De Top 10 Kussens Voor Buikslapers
kussen buikslaper featured image

De Top 10 Kussens Voor Buikslapers

Een kussen voor de buikslaper is dunner dan de meeste andere kussens om er zo voor te zorgen dat je hoofd, nek en ruggenwervel in een natuurlijke rechte lijn komen te liggen. Deze rechte lijn voorkomt of vermindert pijnklachten.

Als buikslaper heb ik al allerlei kussens uitgeprobeerd: van speciale vlindervormige kussens voor buikslapers tot aanpasbare modellen voor alle slaaphoudingen. In deze top 10 zet ik de beste kussens voor buikslapers op een rij.

Sinds ik op een kussen passend bij mijn slaaphouding slaap, ervaar ik een betere slaapkwaliteit en word ik uitgerust wakker. Zorg er ook voor dat je slaapt als een roosje door een hoogwaardig kussen voor de buikslaper te kiezen.

Beste kussen buikslaper overzicht

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste-algemene-kussen-buikslaper Beste algemene keuze Check Prijs
meest-luxe-kussen-buikslaper Meest luxe keuze Check Prijs
beste-vlindervormige-kussen-buikslaper Beste vlindervormige kussen Check Prijs
meest-comfortabele-kussen-buikslaper Meest comfortabele Keuze Check Prijs
beste-ergonomische-kussen-buikslaper Beste ergonomische kussen Check Prijs
beste-verkoelende-kussen-buikslaper Beste verkoelende keuze Check Prijs
beste-aanpasbare-kussen-buikslaper Beste aanpasbare keuze Check Prijs
duurzaamste-kussen-buikslaper Meest duurzame kussen buikslaper Check Prijs
beste-traagschuim-kussen-buikslaper Beste traagschuim keuze Check Prijs
beste-goedkope-kussen-buikslaper Beste goedkope keuze Check Prijs

De 10 beste hoofdkussens voor buikslapers onderzocht

Beste Algemene Keuze

Emma Diamond Kussen

4.8

Het Emma Diamond Kussen is een hoogwaardig model met een aanpasbare hoogte en stevigheid.

Het kussen bestaat uit drie verschillende schuimlagen die je van volgorde kunt verwisselen. Als zijslaper maak je gebruik van alle lagen en pas je de hardheid van het kussen aan door de volgorde te verwisselen. Ook rug- en buikslapers gebruiken dit kussen met minder lagen. De hoes is gemaakt van polyester en voelt comfortabel aan.

We vonden de temperatuurregulerende schuimlaag in het kussen ideaal, omdat het zo ook in de zomer koel bleef in bed. We merkten dat het kussen zich goed naar ons hoofd en onze nek vormde, waardoor we in een goede positie lagen. Dit kussen scoort hoog qua comfort, maar je moet hier eerst een paar nachten aan wennen.

De hoes om het kussen kan gewassen worden op 40 graden, wat we hygiënisch vonden. Het verwisselen van de lagen was eenvoudig. We ritsten de tijk open en wisselden de lagen probleemloos. Het is mogelijk om 30 nachten proef te slapen.

We raden dit comfortabele en hoogwaardige hoofdkussen voor de zijslaper van Emma aan als je op zoek bent naar het ideale model voor zij-, rug- én buikslapers.

Voordelen:
 • Verwijderbare lagen maken het kussen geschikt voor alle slaaphoudingen
 • Temperatuur-regulerende schuimlaag zorgt voor aangenaam klimaat
 • HRX-schuim voor extra ondersteuning van hoofd en nek
 • Gel-schuimlaag zorgt voor comfort
 • Afneembare hoes kan gewassen worden
 • Emma Up slaap app geeft aanvullende tips
Nadelen:
 • Even wennen aan het begin
 • Prijzige keuze
Check Prijs op Emma.nl
Meest Luxe Keuze

M line Athletic Pillow

4.6

Het Athletic Pillow van M line is een luxe vlindervormig kussen dat zorgt voor ontspanning en een betere bloedcirculatie.

Het ergonomische kussen heeft allerlei handige functies, die zorgen voor een betere slaaphouding. Zo is er een uitsparing voor je nek en schouder, waardoor zenuwen en bloedbanen ontzien worden. Onze favoriete eigenschap is dat het kussen twee verschillende hoogtes kan hebben, simpelweg door het om te draaien. De uitsparing voor het oor vonden we minder handig, omdat dit niet voor iedereen op de juiste plek zat.

