De 7 Beste Voorhoofdthermometers van 2023
voorhoofdthermometer

De 7 Beste Voorhoofdthermometers van 2023

Met een voorhoofdthermometer kun je snel en betrouwbaar temperatuur meten, via het voorhoofd. Bijvoorbeeld als je wil weten of je zelf koorts hebt, of de temperatuur van een baby of kind wil opmeten. Dat is met een voorhoofdthermometer veel prettiger dan met een traditionele koortsthermometer. Die moet namelijk rectaal (tussen je bips) ingebracht moeten worden. Met een hoofdthermometer is dat gelukkig verleden tijd. Sommige modellen zijn zelfs helemaal contactloos: je hoeft de huid niet aan te raken om te bepalen of iemand koorts heeft. Zo kun je zelfs als iemand slaapt zijn of haar koorts meten. En het is extra hygiënisch.

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste algemene keuze Check Prijs
Meest luxueuze keuze Check Prijs
Meest gebruiksvriendelijke keuze Check Prijs
Slimste keuze Check Prijs
Beste 3-in-1 keuze Check Prijs
Beste keuze voor op kantoor Check Prijs
Beste budget keuze Check Prijs
Beste Algemene Keuze

MostEssential Thermometer

4.5

Wat ons betreft is deze Most Essental Premium de absolute favoriet. Het is een voorhoofdthermometer en oorthermometer in één. De metingen zijn snel, makkelijk en zeer accuraat. Deze thermometer kan tot 32 metingen van verschillende gezinsleden opslaan. Een goed en degelijk apparaat met een mooie beoordeling. 

Voordelen:
 • Accuraat
 • Goed geprijsd
 • Eenvoudig in gebruik
 • Contactloos
 • Laatste 40 metingen worden opgeslagen
 • Temperatuur binnen 1 seconde gemeten
 • Geschikt voor grote groepen
Nadelen:
 • Zonder stevig opbergdoosje
Check Prijs op Bol.com
Meest Luxueuze Keuze
Comper Smart Infrarood Thermometer
5.0

De Comper Smart Infrarood Thermometer van SKYX is een slimme thermometer. Je linkt de app aan het apparaat die je onmiddellijk alle informatie geeft die je nodig hebt. Je meet je temperatuur door de meter een stukje van je huid af te houden: er is dus geen contact nodig. Voor grote- en kleine gezinnen te gebruiken door de geheugen functie en het gemakkelijke gebruik. De app is uitgebreid en biedt veel informatie. De meting zelf is nauwkeurig. 

Voordelen:
 • Voor alle leeftijden te gebruiken
 • Lange batterijduur
 • 30 dagen uitproberen: niet goed? Geld terug
 • Makkelijk in gebruik
 • Uitgebreide informatie en analyse
Nadelen:
 • Hogere prijsklasse
Check Prijs op Bol.com
Meest Gebruiksvriendelijke Keuze

Librie Voorhoofd thermometer

4.5

Deze gebruiksvriendelijke thermometer is geschikt voor in ieder huishouden. Hij geeft de gemeten temperatuur razendsnel weer en is voor iedere leeftijd te gebruiken. Een extraatje dat deze thermometer biedt, is dat hij tot 35 metingen onthoudt. Dus mocht je het verloop van jouw koorts of dat van jouw kind zijn vergeten en het is van belang? Dan heeft deze thermometer de gemeten temperaturen voor jou onthouden.

Voordelen:
 • Accuraat
 • Snelle meting
 • Gemakkelijk te gebruiken
 • Duidelijke handleiding
Nadelen:
 • Exclusief hygiënische cupjes
Check Prijs op Bol.com
Slimste Keuze

New York Biology Thermometer

4.5

De infrarood thermometer van New York Biology heeft een geheugen dat maar liefst 35 laatst genomen metingen opslaat. Daarmee kun je handig en betrouwbaar de ontwikkeling van de koorts over een periode van een aantal dagen of zelfs weken bijhouden. Zo weet je gemakkelijk of het herstel al is ingezet, of dat het misschien tijd is om een arts te raadplegen.

Voordelen:
 • Geheugen van 35 metingen
 • Accuraat
 • Snelle meting
 • Inclusief zakje voor reizen of opbergen
Nadelen:
 • Hard piep geluid bij meting
Check Prijs op Bol.com
Beste 3-IN-1 Keuze

Monati 3 in 1 Infrarood Thermometer

4.5

De digitale infrarood thermometer van Monati is ontworpen voor alle leeftijden, volwassenen, baby's en ouderen. Het meet niet alleen het voorhoofd, lichaam en oor, maar is ook in staat om de temperatuur van de kamer / het voorwerp / de vloeistof op te nemen. De temperaturen zijn af te lezen in ℃ en ℉. Eén meting duurt slechts 1 seconde met onmiddellijke uitlezing. 

