Wanneer spreken we eigenlijk van een verslaving? 

Wanneer spreken we eigenlijk van een verslaving? 

Wanneer is iets een verslaving? Of wanneer kan je zeggen dat iemand verslaafd is? Dat is een vraag waar veel mensen mee worstelen. Het gebruik van verdovende middelen hoeft immers niet direct te betekenen dat er ook sprake is van een verslaving. Zo wordt alcohol door heel wat Nederlanders gedronken, maar is zeker niet iedereen alcoholist. Verslaving is een heuse ziekte. Het is een ziekte die zich niet alleen manifesteert in de hersenen, maar in het gehele lichaam.

We spreken van de term verslaving vooral als men verdovende middelen zoals alcohol en drugs misbruikt. Soms kunnen activiteiten echter ook een verslaving vormen. Denk bijvoorbeeld aan een gok- of seksverslaving.

Mensen die last hebben van een verslaving kampen met verschillende problemen. Van problemen thuis en op het werk tot lichamelijke problemen zoals lever- en hartziekten. In de meeste gevallen moeten zij bijgestaan worden door een afkickkliniek om volledig clean te worden. Dit zelf doen is erg lastig. 

Criteria voor een verslaving 

We spreken van een verslaving als iemand de onweerstaanbare drang heeft om iets te gebruiken of te doen. Het verlangen is dusdanig groot dat dit bijna niet geweigerd kan worden. In veel gevallen is er bijna geen sprake meer van een behoefte of drang, maar is het noodzaak geworden om te gebruiken. Gebeurt dit niet, dan kunnen zij heel veel lichamelijke ongemakken ervaren. Bij een verslaving wordt doorgaans uitgegaan van de volgende criteria:

  • Een middel of activiteit is onmisbaar om te kunnen functioneren. Zonder dit gebruik lukt het je niet om je dagelijkse activiteiten te ondernemen.
  • Er is sprake van gewenning. Je hebt dus steeds meer van het middel nodig om hetzelfde resultaat te behalen.
  • Als je niet gebruikt, leidt dit tot heel veel onrust en lichamelijke en mentale klachten. Hierbij denk je aan lichamelijke ongemakken zoals hoofdpijn, trillen en zweten, maar ook aan geestelijke klachten zoals agressie, paniek en algemene onrust in je hele lichaam. Dit gevoel stopt pas weer zodra je weer gebruikt.
  • Je bent constant in je hoofd bezig met het middel. Wanneer je gaat gebruiken, hoeveel je gebruikt en hoe of waar je dit gaat kopen. 

Is het mogelijk om te genezen van een verslaving? 

Eens verslaafd, altijd verslaafd. Hoogstwaarschijnlijk heb je die opmerking al eens gehoord. Maar is dat wel zo? Is het daadwerkelijk zo dat het niet mogelijk is om volledig te herstellen van een verslaving?

Herstellen van een verslaving is wel degelijk mogelijk. Maar het zal wel een gevoelige plek blijven. Zo zijn er mensen met een verslaving aan coke die jaren clean weten te blijven en na een moeilijk moment in hun leven toch weer volledig terugvallen in hun verslaving. Dit zien we ook terug bij alcoholisten. Zij kunnen enkel clean blijven door volledig te stoppen met alcohol. Ook geen drankje op een feestje dus. Want één drankje kan al genoeg zijn om de verslaving volledig terug te laten komen.

Genezen van een verslaving vraagt heel veel moed, doorzettingsvermogen én de juiste hulp. Terugval is mogelijk, maar hoeft zeker niet. 

Dokter Fit