qua uiterlijk en formaat.

Het instellen van de airco vonden we makkelijk met de knoppen bovenop en de meegeleverde afstandsbediening. De raamafdichting wordt ook meegeleverd en dit hadden we snel geïnstalleerd. Let op: dit is alleen voor schuiframen, niet voor kiepramen.

We raden deze mobiele airco van Aironex aan als je op zoek bent naar een model met een hoog koelvermogen en relatief laag geluidsniveau, geschikt voor de slaapkamer en woonkamer.

Voordelen:
 • Kan zowel koelen als verwarmen
 • Hoog koelvermogen van 12.000 BTU
 • Geschikt voor ruimtes tot 40m2
 • Inclusief makkelijk te installeren raamafdichting
Nadelen:
 • Minder stil op hoogste stand
 • Niet geschikt voor kiepramen
 • Redelijk prijzig
Check Prijs op Bol.com
Meest Luxe Keuze

Duux North Smart Airco

4.7

De North Smart Airco van Duux is een luxe mobiele airco met veel functionaliteiten en extra’s.

Met een koelvermogen van 18.000 BTU is deze krachtige airco geschikt om ruimtes met een oppervlakte tot 46 m² te koelen. Voor de gemiddelde slaap- of woonkamer is dat meer dan voldoende. Het apparaat beschikt over vier standen: koelen, ontvochtigen, ventileren en een nachtmodus. We vonden vooral de stille nachtmodus prettig in de slaapkamer, omdat je het apparaat op hogere standen meer hoort. We stelden de timer in (0-24 uur) en sliepen heerlijk koel. Het PET-filter vangt stofdeeltjes en reinigt de lucht in de kamer.

Het energielabel A is relatief energiezuinig, maar kan niet tippen aan sommige andere modellen. We vonden de luxe airco een aantrekkelijke toevoeging aan de ruimte dankzij het strakke en minimalistische ontwerp.

We bedienden de airco zowel via het led-aanraakscherm als via de Duux-app op onze mobiele telefoon. Ook met spraakbediening (bijv. Alexa) wijzigden we de instellingen snel.

We raden deze luxe airco van Duux aan als je een stijlvol apparaat met allerlei moderne toevoegingen, zoals bediening via je smartphone, zoekt. Bij een kleiner budget kies je beter voor een ander model.

Voordelen:
 • Krachtig met koelvermogen van 18.000 BTU
 • Instelbare timer van 0-24 uur
 • 4 standen: koelen, ontvochtigen, ventileren en nacht-modus
 • Bediening ook via spraak & Duux-app op je smartphone
 • Strak en minimalistisch ontwerp (verkrijgbaar in grijs en wit)
 • PET-filter vangt stofdeeltjes en reinigt lucht
Nadelen:
 • Geluidsverschil dag- en nachtmodus is minimaal
 • Raamafdichting ietwat onhandig
 • Erg duur
Check Prijs op Bol.com
Beste Prijs-Kwaliteitverhouding

Auronic Mobiele Airco

4.1

De mobiele airco van Auronic heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en is een goede koop voor kleinere ruimtes.

Met een koelvermogen van 10.000 BTU is deze airco geschikt voor ruimtes tot 25 m². Voor veel slaap- en woonkamers is dit voldoende, maar als je een grotere ruimte hebt, is dit apparaat niet krachtig genoeg. We vonden het handig dat de airco over 4 standen beschikt, waaronder een nachtmodus waarbij de temperatuur ieder uur met 1 graad toeneemt. Ook de timer (1-24 uur) vonden we een handige toevoeging.

Het energielabel A is gemiddeld voor een mobiele airco: het is niet super duurzaam, maar ook geen energievreter. Qua uiterlijk is de airco niet echt opvallend en de vier wieltjes maken het handig om het apparaat te verplaatsen.

Bediening via het led-bedieningspaneel en de afstandsbediening vonden we makkelijk. Het installeren van de afvoerslang en raamafdichting viel ons mee, al moesten we voorzichtig zijn omdat de slang op weg naar buiten niet mag buigen. Een nadeel vonden we dat de opvangbak voor het water (voor de ontvochtigingsfunctie) niet los is en we het apparaat iedere keer naar de badkamer moesten rijden.

We raden deze airco aan als je een model zoekt met goede kwaliteit voor een redelijke prijs. Voor ruimtes groter dan 25 m² raden we dit model af en kies je betere een mobiele airco met een hoger koelvermogen.

