De 7 Beste Hartslagbanden van 2024
hartslagband featured image

De 7 Beste Hartslagbanden van 2024

Met een hartslagband kun je je hartslag uiterst nauwkeurig meten doordat je deze direct op je borst draagt. Het apparaatje registreert het aantal hartslagen per minuut en verdeelt je hartslagfrequentie in verschillende hartslagzones. 

Een hartslagband stelt fanatieke sporters in staat om in de juiste hartslagzone te trainen en zo het maximale uit hun work-outs te halen. Het is daarom een onmisbaar hulpmiddel geworden als je fanatiek sport.

In deze top 7 zetten we de beste borstbanden op een rij voor verschillende situaties, zodat je makkelijk de juiste band vindt.

Beste hartslagbanden overzicht

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste algemene keuze Check Prijs
Meest luxe hartslagband Check Prijs
Beste waterbestendige keuze Check Prijs
Beste bluetooth keuze Check Prijs
Beste verstelbare hartslagband Check Prijs
Beste keuze voor hardlopen Check Prijs
Beste goedkope keuze Check Prijs

De 7 beste hartslagbanden onderzocht

Beste Algemene Keuze
FITAGE Hartslagmeter
4.9

De hartslagmeter van is een hoogwaardige en nauwkeurige keuze met uitgebreide functionaliteiten.

Deze slimme tool meet je hartslag nauwkeurig en is een goed sportmaatje dat je altijd laat zien in welke hartslagzone je traint. Je ziet dit visueel met in verschillende kleuren via de ledfunctie. Daarnaast gaat er een hoorbaar alarm af als je de hartslaggrens overschrijdt.

Dit model heeft een goede batterijduur van 50 uur en is makkelijk om te doen. De meter is compatibel met apps, waardoor je ook op je smartphone je gegevens inziet. Daarnaast heeft het een geïntegreerde opslagfunctie voor zo’n 13 uur aan hartslaggegevens.

Kortom, een uitstekend sportmaatje met nauwkeurige metingen en handige extra’s!

Voordelen:
 • Nauwkeurige metingen, ook van hartslagzones
 • Hoorbaar alarm bij overschrijden hartslaggrens
 • Goede batterij gaat tot 50 uur mee
 • Koppelen aan smartphone mogelijk
 • Geïntegreerde opslag voor zo’n 13 uur aan gegevens
 • Stevige en comfortabele band
Nadelen:
 • Niet voor zwemmen
 • Koppelen aan app is even puzzelen
Check Prijs op Bol.com
Meest Luxe Keuze

POLAR H10 Hartslagsensor

4.7

Als je bereid bent iets meer te investeren in een hartslagband, dan is de Polar H10 een uitstekende keuze. Deze veelzijdige band biedt talloze opties. 

Je kunt hem verbinden via Dual Bluetooth Smart, ANT+ of 5 kHz coded met diverse trainingsapparaten. Bovendien kun je hem tegelijkertijd koppelen aan twee apparaten, zoals je Polar-horloge, fitnessapp, fietscomputer of fitnessapparatuur, waardoor je tijdens je work-out nauwkeurige hartslaggegevens op je telefoon kunt volgen.

Een handig kenmerk van de Polar H10 is dat je hem niet alleen kunt koppelen met de eigen Polar Beat-app, maar ook met talloze andere apps. Dit betekent dat je waarschijnlijk je favoriete app kunt blijven gebruiken. De app is compatibel met zowel iOS als Android.

De Polar-band is voorzien van elektroden voor nauwkeurige hartslagmetingen en is gemaakt van zacht textiel. De toevoeging van siliconenstippen zorgt voor extra grip, terwijl de verbeterde gesp ervoor zorgt dat de band netjes op zijn plaats blijft tijdens je training. Dit alles draagt bij aan het comfortabele gevoel tijdens het dragen.

Een groot voordeel van de Polar H10 is dat hij zelfs je hartslag kan meten onder water, wat betekent dat je je hartslag kunt controleren tijdens zwemtrainingen zonder enig probleem.

