De 8 Beste Luchtontvochtigers van 2024
luchtontvochtiger featured image

De 8 Beste Luchtontvochtigers van 2024

Een luchtontvochtiger biedt uitkomst als je de luchtvochtigheid in huis wilt verlagen. Als de lucht binnenshuis lange tijd te vochtig is, ontstaat er schimmelvorming. Bovendien liggen bij een te hoge luchtvochtigheidsgraad gezondheidsklachten zoals kortademigheid en vermoeidheid op de loer. De lucht ontvochtigen met een goede ontvochtiger is in humide ruimtes dus zeer verstandig.

De beste luchtontvochtigers per categorie:

Je spreekt van een té vochtige lucht in huis als de vochtigheidsgraad meer dan 60% is. De luchtvochtigheid is eenvoudig te meten met een luchtvochtigheidsmeter. Bij een luchtvochtigheid van 40% tot 60% krijgen schimmels geen kans en worden er geen gezondheidsklachten veroorzaakt. De luchtontvochtiger is een ideaal apparaat om dit gezonde binnenklimaat mee te bereiken.

Beste luchtontvochtigers overzicht 

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste Algemene Keuze Check Prijs bij Bol
Meest Luxe Keuze Check Prijs bij Bol
Beste Prijs-Kwaliteitverhouding Check Prijs bij Bol
Beste Keuze Voor Kleine Ruimtes Check Prijs bij Bol
Beste Keuze Voor Langdurig Gebruik Check Prijs bij Bol
Beste Stille Luchtontvochtiger Check Prijs bij Bol
Beste Keuze Met Airco Check Prijs bij Bol
Beste Goedkope Keuze Check Prijs bij Bol

De 8 beste luchtontvochtigers onderzocht

Beste Algemene Keuze

Auronic Luchtontvochtiger

4.5

De beste algemene keuze gaat uit naar de kwalitatieve luchtontvochtiger van Auronic. We hebben voor deze gekozen omdat de machine zeer krachtig is, mooi design heeft en goed werkt bij ruimtes tot 20 m2. Een voordeel van deze machine is dat hij de luchtvochtigheidsgraad weergeeft, verschillende standen heeft en automatisch uitschakelt wanneer reservoir vol is. Ook maakt de machine weinig geluid, wat erg prettig is!

Voordelen:
 • Stil model
 • Mooi design
 • Waterreservoir groot genoeg voor 2L
 • Onttrekt tot 12 liter vocht per dag
 • Geeft luchtvochtigheidgraad aan
 • Beschikt over meerdere standen en programma’s
 • Zelf instellen wanneer het apparaat moet uitschakelen
Nadelen:
 • Minder zuinig dan kleinere luchtontvochtigers
Check Prijs op Bol.com
Meest Luxe Keuze
Auronic Luchtontvochtiger
4.9

Dit model van Auronic is een luchtontvochtiger en luchtreiniger in één en is met zijn multifunctionaliteit een luxe keuze.

Met dit apparaat ontvochtig je tot twintig liter per dag. De tank van het apparaat heeft een inhoud van vijf liter en je gebruikt hem in ruimtes tot wel zestig vierkante meter. Ontvochtigen doet dit model tot een gewenst percentage of je stelt een timer in. Ook het reinigen van de lucht werkt goed, al heeft dit model minder filters dan andere apparaten.

Dit compacte model voelt stevig aan en is makkelijk te verplaatsen dankzij de vier wieltjes. Je stelt twee standen, waarbij de nachtstand het stilste is en de hogere stand het krachtigst. Het extra lange kabel maakt aansluiten makkelijk.

Kortom, dit is een handig apparaat als je een luchtreiniger en luchtontvochtiger in één zoekt voor grotere ruimtes en met hoog gebruiksgemak.

Voordelen:
 • Multifunctioneel: luchtreiniger en luchtontvochtiger in één
 • Geschikt voor grote ruimtes tot wel 60 vierkante meter
 • Makkelijk te verplaatsen dankzij wieltjes
 • Keuze uit stille nachtstand en krachtige hogere stand
Nadelen:
 • Geen ingebouwde luchtkwaliteitsmeter
 • Minder krachtige filters dan andere modellen
Check Prijs op Bol.com
Beste Prijs-Kwaliteitverhouding
Erikssøn Luchtontvochtiger Dry Pro
4.5

Deze luchtontvochtiger van Erikssøn biedt een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en haalt dagelijks een hoop vocht uit de lucht.

