De 7 Beste Ergonomische Muizen van 2024
ergonomische muis featured image

De 7 Beste Ergonomische Muizen van 2024

Een ergonomische muis zorgt ervoor dat je pols tijdens het computeren in een natuurlijke stand staat. Wanneer je, net zoals ik, vaak achter je computer zit, is deze goede polsondersteuning onwijs belangrijk. Bij standaard platte muizen zonder ergonomische kenmerken moet je je pols overstrekken. Je spieren en gewrichten worden hierdoor te veel belast waardoor serieuze polsblessures op de loer liggen.

De beste ergonomische muizen per categorie:

Zelf heb ik ook een polsblessure gekregen door het gebruik van een verkeerde muis tijdens het computeren. Ik ben daarom op zoek gegaan naar de beste ergonomische muis van dit moment. Hierbij heb ik onder andere gelet op de vormgeving, het bedieningsgemak en de reactiesnelheid. De zeven ergonomische muizen die als beste uit de test kwamen, vind je hieronder.

Beste ergonomische muis overzicht 

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste algemene keuze Check Prijs bij Bol
Meest luxe keuze Check Prijs bij Bol
Beste keuze voor linkshandigen Check Prijs bij Bol
Beste compacte keuze Check Prijs bij Bol
Beste keuze met trackball Check Prijs bij Bol
Beste keuze voor gaming Check Prijs bij Bol
Beste goedkope keuze Check Prijs bij Bol

De 7 beste ergonomische muizen onderzocht

Beste Algemene Keuze

Logitech Ergonomische Muis

4.9

Deze ergonomische muis van het merk Logitech heeft ons op verschillende vlakken versteld doen staan. Op de eerste plaats is de muis perfect vormgegeven. Wanneer je je hand op de muis hebt liggen, voel je overal in je hand de ondersteuning. Je hoeft geen enkel gewricht of geen enkele spier te overstrekken. Dankzij deze optimale ondersteuning worden polsklachten voorkomen en/of verholpen én ervaar je onwijs veel comfort.

Verder waren we blij verrast door de reactiesnelheid en het bedieningsgemak van de muis. De muis reageert snel waardoor je geen vertragingstijd tijdens het computeren ervaart. De toetsen zijn stil wanneer je ze indrukt en het scrollwiel loopt soepel. Tot slot is het heel plezierig dat de muis binnen enkele seconden met je computer is verbonden. Dit draagt wat ons betreft absoluut bij aan het gebruiksgemak van deze ergonomische muis.

Voordelen:
 • Ligt dankzij unieke vormgeving perfect in de hand dus ergonomisch en comfortabel
 • Reactiesnelheid is heel goed én zelf in te stellen, dus fijn in gebruik
 • Voelt heel zacht aan waardoor je extra comfort ervaart
 • Binnen enkele seconden verbonden met je computer dus heel gebruiksvriendelijk
 • Zeer stil, wat bijdraagt aan het gebruikscomfort
 • Batterijen gaan tot twee jaar mee dus je hoeft niet vaak nieuwe batterijen te kopen
Nadelen:
 • Niet geschikt voor linkshandigen
 • Wat klein voor grote handen
Check de donkergrijze versie op Bol.com Check de witte versie op Bol.com
Meest Luxe Keuze

Contour Ergonomische Muis

4.8

Toen we deze ergonomische muis uit de verpakking haalden, moesten we echt even twee keer kijken. De muis heeft namelijk niet de vormgeving zoals je die van een muis verwacht. De muis ziet eruit als een onderdeel van een toetsenbord. En dat is het eigenlijk ook. Doordat de muis in het midden onder het toetsenbord zit, is de muis geschikt voor links- en rechtshandigen.

De muis heeft een geïntegreerde polssteun die een optimale ondersteuning voor je polsen biedt. Het scrollwiel bevindt zich over de hele breedte. Hierdoor zijn je armen tijdens het scrollen gewoon op schouderbreedte, waardoor je nek niet wordt belast. Verder vonden we het handig dat de knoppen herprogrammeerbaar zijn. Zo stel je de muis helemaal naar eigen wens in.

