De 7 Beste Slimme Thermostaten van 2024 
slimme thermostaat-featured-image-3

De 7 Beste Slimme Thermostaten van 2024 

Een slimme thermostaat biedt een efficiënte oplossing om je huis te verwarmen en daarbij energiekosten te besparen. Er zijn slimme thermostaten die de mogelijkheid bieden om de temperatuur van je huis te regelen, terwijl je zelf niet thuis bent. Ook zijn er exemplaren die je persoonlijke routines leren kennen en de warmte van je huis hierop aanpassen.  

In dit artikel nemen we de beste slimme thermostaten van dit moment onder de loep. We kijken daarbij naar gebruiksgemak, installatieproces, compatibiliteit met cv-ketels, boilers of andere verwarmingssystemen en natuurlijk hebben we gekeken naar de impact op jouw energierekening. We hopen je zo te helpen bij het maken van een keuze die jou helpt bij het creëren van een comfortabel en energiezuinig huis. 

Hier alvast de beste producten:

Weten welke slimme thermostaten nog meer uitstekend uit de test kwamen? Lees verder!

Beste slimme thermostaat overzicht 

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste algemene keuze Check Prijs bij Bol
Meest luxe keuze Check Prijs bij Bol
Beste radiator met slimme thermostaat Check Prijs bij Bol
Beste keuze met aanwezigheidsdetectie Check Prijs bij Bol
Beste keuze met warmtebeheer op afstand Check Prijs bij Bol
Beste bekabelde keuze Check Prijs bij Bol
Beste goedkope keuze Check Prijs bij Bol

De 7 beste slimme thermostaten onderzocht

Beste Algemene Keuze

Google Nest Slimme Thermostaat

De Google Nest is een slimme thermostaat die je helpt energie te besparen door je verwarming op een slimme manier te regelen. Deze slimme thermostaat heeft  gebruiksvriendelijke functies en het vermogen om energie te besparen. 

Met Google Nest heb je de controle over de temperatuur in je huis, waar je ook bent. Je kunt op afstand de temperatuur aanpassen via je mobiel of tablet. De Nest werkt samen met Nest Protect en kan in geval van een detectie van koolmonoxide de ketel uitschakelen, wat bijdraagt aan veiligheid thuis.

Het unieke aan de Google Nest is dat het leert van je gedrag. Het stelt automatisch een schema in op basis van de temperaturen die je prettig vindt en past de temperatuur aan als je niet thuis bent. Let er wel op dat de thermostaat niet compatibel is met alle soorten verwarmingssystemen, zoals stadsverwarming zonder thermostaat of een kachel op elektriciteit, hout of biomassa.

Toch is deze slimme thermostaat zijn geld meer dan waard en zorgt het voor optimaal comfort en gebruiksgemak voor de temperatuur in jouw huis. 

Dit product is een ideale keuze als je een slimme thermostaat zoekt die onderdeel is van het Google Home ecosysteem, maar ook afzonderlijk zorgt voor een comfortabele en energiezuinige verwarming. 

Voordelen:
 • Perfecte integratie met Google Home
 • Leert en past zich aan jouw schema aan
 • Bediening op afstand via uitstekende gratis Google App
 • Kan koolmonoxide detecteren en ketel uitschakelen
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding met veel functies
Nadelen:
 • Installatie is lastig, advies om installateur in te huren
 • Niet compatibel met alle verwarmingssystemen
Check Prijs op Bol.com
Meest Luxe Keuze

Tado Slimme Thermostaat Met Radiatorknoppen

De Tado Slimme Thermostaat V3+ met 4 slimme radiatorknoppen is een luxe en uitgebreide thermostaat die je helpt energie te besparen en je comfort in huis te maximaliseren. Deze draadloze thermostaat is ideaal als je huis geen thermostaat heeft of eentje met een draadloze verbinding met de ketel. 

Deze slimme radiator met radiatorknoppen beschikt over geavanceerde functies en heeft een naadloze integratie met smart home platforms. Je kunt de thermostaat met je stem bedienen via verschillende spraakcommando's, en de app geeft je direct toegang tot de temperatuur en de verwarmingsactiviteit in je huis.

