De 7 Beste Kattenbakken van 2023 
kattenbak featured image

De 7 Beste Kattenbakken van 2023 

Kattenbakken zijn essentieel voor een gelukkig en gezond kattenleven. Deze essentiële voorzieningen bieden onze geliefde huisdieren een schone en comfortabele plek om hun behoeften te doen. Of je nu een nieuwe kattenbezitter bent, of op zoek bent naar de nieuwste innovaties in technologie, kattenbakken spelen een cruciale rol in het welzijn van jouw kat en de hygiëne in je huis. We onderzochten de beste bakken voor katten van dit moment en zetten onze bevindingen voor je op een rijtje. Ontdek welke bak past bij jou en je kat en kan bijdragen aan een frisse, geurvrije omgeving.

Beste kattenbakken overzicht

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste algemene keuze Check Prijs
Beste luxe keuze Check Prijs
Beste keuze voor buiten Check Prijs
Beste kattenbak met designuitstraling Check Prijs
Beste zelfreinigende kattenbak Check Prijs
Beste verborgen kattenbak Check Prijs
Beste goedkope keuze Check Prijs

De 7 beste kattenbakken onderzocht

Beste Algemene Keuze

JC Pets Kattenbak

Dit kattentoilet van JC Pets zorgt ervoor dat het constant schoonmaken van de bak en de uitwerpselen opscheppen tot het verleden behoort met deze nieuwe, zelfreinigende bak. Het nieuwe systeem van JC Pets maakt in 3 eenvoudige stappen een einde aan de lastige kwaaltjes van een kattenbak.

De absorberende houtkorrels van JC pets vangen urine op, waarna de korrels door het vocht in het zaagsel veranderen. Het zaagsel valt door het unieke filterrooster en eindigt zonder om te scheppen in de opvanglade. Vocht en vaste uitwerpselen worden op die manier van elkaar gescheiden en zo hoef je alleen de poepjes uit de lade te verwijderen en kun je weer verder. 

Deze bak komt met een starterspakket dat bestaat uit 2,5 kg van die handige houtkorrels en een schepje. Ook wordt er standaard een slim filter meegeleverd, waar zowel een kitten als een volwassen kat in past. De bak beschikt over een handvat en afneembare kat en heeft een gewicht van 2,5 kg. Deze variant kwam niet voor niets als beste algemene keuze uit onze test!

Voordelen:
 • Zelfreinigende bak waardoor je beperkt schoon hoeft te maken
 • Nieuw systeem waardoor je geen poep meer uit de bak hoeft te scheppen, maar slechts uit lade verwijderen
 • Komt met 2,5kg handige houtsnippers voor het scheiden van uitwerpselen
 • Standaard geleverd met slim filter voor kitten en volwassen kat
 • Eenvoudig mee te nemen vanwege het handige handvat en lichte gewicht
Nadelen:
 • Vervelende geurtjes blijven bestaan
 • De houtkorrels absorberen niet in alle gevallen optimaal waardoor plas in lade terecht komt
Check Prijs op Bol.com
Beste Luxe Keuze

Zedar Kattenbak

Met deze K900 automatische kattenbak van Zedar is het schoonmaken van de bak verleden tijd. Deze katten bak maakt gebruik van de nieuwste technologieën om het schoonmaken van het kattentoilet moeiteloos en hygiënisch te maken. Het geavanceerde detectiesysteem zorgt ervoor dat het automatisch gedetecteerd wordt als de kat de bak heeft gebruikt. Zodra de kat de bak verlaat, start het intelligente reinigingsmechanisme met het verwijderen van de uitwerpselen. Het verwijdert bacteriën en nare geurtjes en is bovendien stil in gebruik.

Je hoeft de bak dus niet meer handmatig te scheppen en de bak blijft altijd schoon en fris. Je hoeft slechts één keer per week het opvangzakje te vervangen, hierdoor wordt het verschonen van de bak een eitje. Vanwege het geavanceerde schraap- en zeefmechanisme van de Zedar K900 wordt spaarzaam omgegaan met de vulling waarbij ongebruikte vulling behouden blijft voor verder gebruik. Goed voor de kat, het milieu én de portemonnee dus. 

Behalve de eenvoudige bediening met het lcd-scherm, kan de bak verbonden worden met een gratis app. In de app kun je instellingen aanpassen en het reinigingsschema personaliseren. Zo kun je instellen dat je een melding krijgt als de bak gereinigd moet worden waardoor je dit essentiële onderdeel nooit meer vergeet.