Voordelen:
 • 4 standen: koelen, ventileren, ontvochtigen en slapen
 • Inclusief afstandsbediening en raamafdichtingskit
 • Handig te verplaatsen dankzij de 4 wielen
 • Timer instelbaar tussen 1-24 uur
 • Nachtmodus: temperatuur loopt 1 graad op per uur
Nadelen:
 • Opvangbak voor water niet te verwijderen
 • Ruimtes van maximaal 25 m²
 • Afvoerslang mag alleen recht naar buiten (niet buigen)
Check Prijs op Bol.com
Beste Stille Keuze

De’Longhi Pinguino Silent

4.3

De Pinguino Silent van De’Longhi is een stille keuze, waarmee je zowel overdag als ’s nachts van koele lucht geniet.

De mobiele airco heeft een koelvermogen van 10.000 BTU en is geschikt voor ruimtes tot 33 m². Voor de gemiddelde slaap- en woonkamer is dit voldoende, maar voor grotere ruimtes is het apparaat minder geschikt. Naast koelen kan dit apparaat ook ventileren en ontvochtigen. Vooral de ontvochtigingsfunctie vonden we super en erg efficiënt. Met de 24 uurstimer en thermostaat stelden we de stille airco makkelijk in voor ’s nachts. Verwarmen is niet mogelijk met dit apparaat.

Dit model van De’Longhi heeft een strak ontwerp, maar ook een opvallende zwarte streep op de voorkant. De afvoerslang en raamafdichting is er subtiel, waardoor we het apparaat niet als storend ervoeren in de ruimte. Pluspunt: het A+ energielabel!

Je bedient de airco zowel via het scherm als via de afstandsbediening. De vier zwenkwielen maken het verplaatsen van de airco makkelijk, net als de handgrepen die het apparaat heeft. Vooral het geluidsniveau (slechts 40 decibel op 2 meter afstand) ervoeren we als prettig.

We raden deze stille airco aan voor gebruik in de slaapkamer en om de ruimte te ontvochtigen.

Voordelen:
 • Slechts 40 decibel op 2 meter afstand
 • Ruimte efficiënt ontvochtigen
 • 24-uurs elektronische timer en thermostaat
 • Makkelijke bediening via scherm en afstandsbediening
 • Energielabel A+
Nadelen:
 • Geen verwarmingsfunctie
 • Minder duidelijke handleiding
 • Maakt meer geluid buiten de stille modus om
Check Prijs op Bol.com
Beste Duurzame Keuze

FlinQ Slimme Airco

4.4

Deze slimme airco van FlinQ is een duurzame keuze om gedurende je zomer frisse lucht in huis te brengen.

De airco beschikt over drie functies: koelen, ventileren en ontvochtigen. Met een koelvermogen van 15.000 BTU is het apparaat krachtig en koelt het ruimtes tot wel 60 m². We waren onder de indruk van de kracht, maar vonden het apparaat vrij luid. Dit maakte de airco minder aangenaam in de slaapkamer. De luchtafvoer is efficiënt via de grote slang.

Het design van de mobiele airco is strak en zwart-wit. Een nadeel is dat het apparaat erg groot en zwaar is, wat gelukkig een minder groot probleem is dankzij de wieltjes. De airco valt in energieklasse A+++, wat de meest milieuvriendelijke mogelijkheid is en dus bespaar je energie.

We bedienden de airco via de Tuya Smart app op onze smartphone of via het bedieningspaneel. We vonden het handig dat we de airco ook met spraakbediening aan konden sturen en niet op hoefden te staan. Let erop dat er geen raamafdichtingskit meegeleverd wordt en je dit zelf bij moet bestellen als je geen gat in de muur wilt boren.

We raden dit model van FlinQ aan als je een duurzaam en energiezuinig model zoekt. Voor in de slaapkamer kies je beter voor een stillere airco.

Voordelen:
 • Energieklasse A+++ (erg energiezuinig)
 • 15.000 BTU & geschikt voor ruimtes tot 60 m²
 • Bedienen via app en met spraakherkenning
 • Efficiënte luchtafvoer dankzij vergrote slang
 • Strak zwart-wit ontwerp
Nadelen:
 • Zonder raamafdichtingskit
 • Groot formaat en zwaar
 • Maakt veel lawaai (niet geschikt voor slaapkamer)
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Voor Kleine Ruimtes
Tristar Mobiele Airconditioning
3.9

De Tristar mobiele airconditioning is een multifunctionele keuze voor kleinere ruimtes en kan koelen, ontvochtigen en ventileren.