Wat Tado onderscheidt, is zijn mogelijkheid om te leren van het gedrag van je verwarmingssysteem en zich aan te passen voor een optimale werking. Bovendien biedt Tado een “gezonde lucht”- functie die inzicht geeft in de luchtkwaliteit in en buiten je huis. De thermostaat is compatibel met de meeste ketels en vloerverwarmingssystemen. 

Deze hoge prijs van dit product wordt gerechtvaardigd door de vele extra’s die het biedt, zoals de draadloze radiatorknoppen om elke ruimte in huis een ‘slimme’ functie te geven. 

We raden deze slimme thermostaat aan wanneer je op zoek bent naar een gemakkelijk te installeren en gebruiksvriendelijk systeem dat veel extra’s biedt, zoals inzicht in de luchtkwaliteit in huis.

Voordelen:
 • Eenvoudig zelf te installeren op elke radiator met knoppen
 • Alles wat je nodig hebt in een complete set
 • Past zich aan aan je verwarmingssysteem
 • Compatibel met spraakbediening
 • Geeft inzicht in luchtkwaliteit
Nadelen:
 • Niet compatibel met elektrische vloerverwarming
 • Abonnement vereist voor detectie en geofencing
Check Prijs op Bol.com
Beste Radiator Met Slimme Thermostaat

Niceey Smart Olieradiator

De Niceey Smart Olieradiator is een stijlvolle oplossing voor het verwarmen van ruimtes tussen 20 en 30㎡. Het is een elektrische radiator die de gewenste temperatuur snel bereikt en behoudt, waardoor je energie bespaart. Met een maximaal vermogen van 2000W en 9 verwarmingsribben, garandeert deze slimme verwarming een snelle, gelijkmatige en efficiënte warmteverdeling.

Deze olieradiator heeft een geavanceerde slimme thermostaatfunctie, die de omgevingstemperatuur detecteert en het verbruik aanpast voor optimale energiebesparing. Daarnaast biedt de Niceey Smart Olieradiator de mogelijkheid om de temperatuur met afstandbediening aan te passen tussen 5 en 50℃. 

Een opvallend kenmerk van deze radiator is de mogelijkheid om het te besturen via een app op je telefoon. In de app kun je weekplanningen maken en de radiator in- en uit te schakelen op basis van jouw behoeften. Bovendien is de radiator uitgerust met extra veiligheidsfuncties zoals kantelbeveiliging, oververhittingsbeveiliging en een kinderslot. Wat ons betreft, is de prijs het meer dan waard, gelet op het gemak en comfort die deze radiator biedt. 

We raden deze olieradiator met ingebouwde slimme thermostaat aan als je op zoek bent naar een verplaatsbare warmtebron en deze efficiënt en energiebesparend wilt instellen. 

Voordelen:
 • Efficiënte warmteregulatie, energiebesparend
 • Snel warm, ideaal voor kantoor
 • Veilig gebruik met kinderslot
 • Bedienbaar via app en afstandsbediening
 • Gemakkelijk te verplaatsen, compact ontwerp
Nadelen:
 • Afstandsbediening zonder meegeleverde batterij
 • Niet geschikt voor grotere ruimtes
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Met Aanwezigheidsdetectie

Bosch EasyControl Slimme Thermostaat

De Bosch EasyControl is een slimme thermostaat die het comfort en de energie-efficiëntie in jouw huis naar een hoger niveau tilt. Met zijn eenvoudige bediening via touchscreen of de gratis EasyControl app voor Android of iOS, biedt deze thermostaat je volledige controle over je verwarmingssysteem. 

De innovatieve Home/Away functie van de Bosch EasyControl past de temperatuur automatisch aan op basis van jouw aanwezigheid, waardoor je energie bespaart zonder comfort te verliezen. Let wel, het individueel regelen van de temperatuur in kamers met vloerverwarming wordt nog niet ondersteund.

Deze thermostaat onderscheidt zich ook met zijn Ambient Light feature, die verschillende kleuren gebruikt om diverse functies aan te geven, en zijn elegante design met platte, glazen behuizing. Voor het gebruik van deze thermostaat met een reguliere OpenTherm of aan/uit-thermostaat heb je een aparte Bosch EasyControl Adapter nodig, die niet meegeleverd is.