Voordelen:
 • Kan gelijktijdig aan twee apparaten worden gekoppeld
 • Voorzien van elektroden voor nauwkeurige hartslagmetingen
 • Waterbestendig, zodat je zelfs onder water je hartslag kunt meten
 • Siliconenstippen zorgen voor extra grip
Nadelen:
 • Het prijskaartje is aan de hoge kant
 • Tijd lastiger af te lezen
Check Prijs op Bol.com
Beste Waterbestendige Keuze

Sigma R1 Comfortex

4.5

Als je op zoek bent naar een waterbestendige borstband, is de Sigma R1 Comfortex+ een uitstekende keuze. 

Deze hartslagband is geschikt voor het nauwkeurig meten van je hartslag tijdens zwemtrainingen. De band is gemaakt van elastisch textiel en is voorzien van gelamineerde elektroden. Het product voelt comfortabel aan, blijft goed op zijn plaats zitten en is verstelbaar en daarmee aan te passen aan je lichaam.

De Sigma R1 Comfortex+ kan worden gekoppeld aan apparaten die compatibel zijn met hartslagmeters en voorzien zijn van bluetooth Smart en/of ANT+. Deze band is zowel te gebruiken met iOS-apparaten als met Androidtoestellen.

Dit product is te gebruiken met elke app die bluetooth Smart Ready ondersteunt en hartslagmetingen mogelijk maakt. Bovendien houdt de band RR-intervallen in milliseconden bij om de hartslagvariabiliteit te bepalen, biedt hij ECG-nauwkeurige hartslagmetingen en geeft hij de batterijstatus weer. 

De geschatte levensduur van de batterij bedraagt ongeveer 1,3 jaar. Een klein minpuntje van deze borstband is dat hij niet oplaadbaar is via een USB-kabel.

Voordelen:
 • Waterbestendig, waardoor geschikt voor zwemtrainingen
 • Batterij gaat lang mee, ongeveer 1,3 jaar
 • Biedt ECG-nauwkeurige hartslagmetingen
 • Geeft RR-intervallen in milliseconden weer om de hartslagvariabiliteit te bepalen
Nadelen:
 • Niet oplaadbaar via een USB-kabel
 • Kan storing ondervinden wanneer andere Bluetooth-apparaten actief zijn
Check Prijs op Bol.com
Beste Bluetooth Keuze

Polar H9

4.1

Als je deelneemt aan groepslessen bij een sportschool die gebruikmaakt van de Polar Club-app voor live hartslagweergave voor groepen, kun je eenvoudig je Polar H9 hartslagband koppelen. Hierdoor wordt je hartslag direct weergegeven op het scherm tijdens de lessen.

De Polar H9 is compatibel met zowel Android- als iOS-apparaten. Een belangrijk aandachtspunt is echter dat je minimaal een iPhone 5s met iOS 12 of nieuwer nodig hebt, terwijl voor Android-apparaten bluetooth 4.0 en Android 6.0 of later vereist zijn. Hierdoor werkt de hartslagband niet met oudere modellen. Bij de aanschaf is het belangrijk om te controleren of deze compatibel is met jouw telefoon. 

Een groot voordeel van de Polar H9 is dat hij vrijwel met elke app kan worden gekoppeld. Hierdoor is de kans groot dat je jouw favoriete app kunt blijven gebruiken als dit niet je eerste hartslagband is. De batterij van de Polar H9 heeft een levensduur van ongeveer 3,5 jaar bij wekelijks gebruik van één uur.

Daarnaast is deze borstband geschikt voor zowel land- als watersporten, omdat hij waterbestendig is tot een diepte van 30 meter. Een nadeel is echter dat hij geen sluiting heeft en je hem dus telkens over je hoofd of benen moet trekken.

Voordelen:
 • Koppelbaar met de Polar Club-app voor groepslessen
 • Waterbestendig tot een diepte van 30 meter
 • Batterijduur van ongeveer 3,5 jaar (bij gebruik 1 uur per week)
 • Compatibel met vrijwel elke app, waardoor je niet hoeft te wisselen
Nadelen:
 • Het signaal kan af en toe wegvallen
 • Niet compatibel met oudere telefoontoestellen
 • Geen sluiting om de band vast te maken
Check Prijs op Bol.com
Beste Verstelbare Keuze

Tunturi Universele Hartslagband

4.1

Voor fanatieke sporters is trainen op basis van hartslag vaak belangrijk om het maximale uit hun workouts te halen. Met de verstelbare Tunturi hartslagband kun je erop vertrouwen dat je altijd op het juiste intensiteitsniveau traint. 

