De 7 Beste Muggenlampen van 2023
Muggenlamp-featured-image

De 7 Beste Muggenlampen van 2023

Een muggenlamp is een praktische gadget om muggen en andere insecten effectief te bestrijden. Deze lampen trekken insecten aan met behulp van licht, warmte en speciale lokstoffen, waarna ze worden gevangen en geëlimineerd. Hierdoor heb je minder last van muggenbeten.

Het is een milieuvriendelijke en veilige manier om jezelf en je omgeving te beschermen tegen deze hinderlijke insecten; je hoeft namelijk geen schadelijke chemicaliën te gebruiken.

Wanneer je op zoek bent naar een effectieve muggenlamp, zul je merken dat er talloze opties beschikbaar zijn. Om jouw zoektocht te vereenvoudigen, hebben we diverse muggenlampen getest en met elkaar vergeleken!

Beste muggenlampen overzicht

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste algemene keuze Check Prijs
Meest luxe keuze Check Prijs
Mooiste design Check Prijs
Meest compacte keuze Check Prijs
Beste keuze voor op de camping Check Prijs
Beste keuze voor grote ruimtes Check Prijs
Beste goedkope keuze Check Prijs

De 7 beste muggenlampen onderzocht

Beste Algemene Keuze

Vulpes Goods Muggenlamp PRO

4.8

De Vulpes Goods muggenlamp heeft een uniek design en zorgt voor een effectieve bescherming tegen muggen. Deze lamp is eenvoudig en volledig draadloos te gebruiken. Opladen doe je met een USB-kabel of met zonne-energie. Dit maakt de lamp ideaal voor gebruik buiten.

De muggenlamp is voorzien van dubbele uv-golflengtes, waardoor zowel muggen als andere vliegende insecten aangetrokken worden. Het krachtige 4200 Volt rooster doodt de insecten vanuit alle richtingen. De insecten vallen vervolgens in de onderste lade van de lamp. Deze lade is eenvoudig te verwijderen en te reinigen.

Met een normale en sterke uv-modus is de lamp ook nog eens 100% vrij van giftige stoffen en geur. Hierdoor is hij veilig te gebruiken. Bovendien doet deze lamp ook dienst als handige ledverlichting en SOS-licht. De lamp is namelijk voorzien van verschillende helderheidsniveaus.

Wij raden deze muggenlamp aan voor diverse activiteiten, zowel binnen als buiten. Dankzij het draadloze design is de lamp eenvoudig mee te nemen en te verplaatsen. Daarnaast zorgt het krachtige vermogen ervoor dat de muggen effectief aangepakt worden.

Voordelen:
 • Draadloos te gebruiken en oplaadbaar, waardoor ideaal voor buiten
 • Werkt ook op zonne-energie: geen stroombron in de buurt nodig
 • Doet ook dienst als ledverlichting of SOS-licht
 • Voorzien van verschillende helderheidsniveaus voor binnen en buiten
Nadelen:
 • Heeft een beperkte effectiviteit bij daglicht
 • Moet onderhouden en gereinigd worden
Check Prijs op Bol.com
Meest Luxe Keuze

Vliegenlamp Flystopper HV16

4.9

De Flystopper HV16 is een krachtige en effectieve muggenlamp die tot wel 50% krachtiger is dan vergelijkbare apparaten. Het is dan ook de meest luxe keuze uit de test. Deze muggenlamp is namelijk voorzien van een 4000 Volt magnetische transformator. Hierdoor weet je zeker dat alle insecten in de omgeving aangetrokken worden.

Deze muggenlamp is voorzien van 8 Watt uv-lampen die de muggen aantrekken. De muggen worden vervolgens geëlektrocuteerd door het hoogspanningsrooster. De dode muggen worden netjes opgevangen in een bakje dat gemakkelijk verwijderd en geleegd kan worden.

Dankzij het design worden muggen van boven, achter en voor het apparaat aangetrokken. Hierdoor is de lamp eenvoudig op meerdere plekken neer te zetten. Wij raden deze muggenlamp aan als je op zoek bent naar een muggenlamp die wat krachtiger is dan andere modellen.