Dit eenvoudige model beschikt over wat minder instelmogelijkheden dan andere luchtontvochtigers, maar daar staan gebruiksgemak en kwaliteit tegenover. De dubbele motor is krachtig en haalt tot 600 milliliter per dag uit de lucht, zonder dat het apparaat een hoop herrie maakt. Je gebruikt hem voor ruimtes tot 25 vierkante meter.

Bij dit model kun je geen standen of timer instellen, maar het heeft wel een ingebouwd HEPA-filter, waardoor de lucht ook gereinigd wordt. Een groot pluspunt is het compacte formaat, waardoor het apparaat in iedere ruimte past.

Kortom, een aanrader als je op zoek bent naar een gebruiksvriendelijke luchtontvochtiger die met één druk op de knop te bedienen is.

Voordelen:
 • Compact formaat, neemt weinig ruimte in beslag
 • Bedienen met één druk op de knop
 • Dubbele motor, krachtig in gebruik
 • Reinigt lucht ook dankzij ingebouwd HEPA-filter
Nadelen:
 • Klein reservoir, regelmatig legen nodig
 • Zonder timer
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Voor Kleine Ruimtes
V-Goods Premium Luchtontvochtiger
4.5

Deze premium luchtontvochtiger van V-Goods is met een bereik van 15 vierkante meter een goede keuze voor kleine ruimtes.

De ontvochtiger haalt tot 12 liter vocht per dag uit de lucht en vangt dit op in een waterreservoir van 2 liter. Je ziet op de indicator wanneer het reservoir bijna vol is en neemt dit eenvoudig af om te legen. Je stelt de gewenste vochtigheidsgraad in en vervolgens stopt het apparaat automatisch.

We vonden dit model erg gebruiksvriendelijk. Je bedient het apparaat via het lcd-scherm of de bijbehorende afstandsbediening. Daarnaast is dit model stil, waardoor je er weinig last van hebt als het aan staan. 

Kortom, een gebruiksvriendelijke ontvochtiger die vooral in kleine ruimtes goed tot zijn recht komt.

Voordelen:
 • Bedienen via lcd-scherm of afstandsbediening
 • Indicator geeft aan wanneer reservoir vol is
 • Verwijdert tot 12 liter vocht per dag
 • Stil in gebruik (maximaal 30 decibel)
 • Gewenste vochtniveau instelbaar
Nadelen:
 • Minder geschikt voor grote ruimtes
 • Niet de goedkoopste keuze
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Voor Langdurig Gebruik
Aironex Luchtontvochtiger
4.5

Als je op zoek bent naar een luchtontvochtiger voor langdurig gebruik, is dit model van Aironex met meegeleverde afvoerslang een uitstekende keuze. 

Je gebruikt dit model in ruimtes tot 25 m², zoals de slaapkamer, woonkamer of badkamer, bijvoorbeeld voor het sneller drogen van was of simpelweg om de luchtvochtigheid te verminderen. In erg grote ruimtes werkt dit model minder goed.

De prestaties van dit apparaat zijn gemiddeld vergeleken met andere modellen, zoals het vermogen van 200 Watt en de tankinhoud van 2 liter. Je ontvochtigt tot wel 12 liter per dag en dankzij de afvoerslang kun je dit model langdurig gebruiken, wat we een groot pluspunt vonden.

Je kiest uit twee ventilatiestanden, waaronder een stillere slaapstand. Ook de instelbare timer en kleurindicator voor del luchtvochtigheid vielen in de smaak, net als het veilige kinderslot. Jammer vonden we het geluidsniveau dat iets hoger bleek dan geadverteerd. Ook hadden we de icoontjes op het display liever iets groter gezien voor de leesbaarheid.

Als je van plan bent om je luchtontvochtiger langdurig te gebruiken, bijvoorbeeld voor het drogen van was of in een zeer vochtige omgeving, is dit model met afvoerslang een echte aanrader. Let erop dat dit model alleen geschikt is voor kleine en gemiddelde ruimtes.

