De 7 Beste Robotmaaiers van 2023
robotmaaier featured image

De 7 Beste Robotmaaiers van 2023

Een robotmaaier is een waardevolle aanvulling voor iedereen die graag tijd bespaard. Deze apparaten zorgen er namelijk voor dat je gazon automatisch gemaaid wordt. Hierdoor bespaar je kostbare tijd en energie! Daarnaast zorgen ze voor een gelijkmatig gemaaid gazon en dragen ze bij aan de gezondheid van de grond.

Een robot maaier is daarnaast erg veilig in gebruik. Zo zijn ze vaak voorzien van geavanceerde sensoren en respecteren ze de door jou ingestelde grenzen. Dit resulteert in een groen en gezond gazon, zonder enige zorg voor handmatig maaien.

Of je nu verlangt naar meer vrije tijd, een aantrekkelijker gazon, of een milieuvriendelijkere tuinverzorging, een robotmaaier biedt al deze voordelen voor jouw tuin!

Beste robotmaaiers overzicht

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste algemene keuze Check Prijs
Meest luxe keuze Check Prijs
Beste snelle keuze Check Prijs
Beste stille keuze Check Prijs
Grootste oppervlak Check Prijs
Meest eenvoudig schoon te maken Check Prijs
Beste goedkope keuze Check Prijs

De 7 beste robotmaaiers onderzocht

Beste Algemene Keuze

GARDENA SILENO Life 750 Robotmaaier

4.8

Deze robotmaaier zorgt ervoor dat jouw gazon er altijd netjes uitziet. Dankzij het geavanceerde SensorCut-systeem zorgt deze maaiervoor een gelijkmatig gemaaid gazon zonder strepen. Het maait daarnaast niet alleen, maar zorgt ook voor een gezonde grasmat.

De SILENO Life 750 is vrij compact, waardoor hij gemakkelijk op te bergen is. Op het gebied van functies en prestaties heeft deze robotmaaier onze verwachtingen overtreft. Hij kan gazons tot 750 vierkante meter aan, zelfs met hellingen tot 35% en smalle doorgangen.

Deze robot maaier is zeer eenvoudig te gebruiken. Het installatieproces is eenvoudig en de programmeerassistent helpt je bij het instellen van het maaiplan. De robotmaaier keert verder automatisch terug naar het laadstation, werkt stil en is zelfs via de GARDENA Bluetooth® App te bedienen.

Deze maaier biedt een goede balans tussen prestaties, gebruiksgemak, kwaliteit en prijs. Tijdens het testen zorgde de maaiervoor mooie, strakke resultaten zonder strepen. Daarnaast was dit model zeer eenvoudig in te stellen.

Voordelen:
 • Veroorzaakt geen strepen op het gazon
 • Meet zelf hoe vaak er gemaaid moet worden
 • Maakt tijdens het gebruik weinig geluid
 • Ook via app te bedienen
Nadelen:
 • Het aanleggen vergt enig precisiewerk
 • Doet er bij de eerste keer maaien misschien wat langer over
Check Prijs op Bol.com
Meest Luxe Keuze

Robomow Robotmaaier RK1000

4.8

De RK1000 robotmaaier van Robomow heeft een gestroomlijnd uiterlijk en is zeer robuust gebouwd. Als het gaat om functies en prestaties, zorgt dit model voor indrukwekkende resultaten. Zo is het mogelijk om gazons tot 800 vierkante meter te maaien en zorgt dit model voor een gelijkmatig resultaat.

Wat opvalt bij deze robot maaier, is dat hij zeer precies te werk gaat. Ook de kantjes van het gras worden bijvoorbeeld goed aangepakt. Hierdoor is de afwerking nog net wat strakker.

Deze maaier is daarnaast zeer gebruiksvriendelijk. De installatie is eenvoudig en de Robomow-app is ook heel eenvoudig te gebruiken. Deze app bevat verschillende handige functies en meldingen. Verder is dit model bestand tegen verschillende weersomstandigheden.

De prijs van dit model ligt wat hoger, maar je krijgt er dan wel een robotmaaier met geavanceerde functies en prestaties voor terug. Wij raden dit model dan ook zeker aan iedereen aan die graag geniet van een strak gemaaid gazon. Zonder daar zelf veel voor te hoeven doen.

