De 7 Beste Short Throw Beamers van 2024
short throw beamer featured image

De 7 Beste Short Throw Beamers van 2024

Met een short throw beamer projecteer je beelden haarscherp in kleine ruimtes en met een kleine afstand tussen de beamer en het scherm. Een short throw beamer biedt scherpe beelden, flexibiliteit en voorkomt problemen zoals schaduweffecten en geluidsoverlast. Kortom, een ideale oplossing voor kleine vergaderzalen of woonkamers!

Om je op weg te helpen om het juiste model te vinden, hebben we diverse short throw beamers getest. Hierbij hebben we onder andere gelet op de throw-ratio (verhouding tussen afstand van beamer tot scherm en de grootte van de projectie), beeldkwaliteit en gebruiksgemak.

Hier alvast de beste producten:

Weten welke short throw beamers nog meer uitstekend uit de test kwamen? Lees verder!

Beste short throw beamer overzicht 

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste algemene keuze Check Prijs bij Bol
Meest luxe keuze Check Prijs bij Bol
Beste gebruiksvriendelijke keuze Check Prijs bij Bol
Grootste projectie keuze Check Prijs bij Bol
Beste heldere keuze Check Prijs bij Bol
Beste compacte keuze Check Prijs bij Bol
Beste goedkope keuze Check Prijs bij Bol

De 7 beste short throw beamers onderzocht

Beste Algemene Keuze

Strex Beamer

De Strex Beamer biedt hoge beeldkwaliteit, gebruiksgemak en talloze mogelijkheden, wat het tot een product met uitstekende prijs-kwaliteitverhouding maakt.

Dit apparaat biedt een beeldkwaliteit van 1080P en ondersteunt ook 4K. We vonden de hoge helderheid van 15.000 lumen ideaal, omdat we de projector hierdoor ook overdag konden gebruiken. Met dit model projecteer je beelden van maximaal 300 inch, wat meer dan voldoende is voor een thuisbioscoop.

Dit model is makkelijk te gebruiken en op verschillende manieren te bedienen. Dankzij de 5G wifi-chip deel je draadloos beelden van je telefoon, maar je kunt ook een USB of HDMI-kabel gebruiken. We vonden het geluid aan de schelle kant, maar dat was makkelijk opgelost door een bluetooth speaker te verbinden. Let erop dat de ventilator niet heel stil is.

We vonden dit model stevig en hoogwaardig aanvoelen. Hoewel het apparaatje compact is, biedt het toch uitstekende kwaliteit. Je ontvangt ook een afstandsbediening, waarmee je de beamer makkelijk bedient. Een pluspunt: je krijgt een 100 inch projectiescherm meegeleverd.

We raden dit model van Strex aan voor een uitstekende beeldkwaliteit in de thuisbioscoop met bijbehorend projectiescherm.

Voordelen:
 • Hoge helderheid van 15.000 lumen, ook in lichte ruimtes te gebruiken
 • 5G wifi-chip voor draadloos delen vanaf je telefoon
 • Geschikt voor projecties tot wel 300 inch
 • Bluetooth speaker kan makkelijk verbonden worden
 • Inclusief 100 inch projectiescherm
Nadelen:
 • Geluid is vrij schel
 • Ventilator hoorbaar
Check Prijs op Bol.com
Meest Luxe Keuze

BenQ Full HD Beamer

Als je op zoek bent naar een luxe short throw beamer met mooie kleuren en contrasten, is dit model van BenQ ideaal.

De beamer projecteert beelden in Full HD met een helderheid van 2300 lumen. Dit is aan de lage kant voor projecteren in een heldere ruimte, maar we vonden de kleuren en contrasten mooi bij dit model. Je projecteert een beeld van twee meter breed bij een afstand van 140 centimeter, ideaal voor kleine ruimtes.