Voordelen:
 • Inclusief afvoerslang voor langdurig gebruik
 • Makkelijk te verplaatsen dankzij wieltjes en handvat
 • Handige functies, zoals timer, kleurindicator en kinderslot
 • 2 ventilatorsnelheden, waaronder een slaapstand
Nadelen:
 • Maakt meer geluid dan verwacht
 • Icoontjes op display aan de kleine kant
Check Prijs op Bol.com
Beste Stille Luchtontvochtiger
Strex Luchtontvochtiger
4.3

Ben je op zoek naar een simpele luchtontvochtiger tegen een scherpe prijs? Dan is dit model van Strex een goede keuze.

De luchtontvochtiger is simpel in gebruik en ontvochtigt met één druk op de knop. Wat dat betreft, is het model gebruiksvriendelijk en vereist het weinig technische kennis. Je gebruikt de ontvochtiger in ruimtes tot twintig vierkante meter. Een voordeel vonden we het lage energieverbruik, waardoor dit model ook op termijn een voordelige koop blijft.

De materialen voelen hoogwaardig aan en het ontwerp is compact, waardoor de ontvochtiger niet storend in de ruimte is of veel ruimte in beslag neemt. Hier staat ook een kleiner reservoir tegenover, wat betekent dat je dit regelmatig moet legen.

We vonden het jammer dat je weinig in kunt stellen. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om een gewenste luchtvochtigheidsgraad in te stellen, waarna het apparaat automatisch uitschakelt. Ook een timer behoort niet tot de mogelijkheden. Uitschakelen doe je dus met een druk op de knop of dit gebeurt automatisch als het reservoir vol is.

We raden dit model van Strex aan als je op zoek bent naar een luchtontvochtiger zonder veel poespas voor een lage prijs. Voor uitgebreide functionaliteiten kies je beter een ander model.

Voordelen:
 • Met één druk op de knop te bedienen
 • Energiezuinig, goed voor de portemonnee
 • Compact, neemt weinig ruimte in beslag
 • Stil in gebruik
Nadelen:
 • Gewenste vochtigheidsgraad niet in stelbaar
 • Geen timerfunctie mogelijk
 • Klein reservoir (0,6 liter)
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Met Airco
Living Smart Slimme Airco
4.5

Met de slimme airco van Living Smart koel je niet alleen je woning af op hete dagen, maar ontvochtig je ook de lucht.

Het multifunctionele apparaat beschikt over vier standen voor snelheid en heeft een hoog koelvermogen. Dit zorgt ervoor dat ruimtes tot 25 vierkante meter gekoeld kunnen worden, wat voldoende is voor de gemiddelde slaapkamer of woonkamer. We vonden het handig dat het apparaat tevens de lucht kan ontvochtigen en als ventilator gebruikt kan worden.

Bedienen doe je via het display op de airco zelf of via de bijbehorende app. We vonden de bediening op het scherm eenvoudig en intuïtief, maar onze voorkeur ging naar de app. Hierdoor konden we op afstand bedienen en zelfs met spraak de airco aansturen.

We vonden dit model wat luid op de hogere standen, maar de slaapmodus was wel stiller. Deze iets minder verkoelende stand had daardoor onze voorkeur. We zijn erg te spreken over het wasbare filter, wat hygiënisch en gebruiksvriendelijk is.

We raden dit model van Living Smart aan als je een mobiele airco, ventilator en luchtontvochtiger in één zoekt die je ook nog eens via een app kunt bedienen.

Voordelen:
 • Mobiele airco, ventilator en luchtontvochtiger in één apparaat
 • Koelvermogen voldoende voor gemiddelde slaap- of woonkamer
 • Handige app, bedienbaar op afstand
 • Wasbaar filter is hygiënisch
Nadelen:
 • Energielabel A, minder zuinig dan sommige andere modellen
 • Maakt vrij veel geluid
 • Hoog gewicht van 26 kilo
Check Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Keuze

Auronic 2-In-1 Luchtreiniger

4.0

De luchtkwaliteit in huis is op verschillende manieren te optimaliseren. Deze 2-in-1 luchtreiniger reinigt de lucht door bacteriën en allergenen uit de lucht te halen. Maar daarnaast is het apparaat ook een luchtontvochtiger dat overmatig vocht uit de ruimte haalt.