De airco heeft een vrij laag koelvermogen van 7000 BTU en is daarmee geschikt voor ruimtes tot 22 m². Dit betekent dat je alleen in kleinere woon- en slaapkamers gebruik maakt van de airco. We vonden dat het apparaat de lucht goed ontvochtigde en de twee ventilatorstanden waren aangenaam. Met de digitale timer (tot 24 uur) stelden we precies in hoe lang de airco aanbleef.

Het energielabel A is gemiddeld voor een mobiele airco en een redelijk energiezuinige keuze. Het apparaat is iets minder zwaar dan concurrerende modellen, maar daar staat ook het lagere koelvermogen tegenover.

We vonden het bedienen van de Tristar mobiele airconditioning makkelijk via het bedieningspaneel en de afstandsbediening. De wieltjes maakten verplaatsen makkelijk, al misten we een raamafdichtingskit. Dit moet je los aanschaffen als je geen gat in de muur wilt boren.

We raden deze mobiele airco aan als je een voordelig model voor een kleinere ruimte zoekt. Voor grotere ruimtes of een hoger koelvermogen, kies je beter een ander model.

Voordelen:
 • Kan koelen, ontvochtigen en ventileren
 • Gebruiksvriendelijk instellen via scherm en afstandsbediening
 • Voordelige keuze voor kleine ruimtes
 • Temperaturen tussen 16-31 graden instelbaar
 • Beschikt over timerfunctie
Nadelen:
 • Laag koelvermogen (7000 BTU)
 • Niet geschikt voor ruimtes groter dan 22 m²
 • Zonder raamafdichtingskit
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Voor Grote Ruimtes

Inventum 3-in-1 Airco

4.5

De Inventum 3-in-1 airco is de ideale keuze voor een grotere woon- of slaapkamer en is makkelijk in gebruik.

De mobiele airco heeft een koelvermogen van 12.000 BTU en is geschikt voor ruimtes tot 40m2. Hiermee koel je vrijwel iedere slaap- en woonkamer voldoende. Het apparaat kan ook ontvochtigen en ventileren. We vonden de swingfunctie van de ventilator erg handig, omdat het bereik zo vergrootte. Ook de timerfunctie voor automatisch in- en uitschakelen viel in de smaak.

Met een energielabel A is deze airco gemiddeld energiezuinig. Qua uiterlijk is het apparaat strak en heeft het een witte kleur, al is het gewicht van 44 kilo aan de hoge kant. Het raamafdichtingskit is luxe en zorgt voor een subtiele uitgang voor de slang.

We vonden bedienen via het display en de afstandsbediening eenvoudig. Vooral de geheugentoets viel in de smaak, omdat we zo niet steeds opnieuw in hoefden te stellen. De melding van een volle watertank zorgde ervoor dat we hier niet op hoefden te letten.

We raden deze mobiele airco van Inventum aan voor een grotere woon- of slaapkamer waar je meer koelvermogen en oppervlakte nodig hebt.

Voordelen:
 • Geschikt voor ruimtes tot 42 m²
 • Afstandsbediening met handige geheugentoets
 • Melding bij volle watertank
 • Inclusief luxe raamafdichtingskit
 • Ventilator beschikt over swingfunctie (groter bereik)
Nadelen:
 • Zwaar apparaat
 • Luid op hogere stand
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Met Verwarmingsfunctie

AEG Airco

4.2

Als je op zoek bent naar een airco die niet alleen koelt, maar ook verwarmt, is dit model van AEG een goede keuze.

Met een koelvermogen van 12.000 BTU is deze mobiele airco geschikt voor ruimtes tot 40 m², wat voldoende is voor de gemiddelde slaap- en woonkamer. We vonden het handig dat deze airco niet alleen koelen, maar ook verwarmen kon. Het meten van de temperatuur bleek niet volledig nauwkeurig, maar met een afwijking van ongeveer een graad.

Net als veel airconditioners in deze top 10, heeft ook het model van AEG een energielabel A. Qua uiterlijk is het apparaat simpel en onopvallend, al is het aan de grote kant. Ook het gewicht is vrij hoog.

We bedienden de airco eenvoudig via de afstandsbediening en het display. We vonden het jammer dat er geen raamafdichtingskit meegeleverd werd en we dit dus los aan moesten schaffen. Ook het korte snoer droeg niet bij aan de gebruiksvriendelijkheid, omdat je een plek in de buurt van een stopcontact én van het raam moet hebben.