Voordelen:
 • Meet voorhoofd, lichaam, oor, omgeving, vloeistof en voorwerp
 • Accurate meting
 • Uitslag binnen 1 seconde
 • Klein maatje
Nadelen:
 • Beschermhoesje had steviger gekund
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Voor Op Kantoor

Covital Thermometer

4.5

Een thermometer bij de ingang van jouw kantoor zorgt voor een veilige werkomgeving. De infrarood thermometer van Covital meet direct of een werknemer verhoging of koorts heeft. De thermometer is gemakkelijk aan de muur te plaatsen en werkt contactloos.

Voordelen:
 • Makkelijk op te hangen
 • Accuraat
 • Direct resultaat
 • Eenvoudig af te lezen
Nadelen:
 • Geen geluidssignaal bij koorts of verhoging
Check Prijs op Bol.com
Beste Budget Keuze

Bintoi X200 Thermometer

4.0

Met de Bintoi thermometer kun je eenvoudig koorts meten via het voorhoofd. De metingen zijn contactloos, dus je kunt er ook temperatuur mee opnemen wanneer iemand slaapt. Daarnaast kun je er de temperatuur van vloeistoffen en (baby-)voeding mee meten. Een prima apparaat waar je jarenlang “plezier” van kunt hebben.

Voordelen:
 • Makkelijk in gebruik
 • Geschikt voor kinderen vanaf 0 maanden
 • Nachtverlichting
 • Schakelt automatisch uit
Nadelen:
 • Geen beschermhoesje voor de oorthermometer
 • Metingen kunnen een klein beetje afwijken
Check Prijs op Bol.com

De beste voorhoofdthermometer vergeleken

Beste Algemene Keuze Meest Luxueuze Keuze Meest Gebruiksvriendelijke Keuze Slimste Keuze Beste 3-IN-1 Keuze Beste Keuze Voor Op Kantoor Beste Budget Keuze
MostEssential Thermometer Comper Smart Infrarood Thermometer Librie Voorhoofd thermometer New York Biology Thermometer Monati 3 in 1 Infrarood Thermometer Covital Thermometer Bintoi X200 Thermometer
Algemene score 4,5/5 5/5 4,5/5 4,5/5 4,5/5 4,5/5 4/5
Acuraat 5/5 5/5 5/5 5/5 5/5 5/5 4,5/5
Contactloos 5/5 5/5 5/5 5/5 5/5 5/5 5/5
Batterijduur 5/5 5/5 5/5 4,5/5 4,5/5 5/5 4,5/5
Snel resultaat 5/5 5/5 5/5 5/5 5/5 4,5/5 4,5/5
Geheugen 5/5 5/5 4,5/5 4,5/5 5/5 5/5 4/5
Roodkleurig display bij verhoging Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Geluidssignaal bij verhoging Ja Ja Nee Nee Nee Nee Ja

De wetenschap

Voorhoofdthermometers maken gebruik van infraroodsensoren om de infrarode straling op te vangen die het lichaam aanmaakt. Hoewel infrarode straling niet zichtbaar is, kan een persoon het als warmte voelen. Iemand kan iemands temperatuur opnemen met een voorhoofdthermometer door de thermometer enkele centimeters van het midden van het voorhoofd te houden, net boven de wenkbrauwen.
Uit onderzoek is gebleken dat infraroodthermometers of contactloze thermometers bij correct gebruik net zo nauwkeurig zijn als orale of rectale thermometers. Contactloze thermometers zijn populair bij kinderartsen, omdat kinderen zich vaak in bochten wringen als ze hun temperatuur willen laten aflezen, maar het geldt ook voor massale temperatuurscreenings. Het apparaat is veilig voor beide partijen en geeft snel en nauwkeurig de temperatuur.

Andere betrouwbare (voorhoofd)thermometer

Naast de hierboven genoemde voorhoofdmeters zijn er uiteraard nog heel veel andere modellen. Alleen al bij Bol.com heb je keuze uit 202 resultaten. En ook bij Coolblue vind je verschillende modellen. Ga dus vooral ook zelf op zoek naar de beste voorhoofdthermometer voor jouw situatie.

Waar moet je op letten bij het kopen van een thermometer?

Voor de aanschaf van elke thermometer (en dus ook een voorhoofdthermometer) zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. Dit zijn: de betrouwbaarheid, het doel van het gebruik en de duurzaamheid.

1. Betrouwbaarheid

Het allerbelangrijkste van een thermometer is dat je ervan uit moet kunnen gaan dat hij betrouwbaar is. Dat wil zeggen, dat hij nauwkeurig de daadwerkelijke temperatuur meet.

Traditioneel wordt temperatuur gemeten met een koortsthermometer die je tussen je billen inbrengt. Dit wordt door huisartsen nog steeds aangeraden als de beste methode. Maar de technologie en betrouwbaarheid van voorhoofdthermometers wordt steeds beter. Inmiddels is het dus niet meer nodig om via de anus de temperatuur te meten. Zo zijn sommige ziekenhuizen (zoals het UMCG) ook overgestapt op voorhoofdthermometers. Gewoon omdat het erg gemakkelijk is voor de zorgmedewerkers en veel prettiger voor patiënten.

