De 7 Beste Slaapzakken van 2024
Slaapzak-featured-image

De 7 Beste Slaapzakken van 2024

Een goede nachtrust is onmisbaar voor avonturiers en kampeerliefhebbers, en de juiste slaapzak kan het verschil maken tussen een verkwikkende rust en een oncomfortabele nacht onder de sterren. Daarom hebben we voor jou de top 7 beste slaapzakken samengesteld, stuk voor stuk zorgvuldig geselecteerd op basis van comfort, warmte, duurzaamheid en draagbaarheid. 

De beste slaapzakken per categorie:

Of je nu een backpacker bent, van plan bent om te kamperen met vrienden of gewoon op zoek bent naar een comfortabele slaapzak voor je volgende buitenuitje, onze lijst bevat opties voor elk budget en elk seizoen. Dus lees verder om te ontdekken welke slaapzak aan jouw behoeften voldoet.

Beste slaapzak overzicht 

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste algemene keuze Check Prijs bij Bol
Beste luxe keuze Check Prijs bij Bol
Beste eenpersoons keuze Check Prijs bij Bol
Beste tweepersoons keuze Check Prijs bij Bol
Beste keuze voor kinderen Check Prijs bij Bol
Beste keuze voor koude nachten Check Prijs bij Bol
Beste goedkope keuze Check Prijs bij Bol

De 7 beste slaapzakken onderzocht

Beste Algemene Keuze

Beefree Slaapzak XL

4.7

De Beefree is geschikt voor alle vier de seizoenen vanwege de ventilatiemogelijkheden die het biedt. Met een tweerichtingsrits kun je het voeteneinde openritsen tijdens warm weer. De buitenkant is vervaardigd uit 100% materiaal, wat zorgt voor uitstekende isolatie en geschiktheid voor koudere nachten. Aan de binnenzijde van de rits is een tochtstrip aangebracht om te voorkomen dat je tegen een koude rits ligt en om de kou buiten te houden. Bovendien is de binnenkant gemaakt van 100% zacht microkatoen, wat comfortabel aanvoelt op je huid.

Een belangrijk voordeel is de royale afmeting van 220 x 90 cm, waardoor hij geschikt is voor lange mensen. Als je een nog grotere slaapzak wilt, kun je er twee aan elkaar ritsen dankzij het tweerichtingsritssysteem, waardoor het 220 x 180 cm wordt. De rits is voorzien van een ritsstopper aan de bovenkant, zodat hij niet opengaat wanneer je je 's nachts omdraait.

En voor diegenen die hun belangrijke spullen veilig willen bewaren tijdens het kamperen, heeft deze zelfs een geheim opbergvakje waarin je sleutels, documenten of een portemonnee kunt opbergen.

Voordelen:
 • Geschikt voor lange mensen dankzij de royale afmetingen van 220 x 90 cm
 • Biedt uitstekende isolatie dankzij het gebruik van katoen
 • Voorzien van een tweerichtingsritssysteem waarmee je het voeteneinde kunt openen
 • De aanwezigheid van een ritsstopper voorkomt ongewenst openen van de rits
 • Heeft een opbergvakje aan de binnenkant voor bewaren van belangrijke spullen
Nadelen:
 • Mogelijk ongeschikt voor temperaturen onder de vier graden
 • De rits kan af en toe blijven haken in de stof
Check Prijs op Bol.com
Beste Luxe Keuze

NOMAD® Blazer Classic XL

4.3

De NOMAD Blazer Classic’ 78 XL meet 220 cm in lengte, wat hem geschikt maakt voor lange mensen. Met een breedte van 95 cm biedt hij voldoende ruimte om comfortabel te liggen. Als je de voorkeur geeft aan een nog grotere slaapzak, kun je er eenvoudig een tweede aan vastritsen.

Bij gebruik in koudere temperaturen zul je geen last hebben van de kou, dankzij de uitstekende isolatie van 3D Helixthermo materiaal. Bovendien voelt de stof heerlijk zacht aan. Achter de rits is een tochtstrip geplaatst om te voorkomen dat koude lucht naar binnen komt en om te vermijden dat je tegen een koude rits aanligt.