We raden dit model van AEG aan als je niet alleen koelen, ontvochtigen en ventileren wilt, maar ook de ruimte wilt verwarmen. Echter, dit is niet het meest gebruiksvriendelijke model verkrijgbaar.

Voordelen:
 • Beschikt over een koel- en verwarmfunctie
 • Geschikt voor ruimtes tot 40 m²
 • 30% meer koelcapaciteit dan eerdere modellen
 • Beschikt over timer en afstandsbediening
Nadelen:
 • Zonder raamafdichtingskit
 • Stroomkabel aan korte kant
 • Meet temperatuur niet 100% nauwkeurig
Check Prijs op Bol.com
Mooiste Design

Exquisit Mobiele Airco

3.9

Hoewel het uiterlijk niet het belangrijkste is bij een mobiele airco, wil het oog ook wat. Als je op zoek bent naar een aantrekkelijk model, is deze airco van Exquisit een goede keuze.

Met een relatief laag koelvermogen van 7000 BTU is de airconditioner geschikt voor ruimtes van maximaal 20 m2. Voor grotere ruimtes is dit model dus geen goede keuze. Het apparaat kan naast koelen ook ontvochtigen en ventileren. We vonden dat het apparaat redelijk goed koelde, maar vonden het volume aan de hoge kant, zeker voor in de slaapkamer.

De airco ziet er strak en aantrekkelijk uit. De zwarte kleur geeft dit model een elegante en stijlvolle uitstraling en onderscheidt zich van de over het algemeen witte airco’s. Het energielabel is A, wat gemiddeld is voor mobiele airconditioners.

Bedienen vonden we makkelijk via de afstandsbediening en het bedieningspaneel. Functies zoals de instelbare timer droegen bij aan het gebruiksgemak. Daarnaast werd het raamafdichtingskit meegeleverd, waardoor we dit makkelijk konden installeren en de airco direct gebruikten.

We raden deze mobiele airco van Exquisit aan als je een stijlvolle, zwarte airco zoekt voor kleinere ruimtes. Voor een grotere slaapkamer raden we dit vrij luide model af.

Voordelen:
 • De airco koelt, ontvochtigt en ventileert
 • Aantrekkelijk, strak ontwerp
 • Elegante zwarte kleur
 • Met makkelijk te installeren raamafdichtingskit
Nadelen:
 • Niet geschikt voor ruimtes groter dan 20 m²
 • Relatief laag koelvermogen
 • Luid voor in de slaapkamer
Check Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Keuze

Bestron Mobiele Airco

3.7

Deze mobiele airco van Bestron is een voordelige keuze, maar daar staan ook een lager koelvermogen en minder functies tegenover.

Dit is de mobiele airconditioner in deze top 10 met het laagste koelvermogen, namelijk 5000 BTU. Voor ruimtes groter dan 24 m² raden we de airco dan ook af. Net als de meeste modellen, koelt, ontvochtigt en ventileert dit apparaat. De luchtfilters zorgen voor goede luchtkwaliteit en zijn makkelijk te reinigen.

Met een energielabel A is dit een gemiddeld energiezuinige airco. We vonden het ontwerp van het apparaat iets minder stijlvol, maar vonden het lagere gewicht prettig. Zeker in combinatie met de wieltjes, maakt dit de airco makkelijk verplaatsbaar.

De airco is op twee manieren te bedienen: via het bedieningspaneel en via de afstandsbediening. We vonden het apparaat eenvoudig in gebruik en de instructies waren duidelijk. Ook werd er een raamafdichtingskit meegeleverd.

We raden deze airco met name aan als je een voordelige oplossing voor hitte zoekt. Voor een hoger koelvermogen en dus een koelere ruimte, kies je voor een model met een hogere hoeveelheid BTU.