Voordelen:
 • 50% krachtiger dan andere modellen (4000 Volt)
 • Trekt insecten van boven, achter en voor aan
 • Gemakkelijk schoon te maken met een kwastje
 • De magnetische transformator heeft een lange levensduur
Nadelen:
 • De muggen worden niet via de zijkanten aangetrokken
 • Het snoer van de lamp is aan de korte kant
 • Hogere prijsklasse
Check Prijs op Bol.com
Mooiste Design

HD Shop Muggenvanger

4.7

De HD Shop Muggenvanger is niet alleen een effectieve muggenlamp, hij staat ook nog eens in de kamer of tent! Dit compacte apparaat is ideaal voor gebruik in huis, de slaapkamer of op de camping. Het blauwe uv-licht trekt insecten aan, waarna ze worden gevangen door de krachtige aanzuigventilator. De muggen kunnen hierdoor niet meer ontsnappen.

De muggenlamp is gemaakt van duurzame materialen, waardoor hij extra lang gebruikt kan worden. Voor de beste prestaties raden wij aan muggenvanger enkele uren voordat je gaat slapen in een donkere slaapkamer te plaatsen. Op deze manier geniet je van een vredige en rustige nacht.

We waren erg tevreden over het stijlvolle ontwerp van deze muggenvanger en de stille werking. Hierdoor is de muggenvanger ideaal voor op de slaapkamer.

Voordelen:
 • Dit stijlvolle ontwerp is een mooie toevoeging aan het interieur
 • De muggen kunnen dankzij de aanzuigventilator niet meer ontsnappen
 • Werkt op basis van uv-licht, geen zoemend geluid
 • Gaat dankzij de duurzame materialen extra lang mee
 • Veilig voor kinderen en huisdieren
Nadelen:
 • Niet geschikt voor grote buitenruimtes
 • Kan niet in vochtige of natte omgevingen gebruikt worden
Check Prijs op Bol.com
Meest Compacte Keuze

Elektrische Vliegenvanger

4.5

Deze elektrische muggenlamp heeft een 2-in-1 ontwerp. Deze lamp is namelijk ook als vliegenmepper te gebruiken! Dit maakt de muggenlamp zowel overdag als ’s nachts een handig apparaat. Het handmatige gedeelte stelt je in staat om insecten snel en pijnloos uit te schakelen. Daarnaast is de vliegenvanger ook op het oplaadstation te gebruiken. Het ingebouwde blauwe licht trekt insecten aan en ze elektrocuteert zonder lawaai.

De lamp is gemaakt van hoogwaardig ABS-kunststof en heeft een drielaags netontwerp. Hierdoor is het voor insecten moeilijker om te ontsnappen. De lamp is verder eenvoudig te gebruiken en ook eenvoudig schoon te maken. Even met het borsteltje eroverheen en hij is weer schoon!

Wanneer je op zoek bent naar een 2-in-1 muggenlamp, is dit zeker de beste keuze. De muggenlamp is zeer veelzijdig te gebruiken en elektrocuteert de muggen zonder dat je er last van hebt.

Voordelen:
 • Overdag ook als vliegenmepper te gebruiken
 • Drielaags net, maakt ontsnappen voor insecten lastiger
 • Compact en plat formaat, makkelijk te verplaatsen
 • Hoeft niet vaak opgeladen te worden
Nadelen:
 • Na enkele uren op het oplaadstation wordt de vliegenvanger erg warm
 • Werkt beter als gewone vliegenmepper dan als muggenlamp
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Voor Op De Camping

B-Care Elektrische Muggenlamp

4.7

De B-care is een compacte muggenlamp die gebruik maakt van uv-straling om muggen en vliegen aan te trekken. Deze lamp is zowel binnen als buiten te gebruiken. Dit maakt de lamp tot een ideale metgezel voor tijdens het kamperen!

Het compacte ontwerp zorgt ervoor dat de lamp gemakkelijk mee te nemen is. Verder is de lamp volledig draadloos en zowel staand als hangend te gebruiken. Hierdoor is de lamp eenvoudig op tafel neer te zetten of in de tent op te hangen. De muggen worden met deze lamp van alle kanten aangetrokken, waardoor het niet uitmaakt waar je de lamp neerzet.

Zodra de insecten naar het uv-licht worden gelokt, worden ze gelijk naar binnen gezogen en gevangen. De muggen worden niet opgevangen, waardoor we de muggenlamp wel regelmatig moesten schoonmaken. De lamp wordt wel geleverd met een handig schoonmaakkwastje.