Voorhoofdthermometer met keurmerk

Alle medische hulpmiddelen, waaronder ook voorhoofdthermometers, moeten een Europees keurmerk hebben. Daarom zou je er vanuit mogen gaan dat de thermometer die je koopt betrouwbaar is. Er kunnen echter wel kleine verschillen zijn in de metingen. Bijvoorbeeld doordat sommige duurdere sensors in een thermometer nauwkeuriger meten dan goedkope. Zo heeft de iHealth PT3 voorhoofdthermometer drie verschillende sensoren om extra betrouwbaar te meten.

2. Doel: waar ga je de thermometer voor gebruiken?

Als je gewoon een thermometer in huis wil hebben omdat het handig is, dan hoeft dat natuurlijk geen dure te zijn. Maar bedenk wel dat een meting onder je oksel of onder de tong niet betrouwbaar is. Wil je vaker je temperatuur meten? Dan is een voorhoofdthermometer een stuk prettiger. Je weet zonder gedoe binnen één of enkele seconden de temperatuur.

Als het voor jou belangrijk is om de resultaten van meerdere metingen bij te houden, dan is het handig als de thermometer een geheugen functie heeft. Bijna alle voorhoofdthermometers hebben dat. Ben je dol op statistieken of wil je de koorts metingen kunnen delen met je huisarts? Dan is er ook een voorhoofdthermometer met een app: de Withings Thermo. Daarmee kun je de koorts metingen synchroniseren met je smartphone. Zo kun je over dagen, weken of zelfs jaren je temperatuur bijhouden.

Wat ook erg prettig is aan een voorhoofdthermometer, is dat deze erg hygiënisch is. Hij hoeft niet tussen de billen. En bij de meeste modellen hoef je de huid van het voorhoofd niet eens aan te raken! Zo kun je op een schone manier bij meerdere personen koorts meten.

3. Duurzaamheid

Mensen zeggen weleens: goedkoop = duurkoop. Een product dat (te) weinig kost, gaat nu eenmaal minder lang mee. Dat is met thermometers net zo. De wat duurdere voorhoofdthermometers met een goede beoordeling zijn vaak van betere kwaliteit. Ze zijn zuinig in het gebruik en de batterijen hoeven niet vaak vervangen te worden. Soms zijn ze (spat)waterdicht. En ze kunnen wel tegen een stootje. Als je van plan bent om de thermometer regelmatig te gebruiken, of weleens iets uit je handen laat vallen, laat dat dan meewegen in je keuze. In dit overzicht hebben we enkel voorhoofdthermometers opgenomen met een goede beoordeling.

Meest gestelde vragen

Zijn infraroodthermometers nauwkeurig?

Infraroodthermometers bieden dezelfde nauwkeurigheid en betrouwbaarheid als een rectale of orale thermometer. Het is ook belangrijk te begrijpen dat de nauwkeurigheid afhangt van hoe en waar je deze thermometers gebruikt. Raadpleeg de richtlijnen en instructies van de fabrikant voor het juiste gebruik.

Zijn voorhoofdsthermometers veilig?

Klinische infraroodthermometers zijn veilig voor gebruik bij iedereen: baby’s, kinderen en volwassenen. Het is belangrijk de laserstraal niet in de ogen te richten. Met deze contactloze apparaten kan je ook de temperatuur van mensen op een veilige afstand meten.

Hoe gebruik je een contactloze infraroodthermometer?

1. Zet de thermometer AAN en houd de trekker ingedrukt zodat de laserstraal verschijnt.
2. Richt de laserstraal in de richting van het voorwerp waarvan je de temperatuurmetingen wil meten.
3. Zorg ervoor dat de laserstraal stabiel is en op de centrale plaats is gericht.
4. Indien mogelijk, blijf zo dicht mogelijk bij het onderwerp voor nauwkeurige metingen.
5. Druk op de knop en houd deze ingedrukt terwijl de thermometer de temperatuur van de proefpersoon registreert.
6. De geregistreerde temperatuur wordt op het digitale scherm van de thermometer weergegeven.
7. Noteer de aflezingen en schakel het apparaat na gebruik uit.

Kunnen infraroodthermometers door glas heen werken?

Nee. Infraroodthermometers kunnen de temperatuur niet nauwkeurig meten als er zich glas, vloeistof of een doorzichtig oppervlak tussen het voorwerp en de thermometer zit.

Wat is de afwijking van een infraroodthermometer?

Thermometers waarbij je de huid niet hoeft aan te raken zijn tegenwoordig bijzonder nauwkeurig. Vaak hebben deze thermometers geen afwijking en meten de juiste tempratuur.

Is 38 graden koorts of verhoging?

Je hebt koorts als de temperatuur van je lichaam 38 graden of hoger is.

Geschreven door
Jaap Nielen
Dokter Fit