Vitamine B1: Wat Is Het En Waarom Heb Ik Het Nodig?
vitamine b1

Vitamine B1: Wat Is Het En Waarom Heb Ik Het Nodig?

Vitamine B1, ook wel thiamine, is onmisbaar voor een goede energievoorziening van het lichaam. Vitamine B1 ondersteunt de werking van het zenuwstelsel en de hartspier en deze zijn belangrijk voor een gezond leven. Vitamine B1 zit in veel voedingsproducten zoals brood en melk. Bij een tekort aan vitamine B1 kunnen er voor het lichaam afwijkingen ontstaan. 

Wat is vitamine B1 (thiamine)?

Vitamine B1 is een in water oplosbare vitamine. Dit is een van de redenen waarom het lichaam vitamine B1 goed opneemt. Vitamine B1 haal je op een natuurlijke manier uit verschillende levensmiddelen. Daarnaast wordt hij toegevoegd aan sommige levensmiddelen en verkocht als supplementen. Vitamine B1 bevordert de groei en werking van sommige cellen in het lichaam. Van de volledige inname van vitamine B1 wordt er een klein deel opgeslagen in de lever. Daarom is het belangrijk dat je deze vitamine dagelijks binnenkrijgt.1

Waar zit vitamine b1 in?

Vitamine B1 komt voor in veel (dagelijkse) producten. De natuurlijke producten waar vitamine B1 in voorkomt zijn vlees, vis en volle granen (volkoren). Daarnaast wordt het toegevoegd aan brood, ontbijtgranen en babyvoeding. Hieronder staat een lijstje waarin wordt weergegeven hoeveel milligram vitamine B1 er in welk product zit. 

Vitamine B1 per portie productMilligram
1 snee volkorenbrood (35 gram)0.04
1 gekookte aardappel (70 gram)0.03
1 grote lepel gekookte groente (50 gram)0.03
1 stukje vlees (gaar, 70 gram)0.34
1 glas melk (150 ml) 0.05

Hieruit blijkt dat er relatief de meeste vitamine B1 te vinden is in een stukje (gaar) vlees. Naast bovengenoemde producten komt vitamine B1 ook voor in vis, (verrijkte) ontbijtgranen, bonen, linzen, groene erwten, noedels, rijst, zonnebloempitten en yoghurt. 

Beste Vitamine B Supplement

Natuurlijk Presteren Vitamine B-Complex

Bij B-vitaminen kun je het beste een geheel B-complex innemen. Alle B-vitaminen werken namelijk met elkaar samen.  Natuurlijk presteren levert volgens ons het beste topkwaliteit vitamine B-complex. Ze gebruiken alleen de actieve vormen van de B-vitaminen in een veilige dosering. 

Ze gebruiken vitaminen waar mensen vaker een tekort aan hebben, of niet goed opnemen juist in een hogere dosering (B12). 

De vitamine B6, die mensen gemakkelijker overdoseren hebben ze juist lager gedoseerd én we gebruiken de actieve vorm (waarbij geen stapeling optreedt in het bloed).

Voordelen:
 • Meest volledige vitamine B-complex
 • Zorgvuldig gedoseerd
 • Inclusief Choline, Quatrefolic® en Vitamine C voor betere werking
 • Goede prijs/kwaliteit
Check Prijs op Bol.com

Hoeveel vitamine B1 heb ik nodig per dag?

Deze hoeveelheid is leeftijdsgebonden. Hoe ouder je wordt, hoe hoger de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine B1 is. Ook voor andere belangrijke vitamines geldt dat wanneer je ouder wordt je een grotere hoeveelheid nodig hebt. De hoeveelheid vitamine B1 die je dagelijks nodig hebt hangt af van je geslacht, leeftijd, of je zwanger bent en of je borstvoeding geeft. Over het algemeen geldt: hoe ouder je wordt, hoe meer vitamine B je nodig hebt. Hieronder staan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden vitamine B1 (in milligram).  

Categorie/leeftijd Dagelijkse aanbeveling vitamine B1
0-1 jaar (m/v)0.2 mg/dag 
1-3 jaar (m/v)0.3 mg/dag 
4-8 jaar (m/v)0.5 mg/dag 
9-13 jaar (m/v)0.8 mg/dag 
14-17 jaar (m/v)1.1 mg/dag 
Zwangere vrouwen0.1 mg/dag 
Vrouwen die borstvoeding geven1.7 mg/dag 
Volwassen vrouwen*0.7-0.8 mg/dag 
Volwassen mannen*0.9-1.2 mg/dag 

* Voor volwassen mannen en vrouwen is de aanbevolen inname van vitamine B1 gebaseerd op de dagelijkse calorie inname. De getallen hierboven zijn gebaseerd op een voedingsinname volgens de schijf van vijf. 