Voordelen:
 • Ideaal voor op de camping, want staand en hangend te gebruiken
 • Bereik van 360 graden vangt extra veel insecten
 • Krachtige batterij, hoeft niet vaak opgeladen te worden
 • Dankzij het compacte formaat makkelijk met je mee te nemen
Nadelen:
 • Je hoort het apparaat soms knetteren als er een mug gevangen wordt
 • Vaker schoonmaken, want muggen worden niet opgevangen
 • Niet effectief tegen alle soorten insecten
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Voor Grote Ruimtes

HOFTRONIC Volt Elektrische Vliegenlamp

4.7

Deze muggenlamp van HOFTRONIC is een goede oplossing voor wie last heeft van muggen in grote ruimtes. Deze muggenlamp heeft een hoge voltage van 4200 Volt. De muggenlamp maakt gebruik van twee 10 Watt buizen die subtiel uv-A licht uitstralen. Muggen, vliegen en motten worden hierdoor aangetrokken, zonder overmatige verlichting te bieden.

Wanneer de muggen de lamp in vliegen, worden ze snel en effectief geëlektrocuteerd. Tijdens het gebruik zagen we geen enkele mug ontsnappen, waardoor de lamp zeer effectief is. De lamp is verder vrij van chemicaliën en is ook erg veilig dankzij het rooster dat voorkomt dat je je vingers kunt bezeren.

Wij raden deze muggenlamp voornamelijk aan voor grotere ruimtes. De lamp is namelijk geschikt voor ruimtes van 80 m². De muggenlamp is daarnaast ook geschikt voor grote slaapkamers. De lamp straalt namelijk minimaal blauw licht uit.

Voordelen:
 • Krachtig en geschikt voor ruimtes tot maar liefst 80 m²
 • Ideaal voor in slaapkamer, want minimaal blauw licht
 • Rooster voorkomt dat je vingers kunt bezeren
 • Maakt tijdens het gebruik geen geluid
Nadelen:
 • Groter formaat, minder aantrekkelijk in ruimte
 • Door het hoge voltage gebruikt de lamp meer stroom
Check Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Keuze

Esperanza Exterminator Muggenlamp 12W

4.2

De Esperanza Exterminator muggenlamp maakt gebruik van ultraviolet licht met de effectiefste golflengte om insecten aan te trekken. De elektrische roosters zorgen er vervolgens voor dat ze geneutraliseerd worden. Een van de voordelen van dit apparaat is dat het volledig vrij is van chemicaliën, sprays en nare geuren. Daarnaast brengt de lamp ook geen schade toe aan mensen of huisdieren.

De muggenlamp is geschikt voor verschillende omgevingen, zoals thuis, in de tuin of op kantoor. De lamp is zowel hangend als staand te gebruiken. Het bereik van de lamp is 50 m², wat voldoende is voor de meeste ruimtes.

Als je op zoek bent naar een goedkopere muggenlamp, is dit zeker de juiste keuze. De muggenlamp is zowel staand als hangend te gebruiken, waardoor de lamp ook zeer veelzijdig is.

Voordelen:
 • Geschikt voor ruimtes tot 50 m², wat relatief groot is
 • Klein formaat, gemakkelijk te verplaatsen
 • Veelzijdig, zowel hangend als staand te gebruiken
 • Direct gebruiksklaar
Nadelen:
 • De kwaliteit van het product is wat minder
 • Niet geschikt voor het vangen van grote vliegen
 • Minder mooi ontwerp voor in huis
Check Prijs op Bol.com

De beste muggenlampen vergeleken

Beste Algemene Keuze Meest Luxe Keuze Mooiste Design Meest Compacte Keuze Beste Keuze Voor Op De Camping Beste Keuze Voor Grote Ruimtes Beste Goedkope Keuze
Vulpes Goods Muggenlamp PRO Vliegenlamp Flystopper HV16 HD Shop Muggenvanger Elektrische Vliegenvanger B-Care Elektrische Muggenlamp HOFTRONIC Volt Elektrische Vliegenlamp Esperanza Exterminator Muggenlamp 12W
Algemene score 4,8/5 4,9/5 4,7/5 4,5/5 4,7/5 4,7/5 4,2/5
Effectiviteit 4,9/5 4,9/5 4,4/5 4,4/5 4,5/5 4,6/5 4,3/5
Bereik 4,7/5 4,6/5 4,6/5 4,3/5 4,9/5 5/5 3,9/5
Duurzaamheid 4,8/5 5/5 4,8/5 4,7/5 4,6/5 4,4/5 4/5
Gebruiksvriendelijk 4,9/5 4,9/5 4,9/5 4,7/5 4,6/5 4,6/5 4,7/5
Snoerloos Ja Nee Ja Beide Ja Nee Nee
Prijs €€€€€ €€€€ €€€ €€ €€€ €€€€ €€

Waarop moet je op letten bij het kopen van een muggenlamp?