De vulling bestaat uit traagschuim, een materiaal dat zich makkelijk aan je slaaphouding aanpast. Tijdens onze test bleek het kussen een gemiddelde hardheid te hebben, wat door de meeste mensen als prettig ervaren wordt. Nog een pluspunt: de kussens worden in Nederland geproduceerd.

Het kussen heeft een wasbare tijk. We vonden het prettig dat dit op 60 graden kon, omdat dit hygiënisch is voor een item waar je iedere nacht op slaapt.

We raden dit vlindervormige kussen van M line aan als je graag op je zij slaapt. Voor andere slaaphoudingen of bij een kleiner budget kies je beter voor een ander model.

Voordelen:
 • Unieke vlindervorm
 • Heeft een hoge en lage slaapzijde
 • Uitsparing voor nek en schouder
 • Geproduceerd in Nederland
 • Tijk wasbaar op 60 graden
Nadelen:
 • Uitsparing voor oor is minder handig
 • Prijzig
Check Prijs op Bol.com
Beste Vlindervormige Kussen

TEMPUR Ombracio Hoofdkussen

4.3

Het Ombracio hoofdkussen van TEMPUR is een vlindervormig kussen speciaal ontworpen voor buikslapers.

Het kussen is gevuld met traagschuim en heeft een tijk van polyester. We vonden de ondersteuning van het kussen goed als we op onze buik lagen, maar merkten ook dat de vulling af en toe verschoof. Dankzij de speciale inkepingen aan de zijkant houd je het kussen goed vast en ligt je in een betere slaaphouding.

De materialen voelden prima aan en we vonden het prettig dat dit kussen voor de buikslaper hypoallergeen is en tegen huisstofmijt behandeld is. Tijdens onze test bleek het kussen minder geschikt als je regelmatig draait ’s nachts. Door de inkepingen rolden we zo van het kussen af en was het aan de zachte kant bij een andere slaaphouding.

Je kunt het kussen zelf niet wassen of stomen, maar de tijk mag op 60 graden in de wasmachine. We ventileerden het kussen zelf af en toe om vochtophoping te voorkomen, omdat de vochtregulatie door de materialen iets minder is dan bij concurrerende materialen.

We raden dit kussen voor de buikslaper van TEMPUR vooral aan vanwege de vlindervorm die ideaal voor buikslaper is. Als je regelmatig van slaaphouding wisselt, kies je beter voor een ander model.

Voordelen:
 • Inkepingen aan zijkant speciaal ontworpen voor buikslapers
 • Makkelijk vast te houden door vlindervorm
 • Hypoallergeen en behandeld tegen huisstofmijt
 • Zachtheid van het kussen ideaal voor buikslapers
Nadelen:
 • Minder geschikt als je ’s nachts van slaaphouding wisselt
 • Kussen zelf mag niet gewassen of gestoomd worden
 • Mindere vochtregulatie
Check Prijs op Bol.com
Meest Comfortabele Keuze

Cloudpillo Hoofdkussen

4.2

Het Cloudpillo hoofdkussen voor de zijslaper is een comfortabele keuze en ligt zacht als een wolkje.

Dit kussen heeft een vulling van versnipperd traagschuim, waardoor het zich volledig aan je lichaam aanpast. We verwijderden handjes vulling om de hardheid van het kussen aan te passen. Als zijslaper verwijder je maximaal 2 handjes vulling als je graag hard ligt en 4 tot 6 handjes als je zachter wilt liggen. We vonden het kussen iets minder stevig dan concurrerende modellen. De tijk is gemaakt van latex.

Een handige eigenschap van dit kussen is dat het twee zijden heeft: een koude en een warme kant. In de zomer gebruikten we de koude kant voor extra verkoeling, terwijl de warme zijde in de winter comfortabel is. We merkten het verschil al na één nacht en hadden minder last van nek- en rugklachten.

De buitenste hoes van het kussen kan gewassen worden en het kussen paste perfect in een standaard kussensloop. Je probeert dit model 30 nachten gratis uit voordat je een definitieve keuze maakt.

We raden dit hoofdkussen voor de zijslaper van Cloudpillo aan als je van comfortabele en zachte kussens houdt. Bij een voorkeur voor stevig kies je beter een ander model.