Wat ons betreft, heeft deze thermostaat een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en maakt deze zijn beloftes waar. 

We raden je deze thermostaat aan als op zoek bent naar een innovatief systeem met aanwezigheidsdetectie dat je makkelijk via touchscreen en app kunt bedienen.  

Voordelen:
 • Eenvoudige bediening via touchscreen/app
 • Aanwezigheidsdetectie bespaart energie
 • Inzichtelijk gasverbruik via app
 • Stijlvol zwart glas design
 • Klokprogramma voor temperatuurregeling per dag
Nadelen:
 • Geen ondersteuning voor vloerverwarming
 • Extra adapter nodig voor sommige thermostaten
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Met Warmtebeheer Op Afstand

Netatmo Slimme Thermostaat

De Netatmo is een intelligente thermostaat die je volledige controle over je huisverwarming biedt. Deze thermostaat stelt je in staat om de temperatuur in je woning te regelen via je smartphone, tablet of laptop. Dankzij de Auto-Adapt functie voorspelt de Netatmo het startmoment voor verwarming, afhankelijk van de isolatie van je huis en de buitentemperatuur. Hierdoor wordt de juiste temperatuur op het juiste moment bereikt, wat je tot 25% kan besparen op je verwarmingskosten.

Ook beschikt de thermostaat over een afwezigheidsmodus en kan een onbeperkt aantal temperaturen per dag of week ingesteld worden. De bijbehorende app is gratis en beschikbaar in de App Store en Google Play. Het bijbehorende kastje aan de muur is praktisch voor de besturing, maar wellicht minder fraai dan enkele andere modellen. 

Uniek aan de Netatmo is het persoonlijke online dashboard waarmee je je verwarming en huistemperatuur op afstand kunt beheren. Bovendien registreert de bijbehorende app continu je temperatuur en ontvang je maandelijks een persoonlijk energierapport om je verbruik te begrijpen en je verwarming effectiever te plannen. 

We raden deze thermostaat aan aan iedereen die op zoek is naar een betaalbare thermostaat die inzicht geeft in het energieverbruik in huis en die op afstand in te regelen is. 

Voordelen:
 • Slimme aanpassing aan leefgewoonten
 • Bespaart tot 25% verwarmingskosten
 • Handige externe toegang via app
 • Inzichtelijk energieverbruik met rapporten en grafieken
 • Compatibel met gas, olie en houtboilers en vervangt je bestaande thermostaat
Nadelen:
 • Vereist smartphone of laptop
 • Aansluiten kan een klusje zijn
Check Prijs op Bol.com
Beste Bekabelde Keuze

Tado Slimme Thermostaat

De Tado Slimme Thermostaat V3+ is een bekabelde oplossing om je verwarmingssysteem te moderniseren. Deze thermostaat sluit je aan op je ketel en is ideaal als je een bestaande bekabelde thermostaat wilt vervangen. De slimme thermostaat van Tado is gebruiksvriendelijk, energiebesparend en heeft comfortverhogende functies. 

De unieke functies van de Tado, zoals aanpassing aan weersvoorspellingen, aansturing per kamer en inzichtelijke rapporten, maken het mogelijk om tot 31% te besparen op je verwarmingsrekening. Daarnaast kun je Tado koppelen aan smart home-systemen zoals Amazon Alexa, Apple HomeKit, Google Assistant en IFTTT. Houd er rekening mee dat deze thermostaat niet compatibel is met alle soorten verwarmingssystemen, zoals elektrische vloerverwarming. 

Deze thermostaat heeft een goede prijs voor de kwaliteit en is het geld echt waard. We raden dit product dan ook zeker aan als je op zoek bent naar een betrouwbare bekabelde slimme thermostaat met comfortverhogende functies.

Voordelen:
 • Eenvoudig te bedienen via app
 • Biedt een comfortabel en gezond klimaat
 • Aansturing en controle per kamer
 • Compatibel met verschillende verwarmingssystemen
 • Ondersteunt spraakbesturing en Smart Home-integratie
Nadelen:
 • Abonnement nodig voor extra functies
 • Niet compatibel met elektrische vloerverwarming
Check Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Keuze

TechU Slimme Thermostaat

De TechU™ slimme thermostaat is een veelzijdig apparaat dat het energieverbruik in je huis optimaliseert en het comfort verbetert. Met mogelijkheden voor zowel inbouw- als opbouwmontage, biedt deze thermostaat flexibiliteit in installatie. 

