De 7 Beste Dashcams van 2024
dashcam featured image 3

De 7 Beste Dashcams van 2024

Met een dashcam leg je niet alleen je ritten vast, maar bescherm je jezelf ook tegen onterechte schadeclaims. Dit compacte apparaatje kan je hierdoor veel hoofdpijn besparen.

Maar welke dashboardcamera is de beste keuze voor jou? Misschien word je overweldigd door de vele opties en technische termen. Maak je geen zorgen, wij hebben voor jou verschillende dashcams getest.

Tijdens het testen lag onze focus op beeldkwaliteit, gebruiksgemak en extra functies zoals GPS en nachtvisie. Al deze punten hebben we met elkaar vergeleken, zodat het verschil tussen de verschillende modellen goed naar voren komt.

Hier alvast de beste producten:

Weten welke dashcams nog meer uitstekend uit de test kwamen? Lees dan verder!

Beste dashcam overzicht

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste algemene keuze Check Prijs bij Bol
Meest luxe keuze Check Prijs bij Bol
Beste keuze met nachtzicht Check Prijs bij Bol
Beste keuze met sd-kaart Check Prijs bij Bol
Beste complete zicht Check Prijs bij Bol
Beste keuze voor smartphone Check Prijs bij Bol
Beste goedkope keuze Check Prijs bij Bol

De 7 beste dashcams onderzocht

Beste Algemene Keuze

Qumax Dashcam

De Qumax Dashcam Auto is een praktisch extra oog op de weg. Terwijl jij je focust op het rijden, legt deze dashboardcamera haarscherpe videobeelden vast. Dit is ideaal voor bijvoorbeeld verzekeringskwesties na een ongeval.

Deze dashcam is uitgeroepen tot onze beste algemene keuze, vanwege de combinatie van een Full HD-camera en de 170° wijdhoeklens. Hierdoor worden de details goed vastgelegd. Verder bevat deze dashcam ook handige functies zoals bewegingsdetectie en een G-sensor.

De Qumax dashcam onderscheidt zich door zijn kwalitatief hoogwaardige IPS-display. Dankzij dit display zijn beelden direct terug te zien. Verder is de camera zeer eenvoudig te gebruiken dankzij het gebruiksvriendelijke menu dat in meerdere talen in te stellen is. Daarnaast biedt het de mogelijkheid tot loop recording, een functie die automatisch oude opnames overschrijft wanneer het geheugen vol is.

Wij raden dit model aan iedereen aan die op zoek is naar een kwalitatieve dashcam. De dashboardcamera legt alles haarscherp vast en de beelden zijn ook eenvoudig terug te kijken. Let er wel op dat dit model een SD-kaart tot maximaal 32 GB ondersteunt.

Voordelen:
 • Haarscherpe Full HD-beelden – alle details worden vastgelegd
 • Gemakkelijke bevestiging in auto
 • Brede kijkhoek van 170° voor een compleet overzicht
 • Parkeermodus met bewegingsdetectie
 • Hoogwaardig IPS-display om eenvoudig beelden terug te kijken
Nadelen:
 • Achtercamera beschikbaar tegen meerprijs
 • Geschikt voor een SD-kaart van maximaal 32 GB
Check Prijs op Bol.com
Meest Luxe Keuze

RedTiger F7N Dual Dashcam

De RedTiger F7N Dual Dashcam is een topkeuze voor wie op zoek is naar een wat luxere dashboardcamera. Met camera's aan zowel de voor- als achterkant van je auto, leg je moeiteloos alle momenten van je rit vast in hoogwaardige 4K-beeldkwaliteit.

Een groot voordeel van deze dashboardcamera auto, is de ingebouwde GPS-functie. Deze functie zorgt voor nauwkeurige locatiegegevens. Verder stelt de wifi connectiviteit je in staat om beelden eenvoudig te bekijken en delen via de gebruiksvriendelijke RedTiger app.