Voordelen:
 • Zacht en comfortabel als een wolkje
 • Handjes vulling verwijderen om hardheid aan te passen
 • Koude en zachte kant
 • Vermindert nekklachten
Nadelen:
 • Minder stevig dan concurrerende modellen
 • Vulling blijft minder goed op één plek
Check Prijs op Cloudpillo.nl
Beste Ergonomische Kussen

Hypnia Ergonomisch Kussen

4.2

Dit ergonomische kussen van Hypnia is een stijlvolle keuze die ook nog eens stevig ligt.

Het kussen bestaat uit drie verschillende schuimlagen die je van volgorde kunt veranderen. Er is een laag met een gemiddelde dichtheid, een laag met een hoge dichtheid en een laag verfrissende gelmousse. We vonden het kussen het comfortabelst met de gemiddelde dichtheid boven de harde dichtheid, maar zelfs dan was het kussen aan de harde kant. De verfrissende laag ervoeren we als prettig.

Het kussen is gemaakt van duurzame materialen en ziet er goed uit. Je complementeert je aankoop met een speciaal daarvoor ontworpen katoenen kussensloop die verkrijgbaar is in verschillende kleuren. Deze hoes voelde heerlijk zacht en glad aan. Je ontvangt je aankoop in een toffe canvas tas.

We vonden het veranderen van de volgorde van de lagen makkelijk en konden zonder al te veel moeite verschillende diktes en hardheden uitproberen. Zelfs met alle drie de lagen in het kussen was het voor sommige proefslapers alsnog aan de dunne kant. De hoes van het kussen is wasbaar en daarmee hygiënisch.

We raden dit ergonomische hoofdkussen voor de zijslaper aan als je op zoek bent naar een stijlvol model met een bijpassende kussensloop. Als je graag een hoger kussen hebt, kies je beter voor een ander model.

Voordelen:
 • In hardheid aanpasbaar door de 3 lagen te verwisselen
 • Verfrissende laag gelmousse voor koele nachtrust
 • Te complementeren met speciaal daarvoor ontworpen kussenslopen
 • Geleverd in toffe canvas tas
Nadelen:
 • Aan de lage kant voor sommige gebruikers
 • Past niet goed in standaard kussensloop
 • Relatief hard
Check Prijs op Hypnia.nl
Beste Verkoelende Keuze

CozySense Traagschuim Hoofdkussen

4.6

Dit traagschuim hoofdkussen voor de zijslaper van CozySense is een aanpasbare en verkoelende keuze.

Het kussen is gevuld met versnipperd traagschuim met een verkoelend effect en microvezels. We ontvingen 250 gram extra vulling, wat ideaal was om het kussen iets harder te maken. Tijdens onze test bleken de meeste proefslapers de hardheid van het kussen perfect te vinden zoals het kwam. Buik- of rugslapers kunnen vulling verwijderen en het kussen zo ook gebruiken.

De tijk is gemaakt van bamboe en daarmee een duurzame keuze. We vonden de tijk heerlijk zacht aanvoelen. Het materiaal is hypoallergeen en kan op 30 graden gewassen worden.

Een groot pluspunt van dit hoofdkussen voor de zijslaper is het verkoelende effect. Bamboe is een ademend materiaal, maar ook het versnipperde traagschuim zorgt voor een uitstekende luchtcirculatie. We merkten een duidelijk verschil tussen dit kussen met Cool-gel en kussens zonder. Let erop dat het kussen vrij groot is en het ontwerp niet ergonomisch is, waardoor het minder geschikt is bij nekklachten.

We raden dit kussen van CozySense aan als je het snel warm krijgt ’s nachts en dus wel wat verkoeling kunt gebruiken.

Voordelen:
 • Cool-gel voor extra verkoeling ’s nachts
 • Versnipperd traagschuim met uitstekende luchtcirculatie
 • Duurzame en zachte bamboehoes
 • Inclusief 250 gram extra vulling
 • Aanpasbaar: geschikt voor buik-, rug- en zijslapers
Nadelen:
 • Vrij groot
 • Geen ergonomisch ontwerp
Check Prijs op Bol.com
Beste Aanpasbare Keuze

Calmzy Verstelbaar Kussen

4.2

Als je op zoek bent naar een hoofdkussen dat niet alleen geschikt is voor zijslapers maar ook voor buik- en rugslapers, is dit verstelbare model van Calmzy een goede keuze.