Deze thermostaat heeft een breed scala aan functies tegen een betaalbare prijs. Het stelt je in staat je verwarming te regelen via een gratis app of met je stem via Amazon Alexa en Google Home. Heb je geen cv-ketel in huis hebt, dan heeft TechU vergelijkbare modellen voor boiler en elektrische verwarming. 

Deze thermostaat biedt de mogelijkheid om een persoonlijk programma in te stellen, waardoor de thermostaat zich aanpast aan jouw levensstijl en verwarmingsbehoeften. Daarnaast kun je met de wifi-functionaliteit de thermostaat overal bedienen, wat bijdraagt aan het gemak en energiebesparing. 

We raden je deze thermostaat aan als je op zoek bent naar een eenvoudige, maar goede thermostaat zonder daar de hoofdprijs voor te betalen. 

Voordelen:
 • Bediening via handige gratis app
 • Stembediening met Amazon Alexa of Google Home
 • Maakt een persoonlijk verwarmingsprogramma
 • Beheert 6 tijdmodi per dag
 • Compact ontwerp dat overal past
 • Vriendelijk voor de kleinere portemonnee
Nadelen:
 • Installatie kan complex zijn
 • Niet geschikt zonder cv-ketel
Check Prijs op Bol.com

Waar moet je op letten met het kopen van een slimme thermostaat? 

Bij het kopen van een slimme thermostaat zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden om ervoor te zorgen dat het apparaat goed aansluit bij jouw behoeften en thuisomgeving. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

 • Compatibiliteit met verwarmingssysteem: controleer of de slimme thermostaat compatibel is met het type verwarmingssysteem dat je thuis hebt. Sommige systemen vereisen specifieke thermostaten, dus zorg ervoor dat je de juiste keuze maakt.
 • Installatiegemak: overweeg hoe eenvoudig de installatie van de thermostaat is. Sommige modellen zijn ontworpen voor doe-het-zelf-installatie, terwijl andere professionele installatie vereisen.
 • Bedieningsgemak: kijk naar het gebruiksgemak van de thermostaat. Een intuïtieve interface en gemakkelijk te begrijpen functies kunnen het dagelijks gebruik vereenvoudigen.
 • Programmeerbaarheid: controleer of de thermostaat programmeerbaar is. Dit stelt je in staat om verwarmings- en koelschema’s in te stellen op basis van je dagelijkse routines, wat kan leiden tot energiebesparing.
 • Afstandsbediening: een van de voordelen van slimme thermostaten is de mogelijkheid om ze op afstand te bedienen via een app op je smartphone. Zorg ervoor dat de thermostaat verbinding kan maken met je wifi-netwerk en controleer of de bijbehorende app gebruiksvriendelijk is.
 • Energiebesparingen: sommige slimme thermostaten hebben functies die gericht zijn op het maximaliseren van energie-efficiëntie, zoals aanwezigheidssensoren en zelflerende algoritmen. Onderzoek hoe effectief deze functies zijn in het verminderen van energieverbruik.
 • Compatibiliteit met smart home-ecosysteem: als je al andere smart home-apparaten hebt, controleer dan of de thermostaat compatibel is met het smart home-ecosysteem dat je hebt opgezet (bijvoorbeeld Google Home, Amazon Alexa, Apple HomeKit, etc.).
 • Software-updates: zorg ervoor dat de fabrikant regelmatig software-updates biedt om de beveiliging te verbeteren en nieuwe functies toe te voegen.
 • Sensoropties: sommige slimme thermostaten worden geleverd met externe sensoren die de temperatuur in verschillende kamers meten. Dit kan handig zijn om de temperatuur in het hele huis beter te regelen.
 • Prijs-kwaliteitverhouding: vergelijk prijzen, maar overweeg ook de functies en prestaties van de thermostaat. Een hogere initiële investering kan zichzelf op de lange termijn terugbetalen door energiebesparingen.

