De 7 Beste Kattenluiken Met Chip van 2024
kattenluik chip featured image

De 7 Beste Kattenluiken Met Chip van 2024

Een kattenluik met chip is de toekomst voor huisdiereigenaren. Dit geavanceerde, slimme apparaat biedt niet alleen je kat de vrijheid om in en uit te gaan wanneer hij dat wil, maar zorgt er ook voor dat ongewenste gasten buiten blijven. Door de geïntegreerde microchip-technologie kunnen alleen geregistreerde katten het luik openen, waardoor je huis veilig en privé blijft. Met zijn gebruiksvriendelijke bediening en hoogwaardige beveiliging is het kattenluik met chip een must-have voor eigenaren die de controle over de bewegingen van hun huisdier willen behouden, zonder concessies te doen aan comfort en gemoedsrust.

We onderzochten de 7 beste kattenluiken met chip voor je zodat jij kunt kiezen voor wat het beste bij jou en je kat past.

Beste kattenluik met chip overzicht 

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste algemene keuze Check Prijs
Beste luxe keuze Check Prijs
Beste keuze voor dualscan kattenluik Check Prijs
Beste keuze voor kleine katten Check Prijs
Beste keuze zonder batterijen Check Prijs
Beste keuze qua registratie Check Prijs
Beste goedkope keuze Check Prijs

De 7 beste kattenluiken met chip onderzocht

Beste Algemene Keuze

Cat Mate Kattenluik Met Chip

4.8

Dit kattenluik met chip van Cat Mate zorgt ervoor dat vreemde katten voorgoed buiten de deur blijven. Het luik opent door middel van een microchip herkenning en is compatibel met 9, 10 en 15 digit microchips. Deze kunnen geïmplanteerd zijn of als alternatief in een RFID-halsbandhanger geïntegreerd zijn. 

Het luik voor je kat biedt de mogelijkheid om maar liefst 30 katten te registreren. Het programmeren is eenvoudig, met één druk op de knop. Het luik werkt op 4 AA-batterijen. Deze gaan ongeveer een jaar lang mee voordat ze aan vervanging toe zijn. De batterijen worden niet meegeleverd. 

Het luik is wit en gemaakt van kunststof. De klep is transparant waardoor de kat er doorheen kan kijken en het luik gemakkelijker zal accepteren. Het luikje is geschikt voor deuren met een dikte van 85 mm. Voor wanden dikker dan 85 mm en voor ramen is er een aparte montage adapter nodig (361 W). De afmeting van het luikje zijn 19,7 x 24,6 x 11 cm. Door de borstelafdichting en magneetsluiting is het luikje voor je kat wind- en waterdicht. 

We raden dit luikje voor de kat aan als je op zoek bent naar een eenvoudig te installeren luik met chip die geschikt is voor meerdere katten en wind- en waterdicht is.

Voordelen:
 • Biedt mogelijkheid om tot 30 katten te registreren, ideale keuze voor een kattenpension
 • Eenvoudig te programmeren, dus door iedereen te gebruiken
 • Met transparante klep voor gemakkelijkere acceptatie door de kat
 • Wind- en waterdicht door borstelafdichting en magneetsluiting
 • Degelijk product gemaakt van kunststof en transparant polymeer
Nadelen:
 • Benodigde batterijen worden niet meegeleverd
 • Aparte montage adapter nodig voor ramen en muren dikker dan 85 mm
Check Prijs op Bol.com
Beste Luxe Keuze

Sureflap Connect Bundel Kattenluik Met Chip

4.7

Dit luikje voor katten met chip van Sureflap is er één in de buitencategorie en onderscheidt zich van andere luiken voor katten met chip door de Connect Bundel die erbij zit. Dit is een mobiele app waarmee je altijd weet of je kat binnen of buiten is. Je krijgt een melding van de app wanneer je kat het huis binnenkomt of verlaat en je kunt het luik met je mobiel vergrendelen of ontgrendelen. Dit biedt optimale controle op afstand. 