Het hoofdkussen bestaat uit 3 losse kussentjes die je in de hoes ritst. Zijslapers gebruiken alle 3 de lagen, rugslapers gebruiken 2 lagen en buikslapers 1 laag. We vonden het makkelijker om de juiste hoogte te genereren met dit kussen dan door handjes losse vulling te nemen uit concurrerende modellen. Het kussen voelde comfortabel aan, maar we vonden het jammer dat de hardheid niet aanpasbaar was, omdat alle lagen hetzelfde waren.

Het kussen voelt hoogwaardig aan, wat onder andere komt door de katoenen hoes met een ‘boxed’ design. Dit zorgt ervoor dat de hoes jarenlang meegaat en ook de rits voelde hoogwaardig aan. We vonden het lipje aan de rits vrij groot, waardoor we dit soms voelden tijdens onze slaap.

Het kussen is uiterst gebruiksvriendelijk en het verwisselen van de lagen was eenvoudig. Een voordeel is dat je dit model kunt wassen op 30 graden en dat het tevens in de droger kan.

We raden dit kussen van Calmzy aan als je op zoek bent naar een verstelbaar model van hoge kwaliteit. Wil je graag de hardheid aan kunnen passen? Dan kies je beter voor een ander model.

Voordelen:
 • Aanpasbaar: geschikt voor buik-, rug- en zijslapers
 • Verwisselen lagen is eenvoudig en snel gedaan
 • ‘Boxed’ design, waardoor hoes langer meegaat
 • Wasbaar op 30 graden en kan in de droger
Nadelen:
 • Lipje aan rits voelbaar
 • Hardheid niet aanpasbaar
Check Prijs op Bol.com
Meest Duurzame Keuze

LILLA24 Hoofdkussen

4.6

Dit set van LILLA 24 bestaat uit twee duurzame en ergonomische boxkussens.

Je past dit kussen aan je slaappositie aan: 300 gram vulling voor een buikslaper, 500 gram voor een rugslaper en 800 gram voor een zijslaper. Het was makkelijk om vulling te verwijderen en de vorm van het kussen leende zich goed voor buikslapers. Voor zijslapers vonden we de ondersteuning voor de nek en schouders minder goed.

Het kussen is gemaakt van duurzame materialen. De vulling bestaat uit Javaanse kapok, een milieuvriendelijk materiaal dat zich naar je lichaam vormt en goed ademt. Ook de katoenen tijk had een goed ademend vermogen en zorgde ervoor dat we heerlijk lagen.

We vonden het prettig dat de tijk op 30 graden gewassen kon worden en dat de standaardmaat in een gewone kussensloop past. Ook fijn: je ontvangt twee kussens en bent dus aan beide zijden van het bed voorzien.

We raden dit set aan als je op zoek bent naar twee duurzame en ergonomische kussens. Helaas is het niet mogelijk om maar één nieuw kussen te bestellen.

Voordelen:
 • Gevuld met Javaanse kapok, vormt zich naar lichaamshouding
 • Tijk van ademend katoen
 • Aanpasbaar door vulling te verwijderen
 • Uiterst comfortabel, heerlijk zacht
 • Boxkussen ideaal voor buikslapers
Nadelen:
 • Geen keuze of je 1 of 2 kussens wilt
 • Minder ondersteuning nek en schouders
Check Prijs op Bol.com
Beste Traagschuim Keuze

Soulsnooze Hoofdkussen Dawn

4.7

Het hoofdkussen Dawn van Soulsnooze is een aanpasbaar kussen dat door buik-, rug- en zijslapers gebruikt kan worden.

Het kussen is gevuld met gerecycled, versnipperd traagschuim. De versnipperde delen zorgen voor een goede luchtcirculatie, waardoor we het niet te warm kregen op het kussen. Om de vulling zitten twee hoezen en je slaapt op de buitenste hoes. Deze heeft een normale kant gemaakt van bamboe voor goede luchtcirculatie en een verkoelende kant gemaakt van zijde om vocht en warmte af te voeren. Vooral in de zomer vonden we de verkoelende kant erg aangenaam.