Voordelen:
 • Gemakkelijk te installeren met behulp van het boekje
 • Het grasveld wordt altijd keurig gemaaid
 • Zorgt voor een zeer gelijkmatig resultaat
 • Wordt geleverd met messenset en overkapping
Nadelen:
 • Vrij hoge aanschafkosten
 • Vereist installatie van perimeterdraad
Check Prijs op Bol.com
Beste Snelle Keuze

Bosch Indego XS 300 Robotmaaier

4.6

Wanneer je wilt dat jouw gazon zo snel mogelijk gemaaid wordt, is deze robotmaaier de beste keuze. Deze robotmaaier is namelijk ontworpen om je kostbare vrije tijd te vergroten door je gazon zorgvuldig en efficiënt te maaien.

Deze robot maaier is een echte krachtpatser. Hij brengt je gazon in kaart en maait in parallelle banen, waardoor het gazon snel weer vrij is. De AUTO Calendar Function berekent daarnaast automatisch een maaischema op maat. Dit zorgt ervoor dat je gazon altijd perfect wordt onderhouden.

De gebruiksvriendelijkheid van de Indego XS 300 is opvallend. Dankzij de MultiArea-functie kan hij maximaal drie gazongedeeltes onthouden. Dit zorgt voor een eenvoudig beheer van meer complexe tuinen. Verder passeert deze grasmaaier ook eenvoudig smalle doorgangen, zelfs als ze slechts 75 cm breed zijn.

Wij raden deze grasmaaier aan iedereen aan die geen tijd kwijt wilt zijn met grasmaaien. Onze tests tonen aan dat dit product een goede keuze is voor zowel ervaren tuiniers als nieuwkomers. Het bespaart tijd en moeite en zorgt voor een perfect gemaaid gazon gedurende het hele jaar.

Voordelen:
 • De maaier werkt storingsvrij en is geruisloos
 • Zorgt voor een mooi en snel herstel van het gras
 • Ook geschikt voor meer complexe tuinen
 • Ook geschikt voor smalle doorgangen
Nadelen:
 • Rijdt bij nat weer soms buiten de begrenzing
 • Maait minder goed de randjes langs de muur
Check Prijs op Bol.com
Beste Stille Keuze

Yard Force XPower 400

4.7

De Yard Force robotmaaier is een slimme én stille keuze. De functies en prestaties van deze robotmaaier zijn zeer indrukwekkend. Zo is dit model uitgerust met een krachtige en stille borstelloze motor. Hierdoor maakt hij tijdens het gebruik zo min mogelijk geluid.

Deze robot maaier is voorzien van Mow-on-Demand technologie. Deze technologie optimaliseert de maaiprestaties terwijl energie wordt bespaard. Hierdoor is het mogelijk om langer op één lading te maaien.

Wat de gebruiksvriendelijkheid betreft, is dit model vrij gemakkelijk in te stellen. Hij is te bedienen met een app of via het display van de maaier. Het instellen van de route was eenvoudig en de grasmaaier ging vrijwel direct aan de slag.

Deze robotmaaier is verder zeer robuust. Zo is hij voorzien van dubbele bescherming en verschillende sensoren. Denk hierbij aan hellingssensoren, hefsensoren, kantelsensoren en botsensoren. Bij regen detecteert de ingebouwde regensensor de weersomstandigheden. Hierdoor keert de maaier automatisch terug naar het laadstation.

Voordelen:
 • Makkelijke installatie en handige app
 • Werkt heel stil – je hebt er geen last van
 • De robotmaaier voelt stevig aan
 • Met ingebouwde regensensor
Nadelen:
 • Niet geschikt voor hele grote gazons
 • Je moet even de tijd nemen om de maaier te installeren
Check Prijs op Bol.com
Grootste Oppervlak

Zoef Robot Robotmaaier Betsie Met Wifi APP

4.6

Ook wanneer je een groter gazon hebt, is een robot maaier goede keuze. In dit geval is de Zoef maaier de beste keuze. Dit model is namelijk geschikt om grasmelden van 50 tot 1400 m² te maaien. Tijdens het maaien, maait hij zeer efficiënt. Hierdoor ziet het gazon er erg strak uit.

Deze robotmaaier is uitgerust met zowel wifi als bluetooth. Hierdoor is hij makkelijk te verbinden aan de app. Met de app is het eenvoudig in te stellen wanneer en hoe Betsie moet maaien. Zelfs als je niet thuis bent. Bovendien biedt de regensensor bescherming voor zowel het apparaat als het gazon. De maaier keert namelijk automatisch terug naar het oplaadstation tijdens regenachtig weer.

De maaier is uitgerust met verschillende functies, zoals een Spot-modus en mulching. Hierdoor zorgt deze maaier voor een gezonder gazon. De grasmaaier is verder ook voorzien van een pincodebeveiliging. Dit om diefstal te voorkomen.