Voordelen:
 • Ingebouwde polssteun zorgt voor nog meer ondersteuning van je polsen
 • Optimaal gebruikscomfort dankzij de innovatieve vormgeving
 • Geschikt voor links- en rechtshandigen, dus door iedereen te gebruiken
 • Knoppen zijn herprogrammeerbaar dus volledig te personaliseren
Nadelen:
 • Niet draadloos
 • Duur in aanschaf
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Voor Linkshandigen

Logitech Ergonomische Muis Linkshandig

4.9

Deze ergonomische muis is de linkshandige variant van de Logitech Ergonomische Muis. Wij waren blij verrast om te zien dat Logitech een ergonomische muis speciaal voor linkshandigen heeft ontworpen. Het gros van de ergonomische muizen is namelijk niet geschikt voor linkshandigen. De vormgeving is net zoals bij de variant voor rechtshandigen perfect. Je hand ligt ontspannen op de muis en van overstrekking van spieren of gewrichten is geen sprake.

Naast ergonomisch is de muis comfortabel en stil in gebruik. Verder vonden wij het net zoals bij de rechtshandigen variant plezierig dat de reactiesnelheid zo goed is. Dit maakt de muis heel gebruiksvriendelijk. De reactiesnelheid is bovendien naar je eigen wensen in te stellen voor een optimale gebruikerservaring.

Alvorens je ermee aan de slag gaat, hoef je geen ingewikkelde installaties uit te voeren. Binnen enkele seconden is de muis met je computer verbonden. Je hoeft vervolgens lange tijd niet om te kijken naar de batterijduur van de muis. De meegeleverde batterijen gaan tot wel twee jaar mee.

Voordelen:
 • Unieke vormgeving is naast ergonomisch ook zeer comfortabel
 • Speciaal ontworpen voor linkshandigen, dat zie je niet vaak
 • Stil in gebruik waardoor je ongestoord achter je computer werkt
 • Reactiesnelheid is goed en bovendien instelbaar, dus heel gebruiksvriendelijk
 • Razendsnel verbonden met je computer waardoor je direct aan de slag kunt
Nadelen:
 • Niet geschikt voor rechtshandigen
 • Aan de kleine kant voor grote handen
Check Prijs op Bol.com
Beste Compacte Keuze

HP Ergonomische Muis

4.4

In tegenstelling tot de Contour Ergonomische Muis, neem je deze HP Ergonomische Muis wél gemakkelijk met je mee. De muis is draadloos en heel compact. Het betreft geen verticale muis waardoor de muis voor rechts- en linkshandigen geschikt is. De ergonomische ondersteuning is hierdoor wel minder goed dan bij bijvoorbeeld de Logitech Ergonomische Muis.

Tijdens het gebruiken van de muis vonden we het plezierig om te ervaren hoe stil de muis is. Het indrukken van de knoppen hoor je bijna niet. Hierdoor werk je in alle rust achter je computer. De muis werkt op batterijen en deze batterijen krijg je er ook bijgeleverd. Zo hoef je voor gebruik niet eerst nog batterijen te gaan kopen. De ergonomische ondersteuning haalt het niet bij de voornoemde ergonomische muizen, Echter, de muis stelt zeker niet teleur en is voor de relatief lage prijs een prima keuze voor onderweg.

Voordelen:
 • Heel compact waardoor je de muis gemakkelijk met je meeneemt
 • Geschikt voor links- en rechtshandigen - voor iedereen geschikt!
 • Stil in gebruik waardoor de muis extra gebruiksvriendelijk is
 • Batterijen zijn meegeleverd, dus je kunt gelijk aan de slag
Nadelen:
 • Duimondersteuning is niet optimaal
 • Reactiesnelheid niet instelbaar
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Met Trackball

Logitech Trackball Ergonomische Muis

4.7

Deze Logitech Trackball Ergonomische Muis vonden wij even wennen in gebruik. Je beweegt namelijk je cursor via de trackball op de muis. Wanneer je de gehele muis beweegt, doet de cursor niets. Dit is anders dan bij de meeste andere (ergonomische) muizen. Dit maakt deze muis overigens ergonomisch gezien juist ook heel goed. Je hoeft dankzij de trackball je pols minder te bewegen, waardoor de kans op polsklachten aanzienlijk wordt verkleind.

De muis beschikt tevens over een duimsteun die comfort biedt én je gewrichten en spieren ontlast. Verder vonden we het heel plezierig dat de helling van de muis verstelbaar is. Dit draagt bij aan het comfort en het zorgt voor de juiste ergonomische houding. De reactiesnelheid vonden we wel wat minder goed dan die van de Logitech Ergonomische Muis.