Door deze overwegingen in gedachten te houden, kun je een slimme thermostaat kiezen die goed past bij je behoeften en die je helpt om energie-efficiënter te verwarmen en koelen.

De voordelen van product een slimme thermostaat

 • Energiebesparing: met een slimme thermostaat bespaar je energie. Je stelt een schema in dat past bij jouw levensstijl en de thermostaat zorgt ervoor dat je woning alleen verwarmd wordt wanneer dat nodig is.
 • Gemak: je bedient de slimme thermostaat met gemak via een app op je smartphone. Waar je ook bent, je hebt altijd controle over de verwarming in je huis. 
 • Comfort: een slimme thermostaat leert van jouw gewoonten en past de verwarming hierop aan. Kom je thuis na een lange dag? De thermostaat zorgt dat het lekker warm is.
 • Kostenbesparend: doordat de slimme thermostaat efficiënter omgaat met energie, zie je dat terug op je energierekening. Dat bespaart kosten.
 • Toekomstbestendig: met een slimme thermostaat ben je klaar voor de toekomst. Het maakt deel uit van de slimme woning en kan communiceren met andere slimme apparaten.
 • Inzicht in verbruik: de slimme thermostaat geeft je inzicht in je energieverbruik. Zo zie je precies wanneer en waarom je energie verbruikt en kun je hierop inspelen.
 • Duurzaamheid: door efficiënter om te gaan met energie, draag je bij aan een betere wereld. Een slimme thermostaat helpt je hierbij.

Door deze voordelen is een slimme thermostaat een waardevolle toevoeging aan je woning. Het brengt comfort, gemak en besparing samen in een slim en duurzaam apparaat.

Conclusie

Na uitgebreid testen van de 7 beste slimme thermostaten van 2024, komt de Google Nest als ‘Beste Algemene Keuze’ uit de bus. De Nest blinkt uit in energiebesparing en gebruiksgemak, dankzij zijn zelflerende functies en handige bediening op afstand. Ook de Tado Slimme Radiatorknoppen (Meest Luxe Keuze), en de Bosch EasyControl (Beste Keuze Met Aanwezigheidsdetectie) vallen op en zijn zeer goede opties om te overwegen. Heb je gebruiksgemak en bediening op afstand hoog in het vaandel staan, dan adviseren we de Google Nest als een goede, slimme thermostaat.

Veelgestelde vragen

Wat doet een slimme thermostaat precies?  

Een slimme thermostaat regelt de verwarming in je huis op basis van jouw gewoontes en voorkeuren. Je stelt je gewenste temperatuur en tijdschema’s in, en de thermostaat doet de rest. Sommige modellen leren zelfs van jouw gedrag en passen zich automatisch aan.

Hoe helpt een slimme thermostaat mij energie te besparen?  

Een slimme thermostaat helpt je om zuiniger om te gaan met energie door je verwarming efficiënter te regelen. Hij schakelt de verwarming bijvoorbeeld uit als er niemand thuis is of verlaagt de temperatuur tijdens de nacht. Hierdoor gebruik je minder energie en bespaart op je energierekening.

Is een slimme thermostaat moeilijk te installeren?

Nee, de meeste slimme thermostaten zijn eenvoudig zelf te installeren. Ze worden geleverd met een duidelijke handleiding. Voor sommige modellen kan professionele installatie nodig zijn. Controleer dit altijd voor aankoop.

Werkt een slimme thermostaat met alle verwarmingssystemen?

Over het algemeen werken slimme thermostaten met de meeste moderne verwarmingssystemen. Het is wel belangrijk om dit te controleren voordat je er één aanschaft, omdat er uitzonderingen kunnen zijn.

Kan ik een slimme thermostaat met mijn smartphone bedienen?

Ja, de meeste slimme thermostaten zijn te bedienen met een app op je smartphone. Zo kun je de temperatuur in je huis aanpassen, waar je ook bent.

Zijn er maandelijkse kosten verbonden aan het gebruik van een slimme thermostaat?

Nee, er zijn doorgaans geen maandelijkse kosten verbonden aan het gebruik van een slimme thermostaat. Je betaalt alleen voor de aankoop en eventuele installatie van de thermostaat.

Dokter Fit