De 7 Beste Eyeliners van 2024
eyeliner-featured-image

De 7 Beste Eyeliners van 2024

Of je nu gaat voor gedurfd en dramatisch of subtiel en strak, de juiste eyeliner maakt het verschil. Het laat je ogen spreken en geven je een andere uitstraling. Er zijn verschillende soorten te koop in de winkels zoals vloeibare, potlood of gel eyeliners. Allemaal hebben ze zo hun voor- en nadelen en elke eyeliner heeft een ander effect. Het vergt wat oefening om een strakke lijn te trekken, maar wanneer je dit eenmaal onder de knie hebt, laat jij je ogen stralen. Om je te helpen bij een keuze te maken, hebben we de 7 beste eyeliners van 2024 op een rijtje gezet. 

De beste eyeliners per categorie:

Beste eyeliner overzicht 

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste-Algemene-eyeliner Beste algemene keuze Check Prijs bij bol
Meest-Luxe-eyeliner Meest luxe keuze Check Prijs bij bol
Beste-Waterproof-eyeliner Beste waterproof keuze Check Prijs bij bol
Beste-Vloeibare-eyeliner Beste vloeibare keuze Check Prijs bij bol
Beste-Gel-eyeliner Beste gel keuze Check Prijs bij bol
Beste-Crème-eyeliner Beste crème keuze Check Prijs bij bol
Beste-Goedkope-eyeliner Beste goedkope keuze Check Prijs bij bol

De 7 beste eyeliners onderzocht

Beste Algemene Keuze

L’Oréal Paris Superliner Perfect Slim

4.7

De L’Oréal Paris Superliner Perfect Slim betreft een vloeibare eyeliner met een dun stiftje. Het stiftje heeft een punt van 0,04 mm, waardoor strakke dunne lijntjes gemakkelijk te trekken zijn. Ikzelf heb een voorkeur voor vloeibare stift eyeliners en was dus nieuwsgierig naar deze variant. In sommige gevallen komt er bij vloeibare eyeliners in één keer een aanzienlijke hoeveelheid inkt vrij, maar dat is bij deze niet het geval. De inkt wordt gelijkmatig en mooi verdeeld over het ooglid. Het is geschikt voor mensen met gevoelige ogen of lensdragers. 

Het is geen probleem om te sporten of je hond uit te laten in de regen, aangezien hij waterproof is. Hierdoor vlekt het niet en loopt deze niet uit wanneer het nat wordt. Hij blijft uitstekend op zijn plek zitten; het corrigeren van foutjes is soms iets lastiger omdat het zeer goed hecht. Deze is ideaal voor dagelijks gebruik, aangezien hij langdurig blijft zitten en niet vlekt. Na verloop van tijd ontstaan er geen zwarte vlekken rond je ogen. Indien je een lange dag voor de boeg hebt en weinig tijd om je make-up bij te werken, bewijst de Superliner Perfect Slim van L’Oréal Paris absoluut zijn waarde.

Voordelen:
 • Blijft de hele dag zitten zonder te vlekken
 • Verdeelt de inkt gelijkmatig
 • Geschikt voor lensdragers en mensen met gevoelige ogen
 • Geschikt om voor strakke dunne lijnen
Nadelen:
 • De punt van het stiftje wordt soms wat aan de dikke kant gevonden
 • Het is lastig te corrigeren als je bent uitgeschoten omdat het zo goed blijft zitten
Check Prijs op Bol.com
Meest Luxe Keuze

Lancôme Artliner

4.7

De Artliner van Lancôme is een vloeibare stift eyeliner. Om het gemakkelijker te maken, heeft deze stift een zachte schuimtop als punt, in plaats van het kwastje dat je vaak ziet. Hierdoor wordt het tekenen van een strakke wing eenvoudiger.

Persoonlijk vind ik dat de verpakking wat goedkoop oogt, hoewel dit natuurlijk niets zegt over de kwaliteit. Voor deze prijs had ik een iets luxere uitstraling verwacht. Wat me opviel, is dat deze stift een schuimtop als punt heeft; dit zie je namelijk niet heel vaak.

Bijwerken is gedurende de dag niet nodig omdat het netjes blijft zitten. Dit is ideaal voor dagen waarop je lang van huis bent en weinig tijd hebt om je make-up bij te werken. Het enige nadeel is dat het niet waterproof is, wat ik persoonlijk jammer vind. Desondanks is het gemakkelijk te corrigeren als je een foutje maakt.