Nadelen:
 • Met trackball dus je hoeft je pols veel minder te bewegen
 • Duimsteun biedt een goede ondersteuning waardoor je gewrichten worden ontlast
 • De helling van de muis is instelbaar voor nog meer comfort
 • Eenvoudig middels een USB-stick met je laptop of desktop te verbinden
Voordelen:
 • Alleen geschikt voor rechtshandigen
 • Niet zo stil in gebruik
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Voor Gaming

Logitech Ergonomische Gaming Muis

4.6

In tegenstelling tot de Logitech Trackball Ergonomische Muis, heeft deze muis een razendsnelle reactiesnelheid. Hierdoor loop je met deze Logitech Ergonomische Gaming Muis nooit vertraging op tijdens het gamen, ideaal! Verder is het mogelijk om de acht verschillende knoppen op de muis te herprogrammeren. Zo stel je de muis precies in zoals je het zelf wilt voor een optimale spelbeleving.

Tijdens het gebruiken van deze muis vonden we de duimsteun erg plezierig. Het biedt comfort, maar het ontlast ook daadwerkelijk je spieren en gewrichten. Dit is wel zo fijn als je veel uren gamend doorbrengt. Houd er wel even rekening mee dat de muis wat groot is. Het comfort en de ondersteuning is voor kleine handen bij deze muis minder goed.

Voordelen:
 • Reactiesnelheid van de muis is heel goed en in te stellen zoals je zelf wilt
 • Bevat acht knoppen die herprogrammeerbaar zijn voor een optimaal gebruiksgemak
 • Duimsteun zorgt voor comfort en bevordert een goede houding
 • Met verlichting dus ook geschikt om in het donker te gamen
Nadelen:
 • Niet draadloos
 • Minder geschikt voor kleine handen
Check Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Keuze

Zedar Ergonomische Muis

4.4

Over deze Zedar Ergonomische Muis waren we blij verrast. Het comfort en het gebruiksgemak van ergonomische muizen in deze prijscategorie zijn lang niet altijd goed. Maar deze muis stelde over het algemeen niet teleur. Zo is de muis heel stil waardoor je rustig in alle stilte achter je computer werkt. Verder is de muis draadloos en licht in gewicht waardoor je hem gemakkelijk met je meeneemt.

Ook over de vormgeving waren we niet ontevreden. De muis heeft een goede duimsteun die zorgt voor comfort. Echter, als je grote handen hebt, is deze muis beduidend minder comfortabel. Al met al is deze muis als je een wat kleiner budget hebt verder een prima keuze!

Voordelen:
 • Zeer stil in gebruik dus je werkt er ongestoord mee achter je computer
 • Reactiesnelheid is zelf in te stellen voor een optimale gebruikerservaring
 • Licht in gewicht en draadloos dus ideaal voor onderweg
 • Duimsteun ontlast spieren en gewrichten en zorgt zo voor comfort
Nadelen:
 • Enkel geschikt voor rechtshandigen
 • Minder comfortabel voor grote handen
Check Prijs op Bol.com

De beste ergonomische muizen vergeleken

Beste Algemene Keuze Meest Luxe Keuze Beste Keuze Voor Linkshandigen Beste Compacte Keuze Beste Keuze Met Trackball Beste Keuze Voor Gaming Beste Goedkope Keuze
Logitech Ergonomische Muis Contour Ergonomische Muis Logitech Ergonomische Muis Linkshandig HP Ergonomische Muis Logitech Trackball Ergonomische Muis Logitech Ergonomische Gaming Muis Zedar Ergonomische Muis
Algemene score 4,9/5 4,8/5 4,9/5 4,4/5 4,7/5 4,6/5 4,4/5
Kwaliteit 5/5 4,9/5 5/5 4,5/5 4,9/5 4,6/5 4,2/5
Ondersteuning 4,8/5 4,8/5 4,8/5 4,1/5 4,8/5 4,3/5 4,5/5
Reactiesnelheid 4,9/5 4,7/5 4,9/5 4,4/5 4,3/5 4,9/5 4,5/5
Bediening 4,9/5 4,8/5 4,9/5 4,6/5 4,7/5 4,6/5 4,5/5
Draadloos Ja Nee Ja Ja Ja Nee Ja
Rechts- of linkshandig Rechts Beiden Rechts Beiden Rechts Rechts Rechts
Prijs €€ €€€€ €€ €€€ €€

Waar moet je op letten met het kopen van een ergonomische muis? 