Al met al verdient deze maaier zeker een plek in onze top 7. Het is een efficiënte robotmaaier die zelfs geschikt is voor de grotere tuinen. Daarnaast zorgt dit model voor een mooi resultaat en komt hij ook de gezondheid van het gras ten goede.

Voordelen:
 • De app is handig om de status te checken
 • Geschikt voor gazons tot 1400 m²
 • Ook op afstand te bedienen – handig als je niet thuis bent
 • Keert automatisch terug bij regen
Nadelen:
 • Er is onvoldoende grensdraad voor het aangegeven oppervlakte
 • Voor een echt strakke afwerking kun je beter voor een andere maaier kiezen
Check Prijs op Bol.com
Meest Eenvoudig Schoon Te Maken

Greenworks OPTIMOW® 4 ROBOTMAAIER

4.5

Wanneer je een robotmaaier hebt, is het belangrijk om deze regelmatig schoon te maken. Dit om een goede werking te garanderen. De Greenworks maaier is in dit geval zeker een aanrader. Deze maaier is namelijk voorzien van een eenvoudig afneembare kap. Dit voor een extra eenvoudige reiniging.

Deze grasmaaier wordt geleverd inclusief accu en laadstation. Hij is te besturen via een Bluetooth-app, waardoor hij op ieder moment van de dag in te zetten is. Deze robotmaaier is daarnaast IPX5 waterdicht, waardoor hij bestand is tegen water en stof. Dit maakt het reinigen van het apparaat nog makkelijker.

De maaier is ontworpen met veiligheid in gedachten. Zo bevat hij hef- en botsingssensoren om automatisch te reageren op veranderingen in het terrein. Verder is er voor de installatie geen speciale vaardigheid vereist. De maaier wordt daarnaast geleverd met 100 meter begrenzingsdraad. Deze draad is neer te leggen of in te graven.

Wat maakt dit model verder bijzonder maakt, is dat hij onthoudt waar hij maait. Met regelmatige willekeurige routes zorgt hij ervoor dat elk deel van het gazon gelijkmatig wordt behandeld.

Voordelen:
 • Makkelijk te installeren - erg gebruiksvriendelijk
 • Geleverd met 100 meter begrenzingsdraad
 • Voorzien van verwijderbare kap – gemakkelijk schoon te maken
 • Scherpe messen voor een mooi resultaat
Nadelen:
 • Maakt wat meer geluid dan vergelijkbare modellen
 • Kan problemen hebben met het maaien van hoog en dicht gras
Check Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Keuze

LANDXCAPE ROBOTMAAIER LX796

4.4

Ook als je een wat minder groot budget hebt, is er een goede robotmaaier te vinden. Zo heb je bijvoorbeeld de LANDXCAPE robotmaaier. Dit model heeft een gestroomlijnd ontwerp en is geschikt voor gazons tot 400 m²

Deze maaier heeft geen moeite om zich door smalle paden te manoeuvreren. Hierdoor is het ook mogelijk om moeilijk bereikbare plekken van het gazon te onderhouden. Verder heeft de maaier een 4-voudige hoogteverstelling van 20-50 mm. Hierdoor is de maaistijl volledig naar jouw voorkeur aan te passen.

Tijdens het testen viel het op dat we geen ingewikkelde programmering hoefden te doorlopen. De maaier was gemakkelijk in te stellen. Daarnaast is de maaier met één druk op de knop te bedienen. Hierdoor is het maaiproces erg snel te starten.

Ondanks de lagere prijs is dit model toch vrij duurzaam. De messen zijn scherp en voelen stevig aan. Verder laadt de maaier zichzelf automatisch op en is hij geschikt voor hellingen tot 25%.

Voordelen:
 • Stevige kunststof behuizing en scherpe messen
 • Ook geschikt voor kleine hellingen
 • In hoogte verstelbaar voor een maaistijl op maat
 • Gemakkelijk met één knop te bedienen
Nadelen:
 • Beperkte prestaties bij nat weer
 • De batterij gaat vaak wat minder lang mee
Check Prijs op Bol.com

