De Top 10 Infraroodlampen
Infrarood lamp featured image

De Top 10 Infraroodlampen

De infrarode straling van een infraroodlamp voelt niet alleen warm aan, maar biedt diverse gezondheidsvoordelen. Zo voorkomt of vermindert het spierpijn, verbetert het je huid en helpt het je te ontspannen en beter te slapen.

Ik gebruik mijn infraroodlamp vooral na het sporten, omdat ik snel spierpijn krijg en merk dat de lamp hier een positief effect op heeft. Ook helpt de lamp me ontspannen, waardoor ik heerlijk slaap ’s avonds.

In deze top 10 zet ik de beste infraroodlampen voor verschillende situaties op een rij: van gebruiksvriendelijke modellen tot draagbare infraroodbanden en lampen met meerdere functies.

Beste infraroodlamp overzicht

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste-algemene-infrarood-lamp Beste algemene keuze Check Prijs
Meest-luxe-infrarood-lamp Meest luxe keuze Check Prijs
Beste-prijs-kwaliteitverhouding-infrarood-lamp Beste prijs-kwaliteitverhouding Check Prijs
Meest-gebruiksvriendelijke-infrarood-lamp Meest gebruiksvriendelijke keuze Check Prijs
Veelzijdigste-infrarood-lamp Veelzijdigste infrarood lamp Check Prijs
Beste-verstelbare-infrarood-lamp Beste verstelbare keuze Check Prijs
Beste-draagbare-infrarood-lamp Beste draagbare keuze Check Prijs
Beste-infrarood-lamp-voor-op-tafel Beste keuze voor op tafel Check Prijs
Meest-compacte-infrarood-lamp Meest compacte keuze Check Prijs
Beste-goedkope-infrarood-lamp Beste goedkope keuze Check Prijs

De 10 beste infraroodlampen onderzocht

Beste Algemene Keuze

Liroma 600W Infraroodlamp

4.8

Deze infraroodlamp van Liroma verlicht pijn, vermindert stijfheid en stress, en bevordert een gezonde bloedcirculatie.

Met een vermogen van 600 Watt en twee lampen is dit model krachtig en zorgt het voor lichtinval van twee hoeken. Dit model heeft een korte golf, wat betekent dat de straling met name werkzaam is op de huid en niet tot in de spieren doordringt. De lamp was effectief bij huidproblemen zoals acne, ter bevordering van de bloedcirculatie en om te ontspannen.

We vonden de lamp gebruiksvriendelijk met bediening op de lamp zelf en via een afstandsbediening. De timer zorgde ervoor dat we precies een halfuur onder de lamp zaten zonder constant de klok in de gaten te houden. De gaasafdekking zorgde ervoor dat we de hete lamp niet aan konden raken en ook de ventilatie aan de zijkanten droeg bij aan de veiligheid.

Dit model is steviger vergeleken met voorgaande modellen, wat komt door de kruisvoet die ervoor zorgt dat de lamp niet om kan vallen. Dit model is zuinig in gebruik en in hoogte en hoek verstelbaar.

We raden deze infraroodlamp van Liroma aan voor het effectief behandelen van de huid. Als je wilt dat de straling tot diep in de huid doordringt, kies je beter voor een model met een lange golflengte.

Voordelen:
 • Krachtig en effectief op de huid
 • Staat extra stevig door vernieuwde kruisvoet
 • Hoogte en hoek volledig instelbaar
 • Gaasafdekking lamp voor veiligheid
 • Met handig bakje om spullen in te leggen
 • Zeer zuinig in gebruik
Nadelen:
 • Neemt veel ruimte in beslag
 • Golflengte dringt niet diep door in huid
 • Afstandsbediening zonder batterij geleverd
Check Prijs op Bol.com
Meest Luxe Keuze

Loptimize Rood Lichttherapie Lamp Maxi 2.0

4.7

Als je op zoek bent naar een luxe en krachtige rood lichttherapie lamp, is dit model van Loptimize een goede keuze.

De lamp heeft een vermogen van 1000 Watt, wat krachtiger en efficiënter is dan de meeste concurrerende modellen die tot 600 Watt gaan. Je profiteert van twee soorten licht: rood licht dat op de huid werkt en infrarood licht dat door de huid dringt om spieren, botten en organen te behandelen. We konden één van beide kleuren instellen of een combinatie van de twee. De drie golfengten zorgen ervoor dat je vanuit iedere positie aan het licht wordt blootgesteld.

