De 7 Beste Benchkussens van 2024
benchkussen-featured-image

De 7 Beste Benchkussens van 2024

Een benchkussen van goede kwaliteit draagt bij aan het algehele welzijn van je hond. Honden hebben net zoals mensen een comfortabele slaapplek nodig. Wanneer een hond hier niet over beschikt, liggen gezondheidsklachten op de loer. Je moet hierbij onder andere denken aan gewrichtsklachten, een verminderde afweer en overprikkeling met gedragsproblemen tot gevolg.

Een comfortabel kussen is dus onmisbaar in de bench van je trouwe viervoeter. Ik ben voor mijn hond daarom op zoek gegaan naar het beste kussen voor in de bench. Op basis van uitgebreid onderzoek zijn de onderstaande zeven benchkussens als beste uit de test gekomen.

Beste benchkussens overzicht 

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste algemene keuze Check Prijs
Meest luxe keuze Check Prijs
Beste keuze met opstaande randen Check Prijs
Beste keuze voor onderweg Check Prijs
Beste waterafstotende keuze Check Prijs
Meest warme keuze Check Prijs
Beste goedkope keuze Check Prijs

De 7 beste benchkussens onderzocht

Beste Algemene Keuze

CozySense Orthopedisch Benchkussen

4.9

Dit benchkussen van CozySense is comfortabel en zorgt daarnaast ook echt voor een goede ondersteuning. Het kussen heeft een vulling van traagschuim. Hierdoor vormt het kussen zich naar het lichaam van je hond. Dit zorgt ervoor dat er een gelijkmatige drukverdeling is waardoor de gewrichten worden ontlast. Het kussen biedt hierdoor een optimaal comfort en draagt bij aan het welzijn van je hond.

Het kussen bevat naast een traagschuimlaag ook een speciale thermische laag. Deze laag zorgt voor een goede temperatuurregulatie. Zo heeft je hond het op dit kussen in de winter lekker warm en in de zomer juist koel.

Verder vond ik het als hondeneigenaar heel plezierig dat het kussen gemakkelijk te reinigen is. Je ritst de buitenhoes simpel en snel los, waarna je deze gewoon in de wasmachine reinigt, ideaal!

Voordelen:
 • Traagschuim vulling zorgt voor een optimale ondersteuning
 • Gemakkelijk te reinigen dankzij de afneembare buitenhoes
 • Thermische laag zorgt voor een goede temperatuurregulatie
 • Buitenhoes is lekker zacht waardoor het comfort en geborgenheid biedt
Nadelen:
 • Witte kleur wordt snel smoezelig
 • Minder geschikt voor puppy’s
Check Prijs op Bol.com
Meest Luxe Keuze

Emma Orthopedisch Benchkussen

4.8

Het Emma Orthopedisch Benchkussen heeft mij tijdens de test blij verrast. Het merk Emma kende ik voorheen enkel van de kwalitatief hoogwaardige slaapproducten voor mensen. Maar ook voor honden hebben ze kwaliteit hoog in het vaandel staan, zo blijkt. Dit benchkussen is namelijk niet zomaar een kussen, het is meer een exclusief matras.

De vulling van het kussen is geheel gemaakt van memory foam. Dit materiaal vormt zich helemaal naar het lichaam van de hond. Dit is comfortabel, maar het zorgt ook voor een goede ondersteuning. De drukverdeling op de gewrichten is dankzij dit materiaal heel gelijkmatig. De gewrichten worden, in tegenstelling tot bij een niet-orthopedisch kussen, ontzien.

Verder is de stof van het kussen lekker zacht. Dit maakt het kussen natuurlijk extra comfortabel. Tot slot is het voor de hondeneigenaar plezierig dat het kussen eenvoudig schoon te maken is. De hoes is op 30 graden in de machine te reinigen.

Voordelen:
 • Vulling van memory foam zorgt voor een optimale drukverdeling
 • Hoes is op 30 graden in de machine te reinigen, dus geen muffe luchtjes in huis
 • Zachte stof zorgt voor comfort
 • Hond mag 30 dagen proefslapen waardoor een miskoop wordt voorkomen
Nadelen:
 • In slechts twee maten verkrijgbaar
 • Witte hoes wordt snel vies
Check Prijs op Emma
Beste Keuze Met Opstaande Randen

Topmast Benchkussen

4.4

Het eerste wat mij opviel bij dit benchkussen, was dat hij zwaar is. Dit maakt het kussen wellicht minder geschikt voor onderweg, maar voor thuis is het ideaal. Het kussen blijft door het zware gewicht namelijk goed op zijn plek liggen. Dit is zeker wanneer je hond veel graaft, heel plezierig. De goede antisliplaag aan de onderkant draagt hier overigens ook aan bij.

