Welke natuurlijke fitness supplementen zijn er?

Welke natuurlijke fitness supplementen zijn er?

De laatste jaren zien we het steeds meer voorbijkomen; supplementen als aanvulling op voeding. Sporters maken vaak gebruik van natuurlijke supplementen zoals ashwagandha, eiwitpoeder en creatine, om hun sportprestaties te verbeteren. Fitness supplementen zijn ook bedoeld om spiergroei te ondersteunen of spierherstel te versnellen. Er zijn steeds meer verschillende soorten supplementen op de markt, wij leggen je uit welke er zijn en waarvoor ze dienen.

Eiwitpoeders

Eiwitpoeder is de meest gebruikte en meest gangbare aanvulling op voeding voor sporters. Het is gemaakt van zuivel of plantaardige bronnen om de eiwitinname te verhogen. Eiwitten zijn nodig voor het opbouwen van de spieren, ze worden ook wel gezien als de bouwstenen van een spier. Sporten, vooral krachttraining, beschadigt de spiervezels licht, eiwitten helpen weer bij het opbouwen van de spier. Belangrijk is dus dat de het eiwitniveau na het sporten weer wordt aangevuld. Hier worden vaak eiwitpoeders en proteïneshakes voor ingenomen, een van de snelste manieren om veel eiwitten binnen te krijgen. Eiwitpoeder is verkrijgbaar bij verschillende fitnessmerken, vooral de online wereld van fitnesssupplementen is erg uitgebreid.

Creatine

Creatine is een populair supplement onder de sporters en fitnessfanaten. Het wordt vooral gebruikt als aanvulling op zware krachttrainingen. Creatine draagt bij aan de explosiviteit tijdens het sporten en zorgt ervoor dat je spieren sneller herstellen. Het is vooral verkrijgbaar in poedervorm en kan toegevoegd worden aan maaltijden of water. De perfecte aanvulling voor betere sportprestaties en snellere spiergroei.

Magnesium

Magnesium speelt een belangrijke rol in je spieren. Het helpt namelijk bij de overdracht van zenuwimpulsen en bij spiercontractie en -ontspanning. Spierkrampen en stijfheid kunnen deels voorkomen worden door het frequent innemen van magnesium. Daarnaast is het mineraal betrokken bij de productie van een van de meest primaire energiebronnen voor de spieren. Zeker bij duursporten is magnesium een goede aanvulling op de voeding. Echter, magnesium kan vervelende bijwerkingen hebben bij overmatig gebruik, zoals maagklachten. Het mineraal zit vooral in voeding zoals peulvruchten, noten, groene bladgroenten en volkorenproducten, maar kan dus ook ingenomen worden met een fitness supplement.

Ashwagandha

Ashwagandha wordt al decennia lang gebruikt in de alternatieve geneeskunde vanwege de positieve effecten op het lichaam en de gezondheid. Het kruid komt veel voor in de Ayurvedische geneeskunde, een traditionele vorm van geneeskunde in India. Ashwagandha heeft vele voordelen op de gezondheid en kan ondersteunen bij het verbeteren van sportprestaties. Het kruid staat bekend als een adaptogeen. Ashwagandha helpt dus het lichaam met het aanpassen aan stress. Daarnaast verbetert het de kwaliteit van slaap en heeft het ontstekingsremmende eigenschappen. Ashwagandha is meestal verkrijgbaar in capsules en kan makkelijk met water worden ingenomen bij een maaltijd.

Cafeïne

Cafeïne is een populair supplement om verschillende redenen. Concentratie en alertheid verbeteren vaak na de inname van cafeïne. Voor sporten die zowel mentale als fysieke alertheid vereisen, is dit een goede aanvulling. Cafeïne heeft een oppeppend effect, dit geeft meer energie en stimuleert het vetmetabolisme. Het lichaam wordt door cafeïne aangestuurd om vetzuren te gebruiken als energiebron. Cafeïne heeft vele voordelen voor fysieke prestaties, maar kan ook negatieve effecten hebben. Bijwerkingen van cafeïne zijn vaak nervositeit, slaapproblemen en hartkloppingen. Cafeïne moet met mate en niet te dicht voor het slapen worden ingenomen.

Calcium

Calcium draagt bij aan verschillende functies die de algehele prestaties en gezondheid van sporters verbeteren. Het mineraal speelt een grote rol bij het behoud van sterke botten. Bij high-impact sporten zoals hardlopen of verschillende teamsporten, is calcium essentieel. De gezondheid van de botten blijft zo behouden wat de kans op blessures en botbreuken kan verminderen. Calcium zit in verschillende voedingsbronnen, zoals zuivelproducten, noten, zaden en groene bladgroenten. Wanneer het calciumniveau te laag is, kan er gekozen worden om dit in te nemen via capsules.

Het innemen van natuurlijke fitness supplementen kan een positieve werking hebben op sportprestaties. Zorg wel dat je dit met mate doet en bij gebruik van andere medicijnen, altijd een specialist inschakelt. De supplementen moeten een aanvulling zijn op het huidige voedingspatroon. Een gezonde levensstijl is de basis voor betere prestaties in trainingen of wedstrijden.

Dokter Fit