Deze infrarood lamp is uiterst gebruiksvriendelijk. Je gebruikt slechts twee schakelaars, één voor iedere lichtkleur. We gebruikten de lamp hangend of staand en ontvingen alle benodigdheden hiervoor, zoals een deurhaak en staalkabel.

Hoewel deze lamp minder functies heeft dan andere modellen, zoals een timer of warmteregelaar, beviel de eenvoud en kracht van dit model ons goed. De lamp is energiezuinig, veilig en flikkert niet, omdat deze op basis van fotochemisch effect werkt.

We raden deze rood lichttherapie lamp van Loptimize aan als je op zoek bent naar zeer krachtige en effectieve lichttherapie.

Voordelen:
 • Vermogen van 1000 Watt: zeer krachtig en effectief
 • Bediening met slechts twee schakelaars
 • Keuze uit infrarood licht, rood licht of een combinatie van de twee
 • Energiezuinig en veilig in gebruik
 • Lampjes flikkeren niet
Nadelen:
 • Beschikt niet over timer
 • Geen warmteregelaar
 • Prijzige keuze
Check Prijs op Loptimize.nl
Beste Prijs-Kwaliteitverhouding

Liroma 300W Infraroodlamp

4.3

Deze infraroodlamp van Liroma lijkt in veel opzichten op het 600 Watt model, maar heeft een lager vermogen en één in plaats van twee lampen.

Het vermogen van 300 Watt is voldoende om je lichaam te doen ontspannen, bloedcirculatie te bevorderen en stijfheid te verminderen. Het gaat om een korte golf, wat betekent dat de straling op de huid werkt, maar niet tot diep in de spieren doordringt. We vonden dit model vooral effectief bij huidproblemen en ter ontspanning.

Het bedienen van de lamp is eenvoudig, zowel op de lamp zelf als via de afstandsbediening. We konden de lamp makkelijk verplaatsen dankzij de kruisvoet met wieltjes, die ook nog eens stevig is. Naast stevigheid, droeg ook de gaasafdekking van de hete lamp voor extra veiligheid.

We konden een timer instellen, waardoor we bijvoorbeeld twintig minuten of een halfuur lang blootgesteld werden aan het licht zonder steeds op de klok te hoeven kijken. Dit hielp om beter te ontspannen. Je verstelt zowel de hoogte als hoek naar wens.

We raden dit model van Liroma aan als je op zoek bent naar een makkelijk verstelbare en veilige lamp. Voor straling die tot diep in de huid doordringt, kies je beter voor een model met een lange golflengte.

Voordelen:
 • Vernieuwde kruisvoet biedt extra stevigheid
 • Gaasafdekking lamp voor veiligheid
 • Zeer zuinig, laag energieverbruik
 • Hoogte en hoek volledig instelbaar
Nadelen:
 • Afstandsbediening geleverd zonder batterij
 • Golflengte dringt niet diep in huid door
 • Neemt veel ruimte in beslag
Check Prijs op Bol.com
Meest Gebruiksvriendelijke Keuze

Loptimize Rood Lichttherapie Lamp Medi 2.0

4.3

Deze rood lichttherapie lamp van Loptimize is een gebruiksvriendelijke keuze die te bedienen is met twee eenvoudige schakelaars.

De lamp heeft een vermogen van 300 Watt, wat gemiddeld is, maar iets lager dan bij de meest effectieve lampen. Je profiteert van twee soorten licht: infrarood licht dat doordringt tot in de spieren, botten en organen, en rood licht dat op de huid werkt. Je stelt één van beide kleuren in of een combinatie van de twee. Je lichaam wordt vanuit iedere positie blootgesteld aan de drie golflengten.

We vonden dit model uiterst gebruiksvriendelijk, omdat het te bedienen is met slechts twee schakelaars: één voor rood licht en één voor infrarood licht. Er zijn niet talloze knopjes of lastig af te lezen schermen, wat de bediening eenvoudig maakt. Een nadeel is dat het apparaat ook minder functies heeft en bijvoorbeeld niet over een timer of warmteregelaar beschikt.