Het luik is geschikt voor katten met een groter postuur en kleine honden, zoals terriërs. Het kan worden geïnstalleerd in deuren, muren en ramen. Met los verkrijgbare tunnelverlengstukken kan het luik in elke dikte worden gemonteerd. Het luik reageert op de unieke microchip ID van je huisdier, er is geen halsband of andere accessoire nodig voor het luik om je huisdier te herkennen. Het systeem werkt op alle gangbare typen microchips en het luikje kan tot 32 verschillende katten programmeren.

Ook heeft het huisdierluik een display waarmee een tijdslot geïnstalleerd kan worden waardoor het bijvoorbeeld ‘s nachts gesloten is en overdag open. De klep is doorzichtig en voorzien van een tochtstrip om de tocht tegen te gaan. Het werkt op vier C-batterijen welke niet zijn inbegrepen. Het luik met chip komt inclusief hub om contact te maken met de app. De opening van het luik (het kleinste deel om doorheen te gaan) heeft een afmeting van 17.0 x 17.8 cm en een tunneldiepte van 7 cm.

Voordelen:
 • Luik met mobiele app voor optimale controle en inzicht in gedrag op afstand
 • Compatibel met alle gangbare microchips
 • Geschikt voor katten met groot postuur en kleine honden
 • Kan tot 32 verschillende katten programmeren, dus ook geschikt voor een pension
 • Tijdslot installeerbaar voor controle in de nacht
Nadelen:
 • Geeft een klikgeluid wat katten kan afschrikken
 • C-batterijen gaan niet lang mee en worden niet meegeleverd
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Voor Dualscan Kattenluik

SureFlap Dualscan Kattenluik Met Chip

4.7

Heb je verschillende katten en mag de één wel naar buiten, maar de ander niet? Dan is deze dualscan kattenluik met chip van SureFlap een ideale oplossing. Het controleert twee richtingen op de chip. Je kunt met dit kattenluik daar heel eenvoudig per kat programmeren of deze wel of niet naar buiten mag. Het luik opent naar twee kanten en werkt met een microchip waardoor vreemde katten buiten de deur gehouden worden en geregistreerde katten naar binnen of buiten kunnen gaan zodra het kattenluik hun chip herkent.

Het kattenluik is wit, gemaakt van kunststof en heeft een transparante flap waardoor katten eerder geneigd zijn het kattenluik te accepteren. De doorgang is 14 x 12 cm en is geschikt voor alle deuren en muren. Het werkt op 4x AA (penlite) batterijen en is eenvoudig te monteren en gebruiken. Er kunnen maximaal 32 katten worden geregistreerd op het kattenluik. Er is geen halsband nodig voor chipherkenning, slechts de unieke chipcode van je kat(ten).

We raden dit kattenluik met chip aan als je op zoek bent naar een kattenluik dat verschillende mogelijkheden biedt aan verschillende katten en bovendien eenvoudig in gebruik is.

Voordelen:
 • Apart af te stellen op individuele katten
 • Controleert twee richtingen op de chip, dus je weet of een kat naar buiten of binnen gaat
 • Met transparante flap voor gemakkelijkere acceptatie van het luik door katten
 • Eenvoudig te monteren en te gebruiken
 • Is geschikt voor de meeste deuren en muren
Nadelen:
 • Kat moet (bijna) met snuit tegen het luik staan om het te doen openen
 • Batterijen (4x AA) niet meegeleverd
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Voor Kleine Katten

Sureflap S Kattenluik Met Chip

4.6

Dit kattenluik met chip van SureFlap is niet voor niets de ‘S’ variant; het is vooral geschikt voor kleine katten en katten met een normaal postuur. De opening van de klep heeft afmetingen van 14 x 12 cm en is daarom zeker niet geschikt voor de forsere viervoeter. Een voordeel van zo’n kleine opening is tegelijkertijd ook een kleine opening in je deur of muur. 