Een ander voordeel is het tweerichtingsritssysteem, waardoor je extra ventilatiemogelijkheden hebt, ideaal voor warm weer. De comforttemperatuur bedraagt 2 graden voor heren en 7 graden voor dames.

Aan de binnenkant bevindt zich een handig opbergvakje voor het veilig bewaren van belangrijke spullen zoals je telefoon, portemonnee of belangrijke documenten. Bovendien wordt een opberghoes met schouderband meegeleverd, wat handig is als je hem moet dragen.

Voordelen:
 • Het tweerichtingsritssysteem zorgt voor extra ventilatie
 • De aanwezigheid van een tochtstrip tegen de kou
 • Geschikt voor koude temperaturen dankzij de uitstekende isolatie
 • Voorzien van een opbergvakje aan de binnenkant voor belangrijke spullen
 • De lengte van 220 cm maakt het geschikt voor lange mensen
Nadelen:
 • Kan te warm zijn voor gebruik in de zomer
 • Is aan de grote kant om mee te nemen
Check Prijs op Bol.com
Beste Eenpersoons Keuze

Abbey Camp Slaapzak Amsterdam

4.3

Deze slaapzak van Abbey Camp is ideaal voor kamperen en festivals. De vulling, gemaakt van HFX-materiaal, biedt comfort bij temperaturen vanaf 7 graden, en kan zelfs gebruikt worden bij drie graden, waardoor het een geschikte keuze is voor zomergebruik. Een van de voordelen van deze slaapzak is zijn veelzijdigheid: hij is luchtig bij hogere temperaturen en biedt uitstekende isolatie tijdens koudere nachten. Bovendien bestaat de vulling voor 100% uit gerecycled materiaal, wat hem perfect maakt voor milieubewuste kampeerders.

Aan de binnenzijde bevindt zich een tochtstrip langs de rits, wat voorkomt dat de rits tegen je lichaam schuurt en de kou buiten houdt. Bovenaan is er een koord om extra warmte te behouden. Als het warmer weer is, kan hij gedeeltelijk open geritst worden voor extra ventilatie, dankzij het tweeritsen systeem.

Hij kan volledig open worden geritst, waardoor hij ook als deken kan dienen. Als je hem te klein vindt, kun je er eenvoudig een andere aan ritsen, waardoor je een tweepersoons slaapzak creëert.

Voordelen:
 • Je kunt hem volledig openritsen en als deken gebruiken
 • Het is mogelijk om een tweede slaapzak eraan te ritsen voor extra ruimte
 • Tochtstrip langs de rits en het verstelbare koord aan de bovenkant zorgen voor extra warmte en comfort
 • Milieubewuste keuze omdat hij volledig is gemaakt van gerecycled materiaal
Nadelen:
 • Niet geschikt voor temperaturen onder de 7 graden
 • Vanwege de harde buitenkant kan hij soms geluid maken tijdens gebruik
Check Prijs op Bol.com
Beste Tweepersoons Keuze

Coleman Basalt Double Slaapzak

4.4

De Coleman Basalt Double is een warme tweepersoons slaapzak. Hij wordt geïsoleerd door Coletherm insulation isolatie en is voorzien van een thermokraag voor extra warmte om je nek tijdens koude nachten. De comforttemperatuur reikt tot 1 graad Celsius. Boven- en onderaan heeft hij een dubbele 100% polyester laag, met Coletherm aan de binnenkant voor isolatie, terwijl de zachte voering prettig aanvoelt tegen je huid.

Hij is behandeld om 99% van alle geurontwikkelende bacteriën tegen te houden, wat betekent dat hij minder vaak gewassen hoeft te worden en geen onaangename geurtjes ontwikkelt, zelfs als je dicht op elkaar ligt.

Met afmetingen van 225 x 150 cm is het een ruime slaapzak met ritssluitingen aan de zijkant en onderkant, waardoor ze afzonderlijk geopend kunnen worden voor extra ventilatie. Bovendien is er een klittenbandsluiting aan de bovenkant van de rits om te voorkomen dat deze losraakt als je 's nachts beweegt.

Hij wordt geleverd met een opbergtas, maar het nadeel is dat deze vrij groot is, wat onhandig kan zijn bij het vervoeren ervan.