Voordelen:
 • Inclusief handig raamafdichtingskit
 • Makkelijk in gebruik
 • 3 functies: koelen, ontvochtigen en ventileren
 • Te wassen luchtfilters voor goede luchtkwaliteit
 • Lang kabel
Nadelen:
 • Laag koelvermogen van 5000 BTU
 • Geschikt voor ruimtes tot 24 m²
 • Minder mooi ontwerp
Check Prijs op Bol.com

De beste mobiele airconditioners vergeleken

Beste Algemene Keuze Meest Luxe Keuze Beste Prijs-kwaliteitverhouding Beste Stille Keuze Beste Duurzame Keuze Beste Keuze Voor Kleine Ruimtes Beste Keuze Voor Grote Ruimtes Beste Keuze Met Verwarmingsfunctie Mooiste Design Beste Goedkope Keuze
Aironex Mobiele Airconditioner Duux North Smart Airco Auronic Mobiele Airco De’Longhi Pinguino Silent FlinQ Slimme Airco Tristar Mobiele Airconditioning Inventum 3-in-1 Airco AEG Airco Exquisit Mobiele Airco Bestron Mobiele Airco
Algemene score 4,7/5 4,7/5 4,1/5 4,3/5 4,4/5 3,9/5 4,5/5 4,2/5 3,9/5 3,7/5
Kracht 4,9/5 5/5 4/5 4/5 5/5 3,5/5 4,9/5 4,8/5 3,5/5 2,5/5
Gebruiksgemak 5/5 4,5/5 4,2/5 4,5/5 4,8/5 4,3/5 4,5/5 3,5/5 4/5 4/5
Geluidsniveau 4,5/5 4,5/5 3,9/5 5/5 3/5 3,8/5 4/5 4/5 3,5/5 4,2/5
Multifunctioneel 4,8/5 4,5/5 4,5/5 4,2/5 4/5 4,3/5 4,2/5 4,8/5 4/5 4,2/5
Design 4/5 5/5 4/5 4,2/5 4,5/5 4/5 4,5/5 4/5 4,8/5 3,5/5
Koelvermogen 12.000 BTU 18.000 BTU 10.000 BTU 10.000 BTU 15.000 BTU 7.000 BTU 12.000 BTU 12.000 BTU 7.000 BTU 5.000 BTU
Voor ruimte tot 40 m² 46 m² 25 m² 33 m² 60 m2 22 m² 42 m² 40 m² 20 m² 24 m²
Energielabel A A A A+ A+++ A A A A A
Prijs €€€ €€€€ €€ €€€ €€€ €€€ €€

Mobiele airco kopen: waar moet je op letten?

 • Koelvermogen: Het koelvermogen van een mobiele airco wordt uitgedrukt in BTU, wat staat voor British Thermal Unit. Hoe hoger dit getal, hoe beter het apparaat koelt en (over het algemeen) hoe groter de oppervlakte die het apparaat aankan. Het koelvermogen van de modellen uit onze mobiele airco test varieert van 5000 BTU tot 18.000 BTU.
 • Gebruiksgemak: Als je een mobiele airco gaat kopen, let je op het gebruiksgemak. Je let erop hoe makkelijk het apparaat via de display te bedienen is, of er een afstandsbediening meegeleverd wordt en of bediening via een app of spraakherkenning mogelijk is. Ook de lengte van het snoer en of er een raamafdichtingskit meegeleverd wordt, zijn van invloed op het gebruiksgemak.
 • Geluid: Als je het apparaat ook in de slaapkamer wilt gebruiken, let je erop dat je voor een stille mobiele airco kiest. Op de hoogste stand maken de meeste modellen vrij veel geluid, maar een airco met een slaap- of nachtmodus is vaak stiller. Ook op de andere standen varieert het geluidsniveau.
 • Andere functies: Een mobiele airco met raamafdichting kan vaak meer dan koelen. De meeste apparaten ontvochtigen ook de lucht en kunnen ventileren. Verwarmen behoort soms ook tot de mogelijkheden. Daarnaast let je op extra functies, zoals een instelbare timer of de hoeveelheid standen.
 • Energielabel: Net als bij het aanschaffen van een elektrische koelbox, let je bij een mobiele airconditioner op het energielabel. De meeste modellen hebben een gemiddeld zuinig energielabel (A), maar er zijn ook modellen met A+ of zelfs A+++ verkrijgbaar.
 • Oppervlakte: In onze mobiele airco test komen airco’s voor kleinere en grotere ruimtes naar voren. Let erop voor welk oppervlakte een apparaat geschikt is en zorg ervoor dat dit past bij je woning en behoeften.