Het kussen is aanpasbaar door handjes vulling te verwijderen. Als zijslaper houd je de vulling zoals deze is, als rugslaper verwijder je een kwart en het kussen voor de buikslaper mist een derde van de vulling. Tijdens onze test bleek het prettig om nog wat extra vulling te verwijderen, zodat het kussen minder dik was.

Een nadeel van het kussen vonden we het grote formaat, waardoor het lastig in een gewone kussensloop paste. Gelukkig was dit niet echt een probleem, omdat er al één kussensloop meegeleverd werd. Je wast de anti-allergische tijk in de wasmachine en mag 100 nachten proefslapen.

We raden dit traagschuim kussen voor de buikslaper, rugslaper en zijslaper aan als je op zoek bent naar een verkoelend en aanpasbaar model.

Voordelen:
 • De versnipperde traagschuim vulling is van gerecycled materiaal
 • 3D Air Mesh strook aan zijkant is ademend
 • Buitenste hoes heeft een kant van zijde en een kant van bamboe
 • In hoogte aanpasbaar door vulling te verwijderen
 • 100 nachten proefslapen
Nadelen:
 • Prijzig
 • Past lastig in standaard kussensloop
Check Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Keuze
Sleepcomfort Hoofdkussen
3.8

Dit hoofdkussen van Sleepcomfort is een voordelig aanpasbaar kussen voor de buikslaper, zijslaper en rugslaper.

Het kussen heeft een vulling van versnipperd traagschuim en een tijk van synthetisch materiaal. We vonden de materialen iets minder hoogwaardig aanvoelen dan bij andere kussens. Het versnipperde traagschuim zorgde voor ventilatie, maar de synthetische tijk verminderde dit effect enigszins. Qua comfort scoorde het kussen goed: we lagen comfortabel en onze nek werd goed ondersteund.

Je past het kussen in hoogte aan door handjes vulling te verwijderen. Tijdens onze test bleek het vrij makkelijk in te schatten hoeveel vulling we moesten verwijderen. Zo zorgden we ervoor dat het kussen onze slaaphouding ondersteunde en pijnklachten voorkwam.

Het kussen zelf kan niet gewassen worden, maar de tijk mag wel op 30 graden gewassen worden. Dit is een minder hoge temperatuur dan bij concurrerende modellen. Je laat het kussen eventueel wel door een gespecialiseerd bedrijf reinigen om de levensduur te verlengen.

We raden dit kussen voor de buikslaper, zijslaper en rugslaper aan als je op zoek bent naar een budgetvriendelijk en aanpasbaar hoofdkussen.

Voordelen:
 • Voordelige keuze voor zij-, rug- en buikslapers
 • Versnipperd traagschuim met ventilerend effect
 • Handjes vulling verwijderen om hoogte aan te passen
 • Kussen door specialist laten reinigen mogelijk
Nadelen:
 • Tijk van synthetisch materiaal minder ademend
 • Materialen minder duurzaam
Check Prijs op Bol.com

De beste kussen buikslaper vergeleken

Beste Algemene Keuze Meest Luxe Keuze Beste Vlindervormige Kussen Meest Comfortabele Keuze Beste Ergonomische Kussen Beste Verkoelende Keuze Beste Aanpasbare Keuze Meest Duurzame Keuze Beste Traagschuim Keuze Beste Goedkope Keuze
Emma Diamond Kussen M line Athletic Pillow TEMPUR Ombracio Hoofdkussen Cloudpillo Hoofdkussen Hypnia Ergonomisch Kussen CozySense Traagschuim Hoofdkussen Calmzy Verstelbaar Kussen LILLA24 Hoofdkussen Soulsnooze Hoofdkussen Dawn Sleepcomfort Hoofdkussen
Algemene score 4,8/5 4,6/5 4,3/5 4,2/5 4,2/5 4,6/5 4,2/5 4,6/5 4,7/5 3,8/5
Kwaliteit 4,8/5 4,8/5 4,5/5 4,3/5 4/5 4,5/5 4,7/5 4,5/5 4,5/5 3,5/5
Comfort 5/5 4,3/5 5/5 5/5 3,5/5 4,5/5 4,7/5 5/5 4,8/5 4,5/5
Stevigheid 5/5 4,8/5 4/5 3,8/5 4,5/5 4,5/5 4/5 3,9/5 4,5/5 4/5
Ademend vermogen 4,5/5 4,5/5 3,5/5 4/5 4,7/5 5/5 3,8/5 5/5 5/5 3,5/5
Vulling 3 Schuimlagen Traagschuim Traagschuim Versnipperd Traagschuim 3 Schuimlagen Versnipperd Traagschuim & Microvezels Katoen Javaanse kapok Versnipperd traagschuim Versnipperd traagschuim
Afmeting 70 x 40 cm 50 x 30 cm 60 x 50 cm 70 x 50 cm 56 x 36 cm 70 x 50 cm 60 x 50 cm 60 x 50 cm 70 x 50 cm 70 x 50 cm
Prijs