Voordelen:
 • Er kunnen gemakkelijk twee volwassenen in liggen.
 • Twee ritssluitingen voor extra ventilatie
 • Inclusief een opbergtas
 • Behandeling gehad om 99% van geurontwikkelende bacteriën te neutraliseren
Nadelen:
 • De opbergtas is erg groot, wat onhandig kan zijn bij het vervoeren
 • Het kan lastig zijn om de hem weer dicht te ritsen als hij volledig geopend is
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Voor Kinderen

Dutch Mountains Kinderslaapzak Panda

4.1

De Dutch Mountains Kinderslaapzak Panda heeft een aantrekkelijk ontwerp en beschikt over uitstekende isolatie. Dankzij het leuke panda-ontwerp trekt hij onmiddellijk de aandacht van kinderen. Een van de belangrijkste voordelen is de ruimte en het comfort die hij biedt. Hierdoor is er voldoende bewegingsvrijheid en kunnen ze zich gemakkelijk omdraaien tijdens de nacht. De zachte voering zorgt voor extra comfort en warmte, waardoor ze knus en veilig kunnen slapen. Bovendien biedt hij uitstekende isolatie, waardoor ze warm blijven.

Hij is specifiek ontworpen met veiligheid in gedachten, zoals het ontbreken van gevaarlijke koordjes of ritsen. De rits wordt aan de bovenkant veilig gestopt met een klittenbandstopper, zodat deze niet ongewenst verder opengaat tijdens het draaien.

Er zit een handige draagtas bij wat het eenvoudig maakt om hem mee te nemen op kampeertochten of logeerpartijen, waardoor je hem makkelijk gebruikt in verschillende situaties. 

Houd er rekening mee dat hij specifiek ontworpen is voor kinderen tot acht jaar oud, dus hij moet uiteindelijk vervangen worden naarmate ze ouder worden. Hij is ook beschikbaar in de vorm van een groen nijlpaard voor degenen die op zoek zijn naar een ander schattig ontwerp.

Voordelen:
 • Heeft een uitstekende isolatie
 • Ruime afmetingen (170 x 70 cm) voor kinderen
 • Klittenbandstopper voorkomt ongewenst openen van de rits
 • Inclusief handige draagtas
Nadelen:
 • Geschikt tot acht jaar, waardoor je hem eerder moet vervangen
 • Je moet hem heel strak oprollen, anders past hij niet terug in de zak
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Voor Koude Nachten

Campingwise All Season Slaapzak

4.1

Met zijn lengte van 220 cm is deze slaapzak van Campingwise ook geschikt voor langere mensen. Hij heeft echter een breedte van 75 cm, wat hem aan de smalle kant maakt. Als je hem te beperkt vindt, kun je eenvoudig een andere aan de jouwe ritsen en zo een tweepersoons slaapzak creëren. 

Hij heeft het ontwerp van een deken, waardoor je meer bewegingsvrijheid hebt, en de capuchon zorgt ervoor dat je schouders en nek warm blijven tijdens koude nachten. Het tweerichtingsritssysteem maakt ventilatie aan de onderkant mogelijk, waardoor hij ook prima is voor warmere nachten. Bovendien is hij uitgerust met een 'heavy duty zip', wat betekent dat de rits is ontworpen voor langdurig gebruik en zelfs na verloop van tijd soepel blijft functioneren.

De Campingwise All Season is geschikt voor drie tot vier seizoenen. Hij is misschien niet ideaal voor extreem koude winters, maar tot nul graden Celsius is hij perfect. Het isolatiemateriaal bestaat uit holle vezels, waardoor stilstaande warme lucht wordt vastgehouden. Bovendien is hij opgedeeld in kleinere vlakken, wat zorgt voor betere isolatie.