Met het microchip systeem van dit kattenluik wordt er uitsluitend toegang verleend aan jouw eigen huisdier(en). Het systeem kan de unieke microchip ID van je kat lezen waardoor het opent of sluit. Hiervoor is geen aparte halsband of accessoire nodig. Zodra de kant in de buurt komt van het luik, zal deze toegang verlenen. Ideaal is dat er maximaal 32 katten geregistreerd kunnen worden op dit luik en het op alle gangbare type microchips werkt. Het is zowel in wit, als grijs of bruin te bestellen waardoor je een variant kunt kiezen die het best past bij jouw interieur. 

We raden dit kattenluik aan als je op zoek bent naar een kattenluik met chip voor een kat die klein of normaal is van postuur en een geïmplanteerde chip ID heeft waardoor het kattenluik hem/haar kan herkennen.

Voordelen:
 • Ideaal voor kleine katten - geen groot gat in je deur nodig
 • Geen aparte halsband of accessoire nodig om het chipherkenningssysteem te gebruiken
 • Gaat open zodra kat in de buurt komt van het kattenluik
 • Verkrijgbaar in wit, grijs en bruin en daarmee beter af te stellen op de kleur van je deur
Nadelen:
 • Systeem kan blokkeren en na verloop van tijd chips mogelijk niet meer lezen
 • Niet geschikt voor grote katten
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Zonder Batterijen

PetSafe Petporte Smart Flap Kattenluik Met Chip

4.4

Een groot voordeel van deze PetPorte Smartflap kattenluik met chip van PetSafe is dat deze, in tegenstelling tot veel andere kattenluiken, niet op batterijen werkt. Nee, dit kattenluik laad je op met een adapter. Hierdoor hoef je je nooit zorgen te maken of je batterijen het nog wel goed doen en bovendien belast je het milieu minder doordat een adapter een groenere keuze is dan batterijen. 

Het kattenluikje heeft een ‘afdakje’ waarin het chipleesgedeelte zich bevindt. Zodra uw kat hierbij in de buurt komt, wordt het luikje geactiveerd. Zwerfkatten of onbekende in huis is hierdoor verleden tijd geworden; alleen katten met een geprogrammeerde, unieke chip ID worden toegelaten. Het kattenluik heeft een ‘nachtstand’ die geactiveerd kan worden waardoor het ‘s nachts dicht blijft en overdag open gaat. Hierdoor hoeft u zich geen zorgen te maken of uw kat ‘s nachts ongemerkt het huis verlaat. Kiest u hier niet voor en komt de kat ‘s nachts binnen, dan klinkt er een piepalarm waardoor u weet dat het uw kat is die binnenkomt. 

Er kunnen tot 25 katten geregistreerd worden op dit kattenluik met chip en het heeft een afmeting van 24 x 15,5 x 23 cm (BxDxH). Het is geschikt voor katten met een normaal postuur en tot een gewicht van 7 kg. Het kattenluik komt met Nederlandse handleiding met foto’s.

Voordelen:
 • Werkt met een adapter waardoor batterij-problemen tot het verleden behoren
 • Nachtstand kan geactiveerd worden voor sluiting in de nacht
 • Geeft piepalarm als kat ‘s nachts binnenkomt, zodat u weet dat hij/zij er weer is
 • Uitgebreide Nederlandse handleiding met foto’s
Nadelen:
 • Gevoelig mechaniek dat eenvoudig kapot gaat
 • Niet eenvoudig te programmeren
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Qua Registratie

PetSafe Kattenluik Met Chip

4.7

Dit kattenluik met chip van PetSafe biedt de mogelijkheid om tot wel 40 katten te registreren op het luikje. Ideaal dus als je een kattenpension of -opvang runt, maar werkt net zo goed als je één of twee katten hebt die je door het luikje wilt laten gaan. Voorwaarde is wel dat alle (40) katten gechipt moeten zijn, want zoals alle kattenluikjes in deze test werkt ook deze met een chipherkenningsmechanisme. 