De beste robotmaaiers vergeleken

Beste Algemene Keuze Meest Luxe Keuze Beste Snelle Keuze Beste Stille Keuze Grootste Oppervlak Meest Eenvoudig Schoon Te Maken Beste Goedkope Keuze
GARDENA SILENO Life 750 Robotmaaier Robomow Robotmaaier RK1000 Bosch Indego XS 300 Robotmaaier Yard Force XPower 400 Zoef Robot Robotmaaier Betsie Met Wifi APP Greenworks OPTIMOW® 4 ROBOTMAAIER LANDXCAPE ROBOTMAAIER LX796
Algemene score 4,8/5 4,8/5 4,6/5 4,7/5 4,6/5 4,5/5 4,4/5
Rendement 4,7/5 4,7/5 4,5/5 4,6/5 5/5 4,6/5 4,5/5
Bediening 4,9/5 4,8/5 4,6/5 4,6/5 4,7/5 4,5/5 4,6/5
Resultaat 4,9/5 5/5 4,6/5 4,7/5 4,3/5 4,4/5 4,3/5
Accuduur 4,8/5 4,8/5 4,8/5 4,7/6 4,5/5 4,5/5 4,0/5
Bediening via app Nee Ja Nee Ja Ja Ja Nee
Prijs €€€€ €€€€€ €€€ €€ €€€€ €€€€ €€

Waarop letten bij het kopen van een robotmaaier

 • Rendement: bij het kopen van een robotmaaier is het belangrijk om te letten op het rendement. Dit is de maaibreedte en het vermogen van de robot maaier, evenals de efficiëntie waarmee hij het gazon kan maaien. Kies een model dat geschikt is voor de grootte en complexiteit van jouw gazon. Grotere gazonoppervlakken hebben vaak een krachtigere robotmaaier nodig.
 • Bediening: sommige robotmaaiers hebben eenvoudige bedieningspanelen, terwijl andere geavanceerde besturing via een smartphone-app bieden. Overweeg welke bedieningsmethode het beste bij jou past. Bediening via app is vaak handig voor planning en monitoring, terwijl eenvoudige bediening ideaal is voor gebruikers die geen behoefte hebben aan technische functies.
 • Resultaat: bekijk ook altijd het maairesultaat van de robotmaaier. Kijk naar de kwaliteit van het maaien, de gelijkmatigheid en of hij in staat is om ook randen en moeilijk bereikbare plekken goed aan te pakken. Het gewenste resultaat is een mooi, gelijkmatig gemaaid gazon.
 • Accuduur: de accuduur van de robotmaaier is van groot belang, vooral als je een groot gazon hebt. Kies een model met een accuduur die voldoende is om je hele gazon in één sessie te maaien. Het is ook handig als de maaier automatisch terugkeert naar het laadstation om op te laden wanneer dat nodig is.
 • Bediening via app: voor extra gemak en controle is bediening via een smartphone-app een handige functie om op te letten. Hiermee is de maaier vanaf elke locatie te volgen en is het ook mogelijk om notificaties te ontvangen. Zorg ervoor dat de app compatibel is met je smartphone en voldoende functionaliteit biedt voor jouw behoeften.

De wetenschap over een robotmaaier

Het onderhouden van het gazon is niet alleen belangrijk voor het uiterlijk van het gazon, maar ook voor de gezondheid van het gazon. Een goed onderhouden gazon verliest namelijk minder nutriënten dan een slecht onderhouden gazon. Hierdoor is jouw gazon vaak beter bestand tegen ziekten en plagen en heb je minder kunstmatige bemesting nodig.Een goed onderhouden gazon is daarnaast ook belangrijk voor het ecosysteem dat grasvelden levert. Gazons zijn namelijk een belangrijk onderdeel van beheerde landschappen en spelen vaak ook een rol in de mate van watervervuiling na verloop van tijd. Een goed onderhouden gazon kan de biodiversiteit bevorderen en dienen als een waardevolle bron van voedsel voor insecten en dieren. Daarnaast draagt het ook bij aan koolstofopslag.

De soorten robotmaaiers

 • Robotmaaiers voor kleine gazons: deze robotmaaiers zijn ontworpen voor kleine gazons en tuinen. Ze hebben meestal een compact formaat en een beperkte maaibreedte. Ze zijn ideaal voor gazons tot ongeveer 500 vierkante meter en zijn vaak eenvoudig te bedienen. Deze modellen zijn budgetvriendelijk en geschikt voor huiseigenaren met beperkte maaibehoeften.
 • Robotmaaiers voor grote gazons: voor grote gazons, van 1500 vierkante meter tot enkele hectaren, zijn er robotmaaiers met nog krachtigere motoren en grotere maaidekken. Deze modellen zijn geschikt om grote gebieden efficiënt te maaien en hebben geavanceerde navigatie- en besturingsmogelijkheden, zodat ze bijvoorbeeld je trampoline goed ontwijken. Ze zijn vaak in staat om meerdere zones in één gazon te beheren.
 • Robotmaaiers voor hellingen en oneffen terrein: sommige gazons hebben hellingen of oneffen terrein. Er zijn speciale robotmaaiers ontworpen om met deze uitdagingen om te gaan. Ze hebben verbeterde tractie, stabiliteit en sensoren om veilig op hellingen te werken. Deze modellen zijn ideaal voor eigenaren met gazons die traditioneel maaien moeilijk maken.