 • Effectiviteit: het is belangrijk om een muggenlamp te kiezen die effectief is in het vangen en doden van insecten. De effectiviteit wordt vaak bepaald door de voltage van de lamp en het type lamp dat wordt gebruikt. Muggenlampen met hogere voltages, zoals 4200 volt, zijn meestal effectiever. Dit is omdat ze insecten dan sneller elektrocuteren. Daarnaast zijn lampen met uv-A licht aantrekkelijker voor muggen en andere vliegende insecten.
 • Bereik: het bereik van de muggenlamp is belangrijk als je deze in een specifieke ruimte wilt gebruiken. Sommige lampen zijn geschikt voor kleinere kamers, terwijl andere ontworpen zijn voor grotere (buiten)ruimtes. Het is aan te raden om een lamp te kiezen die het bereik heeft om de hele ruimte te bestrijken waarin je insecten wilt elimineren.
 • Duurzaamheid: overweeg ook altijd de duurzaamheid van de muggenlamp. Kijk bijvoorbeeld naar de levensduur van de lamp en de kwaliteit van de materialen. Een duurzame lamp gaat langer mee en is een betere investering op lange termijn.
 • Gebruiksvriendelijkheid: het is belangrijk dat de muggenlamp eenvoudig te installeren en te bedienen is. Zoek naar functies zoals een gemakkelijk te verwijderen opvangbakje voor dode insecten, wat het schoonmaken vereenvoudigt. Een handige aan-/uitschakelaar maakt daarnaast de bediening eenvoudig en handig. De mogelijkheid om de lichtsterkte aan te passen is ook handig, vooral wanneer de lamp in de slaapkamer gebruikt wordt. Om je nachtrust niet te verstoren zou je ook een natuurlijk slaapmiddel kunnen gebruiken.
 • Snoerloos: of een muggenlamp snoerloos is, is ook een belangrijk aandachtspunt. Snoerloze muggenlampen zijn handiger en veelzijdiger in gebruik. Deze muggenlampen zijn namelijk niet beperkt tot een stopcontact. Ze kunnen eenvoudig worden verplaatst en opgehangen waar nodig, zowel binnen als buiten. Snoerloze muggenlampen moeten wel opgeladen worden. Wil je liever niet op moeten laden? Dan is een bedrade muggenlamp een betere keuze.

De wetenschap over een muggenlamp

Muggen broeden het liefst in de buurt van water. Dit zijn plekken waar veel uv-A licht aanwezig is, een golflengte die in natuurlijk zonlicht voorkomt. Muggen worden door uv-A licht aangetrokken, wat komt door de golflengte van het licht. Daarnaast groeien de larven door uv-licht ook beter. Dit is dan ook de reden dat uv-A licht vaak verwerkt zit in muggenlampen.In muggenlampen wordt uv-licht vaak in combinatie met geuren en warmte gebruikt. Vooral warmte is een belangrijke aantrekkingskracht voor muggen. Door een muggenlamp te combineren met warmte, is hij een stuk effectiever dan wanneer hij alleen gebruik zou maken van uv-licht. Een klein temperatuurverschil kan door de mug al worden waargenomen, waardoor de lamp niet storend warm hoeft te worden.

De soorten muggenlampen

 • Elektrische muggenlampen: deze muggenlampen zijn uitgerust met elektrische roosters en werken op basis van hoogspanning om insecten te elektrocuteren zodra ze in contact komen met de roosters. Ze zijn effectief in het snel doden van vliegende insecten, maar kunnen soms wel een knetterend geluid produceren.
 • Uv-muggenlampen: uv-muggenlampen gebruiken ultraviolet licht om insecten aan te trekken. Ze zijn vaak voorzien van een ventilator om insecten naar binnen te zuigen, waar ze worden gevangen en gedood. Deze zijn over het algemeen stiller en kunnen zowel binnen als buiten worden gebruikt.
 • Muggenlampen met kleefplaten: muggenlampen met kleefplaten trekken insecten aan met uv-licht en vangen ze vervolgens op kleefplaten. Ze maken geen geluid en zijn gemakkelijk te onderhouden, omdat je eenvoudig de kleefplaten kunt vervangen.
 • Snoerloze muggenlampen: deze modellen werken op batterijen of zijn oplaadbaar en zijn ideaal voor gebruik buitenshuis. Daarnaast zijn snoerloze muggenlampen ook ideaal op plaatsen waar geen stopcontact beschikbaar is. Ze zijn draagbaar en flexibel inzetbaar.