Nog een voordeel van dit model auto is de combinatie van een 170° wijdhoeklens aan de voorzijde en een 140° lens aan de achterzijde. Hiermee mis je niets van de weg. De dashcam is ook uitgerust met een G-sensor die een eventuele impact detecteert en de opnames direct beschermt.

De RedTiger F7N is voorzien van een overvloed aan functies die je autorit veiliger en gemakkelijker maken. Het is echter wel belangrijk op te merken dat de hardware kit voor 24-uurs parkeerbewaking apart aangeschaft moet worden. Bovendien is de benodigde micro SD-kaart voor opslag ook niet inbegrepen in het pakket.

Voordelen:
 • Voor- en achtercamera voor volledige dekking
 • Ultra 4K-kwaliteit voor duidelijke beelden
 • Ingebouwde gps voor locatie tracking
 • Wifi voor snelle verbinding en deelfunctie
 • Met ingebouwde G-sensor – voor ongeluk detectie
Nadelen:
 • Parkeerbewaking vereist aparte aankoop hardwareset
 • Micro SD-kaart niet inbegrepen
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Met Nachtzicht

Strex Dashcam Voor Auto

De Strex Dashcam Voor Auto is een hoogwaardige dashcam met verschillende functies die je autoritten in detail vastleggen. Of je nu rijdt of geparkeerd staat, deze dashboardcamera levert Full HD 1080P beeldresolutie, vastgelegd door een groothoeklens van 150° die de kleinste details vastlegt.

Het is de beste dashcam met nachtzicht door de geavanceerde WDR-technologie. Hierdoor worden zelfs in het donker heldere en duidelijke beelden vastgelegd. Hoewel de Strex dashboardcamera uitblinkt in nachtzicht, kan de beeldkwaliteit wel nog steeds variëren afhankelijk van externe lichtomstandigheden.

Deze camera onderscheidt zich verder door functies zoals de G-sensor. Net als bij de RedTiger F7N zorgt deze sensor ervoor dat er opnames gemaakt en vergrendelt worden in het geval van een botsing.

Verder bevat de dashboardcamera ook de bewegingsdetectie, die opnames start zodra er beweging rond je geparkeerde auto wordt gedetecteerd. Een mogelijke beperking is wel dat de ingebouwde accu van dit model slechts voor een beperkte tijd werkt.

Voordelen:
 • Voorzien van geavanceerde WDR-technologie voor nachtzicht
 • Voorzien van bewegingsdetectie voor geparkeerde auto
 • De loop recording functie bewaart continu beelden
 • Beelden zijn direct terug te kijken op het lcd-scherm
Nadelen:
 • Werkt enkel met meegeleverde autolader
 • Mogelijk beperkte batterijduur in slaapstand
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Met SD-Kaart

Vital Quality's® Dashcam

De Vital Quality's® Dashcam Auto is een betrouwbare dashboardcamera met 1080p full HD-kwaliteit. Met een kijkhoek van 170° mis je met deze dashcam auto geen enkel detail, terwijl de handige foto- en videomodus je in staat stelt bijzondere momenten onderweg vast te leggen.

Deze dashboardcamera wordt geleverd met een 64 GB SD-kaart. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken over opslag. Verder valt dit model op vanwege zijn hoge kwaliteit en betrouwbaarheid. Zo slaat de dashcam automatisch beelden op bij een aanrijding. Verder is dit model is voorzien van handige functies zoals G-sensoren, parkeerbewaking, loop recording en bewegingsdetectie.

Het 3-inch Ultra HD lcd-scherm biedt gemak bij het bedienen en terugkijken van opnames. Het formaat van het scherm kan wel als mogelijk nadeel worden gezien, omdat het mogelijk het zicht tijdens het rijden kan belemmeren.