Het benchkussen beschikt niet zoals het Emma Orthopedisch Benchkussen over een orthopedische vormgeving. De ondersteuning is hierdoor met het oog op de drukverdeling op de gewrichten wat minder. Het comfort is daarentegen wel onwijs goed. Het kussen is zacht, dik en heeft opstaande randen, wat zorgt voor een geborgen gevoel. Dit maakt het kussen niet alleen geschikt als benchkussen, maar ook voor los gebruik.

De zachtheid en opstaande randen werden duidelijk door mijn hond gewaardeerd. Ik vond het daarentegen wel wat jammer dat het kussen geen afneembare hoes heeft. Het is hierdoor niet mogelijk om het kussen middels de wasmachine te reinigen. Wel is het kussen gemakkelijk te stofzuigen met een stofzuiger voor dierenharen en te reinigen met een vochtige doek.

Voordelen:
 • De pluche stof is onwijs zacht waardoor het kussen heel comfortabel is
 • Opstaande randen zorgen voor een geborgen gevoel
 • Blijft goed op zijn plek liggen door zware gewicht en goede antislip onderkant
 • In verschillende kleuren verkrijgbaar, dus altijd wel een kleur die bij je interieur past
Nadelen:
 • Geen afneembare hoes
 • Niet waterafstotend
Check de beige versie op Bol.com Check de grijze versie op Bol.com
Beste Keuze Voor Onderweg

Snoozle Orthopedisch Benchkussen

4.8

Dit benchkussen van het merk Snoozle lijkt op het CozySense Orthopedisch Benchkussen en het Emma Orthopedisch Benchkussen. Dit kussen heeft eveneens een vulling gemaakt van foam die zorgt voor een goede ondersteuning. Het kussen past zich aan de lichaamsvorm en het lichaamsgewicht van de hond aan. De druk op de gewichten wordt hierdoor heel gelijkmatig verdeeld.

In tegenstelling tot de andere twee orthopedische benchkussens heeft dit kussen een pluche bovenlaag. Deze laag is zacht waardoor hij extra comfort biedt. De zachte bovenlaag werd zichtbaar door mijn hond gewaardeerd. De donkere kleur van deze pluche laag zorgt er daarnaast voor dat het kussen niet snel smoezelig oogt. Dit is bij een witte hoes veel sneller het geval. Dit kussen heeft dan weer geen speciale thermische laag zoals het benchkussen van CozySense heeft.

Wanneer het kussen toch vies wordt, reinig je deze eenvoudig. Het kussen heeft een afneembare hoes die in de wasmachine gewassen mag worden. Tot slot is het fijn dat het kussen licht in gewicht is. Hierdoor heeft je hond ook onderweg in de hondenbench auto een comfortabele en goed ondersteunende slaapplek.

Voordelen:
 • De vulling van foam zorgt voor een gelijkmatige drukverdeling op de gewrichten
 • Met afneembare hoes voor een optimale waarborging van de hygiëne
 • Licht in gewicht, dus ook handig voor onderweg
 • Pluche bovenlaag is heel zacht waardoor het kussen extra comfortabel voelt
Nadelen:
 • Minder geschikt voor puppy’s
 • In slechts drie maten beschikbaar
Check Prijs op Bol.com
Beste Waterafstotende Keuze

Topmast Lederlook Benchkussen

4.4

Het Topmast Lederlook Benchkussen is in tegenstelling tot het Snoozle Orthopedisch Benchkussen geen dik kussen. Het is een kussen zonder orthopedische vormgeving. Dit kussen is daarentegen wél geschikt voor puppy’s. Dit heeft alles te maken met de kunstlederen hoes.

Dit kussen is waterafstotend. Dit is natuurlijk ideaal voor puppy’s die nog zindelijk moeten worden. En ook voor andere honden, die om welke reden dan ook regelmatig ongelukjes hebben, biedt het kussen uitkomst. Het vocht trekt niet in het kussen en is gemakkelijk af te doen. Je maakt het kussen eenvoudig met een doek schoon. Om het extra makkelijk te maken, is de hoes los te ritsen.