Voordelen:
 • Nieuwste technologie toegepast op het gebied van schoonmaken van het kattentoilet
 • Reinigingsmechanisme dat automatisch in werking treedt nadat kat zijn/haar behoefte heeft gedaan
 • Door het schraap- en zeefmechanisme wordt spaarzaam omgegaan met vulling wat een positief effect heeft op het milieu en de portemonnee
 • lcd-scherm voor bediening van de bak
 • Aan te sluiten op gratis app voor personaliseren van reinigingsschema
Nadelen:
 • Een zeer prijzig exemplaar
 • Moeilijk schoon te maken van binnen
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Voor Buiten

Ferplast Cosmic Outdoor Kattenbak

De Cosmic Outdoor bak van Ferplast is speciaal gemaakt voor gebruik buitenshuis. De bak is volledig waterdicht en kan gewoon buiten blijven staan zonder dat de binnenkant nat wordt. Ideaal dus voor op je balkon of in de tuin. De bak is gemaakt van thermoplastische hars en heeft een speciale ingang die alleen voor een kat gemakkelijk te betreden is. Een hond bijvoorbeeld moet erg veel moeite doen om deze ingang te gebruiken en zal dat dan ook niet snel doen. 

De bak is zo ontworpen dat de kat optimaal comfort en rust geeft bij het doen van de behoefte. De zijkanten van de bak zijn hoger dan normaal zodat de kat diens uitwerpselen niet zomaar uit de bak kan werpen. De bak is praktisch in gebruik en eenvoudig schoon te maken door het bovenste deel van de bak af te halen. De bak is geschikt voor kleine en middelgrote huisdieren en heeft geen deur op klep. 

We raden deze bak aan als je op zoek bent naar een bak voor gebruik buitenshuis.

Voordelen:
 • Waterdichte bak waardoor deze ideaal is voor gebruik buitenshuis
 • Heeft een speciale ingang voor katten welke door honden moeilijk te betreden is
 • Optimaal comfort en rust voor de kat tijdens het gebruik vanwege het ontbreken van doorkijkjes
 • Hoge zijkanten waardoor uitwerpselen er niet zomaar uit gegooid kunnen worden
 • Eenvoudig schoon te maken door de bovenkant eraf te halen
Nadelen:
 • De bak wordt assorti geleverd, je weet dus nooit welke kleur je krijgt (blauw, paars of zwart)
 • Heeft geen handvat om de bak mee op te tillen
Check Prijs op Bol.com
Beste Kattenbak Met Designuitstraling

De Blaffende Kat Kattenbak

Bij het zien van dit kattentoilet van de Blaffende Kat zou je niet direct denken dat het een kattentoilet is. De bak met futuristisch karakter is gemaakt met oog voor design en misstaat niet in een moderne huiskamer. De bak is beschikbaar in drie verschillende kleuren waardoor er altijd één te vinden is die bij je interieur past. De bak is voorzien van een voorkant met gedempte lichtinval, wat de gezondheid van je kat bevordert. 

Ook heeft deze bak een uitloopmat zodat het kattengrind niet in je huis terechtkomt. Bovendien is deze bak voorzien van een luchtfilter om nare luchtjes tegen te gaan. De uitwerpselen kun je eenvoudig uit de bak scheppen met het meegeleverde poepschepje. De bak is voorzien van een haakje waar je dit schepje aan op kunt hangen voor optimaal gebruiksgemak. De bak is tevens voorzien van een lekvrije, uitschuifbare lade waar uitwerpselen in opgevangen worden en eenvoudig uit verwijderd kunnen worden. 

Wij raden deze katten bak aan als je op zoek bent naar een bak met een mooi design waar de kat bovendien ook blij van wordt. Behalve een mooi uiterlijk biedt deze bak ook optimaal gebruikscomfort voor de kat en het baasje.

Voordelen:
 • Mooi design dat past in een modern huis
 • Voorzien van gedempte lichtinval wat de gezondheid van de kat bevordert
 • Uitloopmat om het kattengrind niet bij de bak te houden
 • Uitschuifbare, lekvrije lade om uitwerpselen in op te vangen en weg te gooien
 • Wordt geleverd met poepschepje welke aan de bak opgehangen kan worden voor optimaal gebruiksgemak
Nadelen:
 • De binnenkant van de bak is lastig schoon te maken
 • Niet geschikt voor grote katten
Check Prijs op Bol.com
Beste Zelfreinigende Kattenbak

Petpalsplus Kattenbak

Ben je het zat om aldoor de bak van je kat schoon te maken, of stinkt je huis naar de vieze geurtjes, dan is deze zelfreinigende bak van Petpalsplus mogelijk een goede keuze voor jou. Deze bak heeft namelijk een ingebouwde geurbestrijding waardoor vervelende geurtjes voorgoed verleden tijd zijn. Bovendien wordt de lucht door het filter ook direct gezuiverd, zodat zowel je kat als jij van een schone omgeving kan genieten. Om dit filtersysteem te laten werken, moet de bak worden aangesloten op een stopcontact.  