 • Vormgeving: de vormgeving van de muis bepaalt je houding en het comfort tijdens het computeren. Bij een standaard platte muis zonder ergonomische kenmerken heb je je pols in een onnatuurlijke houding. Spieren en gewrichten worden overbelast waardoor uiteindelijk polsklachten ontstaan. Een ergonomische muis is juist vormgegeven om de natuurlijke stand van je pols te ondersteunen. Je moet hierbij onder andere denken aan een duimsteun en een verdikking ter ondersteuning van de handpalm. Maar ook een speciaal scrollwiel en knopjes die op andere, ergonomisch verantwoorde plekken zitten, zijn mogelijk. Kijk dus goed naar de vormgeving en houd ook gelijk rekening met de afmetingen. Grote ergonomische muizen zijn niet altijd geschikt voor kleine handen en kleine muizen bieden minder ondersteuning voor grote handen.
 • Rechts- of linkshandig: veel ergonomische muizen zijn ontworpen voor rechtshandig gebruik. Enkele muizen kunnen links- en rechtshandig gebruikt worden. De HP Ergonomische Muis is daarvan een goed voorbeeld. Er zijn ook muizen die enkel voor linkshandigen geschikt zijn. Kijk dus vooraf altijd goed of de betreffende ergonomische muis voor links- of rechtshandig gebruik bedoeld is.
 • Reactiesnelheid: niets is zo vervelend als een muis die niet snel genoeg reageert. Zeker als je veel vanaf je computer werkt, is een goede reactiesnelheid belangrijk. Een trage reactiesnelheid zorgt namelijk voor frustratie en een serieuze vertraging in je werkzaamheden. Ook als je de muis gebruikt voor gamen, is een snelle reactie van de muis wenselijk. In dat geval is de Logitech Ergonomische Gaming Muis een goede keuze. Deze ergonomische muis heeft een onwijs goede reactiesnelheid.
 • Connectiviteit: het is belangrijk dat de ergonomische muis makkelijk met je laptop of desktop te verbinden is. Let daarom vooraf altijd even op de connectiviteit. Zo voorkom je dat de ergonomische muis onverhoopt niet (gemakkelijk) op je apparaat aan te sluiten is. De meeste ergonomische muizen verbind je middels een USB-stick met je computer.
 • Bedieningsgemak: voor een optimale gebruikerservaring is het van belang dat een muis fijn te bedienen is. Niet alle muizen hebben dezelfde hoeveelheid knopjes op de muis zitten. Daarnaast zijn de knoppen van sommige ergonomische muizen herprogrammeerbaar. Kies voor bedieningsmogelijkheden die bij je passen om zo je gebruiksgemak te vergroten.

De wetenschap over ergonomische muizen

Tijdens onze uitgebreide test hebben we gemerkt dat een ergonomische muis een groot verschil maakt. Het zorgt voor meer comfort en het vermindert onder andere polsklachten. Ook de wetenschap onderschrijft het belang van een goede ergonomische muis. Zo heeft onderzoek aangetoond dat langdurig gebruik van een slechte muis vaak het Carpaal Tunnel Syndroom veroorzaakt.1

Wetenschappelijk onderzoek heeft eveneens uitgewezen dat een ergonomische muis de kans op polsblessures juist aanzienlijk vermindert.2 Het is voor je gezondheid dus belangrijk om tijdens het computeren gebruik te maken van een goede ergonomische muis.

De soorten ergonomische muizen

 • Verticale ergonomische muis: dit type muis heeft een rechtopstaand ontwerp. Je handpalm ligt niet naar beneden, maar wijst naar de zijkant. Je pols staat bij deze muis in een natuurlijke stand waardoor gewrichten en spieren niet overbelast worden.
 •  Ergonomische muis met trackball: deze muissoort heeft een bal aan de zijkant van de muis zitten. Met deze trackball beweeg je de cursor. Het bewegen van de gehele muis hoeft bij dit type ergonomische muis dus niet. Doordat je de gehele muis stilhoudt, hoef je je polsen veel minder te belasten. Dit type muis helpt dan ook goed bij het voorkomen en verhelpen van polsblessures. De Logitech Trackball Ergonomische Muis is een goed voorbeeld van een ergonomische muis met trackball.
 • Ergonomische muis met duimsteun: zoals de terminologie eigenlijk al wel prijsgeeft, heeft dit type muis een duimsteun. Deze duimsteun zorgt ervoor dat je tijdens het gebruik van de muis meer comfort ervaart. De spieren en gewrichten worden ontlast waardoor je minder snel hand- en polsklachten ervaart.
 • Ergonomische muis met polssteun: de vormgeving van dit type muis is heel anders dan je van een muis verwacht. Het is namelijk geen compacte muis die je naast je toetsenbord legt. Het is een muis die geïntegreerd is in de polssteun. De polssteun heeft de breedte van een toetsenbord en in het midden zit een muis. Het is dus een polssteun en computermuis in een. De door ons geteste Contour Ergonomische Muis is een ergonomische muis met polssteun.