Het kunstleer maakt dit kussen ook heel geschikt voor honden met huisstofmijtallergie. Huisstofmijt heeft geen kans om zich te nestelen op dit kussen. Jeukklachten worden hierdoor voorkomen, waardoor een goede nachtrust wordt bevorderd.

Voordelen:
 • Waterafstotende stof, dus ook geschikt voor puppy’s
 • Afneembare gladde hoes is heel eenvoudig met de hand schoon te maken
 • Gladde stof maakt het kussen heel geschikt voor honden met huisstofmijtallergie
 • In zeven maten verkrijgbaar, dus altijd een geschikte afmeting te vinden
Nadelen:
 • Vuil is op de donkere kleur snel zichtbaar
 • Kussen is relatief dun
Check Prijs op Bol.com
Meest Warme Keuze

Beeztees Fleece Benchkussen

4.6

Met het Beeztees Fleece Benchkussen zit je hond er op koude dagen warmpjes bij. Het kussen heeft namelijk een hoes die bestaat uit een warme fleece stof. Dit zorgt voor veel warmte en comfort.

Ook de laag memory foam die in het kussen verwerkt is, draagt bij aan het comfort. Het zorgt ervoor dat het kussen de vorm van de hond aanneemt. Er ontstaat zo een gelijkmatige drukverdeling waardoor de belasting voor de gewrichten wordt beperkt. Dit orthopedische benchkussen is in tegenstelling tot de overige drie orthopedische benchkussens uit de test wel minder dik.

Wat ik opvallend vond aan dit kussen is het reinigingsgemak. De buitenhoes mag op 60 graden in de wasmachine gewassen worden. Deze relatief hoge temperatuur zorgt ervoor dat de bacteriën optimaal worden bestreden. Tevens is de binnenhoes wasbaar, en wel op 30 graden. Deze uitgebreide reinigingsmogelijkheden heb ik bij geen enkel ander benchkussen gezien.

Voordelen:
 • Fleecestof zorgt voor veel comfort en warmte
 • De laag memory foam zorgt voor een gelijkmatige drukverdeling op de gewrichten
 • Buitenhoes is op maar liefst 60 graden te wassen, bacteriën krijgen zo geen kans
 • Ook de binnenhoes is wasbaar op 30 graden voor een optimale hygiëne
Nadelen:
 • Hoes is niet bestand tegen veelvuldig bijten en graven
 • Lichte kleur stof wordt snel smoezelig
Check Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Keuze

Beeztees Benchkussen

4.1

Dit Beeztees Benchkussen biedt in tegenstelling tot het Beeztees Fleece Benchkussen geen orthopedische ondersteuning. Wel is het kussen lekker zacht. Daarnaast maak je met dit kussen een duurzame keuze. Het kussen is namelijk volledig gemaakt van gerecycled polyester.

Het kussen beschikt niet over een afneembare hoes. Wel is het kussen in zijn geheel op 60 graden in de wasmachine te wassen. Ondanks deze reinigingsmogelijkheid is het kussen niet zo geschikt voor puppy’s. Wanneer een hond op het kussen plast, is direct het hele kussen nat. Het kussen heeft immers geen (afneembare) hoes. Het is praktisch gezien niet haalbaar om bij elk ongelukje het hele kussen te moeten wassen en drogen.

Kies als je een pup hebt liever voor het Topmast Lederlook Benchkussen. In het geval van een kleiner budget is dit Beeztees Benchkussen een prima keuze voor volwassen honden.

Voordelen:
 • Zachte stof zorgt voor comfort
 • Wasbaar op 60 graden in de wasmachine, dus gemakkelijk te reinigen
 • Donker gemêleerde stof zorgt ervoor dat vuil niet snel zichtbaar is
 • Gemaakt van gerecycled polyester, dus een duurzame keuze
Nadelen:
 • Ondersteuning is niet optimaal
 • Heeft geen afneembare hoes
Check Prijs op Bol.com

De beste benchkussens vergeleken

Beste Algemene Keuze Meest Luxe Keuze Beste Keuze Met Opstaande Randen Beste Keuze Voor Onderweg Beste Waterafstotende Keuze Meest Warme Keuze Beste Goedkope Keuze
CozySense Orthopedisch Benchkussen Emma Orthopedisch Benchkussen Topmast Benchkussen Snoozle Orthopedisch Benchkussen Topmast Lederlook Benchkussen Beeztees Fleece Benchkussen Beeztees Benchkussen
Algemene score 4,9/5 4,8/5 4,4/5 4,8/5 4,4/5 4,6/5 4,1/5
Kwaliteit 4,8/5 4,8/5 4,7/5 4,7/5 4,7/5 4,5/5 4,4/5
Ondersteuning 5/5 5/5 4/5 4,9/5 3,9/5 4,4/5 3,8/5
Reinigingsgemak 4,9/5 4,9/5 4/5 4,9/5 4,8/5 5/5 4/5
Comfort 5/5 4,6/5 4,7/5 4,8/5 4/5 4,6/5 4/5
Waterafstotend Ja Ja Nee Ja Ja Nee Nee
Orthopedisch Ja Ja Nee Ja Nee Ja Nee
Prijs €€€ €€€€ €€ €€€ €€ €€