De lampen flikkeren niet, worden niet te warm en zijn energiezuinig, omdat ze werken op basis van fotochemisch effect. Het apparaat was veilig in gebruik. We hingen de lamp op met behulp van het meegeleverde staalkabel of zetten deze neer met de standaard.

We raden dit model van Loptimize aan als je een gebruiksvriendelijk model zonder poespas zoekt dat zowel rood licht als infrarood licht biedt.

Voordelen:
 • Te bedienen met slechts twee schakelaars, zeer gebruiksvriendelijk
 • Infrarood licht, rood licht of combinatie van de twee
 • Lampen zijn energiezuinig en veilig
 • Toebehoor voor ophangen of neerzetten meegeleverd
Nadelen:
 • Beschikt niet over timer
 • Geen warmteregelaar
 • Prijzige keuze
Check Prijs op Loptimize.nl
Veelzijdigste Keuze

Liroma LED Infraroodlamp

4.6

Met deze infraroodlamp van Liroma behandel je niet alleen het huidoppervlak, maar dringt de straling ook tot dieper in de huid door.

De lamp heeft een vermogen van 600 Watt, wat gemiddeld is. Het bijzondere zijn de vier golflengten die dit model uitstraalt, waarvan 2 infraroodlicht zijn en 2 nabij-infraroodlicht. Hierdoor wordt de therapeutische werking van de lamp versterkt en dringt de straling ook tot dieper in de huid door.

We vonden de lamp gebruiksvriendelijk met drie handige knopjes. Er is een aan/uitknop, een infrarood- of nabij-infraroodmodus en een timer voor 10, 20 of 30 minuten. Je zet de lamp neer met de standaard of hangt deze op met de meegeleverde deurhanger en kabels. Let erop dat deze lamp aan de zware kant is met bijna 5 kilo gewicht.

Qua kwaliteit vonden we de lamp stevig en degelijk aanvoelen, maar de prijs vonden we aan de hoge kant voor de behuizing en 59 lampjes. Hier staat een veelzijdige werking en hoge efficiëntie tegenover.

We raden dit model van Liroma aan als je zowel het huidoppervlak als je spieren en gewrichten wilt behandelen met slechts één lamp.

Voordelen:
 • Veelzijdig met maar liefst 4 golflengten
 • Effectief op én onder huid
 • Overzichtelijke display met 3 knopjes
 • Ophangen met meegeleverde kabels en hanger
 • Timer met 3 standen
Nadelen:
 • Prijzig voor kwaliteit behuizing
 • Snoer aan de korte kant bij ophangen
 • Vrij zwaar
Check Prijs op Bol.com
Beste Verstelbare Keuze

FLEXIE Infralux 500

4.4

De FLEXIE Infralux is een verstelbare lamp die ervoor zorgt dat je in iedere positie onder de infraroodstraling kunt zitten, liggen of staan.

Met 500 Watt heeft dit model een gemiddeld vermogen. Wat we handig vonden, waren de twee lampen die we zo konden instellen dat ons lichaam vanuit twee hoeken of twee hoogtes straling ontving. Een handige functie was de dimmer met 10 standen, waardoor we de warmte konden reduceren zonder de lamp te verplaatsen.

Dit gebruiksvriendelijke model warmt binnen 3 minuten volledig op en koelt in 15 minuten af. De bediening op de lamp zelf werkte goed, maar we vonden de kwaliteit van de afstandsbediening minder. De kabel van 3 meter was handig, omdat we de lamp zo makkelijk iets van het stopcontact konden verschuiven.

De lamp heeft een kruisvoet met wieltjes en is makkelijk te verplaatsen. De Philips-lampen zijn van hoge kwaliteit en kunnen vervangen worden indien nodig. Naast de lamp ontvang je ook een oogbeschermer voor als je met je gezicht richting de straling wilt zitten.

We raden dit model van FLEXIE aan als je op zoek bent naar een verstelbaar en flexibel model met een warmteregelaar.