Het kattenluik is geschikt voor katten tot 8 kg en heeft een afmeting van 23,2 x 23,2 cm (uitsnede 17,5 x 16,8 cm). Bovendien heeft het een tunneldiepte van iets meer dan 7 cm, een gebruikelijke diepte. Het beschikt over een versterkte, dubbele, automatische vergrendeling met handmatige 4-standen vergrendeling. Het heeft een controlelicht om het batterijniveau laag te houden. Er gaan 4 AA-batterijen in dit luikje die niet worden meegeleverd. 

Het kattenluikje heeft een tochstrip om koude wind en regen buiten te houden en heeft een beknopte, Nederlandse handleiding inclusief een sjabloon voor het uitsnijden in de deur of muur. 

We raden dit kattenluik met chip aan als je op zoek bent naar een kattenluik voor een groot aantal katten, of gewoon een goed kattenluikje voor een goede prijs zoekt.

Voordelen:
 • Heeft goed chipherkenningssysteem waardoor ongewenste katten buiten de deur blijven
 • Geschikt voor tot wel 40 gechipte katten
 • Tochtstrip tegen koud weer van buiten
 • Inclusief Nederlandse handleiding inclusief handig sjabloon voor uitsnede in muur of deur
 • Versterkte, automatische vergrendeling met 4-standen vergrendeling
Nadelen:
 • Maakt harde klik bij openen en sluiten waardoor katten kunnen schrikken
 • Batterijen zijn niet meegeleverd
Check Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Keuze

PetSafe Staywell Kattenluik Met Chip

4.7

Dit Staywell kattenluik met microchipherkenning van PetSafe is behalve betaalbaar ook zeer geschikt voor katten en kleine honden. Het systeem reageert op geïmplanteerde id-chips in uw huisdieren. Hiervoor is geen halsband of andere accessoire nodig. Bovendien kunnen er tot maar liefst 40 huisdieren geregistreerd worden op dit luikje. 

Het kattenluik is heel eenvoudig te installeren; met één druk op de knop staan de gewenste huisdieren geregistreerd. Hierdoor blijven ongewenste katten buiten de deur, slechts de unieke microchip ID’s die u toevoegt krijgen toegang tot uw huis. Behalve de chipherkenning en vergrendeling kan het luikje ook handmatig vergrendeld worden om te voorkomen dat uw kat bijvoorbeeld ‘s nachts naar buiten gaat. Het kattenluik kan worden geïnstalleerd in muren, deuren of ramen en is compatibel met alle gangbare typen microchips. 

We raden dit kattenluik met chip aan als je op zoekt bent naar een betaalbaar kattenluik dat doet wat je ervan mag verwachten en bovendien eenvoudig in gebruik is.

Voordelen:
 • Het systeem reageert op geïmplanteerde chips, geen (extra) halsband nodig
 • Ook handmatige vergrendeling mogelijk
 • Veelzijdig: kan worden geïnstalleerd in muren, deuren en ramen
 • Compatibel met elk gangbare type microchip
Nadelen:
 • Geen nachtstand in te stellen om het luikje automatisch te sluiten in de nacht
 • Geeft hard geluid bij in- en uitlopen waardoor katten er (erg) aan moeten wennen
Check Prijs op Bol.com

De beste kattenluiken met chip vergeleken

Beste Algemene Keuze Beste Luxe Keuze Beste Keuze Voor Dualscan Kattenluik Beste Keuze Voor Kleine Katten Beste Keuze Zonder Batterijen Beste Keuze Qua Registratie Beste Goedkope Keuze
Cat Mate Kattenluik Met Chip Sureflap Connect Bundel Kattenluik Met Chip SureFlap Dualscan Kattenluik Met Chip Sureflap S Kattenluik Met Chip PetSafe Petporte Smart Flap Kattenluik Met Chip PetSafe Kattenluik Met Chip PetSafe Staywell Kattenluik Met Chip
Algemene score 4,8/5 4,7/5 4,7/5 4,6/5 4,4/5 4,7/5 4,7/5
Registratie van meerdere katten mogelijk 4,8/5 4,8/5 4,8/5 4,8/5 4,8/5 4,8/5 4,8/5
Transparante klep 4,8/5 4,8/5 4,8/5 4,8/5 4,8/5 4,8/5 4,8/5
Wind- en waterdicht 4,7/5 4,5/5 4,5/5 4,5/5 4,5/5 4,7/5 4,6/5
Eenvoudig in gebruik 4,8/5 4,6/5 4,7/5 4,6/5 4,2/5 4,6/5 4,6/5
Prijs €€€€ €€€ €€ €€€

Waar moet je op letten bij het kopen van een kattenluik met chip? 