Waar moet je op letten met het kopen van een benchkussen? 

 • Materiaal: het materiaal bepaalt in belangrijke mate het comfort. Zo zorgt een zachte stof, zoals fleece of pluche, voor comfort en warmte. Een kussen van kunstleer is daarentegen doorgaans minder warm, maar wel waterafstotend. Dit is weer een betere optie voor puppy’s.
 • Ondersteuning: honden brengen veel uren slapend door en dus is een goede ondersteuning belangrijk. Een orthopedisch benchkussen is vaak gemaakt van traagschuim. Dit vormt zich naar het lichaam waardoor er een gelijkmatige drukverdeling ontstaat. Bij dunne benchkussens zonder orthopedische vormgeving is er nagenoeg geen ondersteuning. De druk op de gewrichten is hoog waardoor serieuze gewrichtsklachten op de loer liggen. Kies dus bij voorkeur altijd voor een kussen met een goede ondersteuning.
 • Afmetingen: het lijkt wellicht voor de hand liggend, maar de maat is iets waar je je snel in vergist. Meet voordat je een benchkussen koopt de binnenkant van de bench op. Zo voorkom je dat het kussen onverhoopt toch net niet in de bench past.
 • Reinigingsgemak: van zanderige pootjes tot muffe luchtjes; een benchkussen wordt, logischerwijs, vies. Het is daarom fijn als het kussen gemakkelijk te reinigen is. Ga altijd even na of het kussen een afneembare hoes heeft en of deze in de wasmachine mag. Je voorkomt zo onnodig onaangename geurtjes in huis. Het Beeztees Fleece Benchkussen is een goed voorbeeld van een makkelijk te reinigen kussen. De buitenhoes is op 60 graden in de wasmachine te wassen. Daarnaast is ook de binnenhoes nog op 30 graden te reinigen voor een optimale hygiëne.

De wetenschap over benchkussens

Dat een goed benchkussen bijdraagt aan een goede nachtrust voor honden, heb ik als hondeneigenaar zelf ervaren. Maar ook de wetenschap onderschrijft het belang van een comfortabele slaapplek voor je hond. Een goede nachtrust wordt in belangrijke mate bepaald door het slaapcomfort. Wanneer het slaapcomfort en daarmee de nachtrust niet goed is, ontstaan er gedragsproblemen bij honden 1. Een goede nachtrust is voor honden dus heel belangrijk.

Helaas hebben honden met gewrichtsproblemen in beginsel een minder goede nachtrust door de pijn 2. Een comfortabele slaapplek die voldoende ondersteuning biedt, is dan extra van belang. Je wilt immers niet dat een gebrekkig slaapcomfort de nachtrust nog verder verstoort. Kies als hondeneigenaar dus simpelweg altijd voor een goede slaapplek voor je hond. Dit draagt bij aan gezondere gewrichten en minder gedragsproblemen.

De soorten benchkussens

 • Orthopedisch benchkussen: een orthopedisch benchkussen bevat doorgaans een vulling van traagschuim. Wanneer de hond op het kussen gaat liggen, vormt het zich naar het lichaam van de hond. De drukverdeling is hierdoor heel goed. De gewrichten worden zo minder belast en het comfort is optimaal.
 • Benchkussen met opstaande randen: zoals de terminologie al doet vermoeden, heeft dit type kussen opstaande randen. Deze randen zorgen voor een warm en bovenal geborgen gevoel voor de hond. Dit is vooral interessant voor honden met angstklachten. Het Topmast Benchkussen is een mooi voorbeeld van een comfortabel benchkussen met opstaande randen.
 • Hypoallergeen benchkussen: honden die kampen met huisstofmijtallergie gedijen doorgaans het beste op gladde kussens. Benchkussens die gemaakt zijn van zachte stoffen zoals pluche, nemen veel stof op. Dit werkt bij een hond met huisstofmijtallergie jeukklachten in de hand. In dat geval biedt vaak een glad kussen gemaakt van bijvoorbeeld kunstleer uitkomst.