Hoewel de Lancôme Artliner prijzig is, vond ik dat het zijn geld waard is. Het is verkrijgbaar in negen kleuren. Positieve aspecten zijn onder andere de goede houdbaarheid, het ontbreken van vlekken en het feit dat de kleur niet vervaagt. Als je bereid bent wat meer geld uit te geven aan make-up, is dit een geschikte keuze.

Voordelen:
 • Geeft geen vlekken als je hem langer op hebt
 • Heeft een dunne punt zodat het geschikt is voor een dunne lijn
 • Heeft een schuimtop zodat het makkelijker in gebruik is
 • In negen verschillende kleuren waardoor er altijd een geschikte kleur is
Nadelen:
 • Niet waterproof
 • Prijzig
 • Sommige mensen vinden de punt aan de dikke kant
Check Prijs op Bol.com
Beste Waterproof Keuze

Rimmel Exaggerate Waterproof Eye Definer

4.6

Wat me meteen opviel, was de glitter die erin zit. Dit staat niet expliciet vermeld op de verpakking, maar ze zijn wel aanwezig. Daarom is het niet aan te raden om het op de traanbuislijn aan te brengen. De glitters komen echter goed tot hun recht op het ooglid en/of in een wing. Dit maakt het perfect voor feestelijke gelegenheden! Als je gaat voor een smokey eye, kun je met de vervager aan de bovenkant van het oogpotlood de lijn vervagen.

Deze eyeliner is waterproof en kan een huilbui of regenbui doorstaan. Hij blijft daadwerkelijk goed zitten, zelfs als hij nat wordt. De Rimmel Exaggerate Waterproof Eye Definer is voorzien van een ingebouwde puntenslijper, zodat je nooit meer hoeft te zoeken naar een puntenslijper. De eyeliner heeft een zachte en crèmige structuur, wat het gemakkelijk maakt om aan te brengen.

Als je op zoek bent naar een strakke dunne lijn, is dit potlood mogelijk niet geschikt vanwege de dikte van de punt. Het is echter ideaal als je een iets dikkere lijn wilt creëren. Ik raad dit potlood zeker aan als je een opvallende smokey eye wilt creëren. De subtiele glitters dragen bij aan een extra nadruk op je ogen.

Voordelen:
 • Blijft de hele dag zitten waardoor je het niet hoeft bij te werken
 • Heeft een vervager aan de bovenkant voor een smokey eye
 • Heeft een ingebouwde puntenslijper zodat je geen losse meer nodig hebt
 • Is gemakkelijk aan te brengen
 • Heeft als extraatje glitters
Nadelen:
 • Dikke punt
 • Niet geschikt voor dunne lijnen
 • Het uiterlijk oogt wat goedkoop
Check Prijs op Bol.com
Beste Vloeibare Keuze

NYX Professional Makeup Epic Ink Liner

4.3

De NYX eyeliner is een vloeibare stift eyeliner met een zeer fijne punt. Hierdoor wordt het gemakkelijk om een dunne, strakke lijn te trekken en een prachtige wing te creëren. Een stabiele hand is echter vereist vanwege het kwastpuntje, dat anders mogelijk kan uitschieten. Maar zoals het gezegde luidt: oefening baart kunst!

De NYX Professional Makeup Epic Ink Liner is waterproof. Desondanks was ik hier enigszins teleurgesteld over. Bij blootstelling aan vocht vertoont het wat vlekken of kan het zelfs vervagen. Wanneer je vermijdt om over de inkt te wrijven of ervoor zorgt dat het niet nat wordt, blijft het echter gedurende de hele dag zitten.

Het betreft een budgetvriendelijke eyeliner. Dit wordt duidelijk bij het beoordelen van de kwaliteit van de haartjes van de stiftpunt. Deze beginnen na verloop van tijd te splijten, waardoor het trekken van een strakke lijn bemoeilijkt kan worden. Persoonlijk vind ik dit geen groot probleem, vooral gezien de prijs.

De inkt heeft een matte afwerking en een diepzwarte kleur. Hij is uitermate geschikt voor dagelijks gebruik. De stift zelf oogt vrij simpel zonder opvallende kenmerken. Hij heeft echter een prettige dikte, wat zorgt voor een comfortabele grip tijdens het aanbrengen.