Waar is vitamine B1 goed voor?

Vitamine B1 speelt een belangrijke rol bij het halen van energie uit voedsel. Dit gebeurt door het omzetten van koolhydraten. Het is vastgesteld dat voldoende vitamine B1 bijdraagt aan onder andere:

 • het goed functioneren van het hart2
 • een goed werkend metabolisme dat energie levert
 • een goed functionerend zenuwstelsel
 • normale psychologische gezondheid

Vitamine B1 tekort

Tekenen dat je lijdt aan een vitamine B1 tekort kunnen makkelijk over het hoofd worden gezien. Dit komt omdat de symptomen vaag en specifiek zijn. Daarnaast kan er ook sprake zijn van symptomen die ook voorkomen bij andere onderliggende oorzaken. Bij een tekort raden wij het vitamine B supplement van Natuurlijk Presteren aan.

Symptomen vitamine B1 tekort

Er zijn verschillende symptomen die te maken kunnen hebben met een tekort aan vitamine B1. Hieronder vind je een lijst waarin de symptomen worden genoemd:

 • Verlies van eetlust: je hebt minder of helemaal geen honger
 • Vermoeidheid: je voelt je moe en niet fit
 • Prikkelbaar: je bent sneller geprikkeld dan normaal
 • Zenuwbeschadiging: zoals tintelingen in je lichaam of slapheid
 • Tintelende armen en benen: het gevoel van slapende ledematen
 • Wazig zicht: het afnemen van je normale/scherpe zicht
 • Misselijkheid en overgeven: een gevoel van niet lekker zijn en willen braken
 • Verwarring/hallucinatie: moeite hebben met het kunnen onderscheiden van de werkelijkheid

Gevolgen van vitamine B1 tekort

De gevolgen houden logischerwijs verband met de symptomen en worden hieronder genoemd:

 • Gewichtsverlies
 • Grotere behoefte aan rust en slaap
 • Overprikkeld
 • Wegvallen van functies van het lichaam
 • Zwak gevoel in benen en armen
 • Slecht zicht / moeite met kijken
 • Het niet binnen houden van (gezonde) voeding
 • Verwardheid 

Te veel vitamine B1 

Het is niet bekend dat er fysieke of mentale problemen of klachten kunnen ontstaan bij een (te) hoog gehalte aan vitamine B1 in het lichaam. Het lichaam plast een eventueel overschot op een natuurlijke manier uit. Om deze reden bestaat er geen bovengrens voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B1.

Vitamine B1 supplementen

Supplementen komen voor in veel verschillende uitvoeringen. Ze bestaan in onder andere pillen, capsules, drankjes, oliën en kauwtabletten. Wanneer je het idee hebt dat je lichaam beschikt over onvoldoende vitamine B1 kun je ervoor kiezen om dit gehalte te verhogen door middel van supplementen. Kies in dit geval een uitvoering van het supplement dat je voorkeur heeft. Daarnaast wordt aangeraden om altijd de bijsluiter van het supplement te lezen bij gebruik. Je kunt er ook voor kiezen om informatie over het supplement te verkrijgen bij jouw apotheek. Het is ook mogelijk om het supplement hier aan te schaffen. 

Veel gestelde vragen

Wat zijn de symptomen van een vitamine B1 tekort?

– Verlies van eetlust
– Vermoeidheid
– Prikkelbaar
– Zenuwbeschadiging
– Tintelende armen en benen
– Wazig zicht
– Misselijkheid en overgeven
– Verwarring/hallucinatie

Hoe kom ik aan voldoende vitamine B1?

Eet genoeg groente, aardappelen, vlees(gaar), vis, (verrijkte) ontbijtgranen, bonen, linzen, groene erwten, noedels, rijst, zonnebloempitten en yoghurt. 

Waar kun je vitamine B1 supplementen kopen?

Er zijn veel locaties waar je vitamine B1 kunt kopen. Zo kan dit onder andere bij de drogist, supermarkt en apotheek. Ook kun je vitamine B1 online bestellen. 

Kan ik vitamine B1 slikken in combinatie met andere medicijnen of vitamines?

Er zijn geen negatieve bijwerkingen bekend over het slikken van deze vitamine in combinatie met andere middelen. Dit weerhoudt je er dus niet van om de vitamine te slikken in combinatie met andere vitamines of medicijnen.

Bronnen

1 Thiamin – Vitamin B1

2 Quali®-B (Vitamin B1)

Geschreven door
Jaap Nielen
Dokter Fit