Mijn eigen ervaring

Als hondeneigenaar heb ik ervaren hoe groot de invloed van een benchkussen op de nachtrust van een hond is. Mijn hond sliep als puppy in de nachten lange tijd slecht. Ik dacht eerst dat ze wellicht nog veel energie had. Ik liet haar voor het slapengaan daarom op een kauwbot puppy kluiven, maar dit had geen effect op haar slaap. Ook uitgebreide wandelingen haalden niets uit.

Ik besloot daarom het matje waar ze op sliep te vervangen door een goed benchkussen. De eerste nacht huilde ze nog één keer. Vanaf de tweede dag, tot op heden, slaapt mijn hond door. Een goed kussen maakt dus echt een verschil voor de nachtrust van je hond.

Conclusie

Een goed benchkussen is onmisbaar voor een goede nachtrust voor je hond. Honden hebben net zoals mensen een comfortabele slaapplek nodig die voldoende ondersteuning biedt. Wanneer een hond geen goede nachtrust geniet door een gebrekkige slaapplek, liggen gewrichtsklachten op de loer. Ook gedragsproblemen zijn regelmatig het directe gevolg van een slechte nachtrust.

Een benchkussen moet comfortabel zijn en ondersteuning bieden. Het CozySense Orthopedisch Benchkussen is zo’n kussen. Dit kussen voor in de bench heeft een vulling van traagschuim. Dit materiaal neemt de vorm van het lichaam van de hond aan. Dit zorgt voor comfort én voor een verminderde druk op de gewrichten. Daarnaast beschikt dit kussen over een thermische laag die zorgt voor een optimale temperatuurregulatie.

Het Emma Orthopedisch Benchkussen en het Snoozle Orthopedisch Benchkussen bieden eveneens een uitstekende ondersteuning dankzij de orthopedische vormgeving. De laatstgenoemde beschikt bovendien over een zachte pluche bovenkant die extra comfort biedt.

Om te voorkomen dat een kussen nare luchtjes afgeeft, zijn goede reinigingsmogelijkheden belangrijk. Kijk altijd of een kussen een afneembare hoes heeft die in de wasmachine te reinigen is. Voor een puppy is een waterafstotend kussen zoals het Topmast Lederlook Benchkussen een goede keuze.

Veelgestelde vragen 

Moet ik een benchkussen in de bench plaatsen?

Een goed benchkussen optimaliseert het slaapcomfort en daarmee de kwaliteit van de nachtrust van je hond. Wanneer een hond niet over een comfortabele slaapplek beschikt, ontstaan er mogelijk gewrichtsklachten en gedragsproblemen. Met een goed kussen draag je dus bij aan het algehele welzijn van je hond.

Welk soort benchkussen is het beste?

Een kussen voor in de bench dat orthopedisch is vormgegeven, is het beste. Het zijn doorgaans kussens met een traagschuim vulling. Deze vulling verdeelt de druk op de gewrichten heel gelijkmatig. Dit zorgt voor meer comfort en minder gewrichtsklachten.

Hoe groot moet het kussen zijn?

Hoe groot het benchkussen moet zijn, hangt af van de afmetingen van de bench. Meet de binnenkant van de bench op om de juiste maat te bepalen. Kies altijd voor een kussen die precies past. Een niet passend kussen dat schuift of dubbelvouwt, vermindert het comfort en de ondersteuning.

Hoe voorkom ik dat mijn hond het kussen kapot maakt?

Sloopgedrag in de bench hangt doorgaans samen met het kwijt moeten van energie. Vooral bij jonge honden helpt het vaak om ze voor het slapengaan uit te laten razen. Laat je pup bijvoorbeeld even lekker spelen en rennen in een puppyren alvorens hij of zij in de bench gaat.

Is een benchkussen geschikt voor in de auto?

Een benchkussen is ook in de bench in de auto te gebruiken. Dit comfort is juist heel fijn voor je hond. Het vastzetten van je hond in de auto is overigens altijd een veilige keuze. Kies voor een bench of maak een speciale autoriem vast aan het hondentuigje. Veiligheid voorop!

Bronnen

1 Sleep Characteristics in Dogs; Effect on Caregiver-Reported Problem Behaviours

2 Associations between osteoarthritis and duration and quality of night-time rest in dogs

Dokter Fit