Voordelen:
 • Geschikt om er een dunne strakke lijn mee te trekken door de fijne punt
 • Het is waterproof waardoor het de hele dag blijft zitten
 • Fijne dikte van de pen wat zorgt voor een goede en comfortabele grip
 • Budget vriendelijke eyeliner
Nadelen:
 • De kwasthaartjes gaan na verloop van tijd splijten
 • Is niet waterproof
Check Prijs op Bol.com
Beste Gel Keuze

Bourjois Liner Stylo Retractable Eye Pencil

4.2

Het betreft hier een eyeliner in potloodvorm met een stompe punt aan het uiteinde. Hiermee kun je eenvoudig een strakke lijn trekken, aangezien het minder 'wiebelig' is dan bij een kwastje.

Bij het bekijken van het uiterlijk van het potlood, oogt het vrij eenvoudig. Ze hebben duidelijke verschillen aangebracht in het uiterlijk van de drie beschikbare kleuren. Het gaat hierbij niet alleen om de bovenkant die een andere kleur heeft gekregen, maar om het hele potlood.

De Bourjois Liner Stylo Retractable Eye Pencil is niet waterproof, maar heeft wel een langdurige houdbaarheid. Het potloodpunt is dikker, wat het minder geschikt maakt voor het trekken van dunne lijnen. Als je echter een iets dikkere lijn of wing wilt creëren, komt deze eyeliner goed van pas. Het vereist minder precisie dan eyeliners in stiftvorm of potjes met kwastje.

Naarmate je het potlood langer gebruikt, zal de punt dikker worden. Dit is begrijpelijk, gezien het feit dat je het niet kunt slijpen. Dit hoeft geen nadeel te zijn, maar het is wel iets om rekening mee te houden.

Voordelen:
 • Vergt een minder vaste hand dan een kwastje
 • Door de dikkere punt vereist het minder precisie dan bij een kwastje
 • Doordat het een potloodpunt is, trek je makkelijk een strakke lijn of wing
 • Het uiterlijk van het potlood geeft duidelijk aan welke kleur het is
Nadelen:
 • Niet waterproof
 • Het puntje wordt na verloop van tijd dikker
Check Prijs op Bol.com
Beste Crème Keuze

L’Oréal Paris Infallible

4.2

Dit betreft een eyeliner pen waarvan de punt uitschuifbaar is en waarbij ook een puntenslijper wordt meegeleverd. Dit is bijzonder handig wanneer je een dunner lijntje wenst te trekken of als de punt na gebruik wat stomper is geworden.

Als je op zoek bent naar een crème eyeliner, is L’Oréal Paris Infallible zeer geschikt, aangezien hij tot wel 16 uur blijft zitten. Hoewel deze niet waterproof is, vervaagt hij niet snel. Dankzij zijn romige structuur glijdt hij gemakkelijk over je ooglid voor het aanbrengen van een strakke lijn. Mensen met gevoelige ogen kunnen met een gerust hart voor deze optie kiezen, omdat hij niet snel tot geïrriteerde ogen leidt.

Het puntje van de pen is enigszins kwetsbaar, maar aangezien er een puntenslijper wordt meegeleverd, is dit geen groot probleem. Let wel op dat je de punt niet te ver naar buiten draait, aangezien deze dan gemakkelijk kan afbreken.

Aan het uiteinde van de pen bevindt zich een afwerkingspunt waarmee je de lijn kunt vervagen als je gaat voor een smokey eye look. Heb je een foutje gemaakt? Met dit afwerkingspunt kun je dit snel corrigeren. Hierdoor is het niet altijd meer nodig om een wattenstaafje te gebruiken om eventuele onnauwkeurigheden te herstellen.

Voordelen:
 • Er zit een afwerkingstip op om de lijn te vervagen of het foutje te herstellen
 • Door de afwerkingspunt aan het einde geschikt voor een smokey eye
 • Er zit een puntenslijper bij voor als je een scherpere punt wil voor een dunnere lijn
 • Niet snel geïrriteerde ogen waardoor het geschikt is voor mensen met gevoelige ogen
Nadelen:
 • Niet waterproof
 • Kwetsbaar als je de punt te ver naar buiten draait
Check Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Keuze

Rimmel London Glam'Eyes

4.7

Als je een beperkt budget hebt of niet te veel wilt uitgeven aan make-up, dan is dit een uitstekende optie. De Rimmel London Glam’Eyes is een vloeibare eyeliner met een kwastje.

Het kwastje heeft een erg dunne structuur, waardoor je er gemakkelijk strakke en dunne lijnen mee kunt trekken. Als je op zoek bent naar een subtiele en dunne lijn, is dit een passende keuze. Echter, als je een bredere wing of lijn wilt, raad ik deze niet aan.