Mijn eigen ervaring

Het onderhouden van mijn gazon was altijd een zeer tijdrovende klus, maar met de robotmaaier hoef ik niet langer zelf te maaien, wat me veel kostbare tijd bespaart.

Wat ik het meest waardeer aan mijn robotmaaier is de kwaliteit van het maairesultaat. Mijn gazon ziet er altijd gelijkmatig gemaaid en verzorgd uit, wat vooral fijn is als ik het opblaaszwembad in de tuin heb staan. Daarnaast maait de robotmaaier ook ’s nachts, wat betekent dat ik altijd wakker word met een perfect gemaaid gazon!

De installatie en bediening van de robotmaaier waren verrassend eenvoudig. Zelf heb ik een robot maaier die ik aan mijn smartphone kan koppelen. Op deze manier is de robot maaier ook op afstand bedienbaar wanneer ik niet thuis ben.

Kortom, mijn ervaring met een robot grasmaaier is zeer positief. Het heeft mijn gazononderhoud vereenvoudigd, me tijd bespaard en gezorgd voor een aantrekkelijker gazon.

Conclusie

Een robotmaaier is een onmisbaar gadget voor iedereen die niet veel tijd heeft voor het maaien van het gazon. Een mooi gazon ziet er aantrekkelijker uit en zorgt ook gelijk voor een betere ondergrond, bijvoorbeeld wanneer je een potje spikeball speelt.

Een gemaaid gazon is ook handig om te voorkomen dat er teken in gaan schuilen. Wanneer je op zoek bent naar een allround goede robotmaaier, is de GARDENA SILENO Life 750 Robotmaaier een goede keuze. Met dit model ben je altijd verzekerd van een mooi resultaat.

Voor een extra strakke afwerking, raden wij de Robomow Robotmaaier RK1000 aan. Dit model kost wat meer, maar wordt wel inclusief accessoires geleverd. Ben je op zoek naar een maaier die extra stil is? Dan is de Yard Force XPower 400 een goede keuze.Een robotmaaier die extra goed te onderhouden is, is de Greenworks OPTIMOW® 4 ROBOTMAAIER. Hierdoor ben je niet alleen minder kwijt met grasmaaien, maar ook met het onderhouden van de grasmaaier.

Veelgestelde vragen

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een robotmaaier?

Bij het kopen van een robotmaaier moet je letten op de grootte van je gazon, het type terrein (vlak of heuvelachtig), de gewenste functies (zoals smartphone-bediening en regensensoren) en je budget. Het is belangrijk om een robotmaaier te kiezen die geschikt is voor de behoeften en omgeving van je gazon.

Wat is de levensduur van een robotmaaier?

De levensduur van een robotmaaier is afhankelijk van het merk, model en de kwaliteit van het product. Over het algemeen gaan robotmaaiers enkele jaren mee, meestal tussen 5 en 10 jaar, afhankelijk van het onderhoud en het gebruik. Het regelmatig onderhouden en schoonmaken van de maaier kan de levensduur verlengen.

Hoe vaak moet je een robotmaaier laten maaien?

Hoe vaak je een robotmaaier moet laten maaien, hangt af van de groeisnelheid van het gras en je persoonlijke voorkeur. Veel mensen stellen hun robotmaaiers in voor meerdere sessies per week. Dit zorgt voor een constant goed onderhouden gazon. De maaischema’s zijn vaak aanpasbaar aan je behoeften.

Hoeveel uur per dag robotmaaier?

Robotmaaiers werken meestal enkele uren per dag, afhankelijk van het ingestelde schema en de grootte van het gazon. De meeste robotmaaiers hebben een werktijd van ongeveer 1 tot 3 uur per maaibeurt. Het is soms ook mogelijk dat de robotmaaier meerdere sessies per dag doet.

Kan een robotmaaier tegen de regen?

De meeste robotmaaiers zijn ontworpen om tegen lichte regen te kunnen, maar zijn over het algemeen niet volledig waterdicht. Het is raadzaam om de robotmaaier naar het laadstation te brengen wanneer het begint te regenen. Sommige maaiers hebben regensensoren en kunnen zelfstandig naar hun laadstation gaan om regen te vermijden.

Bronnen

1 Effects of Lawn Maintenance on Nutrient Losses Via Overland Flow During Natural Rainfall Events

2 Increasing environmental knowledge and effecting change in lawn maintenance behavior among homeowners

Dokter Fit