€€

€€€

€€€

€€

€€

€€

€€

Waar moet je op letten bij het kopen van een kussen voor de buikslaper?

 • Materiaal: Bij het kiezen van een kussen voor de buikslaper let je op het materiaal waar het kussen van gemaakt is. Een populaire keuze voor de vulling is traagschuim, bijvoorbeeld traagschuim lagen of versnipperd traagschuim. De tijk is vaak gemaakt van bamboe of katoen, omdat dit ademende materialen zijn.
 • Stevigheid: Het is belangrijk dat het kussen voor de buikslaper je lichaam goed ondersteunt, zodat je geen last van nek- of rugklachten krijgt. Voor een buikslaper is een zachter kussen een goede keuze. Als je niet alleen op je buik slaapt, maar van slaaphouding wisselt ’s nachts, dient je hoofdkussen ook dan ondersteuning te bieden. Kies in zo’n geval voor een gemiddelde hardheid.
 • Comfort: Om lekker te slapen is het belangrijk dat je comfortabel ligt. Kies voor materialen die zacht aanvoelen en zich naar je lichaam vormen, zodat je lekker ligt. Ook een hoes met twee kanten (verkoelend en normaal) kan extra comfort bieden in de zomer.
 • Ademend vermogen: Zeker in de zomer krijgen veel mensen het snel warm in bed. Daarom is een kussen met een hoog ademend vermogen, bijvoorbeeld met versnipperd traagschuim en een tijk van bamboe, een goede keuze. Sommige kussens beschikken over een verkoelende gellaag of over een ademend mesh-materiaal aan de zijkanten.
 • Dikte: Waar een kussen voor de zijslaper dikker hoort te zijn, is een kussen voor de buikslaper juist dun. Het is de bedoeling dat je hoofd, nek en ruggenwervel in een rechte lijn liggen als je slaapt. Op je buik is daar slechts een kleine verhoging voor nodig.
 • Duurzaamheid: Kies voor een duurzaam kussen als je iets goeds voor het milieu wilt doen en wilt dat je kussen lang meegaat. Een duurzaam kussen voor de buikslaper is gemaakt van natuurlijke of gerecyclede materialen.
 • Hygiëne: Let erop of een kussen gewassen kan worden. In veel gevallen kan alleen de tijk gewassen worden en ventileer je de vulling. De maximale temperatuur voor het wassen verschilt van 30 tot 60 graden.

De voordelen van een kussen voor de buikslaper

Uit onderzoek blijkt dat buikslapers tot een minderheid behoren en dat het een van de minst populaire slaaphoudingen is1. Daarnaast blijkt dat veel mensen ’s nachts van slaaphouding wisselen2 en een kussen dat een te dun kussen voor de buikslaper dan niet meer comfortabel ligt. Het is dan ook niet gek dat veel kussens ontworpen zijn voor zij- of rugslapers.

Een goed kussen is van groot belang voor een goede nachtrust. Zo blijkt dat uit een studie met 52 patiënten met chronische nekklachten3 dat ze comfortabeler lagen en hun nekklachten verminderden op een ergonomische kussen. Een kussen passend bij je slaaphouding als buikslaper biedt dan ook diverse voordelen, zoals hoger slaapcomfort, een betere nachtrust en minder pijnklachten.

Mijn eigen ervaring

Als buikslaper heb ik al allerlei kussens uitgeprobeerd: van kussens tegen nekklachten tot aanpasbare hoofdkussens voor alle slaaphoudingen. Voor mij is een aanpasbaar kussen waar ik handjes vulling uit verwijder het comfortabelst. Zo zorg ik ervoor dat het kussen ook voldoende ondersteuning biedt als ik ’s nachts een andere houding aanneem. Ik lette bij mijn aankoop goed op de kwaliteit en duurzaamheid van de materialen.