Mijn eigen ervaring

Helaas ben ik zelf een van de personen die helemaal lek geprikt wordt in de zomer. Vroeger gebuikte ik altijd een vliegenmepper, maar muggen zijn zo klein dat ze erg moeilijk te vinden zijn. Een muggenlamp daarentegen is een stuk effectiever!

Ik kies zelf altijd het liefst voor een variant die niet te veel licht geeft. Op deze manier is de lamp beter in de slaapkamer te gebruiken. Daarnaast gebruik ik de muggenlamp het liefst in combinatie met een aroma diffuser, er zijn namelijk oliën verkrijgbaar die helpen tegen muggen.

Conclusie

Zeker wanneer je regelmatig gestoken wordt of overmatig last hebt van vliegende insecten, is een muggenlamp een ideale uitkomst. Met een muggenlamp word je een stuk minder vaak gestoken. Daarnaast heb je ook geen last meer van het constante gezoem rondom je hoofd. Een muggenlamp die goed zijn werk doet en zeer veelzijdig inzetbaar is, is de Vulpes Goods Muggenlamp PRO. Deze muggenlamp is dan ook de beste algemene keuze.

Zoek je een muggenlamp die erg stil is en ook nog eens een mooi design heeft? Dan raden wij de HD Shop Muggenvanger aan. Wanneer je regelmatig op de camping staat, is de B-care Elektrische Muggenlamp de beste keuze. Deze muggenlamp is zowel hangend als staand te gebruiken en is ook ideaal voor in een tent.

Een muggenlamp die wat luxer is, is de Vliegenlamp Flystopper HV16. Deze muggenlamp heeft een hoog spanningsveld, waardoor muggen effectief gevangen worden. Daarnaast gaat deze lamp ook erg lang mee, waardoor je er lang gebruik van kunt maken.

Veelgestelde vragen

Hoe effectief is een muggenlamp?

De effectiviteit van een muggenlamp kan variëren afhankelijk van het type lamp dat je kiest. Daarnaast wordt de effectiviteit ook beïnvloed door de omgevingsfactoren. uv-muggenlampen en elektrische muggenlampen met hoogspanningsroosters staan bekend om hun efficiëntie in het snel elimineren van insecten.

Waar plaats je een muggenlamp?

Plaats een muggenlamp bij voorkeur waar vliegende insecten veel voorkomen. In de slaapkamer doe je dit in de buurt van je bed of het raam, terwijl dit buiten in de buurt van het zitgedeelte is. Binnenshuis helpt een vliegengordijn ook om te voorkomen dat de muggen binnenkomen.

Wat doet een blauwe muggenlamp?

Een blauwe muggenlamp maakt gebruik van blauw uv-licht om insecten aan te trekken. Het licht heeft een golflengte die aantrekkelijk is voor muggen en andere vliegende insecten. Zodra de insecten in de buurt komen, worden ze naar de lamp gezogen en vervolgens gevangen of gedood, afhankelijk van het type lamp.

Welke kleur licht jaagt muggen weg?

Muggen worden meestal niet afgeschrikt door licht. Ze worden eerder aangetrokken door specifieke golflengten van licht, zoals uv-A licht. Daarom worden muggenlampen vaak uitgerust met uv-A licht om de insecten aan te trekken.

Wat kun je doen tegen muggen in de slaapkamer?

Als je al muggen in de slaapkamer hebt, is een muggenlamp een goede oplossing. Voorkomen doe je met muggengaas voor de deuren en ramen. Ook het gebruik van klamboes of het aanbrengen van muggenwerende middelen kan helpen om muggenbeten te voorkomen.

Bronnen

1 UV light and urban pollution: Bad cocktail for mosquitoes?

2 Study of mosquito attractants for photo catalytic mosquito trap

Dokter Fit