De projector is gebruiksvriendelijk en zeer geschikt voor gaming, omdat je weinig last van vertragingen hebt. Hier hoort uitstekende geluidskwaliteit voor een meeslepende game-ervaring bij. Dit model wordt geleverd met een afstandsbediening en heeft twee HDMI-poorten en één USB-poort.

We raden dit model aan als je op zoek bent naar goede beeld- en kleurkwaliteit en van zeer dichtbij grootst wilt projecteren.

Voordelen:
 • Mooie kleuren en contrasten
 • Ook voor gaming, weinig last van vertragingen
 • Stereospeakers voor goed geluid (exclusieve gamemodus)
 • 2 meter brede projectie op 140 centimeter afstand
Nadelen:
 • Afstandsbediening voelt wat goedkoop aan
 • Niet vanaf mobiele telefoon te besturen
 • Prijzig
Check Prijs op Bol.com
Beste Gebruiksvriendelijke Keuze

Vivid Green Projector

De Vivid Green Projector is een makkelijk te bedienen model, waar iedereen mee uit de voeten kan, ook als je minder technisch aangelegd bent.

Dit model biedt beeld in Full HD (1080P) en beschikt over een helderheid van 4000 lumen. Dit is ruim voldoende voor films in het donker of in de schemering, maar iets minder helder dan sommige andere modellen. Dankzij keystone correctie is het beeld perfect uitgelijnd, ook als je vanaf een zijkant projecteert.

We vonden dit model uiterst gebruiksvriendelijk. Je bedient het apparaatje zowel op de bovenkant met intuïtieve knopjes als met de meegeleverde afstandsbediening. Er zijn diverse aansluitingen mogelijk, net als streamen vanaf je telefoon via wifi. Hiervoor raden we wel het gebruik van een Chromecast aan, omdat verbinden anders lastiger is.

Qua kwaliteit is deze beamer stevig, compact en eenvoudig. We verstelden de focus makkelijk en projecteerden beelden tot 200 inch. De twee ingebouwde speakers doen hun werk, maar we vonden het geluid beter met een externe speaker die je via bluetooth verbindt. Met maar liefst 50.000 branduren gaat de lamp lang mee.

We raden deze beamer van Vivid Green aan als je op zoek bent naar een makkelijk te bedienen model met intuïtieve knopjes en een handige afstandsbediening.

Voordelen:
 • Lamp gaat lang mee, 50.000 branduren
 • Bediening via intuïtieve knopjes of afstandsbediening
 • Altijd goed uitgelijnd beeld dankzij keystone correctie
 • Mogelijkheid om speakers via bluetooth te verbinden
Nadelen:
 • Voor streamen heb je een Chromecast nodig
 • Minder geschikt voor overdag
 • Geen 4K-ondersteuning
Check Prijs op Bol.com
Grootste Projectie Keuze

Strex Mini Beamer

De Strex Mini Beamer is een model dat grote projecties mogelijk maakt tot maximaal 300 inch.

Deze projector zorgt voor beelden tot 1080P, oftewel Full HD. Deze beamer ondersteunt geen 4K, maar we vonden de beeldkwaliteit ruim voldoende bij kleinere projecties. Bij grotere projecties (tot 300 inch) merkten we dat het beeld aan de randen iets minder scherp was. De lens van 7000 lumen is ideaal voor gebruik in de schemering of in het donker.

We vonden dit model gebruiksvriendelijk en streamden vanaf onze telefoon. Let erop dat voor de meeste streamingdiensten een Chromecast vereist is. De ingebouwde speakers zijn handig als je geen losse speaker hebt en we vonden de ventilator stil genoeg.

Dit apparaat is compact en makkelijk op te bergen. We vonden het handig dat we het op verschillende manieren konden gebruiken, bijvoorbeeld aan de muur of het plafond, of gewoon staand op tafel. De projectieafstand is 1 tot 5 meter. Je bestelt de projector zowel met als zonder scherm.