De bak is voorzien van een speciale, interne structuur met een verhoogde rand die ervoor zorgt dat de urine niet zomaar uit de bak kan lekken. De bak heeft een ruim design zodat je kat zijn of haar behoefte in privacy kan doen. De bak heeft een extra groot ontwerp en is geschikt voor alle soorten katten, groot en klein. Door dit grote design is deze bak ook zeer geschikt voor huishoudens met meerdere katten. 

De bak kan eenvoudig schoongemaakt worden door enkel de lade te openen en de uitwerpselen met het meegeleverde schepje uit de katten bak te verwijderen. De bak is geschikt voor alle soorten vulling en eenvoudig te monteren. Behalve handig in gebruik, is de bak ook nog eens een stijlvolle toevoeging aan je interieur!

Voordelen:
 • Filtersysteem met geurbestrijding en zuiverende werking voor een schone omgeving
 • Verhoogde rand tegen het lekken van urine
 • Groot ontwerp waardoor zowel grote als kleine katten erin kunnen, of huishoudens met meerdere katten
 • Geschikt voor alle soorten vulling
 • Komt met meegeleverd schepje voor het verwijderen van uitwerpselen
Nadelen:
 • Moet in stopcontact worden aangesloten om het filtersysteem te laten werken
 • Een zeer prijzig exemplaar
Check Prijs op Bol.com
Beste Verborgen Kattenbak

RHRQuality Kattenbak

Dit kattentoilet van RHRQuality doet zich voor als een plantenbak waardoor het toilet niet opvalt. Hiermee werk je de bak eenvoudig weg in je interieur. Het plantenbakje bovenop heeft een diameter van 20cm en is volledig uitneembaar om een plantje in te zetten. Je kunt er echter ook voor kiezen om geen plant op de bak te zetten, dan nog is het ook een fraai exemplaar.

Het kattentoilet is voorzien van een grote opening waardoor het heel gemakkelijk is voor de kat om er in en uit te stappen. De bak is eenvoudig schoon te maken van de losse delen die eenvoudig uit elkaar te halen zijn. Het kattentoilet is lekker groot waardoor deze geschikt is voor kleine en grote katten en de dieren zich er fijn in kunnen bewegen. Behalve kattentoilet kan deze bak ook dienst doen als lig- of verstopplaats. 

De bak is beschikbaar in vier verschillende kleuren waardoor er voor elk interieur een passend exemplaar te vinden is en wordt zonder plantje geleverd.

Voordelen:
 • Kattentoilet in de vorm van een plantenbak waardoor deze niet opvalt in het interieur
 • Voorzien van grote opening wat het makkelijk maakt om er in en uit te stappen
 • Eenvoudig schoon te maken door de losse delen uit elkaar te halen
 • Geschikt voor kleine en grote katten
 • Beschikbaar in vier verschillende kleuren, dus een passend exemplaar voor elk interieur
Nadelen:
 • Er kan urine in de rand komen wat kan gaan lekken
 • Het terug in elkaar zetten van de bak na het schoonmaken is geen eenvoudig karwei
Check Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Keuze

Trixie Kattenbak

Deze duurzame bak van Trixie is gemaakt van gerecycled kunststof, heeft een kap, handvat en een handig kliksysteem om de kap aan de onderkant mee vast te klikken. De bak is voorzien van een handige klep aan de voorkant waar de kat door naar binnen en naar buiten kan. Deze klep sluit goed af, wat ervoor zorgt dat vieze luchtjes niet kunnen ontsnappen. 

Schoonmaken kan eenvoudig door de bovenkant eraf te klikken en de uitwerpselen weg te gooien. Het is een stevige bak, gemaakt van gerecycled plastic waardoor deze niet alleen fijn is voor de kat en het baasje, maar ook voor het milieu. De bak heeft bovendien een handvat bovenop zodat deze eenvoudig verplaatst kan worden of meegenomen kan worden op reis. 