Voordelen:
 • Verstelbaar in hoogte en hoek voor straling op de juiste plek
 • Warmte dimmen mogelijk met 10 standen
 • Veilige en hoogwaardige Philips-lampen
 • Volledig opgewarmd in 3 minuten
 • Lang kabel van 3 meter
Nadelen:
 • Mindere kwaliteit afstandsbediening
 • Ontbrekende uitleg over standen
Check Prijs op Bol.com
Beste Draagbare Keuze

Liroma Draagbare Infrarood Rugband

4.3

Als je op zoek bent naar infraroodtherapie specifiek voor pijn in de onderrug, is dit draagbare model van Liroma een goede keuze.

Je gebruikt deze band om je onderrug om spier- en gewrichtspijn te verlichten. Het is ook mogelijk om de band voor schouders, knieën, armen of benen te gebruiken. Let erop dat de lengte van de band 130 en dat – om de band goed te kunnen sluiten – de maximale lichaamsomtrek 125 centimeter is. Voor huidproblemen op het gezicht is deze band minder geschikt.

We vonden het prettig dat we uit 3 warmtestanden konden kiezen, waarvan de hoogste 60 graden is. Dit bood onmiddellijk ontspanning en verlichtte de pijn. Met het lichte gewicht voelden we nauwelijks dat we de band om hadden.

Je gebruikt de infrarood rugband draadloos en laadt deze op met het meegeleverde kabel. De bediening op de band was voor de hand liggend en gebruiksvriendelijk. We vonden het handig dat we een timer in konden stellen.

We raden deze draagbare infrarood rugband van Liroma met name aan om spier- of gewrichtspijn op specifieke plekken, zoals de onderrug, tegen te gaan. Om huidaandoeningen als acne te behandelen, kies je beter voor een gewone lamp.

Voordelen:
 • Direct op de huid te dragen en daarmee zeer effectief
 • Draadloos met oplaadbare batterij
 • Ideaal tegen rugpijn, schouderpijn of nekpijn
 • Lichtgewicht: je voelt de band nauwelijks zitten
 • Keuze uit 40, 50 of 60 graden
Nadelen:
 • Niet geschikt voor huidproblemen gezicht
 • Alleen voor omtrek tot 125 centimeter
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Voor Op Tafel

FLEXIE Infralux 150

3.8

Deze infraroodlamp van FLEXIE is qua formaat ideaal om op een tafel of bureau te zetten, zodat je van de warmte geniet terwijl je iets anders doet.

Omdat deze bureaulamp iets kleiner is dan concurrerende modellen, heeft het ook een iets lager vermogen, namelijk 150 Watt. Dit is iets minder krachtig en effectief, maar toch merkten we een duidelijk verschil na 15 minuten per dag onder de lamp. We vonden het prettig dat de lamp in hoogte versteld kon worden en gedraaid kon worden dankzij de 3 scharnieren.

Het opwarmen en afkoelen van de lamp was snel. Binnen 3 minuten zaten we in de warmte en 15 minuten na uitschakeling was de lamp afgekoeld. Een groot pluspunt vonden we de dimmer, waarmee we de lamp in 10 standen konden dimmen. Zeker bij een tafellamp is dit belangrijk, omdat je de lamp niet altijd verder weg kan schuiven voor minder warmte.

Een minpunt is het kortere snoer van de lamp. Daardoor is het belangrijk dat je tafel in de buurt van een stopcontact staat of je gebruik maakt van een verlengsnoer. Naast de lamp ontvang je een oogbeschermer en een gebruiksaanwijzing.

We raden dit model van FLEXIE vooral voor op je tafel of je bureau aan. Als je een krachtigere lamp zoekt, kies je beter voor een staand model met een hoger vermogen.

Voordelen:
 • 10 standen om warmte te dimmen
 • Volledig opgewarmd in 3 minuten
 • Compact formaat voor op tafel
 • Hoogwaardige Philips-lamp
 • In hoogte en hoek verstelbaar
Nadelen:
 • Snoer aan de korte kant
 • Ontbrekende uitleg over standen
Check Prijs op Bol.com
Meest Compacte Keuze

Panacea ReviveTorch

3.7

De Panacea ReviveTorch is een compact en draagbaar model dat je makkelijk meeneemt, bijvoorbeeld op reis.

De lamp beschikt over 3 golflengtes, waarvan er één het huidoppervlak behandelt en de andere tot in de huid doordringen. We merkten dat de lamp minder warm werd dan concurrerende modellen, waardoor we deze dicht op de huid konden gebruiken, maar waardoor de lamp ook minder effectief was.