We raden dit model van Strex aan als je groot wilt projecteren in je huis zonder dat hiervoor een enorme projectieafstand nodig is.

Voordelen:
 • Maakt grote projecties tot 300 inch mogelijk
 • Projectieafstand hoeft hiervoor niet al te groot te zijn (1-5 meter)
 • Monteren aan plafond of muur mogelijk
 • Te bestellen inclusief scherm of zonder scherm
Nadelen:
 • Chromecast nodig voor streamen van bijvoorbeeld Netflix en Videoland
 • Onscherp aan de randen bij grootste formaat
Check Prijs op Bol.com
Beste Heldere Keuze

Chesto Beamer

Ben je op zoek naar een beamer met een hoge helderheid? Met 10.000 lumen is dit model van Chesto een van de hoogste scoorders.

Afgezien van onze beste algemene keuze heeft dit model de hoogste helderheid, namelijk 10.000 lumen. Dat maakt de projector ideaal voor een thuisbioscoop waarin je ook overdag films wilt kijken. Het apparaat heeft een resolutie van 1080P (Full HD) en biedt ook 4K-ondersteuning. Je projecteert beelden tot 250 inch.

Het bedienen van dit model gaat makkelijk via de afstandsbediening. We vonden het jammer dat dit niet ook via het apparaat zelf kon, waardoor je de afstandsbediening altijd nodig hebt. Er zijn ruime aansluitmogelijkheden, zoals streamen vanaf je telefoon via wifi of met een USB- of HDMI-kabel. Via bluetooth verbind je bijvoorbeeld een externe speaker, want de geluidskwaliteit van de ingebouwde speakers is iets minder.

Dit model is redelijk compact en maakt geen luide blaasgeluiden. De ruime projectieafstand (1 tot 8 meter) maakt het makkelijk om een goede plek voor de beamer te vinden. Je koopt enkel de projector of de projector plus een scherm. De meegeleverde draagtas vonden we handig om het apparaat op te bergen of mee te nemen.

We raden dit model van Chesto aan als je graag overdag films wilt kijken en dus een hoge helderheid vereist.

Voordelen:
 • Goede lichtopbrengst en helder beeld (10.000 lumen)
 • Geluidloos, waardoor je rustig films kijkt
 • Ruime projectieafstand van 1 tot 8 meter, altijd een goede plek te vinden
 • Inclusief handige draagtas om de beamer mee te nemen
Nadelen:
 • Geen bediening mogelijk op beamer zelf
 • Ingebouwde speakers iets mindere kwaliteit
Check Prijs op Bol.com
Beste Compacte Keuze

Reevi Short Throw Beamer

Als je op zoek bent naar een compacte en draagbare short throw beamer, is dit model van Reevi een goede keuze.

De beamer biedt beelden in Full HD en heeft een helderheid van 8200 lumen, wat voldoende is voor donkere en lichte ruimtes. Op slechts 1 meter afstand projecteer je beelden van 70 inch en op 5 meter afstand is dit maar liefst 175 inch. De kwaliteit van de kleuren en contrasten was naar wens.

We vonden dit model gebruiksvriendelijk en streamden probleemloos vanaf onze smartphone. Dankzij de vele poorten sluit je dit model probleemloos aan op elk apparaat. We vonden de kwaliteit van de ingebouwde speakers goed.

We raden dit model aan als je de short throw beamer regelmatig moet verplaatsen of meenemen, wat makkelijk is in de meegeleverde draagtas.

Voordelen:
 • Compact formaat, waardoor makkelijk te verplaatsen
 • Al vanaf 1 meter afstand 70 inch beelden projecteren
 • Veel aansluitmogelijkheden, voor elk gewenst apparaat
 • Streamen vanaf smartphone mogelijk
 • Inclusief gratis draagtas
Nadelen:
 • Beamer maakt wat geluid
 • Projectiekwaliteit iets minder in lichte kamer
Check Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Keuze

SubCombines Mini Beamer

De Mini Beamer van SubCombines is een voordelige keuze en een echte aanrader bij een klein budget.