De soorten hoofdkussens voor buikslapers

 • Orthopedische kussens: Een orthopedisch kussen is zo ontworpen dat je hoofd en ruggenwervel in een natuurlijke, rechte lijn liggen. Dit voorkomt of vermindert pijn in de nek en rug. Let erop dat er orthopedische kussens voor verschillende slaaphoudingen verkrijgbaar zijn en je een orthopedisch kussen voor de buikslaper kiest.
 • Aanpasbare kussens: Een aanpasbaar kussen bestaat uit lagen of is gemaakt van versnipperde vulling. Hierdoor is de hoogte aanpasbaar. Je vermindert de hoeveelheid lagen of verwijdert handjes vulling om het kussen voor de buikslaper geschikt te maken. Aanpasbare kussens zijn in principe geschikt voor alle slaaphoudingen, omdat je zelf de hoogte bepaalt.
 • Verkoelende kussens: Krijg je het snel warm in bed? Dan is een verkoelend kussen voor de buikslaper een goede keuze. Let hierbij op het ademende vermogen van de hoes en de vulling. Zo ademt versnippert traagschuim bijvoorbeeld goed, net als een hoes van katoen of bamboe. Sommige kussens voor buikslapers hebben een verkoelende gellaag of een mesh-materiaal voor luchtcirculatie.

Conclusie

Als buikslaper heb je een dun kussen nodig dat je lichaam goed ondersteunt, comfortabel ligt en zorgt voor een rechte lijn van de wervelkolom. Het Emma Diamond Kussen voldoet aan al deze eisen en komt als beste algemene keuze uit onze test. Dit kussen voor de buikslaper is aanpasbaar in dikte en hardheid, waardoor het ook geschikt is voor andere slaaphoudingen. Daarnaast reguleert het de temperatuur goed en lig je heerlijk.

Heb je liever een kussen dat speciaal voor buikslapers ontworpen is? Het vlindervormige TEMPUR Ombracio Hoofdkussen heeft inkepingen aan de zijkanten, waardoor je het goed kunt vasthouden en er ruimte voor je armen is. Voor wie het snel warm krijgt in bed, is het CozySense Traagschuim Hoofdkussen een goede keuze. Dit kussen voor de buikslaper heeft een uitstekende luchtcirculatie en een hoes van ademend bamboe.

Met het juiste kussen voor je slaaphouding, geheel afgestemd op je eigen voorkeuren, zorg je voor comfort en een betere nachtrust.

Veelgestelde vragen

Welk kussen is goed voor een buikslaper?

Uit onze test komt het Emma Diamond Kussen als beste keuze. Dit kussen voor de buikslaper is aanpasbaar in dikte en hardheid, ligt comfortabel en heeft een uitstekende temperatuurregulatie.

Is slapen op je buik gezond?

Op je buik slapen is minder gezond dan op je rug of zij slapen. Dit komt doordat je nek gedraaid wordt en de hele nacht in een gedraaide positie ligt. Zorg ervoor dat je met een goed kussen slaapt in deze slaaphouding.

Welk kussen is zowel voor de buik- als zijslaper geschikt?

Als je wisselt van slaaphouding, bijvoorbeeld van je buik naar je zij, verandert de nodige dikte van je kussen. Om ervoor te zorgen dat je kussen bij alle slaaphoudingen past, kies je een aanpasbaar model.

Wat is beter: met of zonder kussen slapen?

Ongeacht je slaaphouding is het beter om met een kussen te slapen. Let er hierbij als buikslaper op dat je dun kussen kiest, terwijl rugslapers een gemiddelde dikte en zijslapers een dik kussen nodig hebben.

Hoe kom je van buikslapen af?

Een goed alternatief voor buikslapen is op je zij slapen. Zorg ervoor dat je stabiel ligt, waardoor je minder snel de neiging hebt om naar je buik te draaien.

Bronnen

1 Sleep positions and nocturnal body movements based on free-living accelerometer recordings: Association with demographics, lifestyle and insomnia symptoms

2 Ergonomic approach for pillow concept design

3 Neck pain and pillows – A blinded study of the effect of pillows on non-specific neck pain, headache and sleep

Dokter Fit