Voordelen:
 • Groothoeklens van 170° voor brede opnames
 • Met 3'' Ultra HD lcd-scherm voor gemakkelijke weergave
 • Voorzien van 24/7 parkeerbewaking en bewegingsdetectie
 • Wordt geleverd met 64 GB SD-kaart
Nadelen:
 • Vergrendelde beelden moeten handmatig verwijderd worden
 • Gevoeligheidsinstellingen vereisen soms een aanpassing
Check Prijs op Bol.com
Beste Complete Zicht

Dashcam Voor Auto

Deze dashcam auto is een geavanceerde full HD-camera die zowel de weg voor je als achter je én de binnenkant van je auto vastlegt. Hierdoor weet je zeker dat ieder belangrijk detail vastgelegd wordt, wat handig is bij een mogelijk ongeval.

Deze dashboardcamera valt voornamelijk op vanwege dubbele opnamefunctie. Verder heeft de dashboardcamera de mogelijkheid om zowel de voor- als achtercamera op één scherm te bekijken. De camera bevat ook een G-sensor die automatisch opnames activeert bij abrupte bewegingen of impact.

Wat dit model verder onderscheidt, is de ononderbroken opnamefunctie en de nachtzichtfunctie voor veiligheid in het donker. Daarnaast krijg je bij dit model, net als bij de Vital Quality's® Dashcam een SD-kaartje geleverd. Dit kaartje is wel wat kleiner, namelijk 32 GB.

Hoewel de dashboardcamera beschikt over een breed scala aan functies, is de bedrading voor sommigen wel een uitdaging bij de installatie. Ook moet de dashboardcamera handmatig worden ingesteld, wat wellicht niet ideaal is voor iedereen. Toch raden wij dit model zeker aan vanwege zijn complete zicht en verschillende functies.

Voordelen:
 • Wordt geleverd met een 32 gb SD-kaart
 • Filmt voor, achter en in de auto
 • Geschikt voor continu opnemen zonder onderbrekingen
 • De beelden van voor en achter zijn op één scherm terug te zien
Nadelen:
 • Niet draadloos te gebruiken
 • Bedrading tijdens de installatie is voor sommigen een uitdaging
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Voor Smartphone

AZDome M330 Dashcam

De AZDome M330 Dashcam Voor Auto is een compacte camera die ontworpen is om alles op de weg vast te leggen. In tegenstelling tot andere modellen, is deze camera in combinatie met je smartphone te gebruiken. Zo zijn de beelden direct op je telefoon terug te zien.

Dit model valt verder op vanwege zijn compacte formaat. Hierdoor heb je er tijdens het rijden geen last van. De camera levert daarnaast uitstekende beeldkwaliteit. Dankzij de krachtige SC3335-sensor en Night Vision functie, levert de camera zelfs in het donker kraakheldere video's. Daarnaast beschikt dit model over een klein 1.0 inch TNT-scherm waarop de huidige instellingen en opnameduur te zien is.

Een ander pluspunt van de AZDome M330 is de Dual-Band Wifi waarmee je eenvoudig beelden bekijkt en download via je smartphone. Dit bespaart je de moeite van het verwijderen van de SD-kaart uit de camera. De camera ondersteunt bovendien micro SD-kaarten tot 128 GB. Hierdoor is het mogelijk om tot 24 uur full HD te filmen.

Hoewel de AZDome M330 veel te bieden heeft, zijn er ook een paar dingen om rekening mee te houden. Zo wordt de benodigde micro SD-kaart niet standaard meegeleverd. Daarnaast moet de SD=kaart voor gebruik geformatteerd worden in de dashboardcamera. Voor gebruik van de parkeermodus, moet je bovendien een aparte continu voeding USB-C aanschaffen. Hoewel deze extra stappen en kosten een nadeel kunnen zijn, zijn de prestaties en functionaliteiten van de AZDome M330 Dashcam het zeker waard.