Deze kleine infraroodlamp is makkelijk in gebruik. Je reinigt de huid, houdt de lamp op 15 centimeter van je huid en bestraalt het te behandelen lichaamsdeel gedurende 5 minuten. We vonden dit snel, maar merkten ook dat de lamp minder geschikt is voor grotere lichaamsdelen. Voor een kleine, pijnlijke plek is dit wel voldoende.

De lamp heeft een lange levensduur en je laadt deze op via een USB-kabel. Je ontvangt tevens een beschermbril voor je ogen.

We raden de ReviveTorch met name aan om kleine, pijnlijke plekken snel te behandelen of voor roodlichttherapie onderweg. Voor een beter effect en een groter oppervlak kies je beter voor een grotere lamp.

Voordelen:
 • Compact model ideaal om mee te nemen
 • Wordt minder warm, dus dicht op huid te gebruiken
 • Kleine gebieden binnen 5 minuten behandelen
 • Lange batterijduur voor je moet opladen
Nadelen:
 • Minder geschikt voor grotere delen lichaam
 • Minder efficiënt
Check Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Keuze

Beurer IL 50 Infraroodlamp

4.3

Als je op zoek bent naar een budgetvriendelijke infraroodlamp is dit model van Beurer een goede keuze.

Met een vermogen van 300 Watt is deze lamp krachtig genoeg om te helpen bij klachten zoals spierspanning of een verkoudheid. We zetten de lamp op tafel neer en vonden het handig dat we het apparaat konden kantelen, maar misten de mogelijkheid om de hoogte te verstellen. Daarnaast vonden we de lamp groot en lomp staan.

Een handige functie is de timer die je op 1 tot 15 minuten instelt. Bedienen was makkelijk met slechts 2 knopen: een aan-uitknop en een timerknop die we meerdere keren indrukten tot de juiste tijd was ingesteld.

We vonden dit model van Beurer erg veilig dankzij de actieve ventilatie en oververhittingsbeveiliging. Ook het keramische glas met filterlens draagt bij aan de veiligheid en biedt 100% Uv-bescherming.

We raden deze infraroodlamp van Beurer aan als je een budgetvriendelijk en veilig model zoekt, maar het ontwerp minder belangrijk vindt. Let erop dat je dit model alleen op tafel gebruikt en niet kunt verstellen of ophangen.

Voordelen:
 • Timer instelbaar op 1-15 minuten
 • Actieve ventilatie en oververhittingsbeveiliging
 • Traploos instelbare kantelhoek van 0-50 graden
 • Snoeropwinder
Nadelen:
 • Lomp, groot formaat
 • Minder aantrekkelijk ontwerp
 • Niet in hoogte te verstellen
Check Prijs op Bol.com

De beste infrarood lamp vergeleken

Beste Algemene Keuze Meest Luxe Keuze Beste Prijs-kwaliteitverhouding Meest Gebruiksvriendelijke Keuze Veelzijdigste Keuze Beste Verstelbare Keuze Beste Draagbare Keuze Beste Keuze Voor Op Tafel Meest Compacte Keuze Beste Goedkope Keuze
Liroma 600W Infraroodlamp Loptimize Rood Lichttherapie Lamp Maxi 2.0 Liroma 300W Infraroodlamp Loptimize Rood Lichttherapie Lamp Medi 2.0 Liroma LED Infraroodlamp FLEXIE Infralux 500 Liroma Draagbare Infrarood Rugband FLEXIE Infralux 150 Panacea ReviveTorch Beurer IL 50 Infraroodlamp
Algemene score 4,8/5 4,7/5 4,3/5 4,3/5 4,6/5 4,4/5 4,3/5 3,8/5 3,7/5 4,3/5
Effectiviteit 5/5 5/5 4/5 4/5 5/5 4,5/5 4,8/5 3,5/5 3/5 4/5
Stralingsbereik 4,5/5 4,5/5 4/5 4,2/5 4/5 4,8/5 3,8/5 3,5/5 3/5 4/5
Gebruiksvriendelijk 4,8/5 5/5 4,8/5 5/5 4,8/5 4/5 4,5/5 4,5/5 4,5/5 4,8/5
Efficiëntie 5/5 4,5/5 4,5/5 4/5 4,5/5 4,3/5 4/5 4/5 4/5 4,5/5
Vermogen 600 W 1000 W 300 W 300 W 600 W 500 W 3000 mAH 150 W 300 W 300 W
Golflengten Korte golf 3 Korte golf 3 4 4 2 4 3 1
Prijs

€€

€€€€

€€€

€€€

€€

Waar moet je op letten bij het kopen van een infraroodlamp?