De bak is groot genoeg voor de kat om zich erin te bewegen en is geschikt voor zowel kleine als grotere katten. Door de wat hogere instap blijft kattengrind netjes in de bak en komt niet in huis. Deze bak doet exact waar je ‘em voor bestelt; het biedt een toiletplek voor de kat.

Voordelen:
 • Gemaakt van gerecycled kunststof en daarmee milieuvriendelijk
 • Eenvoudig schoon te maken door het eraf halen van de bovenkant
 • Stevige bak met handig handvat om de bak op te tillen
 • Groot genoeg voor kleine en grote katten
 • Met hoge instap zodat kattengrind in de bak blijft
Nadelen:
 • Er wordt geen poepschepje meegeleverd bij de bak
 • Toegangsklep kan wat stroef zijn en open blijven staan.
Check Prijs op Bol.com

Waar moet je op letten bij het kopen van een kattenbak?

 • Grootte: zorg ervoor dat de bak groot genoeg is voor jouw kat om comfortabel in te draaien, te graven en te bewegen.
 • Type: er zijn verschillende soorten katten bakken, waaronder kaploze bakken, overdekte bakken en zelfreinigende bakken. Kies het type dat het beste bij jouw kat en jouw voorkeuren past.
 • Materiaal: let op het materiaal van de bak. De meeste bakken zijn van kunststof, maar sommige zijn gemaakt van meer duurzame materialen. Zorg ervoor dat het materiaal gemakkelijk te reinigen is.
 • Toegang: kattenbakken moeten gemakkelijk toegankelijk zijn voor jouw kat, vooral als deze jong, oud of beperkt mobiel is.
 • Geurbeheer: overweeg een bak met een geïntegreerd geurbeheersysteem of gebruik speciale vullingen om geuren te minimaliseren.
 • Onderhoudsgemak: een kattentoilet moet eenvoudig te reinigen zijn. Overweeg bakken met gladde oppervlakken en verwijderbare liners.
 • Aantal katten: als je meerdere katten hebt, is het raadzaam om meerdere bakken te hebben om territoriale conflicten te voorkomen.
 • Locatie: plaats de bak op een rustige, gemakkelijk toegankelijke locatie waar jouw kat wat privacy heeft en zich veilig voelt.
 • Vulling: kies een geschikte vulling die jouw kat prettig vindt en let op het onderhoud van de vulling.
 • Hygiëne: houd de bak schoon door regelmatig te verschonen en de vulling te vervangen.

Het kiezen van de juiste kattentoilet is belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw kat zijn behoeften comfortabel en zonder problemen kan doen.

Waarom zou je een kattenbak kopen?

 • Zindelijkheid: katten zijn van nature zindelijke dieren, en een katten bak biedt hen een geschikte en gecontroleerde plek om hun behoeften te doen.
 • Convenience: een katten bak zorgt voor het gemakkelijk opruimen van kattenontlasting, waardoor je huis schoner en hygiënischer blijft.
 • Binnenkatten: voor katten die binnenshuis leven, is een katten bak essentieel, omdat ze geen toegang hebben tot buiten om hun behoeften te doen.
 • Katten met beperkte mobiliteit: katten met gezondheidsproblemen of beperkte mobiliteit kunnen een katten bak gebruiken zonder dat ze lange afstanden hoeven af te leggen.
 • Privacy: een katten bak biedt jouw kat een privéruimte om zijn behoefte te doen, wat voor sommige katten belangrijk is.
 • Geurbeheer: met de juiste vulling en onderhoud kan een kattentoilet geuren minimaliseren en je huis fris houden.
 • Veiligheid: het voorkomt dat katten hun behoeften buitenshuis moeten doen, waar ze kunnen worden blootgesteld aan gevaren zoals verkeer en wilde dieren.
 • Zindelijkheidstraining: voor kittens is een katten bak een belangrijk hulpmiddel bij de zindelijkheidstraining.

Kortom, een kattenbak is een cruciaal hulpmiddel om ervoor te zorgen dat je kat comfortabel en hygiënisch zijn behoeften kan doen en om je huis schoon en aangenaam te houden. Het biedt gemak, veiligheid en comfort, zowel voor jou als voor je kat.