Voordelen:
 • Beelden bekijken, opslaan en delen via smartphone
 • Zeer compact en gemakkelijk draagbaar
 • Dual-Band wifi voor eenvoudige connectiviteit
 • 90˚ draaibaar voor optimale positionering
 • Ondersteunt micro SD-kaarten tot 128 GB
Nadelen:
 • Vereist continu voeding voor parkeermodus
 • Parkeerstand kan niet handmatig worden aangepast
Check Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Keuze

Denver Dashcam

De Denver Dashcam is een compacte en betaalbare dashboardcamera die je ondersteunt bij veilig rijden. Dit model legt jouw rit ook in full HD vast. Deze camera start automatisch bij het aanzetten van de auto, zodat je nooit een belangrijk moment mist.

De Denver Dashcam is de goedkoopste dashboardcamera auto uit de test. Toch moet je je niet laten misleiden door de prijs. Dit model levert namelijk wel scherpe beeldkwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Houd er echter wel rekening mee dat de kijkhoek van 60 graden beperkter is dan bij duurdere modellen.

Belangrijke kenmerken van deze dashboardcamera zijn de loop recording functionaliteit, waardoor je altijd voldoende opslag hebt, en het uitstekende nachtzicht. Toch is het belangrijk om te weten dat een micro SD-kaart voor geheugenopslag niet standaard is inbegrepen. 

Wanneer je op zoek bent naar een goedkopere dashcam auto, is dit zeker een goede keuze. Wij raden dit model zeker aan vanwege de goede beeldkwaliteit en de vele verschillende functies.

Voordelen:
 • Automatische opname wanneer je start met rijden
 • Voorzien van uitstekend nachtzicht met IR-leds
 • Geheugen tot 32 GB voor ruime opslag
 • Inclusief houder, 12 V adapter, USB-kabel
Nadelen:
 • Beperkte batterijcapaciteit van 180 mAh
 • Kijkhoek van 60 graden kan beperkt zijn
Check Prijs op Bol.com

Waarop letten bij het kopen van een dashcam

Dit zijn de belangrijkste factoren voor het kiezen van de beste dashcam auto.

 • Beeldkwaliteit: de beeldkwaliteit bepaalt hoe helder het verkeer en eventuele verkeersincidenten te zien zijn. De beste dashcams geven je een helder en scherp beeld, zelfs onder slechte lichtomstandigheden. Overweeg een dashboardcamera met een hoge resolutie voor de beste beeldkwaliteit.
 • Loopopname: loopopname betekent dat de dashcam auto over oudere opnames heen schrijft als het geheugen vol is. Zo hoef je je geen zorgen te maken over volle geheugenkaarten en mis je geen belangrijke momenten.
 • Omvang en plaatsing: een compacte dashboardcamera neemt minder ruimte in op je voorruit en belemmert je uitzicht minder. Denk na over de vorm en grootte van de dashcam en hoe deze op je voorruit past.
 • Automatische incidentdetectie: dashcams met deze functie herkennen ongewone bewegingen of schokken en slaan deze opnames apart op om te voorkomen dat ze worden overschreven. Deze functie is essentieel als je de opnames wilt gebruiken als bewijsmateriaal bij een ongeluk.
 • Gps-tracking: een dashboardcamera met gps-tracking kan je exacte locatie en snelheid bijhouden. Deze informatie kan nuttig zijn bij het indienen van een verzekeringsclaim of bij een verkeersovertreding.
 • Nachtzicht: als je veel rijdt in het donker, is een dashcam met nachtzicht een goede keuze. Nachtzicht zorgt voor heldere opnames, zelfs bij weinig licht. Let op de kwaliteit van het nachtzicht, aangezien niet alle dashcams dezelfde prestaties leveren in het donker.

Door deze factoren in overweging te nemen, ben je in staat de beste dashboardcamera voor jouw behoeften te kiezen.