 • Soort lamp: bij het kiezen van een infraroodlamp let je wat voor type lamp het is. Er zijn staande lampen die je in hoogte en hoek verstelt, tafellampen die ideaal voor op een bureau zijn en draagbare lampen, bijvoorbeeld in de vorm van een band. Sommige infraroodlampen worden geleverd met een ophangkabel, waardoor je ze ook aan een deur kunt bevestigen.
 • Effect: het belangrijkste van een infraroodlamp is dat deze een positief effect heeft op je huid en gezondheid. Hoe effectief een lamp is, hangt onder andere af van het vermogen, de golflengten en het stralingsbereik.
 • Vermogen: het vermogen bepaalt hoe warm de lamp wordt. Hoe hoger het vermogen, hoe warmer de lamp, hoe beter de werking. Een gemiddelde infraroodlamp heeft een vermogen van 300 tot 600 Watt, maar er zijn ook krachtigere modellen verkrijgbaar.
 • Golflengten: de golflengten bepalen hoe diep de straling doordringt in je huid. Lampen met een korte golf behandelen vooral het huidoppervlak, terwijl lampen met een lange golf dieper in de spieren en gewrichten doordringen. Sommige lampen zenden meer dan één golflengte uit.
 • Stralingsbereik: hoe groter het stralingsbereik van de infraroodlamp, hoe groter het gedeelte van je lichaam dat verwarmd wordt. Let er ook op hoe dicht je op de lamp moet zitten voor het optimale effect.
 • Efficiëntie: het liefste zit je niet te lang bij de infraroodlamp, omdat het je toch beperkt in je bewegingsvrijheid. Efficiënte infraroodlampen behandelen in zo’n 10 tot 20 minuten.
 • Gebruiksgemak: over het algemeen zijn infraroodlampen gebruiksvriendelijk en hebben ze alleen enkele noodzakelijke knopjes. Sommige modellen worden met een afstandsbediening geleverd, waardoor je ook van een afstandje de temperatuur, golflengte of timer instelt.

De voordelen van warmtelampen

 • Verlicht spier- en gewrichtspijn: veel mensen gebruiken de infraroodlamp om spier- en gewrichtspijn te verminderen. De warmte heeft een positief effect op je spieren en biedt verlichting, net zoals een massage-apparaat verlichting biedt door druk en massage.
 • Vermindert huidaandoeningen: een ander voordeel van een warmtelamp is dat het huidaandoeningen kan verminderen. Uit een onderzoek blijkt dat deelnemers die blootgesteld werden aan infraroodlicht een verbeterde teint hadden en hun huid beter aanvoelde1.
 • Gaat rimpels tegen: niet alleen huidaandoeningen worden tegengegaan met infraroodlicht, maar ook rimpels kunnen verminderen. Hetzelfde onderzoek dat aantoonde dat de conditie van de huid in het algemeen verbeterde, liet ook zien dat fijne lijntjes en rimpels verminderden in slechts 12 weken tijd1.
 • Stimuleert bloedcirculatie: onderzoek toont aan dat infraroodlampen de lokale bloedcirculatie kunnen verbeteren2. De warmte van een infraroodlamp zorgt er, net als de warmte van een warmtekussen, voor dat je bloed beter circuleert en pijnklachten verminderen.
 • Helpt ontspannen: waar een daglichtlamp met fel licht juist voor extra energie zorgt, helpt infraroodlicht om te ontspannen. Je spieren raken minder gespannen en ook mentaal kom je tot rust in een warme omgeving. Door op een comfortabele plek te zitten, zoals je bed of bank, versterk je dit effect.
 • Verbetert nachtrust: mensen met slaapproblemen gebruiken verschillende middelen om beter te rusten. Zo helpt een lichttherapiebril je biologische klok ’s ochtends op weg als je moe bent, terwijl een warmtelamp je juist moe en ontspannen maakt ’s avonds.