Verschillende soorten 

 • Kaploze kattenbak: dit is het meest eenvoudige type; een open bak zonder deksel. Het is gemakkelijk toegankelijk en geschikt voor katten die privacy niet nodig hebben.
 • Overdekte kattenbak: overdekte bakken hebben een kap of deksel, waardoor ze de geur en rommel beter insluiten. Ze bieden privacy voor de kat en zijn geschikt voor eigenaren die een nettere uitstraling willen.
 • Zelfreinigende kattenbak: deze geautomatiseerde bakken scheppen automatisch de vulling van de bak en de uitwerpselen, waardoor dagelijks handmatig schoonmaken overbodig wordt.
 • Hoekkattenbak: deze bakken zijn driehoekig van vorm en passen gemakkelijk in hoeken, wat ruimte bespaart in kleinere kamers.
 • Extra grote kattenbak: speciaal ontworpen voor grote kattenrassen, deze bakken bieden meer ruimte en comfort.
 • Kattenbak met hoge randen: ideaal voor katten die graag graven, omdat de hoge randen voorkomen dat vulling gemakkelijk wordt gemorst.
 • Automatische kattenbakvullingsystemen: deze systemen vereenvoudigen het verversen van kattenbakvulling en minimaliseren geuren door gebruik te maken van elektrische filters of zeven.
 • Buitenkattenbak: speciaal ontworpen voor gebruik in de buitenlucht, meestal met een deksel om regen en ongedierte buiten te houden.
 • Milieuvriendelijke kattenbakken: gemaakt van duurzame materialen of ontworpen om kattenbakvulling en afval op milieuvriendelijke wijze te beheren.

De keuze voor een specifieke bak voor je kat hangt af van de behoeften van jouw kat, jouw persoonlijke voorkeuren en de ruimte waarin de bak wordt geplaatst. Het is belangrijk om de juiste bak te kiezen om te zorgen dat jouw kat zijn behoeften comfortabel kan doen en om het onderhoud gemakkelijker te maken.

Conclusie

Een goede kattenbak kenmerkt zich door een fijne, rustige plek te bieden aan de kat en tegelijkertijd gebruiksvriendelijk te zijn voor het baasje. Na uitgebreid testen, zijn we tot de conclusie gekomen dat de JC Pets kattenbak. Bovendien krijg je bij deze bak 2,5 kg houtsnippers geleverd. Heb je wat meer te besteden, dan raden we de Zedar kattenbak aan. Deze bak komt met een handige app zodat je precies in de gaten kunt houden wanneer de bak gebruikt is en je deze weer schoon moet maken. Houd je je kat liever buiten, dan is de Ferplast Cosmic Outdoor kattenbak een goede aankoop en voor de kleinere portemonnee is er de gerecyclede Trixie kattenbak. Behalve een goede prijs-kwaliteitverhouding is deze bak ook vriendelijk voor het milieu,

In de wereld van kattenbakken is veel te kiezen, bedenk goed welke bak het beste past bij jou en je kat!

Veelgestelde vragen

Hoe kies ik de juiste kattenbakvulling?

Er zijn verschillende soorten vulling beschikbaar, waaronder klontvormende, silicagel, en plantaardige vullingen. De keuze hangt af van jouw voorkeur, geurbeheer en de voorkeur van je kat.

Mijn kat graaft de kattenbakvulling overal naartoe. Wat moet ik doen?

Als je kat graaft en morsen veroorzaakt, overweeg dan een katten bak met hogere randen of een bakmat om het knoeien te verminderen.

Mijn kat weigert de katten bak te gebruiken. Wat kan ik doen?

Als je kat zindelijkheidsproblemen heeft, kunnen medische problemen, stress of de katten bakomgeving de oorzaak zijn. Raadpleeg een dierenarts om gezondheidsproblemen uit te sluiten en werk aan het minimaliseren van stressfactoren.

Hoe kan ik ongewenste geuren uit de katten bak minimaliseren?

Gebruik geurbeheerproducten zoals geur-absorberende katten bakvullingen en plaats de bak op een goed geventileerde locatie. Dagelijks verschonen is ook essentieel om geuren te voorkomen.

Is een overdekte katten bak beter dan een kaploze bak?

De keuze tussen een overdekte of kaploze katten bak hangt af van de voorkeur van jouw kat en jouzelf. Sommige katten geven de voorkeur aan privacy en geurbeheer van een overdekte bak, terwijl anderen liever een kaploze bak gebruiken.

Kan ik menselijke toiletreinigers gebruiken om de katten bak schoon te maken?

Het is het beste om specifieke katten bakreinigers te gebruiken, omdat sommige menselijke reinigingsproducten schadelijk kunnen zijn voor katten.

De antwoorden op deze vragen kunnen variëren afhankelijk van de specifieke situatie en de behoeften van jouw kat. Het is belangrijk om de juiste zorg en aandacht te besteden aan de bak om ervoor te zorgen dat jouw kat comfortabel en zindelijk blijft.

Dokter Fit