De voordelen van een dashboardcamera

 • Bewijs bij ongevallen: een dashcam legt elke seconde van je rit vast, waardoor je in geval van een aanrijding altijd bewijs hebt van wat er is gebeurd.
 • Verkeersovertredingen vastleggen: je dashboardcamera registreert ook de acties van andere weggebruikers, wat nuttig is als iemand een verkeersovertreding begaat.
 • Bescherming tegen verzekeringsfraude: met een dashcam aan boord ben je beschermd tegen oneerlijke claims. Het is een effectieve manier om verzekeringsfraude te voorkomen.
 • Verbetering van het rijgedrag: het bekijken van je eigen opnamen kan je helpen om je rijgedrag te verbeteren en eventuele fouten te corrigeren.
 • Gemoedsrust: met een dashcam weet je dat elk moment van je rit wordt vastgelegd. Dit geeft je gemoedsrust tijdens het rijden.
 • Functies voor parkeerbeveiliging: veel dashcams hebben parkeermodusfuncties waarmee ze beweging of impact detecteren terwijl je auto geparkeerd staat. Zo krijg je extra beveiliging, zelfs als je niet in de auto zit.
 • Mooie ritten vastleggen: naast veiligheidsvoordelen, biedt een dashcam je ook de mogelijkheid om memorabele ritten of prachtige landschappen vast te leggen die je onderweg tegenkomt.

Conclusie

Na het testen van de 7 beste dashcams van 2024, komt de Qumax Dashcam als ‘Beste Algemene Keuze’ naar voren. Dit model blinkt uit in het vastleggen van haarscherpe Full HD-beelden. Daarnaast heeft deze camera auto een brede kijkhoek van 170°. Het hoogwaardige IPS-display en de handige parkeermodus met bewegingsdetectie maken de Qumax als een echte allrounder. Ondanks enkele beperkingen, zoals de afwezigheid van een achtercamera en een maximale SD-kaartcapaciteit van 32 GB, presteert deze dashcam optimaal.Andere opmerkelijke modellen zijn de RedTiger F7N Dual Dashcam (Meest Luxe Keuze) en de Strex Dashcam (Beste Keuze Met Nachtzicht). Deze modellen zijn voorzien van een duidelijk display en leggen de beelden ook in scherpe kwaliteit vast.

Veelgestelde vragen

Wat doet een dashcam precies?

Een dashcam registreert al jouw autoritten. Het legt hierdoor beelden vast die van pas kunnen komen als bewijs bij een ongeval of als je onverwachte momenten wilt vastleggen tijdens je reis.

Is het eenvoudig om een dashcam te installeren?

Ja, het installeren van een dashcam is meestal vrij eenvoudig. Je bevestigt de camera aan je voorruit en sluit hem aan op het stroomcircuit van je auto. De meeste modellen starten automatisch de opname zodra je de motor start.

Welke functies zijn belangrijk bij een dashcam?

Zoek naar een dashboardcamera met hoge resolutie voor heldere beelden, een brede kijkhoek om meer van de omgeving vast te leggen en nachtzicht voor betere opnames in het donker. Extra functies zoals gps en bewegingssensoren kunnen ook nuttig zijn.

Is het legaal om een dashcam te gebruiken?

In de meeste landen is het gebruik van een dashcam legaal, maar de wetgeving kan per land verschillen. Controleer altijd de lokale wetgeving voordat je een dashboardcamera installeert en gebruikt.

Welke dashcam past het beste bij mij?

Dit hangt af van je specifieke behoeften en budget. Overweeg factoren zoals beeldkwaliteit, opnamecapaciteit, extra functies en prijs om de beste keuze voor jou te maken.

Hoe onderhoud ik mijn dashcam?

Maak de lens regelmatig schoon voor heldere opnames. Controleer ook regelmatig de opslagruimte regelmatig om te zorgen dat de dashboardcamera nieuwe beelden kan blijven opnemen. Lees altijd de handleiding voor specifieke onderhoudsinstructies voor jouw model.

Dokter Fit