Ondanks de betaalbare prijs blijft hij goed zitten en hoef je hem gedurende de dag niet bij te werken. Houd er rekening mee dat hij niet waterproof is, dus als je verwacht dat je met water in aanraking kunt komen, is deze wellicht minder geschikt. Het kwastje verdeelt de inkt gelijkmatig over je ooglid en veroorzaakt geen vlekken. Het vergt enige oefening om een strakke lijn te trekken, vanwege de dunne punt die oneffenheden snel benadrukt.

De Rimmel London Glam’Eyes is zuinig in gebruik, waardoor je er lang plezier van hebt. Als je er altijd voor zorgt dat de verpakking goed afgesloten is, zal de inkt niet uitdrogen. De eyeliner biedt een intense zwarte kleur die gedurende de dag niet vervaagt.

Voordelen:
 • Dun kwastje waardoor je makkelijk een subtiele lijn trekt
 • Is zuinig met de vloeistof
 • Je hoeft je make-up niet bij te werken gedurende de dag omdat het niet vervaagd
 • Door het kwastje wordt de inkt gelijkmatig over het ooglid verdeeld
Nadelen:
 • Niet waterproof
 • Niet geschikt voor een dikkere lijn of wing
 • Je hebt een vaste hand nodig voor een strakke lijn
Check Prijs op Bol.com

De beste eyeliners vergeleken

Beste Algemene Keuze Meest Luxe Keuze Beste Waterproof Keuze Beste Vloeibare Keuze Beste Gel Keuze Beste Crème Keuze Beste Goedkope Keuze
L’Oréal Paris Superliner Perfect Slim Lancôme Artliner Rimmel Exaggerate Waterproof Eye Definer NYX Professional Makeup Epic Ink Liner Bourjois Liner Stylo Retractable Eye Pencil L’Oréal Paris Infallible Rimmel London Glam'Eyes
Algemene score 4,7/5 4,7/5 4,6/5 4,3/5 4,2 /5 4,2/5 4,7/5
Kwaliteit 4,8/5 4,8/5 4,8/5 4,3/5 4,3/5 4,2/5 4,3/5
Waterproof 4,8/5 - 4,8/5 - - - -
Langdurigheid 4,6/5 4,8/5 4,6/5 4/5 4,7/5 4,5/5 4,7/5
Strakke/dunne lijn 4,7/5 4,7/5 4/5 4,5/5 3,5/5 3,8/5 5/5
Substantie Vloeibaar Vloeibaar Crème Vloeibaar Gel Crème Vloeibaar
Prijs €€€ €€ €€

Waar moet je op letten bij het kopen van een eyeliner?

 • Kwaliteit: Tussen eyeliners kan veel kwaliteitsverschil zitten. Crème is heel geschikt voor een smokey eye en daarbij is het juist goed dat de lijn vervaagt, terwijl je dat bij een vloeibare eyeliner niet wil. Kijk bij het kopen dus goed naar hetgeen wat je verwacht van het make-upartikel. Net als bij mascara’s zit er veel prijsverschil in de verschillende eyeliners. Daarbij waren duurdere of bekendere merken beter, hierbij is dat lastig te zeggen. Omdat er verschillende soorten substanties zijn en het ook aan je huidtype ligt. Zo blijft een crème slechter zitten bij een vettige huid.
 • Waterproof: Wil je dat je make-up blijft zitten als het regent, als je aan het sporten bent of een andere bezigheid waarbij het nat kan worden? Dan is het slim om voor waterproof te kiezen. Bij een normale eyeliner heb je kans dat het uitloopt en je vlekken en strepen krijgt.
 • Langdurigheid: Niet alle eyeliners blijven even lang zitten. Dit is afhankelijk van je huidtype, je bezigheid en de kwaliteit van de eyeliner. Lees voordat je overgaat tot kopen reviews van anderen door. Op deze manier kom je er al gauw achter of het make-upartikel voor jou geschikt is en hoe lang je kan verwachten dat het blijft zitten.
 • Strakke/dunne lijn: Als je een strakke en dunne lijn wil, kies dan iets met een dunne punt. Kies je voor een dikkere punt, dan heb je ook een dikkere streep. Het hangt van de gelegenheid en je persoonlijke voorkeur af wat je prettig vindt.
 • Substantie: Je hebt crème, vloeistof en gel. Het hangt van je persoonlijke voorkeur af wat je fijn vindt. Hou rekening met de gelegenheid, je huidtype en wat je zelf fijn vindt werken. 