Bij het kopen van een kattenluik met chip zijn er verschillende belangrijke overwegingen waarmee je rekening moet houden:

 • Compatibiliteit met de microchip van je kat: zorg ervoor dat het kattenluik compatibel is met de microchip van je kat. Sommige kattenluiken werken met verschillende soorten microchips, terwijl andere specifieke microchip-typen vereisen.
 • Meerdere katten: als je meerdere katten hebt, overweeg dan een kattenluik dat meerdere microchips kan registreren. Op die manier kunnen al je katten toegang krijgen.
 • Stroombron: bepaal of je de voorkeur geeft aan een kattenluik op batterijen of een kattenluik dat op het elektriciteitsnet is aangesloten. Beide hebben hun voor- en nadelen, zoals de levensduur van de batterijen en de behoefte aan een elektrische aansluiting.
 • Veiligheid en beveiliging: let op de veiligheidskenmerken. Zorg ervoor dat het kattenluik stevig is en bescherming biedt tegen indringers, zoals wasberen of vreemde katten.
 • Grootte en installatie: meet de grootte van je kat en zorg ervoor dat het luik groot genoeg is voor comfortabele doorgang. Overweeg de installatie, of het in een deur, raam, of muur moet worden geplaatst.
 • Bedieningsopties: kies een kattenluik met de gewenste bedieningsopties, zoals handmatige vergrendeling of programmeerbare tijdschema’s voor toegang.
 • Energie-efficiëntie: als je om energie-efficiëntie geeft, kijk dan of het kattenluik goed is geïsoleerd om warmteverlies te voorkomen.
 • Garantie en klantenservice: controleer de garantievoorwaarden en lees recensies om te zien hoe het kattenluik heeft gepresteerd voor andere eigenaren.
 • Prijs: overweeg je budget en vergelijk verschillende merken en modellen om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden.
 • Installatiegemak: als je handig bent, kun je het kattenluik zelf installeren, maar anders kun je een professionele installatie overwegen.

Zorg ervoor dat je het kattenluik zorgvuldig selecteert op basis van de behoeften van je kat en je eigen levensstijl. Het juiste kattenluik met chip kan zowel het leven van je kat als dat van jou gemakkelijker en veiliger maken.

Waarom zou je een kattenluik met chip kopen?

Een kattenluik met chip biedt verschillende voordelen voor zowel huisdieren als eigenaren. Hier zijn enkele redenen waarom je zou overwegen om er een te kopen:

 • Veiligheid: een kattenluik met chip zorgt ervoor dat alleen je eigen kat toegang heeft tot je huis. Dit voorkomt dat vreemde dieren, zoals andere katten of wasberen, naar binnenkomen.
 • Gemak: het biedt je kat de vrijheid om in en uit te gaan wanneer hij dat wil, zonder dat je constant deuren moet openen en sluiten.
 • Controle: sommige kattenluiken kunnen meerdere microchips registreren, wat handig is als je meerdere katten hebt. Je kunt de toegang van elke kat individueel beheren.
 • Beveiliging: het kattenluik kan worden vergrendeld of ontgrendeld op basis van je voorkeur, waardoor je controle hebt over de bewegingen van je kat.
 • Gezondheid en beweging: het moedigt actieve beweging aan, wat de gezondheid van je kat kan bevorderen. Ze kunnen naar buiten gaan om te spelen en oefenen.
 • Zelfstandigheid: je kat kan zelfstandig naar buiten om zijn behoeften te doen, wat handig is als je niet altijd beschikbaar bent om de kattenbak schoon te maken.
 • Rust: je kunt rustig slapen of werken zonder gestoord te worden door je kat die in en uit wil.
 • Energie-efficiëntie: sommige kattenluiken zijn goed geïsoleerd en helpen warmteverlies te minimaliseren.

