Online Oogtest: De 5 Beste (Gratis) Online Oogmetingen
online oogtest opdracht

Online Oogtest: De 5 Beste (Gratis) Online Oogmetingen

Snel en gratis je ogen testen? Dat kan met een online oogtest! Lees hier wat de beste online oogmetingen zijn. En meet direct zelf de gezondheid van je ogen. Zo weet je meteen wat de sterkte van je ogen is. En of je op zoek moet naar een bril of lenzen. Er zijn verschillende soorten online oogtesten. Voor volwassenen of juist speciaal voor kinderen. Voor normaal zicht of nachtblindheid. Hieronder zie je welke 5 ogentesten je online kunt doen en hoe het werkt.

Tip: Kun je goed zien overdag, maar niet in het donker? Check dan onze nachtblindheid online test

Online oogtest Oogfonds

De online oogtest van het Oogfonds is gratis en betrouwbaar. Je kunt de test doen op je computer of laptop. Om de ogentest te doen heb je een internetverbinding nodig. Je kunt met deze test de gezondheid van je ogen meten. Deze test vertelt ook of je een hogere kans hebt om een oogziekte te krijgen. Bijvoorbeeld staar of glaucoom.

Zo werkt de oogmeting

 • Heb je normaal een bril op of lenzen in? Houd dat dan ook zo tijdens de test.
 • Raak met je vinger het computerscherm aan en ga met je stoel naar achteren tot je arm gestrekt is. Dat is de juiste afstand van het scherm.
 • Nu kun je met de online oogtest beginnen. Geef antwoorden op de vragen door met je muis te klikken.
 • Aan het einde van de oogmeting krijg je direct de uitslag. Je hoeft geen gegevens door te geven.
 • Nu weet je precies hoe goed jouw ogen zijn en of je misschien naar een opticien of de huisarts moet.

Easee online oogmeting

Er is ook een gratis professionele online oogtest. Deze kost wel iets meer tijd en voorbereiding. Voor deze online oogmeting heb je een computer of laptop én je smartphone nodig. Met deze test kun je in 15 minuten meten hoe goed je ogen zijn. In de resultaten lees je of je verziend bent of bijziend bent. En of je misschien een cilindercorrectie nodig hebt. De resultaten krijg je per e-mail opgestuurd.

gratis oogmeting

Zo werkt de oogtest

 • Eerst moet je een paar vragen beantwoorden. Daarna log je in. Vervolgens wordt je stap voor stap begeleid in het proces.
 • Je koppelt je smartphone aan je computer door een QR code te scannen. Of je kunt een SMS sturen. Zo kun je namelijk je mobiel gebruiken als een soort ‘afstandsbediening’ voor je computerscherm.
 • Dan ga je met je smartphone op 3 meter afstand van je computerscherm zitten of staan.
 • Je ziet de oogtest op je computer of laptop. Via je smartphone kun je de antwoorden doorgeven en naar het volgende scherm klikken.
 • Nadat je jouw e-mailadres hebt ingevuld, krijg je binnen 24 uur de resultaten gestuurd. Hierin staat of je een bril of lenzen nodig hebt.
 • Als je een recept wil opvragen, kost dat wel geld. Maar je hebt die eigenlijk niet nodig. Want ga je naar een opticien voor een bril of lenzen? Dan worden je ogen altijd nog een keer gratis gemeten.

Online oogtest Zeiss

Zoek je een gratis online oogtest voor specifieke afwijkingen? Dan zijn de testen van Zeiss heel geschikt. Direct aan het begin kun je kiezen welke oogvaardigheid je wilt meten. Je kunt kiezen uit scherpte, contrast, kleurherkenning, astigmatisme en gezichtsveld. De tests doe je op een computer, tablet of smartphone. Je krijgt direct de uitslag en hoeft geen gegevens in te vullen.

Zo doe je de ogentests

 • Met een plastic pas zoals een pinpas, rijbewijs of OV-kaart zet je het scherm op de juiste grote.
 • Vervolgens ga je op één armlengte van het scherm zitten. Nu kun je de test starten.
 • Volg de instructies op het scherm en geef antwoord op de opdrachten in de oogtest. Eerst dek je één oog af en daarna de andere.
 • Nadat je de vragen hebt beantwoord krijg je direct het resultaat. Voor beide ogen krijg je een percentage score.

Online ogen testen kind

Speciaal voor jonge kinderen is er een visuele test van VisionDirect. Deze test doe je op de computer of laptop. In de animatie van Pelzenbob zitten verschillende oogtesten verstopt. Tijdens het kijken van de video beantwoord het kind een aantal vragen. Deze gratis online oogtest meet vier verschillende dingen: scherp zicht, kleurenblindheid en twee oogfocus testen. Je hoeft geen gegevens in te vullen.

pelzebob gratis online oogtest kind

Zo werkt de test

 • Zet het computerscherm op maximale helderheid. Laat het kind op een armlengte afstand van het scherm zitten.
 • Start de animatie op de website. Je krijgt eerst een introductie te zien. De animatie vertelt wanneer je het scherm moet stilzetten.
 • Volg de instructies op het scherm. Schrijf de antwoorden van het kind op. Zo kun je ze aan het eind van de test checken.
 • Kijk samen de rest van het filmpje af. Vergelijk daarna de antwoorden van het kind bij het tabblad ‘resultaten’.
 • Deze test is bedoeld om een idee te krijgen van het zicht van een kind. Twijfel je? Ga dan altijd naar een oogspecialist.

Test voor nachtzicht

Heb je het gevoel dat je in het donker slecht ziet? Dat kan veroorzaakt worden door bijziendheid. Maar als je al een bril of lenzen hebt en nog steeds niet goed ziet ’s nachts, dan kan het zijn dat je nachtblind bent. Bekijk voor meer informatie ook deze nachtblindheid test.

Meer testen en meten?

Op deze website vind je allerlei manieren om zelf je gezondheid te meten. Niet alleen het testen van je ogen, maar bijvoorbeeld ook je hart, bloeddruk of gewicht. We zijn dagelijks op zoek naar nieuwe slimme manieren om zelf je gezondheid in de gaten te houden. Binnenkort volgen meer testen voor zintuigen!

Dokter Fit