Saturatie: De 7 Meest Gestelde Vragen

Saturatie: De 7 Meest Gestelde Vragen

Wat is saturatie, hoe werkt een saturatiemeter en welke is het beste? Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen over zuurstofsaturatie. Heb je een andere vraag? Dan kun je onderaan de pagina een reactie achterlaten. We zullen deze dan zo snel mogelijk beantwoorden.

Wat is een saturatiemeter?

Een saturatiemeter of oximeter is een hulpmiddel om het zuurstofgehalte in je bloed te bepalen. De meeste saturatiemeters hebben de vorm van een knijper, die je op je vinger doet. Een saturatiemeter werkt net zo simpel als een thermometer: je drukt op de knop, plaatst hem op je lichaam en kunt na enkele seconden de waarde aflezen.

Waarom moet je saturatie meten?

Zuurstofsaturatie zegt iets over de gezondheid van je ademhaling. Daarom is het voor bijvoorbeeld longpatiënten belangrijk om te weten wat hun saturatie is. Op basis van hun saturatie waarde kunnen zij dan bepalen hoeveel medicatie ze nodig hebben. Maar ook voor sporters en bergwandelaars is saturatie een belangrijke waarde. Bij inspanning of in de bergen kan je zuurstofsaturatie namelijk dalen. Een te lage saturatie is gevaarlijk, omdat je dan misschien niet genoeg zuurstof krijgt. Daarom is het belangrijk om saturatie te meten. Dat kan met een saturatiemeter.

Wanneer moet je saturatie meten?

Het is goed om je saturatie te meten als je benauwd bent of moeite hebt met ademhalen (kortademig). Ook als je snel moe bent kan dit door een lage zuurstofsaturatie komen. Veel longpatiënten meten hun saturatie regelmatig om inzicht te krijgen in het verloop van hun aandoening. Zo ontdek je welke factoren van invloed zijn op je zuurstofpercentage. Bergwandelaars doen er goed aan om hun saturatie in de gaten te houden als ze op grote hoogte komen.

Hoe werkt een saturatiemeter?

saturatiemeter op vinger

Een saturatiemeter werkt door absorptie van twee soorten licht: rood en infrarood. Als je een saturatiemeter op je vinger knijpt, dan wordt dit licht aan één kant uitgezonden. Dat gebeurt met LED-lampjes. Aan de andere kant van de saturatiemeter zit een fotocel. Die meet hoeveel licht er door de vinger is gekomen. Op basis van die informatie wordt het zuurstofgehalte van je bloed berekent, je saturatie dus.

Hoe moet ik saturatie meten?

Zo kun je betrouwbaar je saturatie meten met een saturatiemeter:

1. Ga voordat je de zuurstofsaturatie meet 10 minuten rustig zitten of liggen.
2. Warm je handen op voordat je start met meten.
3. Steek je wijsvinger met de nagel omhoog in de saturatiemeter.
4. Na ongeveer 10 seconden kun je je zuurstofsaturatie aflezen. Soms duurt het iets langer, wacht dan rustig af.

Let op: de meting kan minder betrouwbaar zijn als je handen erg koud zijn of als je nagellak draagt. Als de meting niet lijkt te kloppen, probeer het dan direct nog een keer.

Bron: St. Anthonius Ziekenhuis

Wat is een gezonde saturatie waarde?

Een gezonde saturatiewaarde is tussen de 95% en de 99%. Mensen met COPD hebben standaard een lagere waarde, tussen de 88-92%. Ook bij sommige andere longaandoeningen, zoals het coronavirus, komen lage saturatiewaarden voor. Als je twijfelt aan de waarde of last hebt van je ademhaling, dan kun je daarover het beste met een arts overleggen.

Wat is de PI waarde bij een saturatiemeter?

PI is een afkorting voor Perfusie-Index. Perfusie betekent doorbloeding. De pi waarde geeft aan hoe krachtig de doorbloeding is. Deze waarde kan variëren van 0,02% (moeilijk meetbare puls) tot 20% (krachtige puls). De pi waarde is belangrijk voor de betrouwbaarheid van de saturatiemeter. Voor een nauwkeurige meting moet de perfusie-index minstens 0,05 zijn. Als de pi waarde lager is, dan is de saturatie meting mogelijk niet correct.

Welke saturatiemeter is het beste?

Er zijn veel betrouwbare saturatiemeters te koop. Om een overzicht te scheppen in het grote aantal opties hebben we een samenvatting gemaakt van drie best geteste saturatiemeters.

Dokter Fit