De voordelen van een mobiele airco

 • Verkoeling op hete dagen: Het grootste voordeel van een mobiele airco kopen, is dat je verkoeling ervaart op hete dagen. Je kunt het apparaat alleen binnenshuis gebruiken, maar voor buiten is een koelvest een goed alternatief.
 • Lucht ontvochtigen: Het is uiterst onprettig als het niet alleen heet is, maar er ook een hoge luchtvochtigheid heerst. Met een stille mobiele airco breng je daar verandering in, omdat de meeste modellen de lucht ook kunnen ontvochtigen.
 • Geen lastige installatie nodig: Een voordeel van een mobiele airco met raamafdichting is dat er geen lastige installatie nodig is aan/in de muur. Met het meegeleverde (of extra aangeschafte) raamafdichtingskit gebruik je de airconditioner direct.
 • Energie besparen: Zoals de naam al doet vermoeden, is een mobiele airco mobiel. Je verplaatst het apparaat naar behoefte en bespaart zo energie en geld, omdat je geen airco in iedere ruimte hoeft te installeren.

Mijn eigen ervaring

In een appartement zonder tuin of balkon is het op hete dagen minder prettig wonen en werken. Daarom heb ik een mobiele airco aangeschaft die voor koele lucht in de ruimte zorgt. Sindsdien kan ik me beter concentreren en slaap ik beter. Bij mijn aankoop lette ik op het geluidsniveau (vanwege gebruik in de slaapkamer) en of het koelvermogen voldoende was voor mijn ruimte.

De soorten airconditioners

 • Mobiele airco: Een mobiele airco is een verplaatsbaar apparaat dat je dankzij de wielen van ruimte naar ruimte rolt. Met een slang wordt de warmte naar buiten afgevoerd en wordt het binnen koeler.
 • Airco op raam: Een niet mobiele airconditioner wordt vaak op het raam gemonteerd. De unit wordt permanent gemonteerd en het raam wordt zo afgedicht dat alleen de slang naar buiten gaat.
 • Mobiele airco zonder slang: Er wordt vaak gezocht op een mobiele airco zonder slang, maar een mobiele airco kan zonder slang niet werken. De hete lucht moet namelijk naar buiten getransporteerd worden om de temperatuur binnen echt te veranderen. Als je absoluut geen slang wilt, is een aircooler of ventilator een betere keuze.

Conclusie

Op hete dagen is het binnen een stuk aangenamer met airconditioning. Uit onze mobiele airco test komt de Aironex Mobiele Airconditioner als beste keuze. Deze beste mobiele airco heeft een hoog koelvermogen (geschikt voor ruimtes tot 40 m2) en je krijgt een raamafdichtingskit meegeleverd.

Een model met een goede prijs-kwaliteitverhouding is de Auronic Mobiele Airco. Op zoek naar een stille mobiele airco? Dan is de De’Longhi Pinguino Silent een goede keuze die we zeker in de slaapkamer aanbevelen. Voor wie een bijzonder energiezuinig model zoekt, is de FlinQ Slimme Airco met het energielabel A+++ een goede keuze.

Besluit je om toch naar buiten te gaan op een hete dag? Neem dan een koelbox mee, zodat je onderweg kunt genieten van een koud drankje. Bij thuiskomst geniet je weer van een koele ruimte dankzij de beste mobiele airco!

Veelgestelde vragen

Heeft mobiele airco zin?

Jazeker! Een mobiele airco werkt net als een permanent geïnstalleerd model en biedt verkoeling. Let erop dat je een apparaat met voldoende koelvermogen kiest dat krachtig genoeg is voor de oppervlakte.

Welke is de beste mobiele airco?

De Aironex Mobiele Airconditioner komt als beste mobiele airco uit onze test. Je gebruikt het apparaat in ruimtes tot 40 m², de airco heeft een hoog koelvermogen en is makkelijk in gebruik. Je sluit het apparaat direct aan met het meegeleverde raamafdichtingskit.

Wat kost een mobiele airco aan stroom per dag?

Wat het gebruik precies kost per dag hangt van verschillende factoren af, waaronder hoe lang je de airco aanzet en hoeveel graden je de ruimte koelt. Om energie te besparen, kies je een energiezuinig model, bijvoorbeeld met energielabel A+++.

Kan elke mobiele airco verwarmen?

Veel mobiele airco’s kunnen naast koelen ook verwarmen. Je stelt de gewenste temperatuur in en afhankelijk van de temperatuur in de ruimte koelt of verwarmt het apparaat. Check voor een aankoop altijd of dit mogelijk is, want er zijn enkele uitzonderingen op de regel.

Hoe sluit je een mobiele airco aan?

Een mobiele airco wordt vaak met een raamafdichtingskit geleverd, waardoor je deze makkelijk aansluit volgens de bijbehorende instructies. Als je geen raamafdichtingskit hebt ontvangen, kun je deze los bij bestellen om je airco te installeren.

Dokter Fit