Mijn eigen ervaring

Dat een ergonomische muis onmisbaar is als je veel achter de computer zit, heb ik zelf ervaren. Ik heb lange tijd veel uren achter mijn computer doorgebracht zonder een goede ergonomische muis. Mijn werkplek was eigenlijk in geen enkel opzicht ergonomisch. Naarmate mijn lichamelijke klachten door een verkeerde werkhouding toenamen, besloot ik hier verandering in te brengen.

Ik kocht een ergonomische bureaustoel en een voetensteun. En niet veel later heb ik ook een ergonomisch toetsenbord aangeschaft. Dit alles maakte al onwijs veel verschil. Mijn rug- en nekklachten werden aanzienlijk minder. Maar mijn polsblessure bleef. Ik heb daarom ook een ergonomische muis gekocht en sindsdien werk ik dagelijks klachtenvrij achter mijn computer!

Conclusie

Met een ergonomische muis zorg je voor een betere werkhouding achter je computer. Je pols staat, in tegenstelling tot bij een muis zonder ergonomische kenmerken, in een natuurlijke stand. Gewrichten en spieren worden zo ontlast waardoor polsblessures worden voorkomen of verminderd.

De Logitech Ergonomische Muis is als beste algemene keuze uit de test gekomen. Deze verticale muis biedt de juiste ondersteuning en heeft een goede reactiesnelheid. De Logitech Ergonomische Muis Linkshandig is dezelfde muis, maar dan voor linkshandig gebruik. Niet alle ergonomische muizen zijn geschikt voor links- en rechtshandigen. Het is dus raadzaam om hier rekening mee te houden. De Zedar Ergonomische Muis is een goede keuze als je een wat kleiner budget hebt. Deze muis is licht in gewicht, stil en heeft een goede duimsteun voor voldoende ondersteuning.

Veelgestelde vragen

Waarom is een ergonomische muis beter dan een standaard muis?

Bij een standaard platte muis heb je je pols in een onnatuurlijke positie. Spieren en gewrichten worden hierdoor te veel belast, waardoor blessures op de loer liggen. Bij een ergonomische muis heb je je pols in een natuurlijke stand. Hierdoor worden pols- en nekklachten juist voorkomen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een ergonomische muis?

Let bij het kopen van een ergonomische muis op de vormgeving, de reactiesnelheid en de functieknoppen. Kijk ook altijd of de muis geschikt is voor links- of rechtshandig gebruik. En ga tot slot na of de muis wel met je apparaat te verbinden is.

Hoe herken je een ergonomische muis?

Een ergonomische muis is nooit helemaal plat. De muis heeft doorgaans een duimsteun en een soort heuvel. Ergonomische muizen kunnen daarnaast ook een trackball hebben. Een ergonomische muis kan dus over verschillende ergonomische kenmerken beschikken.

Waarom is een trackball muis een goede keuze?

Bij een trackball muis hoef je de muis niet in zijn geheel te bewegen. Voor het verplaatsen van de cursor gebruik je uitsluitend de trackball. Je gebruikt hierdoor je polsen dus minder, waardoor polsklachten worden voorkomen.

Wat houdt een ergonomische werkplek in?

Een ergonomische werkplek bevordert de juiste lichaamshouding tijdens het werken. Het is belangrijk dat je rechtop zit en je knieën een hoek van negentig graden hebben. Je armen moeten op schouderbreedte en op ellebooghoogte parallel lopen aan de grond. Verder is voldoende beweging (te realiseren met een bureaufiets) belangrijk.

Bronnen

1 Effects of computer mouse design and task on carpal tunnel pressure

2 Biomechanics and performance when using a standard and a vertical computer mouse

Dokter Fit