Deze hartslagband is compatibel met elk fitnessapparaat dat is uitgerust met een 5 kHz ontvanger, ongeacht het merk. De ontvanger heeft een bereik van 120 cm, wat zorgt voor betrouwbare gegevensregistratie.

Een beperking van deze hartslagband is dat hij niet werkt via Bluetooth, wat betekent dat hij niet kan worden gebruikt in combinatie met je telefoon. Hij is uitsluitend te gebruiken met apparaten die beschikken over een 5 kHz ontvanger, wat de veelzijdigheid en het gebruiksgemak enigszins beperkt.

Een handig kenmerk is dat de band verstelbaar is, zodat je hem kunt aanpassen aan je lichaam. Hierdoor ben je verzekerd van een comfortabele pasvorm en een band die goed blijft zitten tijdens het sporten. Bovendien is deze hartslagband waterbestendig tot een diepte van twintig meter, waardoor hij ook geschikt is voor watersporten of activiteiten in en rondom het water.

Voordelen:
 • Compatibel met elk fitnessapparaat dat een 5 kHz ontvanger heeft, ongeacht het merk
 • Heeft een ruim bereik van 120 cm
 • Verstelbaar, zodat je hem kunt aanpassen aan jouw lichaam
 • Comfortabel, blijft extra stevig zitten tijdens het trainen
Nadelen:
 • Niet compatibel met bluetooth, dus niet te koppelen aan je telefoon
 • Beperkte bruikbaarheid omdat een 5 kHz ontvanger vereist is voor gebruik
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Voor Hardlopen

Garmin HRM-Pro Plus Hartslagband

4.5

De Garmin HRM-Pro is een uitstekende keuze voor hardlopers, aangezien deze hartslagband verschillende gegevens bijhoudt, zoals verticale oscillatie, grondcontacttijd en staplengte. Deze gegevens stellen hardlopers in staat om hun hardlooptechniek te analyseren en te verbeteren, wat vooral handig is voor wedstrijddeelname en gerichte trainingsdoelen.

Een handig kenmerk van de Garmin HRM-Pro is de dubbele transmissiemogelijkheid. Hierdoor mis je nooit meer gegevens. Als er even geen verbinding is met je smartwatch, slaat de hartslagband de gegevens zelf op en worden ze gesynchroniseerd zodra er weer connectie is. Dit is bijzonder nuttig voor activiteiten zoals zwemmen, vooral als je smartwatch niet waterbestendig is zoals de Garmin HRM-Pro.

Een klein nadeel is dat de hartslagband op batterijen werkt en niet oplaadbaar is via een USB-kabel. De levensduur van de batterij bedraagt ongeveer 1 jaar bij dagelijks gebruik van één uur. Gelukkig heeft Garmin het ontwerp verbeterd, waardoor je de batterij zelf eenvoudig kunt vervangen zonder gereedschap dankzij de kwartslagbevestiging.

Voordelen:
 • Uitgebreide gegevensregistratie ideaal voor wedstrijdtraining
 • Meet ook verticale oscillatie, grondcontacttijd en staplengte
 • Biedt een dubbele transmissiemogelijkheid, zodat geen gegevens verloren gaan
 • Verbeterd design maakt zelf vervangen van de batterij eenvoudig
Nadelen:
 • Batterij blijkt in de praktijk iets minder lang mee te gaan dan aangegeven
 • Geeft de batterijstatus niet weer
Check Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Keuze

VirtuFit

4.4

Als je op zoek bent naar een betaalbare borstband zonder al te veel kosten, dan is de VirtuFit een uitstekende keuze. 

Deze borstband is eenvoudig te koppelen aan de meeste fitnessapparaten met bluetooth en aan je telefoon. Het gebruik van een bluetooth-borstband biedt aanzienlijke nauwkeurigheid in hartslagmetingen, omdat je hartslag voortdurend wordt gemeten.