De luchtvochtigheid (meetbaar met een luchtvochtigheidsmeter) is eveneens bepalend voor de luchtkwaliteit. Dit betaalbare luchtzuiveringstoestel zorgt dus op verschillende manieren voor een optimale luchtkwaliteit in huis. Daarnaast is hij simpelweg gebruiksvriendelijk, makkelijk verplaatsbaar en multifunctioneel dankzij de nachtlamp functie.

Voordelen:
 • Ook een luchtontvochtiger waardoor optimale luchtkwaliteit ontstaat
 • Licht in gewicht dus eenvoudig te verplaatsen
 • Bevat lamp die tevens als nachtlamp te gebruiken is
 • Apparaat geeft signaal als waterreservoir vol zit voor extra gebruiksgemak
Nadelen:
 • Moet altijd via display worden bediend
 • Alleen voor kleine ruimtes
Check Prijs op Bol.com

Waar moet je op letten met het kopen van een luchtontvochtiger? 

 • Inhoud waterreservoir: bij veel luchtontvochtigers moet je het waterreservoir handmatig legen. Hoe kleiner het waterreservoir is, hoe vaker je deze handeling moet uitvoeren. In erg vochtige ruimtes is het daarom plezierig om een ontvochtiger met een groot waterreservoir te hebben.
 • Geluidsniveau: het geluid dat een luchtontvochtiger geluid maakt, is onoverkomelijk. Maar lang niet alle ontvochtigers produceren hetzelfde aantal decibel. Als je de ontvochtiger in de slaapkamer wilt plaatsen, is het fijn als deze weinig geluid maakt. De stille JAP Enivio D3 is met een geluidsniveau van maximaal 30dB in dat geval een goede keuze.
 • Maximaal bereik: ledere luchtontvochtiger heeft een ander maximaal bereik. Met dit bereik wordt de grootte van de ruimte bedoeld. Hoe groter de capaciteit van de ontvochtiger is, hoe meer vierkante meters het ontvochtigt. Ga voor de aanschaf dus goed na in welke ruimte de ontvochtiger gebruikt gaat worden. Zo voorkom je dat het apparaat achteraf niet effectief is voor het betreffende aantal vierkante meters.
 • Energieverbruik: luchtontvochtigers verbruiken energie, maar hoeveel dit is, verschilt per apparaat. Als je een hogere energierekening wilt voorkomen, is het raadzaam om het energieverbruik vooraf te checken. Er zijn genoeg effectieve energiezuinige exemplaren verkrijgbaar.
 • Gebruiksvriendelijk: wanneer je een apparaat aanschaft, wil je vanzelfsprekend dat deze gebruiksvriendelijk is. Het is daarom belangrijk om vooraf de verschillende bedieningsmogelijkheden te bekijken. Zo vind je het misschien fijn om een luchtontvochtiger met een app te besturen. Maar het is doorgaans ook plezierig als een ontvochtiger automatisch uitschakelt en een overzichtelijk bedieningspaneel heeft.
 • Aanvullende opties: sommige luchtontvochtigers zijn tevens luchtreinigers. Deze apparaten optimaliseren de luchtkwaliteit in huis op twee manieren. De luchtreiniging vindt vaak plaats doordat de apparaten van speciale filters zijn voorzien. Een voorbeeld van zo’n filter is een koolstoffilter. Dit filter detecteert geen koolmonoxide zoals een koolmonoxidemelder, maar filtert de schadelijke stoffen uit de lucht. De Clean Air Optima 2 In 1 Luchtontvochtiger is een voorbeeld van een reiniger én ontvochtiger in één.

De wetenschap over luchtontvochtigers

Wanneer het buiten heel vochtig is, hebben vooral mensen met longziekten het sneller benauwd. Wellicht heb je dit zelf ook weleens ervaren op een vochtige zomer- of winterdag. Als je binnen langdurig in een té vochtige omgeving leeft, is dit effect al helemaal merkbaar. Ook de wetenschap onderschrijft het verband tussen de luchtvochtigheid en gezondheidsklachten.