Het voordeel van eyeliners 

 • Goed aangebrachte eyeliner geeft de illusie van grotere ogen.
 • Je ogen worden meer benadrukt waardoor ze meer spreken. 
 • Als je het goed aanbrengt, kan het je oogvorm veranderen. 
 • Je versterkt je wimpers ermee doordat ze er voller en dikker uitzien door de lijn bij je wimperrand.
 • Eyeliner is op veel manieren aan te brengen, je hebt verschillende wings of misschien wil je alleen een simpele lijn. Hoe je het aanbrengt kan een heel andere uitstraling geven. 

Verschillende soorten eyeliners 

 • Gel: Heeft vaak een matte kleur zwart, maar is wel intens van kleur. Met gelliner is het mogelijk om dunne en strakke lijnen te trekken. 
 • Vloeibaar: Is hard van kleur en geschikt om strakke en dunne lijnen mee te trekken. Je kan er vele creaties mee te maken. Denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten wings.
 • Creme: Is geschikt voor smokey eyes omdat je de lijn kan vervagen met een kwastje of een vervager. Het is vaak minder intens van kleur. Met crème zet je makkelijker een dikkere lijn.

Mijn eigen ervaring

Zelf draag ik standaard eyeliner als ik make-up op heb. Het laat je ogen meer spreken en het geeft je een andere uitstraling. Ik vind het persoonlijk fijn dat een eyeliner waterproof is, zodat ik er geen omkijken naar heb. Het is handig omdat ik ermee kan sporten, maar ook als ik de hond heb uitgelaten in de regen dat ik niet thuis kom met panda ogen. Als ik voor mezelf eyeliner koop kijk ik of het waterproof is, hoe lang het blijft zitten en van welke substantie het is gemaakt. 

Conclusie

Eyeliner is een handig make-up artikel als je je ogen wil benadrukken. Je kan er veel verschillende kanten mee op. Zet een subtiele streep boven je wimperrand of maak er juist een opvallende wing van. Het is geschikt voor elke gelegenheid. Je hebt verschillende soorten zoals de Rimmel Exaggerate Waterproof Eye Definer. Waterproof gecombineerd met één die lang blijft zitten heb je de hele dag geen omkijken naar je make-up.  Wil je niet te veel geld uitgeven, maar wel een goede eyeliner? Dan is de  L’Oréal Paris Superliner Perfect Slim een aanrader. Deze is waterproof, blijft lang zitten en is geschikt om strakke en dunne lijnen mee te trekken. Heb je een niet zo’n groot budget voor make-up of wil je niet zoveel geld er aan besteden? De Rimmel London Glam’Eyes is een goede budgetkeuze. 

Tip: Wil jij je ogen echt laten spreken? Gebruik eyeliner in combinatie met mascara of een wimperserum en een wimperkrultang. Je ogen springen eruit en worden hierdoor extra benadrukt. 

Veel gestelde vragen

Waarvoor gebruik je eyeliner?

Het doel ervan is om lijnen te tekenen rond je ogen, zowel onder als boven. Hierdoor komt de nadruk meer op je ogen te liggen, waarmee je je ogen extra benadrukt. Als de lijnen dikker zijn, kan dit zorgen voor een dramatischer effect in de uitstraling van je ogen.

Hoe zet je een lijntje boven je ogen?

Trek je ooglid een beetje strak en zorg ervoor dat je het lijntje niet direct vanaf de buitenste ooghoek begint. Dit geeft als effect dat je oog naar beneden zakt. Trek in plaats daarvan het lijntje iets omhoog, te beginnen vanaf ongeveer een millimeter vanaf de buitenste ooghoek.

Kan je oogpotlood als eyeliner gebruiken?

Ja, het is mogelijk om een lijn trekken op je wimperrand met een oogpotlood, alleen de lijn zal nooit zo strak worden als met eyeliner. Het is juist wel weer geschikt als je voor een smokey eye wil gaan.

Wat breng je eerst op, eyeliner of mascara en oogschaduw?

Je brengt eerst de oogschaduw op, anders heb je kans om de lijn te vervagen. De mascara gebruik je als laatste.

Hoe verwijder ik eyeliner?

Giet wat speciale make-upremover die geschikt is voor waterproof make-up op een watje. Leg het twintig seconden op je ogen, eventueel oefen je een beetje druk uit. Veeg het daarna eraf, met naar beneden gerichte bewegingen. Om je huid extra te verzorgen kan je daarna nog een oogcrème gebruiken.

Dokter Fit