Het bevestigen van de VirtuFit hartslagband aan de verstelbare elastische band is eenvoudig doordat het met behulp van twee drukknoppen gaat. Door de verstelbaarheid kun je er zeker van zijn dat de band tijdens het sporten goed op zijn plaats blijft zitten, omdat je dit kunt aanpassen aan je lichaam. De band heeft zelfs een rubberen laagje aan de voorkant voor extra grip dat vochtbestendig is.

Houd er rekening mee dat deze band niet geschikt is voor gebruik onder water en dus niet geschikt is voor watersporten. Bovendien werkt hij op batterijen en is hij niet oplaadbaar via een USB-kabel. Dit zijn enkele beperkingen om in gedachten te houden bij het overwegen van deze hartslagband.

Voordelen:
 • Gemakkelijk te bevestigen aan de band met twee drukknoppen
 • Meet nauwkeurig over grote afstand
 • Verstelbare band, zodat je deze kunt aanpassen aan jouw lichaam
 • Vriendelijke prijs
Nadelen:
 • Niet geschikt voor trainingen in het water
 • Niet compatibel met alle apparaten
Check Prijs op Bol.com

Waar moet je op letten bij het kopen van een hartslagband?

 • Comfort: kun je de band aanpassen, zodat deze bij jouw lichaam past? Op deze manier ben je er zeker van dat de band niet te strak of te los zit. Een goed passende borstband verbetert het draagcomfort.
 • Functionaliteiten: er zijn borstbanden die alleen de hartslag meten, terwijl er ook banden zijn die extra functionaliteiten bieden. Sommige zijn specifiek gericht op hardlopen, waardoor je je techniek kunt verbeteren aan de hand van de verzamelde gegevens. Daarnaast zijn er hartslagbanden die je kunt koppelen aan fitnessapparaten. Het is belangrijk om van tevoren te bepalen welke metingen je wilt laten uitvoeren en waarvoor de borstband geschikt moet zijn.
 • Grip: het is belangrijk dat de band tijdens het sporten goed op zijn plaats blijft zitten. Sommige borstbanden zijn uitgerust met siliconen aan de binnenkant voor extra grip. Bovendien is het van belang dat de band strak genoeg om je lichaam zit zodat hij niet knelt, maar tegelijkertijd niet afzakt. Het is aan te raden om te controleren of de band verstelbaar is of niet voor een beter draagcomfort. 
 • Gebruikersgemak: het is belangrijk om te letten op hoe makkelijk je de hartslagmeter aan de band kunt bevestigen en hoe je de band kunt aantrekken. Heeft de band een sluiting waarmee je hem kunt openen en sluiten, of moet je hem over je hoofd trekken of langs je benen aantrekken? Daarnaast is het handig om te weten hoe eenvoudig de hartslagband kan worden gekoppeld aan bijvoorbeeld fitnessapparaten en met welke apps deze compatibel is.
 • Waterbestendig: als je niet van plan bent om met de borstband in het water te gaan, is dit minder relevant. Als je van plan bent om ermee te gaan zwemmen, is het van belang om te controleren of hij waterbestendig is en tot welke diepte hij kan worden gebruikt. Het is namelijk niet zo dat alle borstbanden waterbestendig zijn.

De voordelen van een hartslagband

Het aanschaffen van een borstband kan diverse voordelen met zich meebrengen, afhankelijk van je trainings- en fitnessdoelen. Ze zijn goed te combineren met een smartwatch. Hier zijn enkele redenen waarom het nuttig is om er een te bezitten:

 • Prestaties verbeteren: een te hoge hartslag vergroot de kans op blessures, terwijl een te lage hartslag het behalen van fitnessdoelen belemmert. Trainen binnen de juiste hartslagzone stelt je in staat om het maximale uit je training te halen.
 • Preventie van blessures: het meten van je hartslag tijdens het sporten helpt bij het voorkomen van overtraining en het verminderen van het risico op blessures. Het dragen van de juiste hardloopschoenen of fitnessschoenen tijdens het sporten draagt ook bij aan het voorkomen van blessures.
 • Aanpassing van training aan jouw behoeften: het meten van je hartslag maakt het eenvoudiger om trainingsdoelen vast te stellen en daardoor haal je het maximale uit elke work-out.
 • Meer gegevens dan alleen hartslagmetingen: sommige hartslagbanden bieden meer dan alleen hartslagmetingen. Er zijn bijvoorbeeld hartslagbanden die specifiek zijn ontworpen voor hardlopers. Met de verzamelde gegevens kun je je hardloopprestaties verbeteren.
 • Motivatie: het aflezen van je hartslag kan motiverend werken. Het kan je aansporen om net dat extra beetje inspanning te leveren als je ziet dat je meer aankunt. Ook kan het bemoedigend zijn om je progressie te zien, bijvoorbeeld wanneer je hartslag minder snel stijgt tijdens een specifieke trainingssessie omdat je vooruitgang hebt geboekt.

Je kunt er ook voor kiezen om je hartslag te meten met een horloge met een hartslagmeter. Het voordeel van een hartslagband is echter dat deze nauwkeuriger meet.

De soorten borstbanden

Bij borstbanden variëren de functionaliteiten die ze bieden. Enkele veelvoorkomende keuzemogelijkheden zijn:

 • Waterbestendige band: sommige borstbanden meten je hartslag ook onder water, zoals bijvoorbeeld de Edelsport® Borstband, die geschikt is om mee te zwemmen.
 • Band met bluetooth: de hartslagband kan worden gekoppeld via bluetooth aan je telefoon, waardoor deze naadloos samenwerkt met een app die geschikt is om je hartslag bij te houden. Je kunt hem bijvoorbeeld ook verbinden met fitnessapparaten zoals een crosstrainer die compatibel is met je borstband.
 • Band met app: sommige banden hebben een speciale app waarin alle gemeten gegevens worden bijgehouden.
 • Verstelbare band: sommige banden zijn verstelbaar, waardoor ze kunnen worden aangepast aan je lichaam voor een beter draagcomfort. De Tunturi Universele Hartslagband komt uit onze test als de beste verstelbare hartslagband.

Conclusie

Hartslagbanden vormen een waardevol hulpmiddel voor toegewijde sporters, waardoor je het uiterste uit je trainingen kunt halen. Het trainen binnen specifieke hartslagzones bevordert vooruitgang en vermindert het risico op overbelasting en blessures. De Edelsport® Borstband komt als beste algemene keuze uit onze test en is de enige oplaadbare optie met een USB-kabel.

Voor wie op zoek is naar een meer geavanceerde borstband met uitgebreide functionaliteiten, is de POLAR H10 Hartslagsensor een uitstekende keuze. Hardlopers zullen enthousiast zijn over de Garmin HRM-Pro Plus hartslagband, die hen helpt om hun hardloopprestaties te verbeteren aan de hand van de verzamelde gegevens.

Als je op zoek bent naar een budgetvriendelijke optie, is de VirtuFit een aanrader. Met deze verscheidenheid aan hartslagbanden is er voor elke sporter een geschikte keuze om de training te optimaliseren.

Veelgestelde vragen 

Waar moet je de hartslagband dragen?

Hij moet direct onder je borstbeen worden gedragen, rechtstreeks op je blote huid.

Hoe strak moet een borstband zitten?

De band moet strak genoeg zitten om tijdens het sporten niet af te zakken, maar niet zo strak dat het ademen bemoeilijkt wordt.

Waarom moet je hem van tevoren nat maken?

Een hartslagband meet je hartslag aan de hand van elektrische activiteit. Om deze elektrische signalen te kunnen meten, is het nodig om de band van tevoren met water te bevochtigen of er een gel op aan te brengen.

Waarom is een hartslagband zo nauwkeurig in het meten van je hartslag?

Omdat hij rechtstreeks de hartslagmetingen van je hart registreert.

Is een hartslagband beter dan een horloge?

Ja, het biedt over het algemeen een nauwkeurigere hartslagmeting dan een sporthorloge.

Dokter Fit