Voordelen:
 • Met zijn lengte van 220 cm is hij geschikt voor lange mensen
 • De comforttemperatuur is 0 graden Celsius
 • Uitgerust met een heavy duty rits voor langdurig gebruik
 • Voorzien van een capuchon om de schouders en nek warm te houden
Nadelen:
 • Met een breedte van 75 cm is hij aan de smalle kant
 • Niet geschikt voor temperaturen onder het vriespunt
Check Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Keuze

Dutch Mountains Slaapzak Pampus

3.9

De Dutch Mountains Pampus biedt een aantrekkelijke en betaalbare optie voor verschillende kampeeravonturen. Met een comforttemperatuur van 8 tot 10 graden, komt hij het beste tot zijn recht tijdens zomerse kampeertrips met warme nachten, in landen met een heet klimaat, of tijdens festivals. Hij is minder geschikt voor winterse omstandigheden of koude herfstnachten.

Hoewel de zachte voering voor extra comfort zorgt, kan de breedte van 75 cm voor sommigen aan de smalle kant zijn. Bovendien kan de lengte van 190 cm mogelijk te kort zijn voor lange kampeerders. Wel is het mogelijk om hem breder te maken door er een andere Dutch Mountain Pampus aan vast te ritsen. 

De bijgeleverde opbergzak maakt het eenvoudig om hem netjes op te bergen en mee te nemen, terwijl de twee handige binnenzakken een handige plek bieden om belangrijke spullen zoals je telefoon, documenten of portemonnee veilig te bewaren. Bovendien zijn deze zakken uitgerust met glow-in-the-dark ritsen, wat ze gemakkelijk vindbaar maakt in het donker. 

Voordelen:
 • Handige opbergzak meegeleverd
 • Twee binnenzakken met glow-in-the-dark ritsen voor gemakkelijke toegang
 • Zachte voering voor extra slaapcomfort
 • Geschikt voor warme zomernachten of landen met een warm klimaat
Nadelen:
 • Niet geschikt voor temperaturen onder de 8 graden
 • Met een breedte van 75 cm is hij aan de smalle kant
 • Met een lengte van 190 cm is hij niet geschikt voor lange mensen
Check Prijs op Bol.com

De beste slaapzakken vergeleken

Beste Algemene Keuze Beste Luxe Keuze Beste Eenpersoons Keuze Beste Tweepersoons Keuze Beste Keuze Voor Kinderen Beste Keuze Voor Koude Nachten Beste Goedkope Keuze
Beefree Slaapzak XL NOMAD® Blazer Classic XL Abbey Camp Slaapzak Amsterdam Coleman Basalt Double Slaapzak Dutch Mountains Kinderslaapzak Panda Campingwise all season slaapzak Dutch Mountains Slaapzak Pampus
Algemene score 4,7/5 4,3/5 4,3/5 4,4/5 4,1/5 4,1/5 3,9/5
Comfort 4,8/5 4,8/5 3,8/5 4,7/5 4,3/5 4/5 4,2/5
Warmte 4,7/5 4,6/5 4,1/5 4,8/5 4,4/5 4,5/5 3,5/5
Duurzaamheid 4,5/5 4,5/5 5/5 4/5 4/5 4/5 4/5
Draagbaarheid n.v.t. 3,5/5 n.v.t. 4/5 3,8/5 4/5 4,3/5
Prijs €€€ €€€

Waar moet je op letten bij het kopen van een slaapzak? 

 • Comfort: je hebt verschillende soorten, zoals dekenmodel- en mummieslaapzakken. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de ritsen. Heeft het een tweerichtingsritssysteem zodat ze onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen? Ze zijn ook verkrijgbaar met verschillende voeringen. Wat voor voering vind jij prettig? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf moet stellen wanneer je er een gaat kopen.
 • Warmte: dit is een heel belangrijk punt. In welke temperaturen ga je kamperen? De comforttemperatuur van elke slaapzak verschilt. Sommige zijn geschikt voor temperaturen onder het vriespunt, terwijl andere comfortabel zijn vanaf 7 graden Celsius. Daarnaast is het van belang om erop te letten van welk materiaal de isolatie is gemaakt en of bijvoorbeeld het voeteneinde kan worden geopend voor extra ventilatie tijdens warmere nachten.
 • Duurzaamheid: sommige zijn gemaakt van gerecyclede materialen en anderen hebben ook een rits die ontworpen is voor langdurig gebruik. Welk materiaal wordt gebruikt voor deze rits en slijt het snel of gaat het juist lang mee? Natuurlijk geldt altijd dat je zelf op de juiste manier mee moet omgaan en hem goed moet verzorgen.
 • Draagbaarheid: sommige worden geleverd met een handige opbergzak of tas, wat het gemakkelijk maakt om ze mee te nemen. Let erop of deze inbegrepen is bij je aankoop. Anders moet je mogelijk een aparte tas aanschaffen.