Hoewel dit model niet veel kost, zijn de beelden van goede kwaliteit. De kleuren en contrasten waren mooi in een donkere ruimte, maar met een helderheid van 3000 lumen is het beeld iets minder in een lichte kamer. Met deze ultra short throw beamer projecteer je al vanaf een halve meter afstand.

Bedienen doe je via de afstandsbediening, maar ook streamen met wifi is mogelijk. Aansluiten doe je via USB-poorten, maar er is geen HDMI-aansluiting. De projector is compact en makkelijk mee te nemen, heeft ingebouwde luidsprekers en is makkelijk te installeren.

We raden dit model van SubCombines aan als je een budgetvriendelijk model zoekt dat over alle basisfunctionaliteiten beschikt.

Voordelen:
 • Ultra short throw beamer: projecteren vanaf halve meter afstand
 • Bedienen via afstandsbediening of streamen vanaf smartphone
 • Compact en makkelijk mee te nemen
 • Vriendelijk geprijsd
Nadelen:
 • Geen HDMI-aansluiting
 • Beeld lijkt iets minder scherp dan Full HD
Check Prijs op Bol.com

Waar moet je op letten met het kopen van een short throw beamer? 

 • Throw ratio: de throw ratio bepaalt de verhouding tussen de afstand waarop de beamer vanaf het scherm geplaatst wordt en de grootte van de projectie. Een short throw beamer heeft ten minste een throw ratio van 1:1. Vanaf 0,3:1 is er sprake van een ultra short throw beamer.
 • Beeldkwaliteit: de beeldkwaliteit van een beamer is van groot belang. Een hogere resolutie zorgt voor scherpere beelden, wat prettig is bij het kijken van films of het geven van presentaties. Let dus op de resolutie van de beamer.
 • Helderheid: de helderheid van de beamer, gemeten in lumen, bepaalt hoe goed je het beeld ziet in een verlichte ruimte. Een beamer met een hoge lumen-waarde geeft ook bij daglicht een duidelijk beeld.
 • Contrast ratio: dit geeft de verhouding aan tussen het helderste wit en het donkerste zwart dat de beamer kan weergeven. Een hogere contrast ratio zorgt voor levendigere en realistischere kleuren.
 • Aansluitmogelijkheden: controleer welke aansluitingen de beamer heeft. Denk aan HDMI voor je laptop of USB voor een flash drive. Zo weet je zeker dat je al je apparaten kunt aansluiten.
 • Geluidsniveau: beamers kunnen geluid maken, vooral als ze hard werken om een groot en helder beeld te geven. Een stille beamer is prettiger in gebruik, zeker als je een film kijkt of een presentatie geeft.
 • Prijs: uiteindelijk speelt ook de prijs een rol. Bedenk wat je budget is en wat je belangrijk vindt in een projector. Zo maak je een keuze die past bij jouw wensen en budget. 

Door rekening te houden met deze factoren, kom je tot de keuze voor de short throw beamer die het beste bij je past.

De voordelen van short throw beamers

 • Geringe projectieafstand: een short throw beamer projecteert grote beelden vanaf een korte afstand. Dit is ideaal voor kleine ruimtes zoals vergaderzalen, woonkamers of slaapkamers waar je niet altijd de mogelijkheid hebt om de beamer ver van het projectiescherm te plaatsen.
 • Minimaliseert schaduweffecten: doordat de beamer dicht bij het projectiescherm staat, loop je minder risico om je eigen schaduw op het scherm te werpen tijdens een presentatie of filmvertoning. Dit resulteert in een ononderbroken, helder beeld.
 • Eenvoudige installatie: short throw beamers zijn compact en gemakkelijk te installeren. Je hoeft je geen zorgen te maken over ingewikkelde kabels of het vinden van de perfecte plek ver van het scherm.
 • Bespaart ruimte: door de korte projectieafstand is er minder ruimte nodig tussen de beamer en het projectiescherm. Dit betekent dat je meer ruimte overhoudt voor andere dingen in de kamer, zoals meubels of apparatuur.
 • Minder last van omgevingslicht: omdat de beamer dichter bij het scherm staat, is er minder kans dat omgevingslicht het beeld verstoort. Hierdoor kun je genieten van heldere en levendige beelden, zelfs in kamers die niet volledig verduisterd zijn.
 • Minder geluidsoverlast: short throw beamers produceren minder geluid dan traditionele beamers. Dit betekent dat je ongestoord kunt genieten van je film of presentatie, zonder afgeleid te worden door het zoemen van de beamer. 