Al met al biedt een kattenluik met chip zowel gemak als gemoedsrust, omdat het de toegang tot je huis beperkt tot alleen je eigen kat, terwijl het je huisdier de vrijheid geeft om naar buiten te gaan en te genieten van de buitenlucht.

Verschillende soorten kattenluik met chip

Er zijn verschillende soorten kattenluiken met chip beschikbaar, en de keuze hangt af van je behoeften en de behoeften van je kat. Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten:

 • Eenrichtingskattenluik met chip: dit type kattenluik staat je kat toe om van buiten naar binnen te komen, maar voorkomt dat ze weer naar buiten kunnen gaan. Het is handig als je wilt voorkomen dat je kat ’s nachts naar buiten gaat.
 • Tweerichtingskattenluik met chip: dit kattenluik staat je kat toe om zowel van binnen naar buiten als van buiten naar binnen te gaan. Het biedt meer vrijheid en flexibiliteit voor je kat.
 • Meerdere kattenluik met chip: deze kattenluiken kunnen meerdere microchips registreren, waardoor meerdere katten toegang kunnen krijgen. Dit is handig als je meerdere katten hebt.
 • Programmeerbare kattenluik met chip: sommige kattenluiken kunnen worden geprogrammeerd met specifieke toegangstijden. Je kunt bepalen wanneer je kat naar buiten kan en wanneer niet, wat handig is om de bewegingen van je kat te controleren.
 • Kattenluik met chip en tijdregistratie: dit type kattenluik slaat de toegangstijden op, zodat je kunt zien wanneer je kat binnenkomt en vertrekt. Dit kan handig zijn om het gedrag van je kat bij te houden.
 • Energiezuinige kattenluik met chip: sommige kattenluiken zijn goed geïsoleerd en energiezuinig, wat helpt om warmteverlies te minimaliseren.
 • Kattenluik met externe bediening: sommige modellen worden geleverd met afstandsbedieningen, zodat je handmatig toegang kunt verlenen of weigeren, ongeacht de microchip van je kat.

Bij het kiezen van een kattenluik met chip is het belangrijk om te overwegen welk type het beste past bij de behoeften van je kat en je eigen wensen, evenals de compatibiliteit met de microchip van je kat. Het is ook raadzaam om de instructies van de fabrikant zorgvuldig te lezen.

Conclusie 

Een goed kattenluik met chip kenmerkt zich door een uitstekend chipherkenningssysteem waardoor zowel de kat als het baasje optimaal voordeel ervaren van het automatische systeem. Nooit meer zwerfkatten of andere ongewenste dieren in je huis! Na een uitgebreid onderzoek zijn wij tot de conclusie gekomen dat het Cat Mate Kattenluik met Chip de beste algemene keuze is. De prijs-kwaliteitverhouding van dit kattenluik is optimaal en hij doet wat hij belooft: selectief katten toelaten. Wil je graag op afstand controle houden op het reilen en zeilen van je kat en heb je graag regie over het openen en sluiten van het luikje, dan kies je voor het Sureflap Connect Bundel Kattenluik met Chip. Een fantastisch kattenluik met een hub waar je contact mee kunt maken middels een mobiele app en je kat altijd in de gaten kunt houden. Wil je verschillende ‘openingstijden’ voor verschillende katten? Kies dan voor SureFlap Dualscan Kattenluik met Chip. Heb je iets minder te besteden, dan is het PetSafe Staywell Kattenluik met Chip een uitstekende keuze.

In het land van kattenluiken met chip is van alles te kiezen. Maak een weloverwogen keuze van een kattenluik dat past bij jouw wensen en die van je kat.

Veelgestelde vragen

Hier zijn enkele veelgestelde vragen over kattenluiken met chip:

Hoe werkt een kattenluik met chip?