Uit onderzoek is gebleken dat bij een langdurig hoge vochtigheidsgraad in huis vermoeidheid toeneemt. De luchtkwaliteit meten is mogelijk met een luchtvochtigheidsmeter. Dit wordt ook wel een hygrometer genoemd. Onderzoek heeft tevens aangetoond dat een lagere luchtvochtigheid een positief effect heeft op het hart. De aanschaf van een goede luchtontvochtiger is dus goed voor je gezondheid als je woning vochtig is. Ook voor het behoud van de kwaliteit van je woning is een lagere luchtvochtigheid beter. Bij een luchtvochtigheid van minder dan 60% groeien schimmels namelijk niet.

Mijn eigen ervaring

Dat een goede luchtontvochtiger daadwerkelijk de luchtkwaliteit in huis optimaliseert, heb ik zelf mogen ervaren. Waar ik voor langere tijd last had van vochtige muren en een benauwd gevoel, verdween dat op snel na aanschaf van een goede luchtontvochtiger.

De ontvochtiger zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid daalt waardoor de lucht veel frisser aanvoelt. De muren zijn niet vochtig meer en de benauwdheidsklachten zijn weg. Ook droogt de natte was met een ontvochtiger in de ruimte razendsnel! Voor een optimaal effect is het belangrijk dat het bereik van de ontvochtiger past bij de ruimte. Zo creëer je het beste resultaat.

Conclusie

Als de lucht in huis langdurig te vochtig is, krijg je schimmelvorming. Tevens heeft een te hoge luchtvochtigheidsgraad een negatief effect op je gezondheid. Vermoeidheid en benauwdheidsklachten zijn de meest voorkomende negatieve gezondheidseffecten van een te hoge luchtvochtigheid in huis. Gelukkig is de luchtvochtigheid met een luchtontvochtiger eenvoudig naar beneden te brengen.

Veelgestelde vragen 

Werkt een luchtontvochtiger echt?

Een ontvochtiger brengt daadwerkelijk de luchtvochtigheidsgraad naar beneden en optimaliseert zo het binnenklimaat. Voor een optimaal effect is het wel belangrijk dat de ontvochtiger geschikt is voor de betreffende ruimte. Kijk dus goed naar het maximale bereik van het apparaat.

Is een luchtontvochtiger gezond?

Een ontvochtiger onttrekt vocht uit een ruimte. In een ruimte met een te hoge vochtigheidsgraad is dit belangrijk. Een té vochtige ruimte veroorzaakt namelijk gezondheidsklachten zoals vermoeidheid of benauwdheid. Ook schimmels vestigen zich graag in een ruimte met een hoge vochtigheidsgraad. Een luchtontvochtiger is in te vochtige ruimtes dus gezond.

Wat is de juiste luchtvochtigheid in huis?

Een optimale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40% en de 60%. Wanneer de luchtvochtigheid hoger is, krijg je mogelijk schimmelvorming. Tevens liggen dan gezondheidsklachten op de loer. Bij een te hoge luchtvochtigheid is de aanschaf van een ontvochtiger dan ook raadzaam.

Hoe weet je of een ruimte te vochtig is?

De luchtvochtigheid in huis is op te meten met een hygrometer. Er zijn daarnaast aspecten waaraan je een te hoge vochtigheidsgraad in huis zelf herkent. Denk hierbij aan: condens op de ramen en schimmelvorming op muren en/of plafonds. Maar ook een muffe geur in huis duidt vaak op een vochtprobleem.

Hoelang duurt het om een ruimte te ontvochtigen?

De duur hangt af van de capaciteit van het apparaat. Tevens is de vochtigheid in de ruimte bepalend voor de tijd die de ontvochtiger nodig heeft. Hoe groter de ruimte is, hoe groter het bereik van de ontvochtiger moet zijn. Kies bij hele grote ruimtes voor de Trotec Luchtontvochtiger.

Waar moet je de ontvochtiger plaatsen?

Vanzelfsprekend plaats je de ontvochtiger in de ruimte waar de vochtigheidsgraad te hoog is. Zorg ervoor dat het apparaat altijd recht op de grond staat. Zo is de effectiviteit het meest optimaal.

Bronnen

1 Effect of humidity on human comfort and productivity after step changes from warm and humid environment

2 Reducing indoor relative humidity can improve the circulation and cardiorespiratory health of older people in a cold environment: A field trial conducted in Chongqing, China

3 Indirect health effects of relative humidity in indoor environments

Dokter Fit