Met een short throw beamer profiteer je dus van gemak, flexibiliteit en kwaliteit. Je geniet van grootse beelden, zelfs in kleine ruimtes, en vermijdt veelvoorkomende problemen zoals schaduweffecten en geluidsoverlast. Bovendien bespaar je ruimte en kosten. Een ideale keuze voor zowel thuis als op kantoor.

Conclusie

Een short throw beamer is de perfecte oplossing voor kleine woonkamers of vergaderzalen: vanaf een kleine afstand projecteer je in hoge kwaliteit. 

Tijdens onze test kwam de Strex Beamer als beste algemene keuze naar voren. De hoge beeldresolutie en helderheid zorgen voor scherp beeld, er zijn ruime aansluitmogelijkheden en dit model is makkelijk in gebruik.

Voor hoog gebruiksgemak raden we de Vivid Green Projector aan, die te bedienen is via intuïtieve knopjes en een afstandsbediening, maar die ook via wifi kan streamen vanaf je telefoon. Voor grote projecties tot 300 inch raden we de Strex Mini Beamer aan.

Wil je de beamer meenemen voor vergaderingen of filmavonden? Dan is de Reevi Short Throw Beamer met zijn compacte formaat en handige draagtas een uitstekende keuze. 

Wat je behoeften ook zijn, met deze lijst vind je de perfecte short throw beamer!

Veelgestelde vragen 

Hoe werkt een short throw beamer precies?

Dit apparaat gebruikt een speciale lens die het beeld over een korte afstand kan projecteren. Dat betekent dat je hem dichter bij het scherm kunt plaatsen en nog steeds een groot, helder beeld krijgt.

Is een short throw beamer geschikt voor mij?

Als je vaak presenteert in kleine ruimtes, is een short throw beamer ideaal voor jou. Het grote voordeel is dat je niet in het geprojecteerde licht hoeft te staan, wat vaak gebeurt bij traditionele beamers.

Wat is het verschil tussen een short throw beamer en een gewone beamer?

Het belangrijkste verschil is de afstand tot het scherm. Bij een gewone beamer heb je een grotere afstand nodig voor een groot beeld, terwijl een short throw beamer hetzelfde beeld op een kortere afstand kan projecteren.

Welke resolutie moet ik kiezen voor mijn short throw beamer?

De keuze voor de resolutie hangt af van waar je de beamer voor gaat gebruiken. Voor presentaties is een lagere resolutie voldoende, maar voor films of games wil je waarschijnlijk een hogere resolutie voor betere beeldkwaliteit.

Hoeveel kost een short throw beamer?

De prijs van een short throw beamer varieert. Goedkopere modellen zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer €120, terwijl high-end modellen wel €1000 kunnen kosten. Bedenk wat je nodig hebt en kies op basis daarvan het juiste model.

Hoe onderhoud ik een short throw beamer?

Houd de lens van de beamer schoon en stofvrij voor de beste beeldkwaliteit. Vervang de beamerlamp op tijd, want een oude lamp kan de beeldkwaliteit verminderen. Lees altijd de handleiding voor specifieke onderhoudsinstructies.

Dokter Fit