Waarom een slaapzak kopen? 

 • Neemt weinig ruimte in beslag: rol hem compact op en berg hem gemakkelijk op in de bijgeleverde zak.
 • Voor buitenactiviteiten: dit is een onmisbaar hulpmiddel voor als je in een (lichtgewicht) tent gaat slapen of overnachten in de buitenlucht.
 • Warmte: biedt warmte en comfort tijdens buitenovernachtingen.
 • Voor op reis: in hostels waar hygiëne soms te wensen over laat, slaap je misschien liever in je eigen slaapzak. Wat ook een handig is om op reis mee te nemen is een reiskussen
 • Als extra deken: sommige kunnen worden opengeritst tot een deken, wat handig is voor extra warmte tijdens de winter of om over je bed te leggen.

De soorten slaapzakken 

Slaapzakken worden doorgaans onderverdeeld in de volgende soorten:

 • Dekenmodelslaapzakken: dit is de standaard allround slaapzak
 • Mummieslaapzakken: ideaal voor koudere nachten
 • Lakenzakken: te gebruiken als extra dunne slaapzak of als extra laag binnen je eigen slaapzak

Slaapzakken van andere merken

Bij de Action zijn ook slaapzakken verkrijgbaar. Hoewel ze goedkoper zijn, geldt soms het gezegde ‘goedkoop is duurkoop’. Zo ontbreekt bij de Froyak-slaapzak voor twee personen een tochtstrip langs de rits, wat betekent dat koude lucht kan binnendringen. Bovendien hebben de meeste een ritsstopper om te voorkomen dat de rits ’s nachts ongewenst opengaat, maar dat ontbreekt bij deze.

Een slaapzak kan vies worden of gaan ruiken door gebruik, daarom is het handig als je hem kunt wassen. Deze is vrij groot, maar kan alleen met de hand worden gewassen, wat natuurlijk erg onhandig is.

Conclusie 

Als je gaat backpacken, zijn hiking schoenen en een slaapzak onmisbare hulpmiddelen. Na een dag wandelen wil je comfortabel kunnen rusten in je tent., De Beefree Slaapzak XL is er één die op alle gebieden goed is. Als je van plan bent om te kamperen in een warm klimaat, is de Abbey Camp Slaapzak Amsterdam  een goede keuze, aangezien deze een comforttemperatuur van 7 graden heeft. Uiteraard zijn er ook die geschikt zijn voor koudere omstandigheden, zoals de Campingwise all season slaapzak.

De budgetvriendelijke Dutch Mountains Slaapzak Pampus een aantrekkelijke optie.

Veelgestelde vragen

Hoe kies je de juiste slaapzak die bij je past?

Kies een slaapzak die 20 tot 30 cm langer is dan je eigen lengte, terwijl de gemiddelde breedte varieert tussen de 80 en 90 cm.

Welke slaapzak is geschikt voor de winter?

Als je in de winter gaat kamperen, kies dan een model met een comforttemperatuur van 0 tot 5 graden. Als je van plan bent om in zeer koude omgevingen te overnachten, ga dan voor een slaapzak met een comforttemperatuur van -10 of -15 graden.

Hoe behoud je warmte in een slaapzak?

De meeste lichaamswarmte gaat verloren via de bovenkant. Kies daarom een model met een goede tochtstrook langs de rits en eventueel een aantrekbaar koord aan de bovenkant.

Hoe verhoog je de warmte in je slaapzak?

Wanneer het koud is, kun je een kruik of een fles gevuld met warm water in je slaapzak leggen voordat je gaat slapen om de binnenkant warm te houden.

Hoe onderhoud je je slaapzak?

De meeste zijn geschikt voor machinewas, maar sommige kunnen alleen met de hand gewassen worden. Let hierop voordat je een bepaalde slaapzak koopt. 

Dokter Fit