Een kattenluik met chip is uitgerust met een microchip-lezer. Wanneer je kat met de geregistreerde microchip of RFID-halsbandhanger in de buurt van het luik komt, wordt het luik ontgrendeld, zodat je kat naar binnen of naar buiten kan gaan.

Moet ik mijn kat speciaal laten chippen voor een kattenluik met chip?

Als je kat nog niet is gechipt, is het een goed idee om dat te overwegen. Een gechipte kat kan veilig gebruikmaken van het kattenluik. Zorg ervoor dat de chipcompatibiliteit wordt vermeld bij de aankoop van het luik.

Wat als ik meerdere katten heb?

Sommige kattenluiken kunnen meerdere microchips registreren, zodat al je katten toegang hebben. Dit is handig als je meerdere huisdieren hebt.

Hebben alle kattenluiken met chip een ingebouwde tochtstrip?

Niet alle kattenluiken met chip hebben een ingebouwde tochtstrip. De aanwezigheid van een tochtstrip in een kattenluik kan variëren afhankelijk van het merk en het model.

Kan ik een kattenluik met chip in mijn vliegengordijn zetten?

Het is meestal niet aan te raden om een kattenluik in een vliegengordijn te plaatsen. De meeste kattenluiken zijn ontworpen om in deuren, muren of ramen te worden geïnstalleerd, waarbij het materiaal stevig en duurzaam is. Een vliegengordijn is meestal gemaakt van lichtgewicht en flexibel materiaal, zoals plastic strips of gaas, en is niet geschikt voor de installatie van een kattenluik.

Kan ik de toegangstijden beheren met een kattenluik met chip?

Ja, sommige kattenluiken hebben programmeerbare tijdschema’s waarmee je kunt bepalen wanneer je kat toegang heeft. Dit is handig om de bewegingen van je kat te controleren.

Wat gebeurt er als mijn kat zijn microchip verliest of de batterijen leeg raken?

Sommige kattenluiken hebben een noodontgrendelingsmechanisme of een back-upvoedingsoptie om dit soort situaties aan te pakken. Raadpleeg de handleiding van het luik voor instructies.

Zijn kattenluiken met chip veilig?

Over het algemeen zijn kattenluiken met chip veiliger dan traditionele luiken, omdat ze voorkomen dat vreemde dieren je huis binnenkomen. Ze bieden ook controle over de bewegingen van je kat.

Ik word regelmatig wakker van de piep van het kattenluik als mijn kat ‘s nachts thuiskomt, wat kan ik doen?

Kijk of het kattenluik goed is geïnstalleerd en raadpleeg de gebruiksaanwijzing om te kijken of de piep (‘s nachts) uitgezet kan worden. Als hier niets in aan te passen is, dan kun je overwegen om te slapen met oordopjes in zodat je niet meer wakker wordt van nachtelijke geluiden.

Kunnen ook (kleine) honden gebruikmaken van een kattenluik?

Ja, sommige kattenluiken zijn ook geschikt voor (kleine) honden. Lees de productvoorwaarden en meet je hond op om te kijken of deze er inderdaad doorheen past. Het is belangrijk om de hond altijd van de rollijn af te hebben alvorens hem/haar door het kattenluik te laten gaan.

Kan ik het kattenluik met chip handmatig vergrendelen of ontgrendelen?

Ja, de meeste kattenluiken met chip kunnen handmatig worden vergrendeld of ontgrendeld, wat handig is als je wilt voorkomen dat je kat naar buiten gaat op bepaalde tijden.

Hoe kan ik mijn kat wennen aan een kattenluik met chip?

Om je kat te laten wennen aan het kattenluik, kun je het luik openhouden en je kat aanmoedigen om erdoor te lopen. Beloon je kat met traktaties of lof om positieve associaties te creëren.

Let op dat de antwoorden op deze vragen kunnen variëren op basis van het specifieke merk en model van het kattenluik met chip, dus het is altijd raadzaam om de handleiding van het product zorgvuldig te lezen en de instructies van de fabrikant op te volgen.

Dokter Fit