Mijn eigen ervaring

Na het sporten krijg ik snel last van spierpijn en daarom ben ik een infraroodlamp gaan gebruiken. Mijn voorkeur gaat uit naar een staande lamp die ik makkelijk kan verstellen. Ik gebruik de lamp vooral na het trainen om tijdens het stretchen mijn spieren te ontspannen. Echter, omdat de lamp verstelbaar is, kan ik deze ook op de bank gebruiken.

De soorten infraroodlampen

 • Lange golf: een warmtelamp met een lange golf heeft een golflengte tussen 7 en 14 micrometer. Dit type lamp is met name geschikt voor het verwarmen van diepe spieren en gewrichten, omdat de straling dieper in het lichaam doordringt.
 • Middengolf: een middengolf betekent een golflengte van 4 tot 7 micrometer. Hiermee wordt met name de huid verwarmd en wordt de bloedcirculatie gestimuleerd, wat bijvoorbeeld kan helpen bij spierpijn.
 • Korte golf: een korte golf is een golflengte van 0,75 tot 1,5 micrometer. Deze golven dringen minder diep in de huid door en hebben vooral effect op het huidoppervlak. Met deze golflengte worden onder andere acne, psoriasis, eczeem en huidveroudering behandeld.

Conclusie

Infraroodlampen zijn een goede oplossing bij spierpijn, stijfheid of stress. De warmte biedt verlichting en heeft positieve effecten op de huid. Uit onze test komt de Liroma 600W Infraroodlamp als beste algemene keuze. Deze krachtige lamp biedt lichtinval vanuit twee hoeken, staat stevig en is gebruiksvriendelijk.

Ben je op zoek naar een luxe en extra krachtige lamp? Dan is de Loptimize Rood Lichttherapie Lamp Maxi 2.0 een goede keuze, maar hier hangt wel een prijskaartje aan. Voor het behandelen van spierpijn op een specifieke plek, bijvoorbeeld de onderrug, is de Liroma Draagbare Infrarood Rugband een goede keuze. Je hebt volledige bewegingsvrijheid, omdat de band draadloos en draagbaar is.

Of je nu snel spierpijn krijgt of last hebt van huidaandoeningen, een infraroodlamp kan verlichting en ontspanning bieden.

Veelgestelde vragen

Waar is een infraroodlamp goed voor?

De warmte van een infraroodlamp heeft verschillende positieve effecten. Warmte helpt ontspannen, bevordert de nachtrust, verlicht spierpijn en is goed voor de huid. Er zijn dus verschillende klachten waarvoor een warmtelamp ingezet kan worden.

Is een infraroodlamp gezond?

Een warmtelamp kan positieve gezondheidseffecten hebben, maar daarvoor is correct gebruik belangrijk. Het infraroodlicht van de lamp is niet schadelijk voor je lichaam bij het juiste vermogen, de juiste afstand en de juiste gebruiksduur.

Hoe vaak per dag mag je een infraroodlamp gebruiken?

Over het algemeen geldt dat je een warmtelamp gedurende een korte tijd gebruikt, vaak 10 tot 20 minuten per sessie. Je gebruikt de lamp normaal gesproken één keer per dag. Indien je de lamp vaker wilt gebruiken, controleer je goed of dat mogelijk is bij jouw model.

Hoe ver moet je van een infraroodlamp zitten?

Hoe ver je van de lamp af moet zitten, hangt af van het model dat je hebt en het type straling. Zo’n 30 tot 40 centimeter is gemiddeld, maar we raden je aan om dit goed te controleren voor gebruik.

Is infraroodlicht goed voor rugpijn?

Ja, infraroodlicht kan helpen bij rugpijn of spierpijn. De warmte helpt je spieren om te ontspannen, waardoor pijnklachten in de spieren en gewrichten verminderen, zo ook rugpijn.

Bronnen

1 A controlled trial to determine the efficacy of red and near-infrared light treatment in patient satisfaction, reduction of fine lines, wrinkles, skin roughness, and intradermal collagen density increase

2 Use of infrared-based devices in aesthetic medicine and for beauty and wellness treatments

Dokter Fit