Hoe val je gezond af met sapjes?

Hoe val je gezond af met sapjes?

We worden ons steeds meer bewust van het feit dat gezonde voeding en voldoende beweging belangrijk zijn om ons niet alleen fysiek, maar ook mentaal fit te voelen. Mede daardoor zien we ook dat mensen steeds bewuster zijn van wat ze eten. Uiteraard zijn er een aantal uitzonderingen, maar een groot deel van de mensen let wel op wat ze eten. Het is dus ook niet zo gek dat steeds meer mensen ervoor kiezen om bijvoorbeeld een speciaal dieet te volgen, om net even die laatste paar overtollige kilo’s kwijt te raken. Een van de manieren die hiervoor kan worden gebruikt, is door het volgen van een 3, 5 of 7-daagse sapkuur. Hoe dit precies werkt en hoe je er gezond mee kunt afvallen, vertellen we je nu.

Het volgen van een sapjes dieet

Grote kans dat je wel eens in je omgeving of via het internet iets hebt gehoord, gezien of gelezen over een sapjesdieet. Dit is een vorm van detox, waarbij je gedurende een korte periode niets anders drinkt dan verse groente- en fruitsappen. Dit heeft als voordeel dat je tijdens het volgen van een sapjes dieet niet alleen je lichaam ontgift, maar vaak ook nog de nodige kilo’s kwijtraakt. Dit komt doordat je gemiddelde calorie-inname natuurlijk een stuk lager ligt dan wanneer je normaal ‘vast’ voedsel eet. Het enige wat wel belangrijk is, is dat je zorgt voor kwalitatief hoogwaardige sappen. Juist omdat dit het enige is wat je gedurende een bepaald aantal dagen binnenkrijgt, kun je je dus wel voorstellen dat ze vol vitamines en mineralen moeten zitten.

Kiezen voor de juiste ingrediënten

Nu je weet waarom sapjes zo handig kunnen zijn voor gewichtsverlies, is het tijd om te kijken welke ingrediënten je het beste kunt gebruiken. Groene bladgroenten zijn een uitstekende keuze, omdat ze laag zijn in calorieën, maar hoog in voedingsstoffen. Denk aan spinazie, boerenkool, sla en paksoi. Fruit is natuurlijk een heerlijke toevoeging. Wel is het belangrijk om te kiezen voor fruitsoorten zoals bessen en appels, die een lage glycemische index, wat aangeeft hoe snel koolhydraten in de darmen worden verteert en vervolgens als glucose worden opgenomen in het bloed. Op deze manier zorg je ervoor dat het fruit dat je binnenkrijgt, ook volzit met de juiste vitamines en mineralen.

Zorg dat je voldoende drinkt

Dat een sapjesdieet bij uitstek geschikt is om wat kilo’s kwijt te raken en ook je lichaam te ontgiften is inmiddels wel duidelijk. Toch zien we dat veel mensen die zo’n dieet volgen, een belangrijk ding vergeten: en dat is het drinken van voldoende water. De reden dat dit zo belangrijk is, is omdat je lichaam in deze periode ontzettend veel afvalstoffen wil afvoeren, maar dat alleen goed lukt op het moment dat je voldoende water drinkt. Wen jezelf daarom dus ook aan om bijvoorbeeld iedere twee uur een glas water te drinken of zet een flesje water op je bureau. Je zult merken dat wanneer je voldoende drinkt, je je niet alleen veel fitter voelt, maar het ook veel eenvoudiger is om vol te houden. Door het drinken van water krijg je namelijk een verzadigd gevoel, wat bijdraagt aan het makkelijker vol kunnen houden van dit dieet.

Dokter Fit